aofsoru.com

Medya Sosyolojisi Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Doğaldan Aracılanmışa İnsan İletişiminin Temel Yapısı

1. Soru

İletişimin biyolojik örgütlenmesi nedir?

Cevap

İnsanın sinir sistemi, salgı sistemi ve beyinden oluşan bütünleşik yapısını içeren örgütlenme biçimidir.


2. Soru

İletişimin sosyo-psikolojik örgütlenmesi nedir?

Cevap

İnsanın psikolojik ve yaşadığı toplumsal ortamın her türlü belirleyici ve yönlendirici izlerini taşıyan, toplumsallaşmış bireyi ve toplumsal olan her şeyin bireydeki uzantısını alan örgütlenme biçimidir.


3. Soru

İletişimin toplumsal örgütlenmesi nedir?

Cevap

Bu örgütlenme sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik bağlamda iletişimin örgütlenmesi demektir. Bu örgütlenme aile gibi en küçük birimlerden (aile) başlayarak okul, kurumlar, şirketler, uluslararası yapılara kadar çeşitlenen, birbiriyle işlevsel olarak bağıntılı üretim yapılarını, bu yapıların kendi içinde ve dışıyla ilişkilerini, her tür iletişimle ilgili yasal biçimlendirmeleri ve kültürel gelenekleri içerir.


4. Soru

İletişimin biyolojik, sosyo-psikolojik ve toplumsal örgütlenmesinde ilişkisel bir bütün var mıdır?

Cevap

Evet, her üç yapı da birbiriyle ilişkisel bir bütün oluştururlar: Örneğin, biyolojik yapının sürdürülebilirliği sosyo-psikolojik ve diğer yapıların çalışmasına bağlıdır.


5. Soru

İletişim bir tercih midir?

Cevap

İletişim renkler, zevkler ve tatlar gibi bir seçenek değildir. İletişim insan için bir tercih değil bir zorunluluktur.


6. Soru

İletişimin en temel nedeni nedir?

Cevap

İletişimin en temel neni biyolojik/fiziksel varoluşu ve sosyal varoluşu sürdürmektir. Bu en temel neden ötesindeki nedenler toplumsal yaşamla oluşan, oluşturulan, çoğalan ve çeşitlenen nedenlerdir. Bunlar kişinin kendisiyle içsel iletişiminden uluslararası iletişime kadar olan her tarzı ve anında çeşitli biçimlerde vardır. Tüm bu nedenlerin birleştiği ortak kavram gereksinim kavramıdır.


7. Soru

İletişim ile gereksinim arasındaki bağlantı nedir?

Cevap

İletişim olmaksızın insan ne gereksinimi hissedebilir, düşünebilir ve karar verebilir ne de herhangi bir etkinlikte bulunabilir. İletişim biyolojik, düşünsel ve sosyal faaliyetleri yapabilmenin ve gereksinimleri giderebilmenin zorunlu bir koşuludur. Dolayısıyla, iletişimin nedeni, insanın biyolojik ve sosyal varlığını sürdürme amaçlı her tür gereksinime dayanır.


8. Soru

İletişimin amacı nedir?

Cevap

İletişimin amacı, gereksinim üzerinde düşünmeyi, gereksinimi gidermek için karar vermeyi, gidermeyi amaçlayan faaliyeti seçmeyi ve yapmayı ve gereksinimin giderilmesini içerir.


9. Soru

Amaç ile faaliyet arasındaki fark nedir?

Cevap

Faaliyet gereksinim giderme için yapılır. Örneğin birine bir şey söyleme, iletişimsel bir eylemdir. Amaç ise bu sözle gerçekleştirilen eylemi/faaliyeti neden yaptığıdır.


10. Soru

İletişimde birden fazla amaç olabilir mi?

Cevap

Evet, iletişimde birden fazla amaç olabilir. İletişim insanlar arası ilişkileri içerir dolayısıyla insanlar arası iletişimde birden fazla kişi olduğu için birden fazla da amaçlar olacaktır.


11. Soru

İletişimde amaçlar birbirleriyle tümüyle örtüşebilir mi?

Cevap

İletişimde amaçlar birbiriyle tümüyle örtüşebilir veya kısmen örtüşebilir ya da hiç örtüşmeyebilir.


12. Soru

İletişimde amaçların örtüşmesi ve örtüşmemesi durumunda neler olur?

Cevap

İletişimde amaç örtüşmesi durumunda paylaşım vardır. Örtüşmeme durumunda ya egemenlik boyunsunu ya da çatışma vardır.


13. Soru

İletişimde amaç, tercihlerin en uygun olacağını garantiler mi?

Cevap

İletişimin amaçlı bir girişim olması, kesinlikle tarafların olası alternatiflerden ve etkinliklerden en uygun olanı seçeceği veya seçebileceği demek değildir. Olası alternatifler ve etkinlikler bireyin kendi tercihi ve dışında olabilir. Ona sadece tek seçenek verilmiş olabilir. Güç ilişkileri veya duygusal bağ nedeniyle uygun olanı seçemeyebilir. Yanlış bilinç ve yanlış bilgilendirme nedeniyle seçtiği aslında kendisine uygun olmayabilir.


14. Soru

Amaçlanmış iletişim amaçlanmamış sonuçlar doğurabilir mi?

Cevap

İnsanlar arası ilişkilerde amaçların örtüşmemesi veya beklentilerin farklılığı gibi nedenlerle, bir tarafın amacı gerçekleşmeyebilir; amacı gerçekleştirmek için yapı- lan iletişimin sonucunda, amaçlanmış iletişim amaçlanmamış sonuçlar çıkartabilir. Sizin yürüyüşünüz, bakışınız, duruşunuz ve varlığınız bile birilerini rahatsız edebilir (veya mutlu edebilir). Bu durumda, sizin amaçlamadığınız şeyler sizin aleyhinize (veya lehinize) kullanılabilir.


15. Soru

Amaçlı girişimde güç ilişkisi var mıdır?

Cevap

İnsanlar arası ilişkiler ev, okul, iş yeri, eğlence yeri, sinema ve alışveriş yerleri gibi örgütlü sosyal yapılar içinde olur. Bu ilişkilerde kişilerin durumuna ve konumuna göre, iletişim daima farklı güç ilişkileri içinde gerçekleşir.


16. Soru

İletişimde birinin amaçlamadığı bir başkasının amacı olabilir mi?

Cevap

İletişimde, birinin amaçlamadığı veya bir kişi için amaçsız görünen parçalar, diğer kişilerin amaçlı girişiminin önemli bir parçası yapılabilir. Bir tarafın amaçlamadıklarını diğer taraf amaçlıyor olabilir. Dolayısıyla, iletişimde amaç konusunu doğru anlamak için, iletişime doğrudan veya dolaylı olarak katılanların amaçlarını da ilişkiye katmak gerektirir.


17. Soru

İstemeden mesaj alınabilir, iletişime konu olunabilir mi?

Cevap

Evet olabilir. İstemeden mesaj almaya en güzel örnek reklam panolarıdır. Siz istemeden reklam panoları aracılığıyla size mesaj verilir. Siz istemeden iletişime konu da olabilirsiniz. Bunda en güzel örnek Birinin sizi takip etmesi size hayranlık duyması sizin farkında olmadan bir iletişime amaç ve konu olmanızdır.


18. Soru

İletişimde araç zorunlu mudur?

Cevap

İletişimin olmasının zorunlu koşullarından biri de araç olmasıdır: İletişim araçları olmaksızın, iletişim olamaz. Belli amaçlar için düşünülen ve yapılanlar, iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilir. İletişimin olabilmesi için iletiyi taşıyan bir (veya birden fazla) araç olması gerekir.


19. Soru

İletişimin içeriğini taşıyan araçlar kaça ayrılır?

Cevap

İletişimin araçları 2 ye ayrılır. 1. Doğal araçlar 2. Yapay (teknolojik) araçlar.


20. Soru

İletişim araçlarındaki nicel ve nitel gelişme nasıl olmuştur?

Cevap

Araçlardaki nitel ve nicel değişmeler toplum gelişmesiyle birlikte olur. Bu değişimin özellikleri şunlardır: Araçların daha kolayca elde edilebilir ? Kolayca işlenebilir ? Kolayca kullanılabilir ? Kolayca taşınabilir ? Uzun zaman muhafaza edilebilir ? Aynen kaydedilebilir ve okuyabilir ? Çok bilgi kaydedilebilir.


21. Soru

İletişimim araçlarındaki kolay taşınabilirlik özelliği nedir?

Cevap

İletişim araçlarındaki kolay taşınabilirlik önemli bir gelişmedir. Şöyle ki kil tabletlerden başlayarak kağıda ve dijital kayıt yapılan USB’ye doğru olmuştur. Taşıyıcı hem boyut olarak küçülmüş fakat kapasite olarak artmıştır.


22. Soru

İletişimin doğal araçları nelerdir?

Cevap

İletişimin doğal araçları insanın vücut organları(göz kulak, el, ses telleri) ve kendi dışındaki doğa ve diğer varlıklardır. (Hava, yer, su, güvercin, at, eşek, deve gibi).


23. Soru

İletişimin yapay araçları nelerdir?

Cevap

İletişimi üretmek için gerekli teknolojilerdir. Yapay araçlar insanın uzantısı olarak insan tarafından biçimlendirilenlerdir. Keser, kürek, oklava, kağıt, kalem, mürekkep, orman ürünleri, kılıç, ok, yay, bıçak, balistik füzeler, televizyon, para, plak, film, bilgisayar bunlara örnek olarak verilebilir.


24. Soru

Kapitalist dünyada neden para en değerli iletişim aracı olarak yer almaktadır?

Cevap

Kapitalist dünyanın en gözde, en etken en değerli iletişim aracı paradır. Çünkü para ekonomik değer ölçüsü olarak kapitalist Pazar ilişkilerini düzenler, ürünlerin ve yaratılan zenginliklerin dağılımında hiyerarşiyi kurar, yatırım faaliyetleriyle büyür. Bu etki sadece ekonomik alanda olmaz aynı zamanda ideolojik ve kültürel alanda para arzular, umutlar ve düşler dünyasında da egemenlik kurar.


25. Soru

İletişim araçların amaç dışı kullanımı bağlamındaki özellikleri nelerdir?

Cevap

Amaç dışı kullanımda iletişim araçlarının 3 özelliği dikkati çekmektedir. Bunlar: ? İletişim araçlarının bazıları amaca göre az çok farklı kullanıma açıktır. Örneğin hava birçok amaç için kullanılabilir. Su sadece içmek için değil, sulama yapmak ya da işkence aleti olarak kullanılabilir. ? Bazı araçların onu yaratan teknolojik yapının ihtiyaçları ve amaçları ötesinde kullanılma olasılıkları oldukça sınırlıdır. Örneğin televizyon yayınlara müdahale edemezsiniz. Yönetimsel amaçla kullanılır ve size ne verilirse onu almak zorundasınızdır. ? İster farklı kullanıma izin versin vermesin hiçbir araç yansız değildir. Kullanan maçına göre yanlı veya yansız, özel ve genel karakter kazanır. Su içene fayda, işkencede zara veren bir özelliktedir.


26. Soru

İletişim araçlarından televizyon ve cep telefonu iletişim üretimine izin vermekte midir?

Cevap

Televizyon izleyicinin bu araçları kullanarak yeniden iletişim üretmesine müsaade etmez. Sadece alıcı bir araçtır fakat cep telefonu bitmiş bir üründür. Bu nedenle cep telefonu bize iletişim kurma olanağı verir. Cep telefonunu kullanarak kişilerarası iletişimin sözle veya mesajla olan içeriğini üretebiliriz.


27. Soru

İletişimin bağlamı nedir?

Cevap

Bağlam iletişimin doğasını belirleyen tüm faktörleri içerir. Dolayısıyla bir iletişimin bağlamı birçok bağlamlardan meydana gelen bir bütünlüğü anlatır. Bağlamlar birbirinden bağımsız değildir; bağlamların tümü o iletişimin ve ilişkinin doğasını belirler. O anki ve geçmişten getirilen öğelerin tümü iletişimin bağlamını ve ilişkinin doğasını oluşturur. Bağlam, iletişimin tarihsel, sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik içeriğidir.


28. Soru

İletişimde bağlam ilişkinin doğasını belirler mi?

Cevap

Arkadaşlık ortamındaki konuşma ile resmi bir ortamdaki konuşma arasındaki nitelik farkları olacaktır. Nutuk verirken o bağlamın gerektirdiği sözel ve sözsüz iletişim gelenekleri ve kuralları neyin asıl söyleneceğinde (ve söylenmeyeceğinde) baskın rol oynar. Yazılı, sözlü ve görüntülü sunumda bağlam, öykü sınırını ve kapsamını önemli ölçüde belirler.


29. Soru

Farklı bağlamlar iletişim mekanını böler mi?

Cevap

Evet farklı bağlamlar iletişim mekanını birbirinden ayırırlar. İki farklı bağlam iki farklı iletişim mekanı demektir. Örneğin bir öğrenci kafeteryasında fiziksel mekan aynı olmasına karşın her masadaki iletişim bağlamı, o fiziksel mekanı iletişim mekanlarına bölerek birbirinden ayırır.


30. Soru

İletişimde farklı teknolojik bağlam nasıl geçişsizlik yaratır?

Cevap

Aracılanmış farklı teknolojik bağlamda yapılan iletişimde, bir bağlamdaki mesaj diğer bağlamda alınamaz. Örneğin televizyon için gönderilen görüntü radyo ile alınmaz. Teknolojik bağlam bu nedenle geçişsizlik ve uyumsuzluk yaratır.


31. Soru

İletişimde araçsal bağlam nedir?

Cevap

İletişimde araçsal bağlam örneğin radyo, televizyon, bilgisayar, oyuncak ve silah gibi araç kullanımlarıyla ilgili bağlamdır. Araçsal bağlamı aracın varlığıyla oluşturulan oluşan, gelen bağlam olarak da ele alabiliriz.


32. Soru

İletişimde yer bağlamını nasıl tanımlarız?

Cevap

İnsanlar zaman ve yere bağımlı varlıklardır. Yer insanın fiziksel yaşam ortamıdır. Yerin örgütlenmesi doğal olarak düzenlenmiş yerin insanlar tarafından yeniden biçimlendirilmesidir. Yer bağlamı ilişkinin dolayısıyla iletişimin olduğu fiziksel çevredir. Yeri/mekanı kimin örgütleyeceği, nasıl örgütleyeceği, nasıl örgütleyeceği, nasıl kullanacağı, orada nasıl davranılacağı yer ile ilgili mülkiyet yapısına ve güç ilişkisine bağlıdır.


33. Soru

İletişimde zaman bağlamı var mıdır?

Cevap

Evet iletişim toplumsal bakımdan tanımlanmış bir zaman içinde olur. İnsan zamanı örgütleyendir. Zamanı örgütleme uluslararası makro seviyede saliselerden başlayarak saniyelere, dakikalara, saatlere, günlere, haftalara, aylara, yıllara doğru zaman dilimlemesiyle yapılmıştır.


34. Soru

İletişimde örgütlenme zaman nasıl adlandırılır?

Cevap

Zaman örgütlendiği an artık sosyal zamandır. Örneğin bir günlük zaman aşağıdaki gibi örgütlenir ? Temel/doğal ihtiyaçların giderilmesine ayrılan zaman ? İş/okul zamanı ? İş dışı zaman.


35. Soru

İletişimde mekanın dili var mıdır?

Cevap

Hayır yoktur. İletişimin yapıldığı mekanın cinsiyeti, mekanın dili, mekanın egemenliği diye bir şey olamaz çünkü mekan insanlar tarafından örgütlenmiş yerdir; mekan cinsiyete veya dile sahip olacak bir biyolojik özellik taşımaz. Eğer bir kişi girdiği mekanda eziklik hissediyorsa bu mekandan değil kişinin daha önce doğduğu günden beri işlediği duygu, biliş his, düşünce ve inançları sonucudur.


36. Soru

İletişim zamandan bağımsız olabilir mi?

Cevap

İletişim zamanda aldığı süreye göre belli bir anlam kazanır. İletişim ne denli hızlı olursa olsun zamandan bağımsız olamaz.


37. Soru

Zaman, iletişimi ve insanı değiştiren bir öğe midir?

Cevap

İletişim ve iletişim ilişkileri zaman içinde değişir; fakat bunun anlamı değiştiren gücün zaman olduğu asla değildir. Örneğin insan zaman içinde ihtiyarlar fakat bunun anlamı ihtiyarlayan ve ihtiyarlatan asla zaman değildir; zaman içindeki oluşum gelişme ve değişme sürecidir.


38. Soru

İletişimde zaman yansız olabilir mi?

Cevap

Hayır olamaz çünkü zaman sosyaldir ve sosyal zaman yansız değildir, taraflıdır, düzenlenmiştir ve egemenlik ilişkilerine göre yapılandırılmıştır. Örneğin çalışan sınıflar günlerinin büyük çoğunluğunu kapitaliste ve kapitalist devlet kuruluşlarına emeklerini satarak ücret köleliği iletişimi içinde geçirirler.


39. Soru

Zamanın örgütlenmesi nasıl olur?

Cevap

İletişim belli örgütlü yer ve örgütlü zamanda olur. Zamanı kimin, nasıl, ve ne için örgütlediği egemenlik yapısını ve ilişkilerini yansıtır. Mutlak kölelikte kölenin zamanı efendisi tarafından belirlenir. Neyi ne zaman yapacağı ve yapmayacağını belirleyen efendidir. Öğrenciler içinse okul zamanı başkaları tarafından örgütlenmiş bir zamandır, çalışanlar içinse iş zamanı onların örgütlenmediği bir zaman dilimidir. Bu zaman içindeki ilişkiler ve iletişimler bu zamanı örgütleyen gücün kurallarına bağlı olarak yürür.


40. Soru

İletişimde zamanın kontrolü nasıl olur?

Cevap

İletişimde zamanın kontrolü ? Diğer insanların zamanını örgütleme ? İş sürecindeki zamanı en verimli şekilde örgütleme ? Hizmet ve mal dağıtımında zamanı en kısa zamana indirme biçiminde örgütlenir. Zamanın kontrolü ile insanların zamanı kullanmaları düzenlenir; üretimin dağıtımın ve tüketimin hızı artırılır ve ulaşılacak mesafeye en kısa zamanda ulaşma sağlanır.


41. Soru

İletişimde değerler bağlamı nedir?

Cevap

İnsanlar kendilerine, şeylere, ilişkilerine ve diğer insanlara değerler atfederler. Bu değerler atfedilen kendisinin sahip olduğu özellikler olabilir de olmayabilir de. Endüstriyel yapıların ürettiği ve dolaşıma soktuğu değerler giyim, yeme, içme, araba, dil gibi hayatın hemen hemen her anını ve faaliyet türünü sömürgeleştirir. Bu değerlerle insanlar ? Kendi kendileriyle iletişimin bağlamını kurarlar ? Kişiler arası iletişimin bağlamını kurarlar ? Siyasal, ekonomik ve kültürel yapıların ve ilişkilerin doğasını ve bağlamını çeşitli biçimlerde yeniden üretirler.


42. Soru

Teknolojiyle aracılanmamış iletişim nasıl olur?

Cevap

Teknolojinin kullanılmadığı, insanın doğal olanı kullanarak, doğalı dönüştürmeden yaptığı iletişim teknolojileriyle aracılanmamış iletişimdir.


43. Soru

Teknolojiyle aracılanmış iletişim nedir?

Cevap

Beynimizin, kulağımızın ve gözümüzün uzantısı olan araçları kullanarak yaptığımız iletişimdir. Bu iletişim kullanılan teknolojik araca göre isimlendirilir.


44. Soru

Kişiler ötesi iletişim nedir ve türleri nelerdir?

Cevap

Kişiler ötesi iletişim insan olmayan ile iletişim olarak tanımlanır. Bu tür iletişimler şunlardır: ? İnsanın hayvanlarla iletişimi ? Bitkilerle iletişim ? Canlı olmayan maddelerle iletişim ? Bilgisayarla ve robotlarla iletişim ? Telepati ? Voodoo, büyü, ruh çağırma, psychic duyma, pscyhic görme, düşünceleri okuma, bilme, düşünceleri hissetme ? Bir yaratıcı ile veya tanrılarla iletişim ? Dünya ötesi ile iletişim.


45. Soru

İletişimde tarzı nasıl tanımlarız ve kaç tür iletişim tarzı vardır?

Cevap

Tarzı, insanlar arası iletişimin karakterine göre ve karakteri de köleliğin tarihsel gelişimi bağlamında da tanımlayabiliriz. Bu durumda karşımıza en az 3 tarz çıkar ve her tarz içinde farklı tarzlar vardır. ? Mutlak kölelik tarzı ? Yarı kölelik tarzı ? Serbest kölelik tarzı.


46. Soru

İletişimde üretim neyi kapsar?

Cevap

İletişim bir gereksinim karşılamayla ilgili her şeyi içerir. Dolayısıyla, iletişim ile hayatın en küçük parçalarından tümüne kadar her şeyiyle maddi ve maddi olmayan hayatın kendisi üretilir. İletişimle aranan amaca ve gereksinime göre aşk, sevgi nefret, dayanışma ve rekabet dostluk ve düşmanlık savaş ve barış ortak yaşam ve sömürü ezme ve ezilme adalet ve adaletsizlik eşitlik ve eşitsizlik egemenlik ve başkaldırı giyecek, yiyecek, ,içecek, çevre talanı zenginlik ve yoksulluk üretilir.


47. Soru

İletişimde anlam üretimi var mıdır?

Cevap

Evet özellikle günümüzde yaygın bir şekilde dolaşıma sokulan görüşe göre iletişimde kelimelerden oluşan mesajlar yoluyla anlam üretilir. Dolayısıyla iletişimin amacı anlam üretimiyle özdeş tutulur. Aslında günlük insan ilişkilerinde iletişimin amacı çok ender olarak mesaj yoluyla anlam üretmektir. Amaç anlam üretiminden geçerek sağlanmak istenenlerdir. Kimse anlam üretmek için iletişimde bulunmaz amaçlı günlük ilişkilerini gerçekleştirmek için iletişimde bulunur. Anlam üretme ancak amaç anlam üretme olduğunda yapılır.


48. Soru

İletişimde normalleştirilmiş zorunluluk nedir?

Cevap

İnsanlar günün büyük bir bölümünü kendinin özgür iradesi dışında kendi örgütlemediği zaman ve yerlerde geçirir. İnsan çeşitli örgütlü yer ve zamanda zorunlu olarak belli ilişkilere girer ve bu ona normal gelir. Bu yerlerin başında iş yeri ve okul gelir. Normal görünür çünkü o yer ve zamanda kişi çalışan biridir çünkü çalışmak zorundadır, işe belli zamanda gitmek zorundadır bu zorunluluk normalleştirilmiştir. Derse belli saatlerde gitmek zorundadır ve bu ona normal gelir. Bu normalleştirilmiş zorunluluklar yaşamın birçok alanında vardır.


49. Soru

İletişimde kaç tür yapı vardır?

Cevap

İletişimde önce karşımıza üç tür yapı çıkar:
• İletişimin biyolojik örgütlenmesi: Bu, insanın bütünleşik fiziksel yapısıdır.Bu bütünleşik yapıda, öncelikle sinir sistemi, salgı sistemi ve beyinden oluşan bu örgütlenme doğaldır.
• İletişimin sosyo-psikolojik örgütlenmesi: Bu örgütlenme, insanın psikolojik yapısıdır ve insanın yaşadığı toplumsal ortamın her tür belirleyici ve yönlendirici izlerini taşır. Dolayısıyla bu yapı aynı zamanda, toplumsallaşmış bireyi ve toplumsal olan her şeyin bireydeki uzantısını anlatır.
• İletişimin toplumsal örgütlenmesi: Bu örgütlenme sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik bağlamlarda iletişimin örgütlenmesi demektir. Bu örgütlenme aile gibi en küçük birimlerden başlayarak okul, kurumlar, şirketler, uluslararası yapılara kadar çeşitlenen, birbiriyle işlevsel olarak bağıntılı üretim yapılarını, bu yapıların kendi içinde ve dışıyla ilişkilerini, her tür iletişimle ilgili yasal biçimlendirmeleri ve kültürel gelenekleri içerir.


50. Soru

İletişimin nedenlerinin birleştiği ortak kavram nedir?

Cevap

İletişimin en temel nedeni (a) biyolojik/fiziksel varoluşu ve (b) sosyal varoluşu sürdürmektir. Bu en temel neden ötesindeki nedenler toplumsal yaşamla oluşan, oluşturulan, çoğalan ve çeşitlenen nedenlerdir. Bunlar kişinin kendisiyle içsel iletişiminden uluslararası iletişime kadar olan her tarzda ve yaşamın her anında çeşitli biçimlerde vardır. Tüm bu nedenlerin birleştiği ortak kavram “gereksinim” kavramıdır.


51. Soru

Örgütlü sosyal yapılar içinde ilişkilerde kişilerin durumuna ve konumuna göre, iletişimin gerçekleştiği farklı güç ilişkileri nelerdir?

Cevap

• Güç bir tarafın güçsüzleştirilmesi nedeniyle oluşan simetrik olmayan bir yapıdan, eşit veya eşite yakın simetrik bir yapıya kadar değişebilir. Simetrik-olmayan yapı dengesiz güç ilişkisine dayanır.
• Ayrıca, güç daha önce belirlenmiş yapıyla gelebileceği gibi, iletişimi başlatıncaya kadar görünmeyebilir fakat ilişkinin başlamasıyla baskı ve egemenlik ilişkileri de başlayabilir.
• Bazı koşullarda bir taraf diğerinin amacını gerçekleştirmekten başka bir seçeneğe sahip değildir.
• Bazen seçeneksizlik kişinin duygusal bağla veya duygusal katılmayla özgür bir seçeneğe dönüştürülür.


52. Soru

İletişimin amacı neleri içermektedir?

Cevap

İletişimin amacı, gereksinim üzerinde düşünmeyi, gereksinimi gidermek için karar vermeyi, gidermeyi amaçlayan faaliyeti seçmeyi ve yapmayı ve gereksinimin giderilmesini içerir.


53. Soru

İnsanın amaçlamadan da bir iletişimin parçası olabilmesi nedir?

Cevap

İletişimin olması için taraflardan birinin bir şey söylemesine veya bir şey yapmasına gerek yoktur. İnsan amaçlamadan da bir iletişimin parçası olabilir. Örneğin bir kişi bakışı, kokusu, duruşu, tavrı, konuşması, yemesi, içmesi, oturması, kalkması, göz ve yüz rengi, yürüyüşü, fiziksel yapısı, boyu, dişi, kaşı, kravatı, giydiği gömleğin, pantolonun ve ayakkabının markası, çorabının rengi, saçının taranışı, arabası, yaşadığı yer ve yaptığı iş, neyi nasıl söylediği, seçtiği kelimeler ve dünya görüşü ile ilgili olarak bir iletişime amaç, araç veya konu yapılabilir.


54. Soru

İletişimin amaçlarına göre reklam panoları hangi türe örnektir?

Cevap

İstemeden ve planlamadan mesaj alma, başkalarının planladığı amaçlı iletişimin parçasıdır. Reklam panoları buna bir örnektir.


55. Soru

Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile, iletişimin içeriğini doldurma işinde kalem ve mürekkebin yerini alan araç nedir?

Cevap

Bilgisayarla yazma ile birlikte, iletişimin içeriğini doldurma işinde kalem ve
mürekkep kullanma yerini, klavye almıştır.


56. Soru

Toplumun gelişmesiyle birlikte iletişimin içeriğini taşıyan araçlardaki nitel ve nicel değişmeler, sırasıyla hangi biçimlerde gerçekleşmiştir?

Cevap

Araçlardaki nitel ve nicel değişmeler toplum gelişmesiyle birlikte olur. Bu değişim;
(a) araçların daha kolayca elde edilebilir,
(b) kolayca işlenebilir,
(c) kolayca kullanılabilir,
(ç) kolayca taşınabilir
(d) uzun zaman muhafaza edilebilir,
(e) aynen kaydedilebilir ve okuyabilir(güvenirlik),
(f) çok bilgi kaydedilebilir(kapasite) biçime doğru olmuştur.


57. Soru

Mısırlıların MÖ. 2500 sıralarında ana yazı aracı olarak taş ve ağaç yerine papirüs ve fırça kullanmaya başlamasıyla iletişimin araçlarında ne gibi bir değişiklik gerçekleşmiştir?

Cevap

Mısırlılar MÖ. 2500 sıralarında ana yazı aracı olarak taş ve ağaç yerine papirüs ve fırça kullanmaya başladılar. Böylece yazıyla iletişim aracında uzay içinde “taşınabilirlilik” kolaylığı sağlandı. Papirüs kütüphaneleri kuruldu. Yazı sanatının bu gelişimiyle katiplik mesleği gelişti. Mısır yazısı MÖ. iki binlerin ikinci yarısında 24 sessiz harfli alfabeden oluşan Fenike yazısının gelişmesine model oldu. Bu alfabeden Sami oradan da Latin alfabesi oluştu.


58. Soru

Kapitalist dünyanın en gözde, en etken, en değerli iletişim aracı nedir?

Cevap

Kapitalist dünyanın en gözde, en etken, en değerli iletişim aracı paradır. Para, ekonomik değer ölçüsü olarak, kapitalist pazar ilişkilerini düzenler; ürünlerin ve yaratılan zenginliklerin dağılımında hiyerarşiyi kurar; yatırım faaliyetleriyle büyür. Bu içeriği kaydeden araçlar sadece ekonomik alanda olmaz, aynı zamanda, ideolojik ve kültürel alanda, para arzular, umutlar ve düşler dünyasında da egemenlik kurar.


59. Soru

Doğal iletişim araçları nelerdir?

Cevap

İletişimi üretmek için gerekli olan ve varoluşla gelen öğelerdir. Doğal araçlar insanın;
(a) vücut organları (göz, kulak, el, ses telleri gibi) ve
(b) kendi dışındaki doğa ve diğer varlıklardır (hava, yer, su, güvercin, at, eşek, deve gibi).


60. Soru

Yapay iletişim araçları nelerdir?

Cevap

İletişimi üretmek için gerekli teknolojidir: Keser, kürek, oklava, kağıt, kalem, mürekkep, orman ürünleri, kılıç, ok, yay, bıçak, balistik füzeler, kimyasal silahlar, elektrik enerjisi, tamtam, duman, tel, kablo, basın teknolojisi, televizyon ve bilgisayar, gramofon, plak, film, yapay uydular, ve para bu teknolojilere birkaç örnektir.


61. Soru

Babaannenin torunları için ördüğü bir kazak kullanım değeri olan bir üründür, fakat kazak firması tarafından satmak için üretildiğinde ne gerçekleşmiş olur?

Cevap

Babaannenin torunları için ördüğü bir kazak kullanım değeri olan bir üründür. Kazak firması tarafından satmak için üretildiğinde, emtia olur.


62. Soru

Araçların amaç dışı kullanımı bağlamında araçlarla ilgili özellikler nelerdir?

Cevap

Araçların amaç dışı kullanımı bağlamında üç özellik ortaya çıkmaktadır:
• İletişim araçlarının bazıları amaca göre az çok farklı kullanıma açıktır: 
• Bazı araçların, onu yaratan teknolojik yapının ihtiyaçları ve amaçları ötesinde kullanılma olasılıkları oldukça sınırlıdır.
• İster farklı kullanımlara izin versin veya vermesin, hiçbir araç “yansız” değildir.


63. Soru

Kişinin kendisiyle iletişimi ne demektir?

Cevap

Bireyin kendi kendisiyle konuşması, düşünmesi, kendi sorunlarını kafa yorarak çözme yolu araması/bulması, gündüz ve gece hayal/düş kurması, plan yapması, kendisi ve yaşamıyla ilişkili her şeyi değerlendirmesidir.


64. Soru

İletişim türünde teknolojiyle aracılanmamış iletişim nedir?

Cevap

Teknolojinin kullanılmadığı, insanın doğal olanı kullanarak, doğalı dönüştürmeden yaptığı iletişim teknolojiyle aracılanmamış iletişimdir. Bu grup içine doğal araçların (beş duyumuzun) kullanıldığı dürtme, işaret etme, gösterme, çağırma, seslenme ve sözlü iletişim gibi her çeşit iletişim girer.


65. Soru

İletişim türlerinde, teknolojiyle aracılanmış iletişim nedir?

Cevap

Teknolojiyle aracılanmış iletişim: Bu grup, beynimizin, kulağımızın ve gözümüzün uzantısı olan araçları kullanarak yaptığımız iletişim çeşitleridir. Bu çeşitler de kullanılan teknolojik araca göre isimlendirilir: Örneğin yazı, fotoğraf, film, sinema, radyo, televizyon, gazete, dergi, kitap ve internet böyledir.


66. Soru

Kişiler ötesi (extrapersonal) iletişim nedir?

Cevap

Kişiler ötesi (extrapersonal) İletişim: Bu tür iletişim insan ile diğer yaşam
biçimleri, diğer varlıklar ve insan olmayan şeyler arasında olan iletişim olarak
tanımlanır. Kişiler ötesi iletişim “insan olmayan ile iletişim” olarak tanımlanır.


67. Soru

Kişiler ötesi (extrapersonal) iletişimler nelerdir?

Cevap

Kişiler ötesi (extrapersonal) iletişimler;
• İnsanın hayvanlarla iletişimi
• Bitkilerle iletişim
• Canlı olmayan maddelerle iletişim
• Bilgisayarla veya robotlarla iletişim
• Telepati
• Voodoo, büyü, ruh çağırma, (düşünceleri) psychic duyma, (düşünceleri) pscyhic görme, düşünceleri okuma/bilme, düşünceleri hissetme
• Bir yaratıcı ile veya Tanrılarla iletişim
• Dünya ötesi ile (uzaylılarla, extraterresterial) iletişimdir.


68. Soru

İletişim türlerinden biri olan "kamusal iletişim" nedir?

Cevap

Kamusal İletişim: Kamusal iletişim, çoğu kez “public speaking” denilen iletişim türlerini içerir. Bunlar arasında bir siyasetçinin kitlelere yaptığı kampanya konuşması, kurultayda konuşması, bir uzmanın bir küçük veya büyük gruba konuşması, nutuk, bir gruba rapor sunma veya güncel bir konuda bilgi verme veya onları iknaya çalışma vardır.


69. Soru

Planlanmış rastlantı nasıl gerçekleşir?

Cevap

Planlanmış rastlantı yoluyla, planlayan kişi amacını gerçekleştirmek için “amaçlanan tarafı” iletişime sokar: Biriyle karşılaşmayı planlar ve buna tesadüf süsü verir.


70. Soru

Kişiler arasında düşüncelerin “bir iletişim aracı olmadan” aktarılması hangi tür iletişimin tanımıdır?

Cevap

Telepati: Kişiler arasında düşüncelerin “bir iletişim aracı olmadan” aktarılmasıdır.


71. Soru

Vücudun duruşu, el kol hareketleri, mimikler, ses tonu tarzı hangi ögeleri taşımaktadır?

Cevap

Vücudun duruşu, el kol hareketleri, mimikler, ses tonu düşünsel ve duygusal öğeler taşıyan tarzlardır.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email