Toplumsal Yaşamda Aile Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Ailenin İşlevleri
Aile bireylerinin birbirlerinin ilgi ve etkinliklerine katılmalarını, duygusal destek vermelerini, duygusal katılım olarak değerlendiren kişiler kimlerdir?
Epstein ve Bishop
Aileyi tanımlamak neden imkansızdır?
Ailenin çok basit görüntüsü içerisinde son derece kompleks, karmaşık bir yapısının olması aileyi her yönü ile tanımlayabilecek bir tanımın yapılmasını imkansız hale getirmektedir.
Aile yapısının incelenmesinde sözü edilen bu yapısal-işlevselci yaklaşım nedir?
Toplum bilimdeki yapısal-işlevci yaklaşım olarak belirtilen bu kavram aslında, biyoloji biliminden ve bu bilim dalının kavramlarından kaynaklanmıştır. Yapısal-işlevci yaklaşım, toplum yapısının birbiriyle bağlantılı öğelerden oluştuğu ve her öğenin bir işlevi bulunduğu, öğeler ve işlevlerin birbirlerini etkilediği, öğelerden birinde oluşacak aksaklığın tüm sistemi etkileyeceği varsayımına dayanmaktadır.
Hemen her toplumda kabul görmüş olan yaygın aile görüşü nedir?
Ailenin güçlendikçe toplumunda güçleneceği ve daha mutlu huzurlu bir yaşam sürerek yıkılmadan sonsuza kadar yaşayacağı yönündedir. Aslında yaygın kabul gören bu görüş bugüne kadar değişik toplumlarda değişik zamanlarda yaşanan bir çok olay ile kanıtlanmış ve geçerli olduğu bizzat yaşanarak öğrenilmiştir.
Ailenin temel işlevi nedir ?
Bireyin psikolojik gelişimini ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaktır. Aile bireyin psikolojik ihtiyaçlarını karşılamada ve onun bir kimlik oluşturmasında etkili olmaktadır. Aile ayrıca, bireye öğrettiği rol ile de ona aile içinde de statü kazandırmaktadır. Dolayısı ile birey toplumsal yapı içinde rol ve statü kazanmayı da temelde aileden öğrenmektedir.
Defleura göre aile kurumunun tarih boyunca değişmeyen iki temel amacı nedir?
Toplumun biyolojik ve kültürel sürekliliğini sağlamaktır. Aile bu amaçların gerçekleşmesi yönünde evrensel nitelikte görevler üstlenmiştir.
Murdock çekirdek aileyi temel aile yapısı olarak kabul ederek; çekirdek ailenin dört temel görevi olduğunu belirtmektedir. Murdock’a göre bu görevleri yerine getirebilecek başka bir kurum bulunmamaktadır. Murdock ve Yorburg’a göre aile dışında başka bir kurum tarafından yerine getirilmesi mümkün olmayan bu görevler nelerdir?
• Cinsel ihtiyaçların karşılanması • İnsan soyunun devamı • Ekonomik iş birliği • Çocukların eğitimi ve sosyalleşmesi
Lewis, Beavers, Gosselt ve Philipe göre fonksiyonel aile nedir?
Aile içi işlevlerini beklenen düzeyde yerine getiren aileleri, fonksiyonel aileler.
Lewis, Beavers, Gosselt ve Philipe göre fonksiyonel olmayan aile nedir?
Aile içi etkileşim bozuk olduğu için işlevlerini yerine getiremeyen aileleri de fonksiyonel olmayan aileler olarak tanımlamışlardır.
Fonksiyonel yapıya sahip olan ailenin özellikleri nelerdir?
• Bireyleri arasında açık iletişim ve kendiliğinden etkileşim, • Bireysel fikirlere ve kişisel farklılıklara saygı duyulması, • Bireylerin birlikte olmaktan zevk almaları, • Aile bireylerinin hemen her konuda birbirlerini desteklemeleri, Ailenin çok basit görüntüsü içerisinde son derece kompleks, karmaşık bir yapısı bulunmaktadır.
Fonksiyonel yapıya sahip olmayan ailenin özellikleri nelerdir?
• Aile bireylerinde egoizmin hakim olması, • Aile bireyleri arasında iletişimin ve duygusal sorunların saklı kalması, • Aile bireyleri arasında açık ve net etkileşimin olmaması, • Aile bireylerinin birbirlerine karşı olan davranışlarının gerçek ve samimi olmayıp sahte olması
Yurttaş a göre ailenin 5 temel fonksiyonu nedir?
1. Biyolojik fonksiyon 2. Ekonomik fonksiyon 3. Sosyal fonksiyon 4. Kültürel fonksiyon 5. Psikolojik fonksiyon
Yurttaş a göre ailenin biyolojik fonksiyonu nedir?
Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek neslin devamını sağlamaktadır.
Yurttaş a göre ailenin ekonomik fonksiyonu nedir?
Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek bir yandan temel ihtiyaçlarını karşılamakta, diğer yandan içinde bulunduğu toplumun ekonomisine katkı yapmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğu toplumu ekonomik açıdan yönlendirmektedir.
Yurttaş a göre ailenin sosyal fonksiyonu nedir?
Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, tek tek bireylerinin bütün olarak da kendisinin , sosyal güvenlik, eğlence, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını gidermektedir.
Yurttaş a göre ailenin kültürel fonksiyonu nedir?
Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, kültürün bir sonraki kuşağa aktarılması görevini yerine getirmektedir. Bu şekilde kültürün kuşaktan kuşağa aktarılması ile aileye ait değerlerin kaybolmadan sürdürülmesi sağlanmaktadır.
Yurttaş a göre ailenin psikolojik fonksiyonu nedir?
Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, aile bireyleri arasında mutlaka olması gereken, güven ve sevgi ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır.
Geniş aile nedir?
Geniş aile birkaç kuşağın bir arada, çoğu kez aynı çatı altında yakın ilişkiler ve beraberlik içinde, çoğunlukla tek bütçeye katkı ve tek bütçeden harcama yaparak yürüttükleri bir aile türüdür.
Geleneksel geniş ailede evlilikler nasıl yapılır?
Evlilikler genellikle sevgi temelli olmayıp, büyüklerin uygun gördüklerini eşleştirmesi esasına göre yapılır. Evlilikte sevginin sonradan gelişmesi beklenir. Büyükler evlenecek gençleri, mülkiyetin bölünmemesi, malın dışarı gitmemesi, ekonomik güç, toplumda daha fazla itibar kazanma, statü yükseltme gibi ögelere göre birbirlerine eşleştirirler. Geleneksel ailede kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlik dikkat çekicidir. Evlenme yaşı küçüktür.
Kongara göre geleneksel geniş ailenin altı ana işlevi nedir?
1. Ekonomik İşlev 2. Saygınlık İşlevi 3. Koruma İşlevi 4. Dinsel İşlev 5. Eğlenme ve Dinlenme İşlevi 6. Eşler Arasında Sevgiyi Sağlama ve Çocuk Yapma İşlevi
Çekirdek aile nedir?
Çekirdek aile, ana baba ve çocuklardan oluşmuş, yalnızca iki nesil süresince birleşen bir bağdır.
Çekirdek aileden yerine getirmesi beklenen iki toplumsal işlevi nedir?
1. Soyun sürekliliği ve toplumsallaşma işlevi: Üreme, çocuk yapma ve buna bağlı olarak çocukların sosyalleştirilmesi, 2. Psikolojik dengenin (doyumun) sağlanması: Sanayileşme ve kentleşme sonucu geleneksel ailedeki yüz yüze yoğun ilişki ve dayanışmalar yerini bireysel ilişkilere bırakmıştır. Birey tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılamak zorundadır. Bu nedenle, birey yalnızlaşmıştır, duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Çekirdek aile bu duygusal ihtiyaçları karşılamaktadır.
Geçiş ailesi nedir?
Toprağa bağlı üretimden sanayileşmiş bir üretime doğru hızlı bir geçişin olduğu, nüfusun hızla arttığı, toplumsal yapı ve yaşam biçimi kavramlarının hızla geliştiği toplumlarda oluşan bir aile tipi olarak bilinmektedir.
Parçalanmış aile nedir?
Bazı durumlarda eşlerin yasal olarak kurdukları evlilik birliğini yine yasal yollarla sona erdirmek durumunda kalabilirler. Bu durum doğal olarak istenmez. Ancak yaşamın doğal akışı sırasında bazen kaçınılmaz olur. Evlilik birliğinin yasal olarak bitirilmesinin sonucunda, sahip olunan çocuk ya da çocuklar hakim kararıyla eşlerden birine verilir. Bu durumda eşlerden biri ile çocuk ya da çocuklardan oluşan bir aile ile ilk anda tek başına kalan diğer bireyden oluşan bir yapı ortaya çıkar. Bu tip aileler parçalanmış yada eksik aile olarak bilinmektedir.
Ailenin işlevleri bazı faktörlerin etkisi altında düzenlenir bu faktörler nelerdir?
Bu faktörleri aileye ait faktörler ve topluma ait faktörler olarak iki gruba ayırarak incelemektedir.
Aileye ait faktörler nelerdir?
• Ailenin tipi, • Ailenin içinde bulunduğu fiziki ortam, • Ailenin sosyo-ekonomik durumu, • •Ailenin toplumdaki statüsü, dinamikleri, Ailenin aile yaşam döngüsü.
Topluma ait faktörler nelerdir?
• Toplumsal hizmetler imkanlar, gelenekler ve görenekler, • Cinsel davranış modeli, cinsiyete yüklenen roller, • •Çocuk bakımı ile eğitimine yönelik davranışların belirlediği toplumsal normlardır.
Ailenin işlevleri nelerdir?
• Ekonomik ihtiyaçları karşılamak, • Statü sağlamak, • Çocukların eğitimini planlamak, • Din eğitimi vermek, • •Boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek, • Aile üyelerinin birbirlerini korumalarını sağlayacak alt yapıyı oluşturmak • Karşılıklı sevgi ortamı oluşturmak
Ebert Stinnett ve Defaine göre sağlıklı ailenin fonksiyonları nelerdir?
1. Duyguları Paylaşma 2. Duyguları Anlama 3. Bireysel Farklılıkları Kabullenme: 4. İlgi ve Sevgi Duygularının Gelişimi: 5. İşbirliği: 6. Mizah Duygusu 7. Temel Gereksinimleri Karşılama: 8. Problem Çözme 9. Geniş Bir Felsefi Düşünce 10. Taahhüt 11. Taktir Duygularını İfade Etme 12. İletişim 13. Birlikte Zaman Geçirme 14. Maneviyat 15. Başa Çıkma Becerileri
Sağlıksız/Fonksiyonel olmayan ailelerin nitelikleri nelerdir?
Sağlıksız ailelerde her çocuğun kendine özgü bir kişiliği olduğu: belli bir kapasitesinin bulunduğu, belli yeteneklerinin olduğu ve bir sınırının bulunduğu, doğal eğilimleri ve ilgileri yönünden farklı olabileceği; gelişiminin ve yönlendirilmesinin bu doğrultuda olması 52 Toplumsal Yaşamda Aile gerektiği bilinmez. Bilinse de kabul edilmez. Böyle olunca da çocuk, önceden belirlenmiş kalıplar içerisine sokulmaya çalışılır.
McMastera göre aile işlevleri altı boyutta değerlendirerek, ayrıntılı bir model ortaya koymuştur. McMaster’in modelinde ortaya koyduğu bu boyutlar nelerdir?
1. Sorun çözme 2. İletişim 3. Roller 4. Duygusal tepkiler 5. Duygusal katılım 6. Davranış denetimi ana başlıkları altında incelenmektedir.
McMasterın sorun çözme boyutu nedir?
Ailenin işlevlerinden biri, karşılaştığı sorunları gerekli aşamalardan geçerek çözebilmesidir. İyi işlev gören, sorunlarını çözebilen bir ailede herhangi bir sorunun çözümü şu aşamalardan geçer, • Önce sorun tanımlanır • Seçenekler ortaya konur, • Seçeneklerden biri benimsenir, • Eyleme geçilir, • Zaman zaman durum değerlendirilir.
McMasterın iletişim boyutu nedir?
Aile üyelerinin gerek kendi aralarında, gerekse dış dünyayla bilgi alışverişini iletişimle sağladıklarını belirtmektedir. Ailede bireylerin açık, dolaysız ve karşılıklı bir iletişim kurabilme yeteneğinde olmaları istenir ve beklenir. Hiç kimse uzun süre iletişim kurmadan kalamaz. Aslında iletişim kurmamak bile bir iletişimdir. İletişim sadece bilgi aktarma aracı değildir. İletişim, aynı zamanda bir alışveriştir. Güç dengelerinin belirlenmesinde önem taşır.
Becvarlar iletişimin iki biçimde kurulabileceğini belirtmektedir, bunlar nelerdir?
Becvarlar iletişimin sözel ve sözel olmayan yollar ile iki biçimde kurulabileceğini belirtmektedir. Sözel iletişim sözcüklerle ifade edilenleri kapsar. Sözel olmayan iletişimde ise jestler, mimikler ve ses tonu gibi öğeler bulunur.
McMasterın aile içi roller boyutu nedir?
Aile içi rolleri, işlerin nasıl paylaşılıp yürütüldüğünü belirleyen davranış kalıpları olarak tanımlamak mümkündür. Ailedeki işlevlerin sağlıklı yürütülebilmesi büyük ölçüde, bireylerin rollerini benimsenmelerine ve uygulayabilmelerine bağlıdır. Bu roller genellikle günlük işlerin yürütülmesi ve paylaşımı sırasında belirlenir. Rol paylaşımı uygun ya da uygunsuz olabilir. Yine rol paylaşımının otokratik ya da demokratik paylaşım özellikleri de bulunabilir. Öte yandan kuşaklar arasında cinsiyete dayalı roller de dikkat çekicidir. Ailenin yapısı gelenekselleştikçe kız ve erkeğin görev sınırları keskinleşir. Roller arasındaki kesin sınırların olması ailede bir sorun kaynağıdır. Aynı şekilde sınırların belirsiz olması da çoğu kez sorun olur.
McMasterın duygusal tepkiler boyutu nedir?
Aile bireylerinin, duygusal tonu olan yaşantılara uygun nitelik ve dozda tepki verme yetisini kapsar. Aile bireylerinin, duygusal tonu olan yaşantılara uygun nitelik ve dozda tepki verme yetisini kapsar bireyin ailede haz alma, sevgi, hoşgörü, kabullenilme gibi olumlu duyguların yanı sıra özellikle önemli durumlarda üzüntü, öe, elem gibi duyguları da yaşayabilmesinin gerekli olduğunu belirtmektedir. Kültürel ve toplumsal yerel özellikler ailenin duygusal tepkilerini belirlemede önemli rol oynar. Aile bireyleri duygusal tepkilerini sözel ve sözel olmayan yollarla ifade eder. Gülme, ağlama, kızgınlık, çaresizlik, öe, kışkırtıcı tutumlar ilk görüşmede bile gözlemlenebilir. Sağlıklı bir ailede bu duygusal tepkiler uygun ve çeşitlidir.
Ailede bireylerin duygusal katılımı düzeylerini sıralayınız.
• Katılım olmayabilir • Zorunlu katılım vardır • Narsistik katılım vardır: • Empatik katılım vardır: • Sembiyotik katılım olabilir
Sembiyotik katılımı anlatınız
Ki ya da daha fazla aile bireyleri arasındaki sınırların bulanık ve ilişkilerin yoğun oluşuyla dikkati çeker. Çoğunlukla ağır patolojiye ilişkin bir ipucudur.
Narsistik katılımı anlatınız.
Burada katılım ben merkezcil düzeydedir. Yani kişi kendi duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için diğeriyle ilgilenir.
Hangi durumlarda ortaya çıkan davranış şekillerinin ailenin davranış kuralları hakkında bilgi vermektedir?
• Fiziksel olarak tehlikeli durumlar • Psikobiyolojik kontrol ve sorunları • Toplumsal kontrol
Davranış kontrolünün niteliksel yönüne bakınca görülen kontroller nelerdir?
a) Katı kontrol: Kuralların katı, değişmez biçimde uygulandığı kontroldür. b) Esnek kontrol: her koşulda duruma göre değişebilen akla uygun kontrol yollarının kullanıldığı kontroldür. c) Gevşek kontrol: Çok serbestliğe izin vermeyen ancak sınırları önceden çizilmemiş biçimdeki kontroldür. d) Kaotik kontrol: Aynı durum karşısında bile her seferinde farklı uygulanan, önceden belirlenemeyen bazen da hiç uygulanmayan kontroldür.
Aile içinde kurallara uymada güçlük çekilmesinin sebepleri nelerdir?
Kuralların aile bireylerinin, özellikle de çocukların yaşına uygun olmaması, ailenin gelişimsel dönemine ve koşullara göre değişikliğe uğramaması bu kuralların uygulanmasında güçlük çıkarır. Bu durum uygunsuz oluşu nedeniyle, işlemeyen katı kurallara uymama ihtimalini arttırır.
Aile işlevlerini etkileyebilecek etmenler nelerdir?
Bu etmenler, bireylerin eğitim durumları, yaşları, evde yaşayan kişi sayısı, evlenme yaşları gibi niteliksel özellikler ile, aile içi ilişkiler, ekonomik nitelikler, ailede yaşayan kronik hastalığı ya da özrü bulunan bireyler ve ailenin gelişimsel niteliğidir.
Eşlerin evlenme yaşları evliliği nasıl etkiler?
Erken yaşlarda yapılan evliliklerde eşlerin yaşamlarını yönetebilecek ortak bir felsefeye sahip olmamaları evlilikte geçimsizliğe neden olur. Erken yaşlarda yapılan evliliklerde eş seçiminin genellikle toplumun etkisiyle olduğu, beklentilerin ilerleyen yıllarda değiştiği ve uyumsuzlukların başladığı görülmektedir. Bireylerin belli bir olgunluğa ulaşıp evlenmeleri temelin sağlam olması için oldukça önemlidir.
Ailede üye sayısının az olmasının faydaları nelerdir?
Üye sayısının az olduğu ailelerde birbirlerini dinleme, rahat iletişim kurma, sorun ve ihtiyaçlarına çözüm bulabilme işlevleri daha kolay olmaktadır.
Aile içi ilişkilerde iletişimin önemi nedir?
İletişim, karşılıklı sevgi - saygı ve işbirliği, aile işlevlerinin yerine getirilmesinde önemlidir. Aile bireylerinin görev ve sorumlulukları paylaşması beraberliği güçlendiren önemli bir etkendir.
Ailede ruhsal sorunlu birilerinin olması evliliği nasıl etkilemektedir?
Ruhsal sorunlu bir bireyin varlığı mutlu bir aile yaşamı için bir tehdit unsuru olarak algılanır. Bu durum aile için sorundur. Aileye aile ve iş yaşamında çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Aile bireylerinin ve iş yerindeki kişilerin verdiği tepkiler kişinin aile ilişkilerinin bozulmasına ve büyük olasılıkla ailesini kaybetmesine neden olmaktadır.
Aile yaşam döngüsü nedir?
Aile yaşam döngüsü, aileyi zaman süreci içinde bir sistem olarak gösteren ve bir ailenin yaşamında önemli olan aşama ya da olaylar dizisidir. Bir başka anlatımla, ailenin kurulduktan sonra üyelerinin tamamını kaybedinceye kadar geçen zaman içinde çeşitli gelişimsel dönemleridir.
Aile yaşam dögüsünü sınıflandırınız.
Aile yaşam döngüsü; • çekirdek, • başlangıç, • genişleyen • daralan aileler olarak sınıflandırılmaktadır.
Aile yaşamının incelenmesinde 8 dönem olduğunu belirten kişi kimdir?
Duvall.
ailenin tanımınız yapınız.
Bu nedenle aileyi, günümüzde sadece bireylerin
birlikteliğinden oluşmuş sade bir yapı olarak görmekten çok, “bireylerin bir bütün içinde
kaynaşmasından oluşan ve temel bir amacı olan bir birincil grup” olarak da tanımlamak
ve bu tanıma göre değerlendirmek olasıdır.
Murdock ve Yorburg’a göre aile dışında başka bir kurum tarafından yerine getirilmesi
mümkün olmayan görevler nelerdir ?
• Cinsel ihtiyaçların karşılanması
• İnsan soyunun devamı
• Ekonomik iş birliği
• Çocukların eğitimi ve sosyalleşmesi
fonksiyonel (sağlıklı) ailede görülen özellikler nelerdir?
Sağlıklı ailenin göstergeleri, karşılıklı saygı, işbirliği, eve, çocuklara ve yakın dostlara
karşı sorumlu davranma tutum ve davranışıdır. Sağlıklı ailede bir sorun ortaya çıktığında
ve çatışma olduğunda bireyler sorumlu davranarak, uygun bir çözüme ulaşmak için işbirliği içine girerler. Aile bireyleri ortak amaç ve değerlere sahiptirler
fonksıyonel olmayan (sağlıksız) ailede görülen özellikler nelerdir ?
sağlıksız bir ailenin özellikleri de şu şekilde sıralanabilir :
• Aile bireyleri arasında iletişim bozuktur,
• Aile bireyleri arasında ilişkiler kopuktur,
• Aile bireyleri arasında ilişkiler katı kurallara bağlıdır.
Bu tip ailelerde bireyler birbirlerine gerçek bir yakınlık duymazlar. Birbirlerine karşı
olumsuz duygular beslerler. Birbirlerine karşı olumsuz davranışlar sergilerler. Bu yapıdaki ailede bireysel doyumsuzluklar büyük olasılıkla giderek hastalıklı bir yapıya dönüşür.
aile fonksiyonları esas alınarak kaç gruba ayrılır ? açıklayınız.
ş, Ailenin fonksiyonlarını esas olarak beş
gruba ayırarak incelemektedir. Söz konusu bu sınıandırma aşağıdaki gibidir.
1. Biyolojik fonksiyon: Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek neslin devamını sağlamaktadır.
2. Ekonomik fonksiyon: Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek bir yandan temel ihtiyaçlarını karşılamakta, diğer yandan içinde bulunduğu toplumun ekonomisine
katkı yapmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğu toplumu ekonomik açıdan yönlendirmektedir.
3. Sosyal fonksiyon: Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, tek tek bireylerinin bütün
olarak da kendisinin , sosyal güvenlik, eğlence, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını gidermektedir.
4. Kültürel fonksiyon: Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, kültürün bir sonraki kuşağa aktarılması görevini yerine getirmektedir. Bu şekilde kültürün kuşaktan kuşağa
aktarılması ile aileye ait değerlerin kaybolmadan sürdürülmesi sağlanmaktadır.
5. Psikolojik fonksiyon: Aile bu fonksiyonunu yerine getirerek, aile bireyleri arasında
mutlaka olması gereken, güven ve sevgi ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır.
fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan aile kavramlarınız açıklayınız.
şlevlerini beklenen düzeyde
yerine getiren aileler fonksiyonel
aileler, aile içi etkileşim
bozuk olduğu için işlevlerini
yerine getiremeyen aileleri de
fonksiyonel olmayan aileler olarak
gruplandırılmaktadır.
özellikle az gelişmiş ülkelerin ve yörelerin kırsal kesimi ile ilişkilendirilen aile çeşitinin ismini yazarak özelliklerini açıklayınız.
geleneksel geniş aile tipidir. Geniş Aile özellikle az gelişmiş ülkelerin ve yörelerin kırsal kesimi ile ilişkilendirilir. Bu görüş doğru olmakla birlikte azgelişmişlik ile sınırlı
değildir. Yani gelişmiş ülkelerde de kırsal kesimde aileler genellikle geniş ailedirler. Geniş
aile birkaç kuşağın bir arada, çoğu kez aynı çatı altında yakın ilişkiler ve beraberlik içinde,
çoğunlukla tek bütçeye katkı ve tek bütçeden harcama yaparak yürüttükleri bir aile türüdür.
Aile bireyleri arasında cinsiyete, yaşa ve aile içinde bulunan statüye ve erkeğin soy çizgisine
göre düzenlenmiş hiyerarşik bir ilişki düzeni, yapı ve işleyiş vardır. Aile üyeleri bu hiyerarşik düzene uyarlar. İş bölümü, işbirliği ve bütünlük içinde yaşarlar. Geleneksel aile öncelikli
olarak ekonomik bir birimdir. Geleneksel ailede evlilikler genellikle sevgi temelli olmayıp,
büyüklerin uygun gördüklerini eşleştirmesi esasına göre yapılır. Evliliklerin temelinde sevgi
yoktur. Evlilikte sevginin sonradan gelişmesi beklenir. Büyükler evlenecek gençleri, mülkiyetin bölünmemesi, malın dışarı gitmemesi, ekonomik güç, toplumda daha fazla itibar kazanma, statü yükseltme gibi ögelere göre birbirlerine eşleştirirler. Geleneksel ailede kadınlar
ve erkekler arasındaki eşitsizlik dikkat çekicidir. Evlenme yaşı küçüktür
çekirdek aile ' nin tanımını yaparak hangi topluluklarda daha çok oluştuğunu açıklayınız.
Çekirdek aile, ana baba ve çocuklardan oluşmuş, yalnızca iki nesil süresince birleşen bir
bağdır. Çekirdek aile, bugün batı toplumunda en yaygın olan aile yapısıdır. Sanayileşme
insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak için insanlar kırsal kesimden
ve dolayısı ile geniş aileden ayrılarak sanayi merkezlerine göç etmişlerdir. Sanayileşmenin
olduğu yerlerde yeni bir kentleşme ve kültür oluşmuştur. Söz gelimi en büyük ve önemli
bir değişiklik olarak kadın ev dışında gelir getirici bir işte çalışmaya başlamıştır. Bu durum aile yapısını etkilemiştir. Sosyal ve ekonomik nedenlerle ailede bulunan hane halkı
sayısı azalmış yani aile nüfus olarak küçülmüştür.
çekirdek ailenin toplumsal işlevleri nelerdir ?
1. Soyun sürekliliği ve toplumsallaşma işlevi: Üreme, çocuk yapma ve buna bağlı olarak çocukların sosyalleştirilmesi,
2. Psikolojik dengenin (doyumun) sağlanması: Sanayileşme ve kentleşme sonucu geleneksel ailedeki yüz yüze yoğun ilişki ve dayanışmalar yerini bireysel ilişkilere bırakmıştır. Birey tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılamak zorundadır. Bu nedenle,
birey yalnızlaşmıştır, duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Çekirdek
aile bu duygusal ihtiyaçları karşılamaktadır.
geçiş ailesi kavramını tanımlayınız.
Geçiş ailesi, toprağa bağlı üretimden sanayileşmiş bir üretime doğru hızlı bir geçişin olduğu, nüfusun hızla arttığı, toplumsal yapı ve yaşam biçimi kavramlarının hızla geliştiği
toplumlarda oluşan bir aile tipi olarak bilinmektedir
eşlerin yasal olarak kurdukları evlilik birliğini yine yasal yollarla sona erdirdiği aile çeşiti nedir ? kısaca açıklayınız.
Parçalanmış Aile
Bazı durumlarda eşlerin yasal olarak kurdukları evlilik birliğini yine yasal yollarla sona erdirmek durumunda kalabilirler. Bu durum doğal olarak istenmez. Ancak yaşamın doğal
akışı sırasında bazen kaçınılmaz olur. Evlilik birliğinin yasal olarak bitirilmesinin sonucunda, sahip olunan çocuk ya da çocuklar hakim kararıyla eşlerden birine verilir. Bu durumda
eşlerden biri ile çocuk ya da çocuklardan oluşan bir aile ile ilk anda tek başına kalan diğer
bireyden oluşan bir yapı ortaya çıkar. Bu tip aileler parçalanmış yada eksik aile olarak bilinmektedir.
ailenin işlevlerinden aileye ait faktörler nelerdir ?
Aileye ait faktörler şu şekilde sıralanabilir:,
• Ailenin tipi,
• Ailenin içinde bulunduğu fiziki ortam,
• Ailenin sosyo-ekonomik durumu,
• Ailenin toplumdaki statüsü, dinamikleri, Ailenin aile yaşam döngüsü.
ailenin temel işlevleri nelerdir ?
ailenin yedi işlevi belirlenmiştir.
Bu işlevler şu şekilde sıralanabilir :
• Ekonomik ihtiyaçları karşılamak,
• Statü sağlamak,
• Çocukların eğitimini planlamak,
• Din eğitimi vermek,
• Boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek,
• Aile üyelerinin birbirlerini korumalarını sağlayacak alt yapıyı oluşturmak
• Karşılıklı sevgi ortamı oluşturmak
İyi işlev gören, sorunlarını çözebilen bir ailede herhangi bir sorunun çözümü hangi aşamalardan geçer ?
• Önce sorun tanımlanır,
• Seçenekler ortaya konur,
• Seçeneklerden biri benimsenir,
• Eyleme geçilir,
• ;aman zaman durum değerlendirilir
aile içi iletişimi açıklayınız.
aile üyelerinin gerek kendi aralarında, gerekse dış dünyayla bilgi
alışverişini iletişimle sağladıklarını belirtmektedir. Ailede bireylerin açık, dolaysız
ve karşılıklı bir iletişim kurabilme yeteneğinde olmaları istenir ve beklenir. Hiç
kimse uzun süre iletişim kurmadan kalamaz. Aslında iletişim kurmamak bile bir
iletişimdir. İletişim sadece bilgi aktarma aracı değildir. İletişim, aynı zamanda bir
alışveriştir. Güç dengelerinin belirlenmesinde önem taşır
aile içi rol kavramını tanımlayarak kısaca açıklayınız.
Aile içi rolleri, işlerin nasıl paylaşılıp yürütüldüğünü belirleyen davranış kalıpları olarak tanımlamak mümkündür. Ailedeki işlevlerin sağlıklı yürütülebilmesi
büyük ölçüde, bireylerin rollerini benimsenmelerine ve uygulayabilmelerine bağlıdır. Bu roller genellikle günlük işlerin yürütülmesi ve paylaşımı sırasında belirlenir.
Rol paylaşımı uygun ya da uygunsuz olabilir.
aile icinde görülen kontrol tarzlarınız yazınız.
a. Katı kontrol: Kuralların katı, değişmez biçimde uygulandığı kontroldür.
b. Esnek kontrol: )er koşulda duruma göre değişebilen akla uygun kontrol
yollarının kullanıldığı kontroldür.
c. Gevşek kontrol: Çok serbestliğe izin vermeyen ancak sınırları önceden çizilmemiş biçimdeki kontroldür.
d. Kaotik kontrol: Aynı durum karşısında bile her seferinde farklı uygulanan,
önceden belirlenemeyen bazen da hiç uygulanmayan kontroldür
AİLE İŞLEVLERİNİ ETKİLEYEBİLECEK ETMENLER NELERDİR ?
Aile işlevlerinin sağlıklı veya sağlıksız olmasında bazı etmenler rol oynar. Bu etmenler,
bireylerin eğitim durumları, yaşları, evde yaşayan kişi sayısı, evlenme yaşları gibi niteliksel özellikler ile, aile içi ilişkiler, ekonomik nitelikler, ailede yaşayan kronik hastalığı ya
da özrü bulunan bireyler ve ailenin gelişimsel niteliğidir. Aile işlevlerini etkileyebilecek
etmenleri aşağıdaki başlıklar altında incelemek mümkündür.
Ailede ruhsal sorunu olan bir üyenin varlığı aile işlevlerini nasıl etkiler ?
Ailede ruhsal sorunu olan bir üyenin varlığı aile işlevlerini genellikle olumsuz etkiler. Bireyler evlilik doyumundan ve işlevlerin yerine getirilmesinden memnun olmazlar. Ruhsal
sorunlu bir bireyin varlığı mutlu bir aile yaşamı için bir tehdit unsuru olarak algılanır. Bu
durum aile için sorundur. Aileye aile ve iş yaşamında çeşitli sorunlar yaşamasına neden
olur. Aile bireylerinin ve işyerindeki kişilerin verdiği tepkiler kişinin aile ilişkilerinin bozulmasına ve büyük olasılıkla ailesini kaybetmesine neden olmaktadır. Böylece aile işlevleri sağlıksız olmaya başlamaktadır.
Aile yaşam dögüsünü tanımlayınız.
Aile yaşam döngüsü, aileyi zaman süreci içinde bir sistem olarak gösteren ve bir ailenin
yaşamında önemli olan aşama ya da olaylar dizisidir. Bir başka anlatımla, ailenin kurulduktan sonra üyelerinin tamamını kaybedinceye kadar geçen zaman içinde çeşitli gelişimsel dönemleridir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 9 Gün önce comment 11 visibility 18035
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1177
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 623
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2752
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 914
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25582
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14511
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12514
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12506
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10430