Spor Finansmanı Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Spor İşletmelerinde Fiyatlama Stratejileri Ve Medya Haklarının Ticarileştirilmesi

1. Soru

Stratejik fiyatlama süreci aşamalarını yazınız.

Cevap

Stratejik fiyatlama süreci aşamaları aşağıdaki gibidir: 1. Hedef pazar amaçlarına uygun fiyatlama stratejisinin geliştirilmesi 2. Hedef piyasa için arz ve talep esnekliklerinin belirlenmesi 3. Maliyet-Kâr ilişkisinin analiz edilmesi 4. Dışsal faktörlerin işletmenin fiyatlama sürecine etkisinin analizi 5. Nihai fiyatın belirlenmesi


2. Soru

Spor endüstrisinde ücret ile ilgili bir örnek veriniz.

Cevap

Ücret; profesyonel basketbol takımının takım antrenörü için vereceği ücrettir.


3. Soru

Franchising ücreti ile ilgili örnek veriniz.

Cevap

Franchising ücreti; Örneğin, çokuluslu bir fitness işletmesinin yaşadığınız şehirde bir temsilciliğini açmak için çok uluslu fitness işletmesine ödenmesi gereken fiyat.


4. Soru

Spor endüstrisinde nakliye ve kullanma ile ilgili bir örnek veriniz.

Cevap

Nakliye ve kullanma; sportif mal üreten şirketler üretilen mal ve hizmetlerin bir yerden başka bir yere taşınması için ödemiş oldukları ücretler.


5. Soru

İşletmelerin üretim tercihlerinin oluşturulmasında ve fiyatlama stratejileri gerçekleştirilecek mal ve hizmet demetinin üretim kararının verilmesinde özellikle üretim sürecinde katlanılacak hangi maliyet oldukça önemlidir?

Cevap

İşletmelerin üretim tercihlerinin oluşturulmasında ve fiyatlama stratejileri gerçekleştirilecek mal ve hizmet demetinin üretim kararının verilmesinde özellikle üretim sürecinde katlanılacak olan fırsat maliyeti de oldukça önemlidir.


6. Soru

Tam rekabet piyasası koşulları

Cevap

Ancak günümüzde tam rekabet piyasa koşullarına uygun herhangi bir piyasa yoktur. Bu piyasada işletmeler normal kâr elde ederler ve üretim sürecinde kaynakların en etkin kullanıldığı piyasa türüdür. • Çok sayıda alıcı ve satıcı vardır. • Üretilen mal ve hizmet homojendir. • Piyasadaki fiyatın belirlenmesi sürecinde herhangi bir baskı yoktur. Piyasa dengesi fiyat belirlenme sürecinde belirleyicidir. • Piyasaya giriş ve çıkış engelleri yoktur. • Piyasa içinde herhangi bir biçimde maliyet öğesi olabilecek herhangi bir fiyat dışı rekabet yoktur.


7. Soru

Spor endüstrisinde kayıt ücreti ile ilgili bir örnek veriniz

Cevap

Kayıt ücreti; Kız kardeşiniz basketbol yaz kampına giderse ödemesi gereken ücret.


8. Soru

Resesyon nedir?

Cevap

Resesyon; Ekonomide genel olarak ekonomik faaliyetlerin daralması küçülmesi ve bu durumla ilgili olarak ekonomik aktivite düzeyinin düşmesi, işletmelerin stoklarının artması ve işsizliğin yükselmesi olarak tanımlanır.


9. Soru

Rasyonel davranış nedir?

Cevap

Rasyonel davranış, iktisadi karar alıcılar kendilerine belli bir kendilerine belli bir amaç ve hedef belirlerler ve bu amaca ulaşmak yolunda tercihlerini gerçekleştirilmesidir.


10. Soru

Buna göre, eğer bir ekonomide üst üste iki çeyrek GSYH küçülmesi yaşanmışsa o ekonomide neyin yaşanması söz konusudur?

Cevap

Buna göre, eğer bir ekonomide üst üste iki çeyrek GSYH küçülmesi yaşanmışsa o ekonomide resesyon söz konusu demektir.


11. Soru

Profesyonel bir golf turnuvasına katılımda alınacak ücret ile amatör bir bisiklet turnuvasına katılımda alınacak ücret spor işletmesinin neyi ile yakından ilgilidir?

Cevap

Profesyonel bir golf turnuvasına katılımda alınacak ücret ile amatör bir bisiklet turnuvasına katılımda alınacak ücret spor işletmesinin örgütsel yapısı ve amaçları ile yakından ilgilidir.


12. Soru

Spor endüstrisinde destek bedeli ile ilgili bir örnek veriniz

Cevap

Destek bedeli; Örneğin, spor ayakkabısı şirketi, ünlü bir sporcuya özellikle başarısına ve sportmenliğine inanmış olduğu bir sporcuya ödediği bedel.


13. Soru

Marjinal fayda nedir?

Cevap

Marjinal fayda, tüketicinin son tükettiği birimin toplam faydada oluşturduğu artış olarak tanımlanır.


14. Soru

Malın ya da hizmetin fiyatı arttığında talebi ne olur?

Cevap

Malın ya da hizmetin fiyatı arttığında talebi azalır.


15. Soru

Üretim fonksiyonunun tanımını yaparak üretim maliyetlerini işletmenin üretim fonksiyonundan hareketle açıklayanız.

Cevap

Q = f(L, K, T, t) şeklinde açıklanan üretim fonksiyonunda; L emek, K sermaye, T doğal kaynaklar ve t teknolojiyi ifade etmektedir. Dolayısıyla üretim bu faktörlerin bir fonksiyonu olarak tanımlanır. Üretim sürecinde kullanılan girdilerin maliyeti ile fiyatlama süreci arasında yakın bir ilgisi vardır. Örneğin, üretimde kullandığınız birim emek başına ödediğiniz ücretin artmasının olası etkisi ürün fiyatının değişimi olarak karşımıza çıkar. Aynı durum, üretim fonksiyonunda yer alan diğer girdi fiyatlarındaki artışın üretim sürecine yansıması olarak karşımıza çıkar. İşletme girdi verimliliğine bağlı olarak girdi seçimini yapacak ve üretim sürecinde ne miktarda girdi kullanacağına karar verecektir. Bu süreçte de yine işletmenin üretimini arttırması ya da azaltmasının belirleyicisi olarak fiyatta etkili bir faktördür. Eğer işletmenin üretimini gerçekleştirdiği mal ve hizmetin fiyatı artarsa bu durum firma için bir üretim motivasyonudur.


16. Soru

Spor endüstrisinde kira nedir?

Cevap

Kira; Herhangi bir spor ekipmanının kullanımı için ödediğimiz fiyat.


17. Soru

Spor endüstrisi için lisanslama ile ilgili örnek veriniz.

Cevap

Örneğin, sportif kıyafetler üreten bir ticari şirket bir üniversitenin logosunu tişörtün üstüne basmak istiyorsa bu durumda üniversiteye bu konuya ilişkin bir bedel ödemek durumundadır.


18. Soru

İşletmeler için üretim sürecinde katlanılan maliyetler nelerdir?

Cevap

Ekonomik maliyet = Açık maliyetler + Fırsat maliyetleri Açık maliyetler = Toplam sabit maliyetler + toplam değişken maliyetler olarak tanımlanır.


19. Soru

İşletmelerin fiyatlama stratejileri belirlerken öncelikli olarak değerlendirmeleri gereken temel konu nedir?

Cevap

İşletmelerin fiyatlama stratejileri belirlerken öncelikli olarak değerlendirmeleri gereken temel konu, piyasadaki talebi belirleyen değişkenlerin neler olduğudur.


20. Soru

Tüketicinin herhangi bir mal ya da hizmet satın alma kararındaki en hassas faktör nedir?

Cevap

Tüketicinin herhangi bir mal ya da hizmet satın alma kararındaki en hassas faktör fiyattır.


21. Soru

Talebin fiyat esnekliğinin belirleyicileri nelerdir?

Cevap

Talebin fiyat esnekliğinin belirleyicileri aşağıdaki gibidir: • Satın aldığımız mal ya da hizmetin ne tür bir ihtiyacımızı karşıladığı • İlgili ürünün ikâme edilebilirliliği • Satın alma sıklığı • Gelir • Ekonomi • Marka bağımlılığı • Ürün kalitesi • Üründe uzmanlaşma • Talep için zaman


22. Soru

Tekeller ilgili bilgi veriniz.

Cevap

Tekel, piyasada fiyat belirleme gücü piyasaya hâkim olan tek işletmenin elindedir. Fiyat üzerinde kontroller çok yüksek, piyasaya giriş ve çıkışlar çeşitli nedenler ile oldukça sınırlıdır. Bunun nedenleri ölçek ekonomileri, yasal engeller ve patentlerdir. Profesyonel sporlarda tekel piyasası koşullarını gözlemlemek mümkündür. Ulusal Kurumlar Arası Spor Birliği Amerika’daki en büyük monopollerin başında gelmektedir.


23. Soru

Spor endüstrisine ait piyasa yapısında işletmelerin karmaşık fiyat belirlenmesi sürecini yönetebilmeleri için geleneksel arz ve talep fiyatlama stratejileri dışında farklı öğeleri içeren stratejiler vardır. Örneğin; bu stratejilerden birisi 4 C olarak tanımlanabilir. Bu stratejinin temel belirleyicileri nelerdir?

Cevap

4 C olarak tanımlanan bu stratejinin temel belirleyicileri: • Tüketici (Consumer), • Rekâbet (Competitor), • İşletme (Company) • İklim (Climate)


24. Soru

Spor endüstrisi için bilet fiyatı ile ilgili örnek veriniz.

Cevap

Bir basketbol oyununu izlemek ya da sahaya girmek için ödememiz gereken fiyat.


25. Soru

Tüketici için fiyat değişkeni dışında satın alma kararını neler etkilemektedir?

Cevap

Bu değişkenler aşağıdaki gibi belirtilmektedir: • Diğer mal ve hizmetlerin fiyatı • Ürünün kalitesi, • Geliri, • Zevk tercihleri satın alma kararını etkiler.


26. Soru

Spor endüstrisindeki kabul ücreti ile ilgili örnek veriniz.

Cevap

Örneğin, su sporları parkına girişte ödememiz gereken fiyattır.


27. Soru

Ekonominin temel amacı nedir?

Cevap

Ekonominin temel amacı, sınırlı kaynaklar ve sınırsız insan ihtiyaçları arasında optimal bir denge kurulmasını sağlamaktır.


28. Soru

5.5.2009 tarih ve 5894 sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”un “Yayınların ve Protokol Tribünlerinin Düzenlenmesi” başlıklı 13 maddesinin I. Fıkrası’nda nelerden bahsedilir?

Cevap

48. 5.5.2009 tarih ve 5894 sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”un “Yayınların ve Protokol Tribünlerinin Düzenlenmesi” başlıklı 13 maddesinin I. ve II. Fıkralarında aşağıdakilere değinilmektedir: Hükmün I. fıkrasına göre, ülke sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyonla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına ilişkin yetki münhasıran “Türkiye Futbol Federasyonu” yönetim kuruluna aittir.


29. Soru

Marjinal fayda nedir?

Cevap

Marjinal fayda, tüketicinin son tükettiği birimin toplam faydada oluşturduğu artış olarak tanımlanır.


30. Soru

Talep yasası nedir?

Cevap

Malın ya da hizmetin fiyatı arttığında talebi azalır. Bu durum talep yasası olarak kabul edilir.


31. Soru

Ülke genelinde meydana gelen bir “resesyon” yani durgunluk tüketicilerin satın alma kararlarını nasıl etkiler

Cevap

Ülke genelinde meydana gelen bir resesyon yani durgunluk tüketicilerin satın alma kararlarının durması anlamına gelir. Bu durumda işletmelerin stokları artacak ve işletmeler doğal olarak talebin canlanması ve satışların artması için fiyatları düşürecektir. Bu durumda orta çıkan fiyat stratejisi de yine ekonominin geneli ile ilgli işletmenin kendi tercihi olmayabilir.


32. Soru

İktisat teorisinde piyasa yapıları nelerdir?

Cevap

İktisat teorisinde piyasa yapıları aşağıdaki gibidir: • Tam rekabet • Tekel • Oligopol • Tekelci rekabet


33. Soru

Talebin fiyat esnekliği nedir?

Cevap

“Talebin fiyat esnekliği”; fiyatta meydana gelen yüzde değişimin talep miktarında oluşturduğu etki olarak tanımlanmaktadır.


34. Soru

Rasyonel davranış ile ilgili bir örnek veriniz.

Cevap

Örneğin, tüketicilerin maksimum fayda sağlayacak şekilde tüketim tercihlerini belirlenmesi tüketiciler açısından “rasyonel davranış” biçimidir.


35. Soru

Tekelci piyasa nedir ve özelliği nedir?

Cevap

Tekelci rekabet piyasası tam rekabet ile tekel arasında yer alan bir piyasa türüdür. Tekel piyasasından temel farkı piyasaya giriş ve çıkıştaki engellerin tekel piyasası kadar katı olmamasıdır.


36. Soru

İklim fiyatlandırma sürecinde nasıl bir faktördür?

Cevap

İklim fiyatlandırma sürecinde piyasa yapıcılarının doğrudan kontrol edemediği fiyatın belirlenmesini dışsal olarak belirleyen bir faktördür.


37. Soru

Fiyatlandırmada "yay esnekliği" nedir?

Cevap

Fiyat değişimlerinin çok küçük olduğu durumlarda talep duyarlılığı talebin nokta fiyat esnekliği kullanılarak ölçülür. Fiyat değişimlerinin büyük olduğu durumlarda ise talebin duyarlılığı yay esnekliği ile değerlendirilir.


38. Soru

Lig ücreti nedir?

Cevap

Lig ücreti; futbol takımlarının futbol liginde oynamak için ödenek zorunda oldukları fiyat.


39. Soru

Oligopol piyasaları anlatınız.

Cevap

Oligopol piyasada ise, mal ve hizmet üreten az sayıda işletme vardır. Bu işletmeler birbirlerinin izledikleri fiyat stratejilerini yakından takip ederler. Tenis topu endüstrisi bu piyasaya örnek gösterilebilir. Wilson, Penn, Dunlop ve Spalding olarak sınırlı sayıda sayılabilir işletme bu endüstride söz sahibidir. Endüstride sınırlı sayıda işletmenin olması, fiyat belirleme konusunda işletmelerin etkili olması, mal ve hizmet farklılaştırılması yapılması ve piyasaya giriş ve çıkışlar konusunda engellerin olması Oligopol piyasasının temel özellikleri arasında yer alır.


40. Soru

Spor endüstrisi içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin belirledikleri fiyatlar nelerdir?

Cevap

Spor endüstrisi içinde faaliyet gösteren işletmelerin belirlemek durumunda oldukları fiyatları şu şekilde açıklayabiliriz. • Lisanslama Ücreti (Licensing fee); Örneğin, sportif kıyafetler üreten bir ticari şirket bir üniversitenin logosunu tişörtün üstüne basmak istiyorsa bu durumda üniversiteye bu konuya ilişkin bir bedel ödemek durumundadır. • Bilet Fiyatı; örneğin, bir basketbol oyununu izlemek ya da sahaya girmek için ödememiz gereken fiyat • Üyelik Ücreti; Fitness merkezlerine giriş fiyatı 
• Kabul ücreti; Örneğin, su sporları parkına girişte ödememiz gereken fiyattır • Kira; Herhangi bir spor ekipmanının kullanımı için ödediğimiz fiyat • Lig ücreti; Futbol takımlarının futbol liginde oynamak için ödenek zorunda oldukları fiyat • Sponsorluk ücreti; Özel düzenlenmiş olimpiyatlara yerel bir banka sponsor olduğunda ödemesi gerek fiyat • Kayıt ücreti; Kız kardeşiniz basketbol yaz kampına giderse ödemesi gereken ücret • İmzalanmış anlaşmalar; Profesyonel basketbol takımının takımda oynayacak olan servis oyuncusu ile kendi arasında imzalamış olduğu ve oyuncunun takım için fiyatını gösteren anlaşma • Ücret; Profesyonel basketbol takımınının takımın antranörü için vereceği ücret • Nakliye ve kullanma; sportif mal üreten şirketler üretilen mal ve hizmetlerin bir yerden başka bir yere taşınması için ödemiş oldukları ücretler • Destek bedeli; Örneğin, spor ayakkabısı şirketi, ünlü bir sporcuya özellikle başarısına ve sportmenliğine inanmış olduğu bir sporcuya ödediği bedel • Yayın hakları bedeli; televizyon şirketlerinin spor aktivitesi üreten işletmelere ödemiş oldukları ücret • Danışmanlık ücreti; Örneğin, devlet spor piyasasını analiz eden ve sonuçları yorumlayan bir şirket için ödemiş olduğu fiyat • Franchising ücreti; Örneğin, çokuluslu bir fitnes işletmesinin yaşadığınız şehirde bir temsilciliğini açmak için çok uluslu fitnes işletmesine ödenmesi gereken fiyat


41. Soru

Alternatif fiyatlama stratejileri nelerdir? Lütfen sıralayınız.

Cevap

Alternatif Fiyatlandırma Stratejileri: İşletmelerin fiyat belirleme sürecinde kullandıkları farklı fiyatlama stratejileri bulunmaktadır. Bunlar; • Talebe bağlı fiyatlama stratejileri, • Esnekliğe bağlı fiyatlama stratejisi, • Maliyete bağlı fiyatlama stratejileri, • Prestije bağlı fiyatlama stratejisi, • Kalite ve garantiye bağlı fiyatlama stratejisi, • Fiyat kırılmasına bağlı fiyatlama stratejisi • Rekabete dayalı fiyatlama stratejisi olarak sınıflanabilir.


42. Soru

Spor endüstrisinde Yayın hakları bedeli ile ilgili bir örnek veriniz

Cevap

Yayın hakları bedeli; televizyon şirketlerinin spor aktivitesi üreten işletmelere ödemiş oldukları ücret.


43. Soru

Ülke sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyonla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına ilişkin yetki hangi kuruluşa aittir?

Cevap

5.5.2009 tarih ve 5894 sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”’un “Yayınların ve Protokol Tribünlerinin Düzenlenmesi” başlıklı 13 maddesinin I. ve II. fıkralarına değinilmelidir. Hükmün I. fıkrasına göre, ülke sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyonla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına ilişkin yetki münhasıran “Türkiye Futbol Federasyonu” yönetim kuruluna aittir.


44. Soru

Tekelci rekabet piyasasını anlatınız.

Cevap

Tekelci rekabet piyasası tam rekabet ile tekel arasında yer alan bir piyasa türüdür. Tekel piyasasından temel farkı piyasaya giriş ve çıkıştaki engellerin tekel piyasası kadar katı olmamasıdır.


45. Soru

Maliyete bağlı fiyatlama stratejileri nelerdir? 

Cevap

Maliyete Bağlı Fiyatlama Stratejileri: İşletmelerin maliyetlerinin ekonomik maliyetler olduğunu açıkladık. İşletme uzun vadede büyüme, pazar payını arttırma ve diğer kısa ve uzun vadeli işletme amaçlarını gerçekleştirebilmek için maliyetlerini karşılayacak bir fiyatlama stratejisi izlemelidir. İşletmenin gelir yani hasılat gider yani maliyet dengesinde başabaş olarak kabul edeceğimiz dengenin üzerinde bir fiyatlama stratejisi izlemesi durumunda izlenen strateji, maliyete bağlı fiyatlama stratejisi olarak ifade edilebilir. İşletmenin toplam hasılatının toplam maliyetinden fazla olması durumunda toplam pozitif kâr sağlanmış olacaktır.


46. Soru

Spor Endüstrisine ait piyasa yapısında işletmelerin karmaşık fiyat belirlenmesi sürecindeki stratejiler nelerdir?

Cevap

Spor Endüstrisine ait piyasa yapısında işletmelerin karmaşık fiyat belirlenmesi sürecini yönetebilmeleri geleneksel arz ve talep fiyatlama stratejileri dışında farklı öğeleri içeren stratejiler vardır. Örneğin; bu stratejilerden birisi 4 C olarak tanımlanabilir. 4 C olarak tanımlanan bu stratejinin temel belirleyicileri, Tüketici(Consumer), Rekâbet(Competitor), İşletme (Company) ve İklim (Climate)’dir.


47. Soru

Resesyon nedir?

Cevap

Resesyon; Ekonomide genel olarak ekonomik faaliyetlerin daralması küçülmesi ve bu durumla ilgili olarak ekonomik aktivite düzeyinin düşmesi, işletmelerin stoklarının artması ve işsizliğin yükselmesi olarak tanımlanır. Buna göre, eğer bir ekonomide üst üste iki çeyrek GSYH küçülmesi yaşanmışsa o ekonomide resesyon söz konusu demektir.


48. Soru

İşletmelerde esneklik ve esnekliği etkileyen kriterler nelerdir?

Cevap

Maliyete Bağlı Fiyatlama Stratejileri 
Prestije Bağlı Fiyatlama Stratejisi 
Fiyat Kırılmasına Bağlı Fiyatlama Stratejisi 
Rekabete Dayalı Fiyatlama Stratejisi


49. Soru

Avrupa ve ABD’deki ücretli televizyon kanalları ile ilgili bilgi veriniz.

Cevap

Ana pazarın Avrupa olduğu futbol piyasasındaki gelişimin aksine Olimpiyat yayın haklarının ivme kazandığı dönemin 80’lere denk geldiğini görüyoruz. Avrupa’ da, özellikle de İngiltere’de, 90’ların başında yaygınlaşan ücretli televizyon kanallarının ABD’ deki gelişimi 80’lerin başına denk gelmektedir. İlk olarak 1972 yılının sonunda başlayan ödemeli televizyon devri hızla gelişerek ABD TV pazarının önemli ölçüde büyümesine sebep olmuştur.


50. Soru

Stratejik fiyat belirlenmesi sürecinin ilk aşaması nedir?

Cevap

Stratejik fiyat belirlenmesi sürecinin ilk aşaması hedef piyasa amaçlarına uygun fiyatın belirlenmesi stratejilerinin geliştirilmesidir.


51. Soru

Kitle iletişim araçlarının sportif faaliyetlere ne gibi faydaları vardır?

Cevap

Kitle iletişim araçlarının sportif faaliyetlere faydaları aşağıdaki gibidir: • Kitle iletişim araçları sayesinde sportif etkinliklerin ulaşılabilirliği ve izlenebilirliği artmaktadır. • Kitle iletişim araçları ile uzak mesafelerdeki spor müsabakalarını artık canlı olarak televizyonlardan izleyebilme şansını bulmaktayız. • Kitle iletişim araçları ile daha önce bilgi sahibi olmadığımız yeni spor branşlarını öğrenme fırsatı yakalarken, izleyici sayısı az olan bir branşın da popülerliğinin arttığı görülmektedir.


52. Soru

Talebe bağlı fiyatlandırma stratejisini anlatınız.

Cevap

Talebe bağlı fiyatlandırma stratejisinde piyasadaki talep ve arz denge fiyatının oluşmasında belirleyici olmaktadır.


53. Soru

Dijital yayın kuruluşunun yaşamasını sağlayan en önemli unsurun ne olarak kabul edilir?

Cevap

Futbolun bugün bir dijital yayın kuruluşunun yaşamasını sağlayan en önemli unsur olduğu kabul edilir.


54. Soru

Spor endüstrisinde üyelik ücreti ile örnek veriniz.

Cevap

Fitnes merkezlerine giriş fiyatı.


55. Soru

Talebin fiyat esnekliğinin belirleyicileri nelerdir? Sıralayınız.

Cevap

Talebin fiyat esnekliği belirleyicileri aşağıdaki gibidir: • Satın aldığımız mal ya da hizmetin ne tür bir ihtiyacımızı karşıladığı • İlgili ürünün ikâme edilebilirliliği • Satın alma sıklığı • Gelir • Ekonomi • Marka bağımlılığı • Ürün kalitesi • Üründe uzmanlaşma • Talep için zaman


56. Soru

Spor endüstrisinde imzalanmış anlaşmalar ile ilgili bir örnek veriniz.

Cevap

İmzalanmış anlaşmalar; Profesyonel basketbol takımının takımda oynayacak olan servis oyuncusu ile kendi arasında imzalamış olduğu ve oyuncunun takım için fiyatını gösteren anlaşma.


57. Soru

Franchising ücreti nedir?

Cevap

Franchising ücreti; Örneğin, çokuluslu bir fitnes işletmesinin yaşadığınız şehirde bir temsilciliğini açmak için çok uluslu fitnes işletmesine ödenmesi gereken fiyat.


58. Soru

Bir mal ya da hizmeti satın almak için katlanacağımız maliyet yani ödememiz gereken para o malın nesi olarak kabul edilir?

Cevap

Bir mal ya da hizmeti satın almak için katlanacağımız maliyet yani ödememiz gereken para o malın “fiyatı”dır.


59. Soru

Spor endüstrisi içerisinde en büyük parasal büyüklüğe sahip olan spor dalı hangisidir?

Cevap

Spor endüstrisi içerisinde en büyük parasal büyüklüğe sahip olan spor dalı futboldur.Spor branşları içerisinde en çok ilgi toplayan ve izleyici kitlesi en fazla olan branş futbol olması sebebi ile medya kuruluşları tarafından yayın hakları satın alınmak istenmektedir. Futbol müsabaka yayın haklarının toplu satışı spor sektöründe finansal gelir açısından önemli bir yer tutmaktadır.


60. Soru

Fiyatlandırma sürecinde işletmenin örgüt yapısına bağlı olarak taşımış olduğu amaçlar arasında neler bulunmaktadır?

Cevap

Fiyatlandırma sürecinde işletmenin örgüt yapısına bağlı olarak taşımış olduğu amaçlar arasında; • Gelir • Satış • Rekabet • Sosyal ilgi yer alır.


61. Soru

5.5.2009 tarih ve 5894 sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”un “Yayınların ve Protokol Tribünlerinin Düzenlenmesi” başlıklı 13 maddesinin II. Fıkrası’nda nelerden bahsedilir?

Cevap

II. fıkrada, birinci fıkrada tanınan bu yetkinin, özellikle yayın haklarının federasyon tarafından merkezi olarak pazarlamasını ve elde edilen gelirin kulüplere dağıtılmasını kapsadığı vurgulanmıştır.


62. Soru

Spor endüstrisinde sponsorluk ücreti nedir?

Cevap

Sponsorluk ücreti; Özel düzenlenmiş olimpiyatlara yerel bir banka sponsor olduğunda ödemesi gerek fiyat.


63. Soru

Spor endüstrisinde danışmanlık ücreti ile ilgili bir örnek veriniz.

Cevap

Danışmanlık ücreti; Örneğin, devlet spor piyasasını analiz eden ve sonuçları yorumlayan bir şirket için ödemiş olduğu fiyat.


64. Soru

İşletmelerde katlanılan maliyetler nelerdir?

Cevap

İşletmeler için üretim sürecinde katlanılan maliyetler; 

Ekonomik maliyet = Açık maliyetler + Fırsat maliyetleri 

Açık maliyetler = Toplam sabit maliyetler + toplam değişken maliyetler olarak tanımlanır.


65. Soru

Profesyonel spor branşlarında yapılan organizasyonların temel amacı ile amatör spor branşlarında yapılan organizasyonların temel amacı arasındaki fark nedir?

Cevap

Profesyonel spor branşlarında yapılan organizasyonların temel amacı normal üstü kâr elde etmek iken amatör spor branşlarında yapılan organizasyonların temel amacı ise giderlerini karşılayacak oranda gelir elde etmektir.


66. Soru

Stratejik fiyat belirlenmesi sürecinin ilk aşaması nedir?

Cevap

Stratejik fiyat belirlenmesi sürecinin ilk aşaması hedef piyasa amaçlarına uygun fiyatın belirlenmesi stratejilerinin geliştirilmesidir. Bu ilkeler ürünün ortaya konması sürecinde kar
şılaşılan maliyet, ürünün piyasa süreci içinde tutundurulması, tanıtılması ve yaygınlaştırma faaliyetleri ile ilgili yapılan reklam ve tanıtım harcama giderlerinin ürünün fiyatlama sürecinde dikkate alınmasını kapsar. Ayrıca ürünün piyasa içinde dağıtımı ile ilgili tğm giderle dolaylı bir maliyet unsuru olarak fiyat belirlenmesi sürecinde değerlendirilmelidir.


67. Soru

İspanyol futbolunda 2015-16 sezonunun ve birinci, ikinci lig kulüplerinin maçları ile İspanya Kral Kupası’nın (Copa del Rey) yayın haklarını ne kadara ülkenin telekomünikasyon şirketi almıştır?

Cevap

İspanyol futbolunda 2015-16 sezonunun ve birinci, ikinci lig kulüplerinin maçları ile İspanya Kral Kupası’nın (Copa del Rey) yayın haklarını 600 milyon euro karşılığında ülkenin telekomünikasyon şirketi almıştır.


68. Soru

Talebin fiyat esnekliği nedir?

Cevap

İşletmeler fiyat stratejisi geliştirirken herhangi bir “Talebin fiyat esnekliği”; fiyatta meydana gelen yüzde değişimin talep miktarında oluşturduğu etki olarak tanımlanmaktadır. Fiyat değişimlerinin çok küçük olduğu durumlarda talep duyarlılığı talebin nokta fiyat esnekliği kullanılarak ölçülür.


69. Soru

Prestije bağlı fiyatlama stratejisi nedir?

Cevap

Prestije Bağlı Fiyatlama Stratejisi İşletmelerin üretmiş oldukları bazı ürünlerini piyasa ortalamasının üstünde fiyatlaması durumunda ortaya çıkan fiyatlardır. Örneğin, golf dünyasında “Goldwatch” olarak isimlendirilen özel bir seyir paketinin 1000 taraftar için yaklaşık kişi başı 1500 dolara satılması bu duruma örnek gösterilebilir.


70. Soru

Rasyonel davranış nedir?

Cevap

Rasyonel davranış, iktisadi karar alıcılar kendilerine belli bir kendilerine belli bir amaç ve hedef belirlerler ve bu amaca ulaşmak yolunda tercihlerini gerçekleştiriler. Örneğin, tüketicilerin maksimum fayda sağlayacak şekilde tüketim tercihlerini belirlenmesi tüketiciler açısından “rasyonel davranış” biçimidir.


71. Soru

Talebin fiyat esnekliğinin belirleyicileri nelerdir?

Cevap

- Satın aldığımız mal ya da hizmetin ne tür bir ihtiyacımızı karşıladığı; 

- İlgili ürünün ikâme edilebilirliliği; 

- Satın alma sıklığı;

- Gelir;

- Ekonomi; 

- Marka bağımlılığı; 

- Ürün kalitesi; 

- Üründe Uzmanlaşma; 

- Talep İçin Zaman


72. Soru

Tam rekabet piyasa koşullarının özelliği nedir?

Cevap

Günümüzde tam rekabet piyasa koşullarına uygun herhangi bir piyasa yoktur. Bu piyasada işletmeler normal kâr elde ederler ve üretim sürecinde kaynakların en etkin kullanıldığı piyasa türüdür. • Çok sayıda alıcı ve satıcı vardır. • Üretilen mal ve hizmet homojendir. • Piyasadaki fiyatın belirlenmesi sürecinde herhangi bir baskı yoktur. Piyasa dengesi fiyat belirlenme sürecinde belirleyicidir. • Piyasaya giriş ve çıkış engelleri yoktur. • Piyasa içinde herhangi bir biçimde maliyet öğesi olabilecek herhangi bir fiyat dışı rekabet yoktur.


73. Soru

Oligopol piyasa nedir ve özellikleri nelerdir?

Cevap

Oligopol piyasada ise, mal ve hizmet üreten az sayıda işletme vardır. Bu işletmeler birbirlerinin izledikleri fiyat stratejilerini yakından takip ederler. Tenis topu endüstrisi bu piyasaya örnek gösterilebilir. Wilson, Penn, Dunlop ve Spalding olarak sınırlı sayıda sayılabilir işletme bu endüstride söz sahibidir. Endüstride sınırlı sayıda işletmenin olması, fiyat belirleme konusunda işletmelerin etkili olması, mal ve hizmet farklılaştırılması yapılması ve piyasaya giriş ve çıkışlar konusunda engellerin olması Oligopol piyasasının temel özellikleri arasında yer alır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi