Çağdaş Felsefe 1 Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Analitik Felsefenin Başlangıcı: Russell Ve Moore

1. Soru

Modern mantıkta önermeler, nasıl temsil edilir?

Cevap

Modern mantıkta önermeler biçimsel bir dil içerisinde temsil edilir.


2. Soru

Kant’ın özellikle metafizik felsefedeki kullanılan dile ne gibi bir bakış açısı kazandırdığı söylenebilir?

Cevap

Kant, özellikle birinci eleştirisinin diyalektik bölümünde, yüzyıllardır felsefecilerin üzerinde söz söylemekten çekinmedikleri pek çok konunun nasıl olup da aklın sınırlarını aştığını, bir başka deyişle metafizik yaparken kullandığımız dilin ne kadar yanılsamalı olabileceğini göstermiştir.


3. Soru

Russel’ın analitik felsefe açısından çok önemli olarak görülen ve 1905 yılında Mind dergisinde yayımladığı On Denoting makalesinde Russell bize neyi gösterdiği söylenebilir?

Cevap

Russell’ın “On Denoting” adlı makalesi, analitik felsefenin kuruluşu bakımından çok önemlidir. Bu çalışmasında Russell, belirli betimleyicilerin tekil adlar gibi bir bireye gönderim yapmasının gerekmediğini, bu düşüncenin dilin mantığının yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını gösterir.


4. Soru

Moore’un bilinen eserleri arasında hangi eserleri yer almaktadır?

Cevap

Moore’un bilinen eserleri arasında; • Principia Ethica • The Rufutation of Idealism • A Defence of Common Sense • A Proof of the External World


5. Soru

Moore analitik felsefe kuruculuğunu hangi filozoflarla beraber üstlenmiştir?

Cevap

• Frege • Russell • Wittgenstein


6. Soru

Russell, kümeler ve öbekler çalıştı. Russell daha sonra bu fikirlerini geliştirerek bugün, tipler kuramı olarak bilinen kuramı geliştirdi. Kuramın amacı nedir?

Cevap

Kuramın amacı küme kuramını paradoksların çıkmasına engel olacak biçimde aksiyomatikleştirmekti.


7. Soru

Russell’ın yansız bircilik kavramı hakkında ne söylenebilir?

Cevap

Russell hem maddî hem de zihinsel olanın yansız bir özelliğe indirgenebileceğini, ve ayrımın rastlantısal olduğunu dile getirmektedir.


8. Soru

Modern mantıkta önermeler biçimsel bir dil içerisinde temsil edilir. Biçimsel dile örnek olarak nasıl bir örnek gösterilebilir?

Cevap

Biçimsel dil, sadece işaret dizilerinden oluşur. Biçimsel bir dizge, söz konusu bu biçimsel dile işaret dizileri arasındaki dönüştürme kurallarının eklenmesi ile elde edilir. Söz konusu işaretlerin ve işaret dizilerinin, neye işaret ettikleri ya da ne anlama geldikleri dikkate alınmaz. Bu itibarla gündelik dilden kaynaklanan muğlaklıklar, vurgu ya da tonlamaya bağlı belirsizlikler, hemen tamamen aşılmış olur.


9. Soru

Moore’un karşı çıktığı felsefe geleneği hangisidir?

Cevap

Moore’un karşı çıktığı felsefe geleneği sağduyulu önermeleri sorgulayan idealist felsefedir.


10. Soru

Felsefede “dilsel felsefeye sapış” olarak kavramsallaştırılan durum nasıl ortaya çıkmıştır?

Cevap

Kant dilin yanıltıcı olabileceğini öne sürerken Russell Paradoksu dilin kullanımında sınırlamaların olması gerektiğini vurgulamıştır. Felsefenin dilin işleyişini anlamaya yöneldiği bu odak kayması felsefede “dilsel felsefeye sapış” olarak değerlendirilmiştir.


11. Soru

Moore “sağduyuya dayalı önermeler” şeklinde adlandırdığı önermesine karşılık nasıl bir örnek verilebilir?

Cevap

Moore “sağduyuya dayalı önermeler” şeklinde adlandırdığı önermeler sunmaktadır. Örneğin Moore bir insan bedenine sahiptir. Bedeni zaman içinde değişimlere uğramıştır. Başka insanların bedeni de değişime uğramıştır. Diğer insanlar da Moore’un kendisi ve çevresi ile ilgili bildiği önermeleri kendi deneyimleri dahilinde bilir. Bu iki grupta yer alan önermeler bir araya geldiğinde “sağduyuya dayalı dünya görüşü” (A Defense of Common Sense) oluşur.


12. Soru

Russell ve Moore metafiziksel önermeleri nasıl reddetmiştir?

Cevap

Russell ve Moore, farklı biçimleriyle de olsa gerçekçiliği koyuyorlardı. Metafiziksel önermelerin bilgimize yeni bir şey katmadığını ve Ockham’ınn usturasını kullanarak metafiziksel olanın kesip atılması gerektiğini savundular.


13. Soru

Moore, felsefî kanıtlamaların, kendisinin doğalcı yanılsama olarak adlandırdığı bir sorunla malul olduğunu ifade eder. Peki bu sorunun kaynağında yatan ne olabilmektedir?

Cevap

Bu sorunun kaynağında, bir terimin belli bir kanıtlama dâhilindeki kullanımının, söz konusu terimin tanımı ile karıştırılması yatar.


14. Soru

Moore’un çözmeye çalıştığı sorun nedir?

Cevap

Moore’un çözmeye çalıştığı sorun budur: Duyusal deneyimin deneyimleyene özgülüğü ile bilginin kamusallığı (yani deneyimleyenden bağımsız olması) arasındaki uçurum nasıl aşılacaktır?


15. Soru

Russell Hegel’in görüşlerinden vazgeçtikten sonra nasıl bir yaklaşım izlemiştir?

Cevap

Russell, gençken, bir dönem Hegel’in görüşlerinden etkilenmiş olsa da bu görüşlerden vaz geçtiği andan itibaren, gerçekçi bir yaklaşımı savunmuştur.


16. Soru

Moore yaklaşımının ahlaki görüselcilik olarak görülmesine karşı çıkmaktadır ve kendisini bu konuda nasıl savunur?

Cevap

Moore yaklaşımının ahlaki görüselcilik olarak görülmesine karşı çıkmaktadır. Ahlaki görüselci yaklaşımlar bir eylemin iyi olup olmadığının sonuçlarından bağımsız olarak görüsel olarak bilinebileceğini savunmaktadır.


17. Soru

“Yağmur yağıyor ama ben yağmurun yağdığına inanmıyorum” paradoksundan etkilenen ünlü filozof kimdir?

Cevap

“Yağmur yağıyor ama ben yağmurun yağdığına inanmıyorum” paradoksundan etkilenen ünlü filozof Wittgenstein’dır.


18. Soru

Russell tanışıklık yoluyla edindiğimiz bilgiyi nasıl açıklar?

Cevap

Russell, bir süre tanışıklık yoluyla edindiğimiz bilginin duyu verileri ile sınırlı olduğunu, kalan tüm bilgilerimizin, betimleme yoluyla bilgi sınıfına girdiğini söyler.


19. Soru

Moore’un organik bütün yaklaşımı nedir?

Cevap

Moore’a göre bir değeri deneyimleyen şeyin bilinç olduğunu, bir bütünün değerinin onu oluşturan parçaların toplamından fazla olduğunu savunur. Moore’un bu görüşü “organik bütün yaklaşımı” olarak nitelendirilmektedir.


20. Soru

Frege döneminde dilin mantığa dayalı olarak çözümlemesi ilerleme kaydetmiş, mantıksal atomculuk ve mantıksal pozitivizm adı verilen iki yaklaşım oluşmuştur. Bu yaklaşımla ilgilenen düşünürler kimlerdir?

Cevap

• Moore • Russell • Schlick • Carnap • Ayer • Ryle • Austin • Wittgenstein


21. Soru

Russell’ın bilinen eserleri arasında hangi eserler yer almaktadır?

Cevap

• German Social Democracy • Principles of Mathematics • On Denoting • A History of Western Philosophy


22. Soru

Moore’a göre iyi, doğal olmayan bir özelliktir. Moore bu söylemiyle kasttetiği şey ne olabilir?

Cevap

Moore’a göre iyi, doğal olmayan bir özelliktir. Bunun anlamı, iyinin ampirik veya bilimsel olarak test edilemeyeceği veya doğrulanamayacağıdır. İyi kavramı, doğa bilimlerinin sınırlarının dışında kalmaktadır. Hal böyle ise iyi ile ilgili bilgimizin kaynağı, bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.


23. Soru

Russell2ın 1905 senesinde Mind dergisind yayımladığı On Denoting adlı makalesi neden çok önemli olduğu söylenebilir?

Cevap

Russell’ın 1905 senesinde Mind dergisinde yayımladığı On Denoting adlı makalesi, analitik felsefenin kuruluşu bakımından çok önemlidir.


24. Soru

Russell Kantçı yaklaşımını terk etmesinin sebebi nedir?

Cevap

Albert Einstein’ın uzay-zaman anlayışı ile ters düştüğünü düşünmüş ve bu görüşleri tamamen terk etmiştir.


25. Soru

Russell, 1897’den 1903’e kadar kaç çalışma yayımlamıştır ve bu çalışmalar nelerdir?

Cevap

Russel 1897’den 1903’e kadar 3 çalışma yayımlamıştır. Bunlar; • On the Notion of Order • Sur la logique des relations avec les applications a la theorie des series • On Cardinal Numbers


26. Soru

Russell’ın pasifist görüşlerini bir nebze de olsa yumuşatmasına neden olan şey nedir?

Cevap

İkinci Dünya Savaşı sırasında önce Nazi Almanya’ya karşı silahlanmaya karşı çıksa da Nazi işgalini uzun vadede demokrasinin aleyhine bir tehdit olarak görür ve pasifist görüşlerini kısmen yumuşatır.


27. Soru

Ayer, ile Russell arasında ne gibi karşıt görüşler oluştuğu söylenebilir?

Cevap

Ayer’ın duygusalcı ve bilişselci karşıtı görüşler geliştirmesinde belirleyici oldu. Russell, ahlâkî mülahazaların anlamlı olduğunu ve Ayer’ın düşündüğünün aksine kamusal anlamda tartışmaya açık olduğunu düşündü.


28. Soru

Russell Frege’nin önermesini kabul etmeyerek nasıl bir çözüm sunar?

Cevap

Russell, Frege’nin bu çözümünü kabul etmez. Söz konusu önerme biçimini Frege’nin niceleme mantığının araçlarını kullanarak şu şeklide çözümler: “Bir x vardır öyle ki x Fransa’nın günümüzdeki kralıdır ve x’ten başkası Fransa’nın günümüzdeki kralı değildir ve x keldir.” Bu ifade, bir tikel niceleyicinin etki alanında bulunan tümel evetlemeli bir önerme biçimidir.


29. Soru

Russell nesnelere ilişkin bilgi edinme kaynaklarımız ile ilgili nasıl bir ayrım yapar?

Cevap

Russell nesnelere ilişkin bilgi edinme kaynaklarımız ile ilgili ikili bir ayrım yapar: Tanışıklık yoluyla bilgi ve betimleme yoluyla bilgi.


30. Soru

Moore paradoksu olarak bilinen paradoks hangi örnekle verilebilir?

Cevap

“Yağmur yağıyor ama ben yağmurun yağdığına inanmıyorum” şeklindeki ifadenin barındırdığı çelişki Moore paradoksu olarak adlandırılmaktadır. Sorun herhangi bir kişinin tutarlı bir biçimde böyle bir ifadede bulunmasının beklenmemesine rağmen önermenin kendisinin mantıksal bir çelişki olmamasıdır.


31. Soru

Russell’ın 1914’te yayımladığı ve bilimin yöntemi üzerine görüşlerini ifade ettiği kitabı, Our Knowledge of the External World as a Field for Scientific Method in Philosophy, nerede etkili olduğu söylenebilir?

Cevap

Russell’ın 1914’te yayımladığı ve bilimin yöntemi üzerine görüşlerini ifade ettiği kitabı, Our Knowledge of the External World as a Field for Scientific Method in Philosophy, mantıksal pozitivistler ve daha sonra gelişen bilim felsefesi geleneği üzerinde etkili olmuştur.


32. Soru

Russel sayının tanımına ilişkin hangi matematikçilerin çalışmalarını incelemiştir?

Cevap

• George Boole • Georg Cantor • Augustus De Morgan


33. Soru

Russell 1940 senesinde City College of New York’ta profesör olarak ders verdiği sırada kolejde eğitim vermesine engel olan durum nedir?

Cevap

1940’ta City College of New York’ta felsefe profesörü olarak atanır. Ancak özelikle Marriage and Morals başlıklı kitabında savunduğu bazı açık fikirli görüşler nedeniyle, kolejde eğitim vermesine ilişkin tepkiler alır ve bu ataması, bir mahkeme kararıyla iptal edilir.


34. Soru

“Dilin mantığının doğru bir biçimde konulamamasından kaynaklandığını düşünmüş ve kendisinden sonraki analitik gelenek üzerinde, oldukça etkili olan belirli betimleyiciler kuramını geliştirmiştir.” Kuramsal düşünüşü dile getiren filozof kimdir?

Cevap

B. Russell


35. Soru

Moore, Leibniz’in “Tüm nesneler varoluşları itibariyle birbirine bağlıydı. Bir nesne tek bir özelliğini bile yitirse bu durum evreni ortadan kaldırırdı.” sözünü yayınladığı hangi makalelerinde eleştirmiştir?

Cevap

Moore, Leibniz’in “Tüm nesneler varoluşları itibariyle birbirine bağlıydı. Bir nesne tek bir özelliğini bile yitirse bu durum evreni ortadan kaldırırdı.” sözünü yayınladığı Refutation of Idealism” ve “External and Internal Relations başlıklı makaleleri ile eleştirdi.


36. Soru

Russell bilimin bulduğu yanıtlar hakkındaki düşünceleri nelerdir?

Cevap

Russell, bilimin bulduğu yanıtların geçici olduğunu (mutlak olmadığını), bilimin küçük ilerlemeler kaydettiğini, her şeyi içine alan organik bir kavrayışa ulaşamayacağını düşünür.


37. Soru

“Terimlerin gönderimlerini ya tanışıklık yoluyla bilmemiz ya da bildiğimiz terimlerden mantıksal olarak türetebilmemiz gerektiğini” söyleyen filozof kimdir?

Cevap

“Terimlerin gönderimlerini ya tanışıklık yoluyla bilmemiz ya da bildiğimiz terimlerden mantıksal olarak türetebilmemiz gerektiğini” söyleyen Russell’dır.


38. Soru

Russell’ın felsefi görüşlerinden etkilenen filozoflar kimlerdir?

Cevap

• Ludwig Wittgenstein • Alfred J. Ayer • Rudolf Carnap • Alonzo Church • Kurt Gödel • David Kaplan • Saul Kripke • Karl Popper • W. V. Quine


39. Soru

Russell, gündelik yaşamda karşımıza çıkan nesnelerin kurucu unsurlarına ilişkin görüşlerini hangi kuram dahilinde ele almıştır?

Cevap

Russell, gündelik yaşamda karşımıza çıkan nesnelerin kurucu unsurlarına ilişkin görüşlerini mantıksal atomculuk olarak adlandırılan bir kuram dâhilinde ele almıştır.


40. Soru

Russell’ın matematik felsefesi üzerine ilk çalışması nedir, ne zaman olmuştur ve bu çalışma hangi çizgidedir?

Cevap

Russell’ın matematik felsefesi üzerine ilk çalışması, 1897 tarihli An Essay on the Foundations of Geometry’dir. Bu eseri, genelde Kantçı bir çizgidedir.


41. Soru

Russell’ın hangi görüşleri daha sonra yapısal gerçekçilik olarak adlandırılmıştır?

Cevap

Algısal olanla algısal olmayan arasında bir üst üste çakışma olduğunu varsayarız. Algısal olanlar da dış dünyanın bir parçasıdır fakat bunların içkin karakteri konusunda doğrudan bilgi sahibi oluruz. Bu itibarla da salt yapısal bilginin ötesine bu noktada geçebiliriz. Russell’ın bu görüşleri, daha sonra yapısal gerçekçilik olarak adlandırılmış ve çağdaş bilim felsefesi tartışmalarının bir parçası olmuştur.


42. Soru

Russell matematik felsefesi alanındaki son eserinin adı nedir bu eseri hangi durumdayken ve ne zaman yazmıştır?

Cevap

Russell’ın matematik felsefesi alanındaki son önemli çalışması Birinci Dünya Savaşı sırasında sergilediği savaş karşıtı tutum nedeniyle hapis cezası çekerken yazdığı Introduction to Mathematical Philosophy başlıklı kitabıdır.


43. Soru

Gödel Russell’a dayandırdığı ilk teoremde nasıl bir yol izlemiştir?

Cevap

Gödel, teoremlerin ilki aritmetiksel önermeleri temsil edebilecek kadar güçlü bir biçimsel dizge içerisinde ne kendisinin ne de değilinin ispatı verilemeyecek doğru önermeler bulunduğunu, bu itibarla da biçimsel dizgelerin aritmetiğin doğru önermelerini temsil etmek konusundan bir eksiklik barındırdığını göstermiştir.


44. Soru

Gödel Russell’a dayandırdığı ikinci teoremde nasıl bir yol izlemiştir?

Cevap

İkinci teorem aritmetiksel önermeleri temsil edebilecek kadar güçlü bir biçimsel dizgenin tutarlılığının dizge içerisinde verilemeyeceğini ifade etmiştir.


45. Soru

Russell hangi popüler kitapları yayınlamıştır?

Cevap

• The ABC of Atoms • The ABC of Relativity


46. Soru

Russell, ilk başlarda Moore’un Principia Ethica adlı eserinden etkilenmişti. Ahlaki olguların nesnel olduklarını ve bir tür görü yoluyla bilinebildiklerini düşünüyordu. Zamanla, bu konudaki fikirleri hangi filozoftan etkilenerek değişmiştir?

Cevap

Russell, ilk başlarda Moore’un Principia Ethica adlı eserinden etkilenmişti. Ahlaki olguların nesnel olduklarını ve bir tür görü yoluyla bilinebildiklerini düşünüyordu. Zamanla, bu konudaki fikirleri Hume’dan etkilenerek değişmiştir.


47. Soru

Modern mantık ne sebeblerle önermeler arasındaki anlambilimsel ilişkileri sorunsuz bir surette çözümleyebilmemizi sağlayabilmektedir?

Cevap

Modern mantık gerek önermeleri ve önerme eklemlerini, gerekse önermelerin içyapılarını, oldukça net bir biçimde simgeleştirebilmemizi ve bu sayede, önermeler arasındaki anlambilimsel ilişkileri sorunsuz bir surette çözümleyebilmemizi sağlar.


48. Soru

Analitik felsefenin, özellikle ilk safhasnın mahiyetini hakkıyla anlayabilmemizin ön koşulu nedir?

Cevap

Analitik felsefenin, özellikle ilk safhasnın mahiyetini hakkıyla anlayabilmemiz, modern mantığın gelişimi ve gücü hakkında bir fikir sahibi olmamızı gerektirir.


49. Soru

Modern mantıkta önermeler ne içinde temsil edilmektedir?

Cevap

Modern mantıkta önermeler, biçimsel bir dil içerisinde temsil edilir.


50. Soru

Biçimsel bir dizge nasıl elde edilmektedir?

Cevap

Biçimsel bir dizge, biçimsel dile işaret dizileri arasındaki dönüştürme kurallarının eklenmesi ile elde edilir.


51. Soru

Analitik felsefenin kuruluşunda ve gelişiminde büyük katkısı bulunan Bertrand Russell'ın Alfred North Whitehead ile birlikte kaleme aldığı eserin adı nedir? 1910 - 1913 y›llar› aras›nda kaleme ald›¤› Principia Mathematica adl› eserinde

Cevap

Analitik felsefenin kuruluşunda ve gelişiminde büyük katkısı bulunan Bertrand Russell'ın Alfred North Whitehead ile birlikte 1910 - 1913 yılları arasında kaleme aldığı eserin adı "Principia Mathematica"dır. 


52. Soru

Sağduyuya dayalı felsefe anlayışının önde gelen savunucusu kimdir?

Cevap

Moore, sağduyuya dayalı felsefe anlayışının önde gelen savunucusudur.


53. Soru

I. Ahlâk felsefesi alanında doğalcılık karşıtı anlayışı savunmuştur.

II. Kendi adıyla anılan bir paradoksu ortaya koymuştur.

III. Yaşadığı dönemde, felsefe camiasında oldukça etkili olmuştur.

Yukarıda özellikleri verilen düşünür kimdir?

Cevap

1873 - 1958 yılları arasında yaşamış olan George Edward Moore'dur.  


54. Soru

Modern mantığın kurucuları kimlerdir?

Cevap

Gottlob Frege, Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein ve George Edward Moore'dur.


55. Soru

Kuşkucu yaklaşımı savunan bir felsefeci, bizim felsefe öncesi birtakım bilgilerimizi sorgulamakta ve eğer kendisine yeterli delili sunamazsak, bu bildiğimizi iddia ettiklerimizi aslında bilmediğimiz bize söylemek için hazır beklemektedir. Moore’un bu noktadaki bakış açısı nedir?

Cevap

Moore’un bu konudaki tavrı  açıktır. Sağguyuya dayalı kanaatlerimize güvenimiz, asla bir felsefî ilkeye olan güvenimizle kıyaslanamaz. Çünkü felsefecilerin sağduyuya dayalı bilgilerimize önceliği olan ve daha güvenilir bir bilgi türüne sahip olduklarını düşünmek için geçerli bir sebebimiz yoktur.


56. Soru

Moore, felsefî çözümleme yöntemini hangi alanların bilinmesine yönlendirmiştir? iki konuya, etiğe (ahlâk felsefesine) ve d›fl dünyan›n bilinmesine yönlendirmifltir.

Cevap

Moore, felsefî çözümleme yöntemini iki konuya, etiğe (ahlâk felsefesine) ve dış dünyanın bilinmesine yönlendirmiştir.


57. Soru

Moore’un ve Russell’ın 20.yüzyılın başlarında, kendilerini içinde buldukları ve karşı çıktıkları felesefi yaklaşımlar, genel olarak, ne olarak adlandırılabilir?

Cevap

Moore’un ve Russell’ın 20.yüzyılın başlarında, kendilerini içinde buldukları ve karşı çıktıkları felesefi yaklaşımlar, genel olarak, idealizm olarak adlandırılabilir.


58. Soru

Moore’un savunduğu pozisyon, genel olarak ne diye adlandırılmaktadır?

Cevap

Moore’un savunduğu pozisyon, genel olarak sağduyuya dayalı gerçekçilik olarak adlandırılır.


59. Soru

Moore, felsefî kanıtlamaların, kendisinin doğalcı yanılsama olarak adlandırdığı bir sorunla malul olduğunu ifade eder. Bu sorunun kaynağında ne vardır?

Cevap

Bu sorunun kaynağında, bir terimin belli bir kanıtlama dâhilindeki kullanımının, söz konusu terimin tanımı ile karıştırılması yatar.


60. Soru

Moore’a göre iyi, doğal olmayan bir özelliktir. Bunun anlamı nedir?

Cevap

Moore’a göre iyi, doğal olmayan bir özelliktir. Bunun anlamı, iyinin ampirik veya bilimsel olarak test edilemeyeceği veya doğrulanamayacağıdır. İyi kavramı, doğa bilimlerinin sınırlarının dışında kalmaktadır.


61. Soru

Felsefî çözümlemeyi, akademik felsefenin temel yöntemi haline getiren düşünür kimdir?

Cevap

Bertrand Russell


62. Soru

Russell, felsefe alanında eğitim gördüğü dönemde,  İngiliz akademisinde hakim anlayış neydi?

Cevap

Russell, felsefe alanında eğitim gördüğü dönemde, Leibniz’in ve Hegel’in metafiziksel görüşlerinden etkilenen bir idealizm anlayışı İngiliz akademisinde hakim konumdayı.


63. Soru

Russell, eleştirdiği idealist anlayışı ne olarak adlandırmıştır?

Cevap

Russell, eleştirdiği idealist anlayışı içsel bağıntılar doktrini olarak adlandırmıştır.


64. Soru

Russell, gündelik yaşamda karşımıza çıkan nesnelerin kurucu unsurlarına ilişkin görüşlerini hangi kuram dahilinde ele almıştır?

Cevap

Russell, gündelik yaşamda karşımıza çıkan nesnelerin kurucu unsurlarına ilişkin görüşlerini, mantıksal atomculuk olarak adlandırılan bir kuram dahilinde ele almıştır.


65. Soru

Russell’ın matematik felsefesi üzerine ilk çalışması nedir?

Cevap

Russell’ın matematik felsefesi üzerine ilk çalışması, 1897 tarihli An Essay on the Foundations of Geometry olmuştur.


66. Soru

Russell’ın belirli betimleyiciler kuramı özellikle Frederick Strawson (1919 - 2006) tarafından eleştirilmiştir. Strawson’un eleştirisinin ana noktası nedir?

Cevap

Russell’ın belirli betimleyiciler kuramı özellikle Frederick Strawson (1919 - 2006) tarafından eleştirilmiştir. Strawson’un eleştirisinin ana noktası belirli betimleyicilerin gönderimlerine varlık atfetmediği ve fakat onları varsaydığı yönündedir.


67. Soru

Russell nesnelere ilişkin bilgi edinme kaynaklarımız nasıl sınıflandırmıştır?

Cevap

Russell nesnelere ilişkin bilgi edinme kaynaklarımız ile ilgili ikili bir ayrım yapar: Tanışıklık yoluyla bilgi ve betimleme yoluyla bilgi.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v