aofsoru.com

Marka İletişim Kampanyaları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Kurumsal Marka İletişim Kampanyaları

1. Soru

Markaların halkla ilişkilerle amaçladıkları nelerdir?

Cevap

? Genel anlayış, güven ve sempati yaratmak ve bunu sürekli geliştirmek, geliştirerek güçlendirmek, sürdürmek, çoğaltmak, ? Kamuoyunun markaya ilişkin eğilimmlerini, tutum ve beklentilerini saptayarak, markaya uygun iyileştirilmelerin yapılması için önerilerde bulunmak, ? Tüketicinin davranış ve tutumlarının gerçek nedenlerini anlamak, ? Markaya ilişkin kamuoyunda ortaya çıkmış olan yanlış anlamaları önlemek, ? Markayla halk arasında karşılıklı saygı ve toplumsal sorumluluk duygularını geliştirmek, ? Mal ve hizmetlerin niteliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, ? Marka kimliğinin oluşturulması ve benimsetilmesine yardımcı olmak, ? Markaya yönelik olumlu tutumlar oluşturmak ve bunun devamını sağlamak, ? Kamuoyunu markanın kendi ilgisi yönünde etkilemek, ? Diğer ilgililerle, üretim ve işbirliği amaçlı anlaşma sağlamayı, karşılıklı ilişki kurmayı, birlikte hareket etmeyi sağlamak, ? Anlaşma ve karşılıklı ilişki ile kendi organizasyonun varlığını ve gelişimini desteklemek.


2. Soru

Etkin bir kriz yönetiminin aşamaları nelerdir?

Cevap

? Krizden kaçınmak, ? Krizi yönetmeye hazırlanmak, ? Krizi saptamak, ? Krizi dizginlemek, ? Krizi çözmek, ? Krizden yarar sağlamak.


3. Soru

Krize neden olan faktörler kaç gruba ayrılır? Açıklayınız.

Cevap

Krize neden olan faktörleri genel olarak işletme içi faktörler ile çevre faktörleri olarak iki ana grupta toplamak mümkündür. İşletme içi faktörler arasında üst yöneticilerin yeteneksiz olmaları ve kuruluşun içerisinde meydana gelen çeşitli sorunlar yer almaktadır. Çevresel faktörler arasında da doğal koşullar, toplumsal, ekonomik, kültürel, teknolojik, hukuki ve siyasal etmenlerin değişimi yer almaktadır.


4. Soru

Proaktif kriz planlaması aşamasında yapılması gerekenler nelerdir?

Cevap

? Kriz yönetimi ekibini oluşturmak ve bu ekibi eğitmek, ? Potansiyel krizleri gruplandırmak, ? Gruplandırılan krizleri analiz etmek ve sorunun boyutunu belirlemek, ? Potansiyel krizlerle başa çıkabilecek strateji ve taktikler geliştirmek, ? Simülasyon çalışmaları yapmak, ? Krizden etkilenebilecek kitleleri belirlemek, ? Krizden etkilenebilecek dahili ve harici hedef kitleye yönelik etkin iletişim kanallarını oluşturulmak, ? Kriz planını gözden geçirmek, değerlendirmek ve sürekli güncellemek.


5. Soru

Doğal afetler ve işin doğasından kaynaklanan krizler dışındaki krizler için uyarı işaretleri çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu işaretler nelerdir?

Cevap

? Kullanılan teknolojinin eskimesi, ? Kamuoyunun yeniliğe direnci, ? Bina, güvenlik ve sağlık denetimlerinde yapılan uyarılar, ? Kurum içi bitmeyen, sürekli dedikodular, ? Bitmeyen müşteri şikayetleri, ? Gevşek yönetim uygulamaları, ? Çalışanların uyarıları.


6. Soru

Başlamış¸ bir krizi dondurmak yani asıl yapılması gerekenler yapılana kadar olayı kontrol altına almak için uyulması gereken dört temel kural nedir?

Cevap

? Çabuk ve kararlı davranmak, ? Önceliğin insan olması, ? Olay yerinde yöneticilerin hazır bulunması, ? İletişimin devamlı olması, ilgili herkese, basına ve kamuya devamlı bilgi aktarılması.


7. Soru

Krizi tamamen çözebilmek için kriz yönetiminin yapması gerekenler nelerdir?

Cevap

? Hızlı hareket etmek, ? Sürekli bilgi toplamak, ? Medya, kamu ve ilgili kesimlerle sürekli iletişimde olmak, ? Yapılanları kayıt altına almak, ? Uygun ise proje yönetimi tekniklerini kullanmak, ? Krizin bittiğini ilan etmek.


8. Soru

Krizin bittiğini anlamak ve ilan etmek için bazı belirtilerin gözlemlenmesi gerekir. Bu belirtiler nelerdir?

Cevap

? Çalışanların işlerine geri dönüp normal rutinde çalışıyor olması, ? Müşteri ve tedarikçilerin şirketle ilişkilerini devam ettirmek istemesi, ? Telefon çaldığında arayanların gazeteciler olmaması, ? Satışlar ve gelirlerin belli bir düzeye oturmuş olması.


9. Soru

Kriz zamanlarında, medyanın desteğini, saygısını, anlayışını ve toleransını kazanmak için medya ile kurulucak ilişkilerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

? Medyayla ilişkilerde kriz konusunda spekülasyon yapılmamalı ve doğru olmayan, tahmine dayalı bilgiler verilmemelidir. ? Kriz konusuyla ilgili yeni bilgiler alındıkça basın bültenleri aracılığıyla basın mensuplarına aktarılmalı ve basının bu bültenleri alıp almadığı kontrol edilmelidir. ? 24 saat görev yapan bir büro oluşturulmalı ve bu bürodan iletilecek bilgiler kriz yönetimi ekibinin onayından geçtikten sonra iletilmelidir. ? Medyaya yapılacak açıklamalarda mümkün olduğunca yazılı açıklama yolu tercih edilmelidir. ? Medya açıklamalarında açık olunmalıdır. Onlara yeni bilgiler geldiğinde medyaya bu bilgilerin iletileceği bildirilmelidir. ? Halkla ilişkiler yöneticisi tüm bu faaliyetlerde gösteri yapan birisi değil, olayları idare eden birisi olmalıdır. Halkla ilişkiler yöneticisi medya karşısında savunmacı bir konuma geçerse, medyanın soruları karşısında zor durumda kalabilir. ? Medya karşısında veya başkalarına yorum yok şeklinde bir tutum içerisine girmek yerine sorulan soruya neden cevap verilemediği açıklanmalıdır.


10. Soru

Marka iletişiminde konu ne demektir?

Cevap

Konu, işletme planları periyodu üzerinde bir şirketin faaliyetlerini ve markayı önemli ölçüde etkileyen iç ve dış bir durum veya şart olarak tanımlanmakta ve üç geniş kategoriye ayrılmaktadır. ? Şimdiki konular: Medyada yer alan, hükümette tartışılan bir konu. ? Ortaya çıkabilecek konular: I ·ki ya da beş yıl içinde önemli olması muhtemel olan konular. ? Sosyal eğilimler: Yaşam biçimlerindeki, teknolojideki vs. değişiklikler.


11. Soru

Etkin bir konu yönetiminin aşamaları nelerdir?

Cevap

? Konu tanımlama, ? Konu analizi, ? Konu değişim stratejileri seçenekleri, ? Konu eylem programı, ? Sonuçların değerlendirilmesi.


12. Soru

Konu yönetiminin işlevleri nelerdir?

Cevap

? Sürprizlerin azaltılması, belirsizliğin giderilmesi yoluyla krizden sakınmak ve istenmedik olayların meydana gelmesini önleyerek markayı muhtemel tehlikelerden ve olumsuzluklardan uzaklaştırmak, ? Gelişmiş sosyal paydaş ilişkileri geliştirmek, ? I ·lişkilerde çatışmaları azaltan veya önleyen karşılıklı çıkarlara uygun ortam hazırlamak, ? Açıklanan ürün ve pazarlama hızına ulaşmak, ? Verimli ve rekabetçi kurumsal performansı engelleyebilen piyasadaki olumsuz iletişimi azaltmak, ? Pazara giriş ve faaliyet kısıtlamalarındaki engelleri azaltmak, ? Sosyal bakımdan sorumlu bir yönetim görüntüsü oluşturmak.


13. Soru

Lobicilik kavramı nedir?

Cevap

Lobicilik, ikna, inandırma ve tanıtma teknikleri uygulayarak, karar verme mekanizmaları üzerinde baskı grubu oluşturma ve siyasal kararları bir grubun ya da bir ülkenin çıkarına ya da zararına değiştirtebilme becerisidir. Lobicilik sadece siyasal alanda değil, işletmelerin ve markaların yerel ve uluslararası pazarlarda kendilerine yer bulabilmelerinde de kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde rekabet ortamı, markaların kendi mal ve hizmet sistemi için en iyi ortamın oluşturulmasını gerektirir. Bunu gerçekleştirebilmek için kararları kendi amaçları ve çıkarları doğrultusunda etkilemek isteyen kuruluş ve işletmeler; hükümetteki, parlamentodaki veya karar alma sürecindeki kişilerle iletişim ve bilgi alışverişi içine girmeleri lobicilik olarak adlandırılır.


14. Soru

Marka iletişiminde lobicilik faaliyetlerinin işlevleri nelerdir?

Cevap

? Yasa koyucu, hükümet ve hükümet üyeleriyle iletişimi kurarak karar alma süreçlerine katılmak ve bu süreçlere etki etmek, ? Kitlesel bir ilişki kurarak, hedef kitleyi belli inanç ve eylemlere yöneltmek ya da bu doğrultuda etkilemek, ? Politik güç ve kamuoyu oluşturmak, ? Gerektiğinde baskı grupları yaratarak aleyhte olan bir durumu lehe çevirmek.


15. Soru

Markanın lobicilik ile hedeflerine ulaşabilmesi için etkili olabilecek yöntemler nelerdir?

Cevap

? Gerçekleri aydınlatıcı, açığa çıkarıcı, haber niteliği bulunan ve kurallara uygun hazırlanmış basın bültenleri yayınlamak, ? Tanıtım kampanyaları düzenlemek ve bunları çeşitli yayınlarla desteklemek, ? Kapsamlı reklam kampanyaları yürütmek, ? Karar merkezi üyeleri ile sık sık birlikte olmak, onları etkilemek için bilgilendirici konuşmalar yapmak, ? Temsilcileri olarak radyo ve TV kanallarının talkshowlarına çıkmak, görüşlerini açıklamaları için ülke çapında basın turları düzenlemek. ? Hükümet yetkililerine, diğer siyasal yönetcilere ayda ya da iki ayda bir kez faaliyet raporu niteliğinde ayrıntılı haber ve bilgi içeren veriler göndermek.


16. Soru

İtibar nedir?

Cevap

İtibar; Bir kuruluşun ve kuruluşun marka ya da markalarının genel bir değerler dizisine dayanan güvenilirliği, itimada layık oluşu, sorumluğu ve yeterliliği (gücü) hakkında çok sayıda kişisel ve kollektif yargıdan oluşmuş bir bütün olarak tanımlanır. Fombrun, itibarı bir şirketin geçmişteki eylemleri ve kuruluşun diğer önde gelen rakipleriyle karşılaştırıldığında önemli yapı taşlarının hepsine birden başvurusunu ifade eden gelecekteki beklentilerinin algısal temsili olarak tanımlamakta ve itibarın, geçmişte yapılan eylemlerle birlikte gelecekte yapılacak olan eylemleri de kapsadığını ifade ederek algıya dayanan bir kavram olduğunu belirtmektedir. I ·tibar çok yönlü bir bileşendir ve bu bileşenler, paydaşların deneyimlerinin bir tarihidir. Bu da paydaşların o marka ile kurduğu iletişimin etkinliğine, hizmetlerinin içeriğine, markanın kalite anlayışına, markayla ilgili beğeniye ve bunların geniş çaplı etkilerine bağlı olarak oluşur. Böylece markanın tüm geçmişinin bir sonucu olarak görülen itibar, markaların gerçekleştirdikleri faaliyet ve eylemler ile ilgilidir.


17. Soru

İtibar yönetimi nedir?

Cevap

İtibar yönetimi, bir kuruluşun ve kuruluşun marka ya da markalarının ününü, artan hissedar desteği, gelişen iş performansı ve şirketin işletme amaçlarıyla bağlama kabiliyetidir. Bir başka tanıma göre de itibar yönetimi, markanın çevresinde, müşterilerinde, toplumun genelinde nasıl algılanmakta olduğunu ve markanın hangi özellikleriyle tanınmak istediğini içeren ve bu iki başlıkla ilgili faaliyetlerin yürütülmesine dayanan bir yönetim disiplinidir.


18. Soru

İtibarı oluşturan faktörler nelerdir?

Cevap

? Paydaşlar ve paydaşlarla sağlanan ilişkiler, ? Tutarlılık, ? Ş effaflık, ? Liderlik, ? Çalışan davranışı, ? Müşteri memnuniyeti, ? Kalite, ? İletişim becerileri, ? Sürdürülebilir karlılık, ? Sosyal sorumluluk


19. Soru

Paydaşları oluşturan grup ya da bireyler nelerdir?

Cevap

? Müşteriler, ? Çalışanlar, ? Yatırımcılar, ? Tedarikçiler, ? Hissedarlar, ? Medya, ? Hükümet, ? Toplum.


20. Soru

Olumlu bir itibarı devam ettirecek ve onu koruyacak faktörler nelerdir?

Cevap

? Yönetimin yetenekli insanları kuruluşa çekme ve onları kuruluşta çalıştırma kabiliyeti, ? Ürün ve hizmetlerin kaliteli olması ve talebin devam etmesi, ? Finans bakımından yeterli olması ve uzun vadeli yatırım değerinin olması, ? Geniş kamu yararı sağlayan yeniliğe dayanan teknolojilere olan yatırımların devam etmesi, ? Yerel topluluklarda sosyal ve çevreyle ilgili sorunlara yönelen programların uygulanması, ? Geniş, bütünleşmiş, sonuca yönelimli bir iletişim stratejisinin sürmesi.


21. Soru

Stratejik Vizyon nedir?

Cevap

Stratejik Vizyon: Kurumun gelecekte görmeyi arzuladığı konum.


22. Soru

Kurum Kültürü nedir?

Cevap

Kurum içi değerler, inançlar ve kurum mirasını bünyesinde barındıran temel varsayımlar ve bunların anlamının kurumun üyelerine aktarılmasıdır.


23. Soru

Kurumsal İmaj nedir?

Cevap

Kurumun, paydaşları, müşterileri, hissedarları, medya, kamuoyu vb. nezdinde nasıl bir izlenime sahip olduğudur.


24. Soru

Kriz Evreleri nelerdir?

Cevap

• Kriz öncesi dönem (krizin kavramsal olarak başlangıç noktası- kuluçka dönemi)
• Kriz dönemi (belirme anı- hücum safhası- kurtarma safhası)
• Kriz sonrası dönem (yeniden yapılanma safhası).


25. Soru

Kriz yönetimi nedir?

Cevap

Kriz yönetimi, kuruluşun zarar gören imajının düzeltilmesi, kendi doğasından kaynaklanan nedenlerle karşılaşılması, olası hoş olmayan durumların önlenmesi ya da en az zararla atlatılabilmesini temel alır.


26. Soru

Kriz yönetiminin aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Krizden kaçınmak
2. Krizi yönetmeye hazırlanmak
3. Krizi saptamak
4. Krizi dizginlemek
5. Krizi çözmek
6. Krizden yarar sağlamak


27. Soru

Proaktif nedir?

Cevap

Muhtemel krizlere karşı önceden hazırlıklı olmak, etkileri yönetme inisiyatifi almaktır.


28. Soru

Proaktif kriz planlaması aşamasında yapılması gerekenler nelerdir?

Cevap

• Kriz yönetimi ekibini oluşturmak ve bu ekibi eğitmek
• Potansiyel krizleri gruplandırmak
• Gruplandırılan krizleri analiz etmek ve sorunun boyutunu belirlemek
• Potansiyel krizlerle başa çıkabilecek strateji ve taktikler geliştirmek
• Simülasyon çalışmaları yapmak
• Krizden etkilenebilecek kitleleri belirlemek
• Krizden etkilenebilecek dahili ve harici hedef kitleye yönelik etkin iletişim kanallarını oluşturulmak
• Kriz planının gözden geçirmek, değerlendirmek ve sürekli güncellemek


29. Soru

Kriz işaretleri nelerdir?

Cevap

• Kullanılan teknolojinin eskimesi
• Kamuoyunun yeniliğe direnci
• Bina, güvenlik ve sağlık denetimlerinde yapılan uyarılar
• Kurum içi bitmeyen, sürekli devam eden dedikodular
• Bitmeyen müşteri şikayetleri
• Gevşek yönetim uygulamaları
• Çalışanların uyarıları


30. Soru

Krizi kontrol altına almak için uyulması gereken nelerdir?

Cevap

1. Çabuk ve kararlı davranmak
2. Önceliğin insan olması
3. Olay yerinde yöneticilerin hazır bulunması
4. İletişimin devamlı olması, ilgili herkese, basına ve kamuya devamlı bilgi aktarılması


31. Soru

Krizi tamamen çözebilmek için yapılması gerekenler nelerdir?

Cevap

• Hızlı hareket etmek
• Sürekli bilgi toplamak
• Medya, kamu ve ilgili kesimlerle sürekli iletişimde olmak
• Yapılanları kayıt altına almak
• Uygun ise proje yönetimi tekniklerini kullanmak
• Krizin bittiğini ilan etmek


32. Soru

Krizin bittiğini anlamak ve ilan etmek için bazı belirtilerin gözlemlenmesi gerekir. Bu belirtiler nelerdir?

Cevap

• Çalışanların işlerine geri dönüp normal rutinde çalışıyor olması
• Müşteri ve tedarikçilerin şirketle ilişkilerini devam ettirmek istemesi
• Telefon çaldığında arayanların gazeteciler olmaması
• Satışlar ve gelirlerin belli bir düzeye oturmuş olması


33. Soru

Kriz zamanlarında medya ile kurulacak ilişkiler çok önemlidir. Kriz zamanlarında, medyanın desteğini, saygısını, anlayışını ve toleransını kazanmak için medya ile kurulacak ilişkilerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

• Medyayla ilişkilerde kriz konusunda spekülasyon yapılmamalı ve doğru olmayan,
zanna dayalı bilgiler verilmemelidir.
• Kriz konusuyla ilgili olarak yeni bilgiler alındıkça basın bültenleri aracılığıyla basın
mensuplarına aktarılmalı ve basının bu bültenleri alıp almadığı kontrol edilmelidir.
• 24 saat görev yapan bir büro oluşturulmalı ve bu bürodan iletilecek bilgiler kriz
yönetimi ekibinin onayından geçtikten sonra iletilmelidir.
• Medyaya yapılacak açıklamalarda mümkün olduğunca yazılı açıklama yolu tercih
edilmelidir.
• Medya açıklamalarında açık olunmalıdır. Açık sözlü bir biçimde yeni bilgiler geldiğinde medyaya bu bilgilerin iletileceği bildirilmelidir.
• Halkla ilişkiler yöneticisi tüm bu faaliyetlerde gösteri yapan birisi değil, olayları
idare eden birisi olmalıdır. Halkla ilişkiler yöneticisi medya karşısında savunmacı
bir konuma geçerse, medyanın soruları karşısında zor durumda kalabilir.
• Medya karşısında veya başkalarına “yorum yok” şeklinde bir tutum içerisine girmek yerine sorulan soruya neden cevap verilemediği açıklanmalıdır.


34. Soru

Amerikan Halkla İlişkiler Konseyi’ne göre, konu yönetiminin işlevleri nelerdir?

Cevap

Konu ve eğilimleri tanımlamak, etkilerini yorumlayıp öncelikleri belirlemek, belli bir örgüt pozisyonunu oluşturmak, örgütün faaliyet ve tepkilerini planların uygulanabilmesi doğrultusunda düzenlemektir.


35. Soru

Konu kategorileri nelerdir?

Cevap

Konu kategorilerini, demografik, ekonomik, çevresel, hükümete ait, uluslararası, kamusal tutumlar, kaynaklar, teknolojik gelişim, değerler, yaşam biçimleri olarak sıralamak mümkündür.


36. Soru

Konu yönetimi nedir?

Cevap

Markayı ve hedef kitlesini etkileyen kamu politikası meselelerini bekleyen, tanımlayan, değerlendiren ve cevap veren proaktif bir süreç.


37. Soru

W.Howard Chase'ye göre etkin bir konu yönetiminin aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Konu tanımlama
2. Konu analizi
3. Konu değişim stratejileri seçenekleri
4. Konu hareket programı
5. Sonuçların değerlendirilmesi


38. Soru

Konu belirleme adımları nelerdir?

Cevap

a. Sosyal, politik, ekonomik ve teknolojik dünyadaki eğilimleri göz önünde bulundurma,
b. Kurumsal hedeflerle ortaya çıkan bu eğilimleri karşılaştırma,
c. Başlıca meseleleri belirleme.


39. Soru

Kurumsal marka iletişiminde konu yönetiminin işlevleri nelerdir?

Cevap

• Sürprizlerin azaltılması, belirsizliğin giderilmesi yoluyla krizden sakınmak ve olayların meydana gelmesini önleyerek markayı muhtemel tehlikelerden ve olumsuzluklardan uzaklaştırmak
• Gelişmiş sosyal paydaş ilişkileri geliştirmek
• İlişkilerde çatışmaları azaltan veya önleyen karşılıklı çıkarlara uygun diyalog kurmak
• Açıklanan ürün ve pazarlama hızına ulaşmak,
• Verimli ve rekabetçi kurumsal performansı engelleyebilen piyasadaki olumsuz iletişimin azaltılması,
• Pazara giriş ve faaliyet kısıtlamalarındaki engellerin azaltılması,
• Sosyal bakımdan sorumlu bir yönetim portresi ortaya koymak


40. Soru

İtibar nedir?

Cevap

Bir kuruluşun marka ya da markalarının genel bir değerler dizisine dayanan güvenilirliği, itimada layık oluşu, sorumluğu ve yeterliliği (gücü) hakkında çok sayıda kişisel ve kollektif yargıdan oluşmuş bir bütün.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email