aofsoru.com

Lojistikte Teknoloji Kullanımı Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Malzeme Taşıma Ve Depolama Teknolojileri

1. Soru

Elleçleme nedir?

Cevap

Elleçleme: depoda, malzeme boşaltma, mal kabul, seçerek ayırma, teslim tesellüm, paket açma, bölme istifleme, yerleştirme yerini değiştirme, yenileme, eksik tamamlama, toplama, ambalajlama, yükleme vb. işlemlerdir.


2. Soru

Malzememe taşıma araçları nelerdir, ne işe yararlar?

Cevap

I. Taşıma Ekipmanları: Malzemenin bir noktadan diğerine taşınması iç in kullanılır (Ö r. Ç alışma yerleri arasında, yükleme platformları ve depolama alanları arasında vb.). Taşıma ekipmanlarının alt kategorileri konveyörler, vinçler ve endüstriyel taşıyıcılardır. Malzeme, herhangi bir ekipman kullanmadan el ile de taşınabilir. II. Yerleştirme Ekipmanları: Daha sonraki taşıma, işleme veya taşıma / depolama işlemleri için doğru konumda olabilmesi amacıyla malzemenin tek bir yerde istiflenmesi için kullanılır. Taşıma ekipmanından farklı olarak yerleştirme ekipmanı, genellikle tek bir çalışma alanındaki taşıma işlemleri iç in kullanılır. III. Birim Yük Oluşturma Ekipmanları: Taşıma ya da depolama esnasında, yükün kullanıldığı yerdeki sağlamlığını kaybetmemesi iç in malzemelerin bağlanması amacıyla kullanılır. Eğer malzemeler, tek parça ya da iç içe geçen parçalardan oluşursa, ekipmansız da birim yük haline getirilebilirler.


3. Soru

İstifleme nedir?

Cevap

İstifleme; ürün, malzeme veya malların düzgün bir biçimde üst üste yığılması, stoklanmasıdır.


4. Soru

Konveyör türleri nelerdir?

Cevap

Başlıca konveyör türleri şunlardır; ? Oluklu Konveyör ? Tekerlekli konveyör ? Makaralı konveyör ? Zincirli konveyör ? Plakalı konveyör ? Düz bantlı konveyör ? Manyetik bant konveyör ? Oluklu bant konveyör ? Kovalı konveyör ? Titreşimli konveyör ? Vidalı konveyör ? Pnömatik konveyör ? Dikey konveyör ? Ray üzerinde işleyen konveyör ? Çekici konveyör ? Asma yük konveyörü ? Motorlu-serbest konveyör ? Monoray ayrıştırma konveyörü


5. Soru

Oluklu konveyör nerede kullanılır?

Cevap

İki taşıma aracını birbirine bağlamada, yükleme bölgelerinde yüklerin istiflenmesinde, parçaların katlar arasında taşınmasında kullanılır.


6. Soru

Tekerli konveyör nerede kullanılır?

Cevap

Hafif iş uygulamalarında kullanılır.


7. Soru

Makaralı konveyör nerede kullanılır?

Cevap

Avrupa iş uygulamaları için uygundur.


8. Soru

Zincirli konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Dikey zincirli konveyör; kesintisiz, yüksek sıklıklı ve dikey taşıma işlemleri için kullanılır.


9. Soru

Plakalı konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Ağır yada banda zarar verebilecek yüklerin taşınması için kullanılır. Eğimli plakalı konveyör ayrıştırma amaçlı kullanılır.


10. Soru

Düz bantlı konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Bölümler, kademeler ve binalar arasında hafif ve orta ağırlıkta yüklerin taşınması amacıyla, aşağı ya da yukarı doğru bir eğimin gerekli olduğu durumlarda kullanılır.


11. Soru

Manyetik bantlı konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Demir esaslı malzemelerin aşağıdan yukarı ya da ters yönde ve köşelerin etrafından taşınması amacıyla kullanılır.


12. Soru

Oluklu bant konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Yığın malzemelerin taşınması amacıyla kullanılır.


13. Soru

Kovalı konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Yığın malzemelerin dikey ve eğimli bir hatta taşınması amacıyla kullanılır.


14. Soru

Titreşimli konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Hemen hemen tüm granüler ve kendinden akışkanlı malzemenin taşınmasında kullanılabilir. Sallantılı oluklu konveyür de tasarım olarak benzer yapıdadır fakat sıcak dökme kalıpları gibi daha büyük nesnelerin taşınması iç in kullanılır.


15. Soru

Vidalı konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

İşleme sanayiinde, özellikle tarımsal ve kimyasal işlemede en çok kullanılır.


16. Soru

Vidalı konveyörün yapısı nasıldır?

Cevap

Bir boru ya da iç inden gevşek malzemeyi yatay ya da eğimli yönde ileri doğru itmesi için dönen mil monte edilmiş bir burgunun geçtiği U şeklinde sabit bir oluktan oluşur.


17. Soru

Pnömatik konveyör ne amaçla kullanılır, taşıma sistemi neye dayalıdır?

Cevap

Malzemelerin hem birim hem de yığın olarak taşınması amacıyla kullanılabilir. Malzemelerin dikey ve yatay borulardan oluşan sistem boyunca taşınması iç in hava basıncı kullanılır.


18. Soru

Pnömatik konveyörün avantajı nedir?

Cevap

Malzemenin tamamen kapalı ortamda olması ve dönüşlerin sağlanmasının yanında dikey hareketlerin de kolay olması en ö nemli avantajlarıdır.


19. Soru

Dikey konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Düşük sıklıkta, aralıklı, dikey taşıma amaçlı kullanılır. Yüksek sıklıkla sürekli dikey taşıma amaçlı olarak ise dikey zincirli konveyör kullanılabilir.


20. Soru

Ray üzerinde işleyen konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Yük arabalarının ray üzerinde taşınması için kullanılır.


21. Soru

Çekici konveyör ne amaçla kullanılır?

Cevap

Genellikle uzun mesafeli ve yüksek sıklığa sahip taşıma işlemleri için uygundur.


22. Soru

Çekici konveyörün yapısı nasıldır?

Cevap

Düz bir zemin üzerinde hareket eden taşıyıcı, tekerlekli çekici, yük arabası gibi tekerlekli taşıyıcılardan oluşur.


23. Soru

Asma yük konveyörü ne amaçla kullanılır?

Cevap

Yük taşıyıcılar birçok ürün birimini taşımak için kullanılır. Yığma imkanı sağlamaz. İşleme, montaj, ambalajlama ve depolama işlemlerinde yaygın olarak kullanılır.


24. Soru

Ayrıştırma konveyörü ne amaçla kullanılır?

Cevap

Ayrıştırma konveyörleri, belirli yerlere gönderilecek ürünlerin birleştirilmesi, tanımlanması, başlatılması ve ayrıştırılması amacıyla kullanılır.


25. Soru

Vinçler konveyörü ne amaçla kullanılır?

Cevap

Malzemenin sınırlı bir alan içerisinde değişken yollar ü zerinde taşınması amacıyla kullanılırlar.


26. Soru

Vinç türleri nelerdir?

Cevap

Başlıca vinç türleri şunlardır: 1. Pergel vinç 2. Köprülü vinç 3. Gezer (Portal) vinç 4. İstifleme vinci.


27. Soru

Vinçlerin özellikleri nelerdir?

Cevap

Vinçlerin genel özellikleri şunlardır: ? Yüklerin sınırlı bir alanda çeşitli (yatay ve dikey) yollar üzerinde taşınması amacıyla kullanılırlar. ? Konveyör kullanımının mümkün olmadığı, yetersiz (ya da aralıklı) akış hacmi durumlarında kullanılırlar. ? Konveyörlere göre taşımada daha fazla esneklik sağlarlar. ? Endüstriyel taşıyıcıların göre daha az esnekliğe sahiptirler. ? Taşınan yükler, konveyörce taşınan yüklere nazaran, şekil ve ağırlık yönünden daha çeşitlidir. ? Yükün tam olarak konumlandırılmasının gerektiği durumlarda maniplatörlerin de kullanılabilmesine rağmen, vinçlerin birçoğu dikey taşıma için yük kaldırıcı kullanır.


28. Soru

Endüstriyel taşıyıcılar ne amaçla kullanılır?

Cevap

Malzemenin, taşıma işleminin gerçekleştiği alanda herhangi bir sınırlama olmaksızın (sınırsız bir alanda) değişken yollar üzerinde taşınması amacıyla kullanılırlar.


29. Soru

İş makinelerinin çeşitleri nelerdir?

Cevap

İş makinelerinin çeşitleri şunlardır: 1. El Arabası a. İki tekerlekli el arabası b. Dingil c. Taşıma Arabası 2. Transpalet a. Manuel transpalet b. Elektrikli transpalet 3. İstif Araçları a. Manuel İstif Aracı b. Elektrikli İstif Aracı 4. Paletleme 5. Yük Platformu a. Yürümeli Yük Platformu b. Binmeli Yük Platformu 6. Karşı Dengeli Lift a. Oturmalı Karşı Dengeli Lift b. Ayakta Kullanımlı Karşı Dengeli Lift 7. Eyerli Tip Dar Koridor Makinesi 8. Dar Koridor Tipi Çatallı İstif Aracı 9. Kuleli Forklift a. Operator-Hareketsiz Kuleli Forklift b. Operator-Hareketli Kuleli Forklift 10. Sipariş Toplayıcı 11. Yandan Yüklemeli Araç 12. Çekici 13. Personel ve Yük Taşıyıcı.


30. Soru

Endüstriyel iş makinelerinin kullanım alanı ve özellikleri nelerdir?

Cevap

Endüstriyel iş makineleri: ? Malzemeleri herhangi bir sınırlama olmayan yatay alanlarda taşımada kullanılır. ? Eğer makine kaldırabiliyorsa ayrıca dikey hareket imkanı sağlar. ? Yeterli boşluğun bulunmadığı ve konveyör kullanma imkanının bulunmadığı alanlarda kullanılır. ? Vincin veya konveyörün sağladığından daha fazla esneklik kazandırır. ? Halka açık yollarda kullanılamaz, lisansı yoktur ticari makinelerin halka açık yollarda kullanım lisansı bulunmaktadır.


31. Soru

Endü striyel taşıyıcıların özellikleri nelerdir?

Cevap

Endüstriyel taşıyıcılar; ? Paletli veya paletsiz yükleri kaldırabilir ? İnsan gücü veya elektrikle çalışır ? Operatörü hareketli ve hareketsiz istif yapabilir veya zemin seviyesinden sadece ürünü veya malzemeyi hareket ettirmek için kaldırabilir ? Dar veya geniş koridorda hareket edebilir ? Otomatik veya yarı otomatik kontrollü olmasına göre, farklı sınıf ve çeşitliliktedirler


32. Soru

İki tekerlekli el arabası ne amaçlı kullanılır?

Cevap

Paletsiz, manuel ve istifsiz malzeme hareketlerinde kullanılır.


33. Soru

Dingil ne amaçlı kullanılır?

Cevap

3 veya daha fazla tekerlekli ve düz platformlu yapısıyla, yükü üzerine koyup itmek için kullanılır. Paletsiz, manuel ve istifsiz malzeme hareketlerinde kullanılır.


34. Soru

Taşıma arabasının yapısı nasıldır?

Cevap

4 veya daha fazla tekerlekli, itmek için kolu ve çekmek için çekiş aksamı bulunan el arabasıdır.


35. Soru

Eyerli tip dar koridor makinesi ile karşı dengeli liftin farkı nedir?

Cevap

Ayakta kullanılan karşı dengeli lifte benzer biç imde çalışır; tek farkı, karşı denge oluşturmaktansa dışarıya çıkan kollarıyla yükü eyerleyip desteklemesidir.


36. Soru

Çekiciler niçin kullanılır?

Cevap

Yük taşımayan çekiciler çeşitli aletleri çekmede kullanılır (Örneğin, dingiller ve taşıma arabaları). Genellikle havaalanlarında bavul taşımada kullanılır.


37. Soru

Otomatik yönlendirilen araç nedir?

Cevap

Otomatik yönlendirilen araçlar - Auto Guided Vehicles (AGV) - bilgisayar sistemi ve sensörler yardımı ile, belirlenen bölgede operatör desteği olmadan hareket eden araçlardır.


38. Soru

Konumlandırma ekipmanlarının işlevi nedir?

Cevap

Konumlandırma ekipmanları, taşıma ekipmanlarından farklı olarak, tek bir yerde kullanılır e malzemenin bir sonraki taşıma, işleme, yerleştirme veya depolama faaliyeti için doğru yerde olmasını sağlar.


39. Soru

Konumlandırma ekipmanları (yöntemleri) nelerdir?

Cevap

Konumlandırma ekipmanları yöntemleri şunlardır: 1. El ile (ekipmansız) 2. Kaldırma/eğme/Dönen masa 3. Yükleme Rampası 4. Bilyalı Tabla 5. İndeks Döner Tabla 6. Parça Besleyici 7. Hava Filmi Aygıtı 8. Çıkrık 9. Dengeleyici 10. Manipülatör a. Bükülmez Halatlı Manipülatör b. Mafsallı Manipülatör c. Vakumlu Manipülatör 11. Endüstriyel Robot


40. Soru

El ile taşıma ile karşılaştırıldığında konumlandırma ekipmanlarının faydaları nelerdir?

Cevap

? Taşıma yoğunluğu çok ise her bir işçinin verimliliğini arttırır. ? Ürün ağır ise ya da insanın taşıması için uygun değilse, dikkatsizlikten doğabilen üründe oluşabilecek zararı azaltır. ? Çevre tehlikeli ya da erişilmesi güç ise kazaları ve sakatlıkları azaltır.


41. Soru

Kaldırma/eğme/dönen masa ne amaçla kullanılır?

Cevap

Bir yükün kaldırma, eğme ya da döndürülmesini gerektiren durumlarda kullanılır. Bir işçinin kaldırma ya da ulaşma limitlerini azaltmada kullanılır.


42. Soru

Yükleme rampası niçin kullanılır?

Cevap

Yükleme boşaltma noktalarında, kamyon zemini ile yükleme platformu arasında yükseklik farkını telafi etmek için kullanılır.


43. Soru

Bilyeli tabla nerede kullanılır?

Cevap

Makine ve konveyör ile konveyörün farklı bölümleri arasında manuel aktarmaya izin vermek için konveyör sistemlerinde kullanılır.


44. Soru

İndeks döner tabla niçin kullanılır?

Cevap

Tek iş merkezlerinde istasyondan istasyona küçük parçaların senkronize transferi için kullanılır.


45. Soru

Parça besleyiciler ne amaçla kullanılır?

Cevap

Parça besleyiciler parçaların şekil ve ağırlığı ile ilgili olarak denetim becerileri sağlamak için kullanılabilir. (Örneğin; otomatik satış makinelerinde para besleyici) Özellikle otomatik montaj işlemlerinde, küçük özdeş parçaları besleme ve yönlendirme için kullanılır.


46. Soru

Hava film aygıtları niçin kullanılır?

Cevap

Hava film aygıtları, ağır yüklerin hassas konumlandırmalarını sağlamak için kullanılır. Vinç ve kaldıraçlar yerine kullanılabilir. Sabit rafları sürgülü raflara dönüştüren mekanizma gibi depolamada kullanılabilir.


47. Soru

Yük kaldırma makarası/çıkrık niçin kullanılır?

Cevap

Yüklerin dikey çevirisi (kaldırma ve indirme) için kullanılır.


48. Soru

Dengeleyici ne için kullanılır?

Cevap

Hassas konumlama sağlamak için operatörün dengeli yükü yönlendirme ihtiyacında, yükleri desteklemek ve kontrol etmek için kullanılan mekanizmadır.


49. Soru

Manipülatörlerin işlevi nedir?

Cevap

Manipülatörler, kaldıraçlar ve endüstriyel robotlar arasındaki boşluğu doldurur. Yüklerin dikey ve yatay çevrilmesi ile rotasyonu için kullanılır.


50. Soru

Endüstriyel robotlar niçin kullanılır?

Cevap

Yüklerin değişken programlı hareketlerini sağlamak için konumlandırmada kullanılır. Endüstriyel robotlar; parça imalatı, denetimi ve montaj işleri için kullanılabilir. Kaldır ve yerleştir endüstriyel robotları otomatik paletleme işlemlerinde kullanılır.


51. Soru

Birim yük oluşturma ekipmanı nedir?

Cevap

Birim yük oluşturma ekipmanı; nakliye ve depolama sırasında bütünlüğünü devam ettirmesi için kullanılan malzeme veya donanımlardır.


52. Soru

Birim yük oluşturma ekipmanları nelerdir?

Cevap

Başlıca birim yük oluşturma ekipmanları şunlardır: 1. Ekipmansız 2. Paletler 3. Kızaklar 4. Kayma sayfalar 5. Taşıma tepsileri 6. Palet kutuları / kızak kutuları 7. Sandıklar / sepetler / raşar 8. Karton kutular 9. Çuvallar 10. Hacim yükleme konteynırları 11. Kasalar 12. Gömme şekilli konteynırlar 13. Kayışlama / bant / zamk 14. Ç ekme ambalaj / streç ambalaj 15. Paletleyiciler a. Elle yapılan paletleme b. Robotik toplama ve yer paletleyici c. Sıradan boya çıkarıcı levha paletleyici


53. Soru

Palet tipleri ve ölçüleri nelerdir?

Cevap

2 palet tipi vardır. Birincisi, Amerikan Paletitir ve ölçüleri 100 x 120 cm.’dir. Diğeri ise, ölçüleri 80x120 cm. olan EuroPallet’tir.


54. Soru

Raf nedir?

Cevap

Raf, üstüne malzeme veya ürün koymak iç in duvara, bir dolabın iç ine veya zemine monte edilmiş, dikeyde konumlandırılmış profil sistemler içine birbirine paralel olarak tutturulmuş, genellikle geniş, uzun tahta veya metal levhadır.


55. Soru

Depolama ekipmanı ne işe yarar?

Cevap

Depolama ekipmanı; belirli bir dönem süresince üzerinde malzemeleri tutmak veya stoklamak için kullanılır.


56. Soru

Depolama ekipman tipleri nelerdir?

Cevap

Başlıca depolama ekipman tipleri şunlardır: ? Blok istif (ekipmansız) ? Seçilebilir palet rafı ? Doğrudan sürüş rafı ? İçine sürüş rafı ? Akış yolu rafı ? Geri itme rafı ? Kayma rafı ? Kirişli raf ? İstif çerçevesi ? Etajerler/kutular/çekmeceler ? Döner sistem raf ? Kutu bölüştürme sipariş toplama sistemi ? Asma kat


57. Soru

Blok istifin avantaj ve dezavantajı nedir?

Cevap

Blok istif kullanarak yapılan yığın depolama, minimum depolama maliyeti sunar. Alan kullanımı yüksektir, ancak sadece öndeki istifin üstüne ulaşabildiğiniz iç in malzemeye ulaşabilirlik düşüktür.


58. Soru

Seçilebilir raşar hangi depolama tipleri için kullanılır?

Cevap

Seçilebilir raflar aşağıdaki depolama tipleri için kullanılabilirler: ? Yüksek etkinlikte istifleme ve yük alabilme, bütün ürünlere doğrudan ulaşım, rast gele yerleştirme ile yüksek kullanım, manuel veya otomatik istif araçlarıyla kullanım olanağı, yük yerleştirme ve almada öncelik sağlar. ? Daha çok, ağır yüklü paletler için kullanılır.


59. Soru

İçine sürme raflarının faydaları nelerdir?

Cevap

İçine sürme rafları: ? Tek yönl¨ü girişe sahip olması nedeniyle son giren ilk çıkar (LIFO: last in first out) metoduna uygun olarak istifleme yapılabilir. Düzenli ürün sirkülasyonuna sahip işletmeler için idealdir. ? Ürünlerin blok şeklinde depolanmasını sağlar ? Sezonluk ürünlerin depolanması iç in uygundur, ? Koridor gereksinimini en aza indirir. ? Depo kapasitesini en iyi şekilde kullanmayı sağlar. ? Farklı derinliklerde ve yüksekliklerde istifleme sağlar.


60. Soru

Elleçleme nedir?

Cevap

Elleçleme; depoda, malzeme boşaltma, mal kabul, seçerek ayırma, teslim tesellüm, paket açma, bölme istifleme, yerleştirme yerini değiştirme, yenileme, eksik tamamlama, toplama, ambalajlama, yükleme vb. işlemlerdir


61. Soru

Malzeme Taşıma Araçları hangi şekilde sınıflandırılabilir?

Cevap

Malzeme Taşıma Araçları üç ana kategori altında sınıflandırılabilir:

  1. Taşıma Ekipmanları: Malzemenin bir noktadan diğerine taşınması için kullanılır (Ör. Çalışma yerleri arasında, yükleme platformları ve depolama alanları arasında vb.). Taşıma ekipmanlarının alt kategorileri konveyörler, vinçler ve endüstriyel taşıyıcılardır. Malzeme, herhangi bir ekipman kullanmadan el ile de taşınabilir.
  2. Yerleştirme Ekipmanları: Daha sonraki taşıma, işleme veya taşıma / depolama işlemleri için doğru konumda olabilmesi amacıyla malzemenin tek bir yerde istiflenmesi için kullanılır. Taşıma ekipmanından farklı olarak yerleştirme ekipmanı, genellikle tek bir çalışma alanındaki taşıma işlemleri için kullanılır.
  3. Birim Yük Oluşturma Ekipmanları: Taşıma ya da depolama esnasında, yükün kullanıldığı yerdeki sağlamlığını kaybetmemesi için malzemelerin bağlanması amacıyla kullanılır. Eğer malzemeler, tek parça ya da içiçe geçen parçalardan oluşursa, ekipmansız da birim yük haline getirilebilirler.

62. Soru

Taşıma elemanlarından olan konveyörlerin çeşitleri nelerdir? 

Cevap

Konveyörler
Malzemelerin belirli noktalar aras›nda s›kl›kla ve sabit bir hat üzerinde taşınması
durumunda kullanılırlar. Başlıca konveyör türleri şunlardır:

1. Oluklu Konveyör 

2. Tekerli Konveyör

3. Makaralı Konveyör

4. Zincirli Konveyör 

5. Plakalı Konveyör

6. Düz Bantlı Konveyör

7. Manyetik Bant Konveyör 

8. Oluklu Bant Konveyör

9. Kovalı Konveyör 

10. Titreşimli Konveyör

11. Vidalı Konveyör

12. Pnömatik Konveyör 

13. Ray Üzerinde İşleyen Konveyör 

14.Çekici Konveyör 

15. Asma Yük Konveyörü

16.Motorlu-Serbest Konveyör

17. Monoray

18. Ayrıştırma Konveyörü 


63. Soru

Vidalı Könveyörlern çalışma prensibi neye dayanmaktadır ve nerelerde kullanılır?

Cevap

Vidalı Konveyör Bir boru ya da içinden gevşek malzemeyi yatay ya da eğimli yönde ileri doğru itmesi için dönen mil monte edilmiş bir burgunun geçtiği U şeklinde sabit bir oluktan oluşur. İşleme sanayinde en çok kullanılan konveyörlerden bir tanesidir. Tarımsal ve kimyasal işlemede birçok uygulama alanına sahiptir. Uskur pervane takriben MÖ. 250’ de Arşimet tarafından geliştirilmiştir.


64. Soru

Şişeleme ve konserve fabrikalarında; ıslak çalışma ortamı, sıcaklık ve temizlik gereksinimleri nedeniyle hangi tür könveyör kullanılır?

Cevap

Şişeleme ve konserve fabrikalarında; ıslak çalışma ortamı, sıcaklık ve temizlik gereksinimleri nedeniyle düz zincirli ya da plakalı konveyörler kullanılır.


65. Soru

Malzeme taşımada kullanılan başlıca vinç türleri nelerdir?

Cevap

Vinçler

Malzemenin sınırlı bir alan içerisinde değişken yollar üzerinde taşınması amacıyla

kullanılırlar.

Başlıca vinç türleri şunlardır:

  1. Pergel vinç
  2. Köprülü vinç
  3. Gezer (Portal) vinç
  4. İstifleme vinci

66. Soru

Malzeme taşımasında kullanılan vinçlerin ne gibi özellikleri vardır? 

Cevap

Vinçlerin genel özellikleri:

  • Yüklerin sınırlı bir alanda çeşitli (yatay ve dikey) yollar üzerinde taşınması

amacıyla kullanılırlar.

  • Konveyör kullanımının mümkün olmadığı, yetersiz (ya da aralıklı) akış hacmi durumlarında kullanılırlar.
  • Konveyörlere göre taşımada daha fazla esneklik sağlarlar.
  • Endüstriyel taşıyıcıların göre daha az esnekliğe sahiptirler.
  • Taşınan yükler, konveyörce taşınan yüklere nazaran, şekil ve ağırlık yönünden daha çeşitlidir.
  • Yükün tam olarak konumlandırılmasının gerektiği durumlarda maniplatörlerin de kullanılabilmesine rağmen, vinçlerin birçoğu dikey taşıma için yük kaldırıcı kullanır.

67. Soru

Özellikle rafların 15 metreden yüksek olduğu çok katlı uygulamalarda, birim yükleri depolama ve depolama raflarından almak amaçlı kullanılan vinç türü hangisidir?

Cevap

İstifleme Vinci Birim yükleri taşımak için yük taşıyıcı yerine çatallı direk ya da platform kullanması dışında köprülü vince benzer. “Ray üzerinde kullanılabilen çatallı yükleyici” olarak düşünülebilir. Özellikle rafların 15 metreden yüksek olduğu çok katlı uygulamalarda, birim yükleri depolama ve depolama raflarından almak amaçlı kullanılır. Uzaktan ya da kabin içerisindeki bir operatör tarafından kontrol edilebilir. Raf destekli olabilir.


68. Soru

Endüstriyel iş makinelerinin çeşitleri nelerdir?

Cevap

Endüstriyel iş makineleri herhangi bir alan veya yol üzerinde malzeme taşımak için kullanılan araçlardır. İş makinelerinin çeşitleri şunlardır:

  1. El Arabası
  2. Transpalet
  3. İstif Araçları
  4. Paletleme
  5. Yük Platformu
  6. Karşı Dengeli Lift
  7. Eyerli Tip Dar Koridor Makinesi
  8. Dar Koridor Tipi Çatallı İstif Aracı
  9. Kuleli Forklift
  10. Sipariş Toplayıcı
  11. Yandan Yüklemeli Araç
  12. Çekici
  13. Personel ve Yük Taşıyıcı

69. Soru

Endüstriyel iş makinelerinin getirdiği avantajlar nelerdir?

Cevap

Endüstriyel İş Makineleri:

  • Malzemeleri herhangi bir sınırlama olmayan yatay alanlarda taşımada kullanılır.
  • Eğer makine kaldırabiliyorsa ayrıca dikey hareket imkanı sağlar.
  • Yeterli boşluğun bulunmadığı ve konveyör kullanma imkanının bulunmadığı alanlarda kullanılır.
  • Vincin veya konveyörün sağladığından daha fazla esneklik kazandırır.
  • Halka açık yollarda kullanılamaz, lisansı yoktur - “ticari makinelerin” halka açık yollarda kullanım lisansı bulunmaktadır.

70. Soru

Endüstriyel taşıyıcı tiplerinden olan Yük Platformu nerelerde kullanılır ve özellikleri nelerdir?

Cevap

Yük Platformu Platforma paletsiz yüklere destek olması için altlık ise, ürünü taşımak için kullanılır. Platform altlığı bir kaç santimetre kaldırılarak zeminde yer açar. Platformların geniş destek yüzeyleri sayesinde forkliftlere göre daha fazla kaldırma kapasitesi vardır. Operatörün yanında yürüdüğü veya üzerine binerek sürdüğü çeşitleri vardır.


71. Soru

Forklift olarak da bilinen ve elleçleme süreçlerinde yoğun olarak kullanılan endüstriyel taşıma türü hangidir?

Cevap

Karşı Dengeli Lift:

Forklift olarak da bilinir. Aracın ve kullanıcının ağırlığı forkliftin ön tekerleklerine yaptıkları basınçla aracın arkasında taşınan yükün ve ön tekerleklerin gerisindeki araç ağırlığını dengeler. Ön tekerlekler bir destek noktası gibi davranır. Esnekliklerinden dolayı malzeme elleçleme süreçlerinde yoğun olarak kullanılır


72. Soru

Kaç tür kuleli forklift vardır ve ne gibi farkları vardır?

Cevap

Operatör-Hareketsiz Kuleli Forklift:

Operatör yükle beraber yükselmez. Sadece çatalları değil bütün direği döndüğü için (böylece koridorun sadece bir tarafı yüklenebilir) “swingmast truck” (dönen direkli alet) da denilir.

Operatör-Hareketli Kuleli Forklift:

Hassas istif ve toplama sağlanabilmesi için operatör de yükle beraber kalkar.


73. Soru

Genellikle havaalanlarında bavul taşımada kullanılan endüstriyel taşıma türü nedir?

Cevap

Çekiciler

Yük taşımayan çekiciler çeşitli aletleri çekmede kullanılır (Örneğin, dingiller ve taşıma arabaları). Taşıma arabalarının taşıma kapasitelerini arttırır. Genellikle havaalanlarında bavul taşımada kullanılır.


74. Soru

Malzemeleri konumlandırmaya yarayan elemeanlar nelerdir?

Cevap

Konumlandırma Ekipmanları

Konumlandırma ekipmanları, taşıma ekipmanlarından farklı olarak, tek bir yerde kullanılır ve malzemenin bir sonraki taşıma, işleme, yerleştirme veya depolama faaliyeti için doğru yerde olmasını sağlar. Malzemelerin herhangi bir ekipman kullanmadan el ile de konumlandırılabilir.

  1. El ile (ekipmansız)
  2. Kaldırma/eğme/Dönen masa
  3. Yükleme Rampası
  4. Bilyalı Tabla
  5. İndeks Döner Tabla
  6. Parça Besleyici
  7. Hava Filmi Aygıtı
  8. Çıkrık
  9. Dengeleyici
  10. Manipülatör
  11. Endüstriyel Robot

75. Soru

Konumlandırma ekipmanlarının getirdiği faydalar nelerdir? 

Cevap

Konumlandırma ekipmanları aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

  • Taşıma yoğunluğu çok ise her bir işçinin verimliliğini arttırır.
  • Ürün ağır ise ya da insanın taşıması için uygun değilse, dikkatsizlikten doğabilen üründe oluşabilecek zararı azaltır.
  • Çevre tehlikeli ya da erişilmesi güç ise kazaları ve sakatlıkları azaltır

76. Soru

Bilyalı Tabla konveyör sistemlerinde hangi amaçla kullanılır.

Cevap

Bilyalı Tabla Makine ve konveyör ile konveyörün farklı bölümleri arasında manuel aktarmaya izin vermek için konveyör sistemlerinde kullanılır.


77. Soru

Hava film aygıtları hangi araçlarla kullanılır?

Cevap

Hava Film Aygıtı

Hava film aygıtları, ağır yüklerin hassas konumlandırmalarını sağlamak için kullanılır.

  • Vinç ve kaldıraçlar yerine kullanılabilir.
  • Sıkıştırılmış havanın ince filmi, yükün yatay düzlemde herhangi bir yöne dönmesini veya çevrilmesini sağlar.
  • Cihaz altında hava akışının çıkabileceği pürüzsüz bir zemin yüzey gerektirir.
  • Sabit rafları sürgülü raflara dönüştüren mekanizma gibi depolamada kullanılabilir.

78. Soru

Birim yük oluşturma ekipmanlarının başlıca çeşitleri nelerdir?

Cevap

Birim Yük Oluşturma Ekipmanı

Birim yük oluşturma ekipmanı; nakliye ve depolama sırasında bütünlüğünü devam ettirmesi için kullanılan malzeme veya donanımlardır. Birim yük oluşturma ekipmanlarının başlıca çeşitleri şunlardır:

  1. Ekipmansız
  2. Paletler
  3. Kızaklar
  4. Kayma sayfalar
  5. Taşıma tepsileri
  6. Palet kutuları / kızak kutuları
  7. Sandıklar / sepetler / raşar
  8. Karton kutular
  9. Çuvallar
  10. Hacim yükleme konteynırları
  11. Kasalar
  12. Gömme şekilli konteynırlar
  13. Kayışlama / bant / zamk
  14. Çekme ambalaj / streç ambalaj
  15. Paletle

79. Soru

Başlıca depolama ekipman tipleri nelerdir?

Cevap

Depolama ekipmanı; belirli bir dönem süresince üzerinde malzemeleri tutmak veya stoklamak için kullanılır. Başlıca depolama ekipman tipleri şunlardır:

  • Blok istif (ekipmansız)
  • Seçilebilir palet rafı
  • Doğrudan sürüş rafı
  • ‹çine sürüş rafı
  • Akış yolu rafı
  • Geri itme rafı
  • Kayma rafı
  • Kirişli raf
  • İstif çerçevesi
  • Etajerler/kutular/çekmeceler
  • Döner sistem raf
  • Kutu bölüştürme sipariş toplama sistemi
  • Asma kat

Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email