Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları İçin Temel Kartografik Bilgiler

1. Soru

Yeryüzünün bir parçasının ya da tamamının gökyüzünden kuşbakışı görünümü- nün matematik yöntemlerle küçülterek ve üzerine özel işaretler koyarak iki bo- yutlu bir düzlem üzerine çizilmiş haline ne denir?

Cevap

Yeryüzünün bir parçasının ya da tamamının gökyüzünden kuşbakışı görünümü- nün matematik yöntemlerle küçülterek ve üzerine özel işaretler koyarak iki bo- yutlu bir düzlem üzerine çizilmiş haline harita denir.


2. Soru

Harita üzerinde bulunan iki nokta arasındaki uzunluğun gerçek dünyada bu iki nokta arasındaki uzunluğa oranına ne denilmektedir?

Cevap

Harita üzerinde bulunan iki nokta arasındaki uzunluğun gerçek dünyada bu iki nokta arasındaki uzunluğa oranına ölçek denilmektedir.


3. Soru

Haritası çizilen alanın kaç defa küçültüldüğünü gösteren elemana ne denir?

Cevap

Haritası çizilen alanın kaç defa küçültüldüğünü gösteren ölçek faktörü denir. 


4. Soru

Haritalarda sembollerin ve açıklamalarının bulunduğu kısma ne denilmektedir?

Cevap

Haritalarda sembollerin ve açıklamalarının bulunduğu kısma harita anahtarı (lejant) denilmektedir. 


5. Soru

Haritarlarda kuzey yönünü gösteren, haritaların sağ üst köşesinde yer alan elemena ne ad verilir?

Cevap

Haritarlarda kuzey yönünü gösteren, haritaların sağ üst köşesinde yer alan elemena kuzey oku denir.


6. Soru

Birleşerek tam bir bütün oluşturan haritaların her birine ne denilmektedir?

Cevap

Birleşerek tam bir bütün oluşturan haritaların her birine pafta denilmektedir.


7. Soru

Yer çekimi doğrultusuna her yerde dik olan yüzeyler ne olarak adlandırılırlar?

Cevap

Yer çekimi doğrultusuna her yerde dik olan yüzeyler eş potansiyel yüzeyler olarak adlandırılırlar. 


8. Soru

Her yerde yerçekimi doğrultusuna dik bir yüzey şekli olarak verilen modele ne denilmektedir?

Cevap

Her yerde yerçekimi doğrultusuna dik bir yüzey şekli olarak verilen modele dünyanın geoid modeli denilmektedir.


9. Soru

Bir elipsin küçük ekseni etrafında döndürülmesi ile elde edilen, Dünya'nın şeklini en iyi temsil eden modele ne denilmektedir?

Cevap

Bir elipsin küçük ekseni etrafında döndürülmesi ile elde edilen, Dünya'nın şeklini en iyi temsil eden modele elipsoid model denilmektedir. 


10. Soru

Her iki ekseni de eşit olan elipsid yüzey ile ilişkili olan dünya modeline ne denilmektedir?

Cevap

Her iki ekseni de eşit olan elipsid yüzey ile ilişkili olan dünya modeline küremsi (spheroid modeli) denilmektedir.


11. Soru

Üzerinde hesaplamaların yapılabilmesi için matematiksel olarak tanımlı yüzey olarak kabul edilen ve referans elipsoidinin konumunu belirleyen parametre bilgilerine ne denilmektedir?

Cevap

Üzerinde hesaplamaların yapılabilmesi için matematiksel olarak tanımlı yüzey olarak kabul edilen ve referans elipsoidinin konumunu belirleyen parametre bilgilerine geodezik datum denilmektedir. 


12. Soru

Orijin noktası (başlangıç noktası) yerin merkezi olan, şekil ve boyut olarak geoidi en iyi tanımlayan ellipsoid datumlarına ne denilmektedir?

Cevap

Orijin noktası (başlangıç noktası) yerin merkezi olan, şekil ve boyut olarak geoidi en iyi tanımlayan ellipsoid datumlarına küresel datumlar denilmektedir.


13. Soru

Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın kesin yeri tespit etmeyi sağlayan sistemlere ne ad verilmektedir?

Cevap

Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın kesin yeri tespit etmeyi sağlayan sistemlere  GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi) denilmektedir. 


14. Soru

Ülkemizde 2001 yılına kadar Harita Genel Komutanlığı tarafından üretilen askeri ve sivil amaçlı 1/25000, 1/50000 ve 1/100000 ölçekli topografik haritalar hangi koordinat sistemine uygun olarak üretilmiştir?

Cevap

Ülkemizde 2001 yılına kadar Harita Genel Komutanlığı tarafından üretilen askeri ve sivil amaçlı 1/25000, 1/50000 ve 1/100000 ölçekli topografik haritalar ED 50 koordinat sistemine (datum) göre üretilmiştir


15. Soru

ABD savunma bakanlığı tarafından, GPS ölçümlerinde kullanılmak üzere geliştirilen yer merkezli ve dünya çapında kullanılabilen koordinat sistemine (datum) ne ad verilmektedir?

Cevap

ABD savunma bakanlığı tarafından, GPS ölçümlerinde kullanılmak üzere geliştirilen yer merkezli ve dünya çapında kullanılabilen koordinat sistemine (datum) WGS84 sistemi denilmektedir. 


16. Soru

Verilerin üretildiği kaynak datumdan başka bir datuma dönüştürülmesi işlemine ne denilmektedir?

Cevap

Verilerin üretildiği kaynak datumdan başka bir datuma dönüştürülmesi işlemine datum dönüşümleri denilmektedir.


17. Soru

Farklı datum eksenlerinin dönüklükleri ve ölçek değişimi dikkate alınmadığı, sadece koordinat sistemlerinin başlangıç noktaları arasındaki kayıklık (öteleme) değerine göre dönüşüm yapılan yönteme ne ad verilmektedir?

Cevap

Farklı datum eksenlerinin dönüklükleri ve ölçek değişimi dikkate alınmadığı, sadece koordinat sistemlerinin başlangıç noktaları arasındaki kayıklık (öteleme) değerine göre dönüşüm yapılan yönteme üç parametreli dönüşüm yöntemi denilmektedir.


18. Soru

Helmert veya Bursa-Wolf dönüşümü olarak bilinen matematiksel olarak kolaylıkla modellenebilen dönüşüm yöntemine ne ad verilmektedir?

Cevap

Helmert veya Bursa-Wolf dönüşümü olarak bilinen matematiksel olarak kolaylıkla modellenebilen dönüşüm yöntemine yedi parametreli dönüşüm yöntemi adı verilmektedir.


19. Soru

Benzerlik dönüşümleri dönüşüm işleminden sonra şekillerin geometrik olarak şekillerini korudukları dönüşüm işlemlerine ne ad verilmektedir?

Cevap

Benzerlik dönüşümleri dönüşüm işleminden sonra şekillerin geometrik olarak şekillerini korudukları dönüşüm işlemlerine iki boyutlu benzerlik dönüşümü denilmektedir. 


20. Soru

Affin dönüşümünde kaç tane dönüşüm parametresi kullanımaktadır?

Cevap

Affin dönüşümünde altı tane dönüşüm parametresi kullanımaktadır?


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi