Kbrn Savunma Ve Güvenlik Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Kimyasal Savunma Ve Güvenlik

1. Soru

1993 yılında imzalanan kimyasal silahlar konvansiyonu nedir?

Cevap

Kimyasal savaş ajanlarını kullanmak için gerekli cihaz ve mühimmatlar ile bunların kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış her türlü teçhizatı kimyasal silah olarak tanımlamıştır.


2. Soru

Kimyasal silahların olumsuz etkileri nedir?

Cevap

Kimyasal silahlar, insanları öldürme ve yaralamanın dışında, bölgede bulunan askerleri veya emniyet görevlilerini koruyucu malzeme kullanmaya zorlayarak hareket kabiliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.


3. Soru

Kimyasal savaş ne demektir?

Cevap

Kimyasal silahların savaş alanında düşman ülkelere karşı kullanılmasıyla ortaya çıkan duruma ise kimyasal savaş denilmektedir.


4. Soru

Savaşta hardal gazının kullanılması ne gibi etkiler doğurmuştur?

Cevap

Hardal gazının savaşta kullanılması bir dönüm noktası olmuştur. Bu olay kimyasal silah gelişiminde yeni bir dönem başlatmış, büyük devletler yeni kimyasal savaş ajanı üretme ve bunu kullanma yarışı içine girmiştir.


5. Soru

Kimyasal ajanlara karşı korunma ihtiyacı ne zaman ortaya çıkmıştır?

Cevap

Kimyasal ajanlara karşı korunma ihtiyacı, ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında Almanların klor gazı kullanmasıyla ortaya çıkmıştır.


6. Soru

Savaş alanında ilk kimyasal silah kullanımı kaç yılında olmuştur?

Cevap

Savaş alanında ilk kimyasal silah kullanımı 27 Ekim 1924 yılında olmuştur. 


7. Soru

Savaş alanında ilk kimyasal silah kullanımı kim tarafından kullanılmıştır?

Cevap

Savaş alanında ilk kimyasal silah kullanımı 1924 yılında, Almanlar tarafından İngilizlere karşı olmuştur.


8. Soru

Kimyasal silahlar sözleşmesi ne zaman ve niçin imzalanmıştır?

Cevap

Kimyasal silahların neden olduğu büyük tehdit sonucunda, 1993 yılında kimyasal silah geliştirmeyi, üretmeyi, satın almayı, stoklamayı, kullanımını yasaklayan ve mevcut stokların yok edilmesini gerektiren Kimyasal Silahlar Sözleşmesi imzalanmıştır.


9. Soru

Kimyasal savaş ajanlarının zararlı etkileri neden farklılık göstermektedir?

Cevap

Kimyasal savaş ajanlarının zararlı etkileri ve etki süreleri farklılıklar göstermektedir. Bu farklılığın nedenleri olarak; savaş ajanının kimyasal yapısı, temas şekli, temas süresi, emilim hızı, çevresel koşullar, koruyucu donanım olup olmaması veya koruyuculuk düzeyi sıralanabilir.


10. Soru

Toksikoloji nedir?

Cevap

Toksikoloji, kimyasal maddelerin canlı organizmalardaki sistemler üzerinde istenmeyen, zararlı, olumsuz sonuçlar oluşturan etkileşmelerini inceleyen bir bilim dalıdır.


11. Soru

Aerosol ne anlama gelmektedir?

Cevap

Uygun bir çözücüde çözdürülmüş etken madde ile itici gazdan oluşan ve aletle çevreye püskürtüldüğü zaman küçük tanecikler hâlinde yayılan karışıma “Aerosol” denilmektedir.


12. Soru

Pestisit nedir ve nerede kullanılmaktadır?

Cevap

Pestisitler, tarımda bitkiye zarar veren böceklerin öldürülmesi maksadıyla kullanılan kimyasallardır.


13. Soru

Sinir ajanlarına maruz kalındığında ne tip belirtiler ortaya çıkabilir?

Cevap

Sinir ajanlarına maruz kalındığında oluşacak etkiler; burunda sebepsiz yere akıntı, tükürük salgılanmasında artış, zor nefes alıp verme, göğüste sıkışma hissi, göz bebeklerinde küçülme, görmede bulanıklık, baş ağrısı ve baş dönmesi, aşırı terleme, kusma, çırpınma, kaslarda kasılma, aşırı terleme olarak sıralanabilir.


14. Soru

İlk bulunan sinir ajanı hangisidir?

Cevap

II. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında yeni ve daha etkili ajanlar üretmek için çalışmalar artarak devam etmiştir. İlk bulunan sinir ajanı Tabun'dur.


15. Soru

Gaz fazındaki kimyasal ajan neden daha etkilidir?

Cevap

Uçuculuk arttıkça, sıvı haldeki kimyasal ajan gaz fazına daha kısa sürede geçmektedir. Gaz fazındaki kimyasal ajan çevreye daha hızlı yayılmakta ve etkilerini daha geniş bir alanda gösterebilmektedir.


16. Soru

Yakıcı ajanlar en önemli etkilerini nerede gösterir?

Cevap

Yakıcı ajanlar en önemli etkilerini cilt üzerinde yanıklar ve kabarmalar oluşturarak göstermektedir.


17. Soru

Yakıcı ajanlar ne gibi fiziksel etkilere yol açarlar?

Cevap

Yakıcı ajanlar; gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma, ışığa duyarlılık, göz kapaklarında şişme, öksürük, nefes yollarında tıkanma, ciltte kızarıklık ve yanma, deri üzerinde kabarcık oluşturma, bulantı ve kusma gibi fiziksel etkilere yol açmaktadır.


18. Soru

Yakıcı gazların solunum yoluna ne gibi zararı olur?

Cevap

Yakıcı gazların solunum yolunu etkilemesi ile öncelikle boğazda kuruluk hissi oluşmakta, öksürük ile birlikte yanma hissedilmekte ve zamanında müdahale edilmezse konuşma yeteneği kaybedilebilmektedir. Akciğerde meydana gelen hasar, ilerleyen zamanda kronik bronşit, akciğer kanseri gibi kalıcı etkilere yol açabilmektedir.


19. Soru

Boğucu ajan nedir?

Cevap

Esas olarak akciğer dokularına zarar veren, solunum yollarını etkileyerek, boğulma hissine ve akciğer ödemine neden olan kimyasal ajanlara, genel olarak boğucu ajanlar denilmektedir.


20. Soru

Boğucu ajanın ilk belirtisi nedir?

Cevap

Boğucu ajan varlığının ilk belirtisi nefes almada zorluk ve boğulma hissidir.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v