Hasta Çocukların Gelişimi Ve Eğitimi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Hastanede Oyun Ve Oyun Odaları

1. Soru

Çeşitli kazalar sonucunda ortaya çıkabilen, olayın ciddiyeti ve çocukta oluşabilecek fiziksel problemlerin derecesine göre tedavi süresi tam olarak belirlenemeyen hastalıklara ne ad verilir?

Cevap

Çeşitli kazalar sonucunda ortaya çıkabilen, olayın ciddiyeti ve çocukta oluşabilecek fiziksel problemlerin derecesine göre tedavi süresi tam olarak belirlenemeyen hastalıklar, akut hastalıklardır.


2. Soru

Normalden sapma veya bozukluk gösteren, kalıcı yetersizlik bırakabilen, geriye dönüşü olmayan, patolojik değişiklikler sonucu oluşan, hastanın rehabilitasyonu için özel eğitim gerektiren, uzun süre bakım, gözetim ve denetim gerektiren hastalıklara ne ad verilir?

Cevap

Normalden sapma veya bozukluk gösteren, kalıcı yetersizlik bırakabilen, geriye dönüşü olmayan, patolojik değişiklikler sonucu oluşan, hastanın rehabilitasyonu için özel eğitim gerektiren, uzun süre bakım, gözetim ve denetim gerektiren hastalıklar, kronik hastalıklardır.


3. Soru

Oyunu “dış dünyadan alınan uyaranları özümleme ve uyma sistemine yerleştirme yolu” şeklinde tanımayan ünlü psikolog kimdir?

Cevap

Oyunu “dış dünyadan alınan uyaranları özümleme ve uyma sistemine yerleştirme yolu” şeklinde tanımayan ünlü psikolog Jean Piaget'dir.


4. Soru

Yaşamın ilk iki yılında görülen ve bakma, emme, elleri açıp kapama gibi duyu-motor gelişime bağlı oyun davranışları ile kendini gösteren oyun türü hangisidir?

Cevap

Yaşamın ilk iki yılında görülen ve bakma, emme, elleri açıp kapama gibi duyu-motor gelişime bağlı oyun davranışları ile kendini gösteren oyun türü Alıştırmalı Oyundur.


5. Soru

Ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde görülen oyun türü hangisidir?

Cevap

Ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde görülen oyun türü Kurallı Oyundur. 11-12 yaş sonrasında görülmeye başlar  ve yaşam boyu sürer.


6. Soru

Oyun gelişimini sosyal boyutta ele alan ve altı evrede inceleyen sosyolog kimdir?

Cevap

Oyun gelişimini sosyal boyutta ele alan ve altı evrede inceleyen sosyolog Mildred Parten'dir.


7. Soru

Oyun gelişimin sosyal boyutları nelerdir?

Cevap

Oyun gelişimin sosyal boyutları; Seyirci davranış, Tek başına oyun, Paralel oyun, Birlikte oyun, Kooperatif oyun-İşbirlikçi oyundur.


8. Soru

Çocukların ortak bir amaca yönelik olarak birbirleriyle etkileşim içinde materyallerle oynadıkları oyun türü hangisidir?

Cevap

Çocukların ortak bir amaca yönelik olarak birbirleriyle etkileşim içinde materyallerle oynadıkları oyun türü Kooperatif oyun-İşbirlikçi oyundur.


9. Soru

Bu oyun türünde; çocukların oynadıkları oyun materyalleri onları birbirinin yakınına getirir, çocuklar fiziksel olarak yakında olsalar bile birbirleri ile sosyal kontakları yoktur, aynı mekânda aynı tür materyallerle fakat yine bağımsız oynarlar. Bahsedilen oyun türü hangisidir?

Cevap

Paralel oyun: Çocukların oynadıkları oyun materyalleri onları birbirinin yakınına getirir, çocuklar fiziksel olarak yakında olsalar bile birbirleri ile sosyal kontakları yoktur, aynı mekânda aynı tür materyallerle fakat yine bağımsız oynarlar.


10. Soru

Oyuncak seçiminde en dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir?

Cevap

Oyuncak seçiminde en dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çocuğun yaşıdır.


11. Soru

1-2 yaş aralığında bulunan çocukların oyuncak tercihleri neler olabilir? 

Cevap

1-2 yaş aralığında bulunan çocukların oyuncak tercihleri; Köşeleri yuvarlatılmış küpler, İtme çekme oyuncakları, Kalın kartondan ya da kumaştan sayfaları olan kitaplar, Cam olmayan aynalar, Yutulamayacak irilikte parçalardan oluşan sökme takma oyuncakları, Plastik ev ve insan oyuncakları, Güvenli arabalar olabilir.


12. Soru

Büyük kas motor beceriler nelerdir?

Cevap

Büyük kas motor beceriler; emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketleri kapsamaktadır.


13. Soru

Küçük kas motor beceriler nelerdir? 

Cevap

Küçük kas motor beceriler, tutma, kavrama, yazma, yırtma, çizme, yapıştırma, kesme gibi becerileri kapsamaktadır.


14. Soru

Çocuğun oyun oynayarak kendi dünyasını keşfettiği ve bu süreçte terapistin çocuğa rehberlik ettiği ilişki sürecine ne ad verilir?

Cevap

Çocuğun oyun oynayarak kendi dünyasını keşfettiği ve bu süreçte terapistin çocuğa rehberlik ettiği ilişki süreci Oyun Terapisi olarak tanımlanmaktadır.


15. Soru

Oyun terapisi daha çok hangi yaş aralığındaki çocuklarda kullanılmaktadır?

Cevap

Oyun terapisi daha çok üç-on iki yaş aralığındaki çocuklarda kullanılır. Ancak yaşça büyük olmasına rağmen sözel yetenekleri sınırlı, aşırı çekingen ve iletişim sorunları olan çocuklarla ve ön ergenlik dönemindeki çocuklarda da kullanılabilir.


16. Soru

Çocuklarla oynanan bir oyunun “tedavi edici oyun” olarak nitelenebilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekmektedir?

Cevap

Çocuklarla oynanan bir oyunun “tedavi edici oyun” olarak nitelenebilmesi için:

• Duyguların dile getirilmesinin yüreklendirilmesi (örn. bebeklerle oynarken deneyimlerin yeniden canlandırılması),

• Çocukların hastane deneyimleriyle ilgili eğitim sağlaması

• Fizyolojik yarar sağlamaya yönelik bir oyun olması (örn. akciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesi için köpük üflemek, balon şişirmek) özelliklerinden en az birisini içermesi gerekmektedir.


17. Soru

Hastane oyun odasında ne tür materyaller bulundurulmalıdır?

Cevap

Hastane oyun odasında, boya kalemleri, boyalar, plastrin, tuz seramiği, kağıt, su ve kum, bebek evleri, çeşitli mutfak eşyaları, oturma ve yatak takımları, telefon, çeşitli büyüklükte bebekler, giysiler, örtüler, çamaşır ipi, mandallar, marangoz aletleri, arabalar, kamyonlar, oyun kartları (domino, eşleştirme), legolar, takma-çıkarma, doldurma-boşaltma oyuncakları, dokunma kitapları, renkli resimli farklı boyutlarda hikaye kitapları, sözlükler, atlaslar, çocuk romanları, gazeteler, çocuk dergileri bulunmaktadır.


18. Soru

Türkiye’ de hastane oyun odalarında ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Cevap

Türkiye’ de hastane oyun odalarında evcilik oyuncakları ile oynama, boyama, yoğurma, su ve kumla oynama gibi yaratıcı ve rahatlatıcı çalışmalar, el becerilerini geliştiren çalışmalar, kitap okuma, resim ve müzik gibi sanatsal etkinlikler, animasyon çalışmaları yapılmaktadır.


19. Soru

Oyunun çocuğun gelişimi üzerinde ilişkili olduğu alanlar hangileridir?

Cevap

Oyunun çocuğun gelişimi üzerinde ilişkili olduğu alanlar; öğrenme, beyin, duygusal gelişim, motor gelişim, sağlık, sosyal gelişim, akran ilişkileri, gerçek yaşam, merak, düşünce, dil, yaratıcılıktır.


20. Soru

Oyun dönemlerinin doğru sıralaması nasıl olmalıdır? 

Cevap

Oyun dönemlerinin doğru sıralaması: "Katılımsız davranış-Seyirci davranış-Tek başına oyun- Paralel oyun-Birlikte oyun-Kooperatif-İşbirlikçi oyun" şeklinde olmalıdır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi