CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 2 Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sismik Tehlike Analizi
Deterministik Sismik Tehlike Analizi (DSTA) çalışmalarını açıklayınız.
Deterministik Sismik Tehlike Analizi (DSTA) çalışmaları, geçmişte meydana gelen ve gelecekte meydana gelebilecek depremlerin büyüklükleri, çalışma alanlarına en kısa mesafe parametreleri çalışma alanının özellikleri ve azalım ilişkileri kullanılarak belirlenen depremlerin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır.
DSTA çalışmaları hangi aşamalardan oluşur?
DSTA çalışmaları yapılırken aşağıdaki aşamalar sıra ile uygulanır:
- Deprem Kaynaklarının Belirlenmesi
- Mesafe Parametrelerinin Belirlenmesi
- Deprem Kataloğunun Kullanılması
- Azalım İlişkileri Kullanılarak Depremlerin Etkilerinin Belirlenmesi
Kaç tip deprem kaynağı vardır?
Deprem kaynakları üç tiptir. Bu kaynaklar Noktasal Kaynaklar (Deprem Dış Merkezleri), Çizgisel Kaynaklar (Faylar) ve Alansal Kaynaklar (Fay Zonları) olarak sınıflandırılmıştır.
Deprem Listesi dosyasından Noktasal Kaynaklı deprem verileri ArcGIS yazılımına nasıl aktarılır?
depremlistesi excel dosyası ArcMaP yazılımında “Add Data fonksiyonu kullanılarak sayfa1$ ArcMaP yazılımına eklenir
Noktasal Kaynaklı deprem verileri Layer sekmesine nasıl getirilir?
Sayfa1$ dosyası File-Add Data-Add XY Data fonksiyonu ile ArcMaP yazılımında Noktasal Kaynaklı veri olarak Layer sekmesine getirilir.
Eskişehir yerleşim yerini etkileyen ve etkileyebilecek deprem kaynakları hangileridir?
Alansal Kaynak olarak Eskişehir yerleşim yeri ve çevresini etkileyen dört adet fay zonu belirlenmiştir. Orhan ve diğ. 2007’de yapmış oldukları çalışmada bu deprem kaynaklarını; Kuzey Anadolu Fay Zonu, Eskişehir Fay Zonu, Kütahya Fay Zonu ve Simav Fay Zonu olarak belirlemişlerdir.
ArcMaP yazılımının Catalog menüsü kullanılarak Alansal Kaynaklar için Shape (.shp) dosyalarının oluşturulmasını açıklayınız.
Her bir fay zonu için Shape (.shp) dosyaları ArcMaP yazılımı Catalog menüsü altında sismiktehlikeanaliziuygulamaverileri dosyasına sağ tıklanarak New-Shapefile menüsü ile oluşturulmuş ve ArcMaP yazılımının Toolbars-Editor fonksiyonu ile sayısallaştırılmıştır
Mesafe parametrelerinin belirlenmesini açıklayınız.
Belirlenen her bir deprem kaynağının çalışma alanına en yakın mesafeleri belirlenir. Bu aşamada Eskişehir yerleşim yerini etkileyen deprem kaynaklarının Eskişehir yerleşim yerine olan en kısa mesafeleri belirlenmiştir. Çalışma alanını etkileyebilecek Noktasal Kaynakların en kısa mesafeleri Alansal Kaynaklarla aynı seçilmiştir.
Eskişehir yerleşim yerini etkileyebilecek Fayların en kısa mesafelerinin belirlenmesi ve seçilmesi işlemini açıklayınız.
Çizgisel Kaynakların (fayların)Eskişehir yerleşim yerine en kısa mesafe parametreleri ise Generate Near Table menüsü kullanılarak faylar.shp dosyasının Attribute (Öznitelik) tablosuna belirlenmiş ve enkisamesa sütun olarak işlenmiştir.
Deprem kataloğunun kullanılmasını açıklayınız.
Çalışmada kullanılacak deprem kataloğu sayesinde çalışma alanında meydana gelmiş depremler belirlenir. Deprem kaynakları olarak Noktasal Kaynak olarak belirlenen deprem noktaları her bir fay zonu için deprem verileri içerisinden seçilmiştir.
Alansal Kaynak olarak belirlenen fay zonlarına düşen depremlerin seçilmesi ve Shape (.shp) dosyası olarak kaydedilmesini açıklayınız.
depremverileri.shp verileri ile Alansal Kaynak olarak seçilen Fay Zonlarına ait kafz.shp, efz.shp, sfz.shp ve kfz.shp dosyaları kullanılmış ve Selection-Select By Location menüsü kullanılarak her bir fay zonunda bulunan depremler seçilerek ayrı ayrı kafzdep.shp, eskdep.shp, sfzdep.shp ve kfzdep. shp dosyaları olarak kaydedilmiştir.
Alansal Kaynaklarda meydana gelen en büyük depremlerin seçilmesini açıklayınız.
Her bir Alansal Kaynak içerisine düşen deprem verileri Shape (.shp) dosyalarının Attribute (Öznitelik) tablolarına bakılarak, alanlarda meydana gelen depremlerden Moment Büyüklüğü (Mw) en büyük olan depremler seçilmiştir
dirifay.shp dosyası nedir?
Uygulamada Çizgisel Kaynak olarak kullanılacak olan diri faylar uygulama verileri içerisinde dirifay.shp dosyasıdır.
dirifay.shp dosyasına yeni bir alan oluşturulmasını açıklayınız.
Fayların meydana getirecekleri deprem büyüklükleri Layer sekmesindeki dirifay.shp sağ tıklayıp Open Attribute Table tıklanarak gelen Table ekranında bulunan Table Option sekmesindeki Add Field sekmesi tıklanarak yeni bir alan oluşturulur.
Maksimum deprem büyüklüğü nasıl hesaplanır?
Açılan tumfaybuyk alanı Tablonun üstünden tıklanır ve tüm tablo seçildikten sonra başlığın olduğu kısma sağ tıklanarak Field Calculater sekmesi açılır. Açılan menüde “5.08 + 1.16 * ( Log ( [fayuzunluk] ) / Log ( 10 ))” matematiksel ifadesi ile Çizgisel Kaynakların meydana getirebileceği maksimum deprem büyüklükleri hesaplanır.
Azalım İlişkileri Kullanılarak Depremlerin Etkilerinin Belirlenmesi nedir?
Meydana gelmiş ve gelebilecek deprem büyüklükleri uygun azalım ilişkileri kullanılarak çalışma alanını etkileyecek ivme değerleri hesaplanır.
Eskişehir Fay Zonu’nun çalışma alanına etkisi genel zemin özelliklerine göre ortalamaları nelerdir?
Noktasal ve Alansal Kaynaklar için belirlenen deprem büyüklükleri ve en kısa mesafe değerleri kullanılarak azalımilişkileri Excel dosyasında yapılan hesaplamalarda Eskişehir Fay Zonu’nun çalışma alanına etkisi genel zemin özelliklerine göre ortalama 0.163 g, A ve B zemin grubu özelliklerine göre 0.122 g, C zemin grubu özelliklerine göre 0.152 g, D zemin grubu özelliklerine göre de 0.195 g olarak hesaplanmıştır.
Çizgisel Kaynakların çalışma alanına etkisi zemin özelliklerine göre ortalamalarını açıklayınız.
Çalışma alanı, 100 km çaplı bir alanda Çizgisel Kaynaklar için çalışma alanını etkileyebileceği düşünülen fayların meydana getirebileceği deprem büyüklükleri ve en kısa mesafe parametreleri kullanılarak azalımilişkileri Excel dosyasında yapılan hesaplamalarda Çizgisel Kaynakların çalışma alanına etkisi zemin özelliklerine göre ortalama 0.163 g, A ve B zemin grubu özelliklerine göre 0.122 g, C zemin grubu özelliklerine göre 0.152 g, D zemin grubu özelliklerine göre de 0.195 g olarak hesaplanmıştır.
Sismik Tehlike Analizi çalışmalarının önemini açıklayınız.
İnsanoğlunu etkileyen doğal afetlerin başında yer alan depremlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle Sismik Tehlike Analizi çalışmaları, deprem kaynaklarının ve bu kaynaklarda meydana gelmiş ya da gelebilecek depremlerin etkilerini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.
Deterministik Sismik Tehlike Analizi çalışmalarının kapsamı nedir?
Belirli bir çalışma için deprem kaynaklarında meydana gelen ya da gelebilecek depremlerin büyüklüklerinin belirlenmesi, çalışma alanına en yakın mesafelerinin belirlenmesi ve azalım ilişkilerini kullanarak depremlerin çalışma alanına olan etkilerinin belirlenmesi Deterministik Sismik Tehlike Analizi çalışmalarının aşamalarını oluşturmaktadır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 60
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 329
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 919
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20162
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582