Bilet Satış Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Amadeus Sisteminde Rezervasyon İşlemleri Ve Ücret Yükleme

1. Soru

Yolculardan bir bölümünün seyahat programı (itinerary) diğer yolculardan farklılık gösterdiğinde, rezervasyonu iptal etmeden yeni PNR’ler yaratmak ve yolcuların isteklerine göre seyahat programlarını düzenlemek için kullanılan işleme ne ad verilir?

Cevap

Rezervasyon kaydı bölme (split) işlemi ise, yolculardan bir bölümünün seyahat programı (itinerary) diğer yolculardan farklılık gösterdiğinde, rezervasyonu iptal etmeden yeni PNR’ler yaratmak ve yolcuların isteklerine göre seyahat programlarını düzenlemek için kullanılan bir işlemdir.


2. Soru

PNR’ın nereden kopyalandığı belli olacak ve bu bağlantılı PNR’ler arasında geçiş yapılabilecek şekilde kopyalanması için kullanılan komut nedir?

Cevap

İkinci PNR kopyalama yöntemi, PNR’ın nereden kopyalandığı belli olacak ve bu bağlantılı PNR’ler arasında geçiş yapılabilecek şekilde kopyalanmasıdır. Bu da RRA (Reproduce Reservation Associated) komutu ile yapılır.


3. Soru

Amadeus sisteminde bölme (split) işlemi için kullanılan süreçler nelerdir?

Cevap

Bölme (split) işlemi için Amadeus sisteminde “el ile (manuel) bölme” ve “otomatik bölme” olmak üzere iki farklı süreç söz konusudur.


4. Soru

Bir PNR üzerinde manuel bölme işlemi yapabilmek için öncelikle üzerinde çalışacağımız PNR’nin ekranda açtıktan sonra manuel bölme işlemini tamamlamak için izlenen üç aşama nedir?

Cevap

Bir PNR üzerinde manuel bölme işlemi yapabilmek için öncelikle üzerinde çalışacağımız PNR’nin ekranda açık olması gerekir. Manuel bölme işlemi üç aşamada tamamlanır.

  1. Aşama: Yolcuların ayrılması
  2. Aşama: Ayrılan PNR’yi kapatma (Associate PNR)
  3. Aşama: Ana PNR’yi Kapatma (Parent PNR)

5. Soru

Amadeus Selling Platform menüsünden otel rezervasyon ekranında öncelikle doldurulması gereken zorunlu alanlar nelerdir?

Cevap

Amadeus Selling Platform menüsünden otel rezervasyon ekranında öncelikle gidilecek yeri seçmemiz, yani Location kutucuğunu doldurmamız gerekir. Daha sonra hangi tarihler arasında konaklama yapılacağını gösteren giriş (Check-in) ve çıkış (Check-out) tarihlerini doldururuz.


6. Soru

Sürekli çalıştığımız yolcular için Amadeus sisteminde müşteri dosyaları yaratarak kullanabilmek için kullanılan komut nedir?

Cevap

Müşteri dosyaları sahasına PM komutu ile girdikten sonra, aslında yapacağımız işlemler birkaç istisna dışında PNR yaratma işlemleri ile aynıdır


7. Soru

Amadeus sisteminde ücret görüntülemek için kullanılan giriş komutu nedir?

Cevap

Amadeus sisteminde ücret görüntülemek için kullanılan giriş komutu FQD (Fare Quote Display)’dir.


8. Soru

Ücreti görüntüledikten sonra; ücretlerin kurallarına, yani notlarını görüntülemek için kullanılan giriş komutu nedir?

Cevap

Ücreti görüntüledikten sonra; ücretlerin kurallarına, yani notlarına FQN (Fare Quote Note) giriş komutu ile bakabiliriz.


9. Soru

Bir yolcunun seyahat parkurundaki tüm duraklama ve transfer noktalarını, yani tüm ara noktaları belirterek Amadeus sisteminde daha detaylı bir ücret görüntüsü elde edebilmek için kullanılan komut nedir?

Cevap

Bir yolcunun seyahat parkurundaki tüm duraklama ve transfer noktalarını, yani tüm ara noktaları belirterek Amadeus sisteminde daha detaylı bir ücret görüntüsü elde edebilmek için FQP (Fare Quote Plan) komutunu kullanmamız gerekir.


10. Soru

Amadeus sisteminde otomatik ücret yüklemek ve bilet maskesi oluşturmak ve yaratılmış olan PNR’deki uçuş sınıflarını dikkate almadan, seçilen tarih ve havayolu için yer olan uçuşlarda uygulanabilir daha ucuz ücretleri görüntülemek için kullanılan komut nedir?

Cevap

FXA (Fare Transfer Available): Yaratılmış olan PNR’deki uçuş sınıflarını dikkate almadan, seçilen tarih ve havayolu için yer olan uçuşlarda uygulanabilir daha ucuz ücretleri görüntüleme


11. Soru

Bilet maskesini görüntülemek, kontrol etmek ya da bileti basılmaya hazır hale getirebilmek için kullanılan komut nedir?

Cevap

Bilet maskesini görüntülemek, kontrol etmek ya da bileti basılmaya hazır hale getirebilmek için TQT komutu kullanılır.


12. Soru

Bilet maskesi ne zamana kadar geçerlidir?

Cevap

Bilet maskesi ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta,

bilet maskesinin yaratıldığı gün için geçerli olmasıdır.


13. Soru

Rezervasyon sırasında seçilen uçuş sınıfını dikkate almadan, seçilen tarih ve havayolu için yer olan daha düşük ücret seçeneklerini listelemek için kullanılan komut nedir?

Cevap

FXA komutu, rezervasyon sırasında seçilen uçuş sınıfını dikkate almadan, seçilen tarih ve havayolu için yer olan daha düşük ücret seçeneklerini listeler.


14. Soru

Birden çok bilet maskesi olduğunda, hepsini iptal etmek için kullanılan komut nedir?

Cevap

Birden çok bilet maskesi olduğunda, hepsini iptal etmek için kullanılan komut TTE / ALL dır.


15. Soru

1. segment için ödeme şeklini nakit olarak bilet maskesine kaydetmek için kullanılan komut nedir?

Cevap
  1. segment için ödeme şeklini nakit olarak bilet maskesine kaydetme için

FP CASH / S 1 komutu kullanılır.


16. Soru

Elektronik bilet (acenta kuponu) kaydını görüntülemek için kullanılan komut nedir?

Cevap

Elektronik bilet (acenta kuponu) kaydını görüntülemek için TWD komutu kullanılır.


17. Soru

Yolcu uçuş belgesini (itinerary receipt) ekranda görüntüleme için kullanılan komut nedir?

Cevap

Yolcu uçuş belgesini (itinerary receipt) ekranda görüntüleme için kullanılan komut ITRD dir.


18. Soru

Ekrana gelen elektronik bilet kaydını iptal ederek satış raporlarına ve havayolu sistemine işleme için kullanılan komut nedir?

Cevap

Ekrana gelen elektronik bilet kaydını iptal ederek satış raporlarına ve havayolu sistemine işleme için TWX komutu kullanılır.


19. Soru

Elektronik bilet kesildikten sonra; uçuş numarası, uçuş sınıfı, tarih, saat ya da aynı şehirde başka bir havaalanı gibi bilet ücretini etkilemeyen değişikliklere ne ad verilir?

Cevap

Elektronik bilet kesildikten sonra; uçuş numarası, uçuş sınıfı, tarih, saat ya da aynı şehirde başka bir havaalanı gibi bilet ücretini etkilemeyen değişiklikler “revalidation” işlemleri olarak adlandırılır.


20. Soru

Reissue işlemi yapılacak uçuşların bilet üzerinde statü kodlarının nasıl görünmesi gerekmektedir?

Cevap

Reissue işlemi yapılacak uçuşların bilet üzerinde statü kodlarının “O-Open” olarak görünmesi şartıdır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v