Kurum Uygulamaları Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
Erken Çocukluk Eğitimi
İnsan yaşamı kaç dönemden oluşur?
İnsan yaşamı farklı dönemlerden oluşur. Bu dönemleri;
- Doğum öncesi dönem,
- Erken çocukluk dönemi,
- Orta çocukluk dönemi,
- Ergenlik dönemi,
- Yetişkinlik dönemi (erken yetişkinlik, orta yetişkinlik, geç yetişkinlik)
olarak sıralayabiliriz.
İnsan yaşamında gelişimin ve öğrenmenin en hızlı olduğu dönem hangisidir?
0 – 8 yaşlarını kapsayan ülkemizde sıklıkla okul öncesi dönem diye adlandırılan erken çocukluk dönemi gelişimin ve öğrenmenin en hızlı olduğu dönemdir.
Erken çocukluk dönemi kaç grupta incelenir?
Erken çocukluk dönemi genel olarak üç grupta incelenebilir:
- Bebeklik ve yürüyen çocukluk dönemi,
- Okul öncesi ve ana sınıfı dönemi,
- İlkokulun ilk dönemi.
Bebeklik ve yürüyen bebeklik döneminin özellikleri nelerdir?
- Yaşamın ilk üç yılını kapsar ve bu dönemde ilişkiler ve bakım ön plandadır.
- Bebekler çevrelerindeki en yakın kişiye bağlanma isteği duydukları için bu dönemdeki bebeklerle kurulan ilişkiler çok önemlidir.
- 0-9 aylık bebekler küçük bebek, 8-18 aylık bebekler hareketli bebek, 16-36 aylık bebekler yürüyen bebek olarak sınıflandırılmaktadır.
- 0-9 aylık küçük bebekler güvenlik arayışı içerisindeyken 8-18 aylık hareketli bebekler keşif peşindedirler. 16-36 aylık yürüyen çocuklar ise kim olduklarını ve kimin bakımında olduklarını öğrenmeye çalışırlar.
Okul öncesi – anaokulu ve ana sınıfı – döneminin özellikleri nelerdir?
- 3-6 yaş aralığını kapsar.
- Okul öncesi dönemin anaokulu ve ana sınıfı olarak ayrılmasının nedeni; ana sınıfı ile ilkokula başlamadan önceki bir senenin, anaokulu ile ilkokula başlamadan önce alınan 3 yıllık eğitim döneminin kastediliyor olmasıdır.
- Bu dönemdeki çocuklar yeni materyaller ve etkinlikler aracılığı ile gelişimlerinde ivme kazanırlar.
- Dil gelişimleri, bilişsel gelişimleri ve sosyal-duygusal gelişimleri oyunlar ve çevreyle etkileşimleri aracılığı ile hızlanır.
- Bu dönemin sonuna doğru kendi duygularını ifade etme ve karşısındakinin duygularını anlayabilme ve sorumluluk alma becerileri yavaş yavaş kazanılmaya başlar.
İlkokulun ilk döneminin özellikleri nelerdir?
- Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfı kapsayan dönemdir.
- 6-8 yaş aralığındaki çocuklar bu dönemde yer alırlar.
- Bu dönemde okuma yazma öğrenilmesiyle beraber çocuklar yeni bilgi ve kavramlar edinmeye devam ederler ve bunun için isteklidirler.
- Mantıklı düşünme artmıştır.
- Uygun zaman ve ortam tanındığında öğrendikleri bilgi ve becerileri yeni durumlara uyarlar ve geliştirirler.
Erken çocukluk eğitimi nedir?
Yaşamın ilk sekiz yılı olan erken çocukluk dönemindeki çocukların bilişsel, sosyal, duygusal, dilsel ve fiziksel gelişimlerini sağlamaya yönelik sistemli, planlı ve istendik her türlü eğitsel uygulamalar erken çocukluk eğitimi olarak adlandırılmaktadır.
Anne – Çocuk Eğitim Programı nedir? Açıklayınız.
Anne-Çocuk Eğitim Programı, 5 yaş itibarıyla daha önce okul öncesi eğitim hizmeti almamış çocuklara ve annelerine yönelik olarak hazırlanan bilimsel temelli ve ev merkezli bir eğitim programıdır.
Programda annelere evde çocuklarının bilişsel, duygusal, fiziksel, sosyal gelişimlerini nasıl destekleyebilecekleri, çocuklarını nasıl daha iyi ve sağlıklı besleyebilecekleri ve nasıl daha iyi ebeveyn olabilecekleri yönünde beceriler kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenler nelerdir?
- Sağlık ve güvenlik
- Personel ve personel yeterlilikleri
- İlişkiler
- Grup büyüklüğü ve çocuk-yetişkin oranı
- Fiziksel çevre
- Aileler
- Eğitim programı ve öğretim
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden sağlık ve güvenliği açıklayınız.
Kaliteli erken çocukluk eğitimi uygulamaları;
- Çocuklara güvenli bir atmosfer sunarken onların sağlıklarını korur, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılar, beslenmelerine ve sağlıklarına olumlu yönde katkı sağlar.
- Çocukların ve personelin sağlıklı olmaları, hastalıklardan korunmaları için gerekli önlemler alınır.
- Personel çocuklara sağlıklı olmak için neler yapabilecekleri konusunda yardımcı olur.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden personel ve personel yeterliliklerini açıklayınız.
Kaliteli erken çocukluk eğitim uygulamalarında;
- Personel mesleki ve eğitsel olarak yeterli ve bilgilidir.
- Çocukların gelişimlerini ve öğrenmelerini, ailelerin çeşitli ihtiyaçlarını destekleyecek özelliklere ve donanıma sahiptir.
- Kaliteli erken çocukluk eğitiminde öğretmenin alana ilişkin gerekli eğitimi almış, alanında uzmanlaşmış, yeni bilgilere ve öğrenmeye açık ve istekli olması çocukların eğitimden en üst düzeyde yarar sağlayabilmeleri için önemlidir.
- Erken çocukluk eğitimi alanında gerekli altyapı, donanım ve beceriye sahip öğretmenler çocuklar için uygun eğitsel planlamalar yaparlar, çocuklarla sıcak ve olumlu iletişim kurarlar ve eğitim ortamını zenginleştirirler.
- Erken çocukluk eğitiminde kalitenin sağlanması için nitelikli personelin yanı sıra çocukların güvenli hissetmeleri ve olumlu bir etkileşim kurmaları açısından personelin sabit olması da önem taşımaktadır.
- Erken çocukluk eğitimci işinin ve diğer personelin uygun şartlarda, gereksinimleri dikkate alınarak, ekonomik açıdan tatmin edici bir ücretle, gerekli “saygı ve önemi” görerek görev yapması kaliteyi artırır.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden ilişkileri açıklayınız.
Kaliteli erken çocukluk eğitiminde;
- Çocuğun birey olarak değerli olduğunu ve toplumun bir parçası olduğunu hissedebilmesi için çocuklar ve yetişkinler arasında olumlu ilişkiler kurulur.
- Yetişkin le çocuk arasında kurulan ilişki güvene dayalı, sıcak, duyarlı ve olumludur.
- İlişkiler çocukların sorumluluk alma, öz-düzenleme, etkileşim kurma, iş birliği yapma ve akademik becerilerini geliştirmelerinde rol oynar.
- Olumlu ilişkiler çocukların eğitsel yaşantılardan ve kaynaklardan daha fazla yararlanmalarını da sağlar.
- Sevildiğini ve değerli olduğunu hisseden çocuk kendini güvende hisseder ve eğitsel süreçte daha fazla rol alır.
- Yetişkin ve çocuk arasındaki etkileşim sadece sınıf yönetimine yönelik kontrol sağlama amaçlı olmamalıdır.
- Çocuklar sadece öğretmenler ile kurdukları olumlu ilişkiyi deneyimlemezler. Çocuklar, personel, öğretmenler ve aileler arasında kurulan olumlu ilişkiyi gözlemleme fırsatına da sahiptirler.
- Toplumla da olumlu ilişkiler kurularak eğitim sürecine dahil edilir ve toplumun kaynaklarından yararlanılır.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden grup büyüklüğü ve çocuk-yetişkin oranını açıklayınız.
Grupta bulunan çocuk sayısı ve öğretmen sayısı kaliteyi etkiler;
- Çok kalabalık olmayan gruplarda çocuk ve yetişkin arasında daha fazla etkileşim olduğu, çocukların daha işbirlikçi, konuşkan oldukları, dil ve biliş testlerinden daha yüksek skorlar aldıkları ve daha sosyal oldukları bilinmektedir.
- Çok kalabalık olmayan gruplarda öğretmenler çocuklarla daha fazla ilgilenme şansına da sahiptirler.
- Gruptaki çocuk sayısının fazla olması etkileşimin sıklığına engel olacağı gibi gruptaki çocuk sayısının az olması da etkileşimin çeşitliliğini azaltacaktır. Bu nedenle grup sayısının ideal olması erken çocukluk uygulamalarında kaliteyi artıracaktır.
- Küçük yaş grubundaki çocuklar için 2 öğretmenin olduğu bir sınıfta 12 çocuk olması, 4-5 yaş grubunda ise 2 öğretmenin bulunduğu bir sınıfta en fazla 20 çocuk olması idealdir.
Bir grupta bulunan çocuk sayısı ve yetişkin sayısı da kaliteye etki etmektedir;
- Çocuk-yetişkin oranı düşük olan grupların öğretmenler, çocuk-yetişkin sayısının yüksek olduğu gruplardaki öğretmenlerden daha duyarlıdırlar ve çocuklarla bireysel olarak ilgilenme fırsatları daha yüksektir.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden fiziksel çevreyi açıklayınız.
Kaliteli erken çocukluk eğitimi uygulamaları;
- Güvenli, sağlıklı, düzenli ve zengin ç ve dış fiziksel ortam sunar.
- Bu ortamlarda çocukların öğrenmelerini ve gelişimlerini kolaylaştıracak araçlar ve materyaller bulunur.
- Bu ortamlar iyi organize edilmiş ve çocuklar için tasarlanmıştır ve bu mesajı çocuklara yansıtır.
- Ortamın çocuklar için düzenlenmesi çocukların bağımsız bir şekilde hareket edebilmelerine ve öz güven geliştirmelerine yardımcı olurken değerli olduklarını hissetmelerini de sağlar.
- Fiziksel çevrede, öğretmenler çocukların ortamdan en üst düzeyde ve doğru bir şekilde faydalanmalarına yardımcı olmalıdırlar.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden aileleri açıklayınız.
- Çocukların gelişimlerinin ve öğrenmelerinin hem okulda hem de okul dışında desteklenmesi gerekmektedir.
- Okul ve aileler arasında karşılıklı güven, saygı, desteğe dayalı ilişkiler kurulması, ailelerin çocuklarının eğitsel gelişim içinde yer almaları ve ailelerin eğitme katılımlarının sağlanması gerekmektedir.
- Her çocuğun ailesi ile iş birliğine girilerek ailelerin çocukların okulda neler yapıldığına ilişkin fikir sahibi olması, öğretmenlerin de çocukların ev yaşantılarına ilişkin bilgi edinmeleri sağlanmalıdır.
Erken çocukluk eğitiminin taşıması gereken kalite göstergelerini belirleyen etmenlerden eğitim programı ve öğretimi açıklayınız.
- Gelişim ve öğrenme kuramlarına dayalı, bilimsel çalışmalar doğrultusunda hazırlanan eğitim programları öğretmene planlamalarında ve uygulamalarında rehberlik eder.
- Öğretmenlerin uygun bir eğitim programı çerçevesinde planlarını hazırlaması ise etkin zaman ve materyal kullanımına, çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına ve ilgilerine yönelik etkinlikler planlanmasına hizmet ederek onların öğrenmelerine katkı sağlar.
- Uygun eğitsel programının yanı sıra bu programın amaçları ile uyumlu, gelişimsel, sosyal, kültürel ve dilsel olarak uygun ve etkin öğretim yöntemleri de kullanır.
- Çocukların bireysel farklılıklarından yola çıkılarak, farklı eğitsel yaklaşımlar kullanılarak onlara farklı öğrenme fırsatları sunulur.
Erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları;
- Çalışan kadınların çocuklarına bakım hizmeti vermek
- Her çocuğa eğitim sunmak ve onların bireysel gelişimlerine katkı sağlamak
- Çocukların birbirleriyle ve diğerleriyle ilişki kurarak sosyalleşmesine yardımcı olmak
Erken çocukluk eğitiminin eğitsel amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin eğitsel amaçları;
- Çocukların duyu organlarının gelişimin desteklenmesi
- Çocukların çevreye olan duyarlılıklarının artırılması
Erken çocukluk eğitiminin gelişimsel amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin gelişimsel amaçları;
- Çocukların doğal gelişim evrelerini göz önünde bulundurarak gelişimine katkı sağlayacak yaşantılarına önem vermek
Okul öncesi eğitim ve temel amacı nedir?
Okul öncesi eğitim, çocuğun doğumundan temel eğitime başladığı güne kadar geçen süreyi kapsayan, çocukların tüm gelişim alanlarının desteklendiği, temel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı, sonraki öğrenmeler için temel oluşturulduğu, kurumda veya kurum dışında verilen eğitim süreci olarak tanımlanabilir.
Bu eğitim sürecinin temel amacı çocuklara gelişimlerini ve potansiyellerini en üst noktaya çıkarabilmeleri için uygun yaşantıları sunmaktır.
Erken çocukluk eğitiminin ortak amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin ortak amaçları:
- Çocukların bilişsel, sosyal, fiziksel, duygusal, ahlaki ve dil gelişimlerini desteklemek,
- Çocuğun müzik, fen-doğa, matematik ve okuma-yazma gibi disiplinlerde yaşlarına uygun olarak bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak,
- Çocukların öğrenmeyi öğrenmelerini sağlamak,
- Çocukların öz bakım becerilerini kazanmalarına yardımcı olmak,
- Çocukların içinde yaşadığı kültüre uygun hareket etmelerini ve bulundukları ortama uygun deneyim ve davranışlar kazanmalarını sağlamak,
- Çocukların yaratıcılıklarını desteklemek.
Milli eğitimin genel amaç ve ilkelerine uygun olarak okul öncesi eğitimin amaç ve görevleri nelerdir?
- Çocukların beden zihin ve duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak
- Onları ilkokula hazırlamak
- Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak
- Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamaktır.
Erken çocukluk eğitimi alanında hedeflere en etkin şekilde ulaşmak için izlenilmesi gereken ilkeler nelerdir?
Bu İlkeler su şekilde belirtilmiştir:
- Tüm gelişim ve öğrenme alanları önemlidir.
- Gelişim ve öğrenme belirli bir sıra izler.
- Gelişim ve öğrenme farklı hızlarda devam eder.
- Gelişim ve öğrenme olgunlaşma ve deneyimin etkileşimi sonucu oluşur.
- Erken yaşantılar gelişim ve öğrenme üzerinde çok büyük etkilere sahiptir.
- Gelişim basitten daha karmaşığa doğru ilerler.
- Çocuklar güvenli ilişkiler kurduklarında en iyi gelişimi gösterirler.
- Gelişim ve öğrenme çeşitli sosyal ve kültürel bağlamlarda ve bu bağlamlardan etkilenerek gerçekleşir.
- Çocuklar birçok farklı yöntemle öğrenirler.
- Oyun öz denetim geliştirme, dilsel, bilişsel ve sosyal becerileri desteklemek için önemli bir araçtır.
- Gelişim ve öğrenme, çocuklar çözülmesi gereken durumlarla karşı kaşıya kaldıklarında ilerler.
- Çocukların yaşantıları, motivasyonlarını ve öğrenmeye yaklaşımlarını şekillendirir.
Millî Eğitim Bakanlığı 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda okul öncesi eğitimin dayandırıldığı temel ilkeler nelerdir?
Okul öncesi eğitim çocuğun gereksinimlerine ve bireysel farklılıklarına uygun olmalıdır.
- Okul öncesi eğitim çocuğun motor, sosyal ve duygusal, dil ve bilişsel gelişimini desteklemeli, öz bakım becerilerini kazandırmalı ve onu ilkokula hazırlamalıdır.
- Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların gereksinimlerini karşılamak amacıyla demokratik eğitim anlayışına uygun öğrenme ortamları hazırlanmalıdır.
- Etkinlikler düzenlenirken çocukların ilgi ve gereksinimlerinin yanı sıra çevrenin ve okulun olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır.
- Eğitim sürecinde çocuğun bildiklerinden başlanmalı ve deneyerek öğrenmesine olanak tanınmalıdır.
- Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarına gereken önem verilmelidir.
- Okul öncesi dönemde verilen eğitim ile çocukların sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi duygu ve davranışları geliştirilmelidir.
- Eğitim, çocuğun kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı, ona öz denetim kazandırmalıdır.
- Oyun bu yaş grubundaki çocuklar için en uygun öğrenme yöntemidir. Tüm etkinlikler oyun temelli düzenlenmelidir.
- Çocuklarla iletişimde, onların kişiliğini zedeleyici şekilde davranılmamalı, baskı ve kısıtlamalara yer verilmemelidir.
- Çocukların bağımsız davranışlar geliştirmesi desteklenmeli, yardıma gereksinim duyduklarında yetişkin desteği, rehberliği ve güven verici yakınlığı sağlanmalıdır.
- Çocukların kendilerinin ve başkalarının duygularını fark etmesi desteklenmelidir.
- Çocukların hayal güçleri, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışları geliştirilmelidir.
- Programlar hazırlanırken aile ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri dikkate alınmalıdır.
- Eğitim sürecine çocuğun ve ailenin etkin katılımı sağlanmalıdır.
- Okul öncesi eğitim süreçleriyle rehberlik hizmetleri bütünleştirilmelidir. Çocuğun gelişimi ve okul öncesi eğitim programı düzenli olarak değerlendirilmelidir.
- Değerlendirme sonuçları çocukların, öğretmenin ve programın geliştirilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmalıdır.
Beyin gelişiminin erken çocukluk eğitimi üzerindeki etkileri nelerdir?
- Yapılan çalışmalar beynin “kullan ya da kaybet”
ilkesine göre çalıştığını ortaya koymuştur. - İnsan yaklaşık olarak 100 milyar beyin hücresi ve bunlar arasındaki 50 trilyon bağlantı ile dünyaya gelir.
- Beyin hücrelerinin kullanılmasıyla bir hücreden diğer hücreye iletim sağlayıcı bağlantıların yapıldığı dendrit adlı yapıların sayısı artarken kullanılmadığı durumlarda dendritlerin sayısının azaldığı bilinmektedir.
- Ayrıca erken çocukluk yıllarında beyin fonksiyonları gelişmekte ve yedi yaşına gelindiğinde beyin yetişkinlikteki büyüklüğüne erişmektedir.
- Beyin gelişimini artırmak için çocukların sağlıkları ve güvenlikleri sağlanmalı, çocuklar uygun şekilde beslenmeli, onlarla yakın ve sıcak ilişkiler kurulmalı, çocukların keşfetmeleri ve öğrenmeleri cesaretlendirilmeli, zengin uyarıcı
çevre sunulmalı ve çocuklar için stres yaratan faktörler azaltılmalıdır.
İnsan yaşamı hangi dönemlere ayrılmıştır?
İnsan yaşamı doğum öncesi dönem, erken çocukluk dönemi, orta çocukluk dönemi, ergenlik dönemi ve yetişkinlik dönemi (erken
yetişkinlik, orta yetişkinlik, geç yetişkinlik) olarak dönemlere ayrılmıştır.
Erken çocukluk dönemi kendi içerisinde hangi dönemlere ayrılmaktadır?
Erken çocukluk dönemi genel olarak üç grupta incelenebilir: bebeklik ve yürüyen çocukluk dönemi, okul öncesi ve ana sınıfı dönemi ve ilkokulun ilk dönemi.
Okul öncesi dönem hangi yaşlar arasındadır ve bu dönemin genel özellikleri nelerdir?
3-6 yaş aralığını kapsar. Okul öncesi dönemin anaokulu ve ana sınıfı olarak ayrılmasının nedeni; ana sınıfı ile ilkokula başlamadan önceki bir senenin, anaokulu ile ilkokula başlamadan önce alınan 3 yıllık eğitim döneminin kastediliyor olmasıdır. Bu dönemdeki çocuklar yeni materyaller ve etkinlikler aracılığı ile gelişimlerinde ivme kazanırlar. Dil gelişimleri, bilişsel gelişimleri ve sosyal-duygusal gelişimleri oyunlar ve çevreyle etkileşimleri aracılığı ile hızlanır. Bu dönemin sonuna doğru kendi duygularını ifade etme ve karşısındakinin duygularını anlayabilme ve sorumluluk alma becerileri yavaş yavaş kazanılmaya başlar.
Erken çocukluk eğitimi nedir?
Yaşamın ilk sekiz yılı olan erken çocukluk dönemindeki çocukların bilişsel, sosyal, duygusal, dilsel ve fiziksel gelişimlerini sağlamaya yönelik sistemli, planlı ve istendik her türlü eğitsel uygulamalar erken çocukluk eğitimi olarak adlandırılmaktadır.
Erken çocukluk eğitimi uygulamalarında kaliteyi belirleyen etmenler nelerdir?
Erken çocukluk eğitimi uygulamalarında kaliteyi belirleyen etmenler şu şekilde sıralanabilir:
- Sağlık ve güvenlik
- Personel ve personel yeterlilikleri
- İlişkiler
- Grup büyüklüğü
- Çocuk-yetişkin oranı
- Fiziksel çevre
- Aileler
- Eğitim programı ve öğretim
Kaliteli erken çocukluk uygulamalarında personele ilişkin ne gibi şartlar sağlanmalıdır?
Kaliteli erken çocukluk eğitim uygulamalarında personel mesleki ve eğitsel olarak yeterli ve bilgilidir. Çocukların gelişimlerini ve öğrenmelerini, ailelerin çeşitli ihtiyaçlarını destekleyecek özelliklere ve donanıma sahiptir. Kaliteli erken çocukluk eğitiminde öğretmenin alana ilişkin gerekli eğitimi almış, alanında uzmanlaşmış, yeni bilgilere ve öğrenmeye açık ve istekli olması çocukların eğitimden en üst düzeyde yarar sağlayabilmeleri için önemlidir. Erken çocukluk eğitimi alanında gerekli altyapı, donanım ve beceriye sahip öğretmenler çocuklar için uygun eğitsel planlamalar yaparlar, çocuklarla sıcak ve olumlu iletişim kurarlar ve eğitim ortamını zenginleştirirler. Bu durum çocukların erken çocukluk eğitiminden sağlayacakları yararı artıracaktır. Erken çocukluk eğitiminde kalitenin sağlanması için nitelikli personelin yanı sıra bu personelin sabit olması da önem taşımaktadır. Çocukların güvenli hissetmeleri ve olumlu bir etkileşim kurmaları zaman alan bir süreçtir. Bu nedenle öğretmenin ve personelin sıklıkla değişmesi çocukların güvende hissetmelerini zorlaştırır ve bu durum da çocukların süreçten en üst düzeyde yararlanmalarının önüne geçer.
Erken çocukluk eğitiminde grup sayısı ve çocuk-yetişkin oranı hangi açılardan kaliteyi etkilemektedir?
Erken çocukluk eğitiminde grupta bulunan çocuk sayısı ve öğretmen sayısı kaliteyi etkiler. Çok kalabalık olmayan gruplarda çocuk ve yetişkin arasında daha fazla etkileşim olduğu, çocukların daha iş birlikçi, konuşkan oldukları, dil ve biliş testlerinden daha yüksek skorlar aldıkları ve daha sosyal oldukları bilinmektedir. Çok kalabalık olmayan gruplarda öğretmenler çocuklarla daha fazla ilgilenme şansına da sahiptirler. Gruptaki çocuk sayısının fazla olması etkileşimin sıklığına engel olacağı gibi gruptaki çocuk sayısının az olması da etkileşimin çeşitliliğini azaltacaktır. Bu nedenle grup sayısının ideal olması erken çocukluk uygulamalarında kaliteyi artıracaktır.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği'ne göre kaliteli erken çocukluk eğitimi uygulamalarında yaş gruplarına göre ideal çocuk-yetişkin oranı nasıl olmalıdır?
Çocuk-yetişkin oranı için kesin bir sayı olmamakla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği (NAEYC) bu oranı küçük bebeklik dönemi için 3:1, yürüyen bebeklik dönemi için 6:1, 3 yaş grubu için 8:1, 4-5 yaş grubu için ise 10:1 şeklinde belirtmiştir.
Erken çocukluk eğitiminin amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitimi ile temelde çocukların tüm bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal ve dil gelişimlerini desteklemek, ihtiyaçlarına cevap vermek ve iyi oluşlarına katkı sağlamak için çocuğun üstün yararına çalışmak amaçlanmaktadır.
Erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları şunlardır:
- Çalışan kadınların çocuklarına bakım hizmeti vermek
- Her çocuğa eğitim sunmak ve onların bireysel gelişimlerine katkı sağlamak
- Çocukların birbirleriyle ve diğerleriyle ilişki kurarak sosyalleşmesine yardımcı olmak
Erken çocukluk eğitiminin eğitsel amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin eğitsel amaçları şunlardır:
- Çocukların duyu organlarının gelişimin desteklenmesi
- Çocukların çevreye olan duyarlılıklarının artırılması
Erken çocukluk eğitiminin gelişimsel amaçları nelerdir?
Erken çocukluk eğitiminin gelişimsel amaçları çocukların doğal gelişim evrelerini göz önünde bulundurarak gelişimine katkı
sağlayacak yaşantılarına önem vermektir.
Okul öncsi eğitim nasıl tanımlanmaktadır?
Okul öncesi eğitim, çocuğun doğumundan temel eğitime başladığı güne kadar geçen süreyi kapsayan, çocukların tüm gelişim alanlarının desteklendiği, temel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı, sonraki öğrenmeleri için temel oluşturulduğu, kurumda veya kurum dışında verilen eğitim süreci olarak tanımlanabilir.
Türkiye’de okul öncesi eğitiminin amaçları nelerdir?
Türkiye’de okul öncesi eğitiminin amaçları millî eğitimin genel amaçlarına ve temel
ilkelerine uygun olarak;
- Çocukların beden, zihin ve duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak,
- Onları ilkokula hazırlamak,
- Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak,
- Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda okul öncesi eğitimin dayandırıldığı temel ilkeler nelerdir?
Millî Eğitim Bakanlığı 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda okul öncesi eğitimin dayandırıldığı temel ilkeler şunlardır:
- Okul öncesi eğitim çocuğun gereksinimlerine ve bireysel farklılıklarına uygun olmalıdır.
- Okul öncesi eğitim çocuğun motor, sosyal ve duygusal, dil ve bilişsel gelişimini desteklemeli, öz bakım becerilerini kazandırmalı ve onu ilkokula hazırlamalıdır.
- Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların gereksinimlerini karşılamak amacıyla demokratik eğitim anlayışına uygun öğrenme ortamları hazırlanmalıdır.
- Etkinlikler düzenlenirken çocukların ilgi ve gereksinimlerinin yanı sıra çevrenin ve okulun olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır.
- Eğitim sürecinde çocuğun bildiklerinden başlanmalı ve deneyerek öğrenmesine olanak tanınmalıdır.
- Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarına gereken önem verilmelidir.
- Okul öncesi dönemde verilen eğitim ile çocukların sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi duygu ve davranışları geliştirilmelidir.
- Eğitim, çocuğun kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı, ona öz denetim kazandırmalıdır.
- Oyun bu yaş grubundaki çocuklar için en uygun öğrenme yöntemidir. Tüm etkinlikler oyun temelli düzenlenmelidir.
- Çocuklarla iletişimde, onların kişiliğini zedeleyici şekilde davranılmamalı, baskı ve kısıtlamalara yer verilmemelidir.
- Çocukların bağımsız davranışlar geliştirmesi desteklenmeli, yardıma gereksinim duyduklarında yetişkin desteği,rehberliği ve güven verici yakınlığı sağlanmalıdır.
- Çocukların kendilerinin ve başkalarının duygularını fark etmesi desteklenmelidir.
- Çocukların hayal güçleri, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışları geliştirilmelidir.
- Programlar hazırlanırken aile ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri dikkate alınmalıdır.
- Eğitim sürecine çocuğun ve ailenin etkin katılımı sağlanmalıdır.
- Okul öncesi eğitim süreçleriyle rehberlik hizmetleri bütünleştirilmelidir.
- Çocuğun gelişimi ve okul öncesi eğitim programı düzenli olarak değerlendirilmelidir.
- Değerlendirme sonuçları çocukların, öğretmenin ve programın geliştirilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği (National Association for the Education of Young Children (NAEYC) erken çocukluk eğitimi uygulamalarının çocukların üstün yararını gözeterek gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla göz önünde bulundurması gerektiğini belirttiği gelişim ve öğrenme ilkeleri nelerdir?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği (National Association for the Education of Young Children (NAEYC), çocukların üstün yararını gözeterek gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla planlanan erken çocukluk eğitimi uygulamalarının bu amaca ulaşabilmeleri için göz önünde bulundurması gereken 12 gelişim ve öğrenme ilkesi yayınlamıştır. Bu ilkeler şu şekilde belirtilmiştir:
- Tüm gelişim ve öğrenme alanları önemlidir.
- Gelişim ve öğrenme belirli bir sıra izler.
- Gelişim ve öğrenme farklı hızlarda devam eder.
- Gelişim ve öğrenme olgunlaşma ve deneyimin etkileşimi sonucu oluşur.
- Erken yaşantılar gelişim ve öğrenme üzerinde çok büyük etkilere sahiptir.
- Gelişim basitten daha karmaşığa doğru ilerler.
- Çocuklar güvenli ilişkiler kurduklarında en iyi gelişimi gösterirler.
- Gelişim ve öğrenme çeşitli sosyal ve kültürel bağlamlarda ve bu bağlamlardan etkilenerek gerçekleşir.
- Çocuklar birçok farklı yöntemle öğrenirler.
- Oyun öz denetim geliştirme, dilsel, bilişsel ve sosyal becerileri desteklemek için önemli bir araçtır.
- Gelişim ve öğrenme, çocuklar çözülmesi gereken durumlarla karşı kaşıya kaldıklarında ilerler.
- Çocukların yaşantıları, motivasyonlarını ve öğrenmeye yaklaşımlarını şekillendirir.
Vygotsky’nin Yakınsal Gelişim Alanı Kuramı neyi öne sürmektedir?
Vygotsky’nin Yakınsal Gelişim Alanı Kuramı da çocuğun tek başına belli başlı şeyleri yapabileceğini, yetişkin desteği ile kendi başına yapabildiklerinin artırılabileceğini vurgulamaktadır.
Yakınsal gelişim alanı nedir?
Yakınsal Gelişim Alanı öğrenenin kendi başına yapabildikleri ile yardım ve destek alarak yapabildikleri arasında kalan gelişime açık alandır.
Okul öncesi dönemde değerlendirme süreci hangi adımlardan geçerek gerçekleşir?
Okul öncesi dönemde değerlendirme süreci üç adımda gerçekleşir. Bunlardan ilki çocukların gelişimleri ve öğrenmeleri ile ilgili bilgi toplamak ve kaydetmektir. Bu bilgiler gözlem kayıtları, kontrol listeleri, çocukların ürünleri, anekdot kayıtları gibi yöntemlerle toplanabilir. İkinci adım toplanan bilgilerin yorumlanmasıdır. Üçüncü adım ise toplanan verilerden elde edilen yorumlamalar doğrultusunda bir değerlendirme sonucuna ulaşmaktır.
Okul öncesi eğitimde değerlendirme sonuçları hangi amaçlarla kullanılmaktadır?
Okul öncesi eğitimde değerlendirme sonuçları farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bu amaçlar; ailelere bilgi sunulması, çocukların güçlü yanlarının belirlenmesi, çocukların grup olarak ve bireysel olarak ihtiyaçlarının belirlenmesi, eğitsel uygulamalar hakkında karar verilmesi, programın değerlendirilmesi ve öğretmenin kendini değerlendirmesidir.
Erken çocukluk eğitimini giderek daha da ön plana çıkmasının altında ne gibi etmenler yatmaktadır?
Erken çocukluk eğitiminin önemi ve gerekliliği gün geçtikçe daha sık vurgulanan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde geçmişe oranla daha fazla sayıda kadının iş hayatında yer alması, anne ve babanın çalışması, tek ebeveynli ailelerin sayısındaki artış, aile büyüklerinden uzakta yaşama gibi birçok etmenin bu durumu tetiklediği bilinmektedir. Bu etmenlerin yanı sıra erken çocukluk eğitimini asıl önemli kılan etmenler erken eğitim programlarının çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal ve dil gelişimleri açısından olumlu sonuçlarının görülmesi, erken çocukluk döneminin bireylerin ve toplumun geleceğini şekillendirmedeki olumlu etkisinin fark edilmesidir.
Kaliteli erken çocukluk eğitimi hangi açılardan beyin gelişimini desteklemektedir?
Beyin gelişimini artırmak için çocukların sağlıkları ve güvenlikleri sağlanmalı, çocuklar uygun şekilde beslenmeli, onlarla yakın ve sıcak ilişkiler kurulmalı, çocukların keşfetmeleri ve öğrenmeleri cesaretlendirilmeli, zengin uyarıcı çevre sunulmalı ve çocuklar için stres yaratan faktörler azaltılmalıdır. Kaliteli erken çocukluk eğitimi bu unsurları sağladığı için beyin gelişimini doğrudan desteklemektedir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 57
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1287
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582