aofsoru.com

Temel Veteriner Patoloji Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Veteriner Patoloji Ve Laboratuvarı

1. Soru

Diaminobenzidin (DAB)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

İnsanda karsinojendir. Normal kullanımda çözeltileri düşük risk taşır. Asitli potasyum permanganat ile etkisiz hale getirildikten sonra atılmalıdır.


2. Soru

Güvenlik açısından hangi önemler alınmalıdır?

Cevap

Laboratuardaki yanlış uygulamalar düzeltilmeli; havalandırma sistemi, yangın önleme araçları ve kişisel koruyucu ekipmanlar sağlanmalıdır.


3. Soru

Riski azaltmak için alınacak önlemler nasıl olmalıdır?

Cevap

Riskin azaltılmasında öncelik büyük tehlikelere verilmelidir. Kolay ve ucuz olandan, zor ve pahalı olana doğru bir önlemler zinciri oluşturulmalıdır.


4. Soru

Tıbbı patoloji nedir?

Cevap

Tıbbi patoloji insan hastalıklarını inceleyen patolojinin dalıdır.Tıbbi patoloji de, veteriner patoloji gibi anatomik patoloji ve klinik patoloji dallarına ayrılır.


5. Soru

Nasıl önlükler tercih edilmelidir?

Cevap

Laboratuarda çözücülere dayanıklı giysiler (akrilik ve asetat nitelikli giysiler, ksilol ve toluen ile çözünür) ve ayakuçları kapalı ayakkabılar kullanılmalıdır. Atılabilir-tek kullanımlık plastik önlükler (kumaş önlükler daha çok tozlara karşı korur, sıvıların çok azında etkilidir) tercih edilmelidir.


6. Soru

Çalışma alanı ile ilgili en kritik aşama nedir?

Cevap

Çalışma yeri koşullarının düzeltilmesindeki ilk ve en kritik aşama havalandırmanın sağlanmasıdır.


7. Soru

Aseton’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Oldukça yanıcı (tutuşma noktası -15.5°C) ve uçucudur. Buharları uzaktaki bir ateşleme noktasından bile yangına yol açabilir. Yüksek yoğunlukta narkotik etki yapabilir. Deri teması, kurumaya ve dermatitise (deri yangısı) neden olabilir, eller neopren eldivenle korunmalıdır. Yutulması orta derecede zehirlenme oluşturur.


8. Soru

Veteriner patoloji kaça ayrılır hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Hayvan hastalıkları ile ilgilenen veteriner patoloji, anatomik patoloji ve klinik patoloji olmak üzere iki ana dala ayrılır. Veteriner patoloji aynı zamanda karşılaştırmalı patoloji olarak da kabul edilebilir, çünkü çalışma sahası kimi zaman insan dahil, evcil hayvanlar dışındaki diğer canlıları da içermektedir. Hayvan hastalıklarının patogenezinin incelenmesi çoğu zaman insanlarda görülen benzeri hastalık olaylarına ışık tutar.


9. Soru

Karsinojenlerin etkileri nelerdir?

Cevap

Karsinojenler, insanlarda tümör gelişme riski oluşturur.


10. Soru

Klinik patolojinin amacı nedir?

Cevap

Klinik patoloji kan ve idrar gibi vücut sıvılarını ve dokuları kimyasal, mikrobiyolojik, hematolojik ve moleküler yöntemler ile değerlendirerek hastalığın tanısını koymaya çalışır.


11. Soru

Pikrik asit’in başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri emilimi zehirlidir. Pikrik asit içeren solüsyonlar metal borulardan geçerken patlayıcı pikratlar oluşturabileceğinden normal atık sistemine verilmemelidir. Kullanılmaması önerilir.


12. Soru

Hidrokinon’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

dermatitis ve kornea ülserine yol açabilir. Yutulması ve solunması toksiktir. Baş ağrısı ve kusma ile baş- layıp ölüme yol açabilen (ölümcül doz 2 gr) etkiler oluşturabilir. ‹drarı yeşile veya kahverengine boyar. Lateks hariç tüm eldivenler kullanılabilir. Sodyum hidroksit ile karıştırılmamalıdır.


13. Soru

Geri dönüşlü zedelenme nedir?

Cevap

Uyarı ortadan kalktığında veya zedelenme nedeni hafif olduğunda normale dönebilen patolojik değişim.


14. Soru

Biyozararlılar nelerdir?

Cevap

Biyozararlılar; bizzat enfeksiyöz etkenler veya enfeksiyöz etkenlerin bulaştığı maddelerdir. Birçok ülkede özel olarak etiketlenir, atıkları ciddi olarak kontrol edilir.


15. Soru

Gümüş çözeltilerinin başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri ve göz için irritandır. Yutulması şiddetli mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açar. Taze iken riski azdır, eskimiş çözeltiler patlayıcı olabilir. Önemli bir çevresel zararlıdır. Bu nedenle lavaboya atılarak normal atık sistemine verilmemelidir.


16. Soru

Boyaların başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Toz halindeki tüm boyalar dikkatli kullanılmalı- dır. Sıvı halindekiler ise deri korunduğu ve yutulmadığı sürece çok az risk taşır. Benzidin temelli boyalar karsinojen kabul edildiğinden kullanımında ve atılmasında özenli olunmalıdır.


17. Soru

Fitopatolojinin ilgi alanı nedir?

Cevap

Fitopatoloji bitki hastalıkları ile ilgilenir. Bitki patolojisi, patojenlerin ve çevresel koşulların neden olduğu bitki hastalıklarını, bu hastalıkların insan ve hayvanları nasıl etkilediğini inceler.


18. Soru

Propilen Glikol Eterlerin başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Etilen bazlı glikol eterlerin yerine kullanılan daha az toksik maddelerdir. Selloidin (stabiliza nitroselüloz); sağlığa zararı yoktur, ancak katı bir madde olarak aşırı yanıcıdır.


19. Soru

Güvenlik açısından nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Çalışanların ve çevrenin güvenliği açısından laboratuarlarda kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklanacak tehlikelerin yanı sıra histopatolojiye özgü zararlıların bilinmesi önemlidir.


20. Soru

Oksalik Asit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Korozif bir katı maddedir. Deri, göz ve mukozalarda ağır yanıklar; böbrek, kalp ve dolaşım sisteminde hedef organ etkileri yapar. Metallerin çoğunda korozyon oluşturur. Histopatolojide kullanılan miktarlarında risk çok azdır.


21. Soru

Patoloji kaça ayrılır?

Cevap

Patoloji, genel patoloji ve özel (veya sistemik) patoloji olarak ikiye ayrılır.


22. Soru

Genel ve özel patoloji neleri inceler?

Cevap

Hastalık ve ilişkili süreçlerin bilimsel olarak incelendiği ve araştırıcı/deneysel patoloji veya teorik patoloji olarak da adlandırılan genel patoloji, hastalıklara neden olan anormal uyarılara hücre ve dokuların temel tepkileri üzerinde durur. Hastalıklardaki ortak noktaları ve hastalık oluşturmadaki ortak mekanizmaları açıklar; hastalıkların doğası ve nedenlerini inceler. Özel veya sistemik patoloji ise, bu uyaranlara karşı belli organ ve organ sistemlerini etkileyen hastalıkları inceler.


23. Soru

İrritan (tahriş edici) Kimyasalların etkileri nelerdir?

Cevap

Canlı dokuya temas ettiği yerde yangısal geri dönüşlü zedelenme oluşturur. En sık göz, deri ve solunum yolları etkilenir. Yeterince karşı karşıya kalındığında kimyasalların hemen tümü tahriş edicidir. Bu nedenle doğrudan temastan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.


24. Soru

Patoloji ne anlama gelmektedir? Neleri inceler?

Cevap

Patoloji sözcük anlamı olarak hastalık (pathos) bilimi (logos) anlamına gelir. Hücre, doku ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişiklikler ile ilgilenir; hücresel ve moleküler düzeydeki bozuklukları inceler. Hücreleri, dokuları, organları, vücut sıvılarını ve tüm vücudu morfolojik, immunolojik ve moleküler yöntemler ile inceleyerek hastalardaki belirti ve bulguların nedenlerini açıklamaya çalışır, hastalığı tanımlar. Temel bilimler ile klinik bilimleri birbirine bağlayan bir köprü görevini üstlenir.


25. Soru

Histopatoloji laboratuarında en sık kullanılan koruyucu malzemeler nelerdir?

Cevap

Önlükler, koruma gözlükleri ve maskeler histopatoloji laboratuarında en sık kullanılması gereken koruyucu malzemelerdir.


26. Soru

Koroziv (aşındırıcı) Kimyasalların etkileri nelerdir?

Cevap

Sağlığa zarar verir, fiziksel etki de oluşturur. Canlı dokularda geri dönüşsüz zedelenme ve yıkıcı etki yapar; bazı metallere temas edildiğinde aşındırıcıdırlar.


27. Soru

Kimyasal maddeler nasıl muhafaza edilmelidir?

Cevap

Her kimyasal maddenin üretici tarafından yapıştırılmış özelliklerini belirten etiketi korunmalıdır. Reaktif laboratuarda yapılıyorsa, kabının üzerine kimin ve ne zaman yaptığını belirten bir etiket yapıştırılmalıdır.


28. Soru

Patoloji laboratuarında güvenliğin sağlanmasında ilk aşama nedir?

Cevap

Patoloji laboratuarında güvenliğin sağlanmasında ilk aşama laboratuardaki zararlıların tanımlanmasıdır. Zararlının adı, yapısı, bulunduğu yer, kullanım alanı belirlenmelidir. Tanımlanmamış, içeriği bilinmeyen ve kullanım alanı olamayan zararlılar ortamdan uzaklaş- tırılmalıdır.


29. Soru

Personel eğitimi nasıl olmalıdır?

Cevap

Eğitimli kişiler tarafından verilecek olan güvenlik eğitimi her yıl tekrarlanmalı ve kayıt altı- na alınmalıdır.


30. Soru

Karsinojen maddeler nelerdir?

Cevap

Histopatolojide kullanılan kloroform, kromik asit, dioksan, formaldehit, nikel klorid, potasyum dikromat gibi kimyasalların yanı sıra bazik fuksin (pararosaniline) ve benzidin türevi boyalar Kongo kırmızısı (diaminobenzidine) karsinojendir.


31. Soru

Adli patoloji nedir?

Cevap

Adli patoloji, adli olaylarda kadavranın incelenmesine dayanarak ölüm nedeninin belirlenmesi ile ilgilenir.


32. Soru

Yapısal değişiklikleri açıklayınız

Cevap

Hücrelerde ve dokularda hastalığın karakteristiği olan tanısal nitelikteki yapısal değişikliklerdir.


33. Soru

Ultrastruktur nedir?

Cevap

Elektron mikroskopta izlenebilecek kadar küçük hücresel yapılardır. Ultrastrukturel düzeyde meydana gelen değişikliklerin görülebilmesi için elektron mikroskobu gereklidir.


34. Soru

Morfoloji nedir?

Cevap

Bir organizma veya organizma bölümünün biçimi ile ilgili özelliklerinin incelenmesidir. Dış görünüş ile ilgili olabileceği gibi, mikroskobik görünümünü de kapsar.


35. Soru

Laboratuardaki uyulması Gereken Kurallar nelerdir?

Cevap

Laboratuarlarda zararlı maddeler ve kişisel hijyen için uyulması gereken kuralları içeren yazılı bir metin olmalıdır. Havalandırma gibi koruyucu aletlerin iyi çalıştığından emin olunmalıdır. Kimyasal atıkların ortadan kaldırılması kurallara uygun olarak yapılmalıdır.


36. Soru

Anatomik patolojinin ilgi alanı nedir?

Cevap

Anatomik patoloji dokuları, organları ve tüm vücudu makroskobik, mikroskobik, kimyasal ve moleküler yöntemler ile inceler; cerrahi ve adli patoloji dallarına ayrılır.


37. Soru

Sodyum İodat’ın başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Laboratuarda kullanılan miktarı çok az risk taşır. Harris hematoksilen’de merkürik oksit’in yerine kullanılabilir.


38. Soru

Gözler nasıl korunmalıdır?

Cevap

Histopatolojide sıçramaya karşı kapaklı gözlükler kullanılmalıdır. Maruziyet yoğunsa, ek olarak yüz koruyucusu takılmalıdır. Gözlerde sulanma, maruziyet sınırının aşıldığını gösterir.


39. Soru

Makroskobik lezyon nedir?

Cevap

Makroskobik lezyon çıplak gözle gözlenebilen morfolojik değişikliklerdir.


40. Soru

Patoloji laboratuarı çalışanları için zararlılarla karşılaşma kaç yolla olur?

Cevap

Patoloji laboratuarı çalışanları için zararlılarla karşılaşma üç ana yolla olur. ‹lki hava ile soluma, ikincisi sağlam olmayan deri üzerinden temas ve son olarak müköz membranlara (örneğin göz, ağız, burun) bulaşmadır.


41. Soru

İşlevsel Bozukluklar ve Klinik Önemini açıklayınız.

Cevap

Yapısal değişiklikler ve çeşitli doku ve organlardaki dağılımları, normal işleyişi etkiler ve hastalığın klinik özelliklerini (belirti ve bulgular), seyrini ve sağkalımı belirler.


42. Soru

Patolojinin amacı nedir?

Cevap

Patoloji, hastalığın tanısını koymak için hastalarda oluşan kimyasal bozuklukları ve bunun sonucunda gelişen dokulardaki morfolojik değişiklikleri inceleyerek hastalıkların doğasını ve ilerleyişini saptamayı amaçlar.


43. Soru

Yakıcı (oksitleyici) Maddelerin etkileri nedir?

Cevap

Diğer maddeler üzerinde yangına yol açabilirler.


44. Soru

Patlayıcı Kimyasallar nelerdir?

Cevap

Histopatolojide nadir olup, en önemlisi pikrik asittir. Bazı gümüş çözeltileri de eskidikçe patlayıcı hal alabilir. Kullandıktan sonra saklanmaları önerilmez. Bu maddeler sallandıklarında patlayabilir.


45. Soru

Histopatolojide hangi eldivenler kullanılmalıdır?

Cevap

Eldivenlerin çoğu genellikle geçirgendir ve zararlıların geçişini belirli bir süre geciktirirler. Genelde sıvılar değil de buharlar eldivenden geçebilir. Formalin kalın (8 mm) bir lastik eldivenden 12 dakikada geçerken, cerrahi lateks eldiven (1-1.5 mm) formalin ve diğer histopatolojik çözücülere karşı koruyucu değildir (sadece biyolojik zararlılardan korur). Nitril eldivenler histopatoloji için en iyisidir. 8 mm’lik bir nitril eldiven ciddi zararlıların çoğuna karşı koruyucudur. Ancak hiçbir eldivenin tüm zararlılara karşı koruyucu olmadığı unutulmamalıdır. Örneğin doğrudan temas halinde ksilol, toluen ve kloroform nitril eldiveni de birkaç saniyede geçer.


46. Soru

Karsinojen nedir?

Cevap

Hücrelerin kalıtsal, biyolojik veya kimyasal yapılarını değiştirerek doğal işlevlerinden farklı çoğalmalarına ve kanser oluşturmalarına yol açan etkenler.


47. Soru

Eter (dietil eter)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Buharı aşırı alınırsa uyum bozukluğu, bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir. Solunum ve deri emilim sonrasında merkezi sinir sisteminde hedef organ etkileri oluşturur. Yanıcıdır ve patlayıcı peroksitler oluşturabilir. Aşırı derecede uçucudur, kontrolü zordur. Buzdolabında saklanmaz. Mümkünse hiç kullanılmamalıdır.


48. Soru

Etiyolojinin kaç ana grubu vardır, bunlar nelerdir?

Cevap

Hastalıkların iki ana grup etiyolojik etkeni vardır. içsel (veya genetik) ve edinsel (örneğin, kimyasal ve fiziksel, infeksiyona veya beslenmeye bağlı).


49. Soru

Glioksal’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Gözde ve deride irritasyon yapar. Nitril eldiven ve gözlük kullanılmalıdır. Formalinin yerine kullanılabilecek iyi bir alternatiftir.


50. Soru

Asetik Asit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Asetik Asit; solunum yolları, şiddetli deri ve göz irritasyonu yapar; çoğu metalde korozyon (aşınma) oluşturur ve parlayıcıdır (tutuşma noktası 43,3°C). Çeker ocak, kumaş olmayan önlük, gözlük, nitril eldiven kullanılmalı, lateks eldiven kullanılmamalıdır. Yoğun asetik asit, kromik asit, nitrik asit ve sodyum/potasyum hidroksit ile karıştırılmamalıdır.


51. Soru

Merkürik (cıva) Oksit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Güçlü bir oksitleyicidir. Merkürik (cıva) Klorid’le benzerdir.


52. Soru

Glutaraldehid’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz ve deride şiddetli irritasyon yapar. Yutulması toksik etki yapar. Sentetik kauçuk ve neopren eldiven ile kullanılır.


53. Soru

Sodyum Tiyosülfat’ın başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Histopatolojide normal kullanım halinde sağlık üzerinde riski düşüktür. Sülfürik Asit; göz, deri ve solunum sistemi için son derece irritandır; oluşturduğu buharlar nedeniyle yoğun formu özellikle tehlikelidir. Solunum ve üreme sistemleri üzerinde hedef organ etkileri oluşturur. Metallerin çoğunda korozyon yapar. Çeker ocak, önlük, gözlük ve eldiven (sentetik kauçuk dışında) kullanılmalıdır. Toluol; Ksilol’e bakınız. Trikloroetan; deri ve göz için irritandır. Mide-bağırsak ve merkezi sinir sisteminde hedef organ etkileri oluşturur. Yanıcı değildir. Hiçbir eldiven tipi yeterli korumayı sağlamaz. Kullanılması önerilmez.


54. Soru

Hidroklorik Asit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz, deri ve solunum yollarında şiddetli irritasyon, metallerde korozyon oluşturur. Buhar oluşturması nedeni ile yoğun asitler daha tehlikelidir. Çeker ocak, gözlük ve eldiven (sentetik kauçuk dışında) kullanılmalıdır. Hidrojen Peroksit; %5’ten düşük çözeltiler zararsızdır. Yoğun çözeltileri çok zararlıdır ve mümkünse kullanılmamalıdır.


55. Soru

Mikroskobik lezyon nedir?

Cevap

Görülmesi için ışık mikroskobuna ihtiyaç duyulan lezyonlardır.


56. Soru

Yakıcı (oksitleyici) Maddeler nelerdir?

Cevap

Sodyum iodat hafif bir yakıcıdır. Civa oksit ve kromik asit daha tehlikelidir. Organik peroksitler ise çok tehlikelidir.


57. Soru

Formik asit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz ve deride hafif irritasyon yapar. Metallerde korozyon oluşturur. Çeker ocak kullanılmalıdır. Deri, göz ve solunum sistemi korunmalıdır. Lateks hariç tüm eldivenler kullanılabilir.


58. Soru

Solunum ile ilgili ne gibi önlemler alınmalıdır?

Cevap

Buharlara karşı solunum yollarının korunması genellikle gerekmez. Laboratuarda yemek yenmemeli, içecek ve sigara içilmemelidir. Kozmetik ürün kullanılmamalıdır. Eller ve zararlı tozlar ile çalışıldıktan sonra ağız ve burun çevresi yıkanmalıdır. Solüsyonlar ağız yolu ile (pipet) çekilmemelidir.


59. Soru

Sözcük işlemcilerin ilk örnekleri hangi yıllarda kullanılmaya başlanmıştır ve daktilodan farkları nelerdir?

Cevap

Sözcük işlemcilerin İlk örnekleri 1960’ların başında kullanılmaya başlayan sadece bir satır üzerindeki sınırlı sayıda karakterle oluşturulan metni yazmaya izin veren bir “satır düzenleyicisi”ne sahip bu cihazların geleneksel daktilodan farkı kâğıdı taşıyan düzeneğin sabit olması, harşeri yazan topun kâğıt boyunca hareket etmesiydi.


60. Soru

Yanıcı madde nedir?

Cevap

Tutuşma noktaları 38°C’den daha aşağıdadır. Kıvılcım oluşturan elektrikli aletlerin çevresindeki buharlara dikkat edilmelidir. Bu kimyasallar, özel tasarlanmış depolarda ve üretici tarafından imal edilen özel kutularında saklanmalıdır.


61. Soru

İodin’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz, deri ve solunum yollarında şiddetli irritasyon; deride duyarlılaşma yapar. Nitril eldiven ve çeker ocak kullanılmalıdır.


62. Soru

Patolojinin temelini oluşturan hastalığın gelişme sürecinin kaç öğesi vardır, bunlar nelerdir?

Cevap

: 4 öğesi vardır. Bunlar; hastalığın nedeni (etiyoloji), gelişmesindeki mekanizmalar (patogenez), hastalık tarafından hücrelerde veya dokularda oluşturulan yapısal değişiklikler ve bunların işlevsel sonuçlarıdır (klinik önem).


63. Soru

Patogenez nedir?

Cevap

Hücre veya dokuların etiyolojik etkene yanıtında ilk uyarıdan hastalığın oluşmasına kadar gerçekleşen olaylar zinciridir. Patogenezin araştırılması, patolojinin en önemli çalışma alanlarından biridir.


64. Soru

Metanol’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz ve deride hafif irritasyon yapar. Yutulması ve solunması toksiktir. Üreme, solunum, sindirim ve sinir sistemlerinde (körlük, ölüm) hedef organ etkileri oluşturur. Yanıcı (tutuşma noktası 12.2°C) ve oldukça uçucudur. Sentetik kauçuk eldiven kullanılmalıdır.


65. Soru

Nitrojen (sıvı azot)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Fazla solunması baş dönmesi, bilinç kaybı ve solunum durması sonu ölüme yol açabilir. Soğuk yanıklarından korunmalıdır.


66. Soru

Hayvandan alınan taze örneklerde nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Hayvandan alınan taze örneklerin her zaman enfeksiyöz olabileceğine dikkat edilmelidir. Biyolojik risk taze doku ve vücut sıvılarındadır. Patolojide biyozararlı- lar açısından en büyük risk makroskopi işlemlerindedir. Doğru tespit, enfeksiyöz ajanların çoğunu etkisiz hale getirdiğinden tespit edilen örneklerde risk önemli oranda azalır; ancak doku işlemenin ilk aşamalarında biyozararlılar bulunabilir.


67. Soru

İzopentan’ın başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Buharı ile aşırı karşılaşma, solunum yolları irritasyonuna, hafif depresyona ve kalp ritmi bozukluğuna neden olabilir. Yanıcı (tutuşma noktası -56.6°C) ve uçucudur. Buzdolabında saklanmamalı ve eller soğuk yanığından korunmalıdır.


68. Soru

Hedef Organ Etkileri Olan Kimyasalların etkileri nelerdir?

Cevap

Belirli anatomik ve fizyolojik sistemler üzerinde etki oluşturur. Etkileri hemen ortaya çıkmaz; birikici ve geri dönüşsüz olduğundan özellikle tehlikelidir. Histopatolojide kullanılan ksilol ve toluen sinir sistemi için zehirlidir; benzen kanda etki oluşturur. Kloroform, metanol, metil metakrilat, civa klorid, ksilol ve toluen üreme sistemi üzerinde etki oluşturur.


69. Soru

Etanol (etil alkol)’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Gözde ve deride irritasyon yapar. Laboratuar koşullarında zehir özellikleri genellikle ortaya çıkmaz. Sadece sentetik kauçuk veya nitril eldiven kullanılmalıdır. Yanıcıdır.


70. Soru

Moleküler patoloji neyi inceler?

Cevap

Moleküler patoloji doku, organ ve vücut sıvılarındaki moleküler düzeni inceleyerek hastalığın tanısına odaklanır.


71. Soru

Parlayıcı madde nedir?

Cevap

Tutuşma noktaları (alevlenmeye yol açabilecek bir kaynağın bulunduğu yerde kimyasal buharının alevlendiği ısı derecesi) 38°C üzerinde olan maddelerdir. Yanıcı bir maddenin yerine parlayıcı maddeyi tercih etmek daha doğrudur.


72. Soru

Dökülen kimyasallara ne gibi erken tedbirler alınabilir?

Cevap

Laboratuarda dökülen kimyasalların etkisini azaltan koruyucu ve temizleyici malzeme bulunmalıdır. Bunlar, dökülen toz ise içine süpürüleceği bir kutu, fırça, sünger, havlu; biyozararlılar için sodyum hipoklorit gibi bir ağartıcı, asitler için sodyum bikarbonat, alkaliler için sirke (%5’lik asetik asit) ve formalini nötralize eden ürünler olabilir.


73. Soru

Sodyum Hipoklorit (sıvı, klorlu ağartıcı)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz için irritandır. ‹yice seyreltilmezse yutulması zehirli olabilir. Güçlü bir oksidandır ve metallerin ço- ğunda korozyon oluşturur. Tüm eldiven tipleri yeterli korumayı sağlar. Bu ağartıcı formaldehit, amioetilkarbazol (AEC) ve diaminobenzidin (DAB) ile karıştırılmamalıdır.


74. Soru

Deri ile temas durumunda nasıl bir yol izlenmelidir?

Cevap

Deri maruziyetinde 15-30 dakika yıkanmak gerekir, ancak çok zehirli kimyasallarda bu yeterli olmayabilir.


75. Soru

Mutasyon nedir?

Cevap

Genetik olarak şekillenen kalıcı değişime denir.


76. Soru

Kromik Asit (krom trioksit)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Oldukça zehirlidir. Deride korozif, böbrekte hedef organ etkiler oluşturur; karsinojeniktir. Güçlü bir oksitleyicidir. Deri temasından kaçınılmalıdır. Nitril, lateks ve neopren eldiven uygun değildir. Çevre için de zehirli olduğundan normal atık sistemine atılmamalıdır. Kullanılmaması da önerilir.


77. Soru

Maske ne için kullanılır?

Cevap

Dondurularak işlem uygulanan doku örnekleri taze olduğundan önemli derecede enfeksiyon bulaşma riski vardır. Kesit alma sırasında küçük parçacıkların tozlaşarak havaya karışması çalışanın solunum yollarını tehdit edebilir. O nedenle maske kullanılmalıdır.


78. Soru

Geri dönüşsüz zedelenme nedir?

Cevap

Uyarı hücrenin uyum yeteneğini aştığında oluşan ve hücre ölümüne yol açan kalıcı patolojik değişim.


79. Soru

Kimyasalların depolanmasında ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Çoğu kimyasal sıradan dolaplarda güvenli bir şekilde depolanabilir. Ancak tehlikeli sıvılar, şişelerin kırılması veya devrilmesi ile ortaya çıkabilecek durumları önlemek için yüksek bölgelerde saklanmamalıdır. Tehlikeli maddeler, plastik veya plastikle kaplı şişelerde satın alınmalıdır. Asitler, yanıcılar, radyoaktif izotoplar, ambalajsız kaplardaki zararlı kimyasallar için özel depolama koşulları sağlanmalıdır. İzopentan ve dietil eter gibi yanıcı sıvılar, yüksek derecede uçucu olmaları ve düşük tutuş- ma noktaları nedeniyle yanma ve patlama riski taşır. Bu kimyasallar bir arada tutulmamalı, kullanılacak miktarda satın alınmalı, geriye kalanlar saklanmamalıdır.


80. Soru

Amonyum Hidroksit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri, göz ve solunum yollarında ağır irritandır. Kauçuk veya nitril eldiven kullanılmalıdır. Asitlerden uzakta depolanmalıdır. Formalin ile karıştırılmamalıdır (ısı ve zehirli gaz oluşturur). Ortalama 500 ml’den fazla dökülürse odanın boşaltılması gerekebilir.


81. Soru

Patoloji nedir?

Cevap

Patoloji sözcük anlamı olarak hastalık (pathos) bilimi (logos) anlamına gelir. Hücre, doku ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişiklikler ile ilgilenir; hücresel ve moleküler düzeydeki bozuklukları inceler.


82. Soru

Ksilol’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri ve göz için irritandır. Yutulması, solunması ve deri teması zehirli olabilir. Solunum ve merkezi sinir sisteminde hedef organ etkileri (bellek ve uyum bozukluğu, mizaç değişiklikleri ve kalıcı sinir hasarı) oluşturur. Yanıcıdır (tutuşma noktası 44°C), hiçbir eldiven tipi yeterli korumayı sağlamaz.


83. Soru

Merkürik (cıva) Klorid’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz ve deride şiddetli irritasyon yapar. Sindirim ve üreme sisteminde, idrar yollarında hedef organ etkileri oluşturur. Çevreye zararlıdır. Metallerde korozyon oluşturur. Zenker gibi tespit solüsyonları kullanıldığında doku işlemindeki tüm solüsyonlara cıva bulaşır. Bunların hiç- biri normal atık sistemine verilmemelidir. Bu tespit solüsyonlarının yerine çinkoformalin veya glioksal solüsyonları önerilmektedir.


84. Soru

Prionlar nedir?

Cevap

Sinir hücrelerinde normalde bulunan proteinlerin değişmesiyle oluşan, kendilerini çoğaltabilen ve bulaşıcı hastalık yapan proteinlerdir.


85. Soru

İlk yardım gerektiren en çok görülen kazalar nelerdir?

Cevap

İlk yardım gerektiren en çok görülen kazalar maddeyi yutma, göze temas ve yoğun deri temasıdır.


86. Soru

Histopatolojinin inceleme konusu nedir?

Cevap

Histopatoloji hastalıklı dokuları, sitopatoloji de doku ve vücut sıvılarından elde edilen hücreleri mikroskobik yöntemler ile inceler.


87. Soru

Patogenez nedir?

Cevap

Patogenez: Hücre veya dokuların etiyolojik etkene yanıtında ilk uyarıdan hastalığın oluşmasına kadar gerçekleşen olaylar zinciridir. Patogenezin araştırılması, patolojinin en önemli çalışma alanlarından biridir.


88. Soru

İlk yardım gerektiren en çok görülen kazalar nelerdir?

Cevap

İlk yardım gerektiren en çok görülen kazalar maddeyi yutma, göze temas ve yoğun deri temasıdır. Çalışanlar bu konularda temel eğitim almış olmalıdır.


89. Soru

Formalin ve Paraformalin’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Göz ve deride şiddetli irritasyon yapar. Deri ve solunum yolları teması aşırı duyarlılaşmaya neden olur (çalışanların çoğu için en ciddi etkilerdir). Yutulması ve solunması zehirli etkiler oluşturur. Solunum sisteminde hedef organ etkileri vardır. Karsinojendir. Metallerin çoğunda korozyon oluşturur. Çalışanların düzenli aralıklarla izlenmesi önerilir. Mikroskopi çalışmaları sırasında laboratuar iyi havalandırılıyorsa en büyük risk, deri temasıdır. Lateks eldiven koruyucu değildir. Nitril eldivenler daha iyi olmakla birlikte uzun süreli kullanımda bunlar da güvenli sayılmaz.


90. Soru

Etilen Glikol Eterleri (etilen glikol monometil veya monometil eter)’nin başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Yutulması, solunumu ve deri emilimi toksiktir. Üreme sistemi, idrar yolları ve kanda hedef organ etkileri oluşturur. Yanıcıdırlar (tutuşma noktası 43.3°C-48.8°C). Yerine propilen bazlı glikol eterler kullanılabilir.


91. Soru

Nitrik Asit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deride, mukozalarda ve metallerde korozyon yapar. Yutulması üreme sisteminde hedef organ etkileri oluşturur. Yoğun asidi çok zararlıdır. Neopren eldiven kullanılmalıdır. Önlük ve gözlük takılmalıdır.


92. Soru

Etilen glikol eterleri hedef organ etkileri hangi dokularda oluşturur? 

Cevap

Etilen glikol eterleri (etilen glikol monometil veya monometil eter); yutulması, solunumu ve deri emilimi toksiktir. Üreme sistemi, idrar yolları ve kanda hedef organ etkileri oluşturur.


93. Soru

Histopatoloji ve sitopatoloji nedir?

Cevap

Histopatoloji hastalıklı dokuları, sitopatoloji de doku ve vücut sıvılarından elde edilen hücreleri mikroskobik yöntemler ile inceler.


94. Soru

Propidium iyodidin zararlı etkileri nelerdir?

Cevap

Propidium iyodid; mutasyon oluşturabilir, irritandır ve karsinojen olduğu şüphesi vardır.


95. Soru

Potasyum Ferrisiyanid ve Potasyum Ferrosiyanid’in başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Histopatolojide kullanılan miktarlarında insan ve çevre için riski çok azdır.


96. Soru

Alifatik Hidrokarbon Çözücüler’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Düşük derecede zehirli petrol türevi (örneğin parafinler) maddelerdir. Parlayıcı (40°C) ve yanıcıdır (tutuşma noktası 23.3°C). Deri temasını azaltmak için neopren veya nitril eldivenler kullanılabilir.


97. Soru

Fenol’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Yutulması, solunması ve deri emilimi zehirlidir. Deriden kolaylıkla emilir, kalp hızında artışa, titremelere ve ölüme yol açabilir. Göz ve deride yanık; idrar yolları, sindirim ve sinir sisteminde hedef organ etkileri oluşturur. Parlayıcıdır (tutuşma noktası 77.7°C). Çok dikkatli olunmalıdır. Sadece sentetik kauçuk eldiven ve çeker ocak ile kullanılmalıdır.


98. Soru

Sodyum Bisülfit’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri, göz ve mukozalar için irritandır. Güçlü bir indirgeyici etken olduğundan oksidan etkenlerden uzak tutulmalıdır. Seyreltilmiş solüsyonlarında neredeyse hiç risk bulunmaz.


99. Soru

Havalandırma sistemi nasıl olmalıdır?

Cevap

Oda havası saatte 4-12 kez değişirse, ciddi sayılabilecek kimyasal madde buharı kalmaz. Buhar belirli bir odaktan kaynaklanıyorsa bu alana yönelik özel havalandırma (motorlu-kapaklı buhar davlumbazı/çeker ocak) gerekir. Bölgesel çalış- ma istasyonlarının filtreleri ortamdaki buh


100. Soru

Zararlı nasıl değerlendirilmelidir?

Cevap

Elektriksel, mekanik ve biyolojik zararlılar; zararlı maddenin miktarı, gün içerisinde ne kadar kullanıldığı değerlendirilmelidir. Normal kullanıma ek olarak, dökülme gibi hatalı kullanım, kimyasalın atılması veya lavaboya dökülmesi gibi uygulamalar sırasında karşılaşılacak sakıncalar da dikkate alınmalıdır. Örneğin, bir seferde formalin ile dolu şişelerin boşaltılması sırasında ortaya çıkan risk, dokuların tespiti/örneklenmesi (makroskopi) sırasında oluşan formalin ile karşı karşıya kalma riskinden çok daha fazladır.


101. Soru

Gözle ilgli bir sorun oluştuğunda nasıl bir tutum sergilenmelidir?

Cevap

Gözlük takılmazsa gözlere kimyasal sıçraması sık görülür. Yoğun mineral asitleri dışında, formalin de dahil histopatolojide kullanılan kimyasallar, zamanında ve uygun müdahale yapılırsa çok önemli zarar oluşturmaz. Laboratuarda gözlerin yıkanması için kısa sürede ulaşılabilir uzaklıkta uygun aletler ve/veya buna uygun yapılmış lavabo bulunmalıdır. Su sıcaklığı 15°C-35°C olmalıdır. Gözlere kimyasal madde sıçradığında önce göz kapakları açılarak 15-30 dakika iyice yıkanmalı, daha sonra hekime başvurulmalıdır.


102. Soru

Geri dönüfllü zedelenme nedir?

Cevap

Geri dönüşlü zedelenme: Uyarı ortadan kalktığında veya zedelenme nedeni hafif olduğunda normale dönebilen patolojik değişim.


103. Soru

Biyozararlılar nedir?

Cevap

Biyozararlılar; bizzat enfeksiyöz etkenler veya enfeksiyöz etkenlerin bulaşıcı maddelerdir.


104. Soru

Yakıcı (oksitleyici) maddeler nelerdir?

Cevap

Yakıcı (oksitleyici) Maddeler; diğer maddeler üzerinde yangına yol açabilir. Sodyum iodat hafif bir yakıcıdır. Civa oksit ve kromik asit daha tehlikelidir. Organik peroksitler ise çok tehlikelidir. 


105. Soru

Kimyasal maddelerin dökülmesi durumunda nasıl bir yol izlenmelidir?

Cevap

Kimyasalların dökülmelerine hazırlık laboratuar düzenlemesi ile başlar. Amaç, zararlı maddelerin dış ortama ulaşmasını engellemektir. Birkaç litre alkolün sağlık üzerindeki etkisi azdır; aynı miktardaki formalin ise yaşamı tehdit edici olabilir. Dökülen madde azsa (mg, ml) zemin, eller korunarak bir bez veya sünger ile silinmeli; bunlar özel bir poşete konularak genel çöpe değil ayrı bir yere atılmalıdır. Dökülen madde fazla veya tehlikeli ise personel o ortamı hemen terk etmelidir. Ortamda etkilenen varsa ilk yardım uygulanmalıdır.


106. Soru

Kloroform’un başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Yutulması ve solunması zehirlidir. Buharının aşırı solunması dikkat bozukluğu, bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir. Karaciğer, üreme sistemi, merkezi sinir sistemi, kan ve sindirim sistemi üzerinde hedef organ etkileri vardır. Karsinojeniktir. Histopatolojideki en tehlikeli kimyasallardan biridir.


107. Soru

Fenolun zararlı etkileri nelerdir?

Cevap

Fenol; yutulması, solunması ve deri emilimi zehirlidir. Deriden kolaylıkla emilir, kalp hızında artışa, titremelere ve ölüme yol açabilir. Göz ve deride yanık; idrar yolları, sindirim ve sinir sisteminde hedef organ etkileri oluşturur.


108. Soru

Duyarlılaştırıcıların etkileri nelerdir?

Cevap

Karşılaşan kişilerin çoğunda alerjik reaksiyona neden olur. Duyarlılık ömür boyu sürer ve sonraki karşılaşmalarda oluşan reaksiyon ağırlaşır. Örneğin, formalin buharından etkilenen insanlarda bu maddeye karşı bir duyarlılık oluşur.


109. Soru

Atık maddelere nasıl muamele edilmelidir?

Cevap

Atık zararlı sıvıların ortamdan uzaklaştırılması birbirinden ayrı şekilde yapılmalıdır. Bu tip atıklar doğaya zarar vermemeli ve işlem görmeksizin çevreye bırakılmamalıdır. Suda çözünmeyen çözücüler lavabolardan atılmamalıdır. Zararlı atıklar özel bir sistemle yeniden kazanılmalı veya yakılarak yok edilmeli ya da uygun koşullarda saklanılmalıdır. Biyozararlı atıklar (enfeksiyöz etkenler), kimyasal atıklardan ve genel atıklardan ayrılmalı ve kendileri için tasarlanmış yakma fırınlarında yok edilmelidir.


110. Soru

Prion nedir?

Cevap

Prionlar: Sinir hücrelerinde normalde bulunan proteinlerin değişmesiyle oluşan, kendilerini çoğaltabilen ve bulaşıcı hastalık yapan proteinlerdir.


111. Soru

Dimetilformamid (DMF)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

göz, burun ve deride irritasyon yapar. Bulantı yapabilir. Üreme sistemi için zehirli olabilir. Parlayıcı bir sı- vıdır (tutuşma noktası 57.7°C). Çeker ocak ve sentetik kauçuk eldiven ile kullanılmalıdır.


112. Soru

Anilin’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Mümkünse hiç kullanılmaması gerekir. Deride orta, gözde ağır irritasyon; deride duyarlılık ve zehirlenme oluşturur; karsinojendir.


113. Soru

Propidium ‹yodid’in başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Mutasyon oluşturabilir, irritandır ve karsinojen olduğu şüphesi vardır. Lateks eldiven kullanılmamalıdır.


114. Soru

Asetik asit hangi irritasyonlara yol açar, korunmak için neler kullanılmalı neler kullanılmamalıdır?

Cevap

Asetik Asit; solunum yolları, şiddetli deri ve göz irritasyonu yapar; çoğu metalde korozyon (aşınma) oluşturur ve parlayıcıdır (tutuşma noktası 43,3°C). Çeker ocak, kumaş olmayan önlük, gözlük, nitril eldiven kullanılmalı, lateks eldiven kullanılmamalıdır.


115. Soru

Oum Tetroksit (osmik asit)’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Buharları çok tehlikelidir ve hiçbir şe- 1. Ünite - Veteriner Patoloji ve Laboratuarı 11 kilde temas edilmemelidir. Göz ve mukozalarda korozyon yapar. Solunması zehirlidir; üreme sistemi, duyusal sistem ve solunum sisteminde hedef organ etkileri oluşturur. Kutular açık havada açılmamalı, şişeler suyun altında kırılmalıdır.


116. Soru

Duyarlılaştırıcılar neye sebep olur, duyarlılaştırıcı maddelere bir örnek veriniz.

Cevap

Duyarlılaştırıcılar; karşılaşan kişilerin çoğunda alerjik reaksiyona neden olur. Duyarlılık ömür boyu sürer ve sonraki karşılaşmalarda oluşan reaksiyon ağırlaşır. Örneğin, formalin buharından etkilenen insanlarda bu maddeye karşı bir duyarlılık oluşur.


117. Soru

Hastalığın oluşması için sadece bir etiyolojik etken yeterli midir?

Cevap

Hastalığın oluşması için sadece bir etiyolojik etken yeterli olmayabilir. Tanı koyabilmek, hastalığı anlayabilmek veya sağaltımı geliştirebilmek için, o hastalığın birincil nedenini bilmek veya belirlemek esastır.


118. Soru

Elektronik aletlerin kullanılmasında nelere dikkat etmek gerekir?

Cevap

Laboratuarda kullanılan aletlerin elektriksel ve mekanik riskleri aletlerin doğru kurulumu, dikkat ve personel eğitimi ile en aza indirilebilir. Elektrik kaçağı genellikle toprak hattı iyi bağlanmamış aletlerden kaynaklanır. Bütün anahtarlar kıvılcım oluşturabilir. Buzdolaplarına, yüksek derecede yanıcı olan eter ve izopentan gibi kimyasallar konmamalıdır. Yanıcıları ısıtmak için mikrodalga fırınlar, yanıcı çözücülerin bulunduğu alanlarda alev çıkaran aletler (örneğin, Bunzen ocağı) kullanılmamalıdır. Isıtma ve sterilizasyon için elektrikli aletler bunlardan daha güvenlidir.


119. Soru

Sodyum Azid’in başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Çok zehirlidir. Yutulması veya deri yoluyla emilimi ölüme yol açabilir. Asitler ile karıştırıldığında son derece zehirli bir gaza dönüşür. Ancak biyokimyasal solüsyonlarda koruyucu olarak kullanıldığından yutma ve deri emilimi dışında çalışanlar için büyük bir risk oluşturmaz. Metaller ile patlayıcı bileşikler oluşturur. Normal atık sistemine verilmemelidir.


120. Soru

Veteriner Patoloji nedir?

Cevap

Patoloji sözcük anlamı olarak hastalık (pathos) bilimi (logos) anlamına gelir. Hücre, doku ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişiklikler ile ilgilenir; hücresel ve moleküler düzeydeki bozuklukları inceler. Veteriner patoloji, hayvan hastalıklarını inceleyen patoloji bölümüdür.


121. Soru

Taze örnekteki risklere karşı nasıl önlem alınmalıdır ?

Cevap

Alkolün doku içine tamamen girmesi (tam penetrasyonu), prionlar hariç tüm enfeksiyöz ajanları öldürdüğünden doku işlemenin sonunda mikroskobik risk kalmadığı için örnek rahatlıkla özel önlem alınmadan işlenebilir. Deli dana hastalığı gibi hastalıkların etkeni olan prionlar normal buhar sterilizasyonunda etkisiz hale gelmez. fiüpheli materyal 48 saat formalinde bekletildikten sonra bir saat yoğun formik asitte tutulur, daha sonra 48 saat daha formalin ile muamele edilirse bulaşma riski ortadan kalkar.


122. Soru

Formalin kalın (8 mm) bir lastik eldivenden kaç dakikada geçer?

Cevap

Formalin kalın (8 mm) bir lastik eldivenden 12 dakikada geçer


123. Soru

Etidium Bromid’in başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Yutulması, solunumu ve deri emilimi zararlı olabilir. Göz, deri ve üst solunum yollarında irritasyon yapar. Sürekli karşılaşma, genetik yapıyı etkileyebilir. Eldiven ve çeker ocak kullanılmalıdır.


124. Soru

Histopatoloji için en iyi eldiven çeşidi nedir?

Cevap

Nitril eldivenler histopatoloji için en iyisidir. 8 mm’lik bir nitril eldiven ciddi zararlıların çoğuna karşı koruyucudur. Ancak hiçbir eldivenin tüm zararlılara karşı koruyucu olmadığı unutulmamalıdır.


125. Soru

Uranil Nitrat’ın başlıca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Dokuların ve metallerin çoğunda korozyon oluşturur. Oldukça zehirlidir; karaciğer, idrar yolları, dolaşım ve solunum sistemlerinde hedef organ etkileri oluşturur. Solunması radyasyon hasarına neden olur. Birçok madde radyoaktivitesini engellediğinden solüsyonlarının kullanımı sırasında risk düşüktür. Lateks dışında her eldiven tipi yeterli korumayı sağlar, ancak ciddi bir çevresel toksindir.


126. Soru

Dimetilformamidin zararlı etkileri nedir?

Cevap

Dimetilformamid (DMF); göz, burun ve deride irritasyon yapar. Bulantı yapabilir. Üreme sistemi için zehirli olabilir. Parlayıcı bir sıvıdır (tutuşma noktası 57.7°C). Çeker ocak ve sentetik kauçuk eldiven ile kullanılmalıdır.


127. Soru

Zehirli Maddelerin etkileri nelerdir?

Cevap

Belirli yoğunluklarda sindirim, deri veya solunum yoluyla aldındığında ölüme neden olabilir. Ortaya çıkan ani risk daha fazladır. Bazıları “yüksek derecede zehirli” olarak adlandırılır. Metanol zehirlidir, osmium tetroksit ve uranil nitrat ise yüksek derecede zehirlidir. Çalışırken dikkatli olmalı, “yüksek derecede zehirli” maddeler ile çalışmaktan kaçınılmalıdır.


128. Soru

Yutma durumu karşısında nasıl bir tutum sergilenmelidir?

Cevap

Yutmaya (genellikle formalin), daha çok laboratuar dışı personelde rastlanır. Bu durumda hemen acil yardım istenmelidir. Yardım gelinceye kadar hastaya çok miktarda su verilmelidir. Yutma sonrasında, bazen etkilenen kişi kusturulmaz (kusmuğun solunum yollarına ulaşması ile daha çok zarar oluşur); ancak bazen yutulan madde o kadar zehirlidir ki kişinin kusturulması tercih edilir.


129. Soru

Hastalık gelişme sürecinin dört öğesi nedir?

Cevap

Patolojinin temelini oluşturan hastalığın gelişme sürecinin dört öğesi şunlardır; Hastalığın nedeni (etiyoloji), gelişmesindeki mekanizmalar (patogenez), hastalık tarafından hücrelerde veya dokularda oluşturulan yapısal değişiklikler ve bunların işlevsel sonuçlarıdır (klinik önem).


130. Soru

Potasyum Permanganat’ın başılca zararları nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap

Deri ve gözde irritasyon oluş- turur. Yutulması ağır sindirim sistemi sorunları oluşturur. Güçlü bir oksidandır; sentetik kauçuk eldiven kullanılmalıdır.


131. Soru

Hedef organ etkileri olan kimyasallara örnek veriniz.

Cevap

Hedef organ etkileri olan kimyasallar; belirli anatomik ve fizyolojik sistemler üzerinde etki oluşturur. Etkileri hemen ortaya çıkmaz; birikici ve geri dönüşsüz olduğundan özellikle tehlikelidir. Histopatolojide kullanılan ksilol ve toluen sinir sistemi için zehirlidir; benzen kanda etki oluşturur. Kloroform, metanol, metil metakrilat, civa klorid, ksilol ve toluen üreme sistemi üzerinde etki oluşturur.


132. Soru

Karsinojen nedir?

Cevap

Karsinojen: Hücrelerin kalıtsal, biyolojik veya kimyasal yapılarını değiştirerek doğal işlevlerinden farklı çoğalmalarına ve kanser oluşturmalarına yol açan etkenler.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email