Enerji Yönetimi ve Politikaları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Enerji Yoğun Sanayi Sektörleri

1. Soru

Enerji nedir?

Cevap

Enerji; doğadaki gücün güvenli bir şekilde kullanılması olarak tanımlayabiliriz.


2. Soru

Birincil (primer) enerji kaynağı edir?

Cevap

Kaynağından çıktığı gibi tüketilen kömür, doğal gaz, petrol gibi kaynaklar birincil
(primer) enerji kaynağı olarak tanımlanırlar.


3. Soru

1TEP neyi ifade eder?

Cevap

1TEP, 1 ton petrolün yakılmasıyla elde edilen enerjiye eşittir.


4. Soru

Enerji yoğunluğu kavramı nasıl açıklanır?

Cevap

Enerji yoğunluğu; bir birim gayri safi yurt içi hasıla oluşturabilmek için tüketilen
birincil enerji miktarıdır ve tüm dünyada enerji verimliliğinin takip ve karşılaştırılmasında kullanılan gösterge Enerji Yoğunluğu kavramıdır.


5. Soru

Karbon ayak izi nedir?

Cevap

Karbon Ayak İzi: Dünyada yaşayan her bir bireyin ulaşım, ısınma ve elektrik kullanımıyla veya satın aldığımız ürünleri üretirken atmosfere deşarj edilen karbondioksit miktarına karşılık gelmektedir.


6. Soru

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında ülkemizde birincil enerji tüketiminin % 86.3’u fosil kökenli yakıtlardan karşılanmıştır. Buna göre, birincil enerji tüketiminde ki fosil kaynakların payları ne orandadır?

Cevap

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında ülkemizde birincil enerji tüketiminin % 86.3’u fosil kökenli yakıtlardan karşılanmıştır. Buna göre, birincil enerji tüketiminde ki fosil kaynakların payı ise; % 26,2 petrol, % 32,5 doğal gaz, % 31,5 kömür şeklinde gerçekleşmiştir.


7. Soru

Ülkemizde ki doğal gaz tüketiminin ne kadarını kendi kaynaklarımızdan karşılarız?

Cevap

2014 yılında enerji tüketiminde kaynak paylarına baktığımızda doğalgazın yaklaşık %
33 ile en büyük paya sahip olduğunu görürüz. Buna karşılık ülkemizdeki doğal gaz tüketiminin sadece yaklaşık % 2.4’ lük kısmını, kendi kaynaklarımızla karşılaybilmekteyiz.


8. Soru

Ülkemizde kullanılan enerjinin sektörel dağılımı nasıldır?

Cevap

Ülkemizde kişi başına ortalama yıllık yaklaşık 500 dolarlık enerji ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizde kullanılan enerjinin sektörel dağılımına bakarsak, sanayi sektörünün yaklaşık %40, konut sektörünün %30, ulaştırma sektörünün ise %21, tarım sektörünün ise %5 ’lik paya sahip olduğunu görürüz.


9. Soru

Ülkemizde sanayide enerji yoğunluğu değerinin yüksek olmasının sebebi nedir?

Cevap

Sanayide enerji yoğunluğu değerinin yüksek olmasının anlamı, enerji yoğun olan demir-çelik, alüminyum, çimento, kâğıt gibi grupların ülkemiz sanayinde ağırlıkta olmasına bağlanabilir.


10. Soru

Verimli tüketim ne anlama gelmektedir?

Cevap

Verimli tüketim: Yaşam standardımızdan ve hizmet kalitesinden hiçbir taviz vermeden
tüketimin azaltılmasıdır.


11. Soru

Cam sektöründe üretim maliyetleri içinde enerjinin payı ne kadardır?

Cevap

Cam ve cam ürünleri sanayinde ise enerji, üretim maliyetleri içinde önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin cam sektöründe üretim maliyetleri içinde, enerjinin payı %25-%30 olarak gerçekleşir. Üretilecek camın türüne göre ihtiyaç duyulan enerji miktarıda değişecektir.


12. Soru

Çimento üretiminde yakıt olarak ne kullanılmaktadır?

Cevap

Çimento üretiminde toplam üretim maliyetinin %50’sini, yakıt ve elektrik oluşturmaktadır. Yakıt olarak kömür, petrokok, fuel-oil ve elektrik yoğun olarak kullanılmaktadır.


13. Soru

Enerjiyi yoğun olan demir çelik sektöründe enerji tüketiminin payı ülkemizin toplam tüketimine payı ne kadardır?

Cevap

Enerjiyi yoğun olan demir çelik sektöründe enerji tüketiminin payı ülkemizin toplam tüketiminin %6 sı olarak gerçekleşir.


14. Soru

Konutlarda nihai enerji kullanımında en yüksek paya hangi işlemler sahiptir?

Cevap

Konutlarda mahal ısıtma ve sıcak su eldesi, nihai enerji kullanımında en yüksek paya sahiptir. Konutlarda uygulanacak basit tedbirlerle hem nihai tüketim değeri düşecek hemde bu tüketimin neden olduğu hava kirliliği eş zamanlı olarak azaltılabilecektir.


15. Soru

5 Aralık 2008 tarihinde RG de yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” neyi amaçlamaktadır?

Cevap

5 Aralık 2008 tarihinde RG de yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile iklim şartlarını iç mekân gereksinimlerini ve maliyet etkinliği dikkate alınarak bir binanın bütün enerji kullanımını hesaplama kurallarının belirlenmesi ve Karbondioksit emisyonu açısından değerlendirilmesini ve enerji tüketimi açısından etiketlenmesini
getirmektedir. Binalarda performans kriterlerinin ve uygulama esaslarının belirlenmesi ve çevrenin korunması bu yönetmelikle düzenlenmektedir.


16. Soru

Ulaştırma sektörünün dünya petrol tüketimindeki payı geçmişten günümüze nasıldır?

Cevap

Ulaştırma sektörünün dünya petrol tüketimindeki payı 1980 yılında %38 iken 2006 yılında %52’ye ulaşmıştır. 2030 yılında ise bu değerin %58’e ulaşması öngörülmektedir. Ulaştırma sektöründe ülkemizdeki durum ise dünyadaki gelişim ile paralellik arz etmektedir.


17. Soru

Ulaştırma sektörünün enerji tüketimi açısından daha ekonomik ve çevre dostu bir yapıya kavuşturulması için neler yapılmalıdır?

Cevap

Ulaştırma sektörünün enerji tüketimi açısından daha ekonomik ve çevre dostu bir yapıya kavuşturulması için yeni bir ulaşım politikasının oluşturulması gerekmektedir. Oluşturulacak ulaşım politikasında ise; ekonomi, hız, güvenlik, konfor, çevreyi en az kirletme, ülkedeki mevcut enerji kaynaklarının kullanması ve bu sırada yolcu-km veya ton-km başına tüketilen enerjinin minimum olması, ilk tesis ve bakım-onarım kolaylığı gibi parametrelerin göz önüne alınması ülkemiz açısından faydalı olacaktır.


18. Soru

DWT neyi ifade eder?

Cevap

DWT; Geminin alabileceği maksimum yük tonajı (Dead Weight Ton


19. Soru

TEU kavramı neyi ifade eder?

Cevap

TEU; 1 TEU 20 feet’lik (1feet 30,48 cm) konteyneri ifade etmektedir ve 34 metreküplük bir hacme sahiptir. TEU terimi İngilizce “Twenty-foot Equivalent Unit” kelimelerinin kısaltması olup, konteynerlenmiş yükler için bir endüstri standardı olarak kullanılmaktadır.


20. Soru

Ülkemizde tarım sektöründe doğrudan enerji kullanımı neyi ifade etmektedir?

Cevap

Ülkemizde tarım sektöründe hayvansal ve bitkisel üretim sürecinde belirli bir enerji gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kullanılan enerji doğrudan ve dolaylı enerji kullanımı olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir:
Doğrudan enerji kullanımı; bitkisel üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirme, tarım ürünlerinin taşınması, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinde kullanılan elektrik, petrol ürünleri, doğal gaz, kömür vb. enerji türlerini içerir.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v