aofsoru.com

Hava Taşımacılığı Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

İtibar Ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Yönetimi: Havalimanlarında Uygulamaların Araştırılması

1. Soru

Fombrun’a göre kurumsal itibar nedir?

Cevap

Fombrun’a göre kurumsal itibar kavramı bir kurumun tüm hedef kitlesine yönelik rakipleri ile kıyaslandığında genel görüntüsünü oluşturan geçmiş faaliyetlerinin ve gelecek görüntüsünün algısal temsilidir. Örgütün geçmiş faaliyet sonuçlarının kolektif sunumu ve paydaşlara yönelik değer yaratma kabiliyetidir.


2. Soru

Kadıbeşegil kurumsal itibarı nasıl açıklamıştır?

Cevap

Kadıbeşegil’e göre kurumsal itibar, bir şirketin yarattığı güvenin toplam pazar değeri içindeki katkı payı, elle tutulmayan değerlerin taşıyıcısı, toplum tarafından beğenilen, takdir edilen bir şirket olmanın karşılığıdır. Bu nedenle kurumsal itibar bir anlamda, şirketin defter değeri ile piyasa değeri arasındaki farkın önemli bir bölümünü ifade etmektedir. Marka değeri ya da şerefiye olarak çıkmakta ve çoğu kez bir işletmenin sahip olduğu en değerli varlık olmaktadır.


3. Soru

Kurumsal itibarın farklı unsurları yatırımcılar, çalışanlar ve müşteriler açısından nelerdir?

Cevap

Kurumsal itibarda, yatırımcılar açısından yönetim kalitesi ve ekonomik performans daha önemli bir unsur iken; çalışanlar için güvenebilecekleri bir işveren, müşteriler açısından ise ürün ve hizmetlerin kalitesi, müşteri hizmetleri en önemli öncelikler arasında gelmektedir.


4. Soru

Kurumsal itibarın bir kurumun paydaşlarına tanıtılmasındaki unsurlar nelerdir?

Cevap

Bir kurumun tüm hedef kitlelerine tanıtılmasında 5 ana unsur ortaya çıkmaktadır. Bunlar: ? Kültür, ? Kimlik, ? İmaj, ? İletişim, ? Markadır.


5. Soru

Kurumsal kimlik nedir?

Cevap

Bireysel kimlik gibi kurumsal kimlik de, kendisini yansıtan özgün, ayırt edici özelliklerinin tümünü kapsamaktadır. Kurumsal kimlikte en başta öne çıkanlar kurumsal tasarımın unsurları olan kurum adı, logosu ve renkleridir. Ayrıca kurumun iletişim, kültür, davranış, yapı, stratejik faaliyetleri ve içinde bulunduğu sektör kimliği gibi unsurlar da kurumsal kimliğin kapsamına girmektedir.


6. Soru

Kurum kimliğinin ana unsurları nelerdir?

Cevap

Kurumsal kimliğin 7 ana unsuru şunlardır: ? Kurumsal iletişim ? Kurumsal tasarım ? Kurumsal kültür ? Davranış ? Kurumsal yapı ? Sektör kimliği ? Kurumsal strateji


7. Soru

Kurum kimliğinin unsurları nelerdir?

Cevap

? Kurumsal iletişim (Kontrollü ve kontrolsüz kurumsal iletişim) ? Kurumsal tasarım (Kurumsal tasarım sistemleri ve uygulamaları) ? Kurumsal kültür (Kurumsal felsefe, değerler, misyon, ilkeler, rehber, tarih, şirketin kurucusu, kurumun başlangıcı, alt kültürler) ? Davranış (Kurumsal davranış, çalışanların davranışları, yönetim davranışı) ? Kurumsal yapı (Marka yapısı, kurum yapısı) ? Sektör kimliği ? Kurumsal strateji (Farklılaşma stratejileri, mevcut stratejiler)


8. Soru

Kurumlar neden bir kimliğe gereksinim duymaktadır?

Cevap

Kurumlar, bireyler gibi çevre ile kurdukları ilişki ve etkileşimlerde kendilerini ifade etme zorunluluğuna ilaveten, kurum içinde çalışanların kuruluş ile bütünleşmesini sağlamak, kurum dışında ise diğer kuruluşlardan, rakiplerden ayırt edilmek ve onlardan sıyrılabilmek için kimliğe ihtiyaç duymaktadırlar.


9. Soru

Kurum kimliğinin faydaları nelerdir?

Cevap

Kurum kimliği; ? Kurumların verimliliğini arttırır, ? Kuruma karşı güven yaratır, ? Etkin faydalandırmaya imkân sunar, ? Kurumların sınırlarını korur, ? Rekabet avantajı sunar, ? İletişim hatalarını önler.


10. Soru

Kurum kültürü nedir?

Cevap

Prosedürler ve yönetmelikler gibi somut olarak algılanamasa da kurum kültürü gözlemlenebilen bir kavram sayılmaktadır. Kurum kültürünün bileşenlerini oluşturan fiziksel semboller (görünüş ve tarz) ile sözel ve davranışsal semboller (örgütsel dil, tören ve seremoniler vb.) kurumun var olan değerlerinin hedef kitleye aktarılmasında etkin rol oynamaktadır. Kurumsal kültür, kendisiyle içselleştirilmesi gerektiğinden kurumsal itibarın kaynağını oluşturan referans noktası olarak görünmektedir.


11. Soru

Kurumsal itibar ile kurumsal imaj arasındaki farklar nelerdir?

Cevap

Dalton ve Croft’a göre kurumsal imajın yaratılması olanaklıdır ancak kurum itibarı hak edilerek elde edilir. Güçlü bir imaj, uygun bir iletişim sistemini içeren (isim, logo, kurumsal reklam ve halkla ilişkiler gibi) düzenli bir kampanyayla oluşturulabilirken, iyi itibar ancak yıllar boyunca gösterilen düzenli performans doğrultusunda şekillenen bir kimliğe muhtaçtır. Düzenli iletişim programı da olumlu bir itibarı güçlendirerek değerini arttırır. Kurumsal kimliğin ortaya çıkarılması kurumun imajına olumlu olarak yansırken bu olumlu imaj da, rakipler karşısında rekabet avantajı sağlayacak bir kurumsal itibarın oluşturulmasında başı çekecektir.


12. Soru

Kurumsal iletişimin Kurumsal kimlik, kurumsal imaj ve kurumsal itibar modelindeki yeri nedir?

Cevap

Kurumsal iletişim, kurum kimliğinin yansıtılması, istenilen kurum imajının oluşturulması ve nihai olarak kurumsal itibar değerinin elde edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.


13. Soru

Amerika Pazarlama Derneği’nin tanımına göre marka nedir?

Cevap

Buna göre marka, bir satıcı veya bir grup satıcının ürün ve hizmetlerini rakiplerinden ayırmak için belirledikleri isim, terim, işaret, sembol, dizayn veya bunların kombinasyondur.


14. Soru

Kurum itibarının önem kazanmasına neden olan faktörler nelerdir?

Cevap

? Bilgiye ulaşılabilirlik: Bilgi kaynaklarının ve aktarımlarının aşırı artması kamuoyunun ürün ya da hizmetlerin kalitesini ayırt etmesini çok zorlaştırdığından iletişim stratejilerine olan ihtiyaç arttı. ? Küresel liberalleşme: Büyüyen uluslararası ekonomik rekabet, kültür özelliklerini taşıyan yerel pazarların açılmasına yol açarak; bu pazarlarda rekabet edebilmek için, yerel yönetimler ve tüketiciler nezdinde olumlu algılamalar yaratmak için sistematik yollar bulma ihtiyacı doğdu. ? Ürün fazlalığı: Yerel ve bölgesel ekonomik pazarların birleşmesi; şirketleri, hizmetlerini küreselleştirmeye zorladı. Dünyanın dört bir yanına ulaşabilmek ve daha fazla rekabet edebilmek için, görülmedik sayıda şirket evlilikleri ve birleşmeler yapıldı. ? Media-Mania: Son yıllarda medyanın toplumun güvenini de yönlendirici bir hal almasıyla üst düzey yöneticiler, medyanın kurumları üzerindeki etkisini olumlu yöne çekebilmek için kurumları hakkında, kamuoyundaki algılamayı yönetmek görevini üstlenmek durumundalar. ? Reklam kirliliği: Mesaj kanallarının aşırı artmasıyla giderek daha fazla mesajla yüklenen toplumlar içeriğe dikkat etmemeye başladığından reklamlar eski etkisini kaybetti. Kurumların rakiplerinden sıyrılıp farklılık yaratmaları ve algılamayı etkilemek için başka araçları kullanmaları gereği ortaya çıktı.


15. Soru

Kurum itibarının önem kazanmasına neden olan faktörlerden küresel liberalleşme nedir?

Cevap

Küresel liberalleşme: Büyüyen uluslararası ekonomik rekabet, kültür özelliklerini taşıyan yerel pazarların açılmasına yol açarak; bu pazarlarda rekabet edebilmek için, yerel yönetimler ve tüketiciler nezdinde olumlu algılamalar yaratmak için sistematik yollar bulma ihtiyacı doğdu.


16. Soru

Kurumsal itibar yönetimi nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır?

Cevap

Bir kurumun çevresinde, müşterilerinde, toplumun genelinde nasıl algılanmakta olduğunu ve hangi özellikleriyle tanınmak istediğini içeren ve bu iki başlıkla alakalı faaliyetlerin yürütülmesi temeline dayanan bir yönetim disiplinidir. 1990’lı yıllar ile birlikte kurumsal itibar kavramı ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli araştırmalar ve ölçümlemeler yapılmaya başlanmıştır.


17. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin amacı nedir?

Cevap

Kurumsal itibar yönetiminin amacı, örgütün iç ve dış paydaşlar nezdindeki itibarıyla ilgili algılamaları belirleyip planlı bir şekilde yöneterek, örgütün itibarını korumak ve devamını sağlamak olarak ifade edilebilir.


18. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin bileşenleri nelerdir?

Cevap

Kurumsal itibarı neyin ve nelerin pozitif veya negatif yönlendirdiğini ve kimleri memnun edip etmediğimizi tespit etmeye yarayan bu bileşenler şunlardır: ? Yenilikçilik ? Finansal performans ? Çalışan yeteneği ve çalışma ortamı ? Duygusal çekicilik ? İletişim becerileri ? Ürün ve hizmet kalitesi ? Vizyon ve liderlik ? Sosyal sorumluluk


19. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin bileşenlerinden Yenilikçi yönetimin yararları nelerdir?

Cevap

Kurumların diğerlerinden farkını hisseden hedef kitlenin, kesinlikle bu kurumun ürünlerini satın alacağı garanti edilmese de farklılaşmanın kurumu açık bir biçimde diğerlerinden ayıracağı kesindir. Bu durum işletmenin, en azından rakipleri arasından sıyrılabilmesi ve sunduğu mal ya da hizmete dikkat çekebilmesi açısından oldukça önemlidir. Yenilikçilik, kurumsal itibarı da beraberinde getirir, işletmeye değer katar ve işletmenin içinde bulunduğu çevrede paydaşları tarafından güçlü olduğu algısını ortaya koyar.


20. Soru

Finansal performans ile kurum itibarı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

İtibar, kurum faaliyetlerin sonucunda elde edilen olumlu ya da olumsuz izlenimlerden oluşan kolektif bir yargı olarak ele alındığında, bu yargının kaynağını da finansal sonuçlarına bağlı olarak şekillendiği söylenebilir. Başlangıç safhasında itibarın oluşumunda kaynak görevi gören finans, ileriki safhalarda finansal başarıyı destekleyen bir rol oynamaktadır. Finansal performans ile kurumsal itibar arasındaki ilişki bir anlamda her ikisinin, geçmiş faaliyetlerin bugünkü görüntüsünü temsil etmesi ve yarınların teminatı olarak görülmesi ile açıklanabilir.


21. Soru

Harris-Fombrun’ın kurumsal itibar yönetiminin bileşenlerinden Finansal performans için ölçekte ele aldığı kriterler nelerdir?

Cevap

? Yüksek kârlılık ? Düşük riskli yatırımlar yapma ? Gelecekte büyüme ile ilgili güçlü sinyaller verme ? Rakiplerine kıyasla daha üstün bir performans gösterme


22. Soru

Çalışma ortamını verimli ve yeterli hale getirebilmek için neler yapılabilir?

Cevap

Çalışanların sosyal ve mesleki yönden birbirlerini destekledikleri ve kendilerini kişisel olarak geliştirebilecekleri, güvene dayalı bir iş birliğinin hâkim olduğu çalışma ortamın oluşturulması çalışanların başarısını ve kurumsal itibarı artıracaktır.


23. Soru

Duygusal çekicilik kurumsal itibarın yönetiminde ne derecede önemlidir?

Cevap

Kurumsal anlamda sahip olunan duyguların tanımlanması ile birlikte, kurumsal duygusal itibarın gelişim sürecinin hedef kitlelerin kalbine seslenme ilkesine katkıda bulunulmakta, bu sayede hedef kitlelerde kuruma ve kurum kültürüne karşı bir bağlılık oluşturulabilmekte, oluşturulan bağlılık geliştirilebilmektedir. Kurumun hedef kitlelerin kalbine seslenmesi ile birlikte, kurumsal imaj ve itibar, hedef kitleler tarafından içselleştirilmekte, iç ve dış kitleler kendilerini o kurumun bir parçası olarak görüp, kuruma fayda sağlayabilmeye yönelik olarak kurum açısından olumlu düşünceler geliştirmektedir.


24. Soru

Kurumsal itibarın yönetimi açısından İletişim becerilerinin önemi nedir?

Cevap

Toplum ile kurulan iletişimin temel hedefi kurumun ürünleri, hizmetleri ve politikaları ile ilgili toplumu bilgilendirmek, kurum hakkındaki olumsuz düşünceleri ortadan kaldırıp olumlu izlenim oluşturmak; toplumun niteliklerini ve beklentilerini belirtmek, toplumsal kültür, eğitim ve sağlık projeleri hazırlamak ve bütün bunlarla ekonomiye destek olabilmektir. Bunun yanında verilmek istenen mesajın hızlı bir şekilde hedefe ulaştırılmasını kolaylaştıracak, itibarın güçlenmesine de aracı olacaktır. Pozitif iş sonuçlarını sağlayan faaliyetlerin desteklenmesinde ve kamuoyu algılamalarının yönetilmesinde iletişimin büyük rolü vardır.


25. Soru

Kurumsal itibarın yönetiminde Ürün ve hizmet kalitesi açısından nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Sunulan ürün ve hizmetin kalitesi itibar ile doğru orantılı olacağından müşterilerin tercihleri doğrultusunda oluşturulan ürün ve hizmetlerin kaliteli ve ucuz olması ön planda tutulmalıdır. Müşteriler tecrübe ettikleri ve güven duydukları ürünün üreticilerine güven duyduklarından, bu firma yeni bir ürünü piyasaya sunduğunda firmaya güvendikleri için yeni ürünü de güven duyarak satın alırlar.


26. Soru

Sosyal sorumluluğun kurumsal itibarın yönetimi açısından değeri nedir?

Cevap

Rekabet avantajı yakalamak için farklılık yaratmanın zorunlu olduğu bir çağda, işletmelerin sosyal sorumluluk bilincine sahip olmaları, çok önemli bir farklılaşma kriteri olmaktadır. Sosyal sorumluluklar, genel olarak bir örgütün ekonomik ve yasal koşullara, iş ahlakına, örgüt içindeki ve çevresindeki kişi ve kurumların beklentilerine uygun bir çalışma stratejisi ve politikası gütmesine, insanları mutlu ve memnun etmesine yöneliktir. Örgütlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi, kuşkusuz toplum nezdindeki itibarının artmasına da katkı sağlayacaktır.


27. Soru

Kurumsal itibar yönetimi neden önemlidir?

Cevap

Kurumların itibarı, iç ve dış paydaşların kuruma bakışları üzerinde etki sahibi olduğu için kritik öneme sahiptir. Kişiler bir kurumda çalışmaya karar vermelerinde ya da o kuruma yatırım yapmalarında, o kurumun itibarı göz önünde bulundurulur. İtibar, aynı zamanda iletilmek istenen mesajların hedef kitleye basit bir biçimde ulaştırılmasını sağlayarak ürün ve hizmetlerin müşterilerce tercih edilebilirliği üzerinde de önem taşımaktadır.


28. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin işletmecilik ekseninde amaçları neleri kapsamalıdır?

Cevap

Yöneticisi olunan kurumun paydaşlar nezdindeki itibar değeri, rakipler karşısındaki kurumsal itibar ve göreceli durum, kurumsal anlamda verilen mesajların nasıl algılandığı, kurumun varlığını sürekli kılacak örgütsel değerlerin nasıl korunduğu, kurumsal anlamda üretilen mal ve hizmetlerin hangi yönlerden müşteri değeri sağlamakta olduğu, müşterilerin hangi temel yetenekleri beğeniyor olduğu gibi soruların yanıtını elde etmede, kurum markası ve kuruma yönelik güveni geliştirmede, kuruma yönelik olumsuz izlenimlerin belirlenmesi ve tehditlerin kaldırılmasında yönetsel stratejilerin geliştirilmesi ve etkin bilgi yönetim sistemi ile kurum performansının izlenmesini içermelidir. Ayrıca itibarın korunması da, sürekliliğinin sağlanması, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü yaratmada stratejik bir araç olarak geliştirilmesini kapsayan yönetsel çabaların toplamını açıklamaktadır.


29. Soru

Kriz Döneminde İtibarın Yönetilmesinde ne tür sorular etkili olur?

Cevap

? Nerede ve ne türden bir yanlış yaptık? ? İtibarımızı tehdit eden olumsuz davranışları, etik olmayan eylemleri, skandalları ve krize yol açabilecek bu türden olayları önceden tahmin etmede ne kadar iyiyiz? ? Beklenmedik olaylar karşısında eyleme geçmek için ne oranda hazırdık veya hazırız? ? Meydana gelecek bir krizi önlemek üzere devreye sokabileceğimiz davranış kontrol ve izleme sistemlerine sahip miyiz? ? Eylemlerimizin bütünlüğünü korumak, beklenmedik olaylarla ilgilenmek üzere devreye sokabileceğimiz bir uyumluluk programımız var mı? Bu türden programlar kimin sorumluluğundadır?


30. Soru

Kriz Döneminde İtibarın Yönetilmesi nasıl olmalıdır?

Cevap

Kriz durumuna neden olan eylemler, işletmenin kötü yönetiminden, davranışlarından, ürün hatalarından dolayı etik dışı davranışlar olarak sıralanmaktadır. Kriz dönemlerinin en az zararla atlatılmasında, işletmeye ilişkin oluşan olumlu itibarın paydaşların işletmeye güvenmesini ve krizleri olağan dışı bir durum olarak değerlendirmesini sağlaması ve paydaşların işletmeye sahip çıkması çok etkilidir.


31. Soru

Kurumsal Sürdürülebilirlik kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

Cevap

1980’lerin sürdürülebilir kalkınma ve 1990’ların üçlü kar hanesi (triple bottom line) kavramları kurumlara ekonomik faktörleri yönetmenin yanında bu faktörlerin doğal ve sosyal çevre üzerindeki etkilerini de yönetme sorumluluğunu getirmiş, son yıllarda da kapsamını genişleterek kurumsal sürdürülebilirlik şeklinde anılmaya başlanmıştır.


32. Soru

Kurumsal sürdürülebilirlik sayesinde elde edilecek değerler nelerdir?

Cevap

? Maliyet düşüşleri (finansal kolaylık), ? Rekabet avantajında artış, ? Kurumsal itibar artışı, ? Kaynak kullanımında etkinlik artışı, ? Çevresel değerlerde yükselme, ? İnovatif faaliyetlerde artış, ? Risk sermayesinde azalış.


33. Soru

Kurumsal Sürdürülebilirliğin boyutları nelerdir?

Cevap

? Ekonomik Sürdürülebilirlik: topluma katkı sağlayan ürün ve hizmetler üretirken, kârlı olmayı hedefleyen işletmenin fayda-maliyet analizi ile ilgilidir. Bu yaklaşım; ekonomik, çevresel ve sosyal gelişmelerden kaynaklanan fırsatları ve riskleri değerlendirerek, paydaşlar için uzun dönemli değer yaratmayı amaçlamaktadır. ? Çevresel Sürdürülebilirlik: ekolojik olarak sürdürülebilir işletmeler, eko-sisteme zarar vermeyen şirketlerdir. Doğal sistemin absorbe edebileceği ve sindirebileceği kapasitenin üzerinde emisyon birikimine neden olmazlar. ? Sosyal Sürdürülebilirlik: sosyal olarak sürdürülebilir bir işletme, sosyal sermayeyi paydaşlarının istekleri doğrultusunda ve işletmenin değer sistemi ile mutabık bir şekilde yönetebilen bir işletmedir. Dolayısıyla bu tür işletmeler, bireysel ortaklarının beşerî sermayesini arttırmanın yanı sıra toplumun da sosyal sermayesini geliştirerek topluma değer katarlar.


34. Soru

Şirketleri kurumsal sürdürülebilirlik konusunda teşvik eden en etkin faktörler nelerdir?

Cevap

? Artan marka değeri, güven ve itibarın, şirket kârlılığını artırması, ? Personel motivasyonunun artarak kâr marjlarının yükselmesi, ? İşletmelerin itibarının artmasıyla, kalifiye işgücü istihdamının kolaylaşması, ? Toplumun gözünde elde edilen meşruiyet sayesinde rakiplere karşı rekabet üstünlüğünün elde edilmesi, ? Uluslararası sorumlu yatırım şirketlerinden finansal destek sağlama imkânlarının kolaylaşması, ? Bilinç düzeyi artan tüketicilerin değişen işletme talepleri.


35. Soru

Kurumsal risk yönetiminin temel anlayışları nelerdir?

Cevap

? Risk, fırsat ve tehditleri içerisinde barındırır. Bu nedenle her risk karar almadan önce bu iki açıdan değerlendirilmelidir. ? Kurumun tüm faaliyetleri hissedarların risk alma istek (risk appetite) düzeyi ile paralel olmalıdır. ? Risk yönetimi risk almamak demek değildir. Doğru riski doğru maliyetle üstlenme sanatıdır. ? Riskin yönetilmesinden iş sürecinin sahibi olan birim sorumludur. ? Risk alınması ancak risklerin hangi boyutlarda alındığının bilinerek sürprizlerin en aza indirgenmesidir.


36. Soru

Risk yönetimi uygulamasının katkıları nelerdir?

Cevap

? Hızlı ve etkili karar almaya yardımcı olur, ? Zaman tasarrufu sağlar, ? Kaynak israfını önler, ? Risklerin makul seviyelerde tutulmasını sağlar, ? Sürpriz ve kayıpları en aza indirir, ? Kişileri, yeniliklere açık olma hususunda cesaretlendirir.


37. Soru

Sürdürülebilirlik için risk yönetimi eylem planı süreci ve adımları nelerdir?

Cevap

? Stratejik planlama ? Risk belirleme ve analizi ? Risk önceliklendirme ? Risk yanıtları ? Risk yönetimi uygulamaları ve raporlama ? Risk yönetimi sisteminin sürdürülebilirliği çalışmaları ? Tüm adımlarda paydaşlarla etkin iletişim ve bilgi paylaşımı ? Etik ve paydaş istekleri üzerine kurulu bir sistem yaklaşımı


38. Soru

Havacılık sektöründe hâlihazırdaki sürdürülebilirlik sorunları nelerdir?

Cevap

? Uçakların rotaları, ? Bekleme süreleri, ? Limanlarda kaybedilen zamanlar, ? Trafik kontrollerinin yetersizliği, ? Bütün çabalara rağmen fosil yakıt kullanımının artması CO2 emisyonlarının beklenen düzeye çekilememesi ? Arazinin düzenlenmesi sırasında flora fauna dokusunun bozulmasıyla bir dizi sürdürülebilirlik sorununun başlaması.


39. Soru

Hava meydanlarındaki kurumların sürdürülebilir büyüme açısından muhatap oldukları sorumluluklar nelerdir?

Cevap

? Bireylerin sağlıklı ve iyi bir çevrede yaşama hakkına saygı göstermek, ? Çevresel ve doğal kaynakları sorumluluk bilinciyle kullanmak ve korumak, ? Doğal kaynakların ve yeryüzündeki biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürekliliğinin sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak, ? Çevreyi korumak için standartlar geliştirmek, bu standartlar ve yasal düzenlemelere uymak, ? Kaynak kullanımı ve çevre kalitesi ile ilgili bilgileri yayınlayıp kamuoyu ile paylaşmak.


40. Soru

Türkiye’deki Hava Meydanı İşletmelerine Uygulanan Sürdürülebilirlik konulu araştırmanın Ekonomik Sürdürülebilirlik Uygulamaları ile ilgili sonuçları nelerdir?

Cevap

? Hava meydanları sağladığı yüksek istihdam oranıyla ekonomik sürdürülebilirliğin kritik unsurlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. ? Çevre koruma, yerel ekonomiye katkı, düzenlemeler veya doğal kaynakların kullanımı ile ilgili hava meydanlarını geliştirmek için zorunlu/zorunlu olmayan yıllık harcamalar da yüksek düzeyde olup sürdürülebilirliğin titizlikle dikkate alındığı yönünde önemli bir göstergedir. ? Hava meydanlarında ve yolcu terminallerinde çok geniş yelpazede hizmetler verilmektedir. ? Sürdürülebilirlik sorumluluğunu üst düzey yöneticilerin üslenmiş olması konunun öneminin anlaşıldığının göstergesi olması bakımından önemli bir tespittir. ? Kurumların bazılarında yakın çevrede çalışanlar işe alınmaktadır, ? Mal ve hizmete yönelik satın alımlarda yakın mesafeden çevre dostu ürünler tercih edilmektedir.


41. Soru

Türkiye’deki Hava Meydanı İşletmelerine Uygulanan Sürdürülebilirlik konulu araştırmanın Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları ile ilgili sonuçları nelerdir?

Cevap

? Türkiye’deki hava meydanı işletmelerinin Uluslararası ve ulusal çapta herhangi bir sürdürülebilirlik grubuna üyelikleri bulunmamaktadır. ? Yalnızca Sabiha Gökçen hava meydanı işletmesinde Environmental Management System (EMS) metodunun kullanıldığı ve bunun işletme tarafından hazırlanmış çevre politikası ile desteklendiği tespit edilmiştir. ? Hava meydanı işletmeleri tarafından suyun etkin kullanımı ve tasarrufuna ilişkin uygulamaların yapılmakta olduğu ve bu kapsamda planlama çalışmalarının da tamamlanmış olduğu tespit edilmiştir. Yağmur ve kar sularının değerlendirilmesi hususunun ise dikkate alınmadığı görülmüştür. ? Hava meydanı işletmeleri tarafından hava kalitesini artırmak ve bu kalitenin sürekliliğini sağlamak için planlama çalışmalarının tamamlandığı tespit edilmiştir. ? Arazi kullanımı kapsamında; arazi kirlenmesini önlemek veya düzeltmek, arazi kullanım planlarını uzun vadeli stratejik sürdürülebilirlik temelinde kullanma uygulamalarının mevcut olduğu tespit edilmiştir. ? Hava meydanlarında malzeme açısından, yenilenebilir kaynaklar, çevreye duyarlı materyaller, geri dönüşüm içeriği yüksek materyaller kullanılmakta olduğu belirlenmiştir. ? Atık yönetimi ile ilgili olarak, terminalden çıkan tüm atıkların ulusal ekonomiye kazandırılması için ayrıştırma ve ayırım yapılmaktadır. ? Gürültü azaltımı konusunda, uçakların yerde bulundukları süre boyunca gürültünün azaltılması ve binalarda ses yalıtımı uygulamaları mevcuttur. ? Aydınlatma sistemi gün ışığına duyarlı otomasyonla kontrol edilmektedir. ? Mevcut binalarda, yenileme, tamirat ve bakım işlemlerinde ve yeni binalarda yeşil bina prensiplerinin dikkate alındığı ve bu konuda sektör-üniversite iş birliğinin mevcut olduğu anlaşılmıştır. ? Trafik sıkışıklığını önlemek üzere bazı işletmelerin, personelin özel araç kullanımını azaltmak için ücretli park yeri sağlama cihetine gittiği, toplu taşıma organizasyonları yaptığı belirlenmiştir.


42. Soru

Kamu duyarlılığı ve eğitimi konularında havalimanı işletmelerinin tümü tarafından yapılmakta olan girişimler nelerdir?

Cevap

? Çevreyi koruma, doğal kaynakların etkin ve tasarruflu kullanımını da içeren uygulamalar, ? Paydaş ihtiyaçlarını dikkate alan sosyal süreçler, ? Ekonomik gelişme ve istihdam düzeyini yükseltmek ve bu durumu sürdürmek.


43. Soru

Atatürk Hava Limanı (TAV) işletmecisince kurulması hedeflenen Çevre Yönetim Sisteminin ana unsurları nelerdir?

Cevap

? Ulusal çevre mevzuatına tam olarak uymak, ? Çevresel boyutu ve etkileri olan tüm yer hizmetleri ve terminal işletmeciliği faaliyetlerini analiz ederek çevresel etkilerini minimize etmek, ? Atık miktarlarını kaynağında kontrol etmek ve kurallara uygun olarak bertaraf edilmesini sağlamak, ? Paydaşlarını, yasal mercileri ve kamuoyunu çevre için yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgilendirmek, ? Çalışanlarda çevre bilincinin geliştirilmesi maksadıyla gerekli eğitim faaliyetlerine 2009 yılı içinde başlamak, ? İklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın önlenmesi amacıyla enerji tasarruf tedbirlerinin özendirilmesi, ? Çevre Yönetim Sisteminin performansını ve etkinliğini sürekli iyileştirmek, ? Çevre ile ilgili ağaçlandırma ve erozyonun önlenmesi gibi çalışmalarına sivil toplum örgütleri ile koordinasyonu sağlayarak destek vermek, ? Mal ve hizmet alımlarında geri dönüşümlü malzeme kullanımını tercih sebebi olarak kabul etmek, ? Tesisler bünyesinde kimyasal kullanımı gereken yerlerde eğitimle bilinçlendirmeyi arttırmak, ? Ofis faaliyetlerinde atık miktarlarının azaltılması ve enerji tasarruf tedbirlerinin hayata geçirilmesi için geri dönüşümlü ofis malzemeleri kullanılmasını özendirmek, ? Tüm bu faaliyetlerin kaçınılmaz sonucu olarak Türkiye’nin ilk çevreci hava meydanı olmak.


44. Soru

Türkiye’deki hava meydanlarında Sürdürülebilirlik Uygulamaları önündeki engeller nelerdir?

Cevap

? Zorlayıcı mevzuatların olmaması ya da uygulanmaması; Mevzuatların çokluğu, güvenlik önlemlerinin en üst seviyede uygulanması, ? Nitelikli personel Finansman ? Yönetim Toplumsal bilincin gelişmemesi


45. Soru

Ulaştırma hizmetinin kesintisiz devam edebilmesi hangi şartlar altında mümkündür?

Cevap

Ulaştırma hizmetinin kesintisiz devam edebilmesi, ilerleyen zaman içerisinde teknolojik gelişmeler ve doğan ihtiyaçlara dayalı olarak kısa, orta ve uzun vadede yeniliklerin planlanması ve yürürlüğe konulması ancak uluslararası ve ulusal düzenlemelere dayalı olarak yapılması halinde sürdürülebilirliği mümkündür.


46. Soru

Hava taşımacılığında başlangıç ne olarak kabul edilmektedir?

Cevap

Hava taşımacılığının geçmişine bakıldığında 17 Aralık 1903’te Wright kardeşlerin 120 feet yükseklikte ve 12 saniye havada kalarak yapmış oldukları ilk motorlu uçuş bir başlangıç olarak kabul edilmektedir.


47. Soru

Sivil havacılıkta çeşitli sözleşmeler, anlaşmalar yapılmaya çalışılmasının amacı nedir?

Cevap

: Sivil havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara ve kurallara bağlanarak düzenlenebilmesi için farklı zamanlarda çeşitli sözleşmeler, anlaşmalar yapılmaya çalışılmıştır.


48. Soru

Sivil hava taşımacılığı için bir milat olarak kabul edilen sözleşme nedir?

Cevap

Sivil hava taşımacılığı için bir milat olarak kabul edilen sözleşme, 1944 Şikago Sözleşmesidir.


49. Soru

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) hangi sözleşmeye dayanılarak kurulmuştur?

Cevap

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Şikago Sözleşmesi’ne dayanılarak kurulmuştur. ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER


50. Soru

Zaman zaman “konvansiyon” olarak da adlandırılan çeşitli uluslararası sözleşmeler hangileridir?

Cevap

: Zaman zaman “konvansiyon” olarak da adlandırılan çeşitli uluslararası sözleşmeler şunlardır: • Paris Sözleşmesi (1919), • Madrid Sözleşmesi (1926), • Havana Sözleşmesi (1928), • Varşova Sözleşmesi (1929), • Şikago Sözleşmesi (1944), • Montreal Sözleşmesi (1999).


51. Soru

İlk havayolu şirketi hangisidir?

Cevap

İlk havayolu şirketi 1900’ların ilk on yılında kurulan, Deutsche Luischiiahrt Aktien Gesellschai’dır (DELAG).


52. Soru

Yolcu taşımacılığının temelleri nerede atılmıştır?

Cevap

Yolcu taşımacılığının temelleri, büyük hava gemilerinin geliştirilmesiyle 1900’lerin ilk on yılında Almanya’da atılmıştır.


53. Soru

Müttefikler Arası Havacılık Komisyonu’nun kurulma amacı nedir?

Cevap

I. Dünya Savası sonundaki Paris Barış Konferansında, savaşta yenilen Almanya’ya ticari havacılık alanında verilecek izinlerin sınırlarını belirlemek amacıyla Müttefikler Arası Havacılık Komisyonu kurulmuştur


54. Soru

Hangi sözleşme hava seyrüseferi ile ilgili uluslararası hukukun ilk çok taraflı dokümanıdır?

Cevap

Paris Sözleşmesi hava seyrüseferi ile ilgili uluslararası hukukun ilk çok taraflı dokümanıdır.


55. Soru

Kurumsal itibar nedir?

Cevap

Kurumsal itibar ile ilgili farklı tanımlar mevcuttur. Genel bir tanımlama yapılacak olunur ise Fombrun kurumsal itibarı, “bir kurumun tüm hedef kitlesine yönelik rakipleri ile kıyaslandığında, genel görüntüsünü oluşturan geçmiş faaliyetlerinin ve gelecek görüntüsünün algısal temsili” olarak ifade ederken Gardberg ve Fombrun ise, örgütün geçmiş faaliyet sonuçlarının kolektif
sunumu ve paydaşlara yönelik değer yaratma kabiliyeti olarak tanımlamaktadır.


56. Soru

Kaynak tabanlı bakış açısına göre kurumsal itibar nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Kurumsal itibarı, işletmenin sahip olduğu becerilerin toplamı olarak ele alan Michalisin ve arkadaşları, kaynak tabanlı bakış açısına göre ele almakta, işletme için stratejik bir değer taşıyan ve rekabet avantajı yaratan bir faktör olarak tanımlamaktadır.


57. Soru

Kurumsal itibarın unsurları nelerdir?

Cevap

Bir kurumun tüm hedef kitlelerine tanıtılmasında 5 ana unsur ortaya çıkmaktadır. Bunlar: kültür, kimlik, imaj, iletişim, markadır.


58. Soru

Kurumsal kimlik nedir?

Cevap

Kimlik bir bireyi veya bir kurumu yansıtan, kendisine özgü özelliklerinin toplamıdır. Kurumların da diğerlerinden ayırt edici özelliklerinin oluşturduğu kimlikleri vardır. Kurum kimliği denildiğinde ilk önce akla gelen kuruluşun adı, logosu, renkleri
olmaktadır. Bunlar kurum kimliğinin bir parçası olan kurumsal tasarımın unsurlarıdır. Fakat kurumsal kimlik sadece kurumsal tasarımla sınırlı değildir. Kurum kimliği, kuruluşun iletişim, kültür, davranış, yapı, stratejik faaliyetlerini ve içinde bulunduğu
sektör kimliğini de içeren geniş kapsamlı bir kavram olarak ele alınmalıdır.


59. Soru

Kurumsal iletişimin kurumlar için önemi nedir?

Cevap

Bireylerde olduğu gibi, kurumların da kendilerini ifade etme aracı kurumsal iletişim ile açıklanmaktadır. Kurumsal iletişim, kurum kimliğinin yansıtılması, arzu edilen kurum imajının oluşturulması ve nihai olarak kurumsal itibar değerinin elde edilmesinde büyük
bir rol oynamaktadır


60. Soru

Amerikan pazarlama derneğine göre marka nedir?

Cevap

Amerika Pazarlama Derneği’nin tanımına göre marka; Bir satıcı veya bir grup satıcının ürün ve hizmetlerini rakiplerinden ayırmak için belirledikleri isim, terim, işaret, sembol, dizayn veya bunların kombinasyondur.


61. Soru

Kurumsal itibarın önem kazanmasında etkili olan faktörler nelerdir?

Cevap

1. Bilgiye ulaşılabilirlik: Bilgi kaynaklarının ve medya, yayın kanalları, İnternet gibiortamlarda anlık bilgi aktarımlarının olağanüstü çoğalması kamuoyunun ürün ya da hizmetlerin kalitesini ayırt etmesinin çok zorlaştığı bir ortam yarattı. Bu durum,
iletişim stratejilerine olan ihtiyacı yükseltti.

2. Küresel liberalleşme: Büyüyen milletlerarası ekonomik rekabet, kültür özelliklerini taşıyan yerel pazarların açılmasına yol açarak; bu pazarlarda rekabet edebilmek için, yerel yönetimler ve tüketiciler nezdinde olumlu algılamalar yaratmak için sistematik yollar bulma ihtiyacı doğdu.

3.Ürün fazlalığı: Yerel ve bölgesel ekonomik pazarların birleşmesi; şirketleri, servislerini küreselleştirmek için zorladı. Dünyanın dört bir yanına ulaşabilmek ve daha fazla rekabet edebilmek için, daha önce hiç olmadığı kadar şirket evlilikleri ve birleşmeler
yapıldı.

4. Media-Mania: Son yıllarda medyanın artan gücü, sadece bilgi iletmenin ötesinde toplumun güvenini yönlendirici bir rol oynamaya başladı. Üst düzey yöneticiler, medyanın kurumları üzerindeki etkisini olumlu yöne çekebilmek için kurumları
hakkında, kamuoyundaki algılamayı yönetmek görevini üstlenmek durumundalar.

5. Reklam Kirliliği: Bannerlardan billboardlara, radyodan televizyon reklamlarına bireylere sürekli olarak mesaj verilmesi ile her geçen gün daha fazla mesajla yüklenen toplumlar, mesajların içeriğine dikkat etmemeye başladı. Bu yüzden reklamların
eski etkisini kaybetmesi, kurumların, rakiplerinden sıyrılıp farklılık yaratmaları ve algılamayı etkilemek için başka araçları kullanmaları gereğini ortaya çıkardı.


62. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin temel amacı nedir?

Cevap

Kurumsal itibar yönetiminin amacı, örgütün iç ve dış paydaşlar nezdindeki itibarıyla ilgili algılamaları belirleyip planlı bir şekilde yöneterek, örgütün itibarını korumak ve devamını sağlamak olarak ifade edilebilir.


63. Soru

Kurumsal itibar yönetiminin bileşenleri nelerdir?

Cevap

Yenilikçilik, finansal performans, çalışan yeteneği ve çalışma ortamı, duygusal çekicilik, iletişim becerileri, ürün ve hizmet kalitesi, vizyon ve liderlik, sosyal sorumluluk


64. Soru

Harris-Fombrun finansal performans için ölçekte ele aldığı kriterler nelerdir?

Cevap

- Yüksek kârlılık
- Düşük riskli yatırımlar yapma
- Gelecekte büyüme ile ilgili güçlü sinyaller verme
- Rakiplerine kıyasla daha üstün bir performans gösterme


65. Soru

Kurumsal itibar açısından liderlik nasıl değerlendirilebilir?

Cevap

Kurumsal itibarın bileşeni olarak ele alınabilecek liderlik iki açıdan değerlendirilebilir. İlki kurumların faaliyette bulundukları pazar ortamlarında ürün ve hizmetleri ile sosyal sorumluluk, çevresel gelişime destek, teknolojik yenilik ve benzeri gibi bir takım özellikler açısından sahip olacakları liderlik vasıflarıdır. Diğeri ise, kurumlar faaliyetlerinde karar alıcı konumda bulunan kurum yöneticilerinin sahip olacakları liderlik vasıflarıdır. Her iki açıdan da kurumsal anlamda sahip olunacak liderlik vasıfları kurumların itibarlarını önemli ölçüde etkilemektedir.


66. Soru

Sosyal sorumluluk nedir?

Cevap

Sosyal sorumluluklar, genel olarak bir örgütün ekonomik ve yasal koşullara, iş ahlakına, örgüt içindeki ve çevresindeki kişi ve kurumların beklentilerine uygun bir çalışma stratejisi ve politikası gütmesine, insanları mutlu ve memnun etmesine yöneliktir. Örgütler içinde bulunduğu toplumun sorunlarına karşı duyarlı davranarak, bu sorunların çözüme kavuşturulmasına katkıda bulunmalıdır. Örgütlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi, toplum nezdindeki itibarının artmasına da kuşkusuz katkı sağlayacaktır.


67. Soru

Herhangi bir kriz yönetimi durumunda kurumlar itibarlarını nasıl yönetmelidirler?

Cevap

Herhangi bir kriz durumunda kurumlar aşağıdaki sorulara yanıt olabilecek eylemleri ivedilikle hayata geçirmelidirler:
• Nerede ve ne türden bir yanlış yaptık?
• İtibarımızı tehdit eden olumsuz davranışları, etik olmayan eylemleri, skandalları ve krize yol açabilecek bu türden olayları önceden tahmin etmede ne kadar iyiyiz?
• Beklenmedik olaylar karşısında eyleme geçmek için ne oranda hazırdık veya hazırız?
• Meydana gelecek bir krizi önlemek üzere devreye sokabileceğimiz davranış kontrol ve izleme sistemlerine sahip miyiz?
• Eylemlerimizin bütünlüğünü korumak, beklenmedik olaylarla ilgilenmek üzere devreye sokabileceğimiz bir uyumluluk programımız var mı? Bu türden programlar kimin sorumluluğundadır?


68. Soru

Kurumsal sürdürülebilirlik nedir?

Cevap

Kurumsal sürdürülebilirlik, sorumluluklarını sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ile paralel olarak yerine getirme bilinciyle hareket eden, sadece kendi çıkarını değil aynı zamanda var olduğu tüm sistemin çıkarlarını gözeten, uzun vadeli paydaş değeri yaratırken, ekonomik getiri ile çevresel ve sosyal etki arasındaki dengeyi sağlayan ve bu yaklaşımı ölçülebilir hale getirerek tüm operasyonlarına ve kurumsal yönetim anlayışına entegre eden bir işletme modelidir.


69. Soru

Kurumsal sürdürülebilirlik ile bir kurum hangi değerleri elde edebilecektir?

Cevap

Kurumsal sürdürülebilirlik sayesinde elde edilecek değerleri kısaca özetlemek mümkündür:
1. Maliyet düşüşleri (finansal kolaylı.),
2. Rekabet avantajında artış,
3. Kurumsal itibar artışı,
4. Kaynak kullanımında etkinlik artışı,
5. Çevresel değerlerde yükselme,
6. İnovatif faaliyetlerde artış,
7. Risk sermayesinde azalış


70. Soru

Kurumsal sürdürülebilirlik hangi boyutlardan oluşmaktadır?

Cevap

Ekonomik sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik, 


71. Soru

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren 766 şirketin CEO’su üzerinde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre şirketleri kurumsal sürdürülebilirlik konusunda teşvik eden en etkin faktörler nelerdir?

Cevap

- Artan marka değeri, güven ve itibarın, şirket kârlılığını artırması,
- Personel motivasyonunun artarak kâr marjlarının yükselmesi,
- İşletmelerin itibarının artmasıyla, kalifiye işgücü istihdamının kolaylaşması,
- Toplumun gözünde elde edilen meşruiyet sayesinde rakiplere karşı rekabet üstünlüğünün elde edilmesi,
- Uluslararası sorumlu yatırım şirketlerinden finansal destek sağlama imkânlarının kolaylaşması,
- Bilinç düzeyi artan tüketicilerin değişen işletme talepleri şeklinde sıralanabilir


72. Soru

Kurumsal risk yönetimin temel anlayışı nedir?

Cevap

- Risk, fırsat ve tehditleri içerisinde barındırır. Bu nedenle her risk karar almadan önce bu iki açıdan değerlendirilmelidir.
- Kurumun tüm faaliyetleri hissedarların risk alma istek (risk appetite) düzeyi ile paralel olmalıdır.
- Risk yönetimi “risk almamak” demek değildir. Doğru riski doğru maliyetle üstlenme sanatıdır.
- Riskin yönetilmesinden iş sürecinin sahibi olan birim sorumludur.
- Risk alınması ancak risklerin hangi boyutlarda alındığının bilinerek sürprizlerin en aza indirgenmesidir.


73. Soru

Risk yönetimi uygulamasının katkıları nelerdir?

Cevap

• Hızlı ve etkili karar almaya yardımcı olur,
• Zaman tasarrufu sağlar,
• Kaynak israfını önler,
• Risklerin makul seviyelerde tutulmasını sağlar,
• Sürpriz ve kayıpları en aza indirir,
• Kişileri, yeniliklere açık olma hususunda cesaretlendirir.


74. Soru

Atatürk Hava Limanında terminal işletmesi tarafından işletme personeline yönelik hem sürdürülebilir davranışların yerleştirilmesi hem de kamu duyarlılığın artırılması kapsamında farklı alanlarda eğitim verilmektedir. Bu kapsamda AHL'de hangi uygulamalar sürdürülmektedir?

Cevap

• Personel için su/enerji gibi çevresel konularda farkındalık ve eğitim, vs.
• Toplu taşıma araçların kullanılmasının teşvik edilmesi
• Yolcuların / müşterilerin atıkların geri dönüşümü ve ayrılması için cesaretlendirilmesi konularında çalışmalar sürdürülmektedir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email