Bilgisayar Destekli Harita Yapımı 2 Dersi 3. Ünite Özet

Netcad 7 Ana Modül Ara Yüzü Tanıtımı

Netcad Ana Modül Bileşenleri ve Tanıtımı

Netcad 7.0 Ana modül ara yüzü, ana modül menüleri ile birlikte koordinat paneli, durum çubuğu ile komut panelinden oluşmaktadır. Ayrıca Netcad 6.0 ile birlikte kullanıcıya sunulan şerit menüler, katman yönetim paneli ve arama alanını içeren yeni işlevler yine Netcad 7.0 içinde de bulunmaktadır. Bu yeni işlevler sayesinde dinamik bir yapı kazanan yeni ara yüz mevcut duruma göre kendisini güncellemektedir.

Açılan ara yüz ekranında Hızlı Erişim Çubuğu, Ana modül Menüleri, Ana modül Fonksiyonları, Katman ve Referans Yöneticisi, Komut ve Koordinat Panelleri bulunmaktadır. Bu bölümde sizlere Netcad ara yüzü ve Ana modül fonksiyonlarından Giriş¸, Düzenle, De- taylar ve Görünüm menüleri hakkında sırasıyla bilgiler verilecektir.

Açılan ara yüzün en üstünde Windows tarafından tasarlanan birçok diğer programda da bulunan Windows Ofis menü yapısı bulunmaktadır. Netcad ekranının sol üst kösesinde, en sık olarak kullanılan fonksiyonların bulunduğu “Hızlı Erişim Çubuğu” yer almaktadır. Bu Hızlı Erişim Çubuğunda sırasıyla “Yeni, Aç, Kaydet, Çizdir, Netcad Portal, İşlemi Geri Al, İşlemi Yeniden Yap, Aktif Proje, Obje Özellikleri, Limitleri Hesapla, Pencere Büyüt ve diğer fonksiyonlar” bulunmaktadır.

Bu fonksiyonlardan “Yeni” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karsımıza “Yeni Proje İçin Şablon Seçin” penceresi açılacaktır. Bu pencerede çeşitli çalışmalar için hazırlanmış¸ şablonlar bulunmaktadır. Seçilecek şablonların adları, açıklamaları, projeksiyonları ve kategori bilgileri bu pencerede gösterilmektedir “Aç” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karsımıza Dosya Aç penceresi gelecektir. Buradan daha önce hazırlanmış¸ olan projeleri seçerek fare ile “Aç” butonuna tıklandığında ana modül ekranında projemiz görüntülenecektir. Aç butonu yardımıyla Netcad tarafından üretilmiş¸ rapor, raster ve makro dosyaları ile farklı CAD programları tarafından üretilmiş¸ (DGN, DWG, DXF formatında) çizim dosyaları görüntülenebilmektedir.

“Projeyi Mevcut İsmi ve Formatı ile Kaydedin” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karsımıza Dosya Sakla penceresi açılacaktır. Bu pencerede mevcut projeyi kaydetme işlemi yapılmaktadır. Projeyi farklı bir formatta kaydetmek için kayıt türü bölümünün yanında bulunan ok sembolüne fare ile tıklanarak farklı kayıt format türleri görüntülenebilir. Format türü seçildikten sonra üstte bulunan konum bölümünden dosya kayıt konumu seçilip “Kaydet” butonu fare ile tıklanarak kayıt işlemi tamamlanmaktadır.

“Yazıcıyı ve diğer yazdırma seçeneklerini belirleyerek proje çıktısı alın” hızlı erişim sem- bolüne tıklandığında karsımıza Çizdir penceresi açılacaktır. Bu pencere ile yapılan çizimlerin yazıcıya gönderilme işlemi yapılmaktadır. Bu pencerenin sol üst tarafın- da bulunan boşluklar bölümü, çizdirilme alanı ile çizdirilecek kâğıt boyutunun ilişkisini göstermektedir. Çizim esnasında kâğıt kenarlarından bırakılacak boşluk, bu alanda tanımlanmaktadır. Sol ortada bulunan bölümde ise çizim ölçeğinin belirlendiği ölçek seçim penceresi bulunmaktadır. İstenilen çizim ölçeği buradan seçilmektedir. Sol alt bölümde bulunan seçenekler bölümünde ise çizim alanına dış¸ çerçeve çizilip çizilmeyeceğini gösterir sekmeler bulunmaktadır.

Bu temel fonksiyonlardan sonra hızlı erişim çubuklarında sırasıyla Aktif Projeyi Kapat, İşlemi Geri Al, İşlemi Yeniden Yap, Obje Özelliklerini Sorgula, Limit Hesapla, Pencere Büyüt gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar istenilirse kullanıcıya özel olarak ayarlanabilmektedir. Bu işlem için hızlı erişim çubuğunda bulunan “Daha Çok Buton” (üçgen Sembol) fonksiyonuna fare ile tıklayarak açılan küçük pencerede “Hızlı Erişim Çubuğunu Özelleştir” fonksiyonu seçilmelidir.

Netcad Uygulama Menüsü

Ana menü sol üst kösesinde bulunan Netcad sembolü tıklandığında açılan pencere ile Netcad uygulama menüsü aktif hâle gelecektir.

Bu menü içinde bulunan “Ekle” menüsü içinde “Dosya Ekle ve Yerleştir” işlemi ile Netcad NCZ uzantılı projeleri aktif projenizin üzerine ekleyebilir, çizim ekranında belirleyeceğiniz koordinatlarda açabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için “Dosya Ekle ve Yerleştir” işlemine tıklandıktan sonra açılan pencereden eklemek istediğimiz projeyi dosya dizininde seçip ekle ve yerleştir butonuna tıklamamız gerekmektedir. Bu işlem sonunda seçtiğiniz proje blok yapısında yüklenerek fare imlecinin ucuna gelecektir. Çizim ekranında istediğiniz koordinata fare sol tuş¸ yardımı ile yüklediğiniz projeyi ekleyebilirsiniz. Dosyayı çizim ekranına yerleştirmek istemiyorsanız fare sağˆ tuşuna tıklayarak işlemi iptal edebilirsiniz.

“Kaydet” işlemi proje üzerinde yapılan her türlü değişiklikler kalıcı hâle getirilmektedir. Saklama işlemi, dosyanın aynı isim ve uzantısı olacak şekilde gerçekleşecektir “Şablon Olarak Kaydet” fonksiyon oluşturduğunuz projenizin farklı özelliklerini (katman yapısı, projeksiyonu vb.) şablon olarak kaydedip başka projelerde şablon olarak kullanmanızı sağlayan işlemdir. “Şablon Olarak Kaydet” fonksiyonu fare ile seçildikten sonra açılan pencerede Şablon Adı ve Tipi seçilerek Tamam butonuna basılarak işlem sonlandırılmaktadır.

“Gönder” işlemi ile üzerinde çalışılan proje, Google Earth programına aktarılabilir, e-posta ile NCZ formatında veya ekran görüntüsü ile raster formatında gönderilebilir ya da GPS dosyası oluşturulabilir. “E-Posta” ile gönder fonksiyonu ile üzerinde çalışılan NCZ dosyasının e-posta eki olarak gönderilmesi işlemidir. Netcad Teknik Desteğe E-Posta Gönder seçeneği ile üzerin- de çalışılan aktif projenin Netcad Teknik Hizmetler ve Eğitim Müdürlüğü’ne e-posta eki olarak gönderilmesi işlemidir. Ekran Görüntüsü gönderme seçeneği ile üzerinde çalışılan projenin ekran görüntüsü JPEG formatında e-posta eki olarak gönderilebilir. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için varsayılan posta istemcisinin Microsoft Outlook olması gerekmektedir. Aksi halde uyarı alınacaktır.

Proje Özellikler menüsü ile projenin ölçeği ve projeksiyonu gibi projeye ait özellikler değiştirile bilinmektedir. Proje Özellikleri fonksiyonu fare ile seçildikten sonra ekrana Projeksiyon Özellikler penceresi gelecektir. Proje Özellikleri menüsünde aktif projeye ilişkin Proje Bilgileri fonksiyonu fare ile seçildikten sonra aktif projede kullanılan katman sayısı, çizgi tipi sayısı, obje sayısı hakkında bilgiler açılan pencerede görüntülenebilir.

“Netstore” Netcad 7 üzerinde çalışan uygulamaların, bazı verilerinin indirilebileceği bir web sitesidir. Uygulamalar bölümünde, NetStore’da bulunan uygulamalar görüntülenebilmektedir. Uygulamalarım bölümünde, NetStore’dan satın alınmış¸ veya yüklenmiş¸ uygulamalar görüntülenmektedir. Sipariş¸ Yükle bölümü ise Netstore’dan yeni uygulamaları sipariş¸ edebileceğiniz bölümdür.

Veri Üretim Menüleri

Netcad hızlı erişim çubuklarının altında, Proje Verileri Üretim menüleri bulunmaktadır .Bu menülerden ilki Giriş¸ menüsüdür. Giriş¸ menüsünde proje üzerinde çeşitli çizimler, sorgulamalar, düzenlemeler yapabileceğimiz temel fonksiyonlar bulunur. Bu fonksiyonlar Çizim, Sorgu, Düzenleme ve Görüntü Araçları olmak üzere 4 gruba ayrıl- maktadır. Bu alt fonksiyonlar ilerleyen ünitelerde uygulamalı olarak anlatılacaktır. Çizim araçları içinde proje üzerine ekleyebileceğimiz çizgi, alan, nokta, daire yay, yazı, sembol, metin ekleyebileceğimiz fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu menüdeki bazı fonksiyonlar kendi içinde alt fonksiyonlara sahiptir. Düzenle menüsü ile proje üzerinde Toplu Obje Değiştir penceresinde objelerin ortak özelliklerini değiştirebilir, Bul Değiştir, ekrandaki yazıların seçilerek üzerinde değişiklikler yapılmasını ağlayan işlemdir. Bu değişiklikler tek tek yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılabilir. Ayrıştır bir bütün olarak algılanan objelerin, kendini oluşturan diğer objelere ayrıştırılması işlemidir. Proje üzerindeki uçları açık kalan çizgileri birleştirme, kırma, obje bölme işlemleri yine bu menü üzerindedir. Bununla birlikte objeleri, aynalama, çevirme, ölçekle- me işlemleri burada yapılmaktadır.

Görünüm menüsü ile proje üzerinde bulunan noktaların adları ve kodlarının, taramaların, alan adlarının, ekran üzerinde görünüp/görünmeme, projede kullanılan çizgi kalınlıklarını ayarlama vb. işlemlerini gerçekleştirilen fonksiyonlar bulunmaktadır.

Katman Yöneticisi, Referanslar ve Semboloji

Netcad katman (tabaka) yapısı, tüm verilerin üretildiği ve düzenlendiği vektör yapıdır. Proje verileri bu menü sayesinde katmanlara ayrılarak düzenlenmektedir.

Netcad Semboliji butonuna fare ile tıklandığında çizimlerde kullanılacak çizgi tipi ve yazı tipi görüntülenmektedir. Çizimlerde kullanılacak çizgi tipi fare ile seçilerek aktif hâle getirile bilinmektedir.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v