Çocuk ve Ergen Bakımı Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Akademik Ortamda Sorunlar Ve Çözüm Yolları
Ortalama yaşam süresi hangi etkenlere bağlı olarak farklılıklar göstermektedir?
Ortalama yaşam süresi bireylere, yaşam koşullarına, refah düzeyine ve benzer diğer etkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterir.
Bebeklikle yaşlılık dönemleri arasında hangi dönemler yer almaktadır?
Bebeklikle yaşlılık dönemleri arasında;
• Çocukluk,
• Ergenlik,
• Gençlik,
• Yetişkinlik dönemleri yer almaktadır.
Ergenlik döneminin tanımı ve genel özelikleri nelerdir?
Ergenlik insan gelişiminde çocuklukla yetişkinlik arasında yer alan bir ara dönemdir. Ergenlik genellikle 1112 yaşlarında başlayıp, yirmili yaşların başına kadar devam edebilir. Bununla birlikte kesin bir başlangıç ve bitiş zamanı olduğunda bahsetmek zordur. Ergenlik dönemi, büluğ çağından farklı düşünülmelidir. Ergenlik insan ömrü içindeki genel bir zamanı ifade ederken, büluğ çağı bireylerin cinsel olarak olgunlaştıkları ve üreme yeteneği kazandıkları zaman dilimini anlatmak için kullanılır.
Toplumumuzda hangi değişimler yetişkin olarak algılanmayı sağlayan değişimlerdir?
Toplumumuzda evli olmak, askerliğini yapmış olmak, ekonomik bağımsızlığını kazanmış olmak, bir iş veya meslek sahibi olmak, ebeveyninden ayrı yaşamak, üniversiteden mezun olmak veya seçimlerde oy kullanmak başkaları tarafından yetişkin olarak algılanmayı sağlayan değişimlerdir.
Ergenlik dönemine adım atan bireyin özellikleri nelerdir?
Ergenlik dönemine adım atan birey:
• Öncelikle yetenekleri, sosyal konumu, kişilik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak ister.
• Yetiştiği ortamın değer yargılarını sürekli sorgulamaya başlar. Bu sorgulamaların ardında bu değer yargılarına karşı gelmekten çok, kendine ve kendi yaş grubuna ne derece uygun olduklarını belirleme ve değerlendirme amacı vardır. Zihninde daha iyisini, daha uygun olanları bulabileceğine ilişkin yaygın kanı vardır.
• Anne-babasının veya toplumun getirdiği birtakım kısıtlama ve kurallara karşı çıkar. Aslında amacı yıkıcı olmak değildir. Önceleri düşmanca gibi görünen bu tavrından kısa sürede anlamsız olduğu gerekçesiyle vazgeçer.
• Kendinden yeterince emin değildir. Kuşku, endişe ve korkuları vardır. Aşırı duyarlıdır.
Büyüme ve gelişme neyi ifade eder?
Büyüme vücuttaki boy ve kilo artışı gibi ölçülebilir değerlerle ilgilidir. Gelişme ise vücuttaki yapı ve işleyişlerin olgunlaşması sonucu bazı biyolojik işlevlerin kazanılmasını ifade eder.
Büluğ öncesi bedensel farklılaşmaların başladığı yaşlar nelerdir?
Kızlar için ortalama 10, erkekler için ortalama 12 yaş büluğ öncesi bedensel farklılaşmaların başladığı yaşlardır.
Ergenlikte büyümenin en hızlı olduğu duruma ne ad verilmektedir?
Ergenlikte büyümenin en hızlı olduğu duruma ‘Büyüme Hızı Doruğu (BHD)’ adı verilmektedir.
Erkek ve kız çocuklarında büyüme hızı doruğu nasıl açıklanabilir?
Büyüme hızının doruğa ulaşması kız çocuklarda ilk adet kanamasından öncedir. Her ergen büyüme hızı doruğuna farklı yaşlarda erişebilir. Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 cm. kadar boy uzaması görülür. Boy uzaması kızlarda 16-18 yaşlarda, erkeklerde 18-20 yaşlarda durmaktadır.
Erkek ergenler büyüme hızı doruğuna kızlardan 18 ay sonra ulaşırlar. Bu 13-15 yaşlara denk gelir. Ergenlik yıllarında kızlar ortalama 16 kilogram, erkekler ortalama 20 kilogram alır. Ergenlik döneminin sonunda kızlar ortalama olarak erkeklerden 15 cm. kısa ve 10 kilogram daha hafiftirler. Aynı zamanda kız ve erkek ergenlerin kendi aralarında da büyüme ve gelişme açısından farklılıklar görülebilir.
Erken ergenlik nedir?
Erinlik bedensel gelişimin yaşandığı evredir. Bu evrede boy uzaması, kilo artışı, iç organlarda gelişme ve bunlara bağlı fiziksel kapasite artışı görülür.
Orta ergenlik nedir?
Bu evrede bedensel gelişim büyük ölçüde tamamlanmıştır. Ergen daha çok ruhsal alandaki gelişimsel sorunları çözmekle meşguldür. Bu evrede arkadaş ilişkileri önem kazanır. Sosyal alanlarda kendini ortaya koyma, anne-babayla çatışma, ayrışma ve birleşmeyle bu dönem başlıca gelişimsel özelliklerindendir. Karşı cinsle ilişkiler artar ve cinsel kimlik gelişiminde ilerleme görülür.
Geç ergenlik nedir?
Ergenliğin bu son evresi kimlik gelişiminin tamamlandığı ve kimlik duygusunda bir bütünlüğe erişildiği aşamadır. Meslek seçmek, yaşam biçimini belirlemek, karşı cinsle sevgiye dayalı ilişkiler kurmak, felsefi, siyasi, din, görüşler geliştirmek, bir gruba ait olabilmek, kendine özgü bir değer sistemi edinmek kimliğin kazanılmasında rol oynayan etkenlerdir.
Büluğ çağının getirdiği ani ve olağanüstü değişimlerin nedeni nedir?
Büluğ çağının getirdiği ani ve olağanüstü değişimlerin nedeni hormonların üretimindeki hızlı artıştır.
Büluğ çağının dışa vurumu olan birincil ve ikincil cins özellikler nelerdir?
Birincil cins özellikleri cinsel organlarla ve üremeyle doğrudan ilgilidir. Bu kız çocuklarında döl yatağının, vajinanın ve yumurtalıkların gelişimini içerir. Erkek çocuklarda ise birincil cins karakteristikleri penisin büyümesi, prostat bezleri ile testislerin gelişimini içerir. İkincil cins özellikler ise cinsleri birbirinden ayıran fakat üremede doğrudan bir rolü bulunmayan cinsiyete özgü bedensel özelliklerdir. Bu özellikler arasında üreme organlarının büyümesi, derideki değişiklikler, kızlarda regl kanamaları, göğüs ve kalçaların gelişimi, erkeklerde kıllanma, kasların gelişimi, ses değişiklikleri görülür.
Regl nedir?
Döllenme gerçekleşmediği zaman döl yatağından aylık olarak kan ve ölü dokuların atılmasıdır.
Geç olgunlaşan çocuklarda ne gibi dezavantajlar doğmaktadır?
Geç olgunlaşan kız ve erkek çocuklara çevrelerindeki yetişkinler onlara korunmaya muhtaçmış gibi davranırlar. Çevrelerinden gördükleri tavırlar kendilerini farklı, zayıf ve himayeye muhtaç gibi algılanmasına ve olumsuz benlik kavramı geliştirmelerine yol açar. Geç gelişen ve olgunlaşan gençlerin akranları ile olan sosyal ilişkileri de zedelenir. Geç olgunlaşan çocuklar için akran grubuna girmek ve o grup tarafından benimsenmek zordur.
Erken olgunlaşmanın erkekler üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?
Erken olgunlaşan erkekler geç olgunlaşan akranlarına oranla daha popüler ve okullarından da liderler olmaya daha yakındırlar. Erken olgunlaşan erkekler genellikle daha dengeli, daha sakin ve iyi huylu olmaktadırlar. Sporlardaki üstünlükleri ve akranlarının onlara yönelik takdir duyguları, özdeğer duygularının güçlenmesini sağlamaktadır.
Erken olgunlaşmanın olumsuz etkileri nelerdir?
Erken olgunlaşmanın olumsuz etkileri de olabilmektedir. Sigara, alkol ve madde kullanımının yanı sıra saldırganlık ve suça sürüklenme konusunda da daha yüksek risk taşımaktadırlar.
Bilişsel (zihinsel) gelişim nedir?
Bireyin çevresindeki dünyayı anlama ve öğrenmesini sağlayan aktif zihinsel faaliyetlerinin gelişimine zihinsel, bilişsel gelişim adı verilmektedir. Bireyin zihinsel gelişimi onun hem doğuştan getirdiği zihin gücüne hem de çevresiyle etkileşimi sonucunda edindiği yaşantılarına dayanmaktadır.
Bilişsel terimi bilgiyi, belleği, akıl yürütmeyi, sorun çözmeyi, kavramları ve düşünmeyi yani zihni içene alır. Çevreyle yapılan her etkileşim bireyin zekâsının gelişmesini böylece de zihinsel örüntüsünün değişmesi sağlanmaktadır.
Ergenlik döneminde ergen diğerlerinin de kendilerine ait düşünceleri, deneyimleri, bakış açıları olduğunun bilincinde olarak hangi inançları geliştirmiştir?
Ergenlik döneminde ergen diğerlerinin de kendilerine ait düşünceleri, deneyimleri, bakış açıları olduğunun bilincinde olarak iki tür inanç geliştirmiştir.
• İlki ‘hayali seyirci’ olarak adlandırılmaktadır. Bu kavram ergenin, çevresindeki tüm insanların dikkatinin kendi üzerinde olduğuna ilişkin inancını tanımlamak için kullanılmaktadır. Gerçekte hayali seyirci, gerçekliğe ilişkin öznel ve nesnel bakışları ayırt edememekten kaynaklanmaktadır.
• Ergenlik dönemine özgü bir diğer inanç türü ‘kişisel efsane’ dir. Bu kavram, ergenin sadece kendisinin bu evrede olduğunu hissetmesi nedeniyle kendi düşünce ve duygularını özel ve biricik olarak görmesi biçiminde açıklanmaktadır.
Genital dönem hangi yaş aralıklarını kapsamaktadır?
Genital dönem 12-20 yaş aralıklarını kapsamaktadır.
Genital dönemde ergen cinsellik dışında hangi konulara ilgi duyar?
Cinsellik dışında arkadaşlık, meslek edinme, evlilik gibi konulara ilgi duyulmaktadır.
Ergenlerde görülen ters kimlik nedir?
Aile çok otoriter, baskıcı ise ergenin onlara karşı bir duruş sergilemesi ters kimlik olarak adlandırılır. Çocuk, aile ne yaparsa tersini yapar. Bu tersini yapma, davranış, düşünce, tutum, inanç gibi alanları kapsar. Bu terslik tamamen bilinçsiz yapılır, çocuk farkında değildir.
Genital dönemin başarı ile atlatılmasının ne gibi bir önemi vardır?
Genital dönemi başarı ile atlatan birey kimliğini oluşturur ve üretken, mutlu, anlamalı ilişkiler geliştirebilen biri haline gelir.
Ergen gelişiminin anlaşılmasında kimliğe dair soruların ne kadar önemli olduğunu ilk defa gören kişi kimdir?
Ergen gelişiminin anlaşılmasında kimliğe dair soruların ne kadar önemli olduğunu ilk defa gören kişi Erik Erikson olmuştur.
Erik Erikson’a göre ergenlik nedir?
Eriksona’a göre ergenlik, genç bireyin kendini tanımlama ve benlik saygısı üzerinde yoğunlaştığı “yaşamsal bir kavşak noktası” dır. Erikson bu dönemi yaşam döngüsünde özel bir görevin yerine getirilmesini veya zorlayıcı bir girişimde bulunulmasını gerektiren bir evre olarak görür. Ergenin bu kimlik arayışının sonucu ya “kimlik kazanımı” ya da “kimlik bunalımı” olacaktır.
Erikson’a göre kimlik gelişimi hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Erikson’a göre kimlik gelişimi bazı aşamalar sonucu gelişir.
• Birinci aşamada ergenler çocuksu rollerden uzaklaşarak “ben kimim” sorusuna kendilerine uygun, tatmin edici bir yanıt bulma arayışı içine girerler. Bu yoğun arayış sürecinde çeşitli kimlikler deneyebilirler, farklı rollere ve çeşitli ilişkilere girip çıkarak deneyim kazanmaya çalışırlar.
• İkinci aşamada deneme yanılma yoluyla kendini arama ve keşfetme çalışma sürecidir. Bazıları yeterince olgunlaşmamış bir benliğe sığınırken bazıları da iyice oturmuş bir kimlik kazanmada geç kalırlar. Sağlam bir temel kazanmada başarısız olur, yetersiz kalırlarsa umutsuzluk ve çökkünlük yaşayabilirler. Bu duygular ve buna eklenecek aşağılık duygusu “kimlik dağılması”nın belirtileridir.
Benlik değeri nedir?
Benliğin duygusal ve değerlendirilebilir boyutudur. Bir ergen kendisini sadece bir öğrenci olarak algılamaz, aynı zamanda iyi bir öğrenci olarak da algılar. İyi öğrenci olmadığını düşündüğünde bundan üzüntü duyar. Bunlar ergenin benlik değeri hakkında değerlendirilebilir yargılardır. Anne-baba ve arkadaşlarının ergenle olan ilişkisi ergenin benlik değerine katkıda bulunur. Özellikle ebeveyn desteği çocuk ve ergenlerin kendilerini değerli ve önemli algılamaları için önemli bir faktördür.
Benlik saygısı nedir?
Benlik saygısı (öz saygı) bireyin benliğini beğenme derecesidir. Benlik saygısı benliğin duygusal yanıdır.
Bunalım ne demektir?
Bunalım kısa bir süre içinde önemli ve anlamlı görüş açısı değişimleri ve dönüşümleri içeren duygusal ve zihinsel bir stres durumudur.
James Marcia’ya göre insanların kimlik kriziyle baş etmesinin kaç yolu vardır ve bunlar nelerdir ?
James Marcia insanların kimlik kriziyle baş etmesinin belli başlı dört yolunu tanımlamıştır. Bunlar;
• Kimlik kazanımı,
• Moratoryum,
• Mevcut kimliği benimseme ve
• Kimlik dağılmasıdır.
James Marcia’ya göre insanların kimlik kriziyle baş etmesinde yer alan kimlik kazanım yolu nasıl açıklanabilir?
Kimlik kazanımı şamasına erişmek için, insanlar yoğun bir karar alma sürecinden geçer. Birçok çabadan sonra kişiselleştirilmiş bir değerler kümesi geliştirirler ve kariyer kararlarını alırlar. Kimliğin elde edilmesi, genellikle, dört statü kategorisinin en yararlısı olarak düşünülür.
James Marcia’ya göre insanların kimlik kriziyle baş etmesinde yer alan mevcut kimliği benimseme yolu nasıl açıklanabilir?
Bu kategoriye giren insanlar olduğu haliyle bir kimlik krizini hiçbir zaman deneyimlemez. Onlar yetişkinliğe daha çalkantı içinde geçerler. Kariyer ve değerler hakkındaki kararlar görecede yaşamın erken safhasında alınır. Bu kararlar çoğu zaman kendilerininkinden çok ebeveynlerin değerleri ve idealleri üzerine temellenir.
James Marcia’ya göre insanların kimlik kriziyle baş etmesinde yer alan kimlik dağılması yolu nasıl açıklanabilir?
Kimlik dağılması yaşayan insanlar, ciddi bir karar ve yönelim yoksunluğunun acısını çeker. Her ne kadar bir kimlik geçseler de bunu hiçbir zaman çözemezler. Onlar, ne kişisel ideolojileri ne de kariyer seçimleri konusunda kesin karar alamazlar. Bu insanlar düşük özgüven ve karar yoksunluğuyla karakterize olma eğilimindedir.
James Marcia’ya göre insanların kimlik kriziyle baş etmesinde yer alan moratoryum yolu nasıl açıklanabilir?
Moratoryum kategorisi kimlik krizleri boyunca yoğun kaygı yaşayan ancak kişisel değerleri ya da bir kariyer seçimi konusunda bir karar almayan kişileri kapsar. Bununla beraber moratoryum insanları bu sorunları çözmek için sürekli ve yoğun bir mücadele içindedirler.
Ekonomik bağımsızlık nedir?
Ekonomik bağımsızlık kişinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli parayı kazanmasıdır.
Ergenlerin aile ile çatışmasında ebeveynlerin ve ergenlerin bu çatışmaları çözmede kullanabilecekleri yol nedir?
Gordon, ebeveynlerin ve ergenlerin bu çatışmaları çözmede kullanabilecekleri üç yapıcı yol tespit eder:
• Birincisi önemli bulunan değerlerin ergene model olarak gösterilmesidir. Dürüstlüğe değer veriyorsa, kendisi dürüst olmalıdır. Açıkladığı değerlere göre yaşayıp yaşamadığını kendine sormaya ihtiyaç duyar. Değerleri ile davranışları belli alanlarda birbirine uygun değilse eşleşme yönünde ya davranışını ya da değerini değiştirmelidir.
• İkinci yol ergenlere bir danışman gibi davranmaktır.
• Üçüncü yol kendi değerlerini gözden geçirmektir.
Piaget’e göre ahlaki dönemler kaç farklı döneme ayrılmıştır?
Piaget, çeşitli yaş grubundaki çocuklarla çalışarak herhangi bir durumla karşı karşıya kaldıklarında gösterdikleri ahlaki davranışları araştırmış ve ahlaki gelişim dönemlerini;
• “Dışa bağımlı dönem” ve
• “Özerk dönem” olmak üzere iki farklı dönemde tanımlamıştır.
Dışa bağlı dönem kısaca nasıl açıklanabilir?
Dışa bağlı dönemde; ahlaki kurallar, sorumluluklar ve yasalar bulunmakta ve diğer bireylere bağlılık sorgulanmamakta ve başkalarının kurallarına uyulmaktadır.
Özer dönem kısaca nasıl açıklanabilir?
Özerk dönemde ise; ahlaki standartlar karşılıklı çıkara hizmet etmekte ve bireyler için kurallar, sorumluluklar ve yasalar; arkasındaki amacın değerlendirilmesi ile daha açık bir hale gelmektedir.
Kohlberg’in ahlak gelişimi alanına en önemli katkısı nedir?
Kohlberg’in ahlak gelişimi alanına en önemli katkısı ahlak gelişimini Piaget’in bilişsel gelişim alanında ortaya koyduğu aşamalar üstüne kurmasıdır.
Duygu ne demektir?
Duygu doğal biçimde ortaya çıkan duygusal tepkileri de içerisinde barındıran bir şeyi yapma eğilimi olarak kabul edilmektedir. Sevme, beğenme, hoşlanma, mutlu olma, kıskanma, alınma, gücenme, kızma gibi örnekler verilebilir.
Duyuş ne demektir?
Duyuş, pozitif ya da negatif olması fark etmeksizin duygusal durumun yönünü açıklayan bir kavramdır. Duyuş, hareketin arkasında yatan duygular ve duygu durumlarının normalden farklı olmasıdır.
Heyecan ne demektir?
Heyecan, genellikle yoğun yaşanan, olumlu ya da olumsuz duyguların organizmada durgun ve olağan durumunu bozması olarak tanımlanır.
Haz ne demektir?
Haz, bir güdünün doyumu sağlandığında ya da bir amaca varıldığında yaşanan duygudur.
Elem ne demektir?
Elem, bireylerin ihtiyaçları karşılanmadığı ve duyguları tatmin edilmediği zaman gergin ve mutsuz olmalarıdır.
Öfke ne demektir?
Öfke, herhangi bir isteğin engele uğramasından dolayı ortaya çıkan olumsuz duygudur.
Kıskançlık ne demektir?
Kıskançlık, her yaşta görülebilen ve temel nedeni üstün olma olan bir duygu hali olarak tanımlanır.
Saldırganlık ne demektir?
Saldırganlık, çocuğun olumsuz duygularını bastırmayıp çevresindeki eşyalara veya başkalarına zarar vermesidir
Ergenlik döneminde yaşanan duygusal özellikler nelerdir?
Ergenlik döneminde yaşanan duygusal özellikler;
• Duyguların yoğunluğunda artış,
• Duygulardaki istikrarsızlık,
• Karşı cinse ilgi,
• Sürekli hayal kurma,
• Yalnız kalma isteği ve
• Ders çalışmaya karşı isteksizliktir.
Ergenlik döneminde suça sürüklenme kaç şekilde ele alınmaktadır?
Ergenlik döneminde suça sürüklenme iki şekilde ele alınmaktadır. Bunlar; • Sosyal genç suçluluğu ve
• Bireysel genç suçluluğudur.
Sosyal genç suçluluğu çete davranışlarında görülen çalma, kavga etme gibi yetişkin kültürünün onaylamadığı davranışların sergilenmesini içerir. Çevresel faktörlerden kaynaklanır. Bireysel genç suçluluğu ise gencin kendine ait çözümleyemediği problemlerin sonucu ortaya çıkan anti sosyal davranışlardır.
Öğrencilerin sosyal, duygusal, fiziksel, zihinsel gelişim ihtiyaçlarını karşıladığı, kişiliğini ve benliliğini oluşturduğu, yetişkin olma niteliklerini öğrendiği en önemli sosyal alan nedir?
Okul yaşamı; öğrencilerin sosyal, duygusal, fiziksel, zihinsel gelişim ihtiyaçlarını karşıladığı, kişiliğini ve benliliğini oluşturduğu, yetişkin olma niteliklerini öğrendiği en önemli sosyal alandır.
İnternet bağımlılığı nedir?
İnternet bağımlılığı; internet kullanımını kontrol edememe ve bunun sonucunda kişiler arası ilişkilerde, mesleki ve sosyal yaşamda sorunlar yaşanmasına yol açan bir problem olarak tanımlanmaktadır.
İnternet bağımlılığının tanı kriterleri nelerdir?
En az 12 ay boyunca aşağıdakilerden en az beşinin varlığı tanı için yeterli sayılmaktadır:
1. İnternet oyunları ile aşırı zihinsel uğraş
2. İnternet oyunları bırakıldığında yoksunluk belirtilerinin açığa çıkması
3. Tolerans geliştirme, daha fazla oynama ihtiyacı duyma
4. İnternet oyunlarına girmeyi kontrol etme ile ilgili başarısız girişimler
5. İnternet oyunlarının bir sonucu olarak internetteki oyunlar haricinde önceki hobi ve eğlencelere ilgiyi kaybetme
6. Psikososyal problemleri bilmeye rağmen internet oyunlarını aşırı kullanmaya devam etme
7. İnternet oyunlarına harcanan zamana ilişkin aile üyeleri, terapistler ve diğerlerine yalan söyleme
8. Olumsuz duygu durumundan kurtulmak ya da rahatlamak için internet oyunlarını oynama
9. İnternet oyunlarını oynama nedeniyle önemli ilişkileri, iş veya kariyer fırsatlarını riske atma veya kaybet- me belirtileridir.
Akran baskısı nedir?
Akran baskısı; bireyin içinde bulunduğu yaş grubunun/akranlarının çeşitli aktivitelerde, bireye bir şeyi yapması için zorlayıcı olması, ısrar etmesi ve bireyi teşvik etmesi olarak tanımlanmaktadır.
Akran baskısıyla ilgili olarak iki yönelimden bahsedilmektedir. Bunlar nelerdir?
Akran baskısıyla ilgili olarak iki yönelimden bahsedilmektedir: Bunlar; antisosyal akran baskısı ve nötr akran baskısıdır.
Okul zorbalığı nedir?
Okul zorbalığı “Bir öğrencinin bir ya da daha fazla öğrenci tarafından sürekli olarak olumsuz eylemlere maruz kalması” olarak tanımlanmaktadır.
Sanal zorbalık nedir?
Sanal zorbalık, birey ya da belli bir grubun hedef seçtiği insana elektronik iletişim yöntemleriyle tekrarlayıcı bir şekilde rahatsız etmesidir.
Sanal zorbalık hangi yollarla yapılabilmektedir?
Sanal ortamda meydana gelen zorbalık, ergenlerin kullandığı iletişim yöntemlerine bağlı olarak mesajlaşma, elektronik posta, sohbet odası ve cep telefonu araması gibi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.
Sanal zorbalık davranışına örnekler veriniz.
Tehdit içerikli, utandırıcı, kırıcı mesajlar göndermek, sosyal medyada bireye manevi zarar verecek dedikodular ve olumsuz söylentiler yaymak, kamera ile kişinin kendisinin izin olmaksızın çekilen utandırıcı fotoğraflarını sanal ortamda diğer insanlarla paylaşmak sanal zorbalık türündeki davranışlara örnek olarak gösterilmektedir.
Akademik başarı/okul başarısı nedir?
Akademik başarı/okul başarısı kavramı öğrencinin bulunduğu okul, sınıf ve derse göre önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşmada göstermiş olduğu ilerlemedir.
Öğrenci motivasyonunu artırmada önerilen modellerden öğrenen odaklı sınıf modelinde, sınıfın kaç ögesi olduğu belirtilmektedir?
Öğrenci motivasyonunu artırmada önerilen modellerden öğrenen odaklı sınıf modelinde, sınıfın dört ögesi olduğu belirtilmektedir.
Öğrenen odaklı sınıf modelinde sınıfın dört ögesi nelerdir?
Öğrenen odaklı sınıf modelinde, sınıfın dört ögesi olduğu belirtilmektedir (Eggen & Kauchok, 2001). Bunlar:
-
Kendini Düzenleyici Öğrenci
-
Öğretmen Karakteristiği
-
Okul ve Sınıf Ortamı
- Öğretimsel Değişkenler
Sınav kaygısı nedir?
Sınav kaygısı, özel bir kaygı çeşidi olup bireyin değerlendirilmesi söz konusu olduğu durumlarda hissedilen korkuyla karışık bir tedirginlik duygusudur.
Sınav kaygısının fiziksel belirtileri nelerdir?
Sınav kaygısının fiziksel belirtileri şunlardır: Mide rahatsızlıkları (bulantı/kusma), barsak rahatsızlıkları (ishal), sık idrara çıkma/sıkışma, baş dönmesi, ağız kuruması, karın ağrısı, terleme nefes alıp vermede güçlük yaşama, yorgunluk ve bitkinlik belirtileri, uyku bozuklukları, ellerde titreme.
Problem çözme tekniğinin aşamaları nelerdir?
Problem çözme tekniğinin 5 aşaması bulunmaktadır:
-
Problemi saptama
-
Seçenekleri gözden geçirme
-
Bir çözümü seçme
-
Eyleme geçme
-
Sonuçları değerlendirme
Ergenlerde sıklıkla karşılaşılan problem davranışlar nelerdir?
Ergenlerde sıklıkla karşılaşılan problem davranışlar arasında; sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, erken dönemde riskli cinsel davranışlar, antisosyal davranışlar (şiddet, zorbalık), intihar, okul terki, evden kaçma gibi davranışlar yer almaktadır.
“Okulu bırakma” ya da “okul terki” nedir?
Eğitim sisteminde bir öğrencinin, eğitimine devam etmemesi ya da devam edememesi ve okuldanayrılması “Okulu bırakma” ya da “okul terki” ola- rak adlandırılır ve eğitim öğretime devam eden öğrencinin değişik olumsuz nedenlerden ötürü içinde bulunduğu eğitim basamağını tamamlayamaması olarak tanımlanmaktadır.
Okulda şiddet kavramı nedir?
Okulda şiddet kavramı; okul iklimi üzerinde olumsuz sonuçlar üreten, öğrencilerin öğrenme süreçlerine zarar veren, onların gelişimlerini engelleyen saldırgan ve suç benzeri davranışları tanımlayan bir anlamda kullanılmaktadır.
Okulda şiddet kapsamında sayılan davranışlar nelerdir?
Okulda şiddet kapsamında sayılan davranışlar arasında itme, vurma, tekmeleme, tehlikeli aletlerle saldırma, ad takma, alay etme, küfür ve hakaret etme, tehdit etme, küçük düşürme, ayrımcılık yapma, dışlama, sarkıntılık etme, cinsel içerikli sözler söyleme, elle taciz gibi çok sayıda davranışı içermektedir.
Okullarda şiddeti önleme çalışmalarında en temel amaç nedir?
Okullarda şiddeti önleme çalışmalarında da en temel amaç; bütün düzeylerde toplumu hedefleyen önleyici çalışmalara odaklanmak, risk altındaki öğrencilere ulaşmak ve onlara koruyucu amaçlı yeterlik ve becerileri kazandırmaktır.
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 1 Gün önce comment 0 visibility 446
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 4 Gün önce comment 0 visibility 1075
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 19686
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 2 visibility 1338
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 710
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25731
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14615
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12583
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12577
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10525