Uzaktan Algılama Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sınıflandırma

1. Soru

Uzaktan algılamada sınıflandırma nedir?

Cevap

Uzaktan algılamada sınıflandırma, tematik bilgiyi oluşturan görüntüdeki anlamlı örüntü gruplarının belirlenmesi işlemidir. Bir başka deyişle farklı mekânsal, spektral, radyometrik ve zamansal bileşenleri olan görüntü verisinin, farklı yüzey materyallerini ve durumlarını kategorize eden açıklayıcı etiketlere veya tematik bilgiye dönüştürülmesidir.


2. Soru

Sınıflandırma işleminin temel amacı nedir?

Cevap

Ünite 6’da açıklanan arazi kullanımı ve arazi örtüsü kavramları sınıflandırma işleminin temel amacıdır.


3. Soru

Sınıflandırma işlemi ile görüntüdeki farklı özelliklerin veya objelerin belirlenmesi ve tanımlanmasını sağlayacak kantitatif karar fonksiyonları oluşturulmasında neler kullanılır?

Cevap

Kantitatif karar fonksiyonlarının oluşturulmasında görüntüye ait spektral ve mekânsal bilgilerle bölgeye ait diğer yardımcı veriler kullanılır.


4. Soru

Sınıflandırmaya girdi olacak bilgilere ne denir?

Cevap

Özellik


5. Soru

Özelliklerin oluşturduğu uzaya ne denir?

Cevap

Özellik uzayı.


6. Soru

Örüntü nedir?

Cevap

Özellik uzayındaki her bir nokta bir örüntüdür. Diğer bir deyişle, örüntü, sınıflandırma işleminin temel girdisi olan görüntü özelliklerine ait ölçüm vektörüdür.


7. Soru

Spektral tabanlı sınıflandırma problemlerinde örüntüler nelerdir?

Cevap

Spektral tabanlı sınıflandırma problemlerinde örüntüler, görüntü verisinin her bir spektral banttaki ışınırlığın ölçüm değerleridir.


8. Soru

Mekânsal tabanlı sınıflandırma problemlerinde örüntüler nelerdir?

Cevap

Mekânsal tabanlı sınıflandırma problemlerinde ise örüntü, görüntüdeki elemanların (piksel) komşuluk, geometrik yakınlık, doku, vb. mekânsal ölçütleridir.


9. Soru

Sınıflandırmada, kategorilere ait özellikler arasındaki karışım nedeniyle birbirlerinden ayırt edilebilirliği etkileyen başlıca faktörler nelerdir?

Cevap

1. Topoğrafya ve topoğrafik aydınlanma koşulları,
2. Atmosferik değişkenlik,
3. Algılayıcı kalibrasyon değişimleri,
4. Bir pikselin yeryüzünde karşılık geldiği alan içindeki sınıf karışımları.


10. Soru

Piksel tabanlı sınıflandırma nasıl uygulanır?

Cevap

Genel olarak tematik haritalar, görüntü piksellerinin karşılık geldiği yeryüzü alanı sadece tek bir kategoriye ait olacak şekilde üretilir. Sınıflandırma algoritmaları herhangi bir kategori değerinin bir piksele atanması için belirli bir benzerlik fonksiyonu üretir. Piksel tabanlı sınıflandırmada, bilinmeyen piksele bu pikselin en büyük benzerlik değerine sahip olduğu sınıf etiketi atanır. Özellikle yapay zekâ çevrelerinde bu strateji “Kazanan Hepsini Alır” olarak bilinmektedir. Böyle bir sınıflandırma için özellik uzayı karar sınırları rijit ve tek anlamlıdır.


11. Soru

Alt piksel sınıflandırmasında sınıflandırma işlemi nasıldır?

Cevap

Alt piksel sınıflandırmasında her bir pikselin birden fazla sınıfa olan benzerlik değerleri elde edilebilir. Pikseller bu benzerlik değerlerine göre belirli üyelik oranlarıyla birden fazla sınıfa atanır. Böyle bir sınıflandırma için özellik uzayı karar sınırları bulanık yapıdadır. Benzerlik değerleri, örüntülere (piksel özellik vektörü) atanan her bir kategorinin ilgili örüntü içindeki rölatif bulunma oranlarını gösterir.


12. Soru

Alan tabanlı sınıflandırmanın özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu yöntemde pikseller yerine alanlar sınıflandırılır. Bu yöntem görüntüdeki alansal objelerin biçimsel sınırları hakkında öncül bilgiler gerektirir (örneğin tarım alanları gibi). Eğer bu objelerin sınırları sayısallaştırılır ve görüntüye kayıt edilirse veya segmentasyon algoritmalarıyla çıkartılırsa veya kenar çıkartım algoritmaları kullanılarak elde edilirse, bu sınırlar içinde kalan piksellerin özellikleri kullanılarak bu alanlar karakterize edilebilir.


13. Soru

Alan tabanlı sınıflandırma niçin daha çok SAR görüntü verileri için kullanılır?

Cevap

Bunun nedeni, bu görüntülerin bireysel piksellerin sınıflandırma performansını olumsuz etkileyen benek gürültüsüne sahip olmasıdır.


14. Soru

Nesne tabanlı sınıflandırmanın özellikleri nelerdir?

Cevap

Nesne tabanlı sınıflandırma, sadece görüntüdeki spektral bilgiyi (bant yansıtım değerleri) değil piksellerin komşuluk özelliklerini yansıtan doku ve bağlam bilgilerini de kullanan bir yöntemdir. Sınıflandırılan temel eleman piksel değil, komşuluk ilişkisine sahip piksel gruplarından oluşan objeler (nesneler)dir. Bireysel piksellerde görülemeyen semantik (anlamsal) bilgiler nesnelerde ve nesnelerin karşılıklı ilişkilerinde tespit edilebilir.


15. Soru

Nesne tabanlı sınıflandırmada nesneler hangi algoritmalarla oluşturulur?

Cevap

Nesneler genellikle otomatik segmantasyon algoritmalarıyla oluşturulur.


16. Soru

Segmentasyon nedir?

Cevap

Segmantasyon, ölçek, renk ve şekil gibi belirli homojenlik ölçütlerine göre piksellerin gruplanmasıdır.


17. Soru

Kontrollü sınıflandırma yaklaşımının çalışma prensibi nasıldır?

Cevap

Kontrollü sınıflandırma yaklaşımında istenen sınıfları temsil eden öncül tematik bilgi vardır ve bunlara eğitim verisi denir. Diğer bir ifade ile her bir örüntü için karar fonksiyonlarına göre atanacağı olası sınıflar önceden belirlidir. Buna göre eğitim verileriyle belirlenen karar fonksiyonlarıyla özellik uzayını oluşturan her bir örüntü bilinen bir sınıfa atanır (etiketlenir).


18. Soru

Kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımının çalıma prensibi nasıldır?

Cevap

Kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımında ise öncül herhangi bir tematik bilgi yoktur. Diğer bir ifade ile sınıfların ne olduğu ve örüntülerin hangi sınıfa atanacağı bilgisi bulunmamaktadır. Örüntüler belirli bir metriğe göre doğal olarak kümelenirler. Doğal spektral grupların oluşturduğu bu kümeler, daha sonra arazi incelemeleriyle veya topoğrafik haritalar ve hava fotoğrafları kullanılarak etiketlenir.


19. Soru

Karışık piksel sınıflandırma yönteminde kullanılan, sınıfların ayırt edici özelliklerinin birbiriyle karışmış oldukları kabul edilerek her bir pikselin ilgili sınıflara olan üyelik derecelerinin belirlendiği yöntem ne tür bir sınıflandırmadır?

Cevap

Bu yöntem bulanık (fuzzy) sınıflandırma olarak adlandırılmaktadır.


20. Soru

Kontrollü yaklaşımda sınıflandırma algoritmaları kaça ayrılır?

Cevap

Parametrik ve parametrik olmayan algoritmalar olarak ikiye ayrılmaktadır.


21. Soru

Parametrik algoritmalarda görüntü verisi için genellikle hangi dağılım kullanılır?

Cevap

Uygulamada genellikle Normal (Gauss) dağılım kullanılmaktadır.


22. Soru

Normal dağılımın optik veriler için uygun olmasının başlıca iki nedeni nelerdir?

Cevap

1. Karar sınırlarının belirlenmesi için matematiksel olarak kolay işlenebilir analitik bir çözüm sunması,
2. Kontrollü sınıflandırmada eğitim veri kümesini oluşturan örüntülerin genellikle normal dağılıma benzer bir dağılım göstermesi.


23. Soru

Özellik seçiminde amaç nedir?

Cevap

Özellik seçiminde amaç, en iyi sınıflandırma doğruluğunu veren özelliklerin belirlenmesidir.


24. Soru

Yapay sinir ağlarının diğer sınıflandırma algoritmalarından farkı nedir?

Cevap

1. Kantitatif karar sınırlarının deterministik ve sabit olmaması,
2. Farklı kaynaklardan elde edilen değişik verilerin birlikte kolaylıkla kullanılabilmesi
3. Herhangi bir istatistiksel dağılım kabulü gerektirmemesidir. İstatistiksel sınıflandırma algoritmalarında karar fonksiyonlarının temelini oluşturan istatistiksel varsayımlara ait parametreler eğitim veri kümesi kullanılarak belirlenir. Belirtilen bu avantajlarına karşın, uygun ağ yapısının seçimi, ağ parametrelerinin başlangıç değerlerinin belirlenmesi, iterasyon sayısı, aktivasyon fonksiyon tipi ve diğer öğrenme parametrelerinin belirlenmesindeki zorluklar YSA’nın dezavantajlarıdır.


25. Soru

Diverjans analizinin amacı nedir?

Cevap

Diverjans analizinin asıl amacı sınıflandırma performansı için orijinal verideki p adet banttan en optimal olan alt-bant kombinasyonlarını belirlemektir, ancak tüm bantların kullanılması durumunda iki ayrı sınıfa ait eğitim veri kümelerinin birbirlerinden istatistiksel ayırt edilebilirlik derecesini belirlemek için de kullanılabilir.


26. Soru

Eğitim örüntüleri hangi amaçla kullanılır?

Cevap

Bir görüntüyü istenen kategorilere ayırmak için sınıflandırma algoritmasının eğitilmesi, bir başka deyişle kantitatif karar fonksiyonlarının oluşturulması gerekir. Bu amaçla kategorileri temsil eden eğitim örüntüleri kullanılır. Sınıflandırma algoritması eğitim örnekleriyle temsil edilen farklı kategorileri tanımak için eğitildikten sonra eğitim sırasında oluşturulan karar sınırlarına göre görüntüdeki örüntüler sınıflandırılır.


27. Soru

Kontrollü sınıflandırma işleminin doğruluğu neye bağlıdır?

Cevap

1. Sınıfların sayısına ve istatistiksel karakteristiklerinin temsil doğruluğuna,
2. Sınıflandırma tekniğinin dayandığı kabullerin gerçeğe ne kadar uyduğuna bağlıdır.


28. Soru

İstatistiksel ölçümlerin geçerliliği neye bağlıdır?

Cevap

İstatistiksel ölçümlerin geçerliliği eğitim verisinin büyüklüğüne ve temsil derecesine bağlıdır.


29. Soru

Sınıflandırma algoritmalarında kullanılan paralelkenar yönteminin çalışma prensibi nasıldır?

Cevap

Bu yöntemde bütün sınıflar için eğitim örüntüleri kullanılarak özellik uzayındaki minimum ve maksimum değerler belirlenir. Alternatif olarak ortalama değerlerin etrafında standart sapma biriminde belirlenen alt ve üst sınırlar da kullanılabilir. Herhangi bir örüntü hangi aralığa denk gelirse ilgili piksel o sınıfa atanır. Bu şekilde oluşturulan karar sınırları ikiden büyük boyutlu özellik uzayında hiper paralelkenarlar oluşturur. Herhangi bir aralık içinde kalmayan bir piksel, tanınmayan piksel olarak atanır.


30. Soru

En kısa uzaklık yönteminin çalışma prensibi nasıldır?

Cevap

İlk adım olarak sınıf eğitim verilerinden her bir sınıf için ortalama değerler hesaplanır. Daha sonra bilinmeyen her bir pikselin bütün sınıf merkezlerine olan uzaklıkları hesaplanır. Bilinmeyen pikseller bu uzaklıklara göre en yakın oldukları sınıflara atanır. Uzaklık ölçütü olarak Öklit veya Blok-Yuvarlama yöntemleri kullanılabilir. Uygulamada Öklit uzaklığı yönteminin kullanımı daha yaygındır.


31. Soru

Maksimum olabilirlik yönteminin çalışma prensibi nasıldır?

Cevap

Maksimum Olabilirlik yönteminde, bir piksel en yüksek olasılık değerine sahip olduğu sınıfa atanır. Bu olasılıkların hesaplanabilmesi için bir olasılık dağılım modeline ihtiyaç vardır. Uygulamada genellikle Normal dağılım modeli kullanılır. Buna göre, her bir sınıf eğitim verisinin Normal dağılım gösterdiği kabul edilir. Gerçekte bu kabul doğru olmamasına rağmen özellikle optik uzaktan algılama verilerinin modellenmesinde, Normal dağılımın uygun olduğu ve bu kabule dayanan sınıflandırma algoritmalarının daha sağlam algoritmalar oldukları görülmüştür. Normal dağılım tek değişken için ortalama ve varyans parametreleri ile çok değişkenli veri için ise ortalama vektörü ve kovaryans matrisiyle belirlidir.


32. Soru

Monotonik fonksiyon nedir?

Cevap

Monotonik fonksiyon, verideki sırayı koruyan reel değerli bir fonksiyondur. Bütün x ve y’ler için x ≤ y ise f(x) ≤ f(y) olur. Örneğin, doğal logaritma fonksiyonu (ln) monotonik bir fonksiyon olduğundan, 1< 2 sıralaması için ln(1) < ln(2) sıralaması her zaman sağlanır. Monotonik bir fonksiyonun terside aynı şekilde verilen sıralamayı korur.


33. Soru

Melez (Hibrit) sınıflandırma nedir?

Cevap

Melez (Hibrit) sınıflandırma, kontrollü ve kontrolsüz sınıflandırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bir yöntemdir. Bu tip bir yaklaşımda kontrolsüz sınıflandırma sonrasında elde edilen kümeler (benzer arazi örtüsü/kullanımı sınıflarını gösteren) birleştirilerek, kontrollü sınıflandırma için gerekli eğitim alanlarının oluşturulmasında etkin öncül bir araç olarak kullanılırlar. Daha sonra elde edilen bu eğitim alanları ile tüm görüntü En Kısa Uzaklık, Maksimum Olabilirlik, vb. sınıflandırma
yöntemleri ile sınıflandırılarak tematik haritalama yapılabilir.


34. Soru

Kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımında temel amaç nedir?

Cevap

Herhangi bir öncül tematik bilginin kullanılmadığı kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımında temel amaç, özellik uzayında belirli bir kriteri sağlayan doğal grupları (kümeleri) ortaya çıkarmaktır. Benzer özellik vektörüne sahip olan örüntüler kendi aralarında bulutsu görünümde noktalar grubu oluşturur. Her bir grup, farklı bir obje kategorisine ait örüntüler için çok boyutlu gösterim belirler. Sonuçta oluşan kümelerin, hangi kategorilere ait olduğu bilinmemekte ancak arazi ölçümleri, harita ve hava fotoğraflarıyla kümelerin sınıf karşılıkları belirlenebilmektedir. Daha sonra bu kümeler birleştirilip melez sınıflandırma işleminde de kullanılabilir.


35. Soru

En temel kontrolsüz sınıflandırma yöntemi hangisidir?

Cevap

En temel kontrolsüz sınıflandırma yöntemi K-ortalamalar algoritmasıdır.


36. Soru

K-ortalamalar algoritması nasıl çalışır?

Cevap

Bu yöntemde örüntüler, seçilen küme merkezlerine olan uzaklıkları dikkate alınarak en yakın oldukları kümeye atanırlar. Öncül tematik bilgi olmadığı için küme merkezleri başlangıçta ya rastlantısal ya da sistematik olarak belirlenir. Daha sonra her bir kümeleme işleminden sonra küme merkezleri güncellenir. Böylece algoritma en uygun merkez değerlerini, diğer bir ifade ile örüntüler için en uygun küme etiketlerini adım adım (iteratif) güncelleyerek elde eder. En yaygın kullanılan uzaklık ölçütü Öklit normudur. Küme merkezlerinin sistematik belirlenmesinde özellik uzayı amaçlanan küme sayısına göre bölümlenir. Yeterli iterasyon kullanıldığı sürece başlangıç küme merkezlerinin nereye yerleştirildiği önemli değildir. Dolayısıyla bu algoritmada iterasyon sayısı önemli bir parametredir.


37. Soru

ISODATA (Iterative Self Organizing DATA) yönteminin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu yöntemde oluşacak olan kümelerin piksel sayıları için alt limit ve belirli bir standart sapma değerine bağlı olarak üst limit belirlenebilir. Buna göre, kümeleme sonucunda sınıf sayısı istenenden az veya çok oluşabilir. Ayrıca işlemin sonlandırılmasında sadece iterasyon sayısı değil iterasyonlar arasındaki değişim oranı da kullanılabilir. Değişim oranı, yeni iterasyonla küme değerleri değişen piksel sayısının görüntüdeki oranıdır.


38. Soru

Sınıflandırmada doğruluk kavramı neyi ifade eder?

Cevap

Sınıflandırmada doğruluk kavramı, örüntülerin gerçekten ait oldukları kategorilere atanmasını ifade eder.


39. Soru

Bir sınıflandırma işleminin doğruluğunun hesaplanmasındaki amaç nedir?

Cevap

1. Hataların nedenlerinin anlaşılıp uygun olarak düzeltilmesiyle (örn., eğitim örüntüleri daha kaliteli seçilebilir) üretilen tematik haritaların doğruluklarını artırmak,
2. Sınıflandırma sonucu elde edilen tematik haritalara dayanarak yapılacak analizlerin (örn., bir tarımsal ürünün rekolte tahmin doğruluğu, en çok bu tahminin yapıldığı uydu görüntüsünün sınıflandırılma doğruluğu kadar olabilir) doğruluklarını belirlemek,
3. Belirli bir uygulamada hangi sınıflandırma yönteminin (örn., Maksimum Olabilirlik veya En Kısa Uzaklık) kullanılacağına karar vermektir.


40. Soru

Uygulamada kullanılan doğruluk ölçütleri nasıl değerlerdir?

Cevap

Piksellerin gerçekte hangi kategorilere ait oldukları bilinmediğinden uygulamada kullanılan doğruluk ölçütleri ampirik değerlerdir. Diğer bir deyişle teorik parametrelerin tahmin edilen istatistik değerleridir.


41. Soru

Sınıflandırma doğruluk derecesinin belirlenmesinde kullanılan en yaygın yaklaşım nedir?

Cevap

Sınıflandırma doğruluk derecesinin belirlenmesinde örüntülerin kategorilere atanabilmesi için gereken karar fonksiyonlarının hesaplandığı eğitim veri setinin kullanılması en yaygın yaklaşımdır. Ancak bu yaklaşım, istatistiksel olarak yanlı ve taraşıdır.


42. Soru

Teorik doğruluk değerini daha iyi tahmin eden doğruluklar ne şekilde hesaplanabilir?

Cevap

Olabildiğince yansız, dolayısıyla teorik doğruluk değerini daha iyi tahmin eden doğruluklar, karar sınırlarının belirlenmesinde kullanılmamış veriler kullanılarak hesaplanabilir. Buna göre, eğitim veri kümesinden farklı ancak aynı sınıfları temsil eden yeni bir veri kümesinin oluşturulması gerekir. Test verisi olarak adlandırılan bu veri kümesi üzerinden hesaplanan doğrulukların istatistiksel olarak daha yansız olması beklenir.


43. Soru

Sınıflandırma doğruluklarının belirlenmesinde en yaygın yaklaşım hangisidir?

Cevap

Sınıflandırma doğruluklarının belirlenmesinde en yaygın yaklaşım hata matrisi kullanımıdır.


44. Soru

Hata matrisi nasıl oluşturulur?

Cevap

Hata matrisinin oluşturulmasında bütünüyle ilgili kategorilere ait olduğu kabul edilen referans verileri (test verileri) kullanılır. Hata matrisi şu üç adımda oluşturulur:
1. İlk olarak görüntüdeki bütün pikseller, eğitim verisiyle tanımlanan sınıflandırma yöntemine göre sınıflandırılır.
2. Daha sonra referans verilerine karşılık gelen piksellerin kaç tanesinin hangi sınıfa atandığı belirlenir.
3. Son adım olarak referans verilerine ait bu sayılar sütunlar halinde yan yana yerleştirilerek bir matris oluşturulur.


45. Soru

Hata matrisinin her bir sütunu neye karşılık gelmektedir?

Cevap

Hata matrisi olarak adlandırılan matrisin her bir sütunu ayrı bir kategoriye karşılık gelir.


46. Soru

Hata matrisinin her bir satırı neye karşılık gelmektedir?

Cevap

Hata matrisinde satırlar referans verilerin atandıkları sınıfları temsil etmektedir.


47. Soru

Toplamda k tane sınıf için hata matrisi kaç satır ve kaç sütundan oluşur?

Cevap

Buna göre toplam k tane sınıf için hata matrisi k satır ve k sütundan oluşur.


48. Soru

Genel doğruluk nedir?

Cevap

Genel doğruluk her bir referans verisi için doğru sınıflandırılan örüntü sayıları toplamının toplam referans verisi içindeki oranıdır.


49. Soru

Doğruluk hesaplamada genel doğruluk kullanımının avantajları nelerdir?

Cevap

Genel doğruluk kullanımı ile doğruluğu hesaplamak kolay ve pratiktir.


50. Soru

Doğruluk hesaplamada genel doğruluk kullanımının dezavantajları nelerdir?

Cevap

Kullanımı kolay ve Pratik olmasına karşın genel doğruluk ölçütü her bir sınıf için sınıflandırma performansı hakkında bilgi vermez. Bir sınıf için yüksek olan doğruluk diğer sınıfların kötü performansını maskeleyebilir. Bundan dolayı genel doğruluk istatistiksel anlamda yanlı bir ölçüttür.


51. Soru

İstatistiksel olarak yanlı bir ölçüt olan genel doğruluk hesaplamasının bu özelliğinden kaçınmak için ne yapılabilir?

Cevap

Bu durumdan kaçınmak için hata matrisinden her bir sınıfın üretici ve kullanıcı doğruluk ölçütleri hesaplanabilir.


52. Soru

Üretici doğruluğu nedir?

Cevap

Üretici doğruluğu, gerçekten ait olduğu sınıfa atanan örüntülerin o sınıfa ait referans verisi içindeki oranıdır.


53. Soru

Kullanıcı doğruluğu nedir?

Cevap

Kullanıcı doğruluğu ise bir sınıfa atanan örüntülerin gerçekten bu sınıfa ait olma doğruluğudur. Diğer bir deyişle üretilen tematik görüntü kullanılırken herhangi bir sınıf, sahip olduğu kullanıcı doğruluğu kadar güvenilirdir.


54. Soru

Üretici doğruluğu ile kullanıcı doğruluğu arasındaki fark nedir?

Cevap

Sonuçta üretici doğruluğu bir dışarda bırakma veya ihmal etme hatasına bağlı iken, kullanıcı doğruluğu dâhil etme veya kullanma hatasına bağlıdır


55. Soru

Sınıflandırma kavramını açıklayınız.

Cevap

Örüntü tanıma olarakta adlandırılan sınıflandırma işlemi medikal görüntüleme, optik karakter tanıma, video izleme, vb. birçok bilgisayarlı görme tabanlı uygulamaların yanı sıra otomatik öğrenme ve uzaktan algılama uygulamalarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Uzaktan algılamada sınıflandırma, tematik bilgiyi oluşturan görüntüdeki anlamlı örüntü gruplarının belirlenmesi işlemidir. Bir başka deyişle farklı mekânsal, spektral, radyometrik ve zamansal bileşenleri olan görüntü verisinin, farklı yüzey materyallerini ve durumlarını kategorize eden açıklayıcı etiketlere veya tematik bilgiye dönüştürülmesidir. Ne ve nerede olduğu tanımlanan tematik bilgi, yeryüzündeki bitki örtüsü, toprak, su gibi genel kategorilerden farklı toprak ve bitki örtüsü türleri, su derinliği ve kirliliği, vb. daha detaylı alt kategorilere bağlı olarak değişkenlik gösterir.


56. Soru

Özellik ve Özellik Uzayı kavramlarını açıklayınız.

Cevap

Sınıflandırma işlemi ile görüntüdeki farklı özelliklerin veya objelerin belirlenmesi
ve tanımlanmasını sağlayacak kantitatif karar fonksiyonları oluşturulur. Kantitatif karar fonksiyonlarının oluşturulmasında görüntüye ait spektral ve mekânsal bilgilerle bölgeye ait diğer yardımcı veriler kullanılır. Sınıflandırmaya girdi olacak bu bilgilere özellik ve özelliklerin oluşturduğu uzaya özellik uzayı denir.


57. Soru

Örüntü kavramını açıklayınız.

Cevap

Temel problem, bir kategoriyi diğerinden ayıran fiziksel sınıf karakteristiklerine karşılık gelen sınıf veri özelliklerinin nasıl belirleneceğidir. Özellik uzayındaki her bir nokta bir örüntüdür. Diğer bir deyişle, örüntü, sınıflandırma işleminin temel girdisi olan görüntü özelliklerine ait ölçüm vektörüdür. Spektral tabanlı sınıflandırma problemlerinde örüntüler, görüntü verisinin her bir spektral banttaki ışınırlığın ölçüm değerleridir. Mekânsal tabanlı sınıflandırma problemlerinde ise örüntü, görüntüdeki elemanların (piksel) komşuluk, geometrik yakınlık, doku, vb. mekânsal ölçütleridir.


58. Soru

Genel olarak sınıflandırmada, kategorilere ait özellikler arasındaki karışım nedeniyle birbirlerinden ayırt edilebilirliği etkileyen başlıca dört faktör vardır, bunlar nelerdir?

Cevap

1. Topoğrafya ve topoğrafik aydınlanma koşulları,
2. Atmosferik değişkenlik,
3. Algılayıcı kalibrasyon değişimleri,
4. Bir pikselin yeryüzünde karşılık geldiği alan içindeki sıı›f karışımları.
Bu faktörlere bağlı olarak sınıfları temsil eden veri özellikleri değişkenlik gösterir
ve bu nedenle tek bir vektör yerine bir dağılım ile gösterilirler. Çok spektrumlu
bir görüntünün yüksek doğrulukla sınıflandırılması, sınıfların ayırt edici özellikleri
arasındaki karışım oranına bağlıdır. Bu oranın dikkate alınmasına bağlı olarak
uygun yöntemler geliştirilebilir. En yaygın kullanılan piksel tabanlı sınıflandırma
yöntemlerinin yanı sıra görüntü verisine, uygulama türüne ve yardımcı verilere
bağlı olarak alt piksel sınıflandırması ve alan tabanlı sınıflandırma teknikleri de geliştirilmiştir. Günümüzde yüksek mekânsal çözünürlüklü uydu verilerinin kullanımının hızla artmasıyla piksel tabanlı sınıflandırma yöntemlerine alternatif olarak nesne tabanlı sınıflandırma yöntemleri de kullanılmaya başlanmıştır.


59. Soru

Piksel Tabanlı Sınıflandırma terimini açıklayınız.

Cevap

Piksel Tabanl› Sınıflandırma:

Genel olarak tematik haritalar, görüntü piksellerinin karşılık geldiği yeryüzü alanı sadece tek bir kategoriye ait olacak şekilde üretilir. Sınıflandırma algoritmaları herhangi bir kategori değerinin bir piksele atanması için belirli bir benzerlik fonksiyonu üretir. Piksel tabanlı sınıflandırmada, bilinmeyen piksele bu pikselin en büyük benzerlik değerine sahip olduğu sınıf etiketi atanır. Özellikle yapay zeka çevrelerinde bu strateji “Kazanan Hepsini Alır” olarak bilinmektedir. Böyle bir sınıflandırma için özellik uzay› karar sınırları rijit ve tek anlamlıdır.
Mekânsal çözünürlüğe bağlı olarak piksel alanı içerisinde sıklıkla farklı yüzey örtü tipleri bulunduğundan bu yaklaşım, kolay uygulanabilir olmasına rağmen, gerçek çevre şartlarına ve uzaktan algılama verisinin dijital karakterine uygun değildir. Diğer bir ifade ile yeryüzünde bir alana karşılık gelen pikselin homojen olmadığı durumda o piksele atanan parlaklık değeri de gerçekte bir karışımı temsil edecektir.


60. Soru

Alt Piksel Sınıflandırması kavramını açıklayınız.

Cevap

Alt Piksel Sınıflandırması:

Pikseller, araziye izdüşürülmüş yayılım fonksiyonu üzerinde mekânsal bir ortalamaya sahip olduğu için piksellerin içinde birden çok spektral kategorinin olması kaçınılmazdır. Bu gerçek Landsat MSS görüntü verilerinin analizinde ortaya çıkmıştır. Sınıf karışım oranları, pikselden piksele değişir. Karışım bileşenlerinin belirlenmesi için hiperspektral algılayıcılar ile yeni teknikler
önerilmiştir. Bütün doğal ve bazı suni yüzeyler değişik mekânsal çözünürlük seviyelerinde düzenli olmadığından, uydu görüntüsünün mekânsal çözünürlüğü artsa bile sınıf karışımı hâlâ mevcut olmaktadır. Bununla beraber, çoğu yüzey materyalinin doğal bir ölçeği olduğundan mekânsal çözünürlüğün artması belirli sınıflar için karışık piksellerin yüzdesini azaltabilmektedir. Fakat cisimlerin büyüklüğü ve algılayıcı sistemlerin mekânsal çözünürlüğü göz önüne alınmaksızın cisimler arasındaki sınırlarda karışık pikseller hâlâ mevcut olmaktadır. Bunun nedeni ise, bütün gerçek yeryüzü cisimlerinin pikselin yeryüzünde karşılık geldiği alan değerinden daha küçük boyutlu mekânsal detaya sahip olmasıdır. Alt piksel sınıflandırmasında her bir pikselin birden fazla sınıfa olan benzerlik değerleri elde edilebilir. Pikseller bu benzerlik değerlerine göre belirli üyelik oranlarıyla birden fazla sınıfa atanır. Böyle bir sınıflandırma için özellik uzayı karar sınırları bulanık yapıdadır. Benzerlik değerleri, örüntülere (piksel özellik vektörü) atanan her bir kategorinin ilgili örüntü içindeki rölatif bulunma oranlarını gösterir. Eğer ayrım derecesi yüksekse hatasız sınıflandırma işlemini yapabilecek birçok potansiyel karar sınırı kuralı vardır. Eğer sınıflar arası bindirme varsa hatasız kolay bir karar sınırı oluşturmak imkânsızdır.


61. Soru

Alan Tabanlı Sınıflandırma kavramını açıklayınız.

Cevap

Alan Tabanlı Sınıflandırma:

Piksel tabanlı sınıflandırmaya diğer bir alternatif de alan tabanlı sınıflandırmadır. Bu yöntemde pikseller yerine alanlar sınıflandırılır. Bu yöntem görüntüdeki alansal objelerin biçimsel sınırları hakkında öncül bilgiler gerektirir (örneğin tarım alanları gibi). Eğer bu objelerin sınırları sayısallaştırılır ve görüntüye kayıt edilirse veya segmentasyon algoritmalarıyla çıkartılırsa veya kenar çıkartım algoritmaları kullanılarak elde edilirse, bu sınırlar içinde kalan piksellerin özellikleri kullanılarak bu alanlar karakterize edilebilir. Örneğin bir alandaki spektral özellikleri temsil etmek için bantların ortalama ve standart sapma değerleri kullanılabilir. Alan tabanlı sınıflandırma yöntemi, daha çok SAR görüntü verileri için kullanılmaktadır. Bunun nedeni, bu görüntülerin bireysel piksellerin sınıflandırma performansını olumsuz etkileyen benek gürültüsüne sahip olmasıdır.


62. Soru

Nesne tabanlı sınıflandırma terimini açıklayınız.

Cevap

Nesne tabanlı sınıflandırma, sadece görüntüdeki spektral bilgiyi (bant yansıtım değerleri) değil piksellerin komşuluk özelliklerini yansıtan doku ve bağlam bilgilerini de kullanan bir yöntemdir. Sınıflandırılan temel eleman piksel değil, komşuluk ilişkisine sahip piksel gruplarından oluşan objeler (nesneler)dir. Bireysel piksellerde görülemeyen semantik (anlamsal) bilgiler nesnelerde ve nesnelerin karşılıklı ilişkilerinde tespit edilebilir. Özellikle çok yüksek mekânsal çözünürlüklü uydu görüntülerinde yollar, binalar, park alanları veya piknik alanları, otlaklar, vb. birçok cisim benzer spektral özellikler gösterirler.
Buna bağlı olarak piksel tabanlı yaklaşım hem düşük doğruluklu hem de sınıf
dağılımı düzensiz ve anlamlı olmayan sonuçlar üretebilir. Nesneler genellikle otomatik segmantasyon algoritmalarıyla oluşturulur. Segmantasyon, ölçek, renk ve şekil gibi belirli homojenlik ölçütlerine göre piksellerin gruplanmasıdır . Nesneler oluşturulduktan sonra, bu nesnelere ait istenen spektral (renk tonu), mekânsal (alan, çevre), doku (entropi, varyans) ve bağlamsal özellikler (komşuluk) çıkartılır. Nesne tabanlı sınıflandırmanın piksel tabanlı sınıflandırmadan olan diğer bir önemli farkı, çoğunlukla bulanık (fuzzy) mantığa dayalı alt piksel sınıflandırma yaklaşımının kullanılmasıdır. Bulanık mantık yöntemi belirsiz olan birçok özelliğin sınıflandırma işlemine etkin olarak dahil edilmesini sağlar.


63. Soru

Kontrollü yaklaşımı tanımlayınız.

Cevap

Sınıflandırma işlemi için hangi algoritma kullanılırsa kullanılsın kontrollü ve
kontrolsüz olmak üzere iki temel yaklaşım vardır. Kontrollü sınıflandırma yaklaş-
mında istenen sınıfları temsil eden öncül tematik bilgi vardır ve bunlara eğitim verisi denir. Diğer bir ifade ile her bir örüntü için karar fonksiyonlarına göre atanacağı olası sınıflar önceden belirlidir. Buna göre e¤ğtim verileriyle belirlenen karar fonksiyonlarıyla özellik uzayını oluşturan her bir örüntü bilinen bir sınıfa atanır (etiketlenir).


64. Soru

Kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımını açıklayınız.

Cevap

Kontrolsüz sınıflandırma yaklaşımında ise öncül herhangi bir tematik bilgi
yoktur. Diğer bir ifade ile sınıfların ne olduğu ve örüntülerin hangi sınıfa atanacağı bilgisi bulunmamaktadır. Örüntüler belirli bir metriğe göre doğal olarak kümelenirler. Doğal spektral grupların oluşturduğu bu kümeler, daha sonra arazi
incelemeleriyle veya topoğrafik haritalar ve hava fotoğrafları kullanılarak etiketlenir. Her iki yaklaşımda da sonuç ürün, her bir piksel için tek bir kategori içermektedir. Bunun tersine, karışık piksel sınıflandırma yönteminde, sınıfların ayırt edici özelliklerinin birbiriyle karışmış oldukları kabul edilerek her bir pikselin ilgili sınıflara olan üyelik dereceleri belirlenir. Bu yöntem bulanık (fuzzy) sınıflandırma olarak adlandırılmaktadır.


65. Soru

Bulanık (fuzzy)  mantık terimini açıklayınız.

Cevap

Bulanık (fuzzy) mantık,

Çok önemli bir mantık uygulamasıdır. Klasik mantıkta aşırı uçlar kullanılırken, bulanık mantıkta aşırı uçların yanı sıra yaklaşık ara değerlerde kullanılır. 1960’larda Loutfi Zadeh’in teorisini oluflturduğu bulanık mantığın en önemli avantajı problemleri gerçek hayattaki yaklaşık ifadelerle modelleyebilmesidir. Bir aracın hız olgusu, “çok yavaş”, “yavaş”, “hızlı”, “çok hızlı” gibi dilsel kavramlarla ifade edilebilir. Buradaki her bir kavram bir bulanık kümeye karşılık
gelir. Buna göre herhangi bir hız değeri bütün kümelere belirli bir üyelik derecesiyle ait olabilir. Klasik mantıkta bu hız değeri bu kümelerden sadece birine ait olabilir. Bulanık mantık, özellikle karmaşık sistemlerin otomatik kontrolünde, robotikte, bilgisayarlı görmede ve daha birçok farklı alanda kullanılmaktadır.


66. Soru

Yapay Sinir Ağları kavramını açıklayınız.

Cevap

Yapay Sinir Ağları (YSA), biyolojik beynin çalışma prensibini matematiksel
olarak taklit eden lineer olmayan hesaplamalı modellerdir. Beyin dokusunun temel elemanı olan biyolojik nöronlar, birbirleriyle kurdukları binlerce bağlantıyla aynı anda paralel çalışan büyük bir ağ meydana getirirler. Beynin bu paralel çalışabilme özelliği, merkezi ve çevresel sinir sisteminin hiçbir aksama olmadan gerektiği gibi hızlı çalışmasını sağlar.


67. Soru

YSA’nın diğer sınıflandırma algoritmalarından farkı nedir, açıklayınız.

Cevap

1. Kantitatif karar sınırlarının deterministik ve sabit olmaması,
2. Farklı kaynaklardan elde edilen değişik verilerin birlikte kolaylıkla kullanılabilmesi,

3. Herhangi bir istatistiksel dağılım kabulü gerektirmemesidir. İstatistiksel sınıflandırma algoritmalarında karar fonksiyonlarının temelini oluşturan istatistiksel varsayımlara ait parametreler eğitim veri kümesi kullanılarak
belirlenir. Belirtilen bu avantajlarına karşın, uygun ağ yapısının seçimi, ağ
parametrelerinin başlangıç değerlerinin belirlenmesi, iterasyon sayısı, aktivasyon fonksiyon tipi ve diğer öğrenme parametrelerinin belirlenmesindeki zorluklar YSA’nın dezavantajlarıdır.


68. Soru

Dönüştürülmüş Diverjans Uzaklığı kavramını açıklayınız.

Cevap

Diverjans ölçütünün yanı sıra normalize edilmiş hali olan “Dönüştürülmüş
Diverjans” uzaklığı, Bhattacharyya ve JeffriesMatusita olasılıksal uzaklıkları gibi diğer istatistiksel ayırt edilebilirlik ölçütleri de özellik seçiminde kullanılmaktadır.


69. Soru

Normal Dağılım kavramını açıklayınız.

Cevap

Alman matematikçi Gauss’un ölçme hataları üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda tanınan Normal (Gauss) dağılım, sürekli bir olasılık dağılımı olup bilimin her alanında, rastlantısal etkiler içeren fiziksel ölçmeler için temel bir
modeldir. Bundan dolayı,istatistiksel karar alma (sonuç çıkarma) ve regresyon analizlerinin temel istatistik modelidir.


71. Soru

Melez (Hibrit) sınıflandırma kavramını açıklayınız.

Cevap

Melez (Hibrit) sınıflandırma, kontrollü ve kontrolsüz sınıflandırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bir yöntemdir. Bu tip bir yaklaşımda kontrolsüz sınıflandırma sonrasında elde edilen kümeler (benzer arazi örtüsü/kullanımı sınıflarını gösteren) birleştirilerek, kontrollü sınıflandırma için gerekli eğitim alanlarının oluşturulmasında etkin öncül bir araç olarak kullanılırlar. Daha sonra elde edilen bu eğitim alanları ile tüm görüntü En Kısa Uzaklık, Maksimum Olabilirlik, vb. sınıflandırma yöntemleri ile sınıflandırılarak tematik haritalama yapılabilir.


72. Soru

K-ortalamalar algoritmasını açıklayınız.

Cevap

En temel kontrolsüz sınıflandırma yöntemi K-ortalamalar algoritmasıdır. Bu
yöntemde örüntüler, seçilen küme merkezlerine olan uzaklıkları dikkate alınarak
en yakın oldukları kümeye atanırlar. Öncül tematik bilgi olmadığı için küme merkezleri başlangıçta ya rastlantısal ya da sistematik olarak belirlenir. Daha sonra her bir kümeleme işleminden sonra küme merkezleri güncellenir. Böylece algoritma en uygun merkez de¤erlerini, diğer bir ifade ile örüntüler için en uygun küme etiketlerini adım adım (iteratif) güncelleyerek elde eder. En yaygın kullanılan uzaklık ölçütü Öklit normudur.


73. Soru

Hata Matrisi terimini açıklayınız.

Cevap

Sınıflandırma doğruluklarının belirlenmesinde en yaygın yaklaşım hata matrisi
kullanımıdır. Hata matrisinin oluşturulmasında bütünüyle ilgili kategorilere ait olduğu kabul edilen referans verileri (test verileri) kullanılır. İlk olarak görüntüdeki bütün pikseller, eğitim verisiyle tanımlanan sınıflandırma yöntemine göre sınıflandırılır. Daha sonra referans verilerine karşılık gelen piksellerin kaç tanesinin hangi sınıfa atandığı belirlenir. Son adım olarak referans verilerine ait bu sayılar sütunlar halinde yan yana yerleştirilerek bir matris oluşturulur. Hata matrisi olarak adlandırılan bu matrisin her bir sütunu ayrı bir kategoriye karşılık gelirken satırlar referans verilerin atandıkları sınıfları temsil etmektedir. Buna göre toplam k tane sınıf için hata matrisi k satır ve k sütundan oluşur.


74. Soru

Monotonik fonksiyon terimini açıklayınız.

Cevap

Monotonik fonksiyon, verideki sırayı koruyan reel değerli bir fonksiyondur.
Bütün x ve y’ler için x ? y ise f(x) ? f(y) olur. Örneğin, doğal logaritma fonksiyonu (ln) monotonik bir fonksiyon olduğundan, 1< 2 s›ralaması için ln(1) < ln(2) sıralaması her zaman sağlanır. Monotonik bir fonksiyonun terside aynı
şekilde verilen sıralamayı korur.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v