Çağdaş Türk Yazı Dilleri 2 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Kazak Türkçesi
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Türk lehçeleri içerisinde en geniş sahada konuşulan Türk lehçesi nedir?
Kazak Türkçesi Türk lehçeleri içerisinde en geniş sahada konuşulan Türk lehçesidir.
Kazak Türkçesi hangi bölgelerde konuşulmaktadır?
Kazak Türkçesi bugün dağınık olarak Kazakistan, Doğu Türkistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi bölgelerde yaşayan Kazaklar tarafından konuşulmaktadır.
Kazak Türkleri şuanda hangi alfabeyi kullanmaktadırlar?
Kazak Türkleri 1923 yılına kadar Arap alfabesini kullanırlar. 1928’de Latin alfabesine geçerler. Ancak 1940 yılında, Sovyet yönetiminin isteği doğrultusunda, bu alfabeden vazgeçilerek Kiril alfabesi kabul edilir. Kazakistan’da şu anda Kiril alfabesi kullanılmaktadır.
Kazak edebiyatında en çok rağbet gören tür nedir?
Daha çok ayrılık ve hasret duygularını terennüm eden “koştasu” adlı türküler, Kazaklar arasında en çok rağbet gören türdür. Bu türküler vasıtasıyla Kazaklar, Rus istilâsına karşı tepkilerini dile getirmiş ve halkı isyana davet etmişlerdir. Bu türkülerde Kazak halkının tarihî macerası coşkun bir lirizmle anlatılır.
Çağdaş Kazak Edebiyatı kaç bölümden oluşmaktadır?
Çağdaş edebiyat kendi arasında: 1. Hazırlık Dönemi (XIX. yüzyıl) 2. Hürriyet Dönemi (1905-1920 arası) 3. Sovyet Dönemi (1920’den sonraki devir) olarak üç bölümden oluşmaktadır. Bağımsızlıktan sonraki (1991) edebiyat da ayrı bir dönem olarak değerlendirilebilir.
Çağdaş Kazak Edebiyatı HAzırlık döneminin en önemli kişileri kimlerdir?
Hazırlık döneminin en önemli kişileri Abay Kunanbayulı, Çokan Velihanov ve İbray (İbrahim) Altınsarin’dir.
Çağdaş Kazak Edebiyatı Hazırlık döneminin en önemli kişilerinden Abay Kunanbayulı kimdir?
Abay, çağdaş Kazak edebiyatının ve dilinin kurucusu sayılır. Doğuyu ve batıyı iyi tanıyan Abay, 1880’de ilk Kazak ozan ve yazarı olarak ortaya çıkar. Kazak Türkçesini ustaca kullanması, kıvrak anlatımı, halk edebiyatı ve folklor ürünlerini büyük bir başarıyla kullanması ile kendinden sonra gelecek yazarlar kuşağına çığır açar. Abay’ın iki yüzden fazla şiiri, kırk civarında didaktik hikâyesi, dört manzumesi (Maksud, İskender, Azîm Hikâyesi, Vadim) ve çeşitli tercüme eserleri vardır.
Çağdaş Kazak Edebiyatı Hürriyet Dönemi önemli şair yazarlar kimlerdir?
Daha çok millî konuların işlendiği bu dönemin önemli şair ve yazarları arasında Köpeyoğlı Yusuf Bek, İsfendiyar Köpeyoğlı, Sultan Mahmut Toraygıroğlı, Ahmet Baytursunoğlı, Ömer Karaşi, Şahingiray Bükeyhan, Mağcan Cumabayulı, İsa Baycaoğlı sayılabilir
Çağdal Kazak Edebiayı Sovyet dönemi önemli isimler arasında kimler yer alır?
Bu dönemin önemli edipleri arasında Saken Seyfullin, Muhtar Avezov, Sabit Mukanov, Abidin Mustafin, Abid Musrepov, Tahavi Ahtanov, Tahir Cerakov, Abdullah Tacıbayev, Ali Urmanov, Olcas Süleyman, Kalkaman Abdulkadirov gibi isimler önde gelir.
Kazak Türkçesinde kaç ünlü bulunmaktadır?
Kazak Türkçesinde dokuz ünlü bulunur: “a, e, ä, ı, i, o, ö, u, ü”.
Kazak Türkçesinde kaç ünsüz vardır?
Kazak Türkçesinde 23 ünsüz vardır. Bunlar: “b, ç, d, f, g, ğ, h, x, j, k, q, l, m, n, ñ, p, r, s, ş, t, v, y, z” ünsüzleridir.
Kazak Türkçesinde Türkiye Türkçesinden farklı kaç ünsüz vardır? Nelerdir?
Kazak Türkçesinde Türkiye Türkçesinden farklı beş ünsüz vardır: v, ğ, x, ñ ve q. Bunlardan v sesi iki dudak büzülerek telaffuz edilir. ğ, Türkiye Türkçesindeki yumuşak g’den daha belirgindir ve gırtlağa yakın telaffuz edilir. x, Türkiye Türkçesi ağızlarında sık görülen hırıltılı gırtlak h’sidir. ñ yine Türkiye Türkçesi ağızlarında görülen damak n’sidir. q ise Türkiye Türkçesindeki kalın k’ya göre gırtlağa daha yakın telaffuz edilen bir sestir.
Kazak Alfabesinde 23 ünsüzden başka çift ses değerine sahip olan kaç harf vardır? Nelerdir?
Kazak Alfabesinde bu 23 ünsüzden başka çift ses değerine sahip olan ve daha çok Rus- ça kelimelerde görülen yedi harf daha vardır: Ë (yo), ? (iy, ıy), ? (uv, üv, v), ? (ts), ? (şç), ? (yu), ? (ya).
Kazak Türkçesinde ilgi hali ekleri nelerdir?
İlgi hâli eki +nIñ, +dIñ, +tIñ’dir. Ünlüyle veya m, n, ñ ünsüzleriyle biten kök ve gövdelerden sonra +nIñ,; tonlu ünsüzlerden sonra +dIñ,; tonsuzlardan sonra ise +tIñ şekli kullanılır: balanıñ, äkeniñ (babanın), özimniñ (kendimin), hatınnıñ (hatunun), bizdiñ (bizim), tildiñ (dilin), qızdıñ (kızın), Qazaqtıñ (Kazak’ın), jaqsılıqtıñ (iyiliğin).
Kazak Türkçesi zamir kökenli şahıs ekleri nelerdir?
Zamir Kökenli Şahıs Ekleri
teklik çokluk
1. Şahıs -mIn; -pIn -bIz; -pIz
2. Şahıs -sIñ -sIñdAr; -sIzdAr; -sIz
3. Şahıs -ø -ø
Kazak Türkçesinde 'Görülen Geçmiş Zaman'ın çekimi nasıl yapılır?
Görülen geçmiş zamanın çekimi “e-di” (< er-) kelimesiyle yapılır.
qonaq edim (konuk idim) jaqsı edim (iyiydim)
qonaq ediñ jaqsı ediñ
qonaq edi jaqsı edi
qonaq edik jaqsı edik
qonaq ediñder jaqsı ediñder
qonaq edi jaqsı edi
Kazak Türkçesinde sıfatlarda karşılaştırma yapan yapım eki nedir?
+raq/+rek: Sıfatlarda karşılaştırma yapar. Ünsüzle biten kök ve gövdelerde yardımcı ünlü kullanılır. kögirek (daha mavi), ağıraq (daha ak), jaqsıraq (daha güzel)
Daha çok tabiat seslerinin taklidine dayanan adlardan, oluş bildiren fiiller yapan yapım eki nedir?
+rA-: Daha çok tabiat seslerinin taklidine dayanan adlardan, oluş bildiren fiiller yapar: barqıra- (bar bar bağır-), şırqıra- (hıçkır-), dürkire- (uğulda-)
Kazak Türkçesinde kişi zamirleri nelerdir?
Kazak Türkçesindeki kişi zamirleri şunlardır:
teklik çokluk
men biz
sen sender
ol olar
Kazak Türkçesinde soru zamirleri nelerdir?
Soru Zamirleri Soru yoluyla kelimelerin yerini tutarlar. Kazak Türkçesindeki soru zamirleri şunlardır: kim, qalay (nasıl), ne, qay (hangi), nemene (ne), qayda (nerede), neşinşi (kazıncı), qaydan (nereden), qanşağa (kaça), qanday (nasıl), qaysı (hangi), qaysısı (hangisi).
Kazak Türkçesindeki işaret sıfatları nelerdir?
Kazak Türkçesindeki işaret sıfatları şunlardır: bu, bul (bu), sol (şu), ana (şu), o, ol (o), mına (bu), osı (o), ano (o), sol (o).