Havacılığa Giriş Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sivil Havacılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesi
Hava yolu ulaştırması sistemi nasıl bir sistemdir?
Hava yolu ulaştırması sistemi küresel bir sistemdir.
Ulaştırma hizmetinin kesintisiz devam edebilmesi hangi şartlar altında mümkündür?
Ulaştırma hizmetinin kesintisiz devam edebilmesi, ilerleyen zaman içerisinde teknolojik gelişmeler ve doğan ihtiyaçlara dayalı olarak kısa, orta ve uzun vadede yeniliklerin planlanması ve yürürlüğe konulması ancak uluslararası ve ulusal düzenlemelere dayalı olarak yapılması halinde sürdürülebilirliği mümkündür.
Hava taşımacılığında başlangıç ne olarak kabul edilmektedir?
Hava taşımacılığının geçmişine bakıldığında 17 Aralık 1903’te Wright kardeşlerin 120 feet yükseklikte ve 12 saniye havada kalarak yapmış oldukları ilk motorlu uçuş bir başlangıç olarak kabul edilmektedir.
Sivil havacılıkta çeşitli sözleşmeler, anlaşmalar yapılmaya çalışılmasının amacı nedir?
Sivil havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara ve kurallara bağlanarak düzenlenebilmesi için farklı zamanlarda çeşitli sözleşmeler, anlaşmalar yapılmaya çalışılmıştır.
Sivil hava taşımacılığı için bir milat olarak kabul edilen sözleşme nedir?
Sivil hava taşımacılığı için bir milat olarak kabul edilen sözleşme, 1944 Şikago Sözleşmesidir.
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) hangi sözleşmeye dayanılarak kurulmuştur?
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Şikago Sözleşmesi’ne dayanılarak kurulmuştur. ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Zaman zaman “konvansiyon” olarak da adlandırılan çeşitli uluslararası sözleşmeler hangileridir?
Zaman zaman “konvansiyon” olarak da adlandırılan çeşitli uluslararası sözleşmeler şunlardır: • Paris Sözleşmesi (1919), • Madrid Sözleşmesi (1926), • Havana Sözleşmesi (1928), • Varşova Sözleşmesi (1929), • Şikago Sözleşmesi (1944), • Montreal Sözleşmesi (1999).
İlk havayolu şirketi hangisidir?
İlk havayolu şirketi 1900’ların ilk on yılında kurulan, Deutsche Luischiiahrt Aktien Gesellschai’dır (DELAG).
Yolcu taşımacılığının temelleri nerede atılmıştır?
Yolcu taşımacılığının temelleri, büyük hava gemilerinin geliştirilmesiyle 1900’lerin ilk on yılında Almanya’da atılmıştır.
Müttefikler Arası Havacılık Komisyonu’nun kurulma amacı nedir?
I. Dünya Savası sonundaki Paris Barış Konferansında, savaşta yenilen Almanya’ya ticari havacılık alanında verilecek izinlerin sınırlarını belirlemek amacıyla Müttefikler Arası Havacılık Komisyonu kurulmuştur
Hangi sözleşme hava seyrüseferi ile ilgili uluslararası hukukun ilk çok taraflı dokümanıdır?
Paris Sözleşmesi hava seyrüseferi ile ilgili uluslararası hukukun ilk çok taraflı dokümanıdır.
Paris Sözleşmesi’nin ilk maddesi nedir?
Paris Sözleşmesi’nin ilk maddesiyle devletlerin ülkeleri üzerinde bulunan hava sahasındaki hükümranlık hakları tanınmıştır. Ülkenin de topraklar ve karasularından oluştuğu kabul edilmiştir. Bu prensip günümüz hava hukukunun da omurgasını meydana getirmektedir.
Sözleşme’nin eklerini hazırlama ve ekleme görevi verilen Komisyon nedir?
Hava Seyrüseferi için Uluslararası Komisyon’dur (ICAN, International Commission for Air Navigation).
Sivil havacılık faaliyetlerine uluslararası seviyede düzenleme yapmak amacıyla gerçekleştirilen ikinci anlaşma hangisidir?
Sivil havacılık faaliyetlerine uluslararası seviyede düzenleme yapmak amacıyla gerçekleştirilen ikinci anlaşma Madrid Sözleşmesi’dir.
Madrid Sözleşmesi’nin resmi adı nedir?
Iber-Amerikan Hava Seyrüseferi Sözleşmesidir.
Madrid Sözleşmesi’nin geniş bir uygulama alanı bulamamasının sebebi nedir?
Sözleşme İspanya’nın liderliğinde bazı Latin Amerika ülkelerince kabul edilmiştir. Bu nedenle geniş bir uygulama alanı bulamamıştır.
Havana Sözleşmesini imzalayan devletler neyi prensip olarak belirlemiştir?
Havana Sözleşmesini imzalayan devletler “Mutlak ve Münhasır Egemenliği” prensip olarak belirlemiştir.
Havana Sözleşmesi Paris ve Madrid Sözleşmelerinden farklı özelliği nedir?
Havana Sözleşmesi Paris ve Madrid Sözleşmelerinden farklı olarak ticari amaçla kullanılan uçaklara daha çok serbesti tanımaktadır.
Havana Sözleşmesi’nin özellikleri nelerdir?
Sözleşme uluslararası uçuş güzergâhları ile trafik haklarını ikili ya da çok taraflı anlaşmalara bırakmaktadır. Bu Sözleşme sayesinde ABD kaynaklı havayolu şirketleri Amerika Kıtası’nda daha rahat uçuş düzenleyebilir hale gelmiştir.
Varşova Sözleşmesi’nin yapılmasının sebebi nedir?
Sivil havacılığın çok büyük bir hızla gelişmesi nedeniyle uluslararası ve ulusal anlamda havayolu ile yapılan yolcu ve yük taşımalarında genel bir düzenlemeye gerek duyulması nedeniyle Varşova Sözleşmesi yapılmıştır.
Varşova Sözleşmesi’nin asıl amacı nedir?
Farklı ülkelerde farklı hukuki yapılar ve düzenlemeler nedeniyle havayolu şirketleri ile yolcuların mağduriyetinin önüne geçilmesi bu sözleşmedeki asıl amaçtır.
Varşova Sözleşmesi’nin çok karmaşık hale gelmesine ve uygulanabilirliğinin zorlaşmasına ne yol açmıştır?
Hava ulaşımının sürekli gelişerek küreselleşmesi, seyahat eden yolcu sayısının artısı ile birlikte yaklaşık 70 yıllık süreçte Sözleşmenin çeşitli protokoller ve ek sözleşmelerle defalarca değiştirilmesi çok karmaşık hâle gelmesine ve uygulanabilirliğinin zorlaşmasına yol açmıştır.
ICAO’nun Varşova Sözleşmesi’nin yerini alacak yeni bir sözleşme hazırlanması çalışmalarını neden başlatmıştır?
Varşova Sözleşmesi’nin çok karmaşık hale gelmesi ve uygulanabilirliğinin zorlaşması .
Varşova Sözleşmesi neden havayolu işletmecilerinin çıkarlarına odaklı olarak görülmüş ve yolcu çıkarlarını yeteri kadar korumadığı eleştirisi getirilmiştir?
Varşova Sözleşmesi kaza mağdurlarına ödenecek tazminatlara getirdiği sınırların düşük olması nedeniyle havayolu işletmecilerinin çıkarlarına odaklı olarak görülmüş ve yolcu çıkarlarını yeteri kadar korumadığı eleştirisi getirilmiştir.
Varşova Sözleşmesi’nden sonra hangi gereksinim sonucu Şikago’da toplanma çağrısı yapılmıştır?
Sürekli barısın temini ve ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi amacıyla genel düzenlemelerin yapılması gereksinimi sonucu, ABD 1944 yılının ilk aylarında 55 ülkeye davet çıkartarak Kasım 1944’te Şikago’da toplanılması çağrısında bulunmuştur.
Şikago’da yapılan toplantılara Türkiye’yi kimler temsil etmiştir?
Toplantılara Türkiye’yi temsilen dönemin Türk Hava Kurumu Başkanı Şükrü Koçak, dönemin Türk Hava Yolları Genel Müdürü Ferruh Şahinbaş ve dönemin Türkiye Washington Büyükelçisi Orhan Halit Erol katılmıştır.
Şikago Sözleşmesi’nde anlaşma zemini aranan sorunlar nelerdir?
Şikago Sözleşmesi’nde anlaşma zemini aranan sorunlar şunlardır: • Trafik haklarının (karşılıklı olarak uluslararası hava taşımacılığında pazara erişim hakları) değişimi, • Bilet ve kargo ücretlerinin kontrolü, • Uçuş sıklığı ve kapasitenin kontrolü.
Şikago görüşmelerinde sırasında ABD’nin savunduğu görüş nedir?
ABD uçuş sıklığı, kapasite ve uluslararası uçuş hakları konularında herhangi bir kısıtlama yapılmaması ve tüm ülkelere tanınması gerektiğini savunmuştur.
Şikago Sözleşmesi’nin üzerinde durduğu en önemli mesele nedir?
Sözleşme daha çok hava taşımacılığı sisteminin emniyetli bir şekilde büyüyebilmesi için havayolu taşımacılığının teknik konuları üzerinde durmuş, buna karsın ekonomik düzenlemelere girmemiştir.
Şikago Sözleşmesi’nin amacı nedir?
Türkiye’nin 5 Haziran 1945 tarih ve 4749 sayılı Kanun ile taraf olduğu anlaşmanın amacı “uluslararası sivil havacılığın emin ve düzenli bir şekilde gelişebilmesi ve sivil havacılık hizmetlerinin eşit imkânlar esası üzerine tescili ile sağlam ve ekonomik bir şekilde işletilebilmesi için bazı prensip ve düzenlemeler konusunda anlaşmaya varılmasıdır”.
2013 yılı itibariyle Şikago Sözleşmesi’ni kaç ülke imzalamıştır?
2013 yılı itibarıyla Şikago Sözleşmesi’ni imzalamış olan 191 ülke vardır.
Şikago Sözleşmesi hangi yıllarda ve kaç kez güncellenmiştir?
Sözleşme günümüze gelene kadar 1959, 1963, 1969, 1975, 1980, 1997, 2000 ve 2006 yıllarında toplam sekiz kez güncellenmiş ve ilk haliyle beraber dokuzuncu baskısı yayındadır.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 2 nedir ve hangi bölümlerden oluşmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 2, Hava Kuralları olup, hava kurallarının uygulanabilirliği, genel kurallar, görerek uçuş kuralları ve aletli uçuş kuralları bölümlerinden oluşmaktadır.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 3 nedir ve hangi bölümlerden oluşmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 3, Uluslararası Hava Seyrüseferi için Meteoroloji Hizmetleri olup, Uluslararası hava seyrüseferinde meteoroloji hizmetleri koşulları ve hava aracından meteorolojik gözlemleri rapor usulleri bu ekte bulunmaktadır.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 4 nedir ve hangi bölümlerden oluşmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 4, Havacılık Haritaları olup Uluslararası havacılıkta kullanılan haritaların fonksiyonları, boyutları, tanıtımları, topografik özellikleri, manyetik sapmaları gibi harita hazırlamaya ait standartları içermektedir.
Sivil Havacılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesi 3 37. Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 6 nedir ve hangi bölümlerden oluşmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 6: Hava Araçlarının İşletilmesi olup Tüm dünyada standart olarak uçak ve helikopter işletimine ilişkin yöntemlerin yer aldığı ek, üç bölümden oluşmaktadır: • Bölüm1: Uluslararası Ticari Hava Taşımacılığı- Uçaklar • Bölüm2: Uluslararası Genel Havacılık-Uçaklar • Bölüm3: Uluslararası Operasyonlar-Helikopterler
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 10 nedir ve kaç ciltten oluşmaktadır?
: Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 10: Havacılık Haberleşmesi olup Haberleşme donanımı ve sistemleri ile haberleşme yöntemlerinin standartlaştırılması konularını içeren ektir. Bu ek 5 ciltten oluşmaktadır. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Cilt1: Radyo Seyrüsefer Yardımcıları: Sivil havacılıkta kullanılacak olan radyo seyrüsefer yardımcılarının genel özellikleri ve yapabilirlikleri bu ciltte yer almaktadır. Bu cildin günümüzde 2006 yılında yapılan 6. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt2: Hava Seyrüsefer Hizmet Yöntemlerinin İçerdiği İletişim Prosedürleri: Uluslararası havacılık iletişimine ilişkin tüm yöntemler bu cilttedir. Bu cildin günümüzde 2001 yılında yapılan 6. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt3: İletişim Sistemleri: Bu cildin günümüzde 2007 yılında yapılan 2. Baskısı yürürlüktedir. Bu cilt iki bölümden oluşmaktadır: • Bölüm 1 Dijital Veri İletişim Sistemleri, • Bölüm 2 Ses İletişim Sistemleri. • Cilt4: Gözetim ve Çarpışma Önleme Sistemleri: Gözetim ve çarpışma önleme sis-temleri ile ilgili uluslararası ölçütler bu ciltte bulunmaktadır. Bu cildin günümüzde 2014 yılında yapılan 5. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt5: Havacılık Radyo Frekans Aralıklarının Kullanımı: Bu cildin günümüzde 2013 yılında yapılan 3. Baskısı yürürlüktedir.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 14 nedir ve kaç ciltten oluşmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 14: Havaalanları olup, bu ek iki ciltten oluşmaktadır. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Cilt1: Havaalanı Dizaynı ve Operasyonları: Bu cildin ilk baskısı 1990 yılında yapılmıştır, günümüzde 2013 yılında yapılan 6. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt2: Heliportlar: Bu cildin ilk baskısı 1990 yılında yapılmıştır, günümüzde 2013 yılında yapılan 4. Baskısı yürürlüktedir.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 14: Havaalanları olup, bu ek iki ciltten oluşmaktadır. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Cilt1: Havaalanı Dizaynı ve Operasyonları: Bu cildin ilk baskısı 1990 yılında yapılmıştır, günümüzde 2013 yılında yapılan 6. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt2: Heliportlar: Bu cildin ilk baskısı 1990 yılında yapılmıştır, günümüzde 2013 yılında yapılan 4. Baskısı yürürlüktedir.
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi Ek 16: Çevrenin Korunması olup, bu ek iki ciltten oluşmaktadır. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Cilt1: Uçak Gürültüsü: Bu cildin ilk baskısı 1981 yılında yapılmıştır, günümüzde 2011 yılında yapılan 6. Baskısı yürürlüktedir. • Cilt2: Uçak Motor Emisyonları: Bu cildin ilk baskısı 1981 yılında yapılmıştır, günümüzde 2008 yılında yapılan 3. Baskısı yürürlüktedir. SİVİL HAVACILIK FAALİYETLERİNİ DÜZENLEYEN ULUSLARARASI KURULUŞLAR
ICAO nedir?
ICAO sivil havacılık faaliyetlerini en geniş anlamda düzenleyen uluslararası kuruluştur.
ICAO’nun amaçları ve görevleri nelerdir?
ICAO’nun amaçları, Şikago Sözleşmesi’nin 44. maddesinde açıklandığı üzere şöyle sıralanabilir: • Bütün dünyada uluslararası sivil havacılığın emniyetli ve düzenli gelişmesini sağlamak, • Barışsever amaçlar için hava araçları seçilmesini ve işletilmesini desteklemek, • Uluslararası sivil havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyrüsefer kolaylıklarının gelişmesini sağlamak, • Bütün insanların hava ulaşımından yararlanmalarını ve bu ulaşımın emin, düzenli, yeterli ve ekonomik olmasını sağlamak, • Makul olmayan rekabetin ekonomik bakımdan sebep olacağı israfı önlemek, • Taraf devletlerin arasında hiçbir fark gözetmemek, • Uluslararası hava seyrüseferinde uçuş emniyetini garanti altına almak, • Genel olarak uluslararası sivil havacılığa ait tüm konuların gelişimini temin etmek. DİĞER ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın (ECAC) hedefleri nelerdir?
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın hedefleri şöyle sıralanabilir: • Üye devletler arasında sivil havacılık politikaları ve uygulamalarının uyumluluğu; • Üye devletler ve dünyanın kendi bölgesi dışında kalan diğer tarafları arasında ortak politika anlayışını (örneğin ICAO Genel Kurulları için Avrupa’nın politika ve pozisyonlarını hazırlayarak) hedefler. HİŞ102U-HAVACILIĞA GİRİŞ Ünite 8: Sivil Havacılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesi 4 44. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) öncelikli amacı nedir? Cevap: Bu kuruluşun öncelikli amacı, emniyetli, düzenli ve ekonomik bir havayolu taşımacılığı hizmetinin verilmesini desteklemektir.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) en önemli faaliyetleri nelerdir?
: IATA’nın en önemli faaliyetleri şunlardır: üyelerinin haklarını korumak, üyeleri arasındaki is birliği ve es güdümü sağlamak, tarifeleri belirlemek, bilet satış ve kargo acenteleriyle havayolu işletmeleri arasında gelirlerin aktarımı ile Komisyonların dağıtımını sağlamak ve her yıl düzenli istatistikler yayınlayarak sistemin tüm kullanıcılarını havayolu taşımacılığı sektöründen haberdar etmektir. TÜRKİYE’DE SİVİL HAVACILIK DÜZENLEMELERİ.
Tarihte uçmayı deneyen ilk Türk kimdir?
Tarihte uçmayı deneyen ilk Türk Farab’lı İmam İsmail Cevheri’dir.
Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun amacı nedir?
Kanunun amacı; devamlı ve hızlı bir gelişme gösteren, ileri teknolojinin uygulandığı, sürat ve emniyet faktörlerinin büyük önem taşıdığı sivil havacılık sahasındaki faaliyetlerin ulusal çıkarlarımız ve uluslararası ilişkilerimize uygun bir şekilde düzenlenmesini sağlamaktır.
Hava taşımacılığının başlangıcı ne olarak kabul edilmektedir?
Hava taşımacılığının geçmişine bakıldığında 17 Aralık 1903’te Wright kardeşlerin 120 feet yükseklikte ve 12 saniye havada kalarak yapmış oldukları ilk motorlu uçuş bir başlangıç olarak kabul edilmektedir
Sivil hava taşımacılığı sisteminin önemi nedir?
Sivil hava taşımacılığı sistemi; yürüttüğü faaliyetler, kurum ve kuruluşlar, kullanılan son teknoloji ürünü araç ve donanımlar, nitelikli iş gücü ile
önemli bir sistemdir. Böyle bir sistem de ulusal ve uluslararası nitelikteki kurallar ve yasal düzenlemelerle denetlenmelidir.
Sivil hava taşımacılığı için ne bir milat olarak kabul edilir?
Sivil hava taşımacılığı için bir milat olarak kabul edilen 1944 Şikago Sözleşmesi'dir.
I. Dünya Savaşı sonundan başlayarak sivil hava taşımacılığı faaliyetleri uluslararası anlamda düzenlenmek için hangi uluslararası sözleşmeler yapılmıştır?
Bu sözleşmeler:
• Paris Sözleşmesi (1919)
• Madrid Sözleşmesi (1926)
• Havana Sözleşmesi (1928)
• Varşova Sözleşmesi (1929)
• Şikago Sözleşmesi (1944)
• Montreal Sözleşmesi (1999)
Paris Sözleşmesi hangi konuları içermektedir?
Sözleşme , uluslararası hava hukuku konusunda yasak sahalar, hava araçlarının milliyet ve tescilleri, uçuşa elverişlilik sertifikaları,
hava seyrüseferi için hava yollarının tesis edilmesi, kabotaj ve devlet hava araçları konularını içermektedir
Sivil havacılık faaliyetlerine uluslararası seviyede düzenleme yapmak amacıyla gerçekleştirilen ikinci anlaşma nedir?
Sivil havacılık faaliyetlerine uluslararası seviyede düzenleme yapmak amacıyla gerçekleştirilen ikinci anlaşma Madrid Sözleşmesi’dir.
Madrid Sözleşmesi geçerliliğe sahip midir?
Madrid Sözleşmesi hiçbir zaman yürürlüğe girememiştir
Havana Sözleşmesi'ni imzlayan devletler hangi prensibi benimsemiştir?
Bu Sözleşmeyi imzalayan devletler“Mutlak ve Münhasır Egemenliği” prensip olarak belirlemiştir
Havana Sözleşmesi havacılığa ne gibi katkılar sağlamıştır?
Havana Sözleşmesi Paris ve Madrid Sözleşmelerinden farklı olarak ticari amaçla kullanılan uçaklara daha çok serbesti tanımaktadır. Sözleşme uluslararası uçuş güzergâhları ile trafik haklarını ikili ya da çok taraflı anlaşmalara bırakmaktadır. Bu Sözleşme sayesinde ABD kaynaklı havayolu şirketleri Amerika Kıtası’nda daha rahat uçuş düzenleyebilir hale gelmiştir. Sözleşme, Şikago Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesiyle geçerliliğini yitirmiştir
Varşova sözleşmesinde asıl amaç nedir?
Sivil havacılığın çok büyük bir hızla gelişmesi nedeniyle uluslararası ve ulusal anlamda havayolu ile yapılan yolcu ve yük taşımalarında genel bir düzenlemeye gerek duyulması nedeniyle Varşova Sözleşmesi yapılmıştır. Farklı ülkelerde farklı hukuki yapılar ve düzenlemeler nedeniyle havayolu şirketleri ile yolcuların mağduriyetinin önüne geçilmesi bu sözleşmedeki asıl amaçtır.
Montreal Sözleşmesi ile birlikte taşıyıcıya ne gibi hak ve yükümlülükler getirilmiştir?
Sözleşme ile uluslararası hava taşımalarında, yolcu, yük ve bagajla ilgili kayıtlar vetaşıyıcının, yolcunun, göndericinin ve alıcının hak ve yükümlülükleri ile bunların kullanılmasına ve taşıyıcının hukuki sorumluluğuna ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Taşıyıcının havayoluyla taşıma sırasında yolcu ve eşyaya gelen zararlara karşı sorumluluğunu düzenlemektedir.
Taşıyıcının sınırsız sorumluluğu kavramı getirilmiştir.
Şikago görüşmeleri sırasında hangi konular üzerinde anlaşma zemini aranmıştır?
• Trafik haklarının (karşılıklı olarak uluslararası hava taşımacılığında pazara erişim
hakları) değişimi,
• Bilet ve kargo ücretlerinin kontrolü,
• Uçuş sıklığı ve kapasitenin kontrolü.
Şikago görüşmeleri sırasında hangi farklı görüş ortaya çıkmıştır?
Şikago görüşmeleri sırasında iki farklı görüş ortaya çıkmıştır. ABD uçuş sıklığı, kapasite ve uluslararası uçuş hakları konularında herhangi bir kısıtlama yapılmaması ve tüm ülkelere tanınması gerektiğini savunmuştur. Bu düşünce, yapılacak düzenlemeleri en azda tutarak uluslararası alanda serbest bir yapının oluşturulmasını hedeflemiştir.
ICAO ekleri nedir?
Uluslararası sivil havacılığın temellerini oluşturan, dolayısıyla uluslararası hava hukukunun kurallarını belirleyen Sözleşmenin 19 eki bulunmaktadır. Sözleşme bu eklerin hazırlanması ve güncellenmesi görevlerini ICAO’ya yüklediğinden, ekler gündelik konuşmalarda ICAO ekleri olarak adlandırılmaktadır.
ICAO eklerinin ne gibi yararları vardır?
Bu ekler ile havacılık personeline, hava araçlarına, hava seyrüseferine, havaalanlarına, neredeyse havacılık faaliyetlerinin tamamını kapsayacak şekilde işletme usullerine dair uluslararası standartlar ve uygulama önerileri getirilmiştir.
Hava araçları, yolcu, yük ve diğer ilgililerin uluslararası havaalanlarına giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi ile ilgili esaslar hangi ekte yer alır?
Ek 9: Kolaylıklar
Hava araçları, yolcu, yük ve diğer ilgililerin uluslararası havaalanlarına giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi ile ilgili esaslar bu ekte yer almaktadır. İlk baskısı 1949 yılında yapılan ekin günümüzde 2011 yılında yapılan 13. Baskısı yürürlüktedir.
EASA nedir?
EASA Avrupa Birliği’nin (AB) havacılık emniyeti otoritesidir.
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın ana faaliyetleri nelerdir?
Ajansın ana faaliyetleri strateji ve emniyet yönetimi, havacılık ürünlerinin sertifikalandırılması ve AB üyesi devletle-rin kendi görev alanındaki faaliyetlerinin ve onaylanmış kuruluşların gözetimini yapmak ve bu yolla Avrupa ´da havacılık emniyetini sağlamaktır.
EASA ne zaman kurulmuştur?
EASA’nın kurulmasına 15 Temmuz 2002 tarihinde karar verilmiştir. Ajans faaliyetlerine 28 Eylül 2003 tarihinde başlamıştır.
EASA kim tarafından yönetilir?
EASA yönetim kurulunun atadığı genel müdür tarafından yönetilir. Genel müdüre bağlı iki genel müdür yardımcısı ve bir başmühendis bulunmaktadır. Başmühendis uzman sorumlu olarak çalışmaktadır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 72
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 335
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 924
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1292
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582