Videonun Kullanım Alanları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Günlük Yaşamda Kamera Kullanımı

1. Soru

Kameranın günlük kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Açıklayınız?

Cevap

? Çekime başlamadan önce kaba bir plan yapın. Yapacağınız çekim içinde hem konuyla yakından ilgili olanlar hem de dolaylı izleyiciler için nelerin görülmek isteneceğini düşünün. ? Olayın her ayrıntısının çekilmeye değer olup olmadığını düşünerek kayıt butonuna basın. Ayrıntıları eleyerek seçimler yapın. ? Çekimleri çok uzun tutmayın. Tek bir çekim içinde bir hareket, bir gelişme varsa çekimin uzunluğu hareketin bitimiyle sınırlı olabilir. Bir olayı, bir hareketi olmayan durağan nesneleri görüntülüyorsanız tek bir çekimin süresi örneğin 5 saniyeyi aşmamalıdır. ? Başlangıç çekimlerine ayrıntı çekimlerle başlamayın. İzleyici giriş çekimlerinde önce mekânı bir bütün olarak algılamak ister. Genel çekimleri kısa durağan veya çevrinme gibi bir hareketle verebilirsiniz. ? Anı türünde çekimler yaparken insanlara bunun bir fotoğraf çekimi olmadığını, doğal davranışlarını sürdürmelerini söyleyin. İnsanlar kamera karşısında da poz vermeyi severler. ? Özellikle insanların yüzlerine az ışık düşen ortamlarda mümkünse ek ışık kaynağı kullanın. Bu olanaklı değilse ortamda var olan doğal ışık kaynağını arkanıza alın. ? Sahne (mekân) değişimlerinde, izleyiciye bu değişimi yansıtabilmek için bir geçiş etkisi uygulayabilirsiniz. Örneğin bir sahnenin bitiminde kararma, diğer sahnenin başlangıcında açılma etkisi uygulanabilir (bunu yapmak için kurgu masasına gerek yoktur, kamera menüleri kullanılarak gerçekleştirilebilir). ? Birçok amatör el kameralarını çoğunlukla otomatik konumlarda kullanır. Siz daha profesyonel davranarak el ile kumanda yöntemleriyle neleri düzeltebileceğinizi kameranızı inceleyerek keşfedin. ? Kameranızı satın alırken verdiğiniz paranın içinde kameranızın birçok işlev özelliği vardır. Sıradan kullanıcıların yaptığının aksine bu özellikleri kullanmaya özen gösterin. Örneğin kamera menüsü içinde yaptığınız çekimlerin ? albenisini arttıracak birçok etki (efekt) uygulaması vardır. ? Günümüzde kameralar küçüldükçe işlevleri artmakta ve hassaslaşmaktadırlar. Kullanım sırasında hiçbir parçayı zorlamayın. Tozdan, nemden, sudan, yüksek manyetik alanlardan ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Periyodik bakımlarını yapın veya yaptırın.


2. Soru

El kameraları profesyonel amaçla kullanılan kameralardan hangi özellikleriyle ayrılırlar?

Cevap

El kameraları profesyonel amaçla kullanılan kameralardan, fiziksel olarak daha küçük ve görüntü kalitelerinin düşük olmalarıyla ayrılırlar.


3. Soru

Video kameraların günlük yaşantıda hangi ortamlarda kullanılabileceğini sıralayınız?

Cevap

Ortama bağlı olmaksızın, anı amaçlı, kişilerin görüntülenmesi amacıyla;

Piknik, eğlence amaçlı yakınlarla gidilen etkinliklerde;

Turistik gezilerde, tatillerde;

Doğum, doğum günü, okula başlama, mezuniyet töreni gibi kişilere özgü özel günlerde;

Nişan, nikâh, düğün gibi toplu etkinliklerde.


4. Soru

Lüks değeri nedir?

Cevap

Lüks: 1 lüks; 1 mumluk ışık kaynağının, 1 metre uzaktan, 1 metrekarelik alanda oluşturduğu aydınlanmaya eşittir.


5. Soru

El kameraları ile anı niteliğinde yapılan çekimlerin bir süre sonra sıkıcı olmaya başlamasının nedenleri nelerdir?

Cevap

? Çekimi yapılan mekân içerisinde herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir. ? Görüntüde yer alan kişilerin hareketleri kendi doğal akışları içindedir ve kameraman tarafından beklenmeyen hareketler netsizliklere, kesilmelere veya maskelemelere yol açar. ? Yapılan çekimler provasız, anlık ve tekrarsız yapılır. ? Çekim ortamda var olan aydınlatma koşulları içinde yapılır ve aşırı parlama, ters ışık gibi görüntüyü bozacak hatalara dikkat edilmez. ? Ses kaydı genellikle kamera üzerinde var olan mikrofonla ve standart ayarlarda yapılır. ? Kamera dışında yardımcı gereç neredeyse hiç kullanılmaz. Bu koşullara amatör kamera kullanıcılarının deneyimsizlikleri de eklenince çekimler sallantılı ve zaman zaman bulanık olur. ? Çekim sonrasında kurgu yapılmadığı için hatalı, yarım ve ilgisiz kayıtlar da izlenen videoda yer alır. ? Görüntüde izlenen kişiler ve olaylar (bir başkasının saatler süren düğün eğlencesi gibi) izleyenleri çok ilgilendirmez.


6. Soru

Bilgisayarla kurgu yapmak nedir? Bilgisayarla kurgu yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Açıklayınız?

Cevap

Bilgisayarlarla yapılmayacak bir işlem neredeyse yoktur. Önemli olan yapılacak işlem için yazılmış yazılım programını bulmaktır. Bilgisayarlar yetenekleri ölçüsünde oldukça karmaşık cihazlardır. Örneğin konumuzla ilgili olarak en azından aşağıdaki aşamaların gerçekleştirilmesi gereklidir. ? Kameranızın uygun bir bağlantı ile bilgisayarınıza bağlanması ve bilgisayarın bu bağlantıyı (kamerayı) görmesi gereklidir. ? Yapılan bağlantı ile görüntüleri aktarabilecek bir programın bilgisayarda yüklü olması gereklidir. ? Bilgisayarınızın aktarılan görüntüleri alabilecek yeterli hard disk alanına sahip olması gereklidir. ? Bilgisayarınızın işlemcisi (CPU) video yakalama ve yürütme işlemleri açısından yeterli güçte olmalı, örneğin çekirdek sayısı birden fazla olmalıdır. ? Bilgisayarınızda yapacağınız işlemlere uygun bir ses-görüntü işleme (kurgu) programının yüklü olması gereklidir. ? Bilgisayarınızda kurguladığınız görüntüleri basabileceğiniz bir sürücü cihaz olması gereklidir.


7. Soru

El kameralarının menü özelliklerinden Beyaz denge, Sarsıntı Önleyici ve Pozlama Nedir? Açıklayınız.

Cevap

? Beyaz Denge (White Balance): otomatik konumda ortamdaki renk sıcaklığı değişse bile kamera bunu dengeleyecektir. Dış mekân konumunda renkler, bilinen gün ışığı altında göründükleri şekilde görünmeyecektir. Bu ayar seçili iken iç mekânda ve özellikle sarı-turuncu ışıklar altında beyaz yüzeyler tam olarak beyaz görünmeyecektir. Aynı şekilde insan teni de ortamdaki ışıkların rengine göre turuncu, kırmızı veya sarı- yeşil görünebilir. İç mekan ayarı seçilirse, az önce örneklenen ortamlarda renkler doğru olacak ancak gün ışığı altında her şey mavimsi görünecektir. Standart bir ışık altında değilseniz veya kamera otomatik konumda ayarlama yapamıyor ise Manüel konumda beyaz denge ayarını kendiniz yapabilirsiniz. Belirlenen ikon üzerine bastığınızda ayar manüel olarak yapılacaktır. Bu ayarı kullandığınızda farklı renk sıcaklığına sahip bir ortama girseniz bile beyaz denge ayarı kendi konumunu koruyacaktır. ? Sarsıntı Önleyici (Steadyshot): El kameraları küçük oldukları ve genellikle üçayak üzerinde kullanılmadıkları için çekim esnasında sarsılırlar. Kamera hareketlerine yansıyan bu durum dar açılı çekimlerde daha da belirgin bir hale gelir. Sarsıntı önleyici sistemin açılması bu durumu tamamen önlemese de belli ölçülerde sabitleme sağlanmış olur. ? Pozlama (Exposure): Konunun aydınlanması ile ilgilidir. Otomatik konumda kamera sahneye ortalama bir diyafram değeri uygulayacaktır. Örneğin kamera ile hareket ediyorsanız ve ortamın aydınlanması farklılaşıyorsa bu ayarı Otomatik kullanmak uygundur. Işığı çok değişmeyen durağan çekimlerde gereksiz kararma ve açılmaların olmaması için Manüel çalışılabilir. Elle kumanda yöntemiyle çalışarak sabit bir diyafram değeri belirlerseniz, bu aynı zamanda isteğinize bağlı olarak fazla koyu veya fazla parlak çalışmanızı da sağlar.


8. Soru

Amatör video kullanıcıları günlük yaşantı içinde, kameralarını daha çok hangi amaçla kullanırlar?

Cevap

Amatör video kullanıcıları günlük yaşantı içinde, kameralarını daha çok mutlu anları saptamak amacıyla kullanırlar.


9. Soru

GMT nedir? Açıklayınız.

Cevap

GMT (Greenwich Mean Time); bulunduğunuz bölgenin İngiltere’den geçtiği varsayılan sıfır boylamı ile olan saat farkı. Örneğin bu değer İstanbul için +2,0’dır.


10. Soru

Pozlama (Exposure) ne demektir?

Cevap

Pozlama (Exposure): Konunun aydınlanması ile ilgilidir. Otomatik konumda kamera sahneye ortalama bir diyafram değeri uygulayacaktır.


11. Soru

Video kameraları ana başlıklarına göre 4 çeşitte sıralanabilirler. Bunlar nelerdir?

Cevap

El Kameraları (Handycams)

Standart sınıf kameralar (Camcorders)

Yayın kalitesinde kameralar (Broadcast Cameras)

Profesyonel kameralar (Digital Cinematography Cameras)


12. Soru

Yatay ve Düşey doğrultuda kaydırma hareketi nedir? Açıklayınız?

Cevap

Yatay doğrultuda kaydırma hareketi: kameranın genellikle tekerlekli bir üçayak üzerinde yer değiştirmesiyle gerçekleştirilir. Örneğin kameranın tüm gövdesiyle nesneye göre sağa ya da sola kayması, sağa/sola kaydırma; nesneye gövde hareketiyle yaklaşıp uzaklaşması, öne/geriye kaydırma olarak adlandırılır. Aynı şekilde bir yay çizerek yer değiştiren kamera yatay düzlemde yay hareketi yapmış olur. Düşey doğrultuda kaydırma hareketi: biraz daha fazla ve karmaşık yardımcı gereçlere gereksinim duyulan bir uygulamadır. Hareketin etkisi kameranın nesneye yaklaşması oranında artarak belirginleşir. Bu hareketin bir üçayak eşliğinde yapılabilmesi için üçayağın yükselip alçalabilen hidrolik veya gazlı bir sisteme sahip olmasıyla olanaklıdır. Amatör bir kullanıcı olarak kendi gövdenizi yükselip alçalabilen bir üçayak gibi kullanabilirsiniz. Örneğin kamera ile birlikte ayakta iken çömelebilir veya yerden yükselebilirsiniz. Bunu yaparken geniş açıda ve yavaş bir hızda yaparsanız sonucun oldukça iyi olacağını göreceksiniz. Böyle çekimler amatörler arasında sıklıkla kullanılmadığı için sizi izleyenlerin gözünde başka bir yere taşıyacaktır.


13. Soru

Video kameralar kaç başlık altında sıralanabilir. Yazınız?

Cevap

Video kameralar şu ana başlıklarla sıralayabiliriz: ? El kameraları (Handycams) ? Standart sınıf kameralar (Camcorders) ? Yayın kalitesinde kameralar (Broadcast Cameras) ? Profesyonel kameralar (Digital Cinematography Cameras)


14. Soru

Ev video kavramı nedir? Açıklayınız.

Cevap

İngilizce home video, hem çeşitli şekillerde kaydedilmiş, evlerde izlenmeye yönelik sinema filmi gibi kayıtları; hem de amatör düzeyde yapılan kişisel çekimleri adlandıran bir kavramdır.


15. Soru

Amatör kamera kullanıcılarının istekleri nelerdir? Sıralayınız.

Cevap

? Çektiğini hemen görmek, ? Uzun sürelerle ve maliyeti düşük kayıt yapmak, ? Daha küçük donanım ve yardımcı araç-gereç kullanmak, ? Çektiklerini hemen kurgulayarak, başkalarına izletmek veya elektronik ortamlara aktarmak, ? Daha az yer kaplayan, uzun süre dayanan ve kopyalandığında bozulmayan gereçlerden oluşan kişisel arşivler yaratmak şeklinde özetlenebilir.


16. Soru

VHS nedir? Açıklayınız.

Cevap

VHS (Video Home System, Ev Video Sistemi), Yarım inçlik kaset üzerine kayıt yapan ve ev kullanıcılarına yönelik olarak üretilen bir video sistemidir. En büyük rakibi olan Betamax amatör video sistemine göre geniş bir kullanım alanı bulan VHS, hem kamera kayıt hem de kaset izleme konusunda uzun yıllar rakipsiz kalmıştır. VHS kameralar, günümüzde yerini daha duyarlı ve farklı gereçlere kayıt yapabilen el kameralarına bırakmıştır.


17. Soru

Ev videolarının arşivlenmesi konusunda veri tabanı programlarının kullanımı nasıl olmaktadır? Açıklayınız?

Cevap

Arşiv oluşturmak birçok kişiye başlangıçta sıkıcı bir iş gibi gelebilir. Birtakım sayılarla uğraşmak, her CD veya DVD’nin içeriğini ve başka birçok bilgiyi tek tek yazmak gerçekten uzun zaman alan yorucu bir iştir. Ancak daha sonra aranılanın kolayca bulunması, verilen emeğin boşa gitmediğini gösterecektir. Veri tabanı amacıyla yazılmış basitten karmaşığa birçok bilgisayar programı vardır. Hangi programı kullanmanız gerektiğine karar vermeniz çok önemlidir. Bu konuda iki ölçüt belirleyici olabilir. Bunlar arayüz yapısının isteklerinize yanıt verecek şekilde olması ve belki daha da önemlisi programın uzun yıllar yeni sürümlerini üretilebilir olmasıdır. Her program üreticisi programlarını birbirilerinden farklı grafik tasarımlar ve özelliklerle süsler. İlk soru, üretilen programın temel amacınıza uygun olup olmadığı ile ilgilidir. Örneğin program, bir video diskin bilgilerini saklamak için yeterli midir? Bilgilerin yazılacağı satır, sütun ve ilgili başlıklar isteklerinize yanıt veriyor mudur? Gerektiğinde anımsatıcı bir fotoğraf, ses ya da bir klip parçasını videonun bilgi dosyasına yükleyebiliyor musunuz? Gelişen durum ve isteklerinize göre yeni alanlar açabiliyor musunuz? Bu sorular kullanacağınız programı seçmek için başlangıçta yeterlidir.


18. Soru

VHS ne demektir?

Cevap

VHS (Video Home System, Ev Video Sistemi): Yarım inçlik kaset üzerine kayıt yapan ve ev kullanıcılarına yönelik olarak üretilen bir video sistemidir. En büyük rakibi olan Betamax amatör video sistemine göre geniş bir kullanım alanı bulan VHS, hem kamera kayıt hem de kaset izleme konusunda uzun yıllar rakipsiz kalmıştır. VHS kameralar, günümüzde yerini daha duyarlı ve farklı gereçlere kayıt yapabilen el kameralarına bırakmıştır.


19. Soru

Video kameraların günlük yaşantıda hangi ortamlarda kullanabileceğini sıralayınız.

Cevap

? Ortama bağlı olmaksızın, anı amaçlı, kişilerin görüntülenmesi amacıyla, ? Piknik, eğlence amaçlı yakınlarla gidilen etkinliklerde, ? Turistik gezilerde, tatillerde, ? Doğum, doğum günü, okula başlama, mezuniyet töreni gibi kişilere özgü özel günlerde, ? Nişan, nikâh, düğün gibi toplu etkinliklerde kullanılabilmektedir.


20. Soru

Efektler (Fader, Digital Effects, Picture Effects) ne işe yararlar?

Cevap

Fader ile çekime açılarak başlayabilir, kararma ile bitirebilirsiniz. Sayısal Efekt olarak örneğin Eski Film görüntüsü elde edebilirsiniz. Resim Efekti olarak örneğin; Siyah-Beyaz, Pastel, Mozaik gibi değişik etkileri görüntünüze uygulayabilirsiniz.


21. Soru

Işık kaynaklarının kameraman tarafından dikkat edilmesi gereken özellikleri nelerdir? Sıralayınız.

Cevap

Işık kaynaklarının kameraman tarafından dikkat edilmesi gereken özellikleri; ? Renk sıcaklığı ? Işığın şiddeti ? Işığın açısı ? Işığın yönü ? Toplu veya dağınık oluşu şeklinde sıralanabilir.


22. Soru

Renk sıcaklığı, Işığın şiddeti ve Işığın açısı kavramlarını açıklayınız.

Cevap

? Renk Sıcaklığı: doğal veya yapay her ışık kaynağının kendine özgü bir renk sıcaklığı vardır. Derece Kelvin ile ölçülen söz konusu sıcaklık, düştüğü yüzeyden yansıyan rengi etkileyerek ortama kendi rengini katar. İnsan gözü doğal olarak bu düzeltmeyi yaptığı için farklı renk sıcaklarına bağlı ışık kaynakları bir arada değilken ortam kendi doğal renginde yani beyaz gerçekten beyaz olarak görünür. Kameraların ise teknik olarak ortamın renk sıcaklığına dengelenmeleri gerekir. Eğer şimdiye kadar bu konuda hiçbir ayarlama yapmadığınız halde her şey doğru şekilde kendi renginde görünüyorsa, kameranızın beyaz dengesi büyük olasılıkla otomatik konumdadır. ? Işığın şiddeti ve pozlama: Bir ışık kaynağıyla aydınlatılan bir ortamda görmenin veya kamera gibi bir aygıtla görüntüyü kaydedebilmenin ön koşulu, ortamdaki ışık miktarının belirli bir düzeyde olmasıdır. Bu durum ışığın gücünden kaynaklanan niceliksel değeri ile ilgilidir. Işık şiddeti birimi lükstür. Yapılan çekimin belli bir niteliğe ulaşabilmesi için ışığın yeterli miktarda olmasının yanında aşırı miktarda da olmaması gerekir. Sonuç olarak, ışığın şiddeti kameranın algılama gücü ile orantılı olarak belli sınırlar içinde kalmalıdır. Bu sınırlar içinde doğru ve nitelikli görüntü elde etmek ise pozlama denilen bir uygulama ile yapılır. El kameralarında pozlama temel olarak diyafram denilen bir düzenekle denetlenir. Bu düzeneğin amacı, kameranın duyarlı yüzeyine düşecek ışığın miktarını dengelemektir. Bu işlem belli bir tolerans içinde gerçekleşmekle birlikte, belli bir düzeyin altında az pozlanmış görüntüden (yetersiz aydınlanma); belli bir düzeyin üstünde ise fazla pozlamadan (aşırı parlak) söz edilebilir. ? Işığın Açısı: Çekim için hazırlanmamış, doğal olarak ortamda var olan ışık kaynakları genellikle görmemize yardımcı olacak şekilde düzenlenmişlerdir. Bu açıdan özel bir amaç yoksa beli nesneler veya sahneler üzerine bir yönlendirme veya yoğunlaştırma yoktur. Profesyonel ve yarı-profesyonel ışık kaynakları üzerinde ise ışığın hem genişliğini (baktığı açıyı), hem de doğrultusunu belirleyebileceğiniz düzenekler bulunur. Böylece istenmeyen bölgeleri daha az aydınlatırken sizin için önemli olan nesneleri öne çıkarmak için belli noktalarda yoğunlaşma sağlayabilirsiniz. Bu konuyu bir adım ileri götürebilmek için çok pahalı olmayan küçük video ışık setleri edinebilirsiniz. Video çekimlerinin amatör görünmelerinin nedeni biraz da ortamda var olan ışıkla yetinilmesidir. Aydınlatma konusunda kendinizi geliştirirseniz çekimlerinizin çok farklı olduğunu göreceksiniz.


23. Soru

El kameralarının menü özelliklerinin sıralayınız?

Cevap

El kameralarının menü özellikleri marka, model ve fiyata göre değişiklik gösterse de menü özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: ? Kamera ayarları (Camera Set) ? Pozlama (Exposure) ? Beyaz denge (White Balance) ? Netlik, Odak (Focus) ? Sarsıntı Önleyici (Steadyshot) ? Efektler (Fader, Digital Effects, Picture Effects) ? Tarih ve Saat Ayarı


24. Soru

Kamera hangi nedenlerle hareket ettirilebilir?

Cevap

Görüntülenen nesne hareket halindedir. Kamera bulunduğu yerden nesneyi izleyebilir.

Nesnede bir hareket yoksa bile, kamera çekime bir devinim katmak için hareket edebilir.

Kamera nesneleri daha yakından veya uzaktan gösterebilmek için optik yolla veya yer değiştirerek hareket edebilir.

Hem nesne hem de kamera hareket halinde olabilir. Nesnenin izlenmesi nedeniyle kamera hareket eder.


25. Soru

Kamera hangi nedenler ile hareket ettirilmektedir. Sıralayınız?

Cevap

Kamera aşağıdaki nedenlerle hareket ettirilebilir: ? Görüntülenen nesne hareket halindedir. Kamera bulunduğu yerden nesneyi izleyebilir. ? Nesnede bir hareket yoksa bile, kamera çekime bir devinim katmak için hareket edebilir. ? Kamera nesneleri daha yakından veya uzaktan gösterebilmek için optik yolla veya yer değiştirerek hareket edebilir. ? Hem nesne hem de kamera hareket halinde olabilir. Nesnenin izlenmesi nedeniyle kamera hareket eder.


26. Soru

GMT ne demektit?

Cevap

GMT (Greenwich Mean Time): Bulunduğunuz bölgenin İngiltere’den geçtiği varsayılan sıfır boylamı ile olan saat farkı. Örneğin bu değer İstanbul için + 2,0’dır.


27. Soru

Günlük, anı düzeyinde video çekenlerin isteklerini öngören üreticiler, el kameralarına bu isteklere yanıt verebilecek özellikler kazandırmışlardır. Amatör kamera kullanıcıları da diyebileceğimiz bu kesimin istekleri nelerdir?

Cevap

Çektiğini hemen görmek, Uzun sürelerle ve maliyeti düşük kayıt yapmak, Daha küçük donanım ve yardımcı araç-gereç kullanmak, Çektiklerini hemen kurgulayarak, başkalarına izletmek veya elektronik ortamlara aktarmak, Daha az yer kaplayan, uzun süre dayanan ve kopyalandığında bozulmayan gereçlerden oluşan kişisel arşivler yaratmak


28. Soru

Stok video nedir? Açıklayınız.

Cevap

Son yıllarda televizyon ve internet gibi kitle iletişim araçlarının amatör video örneklerine daha çok yer vermesiyle, yeni bir amatör video alan› ortaya çıkmıştır. Bu alanın içeriğini; çekimler sırasında kurmaca veya kendiliğinden yaşanan kamera şakaları, amatörce çekilen kaza-felaket görüntüleri, paylaşım sitelerine gönderilen kısa videolar oluşturmaktadır. Bunlara yine sayısal dünyanın getirdiği yeni bir uygulama olan stok video (video footage)’yu eklemek gerekir.


29. Soru

Netlik, Odak (Focus) ne demektir?

Cevap

Netlik, Odak (Focus): Kamera çok yakındaki ve uzaktaki nesneleri aynı anda net gösteremez ve kaydedemez. Bu ayrıca her zaman istenen bir durum değildir. Tek başına belirli nesneleri netleyerek arka veya ön plandaki nesneleri bulanık görüntüleyebilirseniz, üzerinde odaklandığınız nesneler daha belirgin olacaklardır.


30. Soru

Steadyshot ne demektir?

Cevap

Sarsıntı Önleyici (Steadyshot): El kameraları küçük oldukları ve genellikle üçayak üzerinde kullanılmadıkları için çekim sırasında sarsılırlar. Kamera hareketlerine yansıyan bu durum dar açılı çekimlerde daha da belirgin bir hâle gelir. Sarsıntı önleyici sistemin açılması bu durumu tamamen önlemese de belli ölçülerde sabitleme sağlanmış olur.


31. Soru

Çevrinme hareketi nedir? Açıklayınız.

Cevap

Kameranın üçayak üzerinde yatay, dikey ve köşegen doğrultuda hareket ettirilmesiyle oluşturulur. Hareketin yönüne bağlı olarak da; yatay konumda sağa-sola çevrinme; dikey konumda aşağı-yukarı çevrinme; köşegen konumda sol alttan-sağ üste çevrinme gibi adlar alır.


32. Soru

Temel çekim ölçekleri nelerdir? Sıralayınız?

Cevap

Temel çekim ölçekleri, örneğin bir kuleden, bir balondan çekilmiş çok genel bir manzara görüntüsünden; bir gözün ayrıntısına kadar çok çeşitli boyutlarda elde edilebilir. Bu geniş yelpaze kolay sınıflandırılabilme açısından başlıca üç aşamada adlandırılır. Bunlar; ? Genel çekim ? Orta çekim ? Yakın çekimdir.


33. Soru

Farklı ışık kaynaklarına göre Kelvin derecelerinden Floresan ve halojen ışık kaynağı kelvin derecesi kaçtır?

Cevap

Floresan ve halojen ışık kaynakları 4.000 - 5.000°K


34. Soru

Kaydırma hareketi nedir? Kaç tür kaydırma hareketi vardır?

Cevap

Kaydırma hareketi kameranın optik yollarla veya yer değiştirmesiyle oluşturduğu her türlü hareket olarak tanımlanır. Üç tür kaydırma hareketi vardır. Bunlar; ? Yatay doğrultuda kaydırma hareketi ? Optik kaydırma hareketi ? Düşey doğrultuda kaydırma hareketi


35. Soru

Günümüzün amatörlerinin profesyonel olmayan kameralarla yaptıkları çekimleri başlıca iki kategoride değerlendirmek mümkündür. Bunlar nelerdir?

Cevap

Anı türünde yapılan çekimler, Paylaşım sitelerinde izlenme amacıyla yapılan çekimlerdir.


36. Soru

Ham görüntü nedir? Açıklayınız.

Cevap

Daha çok profesyonel ortamlarda kullanılan bir terimdir. Henüz kurgulanmamış, tekrarlanmamış, sırası doğru olmayan, kamera hataları içerebilen çekim parçaları bu adla anılır.


37. Soru

Ham Görüntü ne demektir?

Cevap

Ham Görüntü: Daha çok profesyonel ortamlarda kullanılan bir terimdir. Henüz kurgulanmamış, tekrarlanmış, sırası doğru olmayan, kamera hataları içerebilen çekim parçaları bu adla anılır.


38. Soru

Kamera Ayarlarından (Camera Set): Program AE hangi işe yarar bir özelliktir?

Cevap

Kamera Ayarları (Camera Set): Program AE, çekilen ortamın ve nesnelerin özelliklerine göre çekimin uygun şekilde yapılmasını sağlar.


39. Soru

Beyaz Denge (White Balance) ne demektir?

Cevap

Beyaz Denge (White Balance): Otomatik konumda ortamdaki renk sıcaklığı değişse bile kamera bunu dengeleyecektir. Dış Mekân konumunda renkler, bilinen gün ışığı altında göründükleri şekilde görüntülenecektir. Bu ayar seçili iken iç mekânda ve özellikle sarıturuncu ışıklar altında beyaz yüzeyler tam olarak beyaz görünmeyecektir.


40. Soru

Amatörlerin profesyonel olmayan makinalarla yaptıkları çekimler kaç kategori altında sıralanmaktadır. Açıklayınız?

Cevap

? Günümüzde amatörlerin profesyonel olmayan makinalarla yaptıkları çekimler; ? Anı türünde yapılan çekimler, ? Paylaşım sitelerinde izlenme amacıyla yapılan çekimler olarak iki kategori altında sıralanmaktadır.


41. Soru

Çevrinme hareketi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Sıralayınız?

Cevap

Çevrinme hareketi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar; ? Çevrinme hızınız kameranın gördüğü bakış açısıyla orantılı olmalıdır. Çok dar açılarda hızınızı azaltıp, geniş açıda arttırabilirsiniz. ? Çevrinme hareketinin başlangıcı ve sonu keskin olmamalıdır. Yavaşça hızlanarak başlayıp, hareketi yine yavaşça sonlandırmalısınız. ? Hareketin bitiminde izleyiciye algılama payı bırakmalısınız. Eğer daha sonra kurgu yapılmayacaksa bunun çok uzun olması gerekmez. ? Sonda kalınan çerçeve, hem estetik hem de izleyiciye bir şeyi gösterir olmalıdır. Genellikle son çerçeve hatırlanacağı için yarım yamalak sonlanmış bir çevrinme hareketi, başarısız bir izlenim yaratır. ? Çevrinme sırasında hareketli bir nesne izliyorsanız, nesnenin ilerleme yönünde (bir insan, bir hayvan veya otomobil gibi) biraz daha fazla boşluk bırakın. Özel bir amacınız yoksa nesnenin durmasıyla birlikte yavaşça hareketi sonlandırarak bunu dar açılarda yapmayın. ? Çevrinme hareketini basite almayın. Mümkünse kayıt öncesi prova yapın.


42. Soru

Temel kamera ölçeklerini sıralayarak her birini açıklayınız?

Cevap

? Yüz Çekim (Face Shot): İnsan yüzünü alın ve çene arasında gösteren çekim ölçeği ? Baş Çekim (Head Shot): Bir insanın yalnızca başını gösteren çekim. ? Göğüs Çekim (Chest Shot): Bir insanı göğsünden başının üstüne kadar çevreleyen çekim. ? Bel Çekim (Medium Shot): Bir kimseyi belinden yukarısıyla çevreleyen çekim. ? Boy Çekim (Middle Shot): Bir insanın boyunu tümüyle gösteren çekim ? Genel Çekim (Long Shot): Bir bölgeyi ya da nesneler grubunu çevresiyle birlikte gösteren çekim ölçeği.


43. Soru

Ev Video kavramı nedir?

Cevap

Ev Video: İngilizce “home video”, hem çeşitli şekillerde kaydedilmiş, evlerde izlenmeye yönelik sinema filmi gibi kayıtları; hem de amatör düzeyde yapılan kişisel çekimleri adlandıran bir kavramdır.


44. Soru

Işık kaynaklarının kameraman tarafından dikkate alması gereken özellikleri nelerdir?

Cevap

Renk sıcaklığı.

Işığın şiddeti.

Işığın açısı (genişliği).

Işığın yönü (doğrultusu).

Toplu veya dağınık oluşudur.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi