Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Kurumsal Kaynak Planlamasında Yeni Yaklaşımlar
Kurumsal kaynak planlaması hangi iş süreçlerinin otomasyonunu kapsar?
Kurumsal kaynak planlaması; işletmenin özellikle üretim, lojistik, dağıtım, muhasebe, finans ve insan kaynakları fonksiyonları içindeki işletmenin pek çok sayıda iç iş süreçlerinin otomasyonunu ve bütünleşmesini sağlayan bir çapraz fonksiyonel işletme sistemidir.
Kurumsal Kaynak Planlamasının devamlı evrimini şekillendiren eğilimler nelerdir?
Bugün, Kurumsal Kaynak Planlaması hâlâ, teknolojideki gelişmelere ve pazarın taleplerine uyum sağlayarak evrimleşmektedir. Dört önemli eğilim, Kurumsal Kaynak Planlamasının devamlı evrimini şekillendirmektedir: bütünleşme ve esneklikte gelişmeler, e-işletme uygulamalarının uzanımları, yeni kullanıcılara daha geniş erişim ve Internet teknolojilerinin uyarlanması.
Kurumsal Kaynak Planlaması sistemleri hangi bileşenler arasında iletişim ve etkileşim kurulmasını sağlar?
Kurumsal Kaynak Planlaması sistemleri distribütörler, sağlayıcılar, tedarikçiler ile müşterileri ve işletmenin iş süreçleri (envanter ve ürün gibi) arasında iletişim ve etkileşim kurulmasını sağlar.
İşletmeler web etkileşimli yazılım paketiyle hangi iş süreçlerini geliştirmiştir?
İşletmeler, Kurumsal Kaynak Planlaması ile müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, satın alma, karar destek ve diğer iş süreçlerini web etkileşimli yazılım paketiyle geliştirmiştir.
Web tabanlı e-işletme yazılımları nelerdir?
Web tabanlı e-işletme yazılımları şunlardır:
• Müşteri ilişkileri yönetimi
• Tedarik zinciri yönetimi
• Ortak ürün ticareti (CPC)
• Bağlanabilirlik (Connectivity)
Müşteri ilişkilerinin amaçları nelerdir?
Müşteri ilişkilerinin iki amacı vardır: biri, müşterilerin karşısına çıkan tek bir dokunuşla işletmeye istediği zaman ve mekanda ulaşabilmek ve ikincisi ise müşterilere daha kolay ulaşmak ve onları sadakatli müşteri yapabilmektedir.
Müşteri ilişkileri yönetim yazılımı müşteri bilgilerine nasıl erişim sağlar?
Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı, müşterilerin ticari ve yaşamları ile ilgili verileri izler ve bu verileri hizmet profesyonelleri, pazarlama ve satış departmanlarıyla paylaşır. Müşteri işletmenin web sitesine bağlandığında, telefon numarası, adı soyadı ve kişisel bağlantıları gibi bilgileri işletmenin ele geçirmesine sebep olur. Müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri, müşterinin tüm hesap bilgilerini içeren verileri depolar ve işletmenin tümündeki Internet, İntranet ve diğer ağ bağlantıları aracılığıyla, bu bilgileri ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak için hazır tutar. Bu bilgilere ihtiyaç duyulduğunda da, kolayca erişimi sağlanır.
Müşteri ilişkileri yönetim sisteminin satış temsilcilerine sağladığı imkânlar nelerdir?
Müşteri ilişkileri yönetimi sistemi, satış temsilcilerine, satış faaliyetlerini yönetme ve destekleme kolaylığı sağlamaktadır. Müşteri ilişkileri yönetimi, satış temsilcilerinin, müşterilerin isteklerini listelemeden önce, müşteriye ait hesabın tarih ve durumunu kontrol etme imkânı ve müşteri bilgilerine istedikleri zamanda erişimlerini sağlamaktadır.
Müşteri ilişkileri yönetimi, yöneticilere hangi konularda yardım eder?
Müşteri ilişkileri yönetimi, yöneticilere müşteriler tarafından istenen hizmetleri yaratma, kararlaştırma ve yönetme konusunda yardım eder.
Müşteri ilişkileri yönetim sisteminde kullanılan müşteri ilişkileri nelerdir?
Müşteri ilişkileri yönetim sisteminde bir kaç farklı müşteri ilişkileri kullanılmaktadır. Çağrı merkezi yazılımı, belirli konulardaki müşteri isteklerini gerekli beceri ve otoriteye sahip olan müşteri destek temsilcilerine otomatik olarak yönlendirir. Yardım masası yazılımı, daha önce çözümlenmiş problemlere göre önerilerde bulunmak yoluyla, problemi olan müşteriler için müşteri hizmet temsilcilerine yardım eder. Web tabanlı self-servis ise, müşterilerin, yardımı online olarak ya da bir müşteri hizmet temsilcisiyle telefonda konuşarak çözümleme seçeneği sunarken, ayrıca işletmenin web sayfasında kişiselleştirilmiş destek bilgilerine kolayca erişebilmesini sağlamaya çalışır.
Müşteriyi elde tutma neden önemlidir?
Yapılan bir araştırmada müşteriyi elde tutmanın önemi kanıtlanmıştır. Araştırmaya göre:
• Yeni bir müşteriye satış yapmak, eski olana satış yapmaktan 6 kat daha maliyetlidir.
• Tipik bir tatmin edilmemiş müşteri, 8-10 kişiye bu deneyiminden söz etmektedir. • Bir şirket, kazancını, yıllık elde tuttuğu müşteri sayısını yalnızca %5 arttırarak %85 arttırabilir.
• Bir ürünün eski müşteriye satılma oranı%50 iken, yeni bir müşteriye satılma oranı%15’tir.
• Eğer, şirket bir hizmet problemiyle hızlı bir şekilde ilgilenirse müşteri toplamının %70’i bu şirketle yeniden iş yapacaktır
Müşteri ilişkileri yönetiminin üç fazı nelerdir?
Edinim, değerini yükseltmek, hatırda tutmak müşteri ilişkileri yönetiminin üç fazıdır.
Tedarik Zinciri Yönetiminin amacı nedir?
Tedarik Zinciri Yönetiminin amacı, işletme ortaklarının, süreçlerinin ve ilişkilerinin ya da tedarik zincirinin hızlı, etkin ve düşük maliyetli ağını kullanarak ürün tasarımını, oluşturulmasını ve satılmasını etkin kılıp tedarikçilerin ihtiyaçlarını ve müşterilerin taleplerini karşılamada hızlı ve atak bir işletme olabilmesine yardımcı olmaktır.
Tedarik zinciri nedir?
Tedarik zinciri; ürün akışı, tüketiciler, dağıtıcılar ve değer zincir birimleri arasındaki arz talep işlem bilgisidir.
Tedarik Zinciri Yönetiminin süreçleri nelerdir?
Tedarik Zinciri Yönetiminin günümüzde kullanılan 3 süreci vardır. İlk aşamada bir işletme, iç tedarik zinciri süreçlerine ve dış süreçlere ve müşteri ile tedarikçi arasındaki ilişkilere yoğunlaşmaktadır. İşletmenin e-ticaret web sitesi ve kendisinin ticari ortaklarından bazıları, sınırlı online işlemleri desteklerken yararlı tedarik zinciri bilgilerine ve online kataloglara erişimi de sağlamaktadırlar.İkinci aşamada ise işletme içeride seçilmiş Tedarik Zinciri Yönetimi yazılım programını kullanarak tedarikçilere, dağıtım kanallarına, müşterilere ve diğer ortaklara linkleri bulunan extranet ve İntranetleri kullanmak yolu ile önemli uygulamalarını tanımlar. İşletmeler bu aşamada ayrıca kendi tedarik zincirlerinde bulunan Web olanaklı Tedarik Zinciri Yönetimi işletme ortaklarının birlikte belirlemiş oldukları stratejik işletme hedeflerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan faaliyetlerin etkinlik ve verimliliklerini arttırmak üzerinde kurulmuş bir sistemdir. Üçüncü aşamada işletme ileri düzeydeki Tedarik Zinciri Yönetimi yazılımı, tam hizmet veren extranet linklerini ve kamusal ve özel e-ticaret değişimlerini kullanarak uçtaki ortak tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını geliştirmeye ve gerçekleştirmeye başlarlar.
Ortak ürün ticaretinin faydaları nelerdir?
Ortak ürün ticareti, yeni ürünlerin tasarımı ve gelişimi ile ilgilidir. Ayrıca, ortak ürün ticareti, ürün hayat döngüsünde ürün verilerini yönetir, ürünü koordine eder ve süreçleri yeniden yapılandırır. Ayrıca ortak ürün ticareti, müşteri ve girişimcilerin beraber çalışmalarını sağlar.
İşletmelerin kullandığı iletişimler nelerdir?
İşletmelerin kullandığı iki iletişim vardır. Bu iletişim sistemlerinden ilki, program uygulama arabirimidir (API). Bu iletişim sistemi, programların birbirleriyle iletişimini sağlar. Ancak, bu sistemin eksik bir tarafı vardır. Bu sistemle iletişim kurabilmekte, ancak üçüncü bir parti girdiğinde, iletişimde başarısız olmaktadır. İkinci iletişim programı, kurumsal uygulama arabirimidir (EAI). Kurumsal uygulama arabirimi, bütün bölümlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlar.
Kurumsal kaynak planlaması 3 yazılımının sağladığı kolaylık nedir?
Yazılımların çok gelişmediği dönemlerde, işletmeler sadece iç çevrelerinde yer alan yapılandırılmış bilgiyi yönetiyorlardı. Ancak yazılımların gelişmesi, İnternetin hem iş dünyasının hem de tüketicinin hayatına girmesi ile yapılandırılmamış bilgi sayısı giderek artmıştır. İnterneti temel teknoloji seçmiş, internet üzerindeki bilgi kaynakları ile etkileşime geçebilen, internetteki tüketiciyi, müşteriyi veya iş ortağını yönetebilen, bütün dış çevreden bilgi toplanmasına olanak sağlayan Kurumsal kaynak planlaması 3 yazılımıdır. Bu sayede de yapılandırılmamış bilgilerin çözümlenmesi ve yapılandırılmış bilgiye dönüştürülmesi kolaylaşacaktır.
Kurumsal kaynak planlaması 3 ile Kurumsal Kaynak Planlaması 2 arasındaki farklar nelerdir?
Kurumsal Kaynak Planlaması 3 yazılımı kurumsal yazılımlarda son nokta olarak adlandırılmaktadır. Üç kavram Kurumsal kaynak planlaması 3’ü Kurumsal Kaynak Planlaması 2’den ayırıyor: bütünleşik fonksiyonellik, müşteri odaklılık ve kurumlar ve bireyler arası iş birliği ve etkileşim.
Kurumsal kaynak planlaması 3 çözümlerinin en temel özelliği nedir?
Kurumsal kaynak planlaması 3 çözümlerinin en temel özelliği tamamen internet tabanlı olmasıdır.
Kurumsal Kaynak Planlaması 3’ün işletmelere sağladığı imkanlar nelerdir?
Kurumsal Kaynak Planlaması 3’ün en önemli özelliklerinden biri, işletmeye sınırsız sayıda farklı web siteleri kurup tasarlama ve iç süreçler ile %100 uyumlaştırma imkanı sunmasıdır. Özellikle B2B ve B2C doğrudan Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımı üzerinden yönetebilen işletmeler; tedarikçileri, bayileri ve müşterileri ile bilgi, belge paylaşımı yapabilmekte, ortak projeler yönetebilmekte eğitimler verebilmekte anlık iletişim kurabilmekte ve hizmet verebilmektedir.
Kurumsal Kaynak Planlaması 3 yazılımının işletme çalışanlarına sunduğu fonksiyonlar nelerdir?
Kurumsal Kaynak Planlaması 3 yazılımı, işletme çalışanlarına ihtiyaçlarını giderecek fonksiyonlar sunabilmektedir. Bu fonksiyonlar içinde, intranet içerisinde dijital doküman paylaşma, online mesajlaşma, forum modülü, video konferans, kurumsal literatür içerikleri oluşturma, toplu mesaj gönderme gibi fonksiyonlar yer almaktadır.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17807
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1156
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 613
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2738
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 905
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25567
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14502
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12498
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421