Bürolarda Temel Kavramlar Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

İnsan Kaynakları Yönetimi İle İlgili Kavramlar

1. Soru

"İnsan kaynağı" kavramı nedir?

Cevap

İnsan kaynakları; örgütsel kademesi ve pozisyonu ne olursa olsun, örgüt faaliyetlerinde çalışan insanları ifade eden bir kavramdır. Örnek olarak; en alt kademede vasıfsız bir çalışan da, orta kademede bir şef de, üst kademede bir müdür de insan kaynağıdır.


2. Soru

İnsan kaynakları yönetiminin görevleri nelerdir?

Cevap

İnsan Kaynakları Yönetimi, çalışanların ihtiyaçlarını belirleyip gideren, çalışanların örgüt içindeki sorunlarını çözen ve onlara en uygun iş ortamı hazırlayan, örgütün rekabet gücünü artırmak amacıyla insan kaynaklarının nasıl sağlanacağı, nasıl istihdam edileceği ve nasıl yönetileceği ile ilgilenen bir süreçtir.


3. Soru

Mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlara ne ad verilir?

Cevap

TDK sözlüğünde yetkinlik, yetkin olma durumu, olgunluk ve mükemmeliyet olarak ifade edilmektedir. Yetkin ise gerekli olgunluğa ve bütünlüğe erişmiş kamil ve mükemmel olarak açıklanmaktadır (TDK, 2010). Günümüzde yetkinlik, mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlar olarak ele alınmaktadır. 


4. Soru

Yetkinliği oluşturan ögeler nelerdir?

Cevap

Bilgi, beceri ve olumlu tutumdur.


5. Soru

Planlama kavramı nedir?

Cevap

Planlama sürekli değişen çevrede, amaç ve geleceğe dönük hedeflerle, bunlara ulaşma yollarını, oluşturulan alternatifler arasından belirlemeyi ifade eden bir kavramdır.


6. Soru

Oryantasyon programı nedir?

Cevap

Oryantasyon, ister içeriden ister dışarıdan olsun yeni işe alınan personelin fiilen işe başlamadan işine ve işletmeye uyumunun sağlanması amacıyla yapılan eğitim faaliyetidir.


7. Soru

Bir çalışanın belirli bir zaman içerisinde kendisine verilen görevi yerine getirmesiyle elde ettiği sonuçlara ne ad verilir?

Cevap

Performans; bir çalışanın belirli bir zaman içerisinde kendisine verilen görevi yerine getirmesiyle elde ettiği sonuçlardır. Bu sonuçlar standardın üzerinde ise, personelin görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiği ve yüksek bir performansa sahip olduğu; şayet bu sonuçlar standardın altında yani yetersiz ise çalışanın başarılı olmadığı ve düşük bir performansa sahip olduğu kabul edilir.


8. Soru

Performans yönetimi sistemi nedir?

Cevap

Performans yönetimi, örgütsel performansı geliştirmek için kullanılan sistematik bir yaklaşım; bireylerin ve takımların yeteneklerinin geliştirilmesi yoluyla örgütlerin başarısını sürekli hâle getiren bir süreç; örgütün kendi performansını yapısal ve işlevsel stratejileri ve amaçlarıyla bütünleştiren bir sistemdir.


9. Soru

Kariyer nedir?

Cevap

Kariyer, bireysel anlamda, çalışma yaşamı boyunca yer alınan pozisyonlar ve elde edilen yetkinliklerin toplamıdır.


10. Soru

Çalışana bulunduğu pozisyonun kademesinden bir üst kademeye yükselme imkânı anlamına gelen kavram nedir?

Cevap

Terfi, çalışana bulunduğu pozisyonun kademesinden bir üst kademeye yükselme imkânı anlamındadır. Terfi çalışana sorumluluk, otorite ve yüksek ücret sağladığı gibi, bireyin güvenlik, ait olma ve kişisel ilerleme, büyüme ihtiyacını da tatmin eder.


11. Soru

İş tasarımının faaliyetleri nelerdir?

Cevap

İş tasarımı; hangi görevlerin yapılacağını, görevlerin nasıl yapılacağını, kaç tane görev yapılacağını ve bu görevlerin hangi sırayla yapılacağını belirlemeye yardımcı olur. İyi bir iş tasarımı çalışana neyi, ne kadar sürede, nerede ve ne zaman yapacağını belirten yönetsel faaliyetleri içerir.


12. Soru

İş analizi nedir?

Cevap

İş analizi pozisyonlarda yerine getirilen işlerin işin niteliği, niceliği, gerekleri ve çalışma koşullarını çeşitli yöntemlerle araştırarak ortaya koyan bir çalışmadır. İş analizi bilgileri belirli biçimlerde düzenlenerek iş tanımları ve iş gerekleri oluşturulmaktadır.


13. Soru

İnsan kaynakları genel envanter faaliyetleri nelerdir?

Cevap

İnsan kaynakları genel envanteri, belirli bir dönemde çalışanların tümünün yaş, cinsiyet, eğitim, alınan ücret, kıdem ya da statüsü gibi çok geniş bir bakış açısına göre sayılması ve sınıflandırılması faaliyetidir.


14. Soru

Mevcut personelin yetenek, beceri, eğitim, deneyim gibi
kişisel özelliklerini yansıtan bir çalışmaya ne ad verilir?

Cevap

Becerî envanteri; eğitim, yabancı dil düzeyi, katıldığı hizmet içi eğitimler, iş deneyimi, yaş, cinsiyet, kıdem durumu, alınan ödül ve cezalar, bugüne dek çalıştığı işletmeler ve pozisyonlar, ileride üstlenebileceği işler gibi bilgileri içermektedir.


15. Soru

İnsan kaynakları bölümlerinin amaçları nelerdir?

Cevap

İnsan kaynakları bölümleri, örgütü daha etkin kılmak üzere çalışanların algıları, tutumları ve davranışları hakkında bilgi sahibi olarak insan kaynakları uygulamalarını yerine getirmeyi amaçlamaktadır. Motivasyon, bağlılık, iş tatmini, çatışma, stres, tükenmişlik, mobbing gibi temel davranış konuları insan kaynağının yüksek performanslı olması açısından göz ardı edilmemesi ve iyi yönetilmesi gereken konulardır.


16. Soru

Motivasyon nedir?

Cevap

Motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmaya yönelik olarak enerji, yön ve kararlılık içeren kişisel çabaların ortaya konduğu süreç olarak tanımlanmaktadır.


17. Soru

Örgütlerin motivasyon uygulamalarını şekillendiren psiko-sosyal faktörler nelerdir?

Cevap

Örgütlerin motivasyon uygulamalarını şekillendiren psiko-sosyal faktörler şunlardır; çalışmada bağımsızlık, sosyal katılma, değer ve statü, gelişme ve başarı, çevreye uyum, öneri sistemi, psikolojik güvence, sosyal uğraşlardır.


18. Soru

Örgütlerin motivasyon uygulamalarını şekillendiren örgütsel-yönetsel faktörler nelerdir?

Cevap

Örgütsel-yönetsel faktörler; amaç birliği, yetki ve sorumluluk dengesi, eğitim ve yükselme, kararlara katılma, iletişim, iş genişletilmesi, iş zenginleştirme, yarı otonom çalışma grupları, çalışma ortamını geliştirme olarak sıralanabilir.


19. Soru

Mobing nedir?

Cevap

Mobing, örgüt içinde bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik olarak, sistematik bir biçimde düşmanca ve ahlak dışı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen yıldırma eylemidir.


20. Soru

İş sözleşmesi nedir?

Cevap

İş sözleşmesi, bir çalışan ile işletme arasında, çalışanın iş görmeyi, işletmenin de bu işe karşılık olarak ücret ödemeyi taahhüt ettiğini gösteren sözleşmedir. İş sözleşmesi İş Kanunu çerçevesinde düzenlenir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi “bir çalışan ve bir işveren arasında kurulan iş ilişkisine dayalı, işçinin iş görmeyi, işverenin de bu işe karşılık ücret ödemeyi taahhüt ettiğini gösteren sözleşmedir.”


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v