Bilgisayar Destekli Harita Yapımı 2 Dersi 5. Ünite Özet

Temel Hesap İşlemleri

Netcad Hesap Modül İşlemleri

NetCAD 7.0 ana modülünde yer alan hesap modülü birçok temel haritacılık hesaplamaları içermektedir. Bu temel hesaplamalar:

  • Poligon Hesabı,
  • Kutupsal Koordinat Hesabı,
  • Kesişim Hesabı,
  • Yan Nokta Hesabı

olarak sayılabilirler.

Bu ünitede sizlere yapılacak işlemler adım adım anlatılacaktır.

Projeksiyon ve Ölçek Seçimi

Adım 1:

Netcad anamodül arayüzünü görüntülemek için Bilgisayar > Windows (C) > Netcad7 > NC32 programını fare ile seçiniz.

Adım 2:

Proje parametre ayarları, projenin genel özelliklerini etkileyen ve her proje başlangıcında yapılması gereken unsurlardan birisidir. Proje parametrelerini oluşturmak için, Netcad uygulama menüsünde Özellikler> Proje Özellikleri fonksiyonunu fare ile seçiniz.

Adım 3:

Açılan pencerede bulunan aktif projeye ilişkin ölçek ve projeksiyon bilgisi bulunmaktadır. Proje özellikleri penceresinin sol tarafında bulunan Ölçek fonksiyonunu (Aktif proje altındaki) fare ile seçiniz. Ölçek değerini 2000 olarak giriniz. Ölçek değişikliğinin uygulanmasını istediğiniz özellikleri fare ile işaretleyiniz.

Projeksiyon Tanımlama

Projeksiyon parametreler penceresinde altta bulunan datum tanımlama bölümü üstte projeksiyon seçiminden sonra aktif hâle gelmektedir.

Adım 4:

Proje özellikleri penceresindeki aktif proje menüsündeki Projeksiyon fonksiyonunu fare ile seçiniz. Açılan pencerede projeksiyon sekmesi yanında bulunan kutucuğu fare ile tıklayınız.

Adım 5:

Ekrana gelen Projeksiyon Parametreleri penceresinde Projeksiyon ve Datum seçimi yapılması gerekmektedir.

Projeksiyon bilgisini UTM 3° (Universal Transvers Mercator) olarak seçiniz.

Adım 6:

Projeksiyon UTM 3 olarak, seçildikten sonra, aktif hale gelen Datum penceresinden ED50 (European Datum 1950) fonksiyonun fare ile seçiniz. Bu pencerede altta bulunan merkezi meridyen değerini çalışma bölgemiz için 30’ye getiriniz .

Adım 7:

Merkezi meridyen değerini 30 olarak değiştirdikten sonra “Proje Özellikleri” penceresinde tanımlanan projeksiyon, datum ve dilim numaraları doğru olarak görüntülenmelidir. Bu ekranda da Tamam butonuna basarak Projeksiyon tanımlama işlemini tamamlayıp NetCAD ana ekranına geri dönünüz.

Tabaka Oluşturma

Projedeki objeleri sınıflandırmak, özellik ve nitelik vermek amacı ile tabaka yapıları kullanılmaktadır. NetCAD arayüzünde tabaka oluşturmak için Katman Yöneticisi penceresinde işlemler yapılır.

Yanlış isimle oluşturulan tabakanın isminin düzeltilmesi için, Katman Yöneticisi penceresinde yanlış yazılan tabakanın üzerine fare ile çift tıklayarak aktif hâle getirilir ve tabaka adı değiştirilir. Düzeltme işlemi, yanlış isimli tabaka üzerinde fare ile sağ tıklandığında gelen

menüde özellikler butonu ile de yapılabilir.

Koordinat Girişi

Adım 12:

Netcad yazılımında koordinat girişi, nokta editöründen ve veri görüntüleme arayüzünden olmak üzere 2 şekilde yapılabilmektedir. Nokta editöründen koordinat girişi yapmak için NetCAD anamodül menülerinden Hesap > Nokta Editörü fonksiyonunu fare ile seçiniz.

Adım 13:

Ekrana gelen Düzenlenecek Noktalar arayüzünde fare ile Nokta Adı dizini Süzgeci penceresi açıldıktan sonra Tamam butonunu tıklayınız.

Adım 14:

Nokta Editörü penceresinde fare ile nokta satırı seçiniz (seçilen satır mavi renk olacaktır) ve F4: Edit butonuna tıklayınız. Seçili nokta satırının aktif hâle gelen Nokta Adı kolonuna, P.1 değerini giriniz. Fare ile X ve Y kolonlarını tıklayarak P.1 noktasının koordinat değerlerini giriniz. ENTER tuşuna basarak işlemi sonlandırınız.

Adım 15:

Son koordinat girişinden sonra Tamam butonuna tıkladıktan sonra ekrana gelen Yaptığınız Değişiklikler Saklanacak penceresinde fare ile Bağlı Çizgileri Güncelle ve Çizgi Kotlarını da Güncelle sekmelerini işaretledikten sonra Tamam butonuna basınız.

İşlemler sonunda Nokta Editörü penceresinde tabaka kolonu altında POL yazacaktır. Nokta girişler P sembolü - le yapılırsa katman yöneticisinde otomatik olarak POL tabakası açılacak ve poligon noktaları ekranda görüntülenecektir. Arayüzde görüntülenen noktaların - isimler ekranda görünmüyorsa Görünüm menüsünde Etiket Ayarları bölümünde Nokta Adları sekmesinin işaretli olup olmadığını kontrol ediniz.

Kutupsal Hesaplamalar

Eğik Kenar ve Düşey Açı Yardımı ile Kutupsal Koordinat Hesabı

Adım 17:

Kutupsal hesaplama işlemlerini yapabilmek için NetCAD anamodül menülerinden Hesap > Eğik kenar-Düşey Açı fonksiyonunu fare ile seçiniz.

Adım 18:

Komut Panelinde DURULAN NOKTA komutunu gördükten üst menüde aktif hale gelen Nokta Seçim Araçlarından sonra yakalama araçları içinde bulunan Nokta sekmesini işaretleyiniz.

Adım 19:

Ekranda görülen 1 numaralı poligon noktası üzerine fare ile tıklayıp seçtikten sonra Komut Panelinde BAKILAN NOKTA komutu görülecektir.

Adım 20:

Bakılan nokta olarak 2 numaralı poligon noktası üzerine fare ile tıkladıktan sonra İlk Açı ve Alet Yüksekliği değerlerinin girileceği pencere ekrana gelecektir. Bu pencerede İlk Açı ve Alet Yüksekliği değerlerini 0 ve 1.5 metre olarak giriniz.

Adım 21:

Ekrana gelen Kutupsal Bilgi arayüzünde 4 no’lu noktaya ait Yatay Açı, Düşey Açı, Eğik Mesafe, Reflektör Yüksekliği ve Nokta Adı bilgilerini girdikten sonra Tamam butonuna basınız. Nokta Bilgisi arayüzünde nokta adını kontrol ederek tekrar tamam butonuna basınız.

Adım 22:

Ekrana gelen Kutupsal Bilgi arayüzünde 5’ten 15’e kadar olan noktalara ait Yatay Açı, Düşey Açı, Eğik Mesafe, Reflektör Yüksekliği ve Nokta Adı bilgilerini Adım 21’i tekrarlayarak giriniz. Son nokta giriş işlemi tamamlandıktan sonra iptal butonuna basınız .

Bu bölüm altındaki

  • Yan Nokta Hesabı,
  • Kesişim Hesapları,
  • 4 Nokta Yardımıyla Kesişim Hesabı

içeren detaylı adımlarını kitabımızdan takip ederek pekiştirebilirsiniz.

Çizim işlemleri

Adım 42:

Çizgi oluşturma işlemleri için NetCAD ana modül menülerinden Giriş> Çizgi fonksiyonunu fare ile seçiniz.

Adım 43:

Aktif hâle gelen Nokta Seçim araçlarından nokta yakala açık değilse nokta yakala modunu aktifleştiriniz. Çizgi çizme işleminin BİNA ve HAVUZ tabakalarında yapılması gerekmektedir. Katman Yöneticisinde BİNA tabakasına tıklayarak çizim için aktif hale getiriniz.

Adım 44:

Çizgi çizme işlemi için sırayla uygulama üzerindeki noktaları fare ile seçerek noktaları birleştirme işlemini gerçekleştiriniz. Çizgi çiz işlemini sonlandırmak için fare sağ tuşuna tıklayın. Çizgi çizme işini tekrar aktif hâle getirmek için fare sol tuşuna çift tık yapınız.

Tarama İşlemleri

Adım 46:

Çizgi çizme işlemi tamamlandıktan sonra Bina ve Merdiven Taramaları için TARAMA isimli bir tabaka açınız. Tabaka rengi için RGB değerlerinden R:175, G: 175, B: 75 olarak giriniz ve Tamam butonuna basınız.

Adım 47:

Bina taraması için Netcad anamodülünde Detaylar>Alan Taramaları>Bina Taraması fonksiyonunu fare ile seçiniz.

Adım 48:

Ekrana gelen Bina Taraması penceresinden gerekli değerleri girdikten sonra Tamam butonuna basınız.

Adım 49:

Komut satırında BİNANIN İÇİNDE BİR NOKTA GÖSTER komutu görünce bina içine fare ile tıklayınız. İşlemi sonlandırmak için fare sağ tuşuna tıklayınız .

Bu işlemde Katman Yöneticisinde TARAMA tabakası seçili olacaktır. İşlemi sonlandırmak için fare sağ tuşuna tıklayınız ve çıkan pencerede İptal butonuna basınız.

Bu bölüm altındaki Semboloji ve Yazı, Sorgu İşlemleri ve Projeksiyon Dönüşümlerinin detaylı adımlarını takip ederek programı pekiştiriniz.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi