Devre Analizi Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Devre Yasaları

1. Soru

Herhangi bir elektrik devresinin analizini yapmak için hangi hesaplamaları yapmak gerekir?

Cevap

Herhangi bir elektrik devresinin analizini yapmak, devreden geçen akımın, devre elemanları üzerindeki gerilimin, harcanan veya sağlanan güç hesaplamalarının yapılmasıdır.


2. Soru

Devre analizinin temel kanun hangisidir?

Cevap

Birinci ünitede direnç, akım, gerilim vb. temel kavramlardan bahsederek, devre analizinin temel kanunu olan Ohm kanunu kullanılarak devreden geçen akım, dirençlerin üzerindeki gerilim düşümleri ve güç değerleri hesaplanmıştır. Bu ünitede ise Ohm kanununun yanı sıra devreleri çözmek için kullanılan temel yasalardan bahsedilecektir.


3. Soru

Kirchhoff’un gerilim yasasına göre, kapalı bir elektrik devresinde devre elemanlarının üzerindeki gerilim düşümlerinin cebirsel toplamı nasıl hesaplanır?

Cevap

Kirchhoff’un gerilim yasasına göre, kapalı bir elektrik devresinde devre elemanlarının üzerindeki gerilim düşümlerinin cebirsel toplamı sıfıra eşittir.


4. Soru

Kirchhoff’un akım yasasına göre ise bir düğüm noktasına gelen akımlar ile düğümden giden akımların toplamı nasıl hesaplanmaktadır?

Cevap

Kirchhoff’un akım yasasına göre ise bir düğüm noktasına gelen akımlar ile düğümden giden akımların toplamı sıfıra eşittir. Başka bir deyişle, gelen akımlar (–), giden akımlar (+) gösterilmek üzere bir düğüm noktasındaki tüm akımların cebirsel toplamı sıfıra eşittir.


5. Soru

Kapalı bir devrede üzerinden akım geçen tüm elemanlara ne denmektedir?

Cevap

Devre Elemanı
Kapalı bir devrede üzerinden akım geçen tüm elemanlara devre elemanı denir.


6. Soru

Bir elektrik devresinde hangi noktaya düğüm noktası denmektedir?

Cevap

Bir elektrik devresinde iki ya da daha fazla devre elemanının bağlı olduğu noktaya düğüm noktası denir.


7. Soru

Temel düğüm noktasında en az kaç eleman bağlı bulunmaktadır?

Cevap

Akım bölümünün gerçekleşeceği üç ya da daha fazla elemanın bağlı olduğu düğüm noktalarına temel düğüm noktası denir.


8. Soru

İki elemanın birbirine bağlı olduğu noktalarda üzerlerinden geçen akımlar eşit olacağı için Kirchhoff yasalarını uygularken bu tanım değiştirilir?

Cevap

İki elemanın birbirine bağlı olduğu noktalarda üzerlerinden geçen akımlar eşit olacağı için bu tanım Kirchhoff yasalarını uygularken üç veya daha fazla elemanın bağlı olduğu noktalar şeklinde değiştirilir.


9. Soru

Devre elemanlarından kol hangi parçadır?

Cevap

Kol: Her bir devre elemanının üzerinde yer aldığı devre parçasıdır. Bir başka şekilde ifade edilirse, düğüm noktaları arasında kalan ve üzerinde devre elemanlarının yer aldığı devre parçasına kol denir.


10. Soru

Kolları üzerinde devre elemanları bulunan kapalı devreye ne denmektedir?

Cevap

Çevre (Mesh)
Bir devrede bir düğüm noktasından başlayarak elemanlar üzerinden hareket ederek aynı düğüm noktasına ulaştığımızda bir kapalı devre oluşur. Kolları üzerinde devre elemanları bulunan kapalı devreye çevre denir.


11. Soru

Bir kapalı devrede kollar tarafından kesilmeden oluşturulan en küçük çevre nasıl adlandırılmaktadır?

Cevap

Göz (Loop)
Bir kapalı devrede kollar tarafından kesilmeden oluşturulan en küçük çevreye göz denir. Her göz bir çevredir fakat her çevre bir göz değildir.


12. Soru

Kirchhoff Yasaları temelde kaç tanedir?

Cevap

Devreden geçen akımı ve devredeki gerilimleri bulabilmek için Kirchhoff Yasaları’ndan yararlanılabilir. Kirchhoff Yasaları temelde iki tanedir. Biri gerilim yasası diğeri ise akım yasası olarak isimlendirilir. Devre çözümünde istenilen yasa devreye uygulanabileceği gibi bazı devrelerde akım yasasını bazı devrelerde ise sadece gerilim yasasını kullanmak daha uygun olabilir.


13. Soru

Kirchhoff yasaları kim tarafından hangi yüzyılda bulunmuştur?

Cevap

Gustav Robert Kirchhoff,
1845 yılında Kirchhoff yasalarını bulmuştur. Kirchhoff ‘un akım ve gerilim yasaları, seri, paralel ve karışık devrelerde kullanılan
temel yasalardır.


14. Soru

Kirchhoff ‘un akım ve gerilim yasaları hangi devrelerde kullanılmaktadır?

Cevap

Kirchhoff ‘un akım ve gerilim yasaları, seri, paralel ve karışık devrelerde kullanılan temel yasalardır.


15. Soru

Kirchhoff’un gerilim yasasına göre kapalı bir devrede tüm gerilim düşümlerinin cebirsel toplamı kaçtır?

Cevap

Kirchhoff’un Gerilim Yasası
Kapalı bir devrede tüm gerilim düşümlerinin cebirsel toplamı sıfırdır.


16. Soru

Kirchhoff’un akım yasasına göre bir düğüm noktasında, gelen akımlar negatif (–) ve giden akımlar pozitif (+) işaretli olarak gösterildiğinde, tüm akımların cebirsel toplamı kaç olarak hesaplanır?

Cevap

Kirchhoff’un Akım Yasası
Bir düğüm noktasında, gelen akımlar negatif (–) ve giden akımlar pozitif (+) işaretli olarak gösterildiğinde, tüm akımların cebirsel toplamı sıfırdır. Bir başka şekilde “Gelen akımların cebirsel toplamı aynı düğüm noktasından giden akımların cebirsel toplamına eşittir.” şeklinde ifade edilebilir.


17. Soru

Kirchhoff’un akım yasası, bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı ile bu noktadan giden akımların toplamları arasında nasıl bir ilişki kurar?

Cevap

Kirchhoff’un akım yasası, bir düğüm noktasına gelen akımların toplamının, bu noktadan giden akımların toplamına eşit olduğunu ifade eder.


18. Soru

Referans düğüm noktasının özellikleri nedir?

Cevap

Gerilim değeri 0 Volt olan referans düğüm noktası, her devrede mutlaka bulunur. Devre şeması üzerinde gösterilmese bile hesaplamalar referans düğüm noktası dikkate alınarak yapılır.


19. Soru

Devrede herhangi bir elemanın üzerinden geçen akıma veya üzerinde düşen gerilime bağlı olarak değeri belirlenen akım veya gerilim kaynağı nasıl isimlendirilmektedir?

Cevap

Birinci ünitede anlatıldığı gibi bağımlı kaynak, devrede herhangi bir elemanın üzerinden geçen akıma veya üzerinde düşen gerilime bağlı olarak değeri belirlenen akım veya gerilim kaynağıdır.


20. Soru

Kirchhoff yasaları hangi amaçla kullanılabilir?

Cevap

Devreden geçen akımı ve devredeki gerilimleri bulabilmek için Kirchhoff Yasaları’ndan yararlanılabilir. Kirchhoff Yasaları temelde iki tanedir. Biri gerilim yasası diğeri ise akım yasası olarak isimlendirilir. Devre çözümünde istenilen yasa devreye uygulanabileceği gibi bazı devrelerde akım yasasını bazı devrelerde ise sadece gerilim yasasını kullanmak daha uygun olabilir.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v