Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Gelir Dağılımı ile İlgili Temel Kavramlar

1. Soru

Fonksiyonel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Fonksiyonel gelir dağılımı, bir ekonomide elde edilen toplam gelirin, geliri ortaya çıkaran üretim faktörleri arasındaki dağılımını göstermektedir. Diğer bir ifade ile fonksiyonel gelir dağılımı, ortaya çıkarılan toplam gelirin, üretim faktörleri tarafından ne şekilde paylaşıldığını göstermektedir.


2. Soru

Gelir nedir?

Cevap

Gelir, mal veya hizmet üretimi sonucunda ortaya çıkan ayni ya da nakdi getiri olarak tanımlanabilir.


3. Soru

Gelir dağılımı nedir?

Cevap

Gelir dağılımı, mal veya hizmet üretimi sonucunda ortaya çıkan gelirin bireyler arasındaki dağılımını ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle gelir dağılımı, bir ekonomide belirli dönem içerisinde elde edilen gelirin bireyler veya üretim faktörleri arasındaki dağılımı olarak ifade edilebilir.


4. Soru

Bireylerin üretimden elde edilen gelirden aldıkları pay neye göre değişmektedir?

Cevap

Bireylerin üretimden elde edilen gelirden aldıkları pay, yani gelir dağılımı sonucunda kendilerine düşen gelirin düzeyi ise bu bireylerin söz konusu üretim sürecinde sahip oldukları role, öneme ve ağırlığa göre değişmektedir.


6. Soru

Kişisel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Gelirin bireyler arasındaki dağılımı kişisel gelir dağılımı olarak adlandırılmaktadır.


7. Soru

Gelirin paylaşılma şekli hangi etmenleri doğrudan etkilemektedir?

Cevap

Gelirin paylaşılma şekli değiştikçe; ekonominin yapısı, ülkenin ekonomik büyüme performansı, toplumun yapısı, sağlık düzeyi, toplumdaki ortalama yaşam süresi, yoksulluk düzeyi bu durumdan doğrudan etkilenmektedir.


8. Soru

Gelir dağılımını belirleyen temel etmenler nelerdir?

Cevap

Üretim araçlarının mülkiyet yapısı, kamu hizmetlerinin hangi düzeyde olduğu, toplumsal ve geleneksel ilişkiler, işgücünün örgütlenme düzeyi ve dikey-yatay hareketliliği, devletin uyguladığı maliye politikası ve sosyal politikalar, toplumun demokratikleşme düzeyi ve tüm bunların zaman içindeki evrimi gelir dağılımını belirleyen temel etmenler arasındadır.


9. Soru

Adaletsiz gelir dağılımı ülkelerde ne tür etkilere yol açmaktadır?

Cevap

Gelir dağılımının adaletsiz olduğu ülkelerde hem ekonomik ve hem de toplumsal sıkıntılar baş gösterme eğiliminde olmaktadır. Özellikle gelir dağılımının önemli ölçüde adaletsiz olduğu ve zenginlerle yoksullar arasında uçurumun bulunduğu ülkelerde toplumsal sıkıntıların yaşanmaması çok zordur. Bu tarz ülkelerde toplumun huzursuz olması, bireylerde adaletsizlik hissinin oluşması, suç eğiliminin artması ve toplumsal kargaşaların yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Gelir dağılımının adaletsiz olduğu ülkelerde siyasi istikrarsızlıklar ve yolsuzluklar oldukça yoğun bir şekilde yaşanabilmekte ve rüşvet günlük hayatın bir parçası hâline gelebilmektedir.


10. Soru

Gelir dağılımının adaletli olması ülkelere nasıl bir katkı sağlamaktadır?

Cevap

Gelir dağılımının adaletli olması, ülkelerde, zenginler ile yoksullar arasında uçurum olmaması ve toplumdaki bireylerin yaşam standartları arasında çok fazla farklılık bulunmaması; toplumsal huzurun, birlik ve beraberliğin sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.


11. Soru

Gelir dağılımı toplumun sağlık düzeyi üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?

Cevap

Bir toplumdaki gelir dağılımı, o toplumdaki bireylerin sağlık düzeyleri ve ortalama yaşam süreleri gibi önemli toplumsal göstergeler konusunda da önemli bir role sahiptir. Gelir dağılımının daha düzgün olduğu toplumlarda hem ortalama yaşam süresi daha uzun olma eğilimindedir, hem de bu toplumlardaki kişiler gelir dağılımı daha bozuk olan toplumlardaki kişilere oranla daha sağlıklı bir yapıya sahiptir. Örneğin; Wilkinson’ın araştırmasına göre gelir dağılımı daha düzgün olan toplumlardaki ölüm oranı, gelir dağılımı bozuk olan ülkelere oranla daha düşük olma eğilimindedir. Yine Kennedy ve diğerlerinin ampirik çalışmasına göre de ABD’de eyaletler arasındaki gelir dağılımı farklılıkları, bireylerin ölüm nedenleri üzerinde doğrudan etkilidir. Bu çerçevede, gelir dağılımı bozuldukça, ölüm oranlarının arttığı görülmektedir. Daha da önemlisi, gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltmaya yönelik uygulanan politikalar, toplumun sağlığı üzerinde çok olumlu bir etkiye sahiptir


12. Soru

Başlıca gelir dağılımı türleri nelerdir?

Cevap

Başlıca gelir dağılımı türleri; • Kişisel gelir dağılımı, • Fonksiyonel gelir dağılımı, • Bölgesel gelir dağılımı ve • Sektörel gelir dağılımıdır.


13. Soru

Bir ekonomide gelir dağıtımı ne şekilde gerçekleşmektedir?

Cevap

Bir ekonomide, söz konusu üretim faktörlerinin mal veya hizmet üretiminde kullanılması neticesinde; işgücüne ücret, sermayedara faiz, doğal kaynak sahibine rant ve girişimciye de kâr şeklinde gelir dağıtımı gerçekleşmektedir.


14. Soru

Gelirin ilk defa ortaya çıkmasına veya yeniden dağıtılmasına göre gelir dağılımı nasıl sınıflandırılabilir?

Cevap

Gelirin ilk defa ortaya çıkmasına veya yeniden dağıtılmasına göre gelir dağılımı birincil gelir dağılımı ve ikincil gelir dağılımı şeklinde sınıflandırılabilmektedir.


15. Soru

Kişisel gelir dağılımı neyi ifade etmektedir?

Cevap

Bir ekonomide elde edilen gelirin toplumdaki bireyler ya da hane halkları arasındaki dağılımı kişisel gelir dağılımı olarak ifade edilmektedir.


16. Soru

Kişisel gelir dağılımının özellikleri nelerdir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımı en temel gelir dağılımı türüdür. Gelir dağılımı denilince akla ilk olarak gelir dağılımı gelmektedir. Bununla birlikte kişisel gelir dağılımında, gelirin ne şekilde elde edildiği değil, gelirin ne kadar olduğu önemlidir.


17. Soru

Kişisel gelir dağılımının önemi ve yararı nedir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımında önemli olan gelirlerin türü veya sayısı değil, bireyin ya da hane halkının toplam geliridir. Kişisel gelir dağılımı kavramı, bir ekonomideki gelir dağılımı eşitsizliklerinin izlenebilmesi açısından oldukça yararlıdır.


18. Soru

Nüfusun eşit dilimlere ayrılması yöntemi nedir ve nasıl uygulanır?

Cevap

Nüfusun eşit dilimlere ayrılması yöntemi, kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olup her dilimin toplam gelirden ne kadar pay aldığının gösterilmesi şeklindedir. Burada nüfus genellikle 20’lik dilimlere ayrılır ve her 20’lik dilimin toplam gelirden aldığı pay ortaya konulur. Nüfus 20’lik bölümlere ayrılabildiği gibi 10’luk ya da 5’lik dilimlere de ayrılabilmektedir.


19. Soru

Gini katsayısı yöntemi nedir ve nasıl uygulanmaktadır?

Cevap

Gini katsayısı, kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Buna göre, herhangi bir ekonomi için Gini katsayısı teorik olarak 0 ile 1 arasında değerler almaktadır. Bir ekonominin 0 Gini katsayısına sahip olması, o ekonomideki tüm bireylerin ya da hane halklarının gelirlerinin birbirine eşit olduğunu ifade eder. Gini katsayısının 1 olması ise o ekonomide elde edilen tüm gelirin tek bir birey ya da hane halkına ait olduğunu gösterir.


20. Soru

Mal veya hizmet üretiminin gerçekleşmesini sağlayan üretim faktörleri nelerdir?

Cevap

Mal veya hizmet üretiminin gerçekleşmesini sağlayan üretim faktörleri; emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimciliktir.


21. Soru

Üretim faktörüne sahip olan kişiler kaç sınıfa ayrılmaktadır?

Cevap

Üretim faktörüne sahip olan kişiler mavi yakalılar ve beyaz yakalılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


22. Soru

Yüksek vasıf düzeyine sahip beyaz yakalılar için nasıl bir tanımlama kullanılmaya başlanmıştır?

Cevap

Beşeri sermayenin öneminin daha da arttığı 1980’lerden bu yana vasıflı işgücünün öneminin artmasına paralel olarak çalışanlar arasındaki ücret farklılıkları artmış ve yüksek vasıf düzeyine sahip olan beyaz yakalılar için altın yakalılar tanımı kullanılmaya başlanmıştır.


23. Soru

Bölgesel gelir dağılımı neyi ifade etmektedir?

Cevap

Bölgesel gelir dağılımı, bir ülkenin farklı bölgelerinin o ülkede elde edilen toplam gelirden aldığı payı ifade etmektedir. Bölgesel gelir dağılımı ayrıca kişisel gelir dağılımını ya da fonksiyonel gelir dağılımını da gösterebildiğinden, kişisel gelir dağılımı veya fonksiyonel gelir dağılımının yerel bir türevi olarak da ifade edilebilir.


24. Soru

Bir ülkenin farklı bölgeleri arasında ya da bir bölgenin kendi içindeki gelir dağılımının diğer bölgelerden farklı olmasına neden olan etkiler nelerdir?

Cevap

Bölgelerin kültürü, coğrafi yapısı, iklim koşulları, altyapı düzeyi, nüfus yapısı, istihdam olanakları vb. Özellikleri birbirinden az veya çok farklı olabildiğinden bir ülkenin bölgeleri arasında ve bir bölgenin kendi içindeki gelir dağılımı diğer bölgelerden farklılık gösterebilmektedir.


25. Soru

Ülkemizde bölgesel gelir dağılımı nasıldır?

Cevap

Ülkemizde, doğu ile batı arasında ekonomik anlamda önemli ölçüde gelişmişlik farklılıkları bulunmaktadır. Bununla birlikte, İstanbul ile diğer bölgeler arasında da önemli ölçüde gelişmişlik farkı bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre 2010 itibarıyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yıllık eş değer kullanılabilir hane halkı medyan geliri, sadece 3.634 TL iken, bu rakam Ege bölgesinde 8.392 TL ve İstanbul’da da tam 10.321 TL’dir. Buna göre İstanbul’daki medyan hane halkı Güneydoğu Anadolu’dakinin 2.8 katı kadar zengindir.


26. Soru

Sektörel gelir dağılımı neyi ifade etmektedir?

Cevap

Sektörel gelir dağılımı bir ekonominin farklı sektörlerinin, o ekonomide elde edilen toplam gelirden aldığı payı ifade etmektedir. En genel hali ile sektörel gelir dağılımı tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasındaki gelir dağılımını gösterebildiği gibi, her sektörün kendi içindeki alt sektörleri itibarıyla da gelir dağılımını gösterebilmektedir.


27. Soru

Birincil ve ikincil gelir dağılımı nedir?

Cevap

Gelirin ilk defa ortaya çıkması akabinde oluşan gelir dağılımına birincil gelir dağılımı, gelirin yeniden dağıtılması sonrasında ortaya çıkan gelir dağılımına ise ikincil gelir dağılımı ya da gelirin yeniden dağılımı adı verilmektedir.


28. Soru

Gelirin yeniden dağılımı devlet tarafından nasıl sağlanabilir?

Cevap

Devlet, gelirin yeniden dağılımını vergiler, kamu harcamaları, fiyat politikaları, işgücü piyasası ve ücret politikaları ve sosyal güvenlik yoluyla sağlayabilir.


29. Soru

Devlet müdahalesi ile ortaya çıkan gelirin yeniden dağılımı kaç şekilde gerçekleşmektedir?

Cevap

Devlet müdahalesi ile ortaya çıkan gelirin yeniden dağılımı dikey yeniden dağılım ve yatay yeniden dağılım olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir.


30. Soru

Dikey yeniden dağılım nedir?

Cevap

Gelir transferlerinin yüksek gelir gruplarından düşük gelir gruplarına doğru gerçekleştiği yeniden dağılıma dikey yeniden dağılım adı verilir.


31. Soru

Yatay yeniden dağılım nedir?

Cevap

Aynı gelir grubu içindeki bireyler ve hane halkları arasında meydana gelen gelir transferi yaratan gelirin yeniden dağılımına yatay yeniden dağılım adı verilir.


32. Soru

Gelir nedir?

Cevap

Gelir, mal veya hizmet üretimi sonucunda ortaya çıkan ayni ya da nakdi getiri olarak tanımlanabilir. 


33. Soru

Gelir dağılımı nedir?

Cevap

Gelir dağılımı da mal veya hizmet üretimi sonucunda ortaya çıkan gelirin bireyler arasındaki dağılımını ifade etmektedir. Bireylerin üretimden elde edilen gelirden aldıkları pay, yani gelir dağılımı sonucunda kendilerine düşen gelirin düzeyi ise bu bireylerin söz konusu üretim sürecinde sahip oldukları role, öneme ve ağırlığa göre değişmektedir.


34. Soru

Genel olarak gelir dağılımı nasıl tanımlanır?

Cevap

Genel olarak gelir dağılımı, bir ekonomide belirli dönem içerisinde elde edilen gelirin bireyler veya üretim faktörleri arasındaki dağılımı olarak ifade edilebilir.


35. Soru

Gelirin üretim faktörleri arasındaki dağılımına ne denir?

Cevap

Gelirin üretim faktörleri arasındaki dağılımı fonksiyonel gelir dağılımı olarak adlandırılır.


36. Soru

Gelirin bireyler arasındaki dağılımına ne denir?

Cevap

Gelirin bireyler arasındaki dağılımı kişisel gelir dağılımı olarak adlandırılmaktadır.


37. Soru

Gelir dağılımı, hangi bilim dalını ilgilendirir?

Cevap

Gelir dağılımı, iktisat biliminin temel konulardan biridir.


38. Soru

Kişisel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımı: Millî gelirin ülkedeki nüfusu oluşturan kişiler tarafından nasıl paylaşıldığını gösteren dağılımdır


39. Soru

Kişisel gelir dağılımında ne önemlidir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımında, gelirin ne şekilde elde edildiği değil, gelirin ne kadar olduğu önemlidir. Bu çerçevede, bir birey ya da hanehalkı ücret ve kira şeklinde birden fazla gelire de sahip olabilir. Kişisel gelir dağılımında önemli olan gelirlerin türü veya sayısı değil, bireyin ya da hanehalkının toplam geliridir. Kişisel gelir dağılımı kavramı, bir ekonomideki gelir dağılımı eşitsizliklerinin izlenebilmesi açısından oldukça yararlıdır.


40. Soru

Kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntem hangisidir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi, nüfusun eşit dilimlere ayrılması ve her dilimin toplam gelirden ne kadar pay aldığının gösterilmesi şeklindedir. Bu noktada da nüfus genellikle %20’lik dilimlere ayrılır ve her %20’lik dilimin toplam gelirden aldığı pay ortaya konulur. Nüfus %20’lik bölümlere ayrılabildiği gibi %10’luk ya da %5’lik dilimlere de ayrılabilmektedir.


41. Soru

Fonksiyonel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Fonksiyonel gelir dağılımı: Üretim faktörlerinin millî gelirden aldıkları payı, bu faktörlerin üretime katkıda bulunurken yaptıkları fonksiyona göre ayıran bir dağılımdır.


42. Soru

Mal veya hizmet üretiminin gerçekleşmesini sağlayan üretim faktörleri nelerdir?

Cevap

Mal veya hizmet üretiminin gerçekleşmesini sağlayan üretim faktörleri; emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimciliktir.


43. Soru

Bir ekonomide, söz konusu üretim faktörlerinin mal veya hizmet üretiminde kullanılması neticesinde gelir dağıtımı nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Bir ekonomide, söz konusu üretim faktörlerinin mal veya hizmet üretiminde kullanılması neticesinde; işgücüne ücret, sermayedara faiz, doğal kaynak sahibine rant ve girişimciye de kâr şeklinde gelir dağıtımı gerçekleşmektedir. İşte, fonksiyonel gelir dağılımı da ortaya çıkarılan toplam gelirin, üretim faktörleri tarafından ne şekilde paylaşıldığını göstermektedir.


44. Soru

Bölgesel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Bölgesel gelir dağılımı: Bir ülkenin farklı bölgelerinin, o ülkede elde edilen toplam gelirden aldığı payı göstermektedir.


45. Soru

Sektörel gelir dağılımı nedir?

Cevap

Sektörel gelir dağılımı: En genel hâliyle tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasındaki gelir dağılımını gösterebildiği gibi, her sektörün kendi içindeki alt sektörleri itibarıyla de gelir dağılımını gösterebilmektedir.


46. Soru

Birincil gelir dağılımı nedir?

Cevap

Birincil gelir dağılımı: Gelirin ilk defa ortaya çıkması akabinde oluşan gelir dağılımıdır.


47. Soru

İkincil gelir dağılımı nedir?

Cevap

İkincil gelir dağılımı: Gelirin yeniden dağıtılması akabinde ortaya çıkan gelir dağılımıdır.


48. Soru

Dikey yeniden dağılım nedir?

Cevap

Dikey yeniden dağılım: Gelir transferlerinin yüksek gelir gruplarından düşük gelir gruplarına doğru gerçekleştiği yeniden dağılımıdır.


49. Soru

Yatay yeniden dağılımı nedir?

Cevap

Yatay yeniden dağılım: Gelir grubu içindeki bireyler ve hanehalkları arasında meydana gelen gelir transferi yaratan gelirin yeniden dağılımıdır.


50. Soru

Kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan  diğer bir yöntem nedir?

Cevap

Kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem de Gini Katsayısı yöntemidir.


51. Soru

Herhangi bir ekonomi için Gini katsayısı teorik olarak nasıl değerler almaktadır?

Cevap

Herhangi bir ekonomi için Gini katsayısı teorik olarak 0 ile 1 arasında değerler almaktadır. Bir ekonominin 0 Gini katsayısına sahip olması, o ekonomideki tüm bireylerin ya da hanehalklarının gelirlerinin birbirine eşit olduğunu ifade eder. Gini katsayısının 1 olması ise o ekonomide elde edilen tüm gelirin tek bir birey ya da hanehalkına ait olduğunu gösterir.


52. Soru

Gelirin yeniden dağılımı denildiğinde ne anlaşılır?

Cevap

Gelirin yeniden dağılımı denildiğinde de genellikle devletin üretimden elde edilen ilk gelirle kişinin nihai geliri arasında fark meydana getirmesi anlaşılır.


53. Soru

Devlet, faktör gelirlerine hangi nedenlerle müdahale etmektedir?

Cevap

Gelirin yeniden dağılımı, faktör gelirleriyle harcanabilir gelirler arasındaki farklılık oluşmasına neden olmaktadır. Buna göre devlet, faktör gelirlerine sosyal ve ahlaki nedenlerle çeşitli şekillerde müdahale etmekte ve böylece gelirin yeniden dağılımını sağlamaktadır (Çiftlikli, 1995: 17).


54. Soru

Devlet, gelirin yeniden dağılımını hangi yollarla sağlar?

Cevap

Devlet, gelirin yeniden dağılımını vergiler, kamu harcamaları, fiyat politikaları, işgücü piyasası ve ücret politikaları ve sosyal güvenlik yoluyla sağlayabilir (Arabacı, 2011: 128-130).


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi