Sayısal Fotoğraf Makineleri Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sabit Objektifli Basit Ve Gelişmiş Küçük Boyutlu Sayısal Fotoğraf Makineleri
Makine boyutların büyümesinin getirileri nelerdir?
Algılayıcı boyutları açısından bakıldığında geniş yüzeyli hücreler gerçeğe daha yakın, daha temiz pikseller oluşturur. Algılayıcı yüzeyinin büyüklüğü, bir başka üstünlük daha sağlar: Her bir hücrenin aynı büyüklükte olması durumunda, iki farklı algılayıcıdan daha geniş yüzeyli olanı daha yüksek çözünürlüğe sahip olacaktır.
Mikrometre nedir?
Metrenin milyonda biri, yani milimetrenin binde biri uzunluğundaki ölçü birimidir. Kısaltması: µm. Yalnızca birkaç µm genişliğindeki her bir algılama hücresinin aslında ne kadar küçük olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayan uzunluk ölçüsü birimidir
Gizli kameralar kötü amaçlı nasıl kullanılabilir?
Gizli kameraların “kötü amaçlı” kullanımlara alet olmaları en önemli sorundur. Askerî ve teknolojik casusluk eylemleri kadar sınavlarda kopya çekme, soygun ve terör saldırıları için bilgi toplama gibi eylemlerde de kullanılmaktadır. Ayrıca basın ve polis tarafından bilgi edinme ve olumsuzlukları belgeleme amaçlı olarak ayrıca kayak, yüzme ve sörf gibi hobi amaçlı sporlarda da ilginç anların görüntülenmesi amacıyla bu tür kameralardan yararlanılmaktadır.
Odak çarpanı nedir?
Algılayıcı boyutları ile bu algılayıcıların önünde kullanılan objektiflerin aydınlatma daireleri arasında bir ilişki bulunmaktadır. Objektifin net görüntü daire çapı, arkasında bulunan algılayıcıyı tamamen kaplamak zorundadır. Bu durumda algılayıcının köşegeni, önünde kullanılan “normal objektifin” net görüntü daire çapına eşit olmalıdır. Objektifin gövde ile bütünleşik olarak üretildiği tüm fotoğraf makinelerinde küçük boyutlu algılayıcılar kullanılmaktadır ve bu objektiflerin odak uzaklıkları 35mm’lik film kullanan (tam çerçeve) fotoğraf makinelerinden daha kısadır. Hangi oranda daha kısa olduğunu anlamak için tam çerçeve fotoğraf makinelerinin normal odak uzaklığı olan 50mm’yi, kıyaslanmak istenen fotoğraf makinesinin normal odak uzaklığı bölmek yeterlidir. Çıkan sonuç “odak çarpanı” olarak bilinen kavramdır.
Gizli kameraların geçmişten bugüne değişimi nasıl olmuştur?
İkinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki “Soğuk Savaş” yılları boyunca casusluk faaliyetlerinde kullanılmak üzere sayısız gizli kamera tasarımı yapılmış ve bu gizli kameralar, dönemin teknolojisi olan kimyasal film kullanıyordu ve mekanik donanımlara sahipti. Günümüzde her türlü günlük kullanım aracının (gözlük, kalem, anahtarlık, düğme vb.) içine yerleştirilebilen gizli kameralar tamamen sessiz çalışabilmekte ve fotoğrafın yanında video kaydı da yapabilmektedir.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin kullandığı bellek kartı tipleri nasıldır?
SD (secure digital) ve MemoryStick en çok kullanılan bellek kartlarıdır ama MultiMediaCard ve xD Picture Card da hala bazı modellerde kullanılmak zorundadır.
Gizli kameralar iyi amaçlı nasıl kullanılmaktadır?
Basın ve polis tarafından bilgi edinme ve olumsuzlukları belgeleme amaçlı olarak ayrıca kayak, yüzme ve sörf gibi hobi amaçlı sporlarda da ilginç anların görüntülenmesi amacıyla bu tür kameralardan yararlanılmaktadır. Özellikle araştırmacı gazeteciler tarafından yoğun olarak kullanılan gizli kameralar sayesinde çok sayıda yasadışı eylem gün ışığına çıkarılmakta ve suçlular adalete teslim edilmektedir. Dolayısıyla “gizlenmek istenen olumsuzlukların açığa çıkarılması” gibi doğru bir amaç için kullanıldıklarında gizli kameraların çok yararlı fotoğraf makineleri olduğu söylenebilir.
Algılayıcıların standart boyutlarda üretilmesinin nedeni nedir?
Algılayıcılar, üretim zorluklarına bağlı olarak belli standart boyutlarda üretilir. Zaman zaman özel üretim boyutlarına rastlanılsa da maliyeti yükselttiği için çok fazla yeğlenmez.
Farklı boyut ve tasarımlarda üretilen fotoğraf makineleri için görüntü algılayıcıları boyutları nasıldır?
Cep telefonları ve kompakt fotoğraf makineleri için algılayıcılar (köşegen uzunlukları) 1/3 inç, 1/2,5 inç, 1/1,8 inç, 1/1,6 inç, 2/3 inç gibi boyutlarda, DSLR modeller içinse algılayıcılar (en x boy) 17,3 x 13 mm, 23,5 x 15,7 mm ve 24 x 36 mm gibi boyutlarda üretilmektedir
Algılayıcının geniş yüzeyli olması görüntü kalitesini nasıl etkiler?
Aynı çözünürlükte iki algılayıcıdan daha geniş yüzeyli olanın üzerindeki her bir algılama hücresinin de yüzeyi daha geniş olacağı için, özellikle daha az ışıklı ortamlarda ışığı daha iyi kavrayacağından görüntü kalitesi daha yüksek olacaktır. Aslında görüntü kalitesindeki temel fark, her bir hücrenin yüzey büyüklüğünden kaynaklanır. Geniş yüzeyli hücreler gerçeğe daha yakın, daha temiz pikseller oluşturur. Özellikle düşük ışık koşullarında bu durum daha da belirginleşir. Çok küçük yüzeylere sahip hücreler, az ışıklı ortamlarda güçlü bir akım oluşturamadıkları için fotoğrafçılar arasında “çamur gibi” diye adlandırılan (kontrastı düşük, renk doğruluğundan yoksun ve kirli) görüntülerin oluşmasına neden olurlar. Cep telefonları ve küçük boyutlu makinelerin daha çok yaşattığı bu sorunun asıl nedeni, algılama hücrelerinin çok küçük olmasıdır. Örneğin cep telefonlarında kullanılan 12 milyon piksellik algılayıcıların hücreleri 1-2 mikrometrelik kenar uzunluklarına sahipken aynı çözünürlüğe sahip tam çerçeve (full frame) bir DSLR’nin hücreleri 8-9 mikrometrelik kenar uzunluklarına sahip olabilmektedir. Bu hücrelerin yüzey hesabı yapılırsa, küçük hücrelerin yüzeyleri 1-4 mikrometrekare arasındayken, büyük hücrelerin 64-81 mikrometrekare arasında oldukları görülür. Aradaki fark, görüntü kalitesine (aynı oranda olmasa da) büyük ölçüde yansır
Değişebilir objektifi fotoğraf makineleriyle kıyaslandıklarında sabit objektifli fotoğraf makineleri nasıl bir yapıya sahiptir?
Değişebilir objektifi fotoğraf makineleriyle kıyaslandıklarında sabit objektifli fotoğraf makineleri; küçük algılayıcıları, yavaşlıkları ve sınırlı işlevleri nedeniyle “fotoğrafçılık zevki” veren modeller olmasalar da objektiflerinin algılayıcıya yakın konumlanmaları nedeniyle çok işlevsel bir yapıya sahiptir. SLR modellerde objektif ile algılayıcı arasına ayna mesafesi kadar bir boşluk girdiği için objektifin önünde de “minimum netleme mesafesi” adı verilen kullanılamaz bir derinlik bulunur.
Hangi araç günlük yaşamamızın içinde fotoğraf makinesi ve video kamera işleviyle kullanılmaktadır?
Günlük yaşamımızın vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer alan cep telefonları, hem fotoğraf makinesi hem de video kamera işlevine sahip olabilmektedir.
Sayısal fotoğraf makinelerinin en belirgin farkları nelerdir?
Sayısal fotoğraf makinelerinin birbirlerine göre en belirgin farkları, boyutları ve tasarımlarının çeşitlilik göstermesidir.
Gizli kameraların nasıl bir yapıları bulunmaktadır?
: Gizli kameralar, çok küçük görüntüleme modülleridir ve tek başlarına değil, kameralı gözlük, kameralı kalem, broş, kol saati, gibi monte edildikleri araçla birlikte satılırlar. Herhangi bir ışık kontrol mekanizması barındırmaz; yalnızca fotoğraf/video fonksiyonu seçimi ve açma/kapama düğmesi vardır. Günümüzde üretilen ve kullanılan gizli kameralardaki algılayıcıların tipleri 1/3,6” (köşegenleri 5 mm) civarındadır ve çözünürlükleri de 1 ile 8 milyon piksel arasında değişmektedir. Küçük yapıları içinde 4 ya da 8 GB kapasitesinde dâhili bellekleri bulunur ve bellek kartı kullanmaz. Kaydedilen görüntüler USB bağlantısı yardımıyla bilgisayara aktarılır. Pilleri de çok küçük olan gizli kameraların kayıt süreleri şaşırtıcı şekilde uzundur. 20-24 saate varan sürekli kullanım süreleri, hepimizin kullandığı fotoğraf makineleri ya da video kameralardan çok daha uzundur.
"Bas çek” olarak adlandırılan sayısal fotoğraf makinelerinin en belirgin özelliği nedir?
“Bas çek” olarak adlandırılan basit küçük boyutlu (kompakt) sayısal fotoğraf makinelerinin en belirgin özelliği, objektif ve şaşın ince, küçük ve hafif gövdeler içine başarıyla yerleştirilmesidir
Günümüzde EVF modelleri hangi farklı isimlerle anılmaktadır?
EVF modelleri “superzoom”, “ultrazoom”, “megazoom”, “SLR-like”, “bridge” (köprü) gibi adlarla anılmaktadır. Günümüzde üretilen EVF modellerin “superzoom”, “ultrazoom” ya da “megazoom” adlarıyla anılmalarının nedeni, çok geniş aralıklı zoom objektiflere sahip olmalarıdır. Küçük boyutlu modeller ile SLR modeller arasında bir köprü olduklarını düşünenler ise bu modellere “bridge” (köprü) adını vermişlerdir.
Küçük boyutlu algılayıcıların dezavantajları nelerdir?
Küçük boyutlu algılayıcılar, yüksek çözünürlük değerleri nedeniyle gerçekten çok küçük boyutta algılama hücrelerine sahip olmaktadır ve her ne kadar gelişen teknoloji yardımıyla sürekli kaliteleri yükselmekte olsa da, aslında her çözünürlük artışında her bir hücrenin ışığı algılama kapasitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durum, özellikle az ışıklı ortamlarda gerek duyulan “yüksek ISO” değerlerinde tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmaktadır.
Fotoğraf makinesi ile ilgili yazılım güncellemeleri nasıl yüklenebilir?
Kullanıcıların makine üreticisi firmanın kendi internet sitelerinden yayımladığı fotoğraf makinesi ile ilgili yazılım güncellemelerini indirerek fotoğraf makinelerine yüklemeleri gerekir.
Günümüzde fotoğraf makinelerinde kullanışlılığı artıran erkenler hangileridir?
Kullanışlılık ile kalite ters orantılıdır. En kullanışlı makine genellikle en kalitesiz görüntüyü sunmak zorunda kalmaktadır. Bununla birlikte fotoğraf makinelerinde kullanışlılığı artıran etkenler şöyle sıralanabilir: • Küçük boyutlar • Kolay taşınabilme • Hız • Geniş aralıklı zoom objektif • Yakın plan çekim yeteneği • Program modları
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makineleri, hangi amaçlarla kullanılır?
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makineleri, daha çok portre ve yaşam fotoğrafları çekmek için kullanılır.
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makineleri, kim tarafından kullanılır?
Bu makineler, fotoğraf çekerken dikkat çekmek istemeyen profesyonel ya da ileri amatör fotoğrafçılar tarafından kullanılır.
Cep telefonları fotoğrafçılık yapmaya uygun mudur?
Cep telefonlarının asıl işlevleri elbette karşılıklı konuşma yapmaktır. Görüntüleme özelliği çoğu cep telefonunda bulunmakla birlikte ürünün asıl işlevini değil, yardımcı bir işlevini yerine getirmektedir. Cep telefonları, temelde yalnızca “bas çek” işlevini yerine getirmek için tasarlandıklarından gerçek anlamda fotoğrafçılık yapmak için uygun araçlar değildir.
9. Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin objektifleri nasıl farklılaşmaktadır?
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin en ucuz modelleri “sabit odaklı” objektiflere sahiptir ve kullanıcının kontrol edebileceği değişkenler yalnızca ISO, çözünürlük ve beyaz ayarı gibi birkaç temel işlevdir. Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin pahalı modellerinde ise “geniş aralıklı zoom” objektifler ve geniş yüzeyli dokunmatik ekranlar yer alır. Bu modellerde ekranın büyüklüğü sayesinde görüntü daha rahat izlenirken bu bölümde herhangi bir düğme bulunmadığından ekran yüzeyine dokunularak çeşitli ayarlar yapılır.
“Bas çek” olarak adlandırılan sayısal fotoğraf makineleri kimler için uygundur?
Bu makinelerin asıl kullanıcıları, fotoğrafçılıktan fazla anlamayanların oluşturduğu büyük çoğunluktur. Hem fotoğraf hem de video çekme özelliği bulunan bu tür modeller, aslında son derece kullanışlıdır ancak fotoğrafçının kontrol edebileceği mekanizma sayısı çok azdır.
Fotoğraf makinesi ile ilgili yazılım güncellemelerinin özellikleri nelerdir?
Makine üreticisi firma, fotoğraf makinesinin üretiminden daha sonra piyasaya çıkan bellek kartları için çeşitli yazılımlar (firmware) hazırlayarak bunları kendi internet sitelerinden yayımlamaktadır. Söz konusu yazılımlar yalnızca bellek kartı ile ilgili sorunları değil, görüntü kalitesini iyileştirici, peş peşe çekim hızını arttırıcı ya da pil ömrünü uzatıcı bazı yenilikleri de içerebilmektedir.
Cep telefonları fotoğraf paylaşımında nasıl bir kolaylık sağlar?
Cep telefonları, çektikleri fotoğrafları belleklerinde saklamanın ötesinde, istendiğinde dünyanın herhangi bir noktasında bulunan bir başka telefona gönderme, hatta bazıları elektronik posta olarak gönderme yeteneğine de sahiptir. Bu özellikleri, fotoğrafların paylaşılması bakımından eşsiz bir kullanım kolaylığı sunar. Dünyanın herhangi bir noktasında çekilen bir fotoğrafın saniyeler içinde bütün dünya ile paylaşılması olanağı hemen herkesi “muhabir” hâline getirmektedir. Cep telefonları yalnızca kendi çektikleri görüntüleri değil, başka fotoğraf makineleriyle çekilmiş görüntüleri de dünyanın bir başka noktasına iletebilme yeteneğine sahiptir. Kablo, bluetooth, wi-fi ya da 3G ile cep telefonuna aktarılan sayısal görüntüler başka bir telefon hattına iletilebilmektedir. Özellikle basın fotoğrafçıları tarafından kullanılan bu yöntem sayesinde, profesyonel DSLR fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraflar dakikalar içinde TV kanalları ya da internet sitelerinde yayımlanabilmektedir.
Gelişmiş küçük boyutlu (kompakt) fotoğraf makineleri olarak nitelenen modellerin sahip oldukları özellikler nelerdir?
Gelişmiş küçük boyutlu (kompakt) fotoğraf makinelerin özellikleri şöyle sıralanabilir: • Menülerinde çok sayıda özellik barındırdıklarından, basit küçük boyutlu modellere göre daha karmaşık arayüzlere sahiptir. • Kolay taşınabilir. • Ucuz değildir. • Manuel ve yarı otomatik pozlandırma modları vardır. • Işık geçirgenliği yüksek olan keskin bir objektifi vardır. • Gerçek anlamda diyafram kontrolü sağlar. • Gelişmiş ışık ölçüm modları ile nitelikli görüntüler oluşturabilen nispeten büyük bir algılayıcıya sahiptir.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri, tüketiciler açısından nasıl farklılaşmaktadır?
Basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri çok farklı malzeme, renk ve kullanım özelliklerine sahiptir. Farklı kaynaklarda bazı alt kategorilere rastlamak olasıdır. Örneğin çok ince yapıdaki tasarımlara “ultra küçük boyutlu”, daha kalın ve büyük yapıdakilere “küçük boyutlu” adını veren kaynaklar olduğu gibi, sınırlı özelliklere sahip modellere “başlangıç” ya da “düşük bütçeli”, geniş aralıklı zoom objektife sahip modellere “seyahat” ya da “uzun zoom” gibi adlar veren çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Bütün bu tanımlamalar, kullanıcının tercihini sınırlı bir aralıkta yapabilmesini sağlamaya yöneliktir ve tüketicinin kullandığı sözcüklerden yola çıkılarak türetilmişlerdir.
EVF modellerinin pil tüketimleri nasıldır?
Elektronik bakaçlı modellerin hem bakaçlarından hem de arka bölümdeki sıvı kristal ekranlarından sürekli ön izleme yapılabilir. ‹ki ayrı LCD barındırdıkları ve genellikle elektrikli zoom özelliğine sahip oldukları için fazlaca pil tüketme eğilimindedir.
EVF modellerde neden üç ayakla çekim yapılması tavsiye edilir?
EVF modeller, uzun odak uzunlukları kullandıkları için elde tutarak çekim yapmak çok zorlaşmaktadır. Üç ayakla çekim yapılması tavsiye edilir.
EVF modeller DSLR modellerle karşılaştırıldığında neler söylenebilir?
EVF modeller, tasarım ve ergonomi bakımından DSLR modellere benzedikleri için onları DSLR modellerle karşılaştırmak, aradaki farkları daha iyi anlamamızı sağlar: • En belirgin fark, optik bir bakaç sisteminin bulunmamasıdır. • Klasik örtücü düzeneği yoktur. • Objektiflerin geniş açıları biraz daha sınırlıdır. • Otomatik netleme (AF) hızları daha yavaştır. • El ile netlik yapmak zordur. • Daha küçük algılama yüzeyi ve geniş aralıklı zoom objektifin azalan performansı nedeniyle görüntü kalitesi belirgin bir şekilde daha aşağıdadır. • Daha hafiftir. • Daha kolay kullanılır. • Daha ucuzdur. • Video çekimi yapabilmektedir. • Objektifin önüne eklenebilen “geniş açı ve tele konvertörler” sayesinde daha da geniş bir kullanım aralığı sağlanabilir. • Hem bakaçlarından hem de arka bölümdeki sıvı kristal ekranlarından sürekli ön izleme yapılabilir.
EVF modellerinde hangi tür piller kullanılır?
Bazı EVF modeller uzun ömürlü lityum-iyon piller kullanırken, bazı modeller maliyeti düşük tutmak adına “kalem pil” kullanan yapıdadır. Kalem pil kullanımı, hemen her yerden satın alınabilecek malzemeler olmaları bakımından faydalı bir durumdur ancak sürekli olarak tek kullanımlık pillere yönelmek çevre kirliliği ve ekonomik açıdan olumsuz durumlar yaratır. Bu nedenle “şarj edilebilir” nitelikte “nikel-metal hidrit” ya da “lityumiyon” piller kullanılması daha uzun kullanım ömrü, daha temiz çevre ve daha düşük maliyet sağlayacaktır.
EVF modellerin algılayıcıları boyutlarına bağlı olarak performansları nasıldır?
Oldukça küçük olan algılayıcı boyutları (genellikle 1/2,3 inç) nedeniyle, özellikle uzun odak uzaklıklarında ciddi keskinlik kaybı yaşanmakta ve genel performansları “ciddi fotoğrafçılar” açısından pek yüksek bulunmamaktadır.
EVF modellerin ciddi fotoğrafçıları hedefleyen özellikleri nelerdir?
Elektronik bakaçlı modellerin bir bölümü ciddi fotoğrafçıları hedeflemektedir ve manuel kullanım olanaklarına ek olarak RAW formatında görüntü kaydı da yapabilmektedir. Bu sayede fotoğrafçı çekim sonrasında görüntü üzerinde daha geniş kontrol olanağına kavuşmaktadır.
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin en ayırt edici özellikleri nedir?
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin belki de en ayırt edici özellikleri, RAW formatında kayıt yapabilme yetenekleridir. RAW formatında çekim sonrasında fotoğrafçıya çok daha fazla değişiklik olanağı sunmakta ve daha nitelikli bir görüntü oluşturma şansı vermektedir.
EVF modellerin çalışma mantıkları nasıldır?
Elektronik bakaçlı modeller, görünüm olarak büyük DSLR modellere benzeseler de aslında küçük boyutlu fotoğraf makineleri ile aynı mantıkta çalışır: küçük bir algılayıcı, bunun önünde bütünleşik yapıda geniş aralıklı bir zoom objektif ve bütünleşik bir flaş.
Elektronik bir bakaca sahip olan EVF (electronic viewfinder-elektronik bakaçlı) modeller kimler için uygundur?
Elektronik bir bakaca sahip olan EVF (electronic viewfinder - elektronik bakaçlı) modeller “her durum için tek bir fotoğraf makinesi” taşımak isteyen fotoğrafçılar için çok uygun bir sınıfı oluşturur. EVF modeller, “fotoğrafa yeni başlayan amatörler” kadar “her farklı durum için elinin altında tek bir fotoğraf makinesi isteyen ciddi amatörler” tarafından da tercih edilmektedir.
Konvertör nedir?
Konvertörler; objektiflerin önüne (SLR modellerde ise objektif ile gövde arasına) takılabilen ve objektifin odak uzunluğunu değiştirerek farklı görüş açıları kazandıran, bunu yaparken de biraz ışık, biraz da keskinlik kaybettiren optik araçlardır. Konvertör satın alırken ve kullanırken mevcut objektifle uyumlu olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Elektronik bir bakaca sahip olan EVF (electronic viewfinder - elektronik bakaçlı) modeller ABD’de nasıl adlandırılır?
Üzerlerindeki geniş aralıklı zoom objektifleri nedeniyle “superzoom”, “ultrazoom” ya da “megazoom” adlarıyla da anılan bu sınıftaki fotoğraf makineleri ergonomik gövdeleri ile SLR görünümündedirler. Bu nedenle ABD’de “SLR-like” (“SLR’ye benzer”) adıyla anılır. Küçük boyutlu modeller ile SLR modeller arasında bir köprü olduklarını düşünenler ise bu modellere “bridge” (köprü) adını vermişlerdir.
Cep telefonları ve kompakt fotoğraf makineleri için algılayıcıların boyutları kaç inç dir.
Cep telefonları ve kompakt fotoğraf makineleri için algılayıcılar (köşegen uzunlukları) 1/3 inç, 1/2,5inç, 1/1,8 inç, 1/1,6 inç, 2/3 inç gibi boyutlardadır.
DSLR fotoğraf makineleri algılayıcılarının boyutları kaç mm’ dir.
DSLR modeller için algılayıcılar (en x boy) 17,3 x 13 mm, 23,5x 15,7 mm ve 24 x 36 mm gibi boyutlarda üretilmektedir.
SLR modellerde objektif ile algılayıcı arasında ne kadar boşluk bulunur?
SLR modellerde objektif ile algılayıcı arasına ayna mesafesi kadar bir boşluk girdiği için objektifin önünde de “minimum netleme mesafesi” adı verilen kullanılamaz bir derinlik bulunur. Oysa objektiflerin algılayıcıya çok yakın konumlanabildiği sabit objektifli fotoğraf makineleri çok daha yakına netlik yapabilir. Pek çok küçük boyutlu (kompakt) fotoğraf makinesi “makro” (yakın plan) modunda 1-2 cm. yakına kadar netleyebilmektedir.
Sabit objektifli fotoğraf makinelerinin çok büyük bir bölümünün sahip olduğu temel sorun nedir?
Sabit objektifli fotoğraf makinelerinin çok büyük bir bölümünün sahip olduğu temel sorun, kullandıkları algılayıcı boyutlarının çok küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Neyse ki bu sorunu yaşatmayan, nispeten büyük boyutlarda algılayıcı kullanan, kaliteli modeller de üretilmektedir.
Fotoğraf makinelerinin boyutlarının büyümesinin avantajları nelerdir?
Boyutların büyümesi, makinelerin üzerindeki objektiflerin ve/veya içindeki algılayıcıların da boyutlarının büyümesine yol açmaktadır. Algılayıcının boyutları büyüdükçe algılama hücreleri daha temiz sinyaller üretebilmekte ve bu da daha kaliteli görüntülerin oluşmasını sağlamaktadır. Objektiflerin net görüntü daire çapı, kullandıkları algılayıcı boyutu ile doğru orantılıdır ve algılayıcı boyutunun büyümesi durumunda, fotoğraf makinesinin önündeki objektifin çapı ve ağırlığı da artmaktadır.
Fotoğrafta kaliteyi belirleyen unsurlardan bazıları nelerdir?
Fotoğrafta kaliteyi belirleyen daha pek çok unsur bulunur. Söz konusu unsurlar; algılayıcı büyüklüğü, çözünürlük, objektif kalitesi, yazılım ve kullanıcının tercihleridir. Bu nedenle, aynı çözünürlükteki iki farklı fotoğraf makinesinin oluşturduğu görüntüler birbirinden farklı olacaktır.
Fotoğraf makinelerinde algılayıcının geniş yüzeyli olmasının yararları nelerdir?
Algılayıcının geniş yüzeyli olmasının önemli yararları vardır. Aynı çözünürlükte iki algılayıcıdan daha geniş yüzeyli olanın üzerindeki her bir algılama hücresinin de yüzeyi daha geniş olacağı için, özellikle daha az ışıklı ortamlarda ışığı daha iyi kavrayacağından görüntü kalitesi daha yüksek olacaktır.
Aslında görüntü kalitesindeki temel fark, her bir hücrenin yüzey büyüklüğünden kaynaklanır. Geniş yüzeyli hücreler gerçeğe daha yakın, daha temiz pikseller oluşturur. Özellikle düşük ışık koşullarında bu durum daha da belirginleşir. Çok küçük yüzeylere sahip hücreler, az ışıklı Sayısal Fotoğraf Makineleri Sabit objektifli fotoğraf makinelerinde objektif ile algılayıcı birbirine çok yakın konumlandırılabildikleri için optik performans artar.
Mikrometre nedir?
Mikrometre: Metrenin milyonda biri, yani milimetrenin binde biri uzunluğundaki ölçü birimi. Kısaltması: µm. Yalnızca birkaç µm genişliğindeki her bir algılama hücresinin aslında ne kadar küçük olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayan uzunluk ölçüsü birimidir.
Algılayıcı yüzeyinin büyüklüğünün sağladığı üstünlükler nelerdir?
Algılayıcı yüzeyinin büyüklüğü, Her bir hücrenin aynı büyüklükte olması durumunda, iki farklı algılayıcıdan daha geniş yüzeyli olanı daha yüksek çözünürlüğe sahip olacaktır. Genellikle üretim teknolojisinden kaynaklanan belirli hücre büyüklükleri (1,7 µm, 2,2 µm, 4,3µm, 6,4 µm, 9 µm gibi) söz konusudur ve üretilecek algılayıcının boyu ve çözünürlüğü için bu değerlerden hareket edilir. Dolayısıyla aynı üretim tekniğiyle (örneğin 6,4 mikrometre ile) küçük yüzeyli 6 milyon piksellik bir algılayıcı ya da daha büyük yüzeyli 24 milyon piksellik bir algılayıcı üretilebilir.
sayısal teknolojide, görüntü kalitesini etkileyen başka etkenler vardır . Bunlar nelerdir?
Sayısal teknolojide, algılayıcı hücre büyüklüğünün yanı sıra görüntü kalitesini etkileyen başka etkenler de söz konusu olduğu için uygulamada çok farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu etkenlerin başında optik, yazılım ve işlemci gelmektedir.
Cep telefonlarının kullanım amaçları nelerdir?
Temelde, yalnızca “bas çek” işlevini yerine getirmek için tasarlandıklarından gerçek anlamda fotoğrafçılık yapmak için uygun araçlar değildir. Öte yandan, görüntü kalitesi ve hız bakımından geride olsalar da, tüm kullanıcıları fotoğrafçı, gazeteci ve kameraman yaptıkları için; toplumsal adalet ve düzenin sağlanması adına son derece önemli bir kanıt oluşturma ve belgeleme işlevine sahiptir. Ayrıca, teknolojik gelişme ve maliyetlerin azalması ile gelecekte çok daha nitelikli görüntüler oluşturacakları kesindir. 12 milyon piksellik 3x optik zoom’a sahip modeller, bu gelişmenin habercisidir. Cep telefonları, çektikleri fotoğrafları belleklerinde saklamanın ötesinde, istendiğinde dünyanın herhangi bir noktasında bulunan bir başka telefona gönderme, hatta bazıları elektronik posta olarak gönderme yeteneğine de sahiptir. Bu özellikleri, fotoğrafların paylaşılması bakımından eşsiz bir kullanım kolaylığı sunar. Dünyanın herhangi bir noktasında çekilen bir fotoğrafın saniyeler içinde bütün dünya ile paylaşılması olanağı hemen herkesi “muhabir” hâline getirmektedir.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri hakkında bilgi veriniz?
Basit Küçük Boyutlu Fotoğraf Makineleri Tıpkı film kullanan modellerde olduğu gibi sayısal fotoğraf makinelerinde de “kolay taşınan, kolay kullanılan ve fazla fotoğraf bilgisi gerektirmeyen” ama buna karşın “kabul edilebilir kalitede görüntüler oluşturabilen” fotoğraf makineleri bu sınıfı oluşturmaktadır. Tüm küçük boyutlu (kompakt) sayısal fotoğraf makinelerinin en belirgin özelliği, objektif ve flaşın ince, küçük ve hafif gövdeler içine başarıyla yerleştirilmesidir. Basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri cebe girebilecek kadar ince tasarımları ve kolay kullanım özellikleriyle diğer küçük boyutlu modellerden ayrılır.
Basit Küçük Boyutlu Fotoğraf Makinelerinin Kullanım Amaçları nelerdir?
Basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri yaygın olarak “bas çek” olarak adlandırılır. Bu makinelerin asıl kullanıcıları, fotoğrafçılıktan fazla anlamayanların oluşturduğu büyük çoğunluktur. Kullanıcıların büyük bir bölümü, yanlarında kolaylıkla taşıyabilecekleri (ceplerine rahatlıkla sığabilecek boyutta), kolay kullanabilecekleri hatta kendilerinin çekimde hata yapmalarını önleyebilen fotoğraf makinelerine ihtiyaç duyarlar. Durum böyle olunca basit küçük boyutlu fotoğraf makineleri (cep telefonları ile birlikte) dünyada en yaygın olarak geliştirilen, üretilen ve satılan fotoğraf makineleri sınıfını oluşturmaktadır.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin kullandığı bellek kartları nelerdir? Açıklayınız.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin kullandığı bellek kartı tipi de önemli bir ölçüttür. SD (secure digital) ve MemoryStick en çok kullanılan bellek kartlarıdır ama MultiMediaCard ve xD Picture Card da hala bazı modellerde kullanılmak zorundadır. SD bellek kartlarının zaman içinde daha yüksek kapasitelere sahip olan SDHC (high capacity-yüksek kapasite) ve SDXC (extended capacity-genişletilmiş kapasite) adlı versiyonları piyasaya çıkmıştır. Kullanılan fotoğraf makinesinin SDHC ya da SDXC ile uyumsuz olması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Benzer şekilde MemoryStick ailesinin de MemoryStick Duo, MemoryStick PRO ve Memory-Stick PRO Duo gibi daha yüksek kapasiteli türleri bulunmaktadır ve bunları kullanan fotoğraf makineleriyle uyum sorunları araştırılmalıdır.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin teknolojilerini güncel tutmak için üretici firmalar neler yapmaktadır?
Pek çok makine üreticisi firma, fotoğraf makinesinin üretiminden daha sonra piyasaya çıkan bellek kartları için çeşitli yazılımlar (firmware) hazırlayarak bunları kendi internet sitelerinden yayımlamaktadır. Tüketicinin de bilinçli davranarak zaman zaman bu internet sitesini ziyaret etmesi ve kullandığı fotoğraf makinesi ile ilgili yazılım güncellemelerini indirerek fotoğraf makinesine yüklemesi gerekir. Söz konusu yazılımlar yalnızca bellek kartı ile ilgili sorunları değil, görüntü kalitesini iyileştirici, peşpeşe çekim hızını arttırıcı ya da pil ömrünü uzatıcı bazı yenilikleri de içerebilmektedir. Söz konusu yazılım güncellemeleri yalnızca basit küçük boyutlu modeller için değil, üretilen tüm sayısal fotoğraf makineleri için söz konusudur.
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinde kullanıcının kontrol edebileceği değişkenler nelerdir?
Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin en ucuz modelleri “sabit odaklı” objektiflere sahiptir ve kullanıcının kontrol edebileceği değişkenler yalnızca ISO, çözünürlük ve beyaz ayarı gibi birkaç temel işlevdir. Basit küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin pahalı modellerinde ise “geniş aralıklı zoom” objektifler ve geniş yüzeyli dokunmatik ekranlar yer alır. Bu modellerde ekranın büyüklüğü sayesinde görüntü daha rahat izlenirken bu bölümde herhangi bir düğme bulunmadığından ekran yüzeyine dokunularak çeşitli ayarlar yapılır.
Gelişmiş Küçük Boyutlu Fotoğraf Makinelerini anlatınız?
Küçük boyutlu modellerin en üst düzeyindeki bazı modeller ileri amatör ve profesyonel fotoğrafçıların kullanımları için tasarlandığından oldukça dayanıklı, pahalı ve oldukça iyi kalitede görüntü verebilen modellerdir. Gelişmiş küçük boyutlu (kompakt) fotoğraf makineleri olarak nitelenen bu modeller, genellikle dayanıklı malzemelerden üretilmiş gövdelere sahiptir ve kullanıcının değiştirebileceği kontrol mekanizmalarını barındırır. Menülerinde de çok sayıda özellik barındırdıklarından, basit küçük boyutlu modellere göre daha karmaşık arayüzlere sahiptir.
Gelişmiş Küçük Boyutlu Fotoğraf Makinelerinin Kullanım Amaçları nelerdir?
Kolay taşınabilen ama hiç de ucuz olmayan gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makineleri, fotoğraf çekerken dikkat çekmek istemeyen profesyonel ya da ileri amatör fotoğrafçılar tarafından kullanılır. Büyük refleks fotoğraf makineleri ve onların önlerinde yer alan iri objektifler; fotoğrafı çekilen kişilerde korku, tedirginlik ya da çekingenlik gibi olumsuz duygular yaratabilmektedir. Ayrıca refleks fotoğraf makinelerinin basın tarafından da kullanılıyor oluşu, bu tür fotoğraf makinelerine karşı duyulan tepkinin dozunu arttırmaktadır. Böyle tepkilerle karşılaşmak istemeyen ama tıpkı bir refleks fotoğraf makinesinde olduğu gibi her türlü kontrol mekanizması üzerinde söz sahibi olmak isteyen ciddi fotoğrafçılar tarafından tercih edilen gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makineleri, son yıllarda yoğun ilgi görmektedir.
Gelişmiş Küçük Boyutlu Fotoğraf Makinelerinin Belirleyici Özellikleri nelerdir?
Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin en tipik özellikleri; manuel ve yarı otomatik pozlandırma modları, ışık geçirgenliği yüksek olan keskin bir objektif, gerçek anlamda diyafram kontrolü, gelişmişlik ölçüm modları ile nitelikli görüntüler oluşturabilen nispeten büyük bir algılayıcıdır. Elbette büyük algılayıcı daha iyi bir görüntü kalitesi sağlayabilmektedir ve bazı modellerde DSLR modellerde kullanılan APS-C formatında algılayıcılar yer almaktadır. Küçük bir gövdede büyük bir algılayıcı, ağır yük taşımak istemeyen ve dikkat çekmek istemeyen fotoğrafçılar için önemli bir üstünlüktür. Gelişmiş küçük boyutlu fotoğraf makinelerinin belki de en ayırt edici özellikleri, RAW formatında kayıt yapabilme yetenekleridir. Genel olarak küçük boyutlu algılayıcı kullanan kompakt fotoğraf makineleri yalnızca JPEG görüntü formatına sahipken, gelişmiş küçük boyutlu modeller daha nitelikli görüntü oluşturabilen RAW formatını da bir seçenek olarak kullanıcıya sunar. Fotoğrafla ciddi olarak uğraşanların gayet iyi bildiği gibi, bir sıkıştırma formatı olan JPEG, fotoğrafçıya çekim sonrasında sınırlı bir müdahale olanağı tanırken işlenmemiş bir format olan RAW çekim sonrasında fotoğrafçıya çok daha fazla değişiklik olanağı sunmakta ve daha nitelikli bir görüntü oluşturma şansı vermektedir.
Elektronik Bakaçlı (EVF) Fotoğraf Makineleri hakkında bilgi veriniz?
Küçük boyutlu sayısal fotoğraf makinelerinden daha büyük yapıda ve tıpkı video kameralar gibi elektronik bir bakaca sahip olan EVF (electronic viewfinder- elektronik bakaçlı) modeller “her durum için tek bir fotoğraf makinesi” taşımak isteyen fotoğrafçılar için çok uygun bir sınıfı oluşturur. Üzerlerindeki geniş aralıklı zoom objektifleri nedeniyle “superzoom”, “ultrazoom” ya da “megazoom” adlarıyla da anılan bu sınıftaki fotoğraf makineleri ergonomik gövdeleri ile SLR görünümündedirler. Bu nedenle A.B.D’de “SLR-like” (“SLR’ye benzer”) adıyla anılır. Küçük boyutlu modeller ile SLR modeller arasında bir köprü olduklarını düşünenler ise bu modellere “bridge” (köprü) adını vermişlerdir. Bazı modellerde 6 kat (6x) olan zoom aralığı, üst düzey modellerde 36 kata (36x) kadar çıkmaktadır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 19 Aralık 2024 Perşembe comment 0 visibility 577
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 419
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1195
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1380
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 13 visibility 20371
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25875
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14741
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12675
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12670
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10591