Temel Bilgi Teknolojileri 1 Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sosyal Ağlar

Sosyal Ağlar

1- Ağ kavramı nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap: Ağ: Birbiriyle bağlantılı düğümler dizisidir.

Web 2.0

2- Web 2.0 araçlarına ne denilmektedir ve bunun nedeni nedir?

Cevap: İnternet’in sosyal etkileşim olanakları kullanıldığı için Web 2.0 araçlarına sosyal medya denmektedir.

Sosyal Medya

3- Sosyal medya hangi amaçlar kullanılmaktadır ve hangi uygulamalar bunlara örnek olarak verilebilir?

Cevap: Sosyal medya, elektronik ve İnternet araçlarının diğer insanların deneyimlerini, bilgilerini paylaşmak ve tartışmak amacıyla kullanılmasıdır. Sosyal medya dendiğinde akla sosyal ağlar, bloglar (ağ günlükleri), wikiler (bilgi sayfaları), forumlar (tartışma panoları) gelmektedir. Facebook, Twitter, Flickr, Youtube gibi siteler Web 2.0 için örnek gösterilen ilkuygulamalardır.

Sosyal Medyanın Özellikleri

4- Sosyal medyanın özellikleri nelerdir?

Cevap: Sosyal medyanın özellikleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:1. Katılım: İçerik üretici olan kullanıcıların katılım ve geri bildirimi cesaretlendirilir.2. Açıklık: İçeriğe erişim ve kullanımda engeller yoktur. 3. Karşılıklı konuşma: İki yönlü iletişim yani diyalog vardır.4. Topluluk: Grupların oluşumuna ve etkin şekilde iletişimine olanak sağlar.5. Bağlantısallık: Diğer siteler, kaynaklar ve kişilere linkler ile bağlantı sağlanır (Gürsakal, 2009).

Sosyal Ağlar

5- Sosyal ağ kavramı nasıl açıklanmaktadır?

Cevap: sosyal ağ, bireyler arasındaki kişisel veya profesyonel ilişkilerin oluşturduğu bir ağdır. Herkes sosyal ağlarla birbirine bağlanmıştır, dolayısıyla her birey başka bir kişinin sosyal ağında bir düğüm olarak yer almaktadır. İnternet’teki sosyal ağlar gerçek yaşamdakilerden biraz farklıdır. Gerçek yaşamda grupların içine girmek ve kabul edilmek zor olurken, sanal ortamda kişilerin sosyal ağlarına girmek daha kolaydır. Bu özelliği ile sanal sosyal ağlar gerçek yaşamdakinden daha geçirgendir.Gerçek yaşamda sosyal ağlar sürekli görüşülen kişilerden ve daha güçlü bağlantılardan oluşurken,internetteki sosyal ağ sitelerinde nadiren görüşülen kişileri bir ağa kabul etmek daha kolaydır. Sosyal ağlarda, gerçek yaşamda belirlenmesi güç olan düğümlerin yani ağları birbirine bağlayan kişilerin belirlenmesi daha kolay olabilmektedir.

Sosyal Ağların Farklı Kullanım Amaçları

6- Sosyal ağların kullanım amaçları nelerdir?

Cevap: Sosyal ağların kullanım amaçları arasında sosyalleşme, eğlence, kolay erişim ve ulaşılma, arkadaş edinme, kaçma/kaçınma, koordine olma, bilgi arama gibi unsular sayılabilir.

Online Sosyal Ağlar

7- Çevrim içi sosyal ağ sitelerinden yararlanmak için neler gereklidir?

Cevap: Çevrim içi (online) sosyal ağ sitelerinden yararlanmak için İnternet erişimi olmalıdır. Sosyal ağ sitelerinin çoğu ücretsiz kullanıma açık olup bazıları ek özelliklerin kullanımı için ücret isteyebilmektedir. Bir sosyal ağ sitesini kullanabilmek için o sitede bir hesap açmak gerekir; bunun için genellikle kullanıcıya ait bir e-posta adresi ve seçeceği bir şifre gibi bilgiler istenir. Kişi, e-posta adresine gelen bağlantıya tıklayarak kaydını onaylayabilir ve ardından sitede oturum açabilir.

Örnek Sosyal Ağ Siteleri

8- Facebook kim tarafından hangi amaçla kurulmuşutur?

Cevap: 2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencilerinin kullanımı için oluşturulmuş fakat kısa zamanda diğer üniversiteler ve okulları bünyesine katarak 2006 yılında dünyanın herhangi bir yerinde e-posta adresi olan herkesin üye olabileceği bir platform haline gelmiştir. Facebook, Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağ sitesidir.

9- Facebook'ta bağlantı kurma (arkadaş ekleme) özelliği nasıl kullanılmaktadır?

Cevap: Bağlantı kurma (Arkadaş ekleme): Bağlantı kurmak için arama yapılabileceği gibi doğrudan e-posta hesabı ya datelefonda kayıtlı kişi listesini aktarmak gibi seçenekler de değerlendirilebilir.

10- Facebook'ta güvenlik durumu kontrolü ne gibi bir fonksiyona sahiptir?

Cevap: Güvenlik durumu kontrolleri bir afet durumunda kişilerin güvende oldukları bilgisini arkadaşları ve aileleriyle hızla paylaşmalarına olanak sağlar ve önemsedikleri insanlarla iletişim kurmalarına yardımcı olur. Facebook, kullanıcının profilinde belirttiği ve İnternet’i kullanmakta olduğu şehir gibi bilgilere dayanarak etkilenen bölgede olduğunu belirlediğinde, ona iyi olup olmadığını soran bir bildirim gönderir.

11- Twitter'ın en önemli ayırıcı özelliği nedir?

Cevap: Tweetler bir anın ya da düşüncenin fotoğraf, video, internet bağlantısı ya da en fazla 140 karakterlik metinler ile ifade edilmesidir.

12- Tweet ya da tweet atmak tabiri ne demektir?

Cevap: Tweet: Twitter’daki gönderiler/paylaşımlar tweet olarak adlandırılmakta ve “tweet atmak” tabiri kullanılmaktadır. Tweetler bir anın ya da düşüncenin fotoğraf, video, internet bağlantısı ya da en fazla 140 karakterlik metinler ile ifade edilmesidir. Tweet’ler yanıtlanarak hakkında yorum yapılabilir ve sohbete dönüştürülebilir, yeniden tweetlenebilir (retweet), beğenildiyse favorilere eklenebilir ve belli bir konuda olduğunu vurgulamak amacıyla etiketlenebilir (hashtag).

13- Trending Topic (TT) ne anlama gelmektedir?

Cevap: Trending Topic (TT): Atılan tweet sayısına göre en popüler 10 konunun listelendiği alandır. Ülke ve dünya bazında bu listeye erişilebilir.

14- Hashtag (Etiket) nedir ve hangi amaçla kullanılmaktadır?

Cevap: Hashtag (Etiket): Hakkında yazılan konuyu kategorize etmek için başına # işareti konularak yazılan sözcüklerdir. Böylelikle bilginin hızlı yayılması ve mesajın doğru yere ulaşması sağlanır. (Örnek: #açıköğretim).

15- Google+ hangi amaçla kullanılmaktadır ve hangi sosyal ağ ortamına çok benzemektedir?

Cevap: Google şirketinin 2011 yılında kullanıma açtığı hizmetlerden biri olan Google+ (Google Plus), arkadaşlar, aile ve diğer kişiler ile iletişim kurulması amacına yöneliktir. Ortam ve kullanım biçimi olarak Facebook ortamı ile oldukça benzemektedir.

16- Instagram ilk çıkışı itibariyle özellikle hangi cihazlar için tasarlanmış ve hangi işlevleri yerine getirmektedir?

Cevap: Instagram, 2010 yılında, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından öncelikle IOS (iPhone-iPad) için tasarlanıp geliştirilmiştir. Mobil cihazlara kurulum yaparak fotoğraf ve videoları filtreleyebilme ve sosyal ağlarda paylaşma olanağısunan uygulama, farklı dillerde kullanımı da desteklemektedir.

17- Instagram özellikle hangi noktalarda önemli fırsatlar sunmaktadır?

Cevap: Instagram, özellikle görsele dayalı pazarlama politikaları güden markalar için büyük fırsatlar sunmaktadır. Instagram’da genellikle promosyonlar, indirim çekleri, yarışmalar şeklinde kampanyalar düzenlenmektedir.

18- 2003 yılında Reid Hoffman tarafından kurulmuş olan ve dünyanın en büyük profesyonel sosyal iletişim ağı olarak tanımlanan sosyal iletişim ağı hangisidir?

Cevap: 2003 yılında Reid Hoffman tarafından kurulmuş olan LinkedIn, dünyanın en büyük profesyonel sosyal iletişim ağı olarak tanımlanmaktadır.

19- Youtube nasıl bir platformdur, nelere olanak sağlamaktadır?

Cevap: YouTube, kullanıcılar tarafından orijinal olarak oluşturulmuş videoların keşfedilmesi, izlenmesi ve paylaşılmasına olanak sağlamaktadır. Böylece, kullanıcılar diğerleriyle bağlantı kurabilir. Ayrıca YouTube, reklam verenler için de bir dağıtım platformu işlevi görmektedir.

Sosyal Ağlarda Medya Okuryazarlığı ve Akıcılığı

20- Medya okuryazarlığının temelinde bulunan iki önemli unsur nedir ve medya okur yazarlığı hangi becerilerden oluşur?

Cevap: Medya okuryazarlığının temelinde önemli iki unsur bulunmaktadır. Bunlardan birincisi içeriğe erişebilmek için teknolojiyi kullanabilme becerisi, ikincisi ise sunulan içeriği anlamanın yanı sıra içeriği değerlendirebilme yeteneğidir (Solmazve Yılmaz, 2012). Dolayısıyla medya okuryazarlığı; erişim, analiz edebilme, değerlendirme ve içerik üretimini kapsayan becerilerden oluşur.

Sıra-(Soruid) 1-(1153529) 2-(1153531) 3-(1153533) 4-(1153534) 5-(1153536) 6-(1153540) 7-(1153542) 8-(1153546) 9-(1153550) 10-(1153553) 11-(1153555) 12-(1153556) 13-(1153559) 14-(1153561)15-(1153562) 16-(1153565) 17-(1153567) 18-(1153568) 19-(1153573) 20-(1153576)

Yaz Okulu Kayıt ve Ders Seçme
28 Haziran 2021 Pazartesi