Marka İletişim Kampanyaları Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Destinasyon Pazarlaması
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Marka iletişiminde satış ne demektir?
Satış; nihai tüketiciye veya müşteriye ürünün/hizmetin ulaşması ve nihai tüketicinin de ürünü ve hizmeti tercih etmesi, ücret karşılığında onun sahibi olması ve onu almasıdır.
Klasik pazarlama ya da satış anlayışı ne demektir?
Klasik pazarlama ya da satış aşaması ürünün, fiyatının, dağıtımının ve iletişiminin olduğu aşamadır. Aslında pazarlamanın başladığı anlayıştır. Bu sebeple klasik pazarlama anlayışı olarak nitelenmektedir. Pazarlama bileşenleri bu aşamada vücut bulmuştur. Ancak özellikle iletişim kurmak adına kullanılan yöntemler birebir satış yapacak örgüt kurmak ve satış artırıcı broşür, katalog vb. çizgi altı adı verilen iletişim yöntemlerinin kullanılmasından ibarettir. Önemli olan satışa ulaşmış olmaktır. Hedef kitlenin tatminine ya da mutluluğuna dikkat edilmez ve firma odaklılık durumu söz konusudur.
Modern pazarlama anlayışı klasik pazarlama anlayışından nasıl ayrılmaktadır?
Modern pazarlama anlayışı ile birlikte hedef kitleyi dikkate alan, hedef kitle iletişiminde şeffaf olunması gerektiğini söyleyen, hesap verebilirliği vurgulayan, hedef kitlenin tatmin edilmesine ve karşılıklı kar etmeye dayanan yeni bir anlayış vücut bulmuştur. Bu anlayışta, klasik pazarlama anlayışından farklı olarak tüketici memnuniyeti kritik önemdedir.
Modern pazarlama anlayışı ile birlikte pazarlama bileşenleri nasıl bir değişime uğramıştır?
Modern pazarlamada tüketicinin odak noktaya yerleşmesiyle birlikte pazarlama bileşenleri (4P) müşteri odaklı olarak değişmiştir. Bu durum 4P’den 4C’ye değişim olarak da ifade edilmektedir. Bu yeni durumla birlikte ürün; müşteri değerine (customer value), fiyat; maliyete (customer cost), dağıtım; müşteriye uygunluğa (convenience) ve tutundurma da iletişime (communication) dönüşmüştür.
Pazarlama iletişiminin dört temel elemanı hangileridir?
Pazarlama iletişiminin dört temel elemanı vardır. Bunlar; reklam, halkla ilişkiler, birebir satış ve satış geliştirmedir.
İtme stratejisinde firmalar nasıl bir yol izlemektedir?
İtme stratejisinde üretici firma, dağıtıcı ve aracı firmaları (perkandeci, toptancı vb.) ürünü tüketiciye götürmeleri ve satışı gerçekleştirmeleri konusunda yönlendirmeli ve bilgilendirmelidir. Bu stratejide aracılar önemlidir. Aracıların tüketiciyi bilgilendirmesi ve sıcak satış yapması önemlidir. Perakendeciler ve toptancılarla işbirliği, raflarda daha görünür olmak için şarttır. Bu stratejinin uygun olduğu ürünlerde farklı bir strateji seçilirse, aracılar tüketiciye daha yakın bilgi veremeyecekleri için tüketiciye ulaşamamış olur ve dolayısıyla satış yapılamaz.
Çekme stratejisinde firmalar nasıl bir yol izlemektedir?
Çekme stratejisinde, itme stratejisinden farklı olarak firmalar nihai kullanıcıları hedefler ve onları alışveriş merkezlerine çekme stratejisini uygularlar. Nihai kitleye yönelik kitle iletişimi ile tüketicinin ürünü veya hizmeti aracıdan talep etmesi sağlanır.
Bütünleşik pazarlama iletişimi nedir?
Bütünleşik pazarlama iletişimi; satın alma noktasında iletişim kurmayı, satış geliştirme yöntemlerini, sponsorlukları, fuarlarda iletişim kurmayı, lobiciliği, çizgi altı ve çizgi üstü reklam araçlarını kullanmayı, medya ile iletişimi, sosyal medyayı ve kamuoyu fikrini yönetmeyi, çalışanların da müşteri olduğunu içselleştirmeyi ve hedef kitleler üzerinde değer yaratmayı entegre eden iletişim sürecidir. Yenilik ve yenilikçilik, bütünleşik pazarlama iletişimini kritik kavramlarından birisidir.
Bütünleşik pazarlama iletişiminin ortaya çıkmasını hızlandıran etkenler hangileri olabilir?
Ürünlerin ve hizmetlerin artan rekabeti, satış noktalarının fazlalığı, hedef tüketicinin alternatifler arasında kalması, kitle iletişim araçlarının artması, kitle iletişim araçlarındaki reklamların birbiriyle kızgın yarışı, satış ekiplerinin ve satış geliştirme araçlarının fazlalığı, internet teknolojisinin akıl almaz hale gelmesi, sosyal medya etkileşiminin global ölçekte yaygın hale gelmesi gibi etkenlerle pazarlama iletişim süreci birbirine sıkı sıkı bağlı hale gelmiştir.
Bütünleşik pazarlama ile birlikte, pazarlamanın geleneksel mantıktan uzaklaşması sonucunda hangi tür yeni pazarlama türleri ortaya çıkmıştır?
Bütünleşik pazarlama ile birlikte yeni pazarlama türleri de doğmuştur. İlişki pazarlaması, tecrübesel pazarlama, veritabanı hazırlama, etki pazarlama, evlilik pazarlama, referans pazarlama, ün kazandırma pazarlaması, fikir pazarlaması, sosyal pazarlama, interaktif pazarlama, gerilla pazarlama gibi pazarlama türleri, bütünleşik pazarlama iletişimi etkinliğini tamamlayan pazarlama türleri olarak ortaya çıkmışlardır.
Bütünleşik pazarlama iletişiminin temel taşları hangileridir?
Basit olarak dört kavramı, bu sürecin temel taşları olarak kabul etmek mümkündür. Pazarlama, satış, marka ve hedef kitle.
Satış geliştirme nedir?
Uluslararası Ticaret Odası (ICC-International Chamber of Commerce) satış geliştirmeyi; mal ve hizmetleri para, mal veya buna benzer ilave faydalarla daha cazip hale getirmek için kullanılan teknikler ve araçlar olarak tanımlamaktadır.
Satış geliştirme pazarlama karmasında hangi bileşenin içinde yer almaktadır?
Satış geliştirme, pazarlama karmasında iletişim bileşeninin içinde yer almaktadır. Satış, ürünün hedef kitlesiyle iletişim kurmasıdır. İletişim kurmadan satış olmaz. Yani satış iletişimi bir entegrasyonu ifade etmektedir.
İletişim bileşenleri (reklam, halkla ilişkiler, birebir satış ve satış geliştirme) hangi görevi üstlenmektedir?
İletişim bileşenleri, hem kendisiyle hem de diğer bileşenlerle birleşerek hedef kitleye mesajı daha etkili taşıma görevini üstlenmektedir. Satış geliştirme, reklam, halkla ilişkilerle ve birebir satışla birlikte ürün ya da hizmetle ilgili mesajların hedef kitleye taşınmasını sağlarlar. Hangisinin hangi ağırlıkta kullanılacağı kararını ürün veya hizmetin özelliği, hedef kitle, kitle iletişim araçları, firmanın ve pazarın durumu ile rakipler belirlemektedir.
Satışın sürekliliğini sağlamak amacıyla ne yapılmalıdır?
Satışı bir kere satmak olarak görmemek gerekir. Satış sürekli satabilme eylemidir. Bu sürekliliği sağlamak için satış geliştirme araçlarını çoklu düşünüp, ona göre program hazırlamak, bir başka deyişle satış portföyü hazırlamak gerekmektedir. Satış geliştirme araçlarını kullanmadan marka başarısı elde etmek pek mümkün olmamaktadır.
Satış geliştirme yerine kullanılan kavramlar hangileridir?
Genel olarak bakıldığında satış teşviki, satış tutundurma, satış artıcı çabalar gibi kavramların satış geliştirme kavramı yerine kullanıldığını görmek mümkündür.
Bir çok farklı iletişim faaliyetinin reklam olarak adlandırılmasının nedeni nedir?
Reklamla birlikte etkin olduğu için çizgi altı reklam araçları da denilen satış geliştirme yöntemlerine uygulamada promosyon adı verildiği, satıcılarına da reklamcı denildiği görülmektedir. Bu ve buna benzer genellemeler reklamcılığın, iletişimin jenerik ismi olarak kullanılmasını sağlamıştır. Halkla ilişkiler, sponsorluk, birebir sohbette kendinden bahsetme gibi etkinlikler reklam olarak adlandırılmaktadır. Her türlü iletişim faaliyetine reklamcılık adı verilmesi, reklamcılık kültürünün henüz gelişme aşamasında olduğunu göstermektedir.
Satış geliştirme stratejisi hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Genel olarak bakıldığında satış geliştirme stratejisi 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; ? fizibilite, ? kontrol ? uygulama aşamalarıdır.
Satış geliştirme süreci detaylı olarak hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Satış geliştirme sürecini detaylandırarak yedi başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar; ? Amaçların belirlenmesi ? Hedef kitle analizi ? Konseptin belirlenmesi ? Satış araçlarının seçilmesi ? Programın düzenlenmesi ? Programın ön testinin yapılması ? Uygulama ve değerlendirme
Satış geliştirme sürecinin amaçların belirlenmesi aşamasında neler yapılmaktadır?
Satış geliştirme kampanyasında ilk olarak neyin hedeflendiğinin net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçlar süreçte görev yapacak kişilerle paylaşılmalıdır. Kampanyanın son aşamasının denetlenebilir olması açısından amaç çok açık olmalıdır. Yeni ürünü denettirmek, üründeki değişikliği göstermek, rakiplerin satış geliştirme araçlarının anlaşılmasını önlemek, uzun dönemde pazar payını %5 arttırmak, yeni hedef kitlenin ürünü denemesini sağlamak, raflarda ürün sayısını arttırmak ve stoklarda birikmeyi engellemek satış geliştirme amaçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Satış geliştirme sürecinin hedef kitle analizi aşamasında neler yapılmalıdır?
Satış geliştirme kampanyasının başarıya ulaşması için hedef kitlenin coğrafik, demografik, psikografik ve satın alma davranışları açısından incelenmesi gerekmektedir. Tüketicinin yaşam tarzı, değerleri, duygu ve düşünceleri sürekli değişim içindedir. Hedef kitle eskiye göre daha bilgili, istekli, hassas, meraklı, araştırmacı ve karşılaştırıcıdır. Dolayısıyla günümüzde kampanyaların başarılı olabilmesi için hedef kitleyi kişiselleştirecek nitelikte analizlerin derinleştirilmesi gerekmektedir. Markanın gerçek sadık müşterilerini kaçırmadan, onları markadan koparmadan, bilinçsiz, potansiyel ve tarafsız olan müşterileri markanın pazar payına çekme yolları aranmalıdır.
Satış geliştirme sürecinin konsept belirleme aşamasında hangi uygulamalar gerçekleştirilmelidir?
Bu aşamada kampanyanın ana mesajı etrafında tüm yazılı ve görsel materyaller hazırlanmalıdır. Belirlenen konsept marka kimliğine, pazarlama stratejisine, iletişim diline, reklam tonuna ve satış ruhuna uygun olmalıdır.
Satış geliştirme sürecinin satış araçlarını seçme aşamasında hangi uygulamalar gerçekleştirilmelidir?
İlk üç aşamadan sonra, bunlara uygun araçların seçilmesi amacı bulunmaktadır. Kupon vermek, yarışma yapmak, satın alma noktası stantları kurmak, gezici araçları kullanmak, internet kuponları düzenlemek, spor karşılaşmalarına bilet vermek, seyahat hediyeleri vermek gibi satış geliştirme araçları bu aşamada belirlenmiş olacaktır. Yasal prosedürler (izinler) araç seçerken çözülmelidir. Bu aşamada daha önce yapılan satış geliştirme araçlarının karşılaştırması da yapılmalıdır. Tüketicinin çağrışımları düşünülerek yeni satış geliştirme araçlarını belirlemek etkiye doğrudan katkı sağlayacaktır. Diğer yandan seçilen satış aracı, ürünün kalite algısını düşürmemelidir.
Satış geliştirme sürecinin uygulama ve değerlendirme aşamasında hangi uygulamalar gerçekleştirilmelidir?
Kampanyanın son aşaması hem uygulama hem de önceden belirlenen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının tespit edilmesini içeren değerlendirmedir. Bu aşamada rakamlarla karşılaştırma yapılmaktadır. Çoğunlukla yüzeysel olarak ilgilenilen bu aşamada kimlere ulaşıldığı, nasıl bir geri dönüş alındığı belirlenmelidir. Satış sonrasında olası olumsuz geri dönüşlere verilecek yanıtları düzenlemek ve yeniden tanzim etmek bu sürecin sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır. Tüketici hakları, haksız rekabet, internet ortamındaki sosyal paylaşımlar düşünüldüğünde, bu sorunları çözemeyen marka hedeflediği satış geliştirme yerine uzun süre silemeyeceği yaralar alacaktır.
Satış geliştirmenin ve türlerinin önemli olmasının nedenleri nelerdir?
Bu sürecin önemli olmasının nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. ? Firmaların marka sorumluluklarının üzerindeki satış baskısı artmıştır. ? Ürünlerin arasındaki farklılıkların azalmasından dolayı öne geçmek için yapılabilecek en önemli faaliyet satış geliştirme olmuştur. ? Medyadaki reklam kalabalığı ve artan maliyetlerden ötürü tüketicilerden doğrudan yanıt alabilmek satış geliştirmeyi önemli hale getirmiştir. ? Tüketiciler daha fazla indirim ve fırsat odaklı düşünür hale gelmiştir. ? Perakendecilerin fazlalaşması ile perakendiciler de üreticilerden daha fazla indirim talebinde bulunmaya başlamıştır.
Tüketicilere yönelik satış geliştirme araçları hangileridir?
Nihai tüketicilere ve alıcılara yönelik satış geliştirme araçlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Bunlar; ? Örnek ürün ve numune ? Hediyeler ? İndirimler, mevsim sonu indirimleri ve vade uzatmaları ? Fırsat paketleri ? Kuponlar ? Reklam eşantiyonları ? Özel müşteri ödülleri ? Yarışma ve çekiliş ? Mağaza içi gösteriler ? Para iadeleridir.
Satış geliştirme araçlarından örnek ürün veya numune nedir ve nasıl kullanılmaktadır?
Ürünü denemesi için tüketiciye verilen ürünün küçük miktarına örnek ürün ya da numune adı verilmektedir. Numune vermek yeni bir ürünü pazara sokmanın en etkili ancak aynı zamanda en pahalı yöntemidir. Numuneler mağazalarda dağıtılabilir, postayla gönderilebilir, kapıdan teslim edilebilir ya da başka bir ürünle birlikte verilebilir. Ürünün halihazırda bir kullanıcı kitlesi varsa ya da ürünün satın alma çevrimi uzun ise genel olarak numune vermek tavsiye edilmez. Sürekli olarak örnek ürün ya da numune kullandıran ürün gruplarına parfüm ve temizlik ürünleri örnek olarak gösterilebilir. Mağaza içinde yapılan lezzet testleri de bir başka örnek olarak verilebilir.
Aracılara (perakendeci, toptancı ve bayiler) yönelik satış geliştirme araçlarının amaçları nelerdir?
Bu araçlar, perakendecilerin, toptancıların ve bayilerin ürünü bulundurmasını ve tüketiciye yönlendirmesini sağlamak için yapılan satış geliştirme faaliyetleridir. Perakende noktalarında daha fazla vakit harcayan tüketicinin ürünü görebilmesini sağlayacak, raf/teşhir sayını ve yerini artırma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Alışveriş merkezlerine yönelik verilen hediyeler, indirimler buna örnek olarak gösterilebilir.
Tüketicilere yönelik olmayan satış geliştirme yöntemleri nelerdir?
Tüketicilere yönelik olmayan satış geliştirme yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür: ? Ortak reklamlar ? Eğitim programları ? Bayii toplantıları ? Satın alma noktası reklamları (POP) ? Fuarlar.
Raf devir hızı satış geliştirme için neden önemlidir?
Rafta duran ve tozlanan ürün, ne kadar bilinir olsa da tercih tercih edilmez. Bu sebeple perakendecilerde raf devir hızı önemlidir. Ürünün ne kadar hızlı tercih edildiğinin rakamsal ifadesidir. Satış ve kara daha hızlı yansıyan ürünlerdir. Bu ürünleri marketlerinde ve satış noktalarında bulundurmak karşılıklı kazanç sağlayacaktır.
Bayii toplantıları neden önemlidir?
Bayii toplantıları aracılara yönelik yapılan satış geliştirme araçlarından birisidir. Bayilerin motivasyonunu artırarak, ürünlerin bulunurluğunu, raftaki duruşunu, satış anında müşteriye teklif edilmesini artırıcı bayii toplantıları önemlidir. Endüstriyel ürünlerde bu bayii toplantıları etkilidir.
Satış ekibine yönelik satış geliştirme araçlarının amacı nedir?
Satış personeli özellikle endüstriyel ürünlerde, aracı ve bayii kullanımı çok olan ürün ve hizmetlerde çok etkilidir. Bu sebeple satış elemanlarını sürekli motive etmek gerekmektedir. Çalışana yönelik bu motivasyon en büyük satış geliştirme yöntemi olarak gösterilmektedir. Amaç satış personelinin motivasyonunu sağlayıp müşteri ile iletişiminde güçlü ikna stratejileri geliştirmelerini sağlamaktır.
Fuarları daha gerekli ve etkili hale getiren faktörler nelerdir?
Bir kategoride birbirine benzer ürün ve hizmetlerin artması, tüketiciyle buluşmanın zorlaşması, teknolojik gelişmelerin firmalara yeni fırsatlar yaratması, kitle iletişim araçlarındaki reklam kalabalığı ve promosyon kalabalığı sektörel buluşma için yapılan fuarları daha gerekli ve etkili hale getirmiştir. Fuarlar, markaların hem birebir hem de kitle iletişimi sürecinde etkili olmasını sağlayan araçlardır.
Fuarlar kaç kategoriye ayrılabilir, bu kategoriler nelerdir?
Fuarları genel olarak dört gruba ayırmak mümkündür. Bunlar; ? Genel fuarlar ? Genel ticari fuarlar ? Tüketicilere yönelik ihtisas fuarları ? Sektörel ihtisas fuarlarıdır.
Fuarların amaçları nelerdir?
Fuarların amaçları şu şekilde sıralanabilir: ? Yeni satışlar yapmak ? Gelecekteki satışların yolunu açmak ? Yeni ürünleri tanıtmak ve firmaları haberdar etmek ? Halihazırdaki müşterilere daha çok satış yapmak ? Rakipleri incelemek ? Yeni distribütörlük bulmak.
Fuar sürecinin aşamaları nelerdir?
Fuar sürecinin aşamalarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. ? Fuar amaçlarının belirlenmesi ? Fuar hedef kitle analizi ? Fuar türlerinden seçim yapmak ? Fuar sorumlusu belirlemek ? Fuar personelini belirlemek ? Fuar sonrası iletişim
Destinasyon nedir?
Destinasyon insanların farklı seyahat amaçları için gittikleri bir yerdir.
Destinasyonların özellikleri nelerdir?
• Destinasyon ilk bakışta tek bir ürün gibi görünmesine rağmen, coğrafi bölgesi içinde bulunan her türlü turizm etkinliğini ve işletmesini kapsamaktadır.
• Diğer bütün ürünleri yönlendirmesi bakımından turizm ürünün merkezinde yer almaktadır.
• Bir destinasyon hem fiziksel bir varlık hem de sosyo-kültürel bir varlık olabilir.
• Bir destinasyon gerçekten var olmasının ötesinde, turistlerin ve potansiyel turistlerin zihninde ki bir kavram da olabilir.
• Bir destinasyon kendi sınırları içerisinde meydana gelen güncel olaylardan etkilenmekle birlikte, aynı zamanda sınırları dışında meydana gelen olaylardan da etkilenebilir.
• Güncel olaylardan etkilenirken, aynı zamanda geçmişteki olaylardan da etkilenebilir.
• Gerçek olaylardan ve aynı zamanda mitlerden ve hayal ürünlerinden etkilenebilir.
• Destinasyonları sınıflayan tek bir dizin olmadığı için, destinasyonlar ucuz yada pahalı olarak algılanabilir.
• Destinasyonlar birçok açıdan (boyutları, sahip olduğu fiziksel çekicilikler, altyapı, ziyaretçilere sunduğu faydalar ve turizme olan bağımlılıkları gibi) farklı olabilir.
• Bir destinasyon tek bir yer olmak zorunda değildir.
Turizm nedir? Tanımlayınız.
Turizm genel olarak insanların eğlence, iş veya diğer amaçları doğrultusunda normal çevreleri dışında yerlere gitmesi ve takip eden bir yılı geçmeyen süre boyunca oralarda kalması şeklinde tanımlanmaktadır.
Bir destinasyondaki temel çekicilikler en sade şekilde nasıl sınıflandırılabilir?
• Sahip oldukları kaynağa (doğal yaşam ve tarihsel sit alanları gibi) veya
• Yararlanma amaçlarına (eğlence ve eğitim gibi) göre sınıflandırılabilirler.
Ulaşım ve ulaştırma nedir? Tanımlayınız.
Ulaşım; en basit tanımıyla insanların veya eşyaların bir amaç doğrultusunda bir yerden başka bir yere gidebilmesidir.
Ulaştırma ise canlı ya da cansız varlıkların (malların ya da haberlerin) bir yerden başka bir yere taşınması ile ilgili bütün faaliyetleri kapsar. Diğer bir ifadeyle ulaştırma, bir yarar sağlamak üzere kişilerin ve eşyaların uygun ve ekonomik biçimde yer değiştirmelerini sağlamaktır
Bir turizm destinasyonun çekiciliğini belirleyen kültür bileşenleri nelerdir?
- Zanaatlar
- Kıyafetler
- Mimari
- El sanatları
- Tarih
- Lisan
- İnançlar
- Eğitim
- Gelenekler
- Boş zaman aktiviteleri
- Sanat/Müzik
- Yiyecek/İçecek
Sosyo-kültürel çekiciliklere örnekler veriniz?
Tarih öncesi ve tarihi alanlar ve kalıntılar, yerel evler, tarih müzeleri, etnografya müzeleri, mobilya müzeler, kıyafet müzeleri, oyuncak müzeleri, antik harabeler gibi
Askeri çekiciliklere örnek veriniz.
Savaş alanları, esir kampları, havacılık, denizcilik ve karacılık müzeler gibi
İmaj oluşturma ajanları olarak tanımlanan farklı bilgi kaynaklarını kaç grupta sınıflamak mümkündür?
Beş grupta
Partner müşteri nedir?
İşletme ile bir ortaklık ilişkisine sahip müşteridir.
Destinasyon sadakati nedir?
Destinasyon sadakati, turistlerin alternatiflerinin mevcut ve uygun olmasına rağmen belirli bir destinasyona gösterdiği bağlılıktır.
Karakter, logo, amblem, marka ismi gibi sembollerin ve ambalaj gibi ek öğelerin kullanımı marka farkındalığı yaratmada neden en etkili taktikler konumundadır?
Çünkü bir markayı rakiplerden farklı kılmada, ona farklı anlamlar yüklemede semboller büyük etki gücüne sahiptir.
Farklı alanlarda gerçekleşen aktivitelere sponsor olmak, markaya ne gibi yararlar sağlar?
Farklı alanlarda gerçekleşen aktivitelere sponsor olmak, markanın kalıcı ve etkili bir farkındalık yaratmasını sağlar. Bu sayede, ilgili aktivitenin, aktif izleyicileri, pasif izleyicileri ve medya izleyicileri farkında olmadan farkındalık yaratılabilir.
Bağımsız imaj biçimlendirme ajanları nelerden oluşmaktadır?
Bağımsız imaj biçimlendirme ajanları haberler, belgeseller, filmler ve makalelerden oluşmaktadır
Hangi grup doğrudan bireyi ikna etmeye yönelik bilgi kaynaklarından oluşmaktadır.
Birinci grup
Hangi grup yakınlarımızdan ve arkadaşlarımızdan isteyerek ya da istemeyerek elde ettiğimiz bilgiler oluşturmaktadır?
Dördüncü grup
Tutundurma nedir?
Bir destinasyona yönelik iletişim faaliyetleri, turizm ürününü sağlayanlar ve dağıtım kanallarındaki aracılar ile potansiyel turistler arasındaki iletişim sürecini kapsamaktadır.
Sadık olan müşterilerin, yeni müşterilere göre
çok daha kârlı olduklarına yönelik ileri sürülen argümanlar nelerdir?
• Sadık müşterilerin fiyata karşı duyarlılıkları düşük olduğundan, bir marka için daha fazlasını ödemeye hazırdırlar.
• Sadık müşteriler satın alacakları hizmete aşina olduklarından, sunumlar daha maliyetsiz olmaktadır.
• Daha sabit bir gelir kaynağını temsil ettiklerinden, gelecekteki pazarlama maliyetlerini düşürmektedirler.
• İşletmeler sadık müşterilerinin kişisel bilgilerini ellerinde tuttuklarından, istemeleri durumunda doğrudan pazarlamanın avantajlarından kolaylıkla yararlanabilmektedirler.
• Sadakat, gelecekteki olası marka rekabeti dönemlerinde, müşterilerin kendi markalarını tercih edecek olmalarından dolayı, alıcı-satıcı arasındaki ilişkiyi bir güvence altına almaktadır.
• Sadık müşterilerin, hizmet ya da ürün sağlayıcısından kaynaklanan bir hataya karşı, çok daha fazla affedici bir konumda olmaları beklenmektedir.
• Daha fazla satış rakamı anlamına gelebilecek olumlu kulaktan kulağa iletişim anlamına gelmektedir
Oluşturulan imaj için iletişim stratejisi ne olmalıdır?
İkna edici
Deneyimsel imaj hedef kitle hangisidir?
Tekrar ziyaret edenler