Sosyal Politika 1 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sosyal Politikanın Uluslararası Araçları

1. Soru

Uluslararası sosyal politika araçlarının oraya çıkışana öncülük etmiş olan akımlar  hangileridir?

Cevap

Ütopik Sosyalistler, Sosyal Hristiyanlık, Kürsü Sosyalizmi, Müdahalecilik ve Dayanışmacılık akımı gibi akımlar, hep kapitalizmin ürettiği sorunlara çözüm aramış ve uluslararası sosyal politika araçlarının doğumuna kaynaklık etmişlerdir.


2. Soru

Sosyal diyalog nedir?

Cevap

Sosyal diyalog; demokratik ve siyasal reimi benimsemiş ülkelerde, sosyal taraf olarak nitelendirilen işçi ve işveren örgütlerinin, toplumda yer alan diğer organize çıkar gruplarıyla birlikte temel ekonomik ve sosyal politikaların belirlenmesi ve uygulanmasına katılma sürecidir.


3. Soru

Uluslararası sosyal politika araçları olarak kabul edilen bütün kuruluşların, kuruluş amaçları nelerdir?

Cevap

En başta Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) olmak üzere, uluslararası sosyal politika araçları olarak kabul edilen bütün kuruluşların, kuruluş amaçları arasında siyasal barışın ve sosyal barışın sağlanmasına katkı yapılması amacına özellikle vurgu yapılmıştır.


4. Soru

Milletler Cemiyetinin amacı nedir?

Cevap

Milletler Cemiyetinin amacı olan “evrensel barış”ın ancak sosyal adalet ile mümkün olabileceğine Antlaşma’nın ön sözünde yer verilmesi (Gülmez, 2000: 52), başlangıçtaki rekabetin eşitlenmesi düşüncesinden ne kadar uzaklaşıldığını göstermek bakımından önemlidir.


5. Soru

ILO’nun ilk uluslararası konferansında kabul edilen sözleşmeler hangi konuları içermektedir?

Cevap

ILO’nun ilk uluslararası konferansı olan Washington toplantısında 6 sözleşme ve 6 tavsiye kararı kabul etmiştir. İlk sözleşmeler çalışma süreleri, analığın korunması, işsizliğe karşı koruma, kadınların gece çalıştırılmasının sınırlanması ve yasaklanması, sanayide asgari çalışma yaşına ilişkin düzenlemeler ve çocukların gece çalıştırılmasının yasaklanması gibi konularda olmuştur.


6. Soru

ILO hangi yıl özerk bir statüye kavuşmuştur?

Cevap

ILO, 1946 yılında Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile imzaladığı özel bir anlaşma ile yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda çaba gösteren özerk bir statüye kavuşmuş ve BM’nin ilk uzmanlık kuruluşu olarak hizmet vermeye başlamıştır.


7. Soru

Uluslararası Sosyal Politika Araçları nelerdir?

Cevap

Bozulan ekonomik ve sosyal dengeleri düzeltmek, sonuçlarını hafifletmek, tehdit altındaki sosyal adaleti düzeltmek ve eşitsizlikleri azaltmak için uluslararası kurumlar aracılığı ile geliştirilen, uluslararası ya da bölgesel düzeyde tedbirler, hukuki düzenlemeler, sözleşmeler, ikili ya da çok taraflı anlaşmalar “Uluslararası Sosyal Politika Araçları” olarak tanımlanmaktadır (Gülmez, 2000: 8).


8. Soru

İşçilerin ve işverenlerin, önceden izin almaksızın ve serbestçe kendi örgütlerini kurma ve bu örgütlere katılma haklarını güvence altına almakta ve bu örgütlerin resmi görevlilerin müdahalelerinden bağımsız serbestçe görev yapabilmelerini sağlayacak güvenceler getirmekte olan ILO sözleşmesi hangisidir?

Cevap

87 Sayılı Örgütlenme Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkının Korunması Sözleşmesi
1948 yılında yapılan bu sözleşme, işçilerin ve işverenlerin, önceden izin almaksızın ve serbestçe kendi örgütlerini kurma ve bu örgütlere katılma haklarını güvence altına almakta ve bu örgütlerin resmi görevlilerin müdahalelerinden bağımsız serbestçe görev yapabilmelerini sağlayacak güvenceler getirmektedir.


9. Soru

Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar Bildirgesi hangi yıl kabul edilmiştir?

Cevap

1998 yılında kabul edilen Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar Bildirgesi’nde, evrensel ve kalıcı bir barış için sosyal adaletin gerekli olduğu tekrar belirtilmiş ve 1919 yılında konulan amaçların kalıcılığına işaret edilmiştir.


10. Soru

Birleşmiş Milletler örgütünün amaçları nelerdir?

Cevap

Birleşmiş Milletler örgütünün amaçları; uluslararası dostça ilişkiler geliştir- mek, ekonomik, sosyal kültürel alanlarda iş birliği sağlamak, üyelerinin dış siya- setlerini uyumlaştırmak, çocuk gelişimi ve sağlığı, çevre koruma, insan hakları, yoksullukla mücadele gibi alanlarda tedbir almak, eğitim, kadın hakları, iş ve işçi haklarının korunması ve geliştirilmesini sağlamak şeklinde sayılabilir.


11. Soru

Avrupa Birliği Antlaşması (Maastricht Antlaşması) hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Cevap

İkinci önemli gelişme, üye devletler tarafından 1992 tarihinde imzalanan ve 1993’te yürürlüğe giren Avrupa Birliği Antlaşması’dır (Maastricht Antlaşması).


12. Soru

Uluslararası sosyal politika araçlarının ortaya çıkışının nedeni nedir?

Cevap

Uluslararası sosyal politika araçlarının ortaya çıkışı, ülkelerin ekonomik ve sosyal politikalarının karşılıklı etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan sorunların birlikte çözümlenmesi düşüncesinin gelişmesinin bir sonucudur.


13. Soru

Uluslararası sendikal organizasyonların ilk örneği hangi dernektir?

Cevap

Uluslararası sendikal organizasyonlar anlamında ilk somut adım, 1864 yılında Alman, İngiliz, Fransız ve Polonyalı işçi hareketlerinin liderlerinin öncülüğünde kurulan Uluslararası İşçi Derneği ile olmuştur.


14. Soru

Türkiye hangi yıl ILO üyesi olmuştur?

Cevap

Türkiye 9 Temmuz 1932 yılında Milletler Cemiyetine üye olduğu için Cemiyetin statüsü gereği ILO üyeliğini de kazanmıştır.


15. Soru

İlk örgütlü hareketlerden biri olarak karşımıza çıkan, “Yardımseverlik Uluslararası Kongresi” ne zaman gerçekleştirilmiştir?

Cevap

Aynı şekilde, ilk örgütlü hareketler şeklinde karşımıza çıkan, 1856 yılındaki “Yardımseverlik Uluslararası Kongresi” ve 1864 yılında yapılan Birinci Enternasyonel, düşünce ve eylem alanında önem taşıyan adımlardır.


16. Soru

Uluslararası İşçi Sendikaları Federasyonu hangi yıl kurulmuştur? 

Cevap

Uluslararası İşçi Derneği, 28 Eylül 1864’de I. Enternasyoneli, 1889’da ise II. Enternasyoneli oluşturmuştur. Bu tarihten sonra çok sayıda toplantı yapılmış ve nihayet 1913 yılında Uluslararası İşçi Sendikaları Federasyonu kurulmuştur.


17. Soru

 Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kuruluş amacı nedir?

 
Cevap

Sosyal politikanın uluslararası araçları içerisinde en önemlisi olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), sosyal adaleti sağlamak ve dünyada kalıcı bir barışı gerçekleştirmek amacıyla, 28 Haziran 1919 yılında imzalanan ve I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Versay Barış Antlaşması’na dayanılarak Milletler Cemiyeti ile birlikte kurulmuştur.


18. Soru

ILO’nun icra organı olan kurul hangisidir?

Cevap

Yönetim Kurulu, ILO’nun icra organıdır.


19. Soru

Milletler Cemiyeti ne zaman kurulmuş?

Cevap

Komisyon’un hazırladığı sözleşme 28 Nisan 1919 tarihinde Konferans Genel Kurulu’nda kabul edildi ve böylece Milletler Cemiyeti kurulmuş oldu.


20. Soru

Birleşmiş Milletler'e üye kaç ülke vardır?

Cevap

Birleşmiş Milletlerin kuruluşunda Türkiye dahil 51 olan üye sayısı sonradan katılan ülkelerle bugün 193’e ulaşmıştır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi