Muhasebe Yazılımları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Muhasebe Yazılımlarında Parametrelerin Belirlenmesi Ve Sistemin Kurulması

1. Soru

ERP nedir?

Cevap

ERP (Enterprise Resource Planning, Kurumsal Kaynak Planlaması), işletmelerde gerçekleştirilen faaliyet süreçlerinde, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan ve birbiri ile entegre çalışan modüllerden oluşan yönetim sistemlerine verilen genel addır. ERP sistemleri ilk çıktığında işletmenin temel fonksiyonları olan finans, üretim, satış ve insan kaynakları işlemlerini yürütebilmekte iken giderek gelişerek günümüzde işletmenin tüm temel fonksiyonlarının yanında CRM, MRP gibi uygulamaları da içine alan bütünleşik sistemler haline gelmiştir. Son yıllarda ERP sistemlerinin bilgi teknolojilerindeki gelişmeye paralel olarak gelişmesi ve bunun sonucunda işletmelere sağladığı faydaların öneminin giderek artması sayesinde işletmelerin ilgisini giderek daha çok çekmeye başlamıştır. ERP sistemini kendi işletmeleri için düşünen yöneticiler, sistemin getireceği faydaların yanında, sistemin işletmelerine olan maliyeti, sistemin entegrasyon sürecinin uzunluğu ve başarısızlıkla sonuçlanabilme riski karşısında çekinceler duymaktadır. ERP sisteminin bir işletme tarafından satın alınması ve sistemin entegrasyon çalışmalarına başlamadan önce, öncelikle işletme yönetimin, gerçekten bir ERP sisteminin, işletmeleri için gereksinim duyulup duyulmadığının kararını vermesi gerekmektedir. ERP sistemleri diğer paket programlar gibi yazılımın kurulması sonrası direk çalıştırılarak işletilebilecek bir yazılım değildir. Sistemin bir işletmeye tam entegre şekilde kurulabilmesi, işletmelerin kullandıkları modüllerin sayısına ve işletmelerin büyüklüklerine göre yıllar sürebilmektedir.


2. Soru

ERP sisteminin işletmelere sağladığı belli başlı katkılar nelerdir?

Cevap

? İşletme birimleri arasında entegre çalışma ortamının sağlanması, ? İşletme içi süreçlerin daha hızlı yürütülmesi ile verimliliğin artırılması, ? İşletme içi bölümler arasında kaynakların ortaklaşa verimli kullanımının sağlanması, ? Modüler bir yapıya sahip olması, ? İşletme içi aksayan noktaların teşhis edilebilmesi ve bu bölgelere yönelik doğru kararlar verilebilmesi, ? Planlamaların daha iyi gerçekleştirilebilmesi ? Verinin bir defa sisteme girilmesi ? İşletme faaliyetlerinin ve işletme içindeki verimliliğin ölçülebilmesi, ? İşletmenin tedarikçileri, müşteri, finans kaynakları gibi dış kaynaklar ile güvenli, hızlı ve anlık veri alışverişinin sağlanması, ? İşletme içi ve işletme dışı verilerin analiz edilerek faaliyet ve yatırım kararlarının doğru verilebilmesi, ? Üst yönetimin ve karar vericilerin bilgiye doğru, zamanında ve kolayca erişim sağlayabilmesi.


3. Soru

ERP sisteminin işletmeye kurulum süreci öncesinde dikkat edilmesi gereken özellikler nelerdir?

Cevap

? ERP sürecinin başarıyla tamamlanması için en önemli etken üst yönetimin sisteme olan inancının ve kararlılığının tam olmasıdır. Üst yönetim süreci başlatma kararı alırken grup liderleriyle toplantılar gerçekleştirerek başlatılmak istenen süreç hakkında bilgilendirmeler yapılmalı ve ortak bir vizyon belirlenmelidir. ? ERP kurulum sürecinin başarıyla sonuçlanmasındaki bir diğer önemli etmen doğru ERP sisteminin seçimidir. ERP sistemi seçiminde öncelikle yapılması gereken işlem, işletmenin büyüklüğünün, faaliyetlerinin, geleceğe yönelik planlarının, faaliyet alanlarının, işletme içi sağlıklı ve sağlıksız yürüyen bölümlerinin analiz edilmesidir. Ayrıca işletme, ERP sistemine geçmeye başlamış ve süreci başarılı veya başarısız olarak tamamlamış şirketlerin süreçlerini de incelemelidir. Yapılan analiz ve incelemelerin sonucuna göre, işletme için gelecekteki faaliyetlerin yürütülmesini sağlayacak ERP sisteminin büyüklüğü hesaplanır. ? ERP sistemlerinin, işletmeye entegre edilebilmesi ve işletmeye faydalı olacak şekilde kullanılabilmesinin maliyeti, işletme içi emek ve zaman ayrılmasının yanında, sisteme ödenecek yazılım ve kurulum maliyetidir. ERP sistemlerinin kurulum maliyeti, kendi içinde sahip olduğu modüllere, gerçekleştirdiği işlemlere, yazılım firmasına, diğer sistemler ile entegre çalışıp çalışmamasına ve kullanıcılarına sağladığı erişim, kullanılabilirlik ölçütleri gibi özelliklerine göre değişiklikler göstermektedir. Bir işletme ERP sistemini seçerken ne her şeyi kapsasın deyip kullanmayacağı özellikler içeren bir sistem seçmeli ne de bir ERP sisteminin kurulması sonucu işletmenin sistem üzerinden elde edeceği yararı ortaya çıkaramayacak dar kapsamlı bir sistem seçmelidir.


4. Soru

İşletmenin de yeni bir ERP sistemine geçiş yapmak isteyebileceği durumlar olabilir. İşletmenin bu süreçte dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Cevap

İşletmenin bu süreçte dikkat etmesi gereken nokta mevcut ERP sisteminin, yeni seçilecek ERP sistemiyle ilişkisidir. Burada iki durum ortaya çıkmaktadır. Birinci durumda, işletmenin daha önceden beri kullandığı sistemin yeni versiyonu olması ve işletmenin mevcut sistemini güncel versiyona yükseltmesidir. Bunun sağlanabilmesi için de iki önemli koşulun sağlanması gerekmektedir. Bunlar, ? ERP sistemin yeni versiyonunun, işletmenin daha önceden planladığı hedef ve planlara ? ulaşmasını sağlayacak özelliklere sahip olması, ? Eski sistemim yeni sisteme sadece yazılım güncellemeleri ile geçiş yapılıp yapılmayacağı,‘dır.


5. Soru

Mevcut kullanılan ERP sisteminin güncelleme ile yenilenmesi koşullarının sağlanması durumu işletmeler için birçok yönden yarattığı olumlu etkiler nelerdir?

Cevap

İşletmenin yeni nesil ERP sistemine geçişi için harcayacağı yazılım gideri daha az olur, ? Çalışanların mevcut ERP sistemine alışkanlıklarının olması yeni nesil ERP sistemine daha kolay ? adapte olmasını sağlar, ? İşletme eski sistemde olmayan veya aktif olarak kullanmakta olduğu, ancak işletmesine daha ? uygun olarak güncellenmesini istediği modülleri daha iyi analiz ederek yeni nesil ERP ? sisteminin entegrasyonu sürecine dahil edebilir, ? Daha önceden kullandığı ERP sisteminde mevcut veri yapısı ve işletme verileri yeni sisteme ? kolay entegre edilebilir. ? Yeni nesil ERP sistemine geçiş mevcut yazılımın güncellemesi olacağı için geçiş süresi daha ? hızlı olur, ? Yeni nesil ERP sisteminin işletmeye entegrasyonun modüller bazlı güncellemeler şeklinde ? gerçekleşmesi, genel sistemin işleyiş yapısını bozmadığından dolayı, işletmenin faaliyetlerinde ? olumsuz bir etki yaratmaz, ? Yazılım entegrasyon sürecinde daha önce çalışılan firmanın yeniden seçimi, yazılım firmasının ? işletmeyi daha iyi tanıması nedeniyle iki firma arasında ortak çalışma koşullarını olumlu yönde ? etkilemekte ve doğabilecek sorunların daha önceden analiz edilebilmektedir.


6. Soru

Muhasebe yazılımlarını gerçekleştirdiği temel işlemlere, büyüklüğüne ve çalıştığı ortamlara göre kaç farklı havuz içinde gruplandırabiliriz. Bunlar nelerdir?

Cevap

Bu gruplardan ilkine satış kayıtlarının girilmesi, stok seviyesinin kontrol edilmesi gibi temel düzeyde muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü genelde bir veya birkaç işlemin yazılım üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan eski muhasebe yazılımlarını dahil edebiliriz. İkinci grup, birinci grup sistemlere göre daha yeni teknolojiler ile yazılmış, birbiri ile entegre çalışabilen muhasebe modülleri içeren, daha çok küçük ve orta büyüklükte işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yazılımları içerir. Üçüncü grup yazılımlar içine ise, işletmelerin tüm faaliyet süreçlerini kapsayabilecek, birbiri ile entegre çalışan modüllerden oluşan bütünleşik ERP sistemlerini katabiliriz. Son gurubumuz içine ise, gerçekleştirdiği işlemler açısından ikinci veya üçüncü grup yazılımlarının özelliklerini gösterebilmekte iken kullanım platformu web üzerinden online olarak gerçekleştirilen yazılımlar ile mobil teknolojiler için oluşturulmuş yazılımları katabiliriz. Birbirinden içerik, büyüklük ve kullanım şekli olarak çok farklı yapılarda olan muhasebe yazılımlardan en gelişmiş sistemler günümüzde kullanılan ERP sistemleridir.


7. Soru

ERP sisteminin işletme tarafından kullanılmaya başlatılmasından önce, yapılması gereken işlemler nelerdir?

Cevap

Sistem içindeki modüllerin kullanacağı parametreleri tanımlanması ve sistem ayarlarının yapılması gerekmektedir. Parametrelerin belirlenmesi ile programın işleyişi sırasında gerekli olan alt yapı verileri oluşturulmaktadır. Firmanın adı, ünvanı, adres bilgileri, kullandığı para birimi, raporlama döviz cinsi, veri tabanı dili, çalışma günleri, maliyet türü, stok ile ilgili parametreler, ambar ve maliyet grupları, çalışma dönemi başlangıç ve bitiş tarihleri, sisteme erişim terminallerinin belirlenmesi, kullanıcı bilgileri ve yetkilendirmeler örnek olarak verilebilecek parametrelerin bazılarıdır. İşletme temel bilgilerinin girişinin yapıldığı bu aşamaya Sistem İşletmeni bölümü adı verilir. İstenen veriler sırayla doldurulduktan sonra kurulum aşaması tamamlanmış olur ve program aktif olarak kullanılmaya başlanabilir.


8. Soru

Sistem işletmeni nedir?

Cevap

Bu bölümde terminal, rol, grup ve kullanıcıların tanımlandığı, yetki ve sınırların belirlendiği, firma bölümleri, dönemleri, ticari ve çalışma bilgileri ile bunlara ait adres, banko kodları, ödeme şekilleri bilgilerin girildiği bölümdür.


9. Soru

Terminaller nedir?

Cevap

Terminaller, firmada ERP sistemine bağlantı kurabilen bilgisayarlardır. ERP sistemine erişim gerçekleştirebilecek sistem işletmeni üzerinde önceden tanımlanıyor olması sisteme istem dışı erişimlerin yapılmasını engelleyici bir güvenlik sistemi oluşturur. Terminal ekleme ve düzenleme işlemleri terminaller ekranı üzerinde sağ tuşa basıldığında gelen seçenekler ile gerçekleştirilir. Seçenekler içinde yer alan Ekle seçeneği seçildiğinde yeni terminal tanımlama bölümü açılır. Yeni terminal tanımlanırken No, Adı, Kodu ve Kullanıcı alanlarının girilmesi gerekmektedir.


10. Soru

Gruplar nedir?

Cevap

Organizasyonel yapı içinde kullanıcılar gerçekleştirdikleri işlere göre farklı gruplar altında toplanabilir. Genel olarak gruplandırma, kullanıcıların çalışma bölümlerine, yaptıkları işe ve işte sahip oldukları sorumluluk alanlarına göre gerçekleştirilir. Her kullanıcının en az bir gurubu olmakla beraber bir kullanıcı gerçekleştirdiği işlerdeki çeşitlilikten dolayı birden fazla grup içinde de yer alabilir. Kullanıcı gruplarının belirlenmesi, yetkilendirme işlemlerinde gruplara, gruplar sayesinde de grup içindeki kullanıcılara özel yetkiler tanımlanmasını sağlar. Ayrıca terminallere grupların atanması ile kullanım sınırlandırılması getirir. Kullanıcılara gruplandırma tanımlamalarının yapılabilmesi için öncelikle gruplar daha sonra bu gruplara bağlı kullanıcılar tanımlanır. Gruplara yetkilendirme yapılması ve kullanıcıların bu gruplara dahil edilmesinin bir diğer avantajı da her kullanıcıya ayrı ayrı tanımlamalar yapılmasına gerek kalmamasıdır.


11. Soru

İzleme-LOG Sistemi nedir, nasıl çalışır?

Cevap

Sistem üzerinde yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınması herhangi bir hata veya hatalı işlem gerçekleşmesi durumunda oluşan hatanın hangi işlemde ve ne zaman gerçekleştiğini bulmak için önemlidir. Log sistemleri aynı zamanda kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlerde, işlemin hangi kullanıcı tarafından ve ne zaman yapıldığını da kaydetmektedir. Özellikle büyük çaplı, çok kullanıcısı olan işletmelerde kullanıcıların ve gerçekleştirilen işlemlerin takip edilmesi önemlidir. Log sistemlerinin sadece hata takibi için kullanılmamaktadır. Sistem tüm yapılan işlemlerin bize gerçekleşme süresi hakkında bilgi verebilmektedir. Kayıt altına alınan bu verilerin analiz edilmesi ile bir sürecin ne kadar sürdüğü, kimlerin bu işlem için ne kadar çalıştığı gibi bilgiler verebilmektedir. Bu veriler sayesinde bir işlemin gerçekte ne kadar zamanda, kaç kişinin çalışması ile biteceği belirlenebilmektedir. İş süreçlerinin tamamlanma sürelerinin gerçek değerlere uygun verilerden elde ediliyor olması, bundan sonraki süreçler için gerçekleştirilen planların gerçeğe daha yakın yapılmasını sağlamaktadır. Kullanıcıya göre Log sisteminin aktif yapılıp yapılmaması, kullanıcı tanımlama penceresinde, seçenekler bölümünden belirlenir. LOG sisteminde kaydedilen bilgiler her firma için tek bir dosyada kaydedilir. İzleme dosyası oluştur seçeneği ile izleme bilgileri kaydedilir.


12. Soru

ERP (Enterprise Resource Planning, Kurumsal Kaynak Planlaması) nedir?

Cevap

ERP (Enterprise Resource Planning, Kurumsal Kaynak Planlaması), işletmelerde gerçekleştirilen faaliyet süreçlerinde, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan ve birbiri ile entegre çalışan modüllerden oluşan yönetim sistemlerine verilen genel addır.


13. Soru

ERP sisteminin işletmelere sağladığı katkılar nelerdir?

Cevap

ERP sisteminin;
• İşletme birimleri arasında entegre çalışma ortamının sağlanması
• İşletme içi süreçlerin daha hızlı yürütülmesi ile verimliliğin artırılması
• İşletme içi bölümler arasında kaynakların ortaklaşa, verimli kullanımının sağlanması
• Modüler bir yapıya sahip olması
• İşletme içi aksayan noktaların teşhis edile
bilmesi ve bu bölgelere yönelik doğru kararlar verilebilmesi
• Planlamaların daha iyi gerçekleştirilebilmesi
• Verinin bir defa sisteme girilmesi
• İşletme faaliyetlerinin ve işletme içindeki 
verimliliğin ölçülebilmesi
• İşletmenin tedarikçiler, müşteri, finans kaynakları gibi dış kaynaklar ile güvenli, hızlı ve anlık veri alışverişinin sağlanması
• İşletme içi ve işletme dışı verilerin analiz edilerek faaliyet ve yatırım kararlarının doğru verilebilmesi
• Üst yönetimin ve karar vericilerin bilgiye doğru, zamanında ve kolayca erişim sağlayabilmesi

işletmelere sağladığı katkılardan bazılarıdır.


14. Soru

ERP sürecinin başarıyla tamamlanmasını belirleyen etkenlerin en büyüğü nedir?

Cevap

ERP sürecinin başarıyla tamamlanmasını belirleyen etkenlerin en büyüğü, üst yönetimin sisteme olan inancının ve kararlılığının tam olmasıdır. Üst yönetim, süreci başlatma kararı alırken, grup liderleriyle toplantılar gerçekleştirerek başlatılmak istenen süreç hakkında bilgilendirmeler yapmalı ve ortak bir vizyon belirlemelidir.


15. Soru

Bir işletmenin ERP sistemine geçiş süreci nasıl olmalıdır?

Cevap

Bir işletmenin ERP sistemine geçiş süreci aniden değil, bölümlerin sisteme, işletmenin planladığı sırayla entegrasyonu şeklinde gerçekleştirilmektedir.


16. Soru

İşletmenin, daha önceden bir ERP sistemi kullanıp, bu sistemin güncel bir sistem ile değiştirilmesi kararı alıp, güncelleme sürecini, mevcut sistemin versiyon güncellemesi yapılarak geçilmesini seçmesi durumunda elde edileceği kazanımlar nelerdir?

Cevap

• Yazılım gideri daha az olur.
• Çalışanlar mevcut ERP sistemini bildikleri 
için, aynı firmanın oluşturduğu yeni nesil ERP sistemine daha kolay adaptasyon sağlar.
• İşletme, eski sistemde olmayan veya aktif olarak kullanmakta olduğu ve güncellenmesini istediği modülleri daha iyi analiz eder ve yeni ERP sistemi entegrasyon sürecini yönlendirir.
• Mevcut ERP sistemi verileri, yeni sistemde ek bir işlem gerektirmeden kullanılabilir.
• Yeni ERP sistemine geçiş süreci, mevcut yazılımın güncellemesi şeklinde olacağı için geçiş süresi daha hızlı olur.
• Yeni nesil ERP sisteminin işletmeye entegrasyonunun modül bazlı güncellemeler şeklinde gerçekleşmesi, genel sistemin işleyiş
yapısını bozmadığından dolayı, işletmenin faaliyetlerinde olumsuz bir etki yaratmaz.
• Yazılım firmasının işletme iş süreçlerini daha önceden biliyor olması yeni sürecin daha iyi planlanmasını ve yürütülmesini sağlar.


17. Soru

İşletmelerin kullandığı yazılımların gelişim sürecini, gerçekleştirdiği temel işlemler, büyüklük ve çalıştığı ortamlar açısından kaç grup altında ele alınmaktadır?

Cevap

İşletmelerin kullandığı yazılımların gelişim sürecini, gerçekleştirdiği temel işlemler, büyüklük ve çalıştığı ortamlar açısından dört grup altında toplayabiliriz. Bu gruplardan ilkini, satış kayıtlarının girilmesi, stok seviyesinin kontrol edilmesi gibi temel düzeyde iş süreçlerinin yürütüldüğü, birbirinden bağımsız olarak çalışan işletme yazılımları oluşturur. İkinci grup, birinci grup sistemlere göre
daha yeni teknolojiler ile yazılmış, birbiri ile entegre çalışabilen modülleri içeren, daha çok küçük ve orta büyüklükte işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yazılımları içerir. Üçüncü grup yazılımları, işletmelerin tüm faaliyet süreçlerini kapsayabilecek, birbiri ile entegre çalışan modüllerden oluşan bütünleşik ERP sistemleri oluşturur. Son grup ise gerçekleştirdiği işlemler açısından ikinci veya üçüncü grup yazılımların özelliklerini taşımakla birlikte, web ve mobil teknolojiler üzerinden online olarak kullanılabilen yazılımları içerir.


18. Soru

Veritabanı nedir?

Cevap

Verileri sistematik bir biçimde depolayan yazılımlara veritabanı denir.


19. Soru

Yeni veritabanı sistemlerinin doğmasına neden olan etmenler nelerdir?

Cevap

Zaman içinde veri yapılarının büyüklüklerinin artması ve veriler üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin gelişmesi, yeni veritabanı sistemlerinin doğmasına neden olmuştur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan veritabanı yönetim sistemi, ilişkisel veritabanı yönetim sistemleridir.


20. Soru

İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri (Relational Database Management Systems - RDBMS) nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri (Relational Database Management Systems - RDBMS) büyük miktarlardaki verilerin güvenli ve bütünlük içinde tutulabildiği, bilgilere hızlı erişim imkânarının sağlandığı ve aynı anda birçok yerden erişim sağlanmasına imkân veren programlardır.


21. Soru

Microsoft SQL Server yazılımının geliştirilme amacı nedir?

Cevap

Microsoft SQL Server, Client Server ve web tabanlı uygulamalarda ihtiyaç duyulan veri tabanı ihtiyaçlarını karşılamak için Microsoft firması tarafından çıkarılan veritabanı yazılımıdır. Program Microsoft sitesi üzerinden indirilebilir veya yazılım firmalarından elde edilebilir.


22. Soru

SQL Server programının işletim sistemi üzerine kurulumu tamamlandıktan sonra izlenecek aşamalar nelerdir?

Cevap

SQL Server programının işletim sistemi üzerine kurulumu tamamlandıktan sonra ERP sistemi için gerekli olan veritabanının oluşturulması, sisteme erişecek kullanıcının tanımlanması, kullanıcıya özgü yetkilerin verilmesi ve gerekli bağlantı adımlarının
düzenlenmesi aşamalarının yapılması sürecine geçilir.


23. Soru

SQL Server Management Studio arayüzünün işlevleri nelerdir?

Cevap

SQL Server Management Studio, SQL Server’ın tüm bileşenlerine erişmeye, bu bileşenleri yapılandırmaya ve yönetmeye yönelik tüm işlemleri gerçekleştirebileceğimiz arayüzdür.


24. Soru

Veritabanına yetkili bir kullanıcının tanımının yapılması için hangi işlem adımları izlenmektedir?

Cevap

Veritabanı oluşturulmasından sonraki aşamada bu veritabanına yetkili bir kullanıcının tanımının yapılması gerekmektedir. Bunun için SQL Server Management Studio üzerinde yer alan “Security” bölümü çift tıklanarak “Logins”, “Server Roles” ve “Credentials” bölümleri açılır. Logins bölümünde, sistem üzerinde tanımlı olan kullanıcılar listelenmektedir. Yeni bir kullanıcı oluşturmak için Logins başlığı üzerinde sağ tıklanarak “New Login” seçeneği seçilir. Açılan pencerede yeni oluşturulacak kullanıcı bilgileri tanımlanır.


25. Soru

Bağlantı seçenekleri altında yer alan “SQL Server authentication” seçilerek şifre tanımlaması işlemindeki seçenekler nelerdir?

Cevap

Bağlantı seçeneklerinden “SQL Server authentication” seçilerek kullanıcı için şifre tanımlanır. Burada karşımıza “Enforce password policy”, “Enforce password expiration” ve “User must change password at next login” seçenekleri gelmektedir.


26. Soru

“Enforce password expiration” seçeneğinde oluşturulan şifrenin özelliği nedir?

Cevap

“Enforce password expiration” seçeneğinde oluşturulan şifre, belli zaman aralıklarında geçerliliğini sürdürecek, süre bitiminde ise geçerliliğini kaybederek yeni bir şifre tanımlanmasını isteyecektir. Bu seçim sürekli şifre değiştirme yaratacağından dolayı güvenlik sağlamaktadır.


27. Soru

Kullanıcıların veritabanı üzerinde gerçekleştirebileceği işlemler nasıl sınırlandırılmaktadır?

Cevap

Kullanıcıların veritabanı üzerinde gerçekleştirebileceği işlemler yetkilendirme sayesinde sınırlandırılmaktadır. Yetki seviyeleri, veritabanı sahibi seviyesinden verileri sadece okuyabilme seviyesine kadar farklı kademelerdedir.


28. Soru

Sistem işletmeni bölümü nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Sistem işletmeni bölümü terminal, rol, grup ve kullanıcıların tanımlandığı, yetki ve sınırların belirlendiği, firma bölümleri, dönemleri, ticari ve çalışma bilgileri ile bunlara ait adres, banko kodları, ödeme şekilleri bilgilerinin girildiği bölümdür.


29. Soru

Terminallerin işlevleri nelerdir?

Cevap

Terminaller, firmada ERP sistemine bağlantı kurabilen bilgisayarlardır. ERP sistemine erişim gerçekleştirebilecek sistem işletmeni üzerinde önceden tanımlanıyor olması, sisteme istem dışı erişimlerin yapılmasını engelleyici bir güvenlik sistemi oluşturur. Terminal ekleme ve düzenleme işlemleri terminaller ekranı üzerinde sağ tuşa basıldığında gelen seçenekler ile gerçekleştirilir. Seçenekler içinde yer alan Ekle seçeneği seçildiğinde yeni terminal tanımlama bölümü açılır. Yeni terminal tanımlanırken No, Adı, Kodu ve Kullanıcı alanlarının girilmesi gerekmektedir.


30. Soru

Kullanıcı tanımı penceresinde yer alan alanlar nelerdir?

Cevap

Kullanıcı tanımı penceresinde yer alan alanlar: No, adı, şifre ve firma şeklindedir.


31. Soru

Log sistemlerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Sistem üzerinde yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınması, herhangi bir hata veya hatalı işlem gerçekleşmesi durumunda oluşan hatanın hangi işlemde ve ne zaman gerçekleştiğini bulmak için önemlidir. Log sistemleri aynı zamanda kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlerin hangi kullanıcı tarafından ve ne zaman yapıldığını da kaydetmektedir. Özellikle büyük çaplı, çok kullanıcısı olan işletmelerde kullanıcıların ve gerçekleştirilen işlemlerin takip edilmesi önemlidir. Log sistemleri sadece hata takibi için kullanılmamaktadır. Sistem yapılan tüm işlemlerin bize gerçekleşme süresi hakkında bilgi verebilmektedir. Kayıt altına alınan
bu verilerin analiz edilmesi ile bir sürecin ne kadar sürdüğü, kimlerin bu işlem için ne kadar çalıştığı gibi bilgiler verebilmektedir. Bu veriler sayesinde bir işlemin gerçekte ne kadar zamanda, kaç kişinin çalışması ile biteceği belirlenebilmektedir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi