Finansal Tablolar Analizi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
International Financial Management
Karlılık analizi sonucunda elde edilen bilgiler hangi amaçla kullanılmaktadır?
Karlılık analizi sonucu elde edilen bilgiler aşağıdaki amaçlar ve soruların yanıtlarını bulmaya yönelik olarak kullanılır; -İşletme yöneticilerinin başarılarının değerlendirilmesi, -Varlıkların verimli ve etkin kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi, -İşletmenin kaynak yapısının karlılığa nasıl bir etki yaptığı ve bunlara bağlı olarak firma değerinin gelecekte nasıl bir ivme kazanacağının tespiti ve hisse senetlerinin değerinin tahmin edilmesi.
Kar ve karlılık işletmeler için neden önemlidir?
İşletmelerin en temel amaçlarından birisi kar elde etmektir. Rekabet ortamında işletmenin varlığını sürdürebilmesi için kar elde etme amacını kar maksimizasyonu olarak tanımlamaktayız. Başka bir ifade ile amaç mümkün olduğunca yüksek kar elde etmektir. Kar ve karlılık kavramları hem işletme için hem de işletme ile ilgili çıkar grupları için önem taşır. İşletme, elde ettiği kardan finansal yapısını güçlendirmek için oto finansman olarak adlandırdığımız şekilde kaynak sağlar. Oto finansman kaynakları yüksek olan bir işletmenin hisse senetleri değer kazandığı gibi, işletmenin uygun koşullarda yabancı kaynak temin etmesini de kolaylaştırır. Sermaye artırımına giderek kaynak sağlama durumunda ise hisse senetlerini yüksek bedelle satabilir. Dolayısıyla yatırımcılar, karı ve karlılığı yüksek olan işletmelere yatırım yapmak isterler. Ortaklar, hisselerine ne kadar yükse temettü alırsa yöneticileri o oranda başarılı bulurlar.
İşletmelerde karın kaynağı nedir?
Bir işletmede karın iki kaynağı vardır: İşletmenin ana faaliyetleri, İşletmenin yan faaliyetleri
İşletmeler için ana faaliyetler nelerdir?
Ana faaliyet, bir işletmenin amacını gerçekleştirmek için yürüttüğü faaliyetlerdir. Ticaret işletmelerinde mal ve hizmet alım satımı, imalat işletmelerinde mal ve hizmet üretimi ve satışı ana faaliyettir.
Faaliyet karı kavramı ne demektir?
Ana faaliyetlerin hasılatı oluşturan kalemi satışlar; ana faaliyetle ilgili giderini oluşturan kısmına satışların maliyeti denmektedir. Aradaki fark Brüt Satış Karı olarak ifade edilir. Maliyet esası kavramı gereği ana faaliyeti ilgilendiren ancak satışların maliyetine ilave edilmeyen faaliyet giderleri çıkartıldıktan sonra bulunan kara, işletmenin ana faaliyetlerinin sonucu olarak Faaliyet Karı denir.
İşletmeler için yan faaliyetler nelerdir?
İşletmenin yan faaliyetleri ise süreklilik gösteren faaliyetler ve süreklilik göstermeyen (olağan dışı) faaliyetler olarak ikiye ayrılır. Faaliyet karına olağan yan faaliyet gelirleri eklenir, olağan yan faaliyet giderleri çıkarılır.
Olağan faaliyet karı nedir?
İşletmenin yabancı kaynak elde etmek ve kullanmak için katlandığı finansman giderlerinin çıkarılmasıyla ulaşılan kara Olağan Kar denir.
Dönem karı nedir?
Olağan kara, olağan dışı faaliyet gelirlerin eklenmesi ve olağan dışı faaliyet giderlerinin çıkarılması suretiyle bulunan kara Dönem Karı denir. r. Dönem karı aynı zamanda kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerde Vergi Öncesi Kar olarak adlandırılır.
Dönem net karı nedir?
Kurumlar vergisi mükellefi olan anonim şirket, limited şirket gibi hukuki yapı- ya sahip şirketlerde ödenmesi beklenen verginin dönem karından çıkarılmasıyla bulunan kar Dönem Net Karı’’nı oluşturmaktadır.
Kar nedir?
Bu açıklamalarımızdan sonra kar, bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği hasılattan, bu hasılatı elde etmek için katlandığı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan olumlu farktır.
Karlılık analizi neye odaklanmaktadır?
Karlılık analizi, satış hasılatının artırılması, giderlerin ise mümkün olduğunca azaltılmasını gerekli kılan faktörlere odaklanmaktadır.
Karlılık kavramı ne demektir?
Karlılık bir işletmenin kazanç yaratma yeteneği olarak tanımlanabilir. Karlılık bir orandır ve kar ile kara etki eden değişkenler arasındaki rakamsal ifadedir.
Kara etki eden faktörler nelerdir?
Kara etki eden faktörler; satışlar, giderler ve maliyetler, varlıkların miktarı ve yapısı, borçlar ile öz kaynaklardır. Bu faktörler karın oluşumunda rol oynayan gelirler ile giderleri etkilediği için miktarları karı artırabilir veya azaltabilir. Karlılık analizlerinde bu faktörler ile kar arasındaki ilişkilerin neden-sonuç ilişkisine dayalı olarak bilinmesi önem taşımaktadır.
Varlık kavramı ne demektir?
Varlık, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için elinde bulundurduğu ekonomik değerlerdir.
Varlıkların tutarı ve kullanımı ile karlılık arasındaki ilişkiler nasıl analiz edilir?
Varlıkların faaliyetlerde kullanılma durumu, karlılığı etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmenin türü ne olursa olsun genellikle faaliyetleri sürdürmede nakit, alacak, stok ve maddi duran varlık gibi varlık unsurları önem taşır. Bu varlıkların kullanımı ve büyüklükleri karlılığı etkiler. Varlıkların tutarı ve kullanımı ile karlılık arasındaki ilişkiler varlık devir hızı, varlıkların geri dönme oranı ve varlıkların karlılığı oranları ile ölçülebilir.
Varlık devir hızının analizinde en sık kullanılan yöntemler nelerdir?
Varlık devir hızının analizinde ise faaliyetlerde sıklıkla kullanılan alacak, stok ve maddi duran varlık devir hızları kullanılmaktadır. Varlık devir hızı, bir işletmenin faaliyetlerinde finansal verimliliği ifade etmektedir.
Varlıkların karlılığının analizinde kullanılan oranlar nelerdir?
Varlıkların karlılığının analizinde kullanılan oranlar şunlardır: • Varlık Devir Hızı • Varlıkların Geri Dönme Oranı • Varlıkların Karlılık Oranı
Karlılığı etkileyen temel faktörler nelerdir?
Bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği satış gelirleri ile bu satışları gerçekleştirmede katlandığı giderler karlılığı etkileyen faktörlerdir.
Brüt kar marjı nasıl hesaplanır ?
Brüt kar marjı aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir: Brüt Kar Marjı Brüt Satış Karı/Net Satışlar x 100
Brüt kar marjı ne anlam ifade etmektedir?
Bu oran, net satışların yüzde kaçı oranında brüt satış karı elde edildiğini gösterir. imalat işletmelerinde, ana faaliyetlerin sonucu olarak oranın yüksek çıkması istenir. Brüt satış karı kendisinden sonra gelen giderleri karşılayıp doyurucu bir dönem net karı bırakacak büyüklükte olmalıdır. Bu oran sektörlere göre değişiklik gösterebilir. İşletmenin brüt kar marjı, mevcut sektör ortalamasının altında ise işletmenin aleyhine yorumlanır. Brüt kar marjı düşük, net kar marjı yüksek olan işletmelerde kar sürekli değildir. Yorumlamalarda bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir.
Faaliyet kar marjı nasıl hesaplanır?
Faaliyet kar marjını aşağıdaki formül yardımıyla hesaplamak mümkündür: Faaliyet Kar Marjı Faaliyet Karı/Net Satışlar x 100
Faaliyet kar marjı ne anlam ifade etmektedir?
Brüt kar marjının hesaplanmasında kara etki eden gider büyüklüğü üretim giderlerini kapsamaktadır. İşletmelerde diğer önemli bir gider unsuru da faaliyet giderleridir. Faaliyet giderleri; araştırma ve geliştirme giderleri, pazarlama satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşur. Her işletmede belirli bir düzeyde faaliyet giderinin yapılması kaçınılmazdır. Üretim işletmelerinde faaliyet giderleri, ticaret işletmelerine göre daha yüksektir. Üretim işletmelerinde faaliyet giderleri, net satışların %10-15’i oranında gerçekleşmektedir. Oran, faaliyet giderlerinin karlılığa etkisini gösterir. Beklenen düzeyde çıkması dönem net karını olumlu etkileyeceğinden işletmenin lehine yorumlanır.
Olağan kar marjı nasıl hesaplanır?
Olağan kar marjı aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir: Olağan Kar Marjı Olağan Kar/Net Satışlar x 100
Olağan kar marjı ne anlam ifade etmektedir?
Olağan kar, işletmelerin süreklilik gösteren ana ve yan faaliyetlerinin sonucudur. İşletmelerde yan faaliyetlerden elde edilen gelir ve karların yan faaliyetler için katlanılan gider ve zararları karşılaması beklenir. Başka bir ifade ile yan faaliyet giderleri ve zararları, faaliyet karını olumsuz yönde etkilememelidir. Bu beklenti gerçekleştiğinde faaliyet kar marjı ile olağan kar marjı arasındaki farkı yaratan, başka bir ifade ile olağan kar marjını azaltan faktör, finansman giderleridir. Finansman giderleri yüksek olan bir işletmede fark büyür. Olağan kar marjı, işletmelerin varlıkların finansmanında kullandığı yabancı kaynakların maliyetinin karlılığa etkisini açıklar. Varlıkların finansmanında nispeten daha pahalı olan yabancı kaynak unsurlarını kullanan işletmelerde olağan kar marjı düşük çıkar. Yabancı kaynak/öz kaynaklar oranı yüksek olan ancak nispeten maliyeti düşük olan borç kaynaklarını bulabilen işletmelerde ise olağan kar marjı finansman giderlerinden fazlaca etkilenmez. Bu durum işletmenin lehine yorumlanır.
Dönem kar marjı nasıl hesaplanır ve ne anlam ifade eder?
Dönem kar marjı aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir: Brüt Kar Marjı Brüt Satış Karı/Net Satışlar x 100 Dönem kar marjı bir işletmenin olağanüstü gelir ve karları ile olağanüstü gider ve zararlarının satışların karlılığına etkisini açıklar. İşletmelerde olağan dışı gelir ve giderler süreklilik göstermezler. Bu tür giderlerin olmaması istenmekle birlikte bazen gerçekleşebilir. Karı olumsuz ya da olumlu etkilemesi süreklilik göstermeyeceği göz önünde bulundurularak yorumlanır.
Net kar marjı nasıl hesaplanır?
Net kar marjı aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir: Net Kar Marjı Net Kar / Net Satışlar x 100
Net kar marjı ne anlam ifade etmektedir?
Satışların karlılığı oranı (net kar marjı), bir faaliyet döneminde elde edilen dönem net karının net satışlara oranlanması suretiyle bulunur. Tüm faaliyetlerin sonucu olarak mümkün olduğunca yüksek çıkması istenir. Belirli bir oranın altında olması işletmeden kar beklentisi olanların beklentilerini karşılamayacağı gibi işletmenin öz kaynak yapısına oto finansman olarak yeterli bir kaynak da sağlamayacaktır. Ortaklar ve yatırımcılar, satış karlılığı yüksek olan işletmeleri tercih ederler. Oranın yorumlanmasında sektör ortalaması, bir önceki yılın oranı gibi oranlar baz alınır. Dönem net karı oranı ile satışların karlılığı arasındaki fark, ödenecek vergilerden kaynaklanmaktadır.
Net kar marjını etki eden faktörler nelerdir?
Satışların karlılığı oranının yorumlanmasında kendisinden önceki dört oranın büyüklüğü dikkate alınır. Oranın yüksek ya da düşük çıkmasını aşağıdaki faktörlere bağlayabiliriz: • Satışların maliyeti • Faaliyet giderleri • Finansman giderleri • Olağandışı giderler • Vergiler
Öz kaynakların karlılığı ile ilgili oranlar nelerdir?
Öz kaynakların karlılığı ile ilgili başlıca oranlar şunlardır: • Yabancı Kaynak Finansman Oranı • Öz kaynakların Karlılık Oranı • Hisse Başına kazanç Oranı • Hisse Başına Temettü Oranı
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı düşük, satışlarının karlılığı yüksek ve öz kaynak karlılığı düşükse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıkların devir hızında sorun vardır. Maddi duran varlıkları gereğinden fazla olup, atıl kapasite söz konusudur. Varlıklar verimli olmadığı için işletme satış fiyatını artırmakta ve rakiplerine göre daha yüksek fiyatla mal satmaktadır. Bu durum uzun süre devam edemez. Yabancı kaynaklar uygun olmayan yoldan elde edilmiş olup, maliyeti yüksektir. Özellikle atıl kapasite sorunu çözülmeli, alacak ve stok politikaları gözden geçirilmelidir. Rakiplerle fiyat rekabeti yapılabilecek koşullar oluşturulmalıdır. Uygun borç kaynakları bulunmalıdır.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı yüksek, satışlarının karlılığı düşük ve öz kaynak karlılığı yüksekse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıklar verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Devir hızlarının yüksekliğinin yarattığı avantajla satış fiyatı rakiplere göre düşüktür. Bu durum işletme için önemli bir rekabet avantajıdır. Özellikle stoklar, ticari borçlarla finanse edilmektedir. Finansman giderleri düşüktür. İşletme varlık devir hızlarına ilişkin politikalarını korumalı ve geliştirmeli, borçlanma politikalarını korumalı ve geliştirmeli, fiyat rekabetini sürdürmelidir.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı düşük, satışlarının karlılığı düşük ve öz kaynak karlılığı düşükse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıklar verimli bir şekilde kullanılmaktadır Öz kaynak ile finansman oranı yüksek veya finansman giderleri yüksektir. İşletme satış fiyatını artırmak zorunda kalabilir. Bu durum rekabet açısından dezavantaj sağlar. Kaynak yapısı gözden geçirilmelidir. Uygun maliyetli ve uzun vadeli yabancı kaynak sağlanmalı, varlık devir hızlarına ilişkin politikaları korumalı ve geliştirmelidir.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı düşük, satışlarının karlılığı yüksek ve öz kaynak karlılığı yüksekse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıkların devir hızı ve miktarı ile ilgili sorunlar mevcuttur. Satış fiyatı rakiplere göre yüksektir. Kaynak yapısı istenilen düzeydedir. Rekabet gücü zayıftır. İşletme varlık devir hızlarına ilişkin politikaları geliştirmeli, atıl kapasite sorunları çözülmelidir. Alacak devir hızı ve stok devir hızı izlenmelidir. Yabancı kaynak yapısı korunmalı ve geliştirilmeli, satış fiyatları düşürülmelidir.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı düşük, satışlarının karlılığı düşük ve öz kaynak karlılığı yüksekse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıkların devir hızı ve miktarı ile ilgili sorunlar mevcuttur. Satış fiyatı rakiplere göre düşüktür. Bu durumda işletme zarar eder. Kaynak yapısı uygundur. İşletme varlık devir hızlarına ilişkin politikaları geliştirmeli, atıl kapasite sorunları çözülmelidir. Alacak devir hızı ve stok devir hızı izlenmelidir. Yabancı kaynak yapısı korunmalı ve geliştirilmeli, satış fiyatları korunmalıdır.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı yüksek, satışlarının karlılığı yüksek ve öz kaynak karlılığı düşükse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıklar verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Yabancı kaynaklar uygun olmayan yoldan elde edilmiş olup, maliyeti yüksektir. Kaynak yapısı gözden geçirilmelidir. Uygun maliyetli ve uzun vadeli yabancı kaynak sağlanmalıdır.
Bir işletmenin varlıklarının karlılığı yüksek, satışlarının karlılığı yüksek ve öz kaynak karlılığı yüksekse bu işletme için neler söylenebilir?
Varlıklar verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durum karı artırır. Satış fiyatı rakiplere göre yüksek olabilir. İşletme uygun kaynak yapısına sahiptir. İşletme varlık devir hızlarına ilişkin politikalarını korumalı ve geliştirmeli. Satış fiyatını uzunca bir süre yüksek tutamayabilir. Rekabet ortamı satış fiyatını düşürebilir. Kaynak yapısı korunmalıdır.
Hangi amaçlarla işletmeler kârlılık analizi yaparlar?
Kârlılık analizi sonucu elde edilen bilgiler aşağıdaki amaçlar ve soruların yanıtlarını bulmaya yönelik olarak kullanılır:
- İşletme yöneticilerinin başarılarının değerlendirilmesi,
- Varlıkların verimli ve etkin kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi,
- İşletmenin kaynak yapısının kârlılığa nasıl bir etki yaptığı ve bunlara bağlı olarak firma değerinin gelecekte nasıl bir ivme kazanacağının tespiti ve hisse senetlerinin değerinin tahmin edilmesi.
Bir işletmenin kârının kaynağı nedir?
Bir işletmede kârın iki kaynağı vardır:
- İşletmenin ana faaliyetleri,
- İşletmenin yan faaliyetleri.
İşletme kârının kaynaklarından biri olan yan faaliyetler kaça ayrılır?
İşletmenin yan faaliyetleri ise süreklilik gösteren faaliyetler ve süreklilik göstermeyen (olağan dışı) faaliyetler olarak ikiye ayrılır.
İşletmelerde kârlılık nasıl tanımlanır?
Kârlılık ise bir işletmenin kazanç yaratma yeteneği olarak tanımlanabilir. Kârlılık bir orandır ve kâr ile kâra etki eden değişkenler arasındaki rakamsal ifadedir.
Kâra etki eden faktörler nelerdir?
Kâra etki eden faktörler; satışlar, giderler ve maliyetler, varlıkların miktarı ve yapısı, borçlar ile özkaynaklardır.
Varlık devir hızı neyi ifade eder?
Varlık devir hızı, bir işletmenin faaliyetlerinde finansal verimliliği ifade etmektedir.
Varlıkların kârlılık oranı nasıl hesaplanır?
Varlık devir hızı ile varlıkların geri dönme oranları birbirleri ile çarpılarak hesaplanır.
Varlıkların miktarını ve dağılımını belirleyen faktörler nelerdir?
İşletmenin türü, faaliyette bulunduğu sektör, üretim biçimi, pazarlama teknikleri gibi birçok faktör varlıkların miktarını ve dağılımını belirler.
İkincil varlık devir hızı oranları hangi amaçla kullanılır?
İkincil varlık devir hızı oranları, varlık devir hızı oranının sorunlu olması durumunda sorunun hangi varlığın devir hızı düşüklüğünden kaynaklandığını belirlemek amacıyla geliştirilmiştir.
Bir işletmenin brüt kâr marjı düşük, net kâr marjı yüksek ise bu işletme ile ilgili ne söylenebilir?
Brüt kâr marjı düşük, net kâr marjı yüksek olan işletmelerde kâr sürekli değildir. Yorumlamalarda bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir.
Faaliyet giderlerini oluşturan giderler nelerdir?
Faaliyet giderleri; araştırma ve geliştirme giderleri, pazarlama satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşur.
Olağan kârın tanımı nedir?
Olağan kâr, işletmelerin süreklilik gösteren ana ve yan faaliyetlerinin sonucunda elde edilen kârdır.
Dönem kâr marjı bir işletme ile ilgili hangi bilgiyi verir?
Dönem kâr marjı bir işletmenin olağanüstü gelir ve kârları ile olağanüstü gider ve zararlarının satışların kârlılığına etkisini açıklar.
Satışların kârlılığı oranı nasıl bulunur?
Satışların kârlılığı oranı (net kâr marjı), bir faaliyet döneminde elde edilen dönem net kârının net satışlara oranlanması suretiyle bulunur.
Satışların kârlılığının yüksek ya da düşük çıkmasını hangi faktörlere bağlayabiliriz?
Bu oranın yüksek ya da düşük çıkmasını aşağıdaki faktörlere bağlayabiliriz:
- Satışların maliyeti
- Faaliyet giderleri
- Finansman giderleri
- Olağandışı giderler
- Vergiler
Dönem net kârı oranı ile satışların kârlılığı arasındaki fark neden kaynaklanmaktadır?
Dönem net kârı oranı ile satışların kârlılığı arasındaki fark, ödenecek vergilerden kaynaklanmaktadır.
Yabancı kaynak unsurları yüksek olan işletmelerin olağan kâr marjı için ne söylenebilir?
Varlıkların finansmanında nispeten daha pahalı olan yabancı kaynak unsurlarını kullanan işletmelerde olağan kâr marjı düşük çıkar.
Kaldıraç oranı nedir ve ne için kullanılır?
Yabancı kaynak finansman oranına finans literatüründe kaldıraç oranı adı verilmektedir. Bu oran, işletmenin sağlamış olduğu yabancı kaynakların kârlılığa etkisini ölçmekte kullanılmaktadır.
Özellikle yatırımcılar tarafından ilgilenen kârlılık oranları nelerdir?
Hisse başına kazanç ve hisse başına temettü oranları özellikle yatırımcılar tarafından ilgilenilen iki önemli kârlılık kavramıdır.
Varlıkların kârlılığı yüksek, satışların kârlılığı ve özkaynak karlılığı düşük olduğu durumla ilgili ne söylenebilir?
Varlıklar verimli bir şekilde kullanılmaktadır Özkaynak ile nansman oranı yüksek veya nansman giderleri yüksektir. İşletme satış yatını artırmak zorunda kalabilir. Bu durum rekabet açısından dezavantaj sağlar.
Bu durumda kaynak yapısı gözden geçirilmelidir. Uygun maliyetli ve uzun vadeli yabancı kaynak sağlanmalı, varlık devir hızlarına ilişkin politikaları korumalı ve geliştirmelidir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 57
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1287
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582