Cumhuriyet Dönemi Türk Nesri Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Röportaj - Mülakat

1. Soru

Röportaj kelimesinin anlamı ve etimolojisi nedir?

Cevap

“Röportaj”, Fransızca “reportage” sözcüğünden dilimize geçmiştir. Kelimenin kökeni Latincede “toplamak, getirmek” anlamlarında kullanılan “reportare” fiiline dayanmaktadır.


2. Soru

Röportaj Türk Dil Kurumu tarafından nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı, radyo ve televizyon habercisinin araştırma ve soruşturma sonucunda hazırlamış olduğu program, mülakat şeklinde tanımlanmaktadır.


3. Soru

Röportajın inandırıcılığı nasıl artırılabilir?

Cevap

Düşünsel bir planlamaya göre yazılan röportajlarda yazar anlattıklarının doğruluğunu; konuşma, bilgi toplama ve fotoğraflarla destekler; anlattıklarını bir mantık çerçevesine oturtur. Anlatılanlar bir öncekiyle çelişmez. Röportajın inandırıcılığı gerçeklere dayanmasıyla doğrudan ilişkilidir. Röportaj yazarı, konusunun gerektirdiğine göre resimlerden, fotoğraflardan, öteki yazılı anlatım türlerinden yararlanarak inandırıcılığını artırır, okuyucuyu gerçeklerle yüz yüze getirir. Resimler, fotoğraflar, inandırıcılık açısından röportajların en güçlü dayanakları durumundadır.


4. Soru

Uzunluğuna göre röportajlar kaça ayrılır?

Cevap

Belirli bir konuyu ele alan ve tek yazı çerçevesinde sunulan röportajlar tek röportaj olarak adlandırılmaktadır. Bir konuyu kapsamlı biçimde, değişik yönleriyle ele alan ve inceleyen röportajlara dizi röportaj denilmektedir.


5. Soru

Sunuş tarzına göre röportajlar kaça ayrılır?

Cevap

Giriş bölümünün sürpriz, şaşırtıcı bir paragraf olduğu, en son söylenmesi gereken kelimelerin en başta söylendiği röportajlar Amerikan röportajı olarak adlandırılır. Yazarın konuyu işlerken kendini ön plana aldığı, “ben” eksenli röportajlar da Alman röportajı olarak sunuş tarzına göre röportajlar arasında yer almaktadır.


6. Soru

Türk edebiyatında röportajın ilk örneği hangisidir?

Cevap

Evliya Çelebi’nin (1611–1648) Seyahatname’si Türk yazın dünyasının ilk röportaj örneği olarak kabul edilmektedir.


7. Soru

Ele alınan konu ve görüşülen kişilere göre röportajlar kaça ayrılır?

Cevap

Bu kapsamda röportajlar edebî röportaj, siyasal röportaj, sağlık röportajı, spor röportajı şeklinde çeşitlere ayrılmaktadır. 


8. Soru

Röportaj türünün önemli eserlerinden örnekler veriniz.

Cevap

Cevat Fehmi Başkut, Geceleri Bizi Kimler Bekliyor (1933)

Sait Faik Abasıyanık, Mahkeme Kapısı (1956)

Nemci Onur, Çanakkale Savaşları ve Şehitler Abidesi (1950), Çadır Tiyatrosu (1966)

Fikret Otyam, Doğudan Gezi Notları (1960), Bir Karış Toprak İçin (1965), Oy
Fırat Asi Fırat (1966)


9. Soru

Röportaj ve mülakat türü arasında nasıl bir ayrım yapılabilir?

Cevap

Röportaj ve mülakatın anlamının başlangıçta birbirinin içine geçmiş olduğu görülmektedir. Röportaj türü mülakat sözcüğünün anlamı içinde düşünülmüş, herhangi bir alanda tanınmış, ün yapmış kişiye sorular sorma, cevap alma şeklinde anlaşılmıştır. Bu düşünce mülakat biçiminde röportaj türünün gelişimine de zemin hazırlamıştır. Başlangıçta mülakat ile birlikte anılan röportaj, günümüzde mülakat ve gezi yazısından ayrılmış, gazeteciliğin önemli bir araştırma, haber verme, bilgilendirme etkinliği olarak yerini almıştır.


10. Soru

Yöntem açısından röportaj türleri nelerdir?

Cevap

Yazarın izlediği yöntem açısından röportajların “konuşmaya dayalı” ve “belgesel” olmak üzere ikiye ayrıldığı görülmektedir.


11. Soru

Gezi yazılarıyla gezi röportajları arasındaki fark nedir?

Cevap

Gezi yazılarıyla gezi röportajları arasındaki temel fark, gezi yazılarında yazarın ilgisini çeken yönler dile getirilirken gezi röportajlarında sorunsallık ağır basmaktadır.


12. Soru

Mülakatın kelime anlamı nedir?

Cevap

Arapça bir kelime olan mülakat; “karşılıklı buluşmak, görüşmek” demektir. Herhangi bir konuda bir kimse ile karşılıklı yapılan konuşmadır.


13. Soru

Türk edebiyatında röportaj türünün gelişimi nasıl olmuştur?

Cevap

Röportaj geleneğinin ilk örneklerini Osmanlı Dönemi’nde yazılmış seyahatnamelere kadar uzatmak mümkündür. Türk denizcisi Seydi Ali Reis (1498-1563), komuta ettiği Osmanlı donanmasının kötü hava koşulları nedeniyle güzergâhında yaşadığı zorunlu değişiklikler sonrasında Hindistan, Afganistan, Irak ve İran’dan geçerek İstanbul’a geldiğinde yaşadıklarını, gördüğü şehirleri, karşılaştığı ilginç olayları ve çektiği zorlukları Mirat’ül Memalik (Ülkelerin Aynası) adlı eserinde anlatır.


14. Soru

Anlatım tarzına göre röportajlar kaça ayrılır?

Cevap

Yazarın anlatım tarzına uygun olarak röportajların öyküsel ve kurgusal olarak değişik isimlerle anıldığı görülmektedir.


15. Soru

Modern dönemde röportaj türünün ilk örnekleri hangileridir?

Cevap

İlk örneklerini Diyorlar ki ve Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal’le Mülakat adlı eserleriyle Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.


16. Soru

Bir yazın türü olarak mülakat nedir?

Cevap

Kendi uzmanlık alanlarında tanınmış kişilerle hayatları, çalışmaları, eserleri ya da istenilen herhangi bir konuda sorulu cevaplı olarak karşılıklı konuşmaların yazıya geçirilmesidir. Toplumu ilgilendiren herhangi bir konu hakkında ilgili uzmanlarla veya ünlü kişilerle yapılan görüşmeleri içeren yazılardır. Soru-cevap temeline dayalı olan mülakatlar, röportaj türünün başlangıcı sayılabilir ancak onun kadar esnek olduğu söylenemez. Mülakat yazarının konuşulanları herhangi bir değişiklik yapmadan yayımlama zorunluluğu vardır. Mülakat, ciddi bir ön hazırlık gerektirir.


17. Soru

Mülakat biçimindeki röportajcılığın ilk örneği hangisidir?

Cevap

Ruşen Eşref Ünaydın’ın, aralarında Abdülhak Hamit, Halit Ziya, Mehmet Emin, Halide Edip gibi ünlü yazar ve şairlerle yaptığı Diyorlar ki adını verdiği konuşmalar mülakat biçimindeki röportajcılığın ilk örnekleri arasında yer almaktadır.


18. Soru

Röportajda hangi anlatım türlerinden yararlanılabilr?

Cevap

Röportajda bütün anlatım biçimlerinden (açıklama, öyküleme, tartışma, betimleme) yararlanmak mümkündür. Okuyucuya konunun önemini kavratabilmek için örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme gibi nesnel verilerden yararlanılır.


19. Soru

Röportajın anlatım özellikleri nasıldır?

Cevap

Röportajlarda her yazar kendi üslubuna göre renkli bir anlatım ve plan kullanır. Anlatım tarzı konuya göre değişebilir. Okuru yoran gereksiz betimlemelerden, uzun cümlelerden kaçınılır, daha çok kısa cümlelerden oluşan günlük konuşma dili benimsenir. Röportajın anlatım ve yansıtım olanakları yüzünden öteki öğretici boyutlu yazılara göre daha zengindir. Yukarıdaki metinde bu özelliklerin bir kısmını görmek mümkündür.


20. Soru

Mülakat türünün önemli temsilcileri ve eserleri nelerdir?

Cevap

Mülakat türünün belli başlı temsilcileri ve eserleri şunlardır:
• Ruşen Eşref Ünaydın; Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat, Edebî Ziyaretler ve Mülakatlar
• Hikmet Feridun Es, Bugün de Diyorlar ki
• Mustafa Baydar, Edebiyatçılarımız Ne Diyorlar
• Gavsi Ozansoy, Edebiyatımızda Dünküler mi Bugünküler mi Daha Kuvvetli, 40 Yıl Sonra Diyorlar ki, Beş Kuşak Konuşuyor
• Yaşar Nabi, Edebiyatçılarımız Konuşuyor


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v