aofsoru.com

Sayısal Fotoğrafa Giriş Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sayısal Fotoğraf Makineleri

1. Soru

Sayısal makineler ilk çıktığı zamanlarda nasıl üretilmişlerdir?

Cevap

Sadece algılayıcı üretmenin fotoğraf makinesinin geri kalan parçalarını üretmek kadar maliyetli olduğu ve sayısal makine satışlarının çok yüksek olmadığı ilk zamanlarda, üreticiler baştan bir sayısal fotoğraf makinesi tasarlamak yerine mevcut modellerini sayısal teknolojiye uyarlama yolunu tercih etmişlerdir.


2. Soru

Sayısal fotoğraf makinelerinin üretimi hangi aşamadan sonra kendine özgü bir hal almıştır?

Cevap

Yüksek çözünürlüklü algılayıcı maliyetlerinin daha uygun seviyelere düşmesiyle birlikte, daha ucuza satılabilen, sayısal fotoğrafçılık için baştan tasarlanmış fotoğraf makineleri pazardaki yerlerini almıştır.


3. Soru

Sayısal ve geleneksel fotoğraf makineleri arasındaki temel fark hangi unsurdan kaynaklanmaktadır?

Cevap

Sayısal ve geleneksel fotoğraf makineleri arasındaki temel fark, geleneksel fotoğraf makinelerindeki filmin yerini sayısal makinelerde algılayıcıların almış olmasından kaynaklanır. Geleneksel makinelerde film yüzeyi görüntüyü kaydetmek için kullanılırken, algılayıcılar üzerlerine düşen görüntüyü sadece algılayarak elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu aşamadan sonra görüntünün işlenmesi ve kaydedilmesi için kimyasal yerine elektronik bir süreç ve elektronik donanımların kullanımı gerekir.


4. Soru

Sayısal makineler ile geleneksel makineler arasındaki benzer yapılar nelerdir?

Cevap

Optik donanım, diyafram ve örtücü sistemleri ve bakaç sistemleri sayısal makineler ile geleneksel makineler arasındaki benzer yapılardır.


5. Soru

Bir süreç olarak fotoğraf hangi aşama ile başlamaktadır?

Cevap

Bir süreç olarak ele alındığında sayısal bir fotoğraf makinesinin bir fotoğrafı çekmesi çekim düğmesine basıldığında objektiften geçen ışığın algılayıcı üzerinde görüntüyü oluşturması ile başlar.


6. Soru

Fotoğraf makinelerinde objektif nedir?

Cevap

Objektif, görüntüyü algılayıcı üzerine odaklamak için kullanılan, fotoğraf makinesi gövdesine sabit ya da takılıp çıkarılabilir olan, bir ya da daha fazla mercekten oluşan optik bir düzenektir.


7. Soru

Fotoğraf makinelerinde pozlamayı sağlayan elemanlar nelerdir?

Cevap

Diyafram ve örtücü sistemler pozlamayı sağlayan elemanlardır.


8. Soru

Ayını pozlamayı sağlayan örtücü hızı- diyafram kombinasyonlarının farklı görüntü vermesinin nedeni nedir?

Cevap

Her ne kadar farklı örtücü hızı / diyafram açıklığı kombinasyonları aynı pozlama miktarını sağlasa da, bu farklı kombinasyonlarla elde edilen fotoğraflar aynı olmayabilir. Bunu nedeni diyafram açıklığının aynı zamanda alan derinliğini etkilemesi ve farklı örtücü hızlarının hareketli sahnelerde farklı sonuçlar vermesidir.


9. Soru

Diyafram açıklığı nedir?

Cevap

Fotoğraf makinelerinde diyafram açıklığı f/değeri olarak ifade edilir. f/değeri objektifin odak uzaklığının diyafram çapına oranını gösterir. f/değeri küçüldükçe diyafram açıklığı artar, büyüdükçe azalır. Yani daha büyük f/değeri objektiften daha az ışık geçeceği anlamına gelir.


10. Soru

Diyafram ve örtücü değerlerinin pozlama haricindeki görevleri nelerdir?

Cevap

Diyafram ve örtücü değerlerinin pozlama dışındaki işlevlerini unutmayınız. Her diyafram değeri aynı zamanda alan derinliğini belirler. Belirlenen her örtücü hızı da hareketli konunun donuk olarak kaydedilmesiyle ilgilidir.


11. Soru

Algılayıcı nedir?

Cevap

Algılayıcılar sayısal fotoğraf makinesinde görüntünün üzerine düştüğü ışığa duyarlı yüzeylerdir ve üzerlerine düşen ışığı elektriksel sinyallere çevirirler. Üretim teknikleri, çözünürlükleri ve ışığa duyarlılıkları fotoğraflar üzerinde belirleyicidir.


12. Soru

Sayısal fotoğraf makineleri türleri nelerdir?

Cevap

Günümüzde sayısal fotoğraf makinelerinin boyutları, tasarımları, fiyatları, kullanım alanları ve görüntü kaliteleri çok çeşitlidir. Bu çok sayıdaki sayısal fotoğraf makinesi türü çözünürlükleri, büyüklükleri, optik ya da teknik özellikleri bakımından sınıflandırılabilir. ? Cep telefonları ? Basit fotoğraf makineleri ? Elektronik bakaçlı fotoğraf makineleri ? Değişebilir objektifli refleks olmayan fotoğraf makineleri ? DSLR fotoğraf makineleri


13. Soru

Basit fotoğraf makinelerinin temel amaçları nelerdir?

Cevap

Basit makineler küçük, taşınabilir ve günlük şip- şak fotoğrafları çekmek amacıyla tasarlanmış makinelerdir.


14. Soru

Basit fotoğraf makinelerinin dezavantajları nelerdir?

Cevap

Basit makineler ileri özelliklerden ve görüntü kalitesinden daha kolay kullanım için ödün veren makinelerdir ve genellikle sadece kayıplı sıkıştırma formatları kullanarak fotoğrafları kaydedebilirler. Sadece yakın çekimlerde yeterli olabilecek düşük güçte flaşlara sahiptirler. Bu makinelerin çoğunda bakaç sistemi bulunmaz.


15. Soru

Optik bakaçlı sistemlerin avantajları nelerdir?

Cevap

Öncelikle objektifin gördüğü şeyi olduğu gibi gösterdiğinden paralaks hatasını ortadan kaldırır. Örtücü hızı, diyafram açıklığı gibi bilgileri ve menü seçeneklerini görüntünün üzerine yerleştirerek çekim aşamasında bu verileri gösterebilir. Elektronik ekranlar olduklarından fazladan enerji harcamaları, çekilen sahnenin ışık koşullarını birebir yansıtmamaları ve sahnedeki her detayı gösterecek kadar yüksek çözünürlüklü olmamaları ise dezavantajları arasındadır.


16. Soru

Micro four thirds sistemin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu sistem, DSLR makinelerdeki objektiften giren ışığı optik bakaç sitemine gönderen ayna ve prizmalardan oluşan optik düzeneği ortadan kaldırmıştır. Makine üzerindeki sayısal bir ekran bakaç olarak kullanılır. Objektiflerin algılayıcıya daha yakın yerleştirilebilmesi sayesinde daha küçük ve ucuz objektiflerin kullanımı mümkün olmuştur. Bu özellikleri dolayısıyla DSLR makineler ile karşılaştırıldıklarında çok daha küçük ve hafif, tam çerçeve algılayıcıların yarısı kadar olan algılayıcı boyutları ile basit makinelere kıyasla ise görüntü kaliteleri oldukça yüksektir.


17. Soru

Optik bakacın avantajları nelerdir?

Cevap

Bakacın elektronik değil de optik olması daha net ve parlak bir ön izleme imkânı sunar.


18. Soru

Magazin nedir?

Cevap

Magazin, orta ve büyük formatlı fotoğraf makinelerinde film taşıyıcı olarak kullanılan bölümdür.


19. Soru

Bazı makinelerde kullanılan ikinci algılayıcının amacı ve avantajı nedir?

Cevap

Bazı modellerde ise önizleme için ikincil bir algılayıcı mevcuttur. Önizleme için ikinci bir algılayıcı kullanmanın avantajı algılayıcının sürekli kullanımda olması ve ısınmasından kaynaklanabilecek gürültüyü engellemesidir.


20. Soru

Tam çerçeve algılayıcı nedir?

Cevap

Yüzeyi 35 mm ile aynı boyutlara sahip yani 24mm x 36mm algılayıcılar için kullanılır.


21. Soru

Sayısal arkalık nedir?

Cevap

Sayısal arkalıklar film kullanan orta ve büyük boy fotoğraf makinelerde filmi taşıyan magazinin yerini almak üzere tasarlanmış sayısal algılayıcılardır. Film kullanan fotoğraf makineleri ile sayısal fotoğraf çekilebilmesine olanak verirler.


22. Soru

Sayısal fotoğraf makinesi ile film kullanan fotoğraf makinesi arasındaki farklılıklar ve benzerlikler nelerdir?

Cevap

Film kullanan bir fotoğraf makinesi ile karşılaştırdığında bazı sayısal fotoğraf makinelerinin film kullanan makinelerle aynı dış görünüme sahip olduğu görülebilir. Öte yandan pek çok sayısal fotoğraf makinesi, film kullanan makinelere kıyasla daha küçük boyutlara sahiptir. Dış görünüşleri belli oranlarda farklılaşa- bilse de çalışma sistemleri ve makineyi oluşturan temel bileşenlerin yerleşimi açısından fotoğraf makineleri, sayısal ya da geleneksel olsun, büyük oranda benzerdirler.

Aralarındaki farklar, geleneksel fotoğraf makinelerindeki filmin yerini sayısal makinelerde algılayıcıların almış olmasından kaynaklanır. Geleneksel makinelerde film yüzeyi görüntüyü kaydetmek için kullanılırken, algılayıcılar üzerlerine düşen görüntüyü sadece algılayarak elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu aşamadan sonra görüntünün işlenmesi ve kaydedilmesi için kimyasal yerine elektronik bir süreç ve elektronik donanımların kullanımı gerekir. Ayrıca bazı sayısal makinelerin arkasında çekilen fotoğrafın izlenmesine ve menü ayarlarının yapılmasına olanak veren bir sıvı kristal ekran bulunmaktadır. Bunlar dışında kalan optik donanım, diyafram ve örtücü sistemleri ve bakaç sistemleri tamamen aynıdır.


23. Soru

Objektif nedir?

Cevap

Görüntüyü algılayıcı üzerine odaklamak için kullanılan, fotoğraf makinesi gövdesine sabit ya da takılıp çıkarılabilir olan, bir ya da daha fazla mercekten oluşan optik bir düzenektir.


24. Soru

Pozlama nedir?

Cevap

Pozlama denildiğinde Temel Fotoğrafçılık dersinden de hatırlayacağınız gibi ışığa duyarlı yüzeyin (algılayıcının) ışıktan etkilenmesi anlaşılır. Bunu sağlayan da diyafram ve örtücü sistemleridir. Diyafram ışığı miktar açısından, örtücü ise süre açısın- dan kontrol eder. Tabiki unutulmaması gereken bir nokta da kullanılan ISO değeridir. Yani belirlenen ISO değerine göre doğru pozlama için bir diyafram değeri ve bir örtücü değeri belirlenir. Örneğin, 100 ISO f 5.6, 1/25 işte bunlar pozlamada kullanılan değerleri gösterir.


25. Soru

Diyafram açıklığı nasıl çalışır?

Cevap

Fotoğraf makinelerinde diyafram açıklığı f/değeri olarak ifade edilir. F/değeri objektifin odak uzaklığının diyafram çapına oranını gösterir. F/değeri küçüldükçe diyafram açıklığı artar, büyüdükçe azalır. Yani daha büyük f/değeri objektiften daha az ışık geçeceği anlamına gelir. 35mm objektiflerdeki en küçük f/değeri genellikle f2 ya da f2.8’dir. Takip eden f/değeri ise 4, 5.6, 8, 11, 16, 22 şeklindedir. Bazı objektiflerdeki en büyük f/değeri 16 iken, kimi objektiflerde bu değer 32, 45 ve hatta 64 olabilir. Her f/değeri kendinden bir büyük komşusuna göre iki kat daha fazla ışık geçmesine izin verirken, kendinden bir küçük f/değerinin yarısı kadar ışık geçirir.


26. Soru

Sayısal fotoğraf makinesinde algılayıcının görevi nedir?

Cevap

Algılayıcılar sayısal fotoğraf makinesinde görüntünün üzerine düştüğü ışığa duyarlı yüzeylerdir ve üzerlerine düşen ışığı elektriksel sinyallere çevirirler. Üretim teknikleri, çözünürlükleri ve ışığa duyarlılıkları fotoğraflar üzerinde belirleyicidir. Bir algılayıcının ışığa ne kadar duyarlı olacağını belirleyen değer ISO değeridir. ISO değeri yükseltildikçe algılayıcının ışığa olan duyarlılığı artar, ancak bu beraberinde fotoğraftaki gürültünün artmasını ortaya çıkarır.


27. Soru

Sayısal fotoğraf makinesi türleri nelerdir?

Cevap

Çok sayıdaki sayısal fotoğraf makinesi türü çözünürlükleri, büyüklükleri, optik ya da teknik özellikleri bakımından sınıflandırılabilir:

  • Cep telefonları
  • Basit fotoğraf makineleri
  • Elektronik bakaçlı fotoğraf makineleri
  • Değişebilir objektifi refleks olmayan fotoğraf makineleri
  • DSLR fotoğraf makineleri

28. Soru

Basit fotoğraf makineleri hangi amaçla tasarlanmıştır?

Cevap

Basit makineler küçük, taşınabilir ve günlük şip-şak fotoğrafları çekmek amacıyla tasarlanmış makinelerdir. 20mm’den daha ince olan en küçük modelleri çok basit olarak adlandırılır. Gerçek anlamda fotoğrafçı olmayan, pratik bir şekilde fotoğraf çekebilmek isteyen insanların genellikle tercih ettikleri fotoğraf makinesi modelidir. Kullanılmadığında içine giren objektifleri bu incelikteki makinelerin daha yüksek odak uzaklığına sahip objektifler kullanmasını olası kılar ve cep telefonlarındakinden daha büyük yüzeyli algılayıcıların kullanılabilmesine izin verir. Basit makineler ileri özelliklerden ve görüntü kalitesinden daha kolay kullanım için ödün veren makinelerdir ve genellikle sadece kayıplı sıkıştırma formatları (JPEG) kullanarak fotoğrafları kaydedebilirler. Sadece yakın çekimlerde yeterli olabilecek düşük güçte şaşlara sahiptirler. Bu makinelerin çoğunda bakaç sistemi bulunmaz ve çerçeveleme yapmak için LCD ekranlar kullanılır. Su geçirmez ve darbelere dayanıklı modelleri de vardır; ancak bu modellerde açılıp kapanabilen objektiflerin kulanımı genellikle mümkün olmaz. Basit makineler daha karmaşık modellere kıyasla düşük fiyatları ile de amatör kullanıcılar için uygun bir seçenektir.


29. Soru

Elektronik bakaçlı fotoğraf makineleri nasıl çalışır?

Cevap

Basit makinelerden daha büyük, video kameralardaki gibi elektronik bir bakaç sistemine sahip olan fotoğraf makineleridir. Bu makinelerde optik bir bakaç sistemi yoktur. Bunun yerine objektiften girerek algılayıcıya ulaşan görüntü, bir merce¤in arkasında yer alan küçük bir ekrana iletilir. Optik bakaçlı sistemlerdeki gibi göz dayayarak görüntülenen bu ekranın sağladığı çeşitli avantajlar vardır. Öncelikle objektifin gördüğü şeyi oldu¤u gibi gösterdiğinden paralaks hatasını ortadan kaldırır. Örtücü hızı, diyafram açıklığı gibi bilgileri ve menü seçeneklerini görüntünün üzerine yerleştirerek çekim aşamasında bu verileri gösterebilir. Elektronik ekranlar olduklarından fazladan enerji harcamaları, çekilen sahnenin ışık koşullarını birebir yansıtmamaları ve sahnedeki her detayı gösterecek kadar yüksek çözünürlüklü olmamaları ise dezavantajları arasındadır. Bazı modellerde makinenin arkasında bulunan ve farkı yönlere döndürülebilen LCD ekranlar farklı ve zor açılardan fotoğraf çekmeyi kolaylaştırmaktadır.


30. Soru

Değişebilir objektifli refleks olmayan fotoğraf makineleri nasıl çalışır?

Cevap

Olympus ve Panasonic firmaları 2008 yılında değiştirilebilir objektişi reşeksi olmayan fotoğraf makineleri için Micro Four Thrids (Mikro 4/3) adında bir sistem geliştirdiklerini duyurmuştur. Bu sistemle film kullanan makinelere dayalı sayısal fotoğraf makinesi yapısı bir yana bırakılmış, sayısal fotoğrafın gereksinimleri ve karakteristikleri göz önüne alınmıştır. Daha küçük gövdelerde daha yüksek görüntü kalitesini elde etmeyi amaçlayan bu sistem, DSLR makinelerdeki objektiften giren ışığı optik bakaç sitemine gönderen ayna ve prizmalardan oluşan optik düzeneği ortadan kaldırmıştır. Makine üzerindeki sayısal bir ekran bakaç olarak kullanılır. Objektiflerin algılayıcıya daha yakın yerleştirilebilmesi sayesinde daha küçük ve ucuz objektiflerin kullanımı mümkün olmuştur. Bu özellikleri dolayısıyla DSLR makineler ile karşılaştırıldıklarında çok daha küçük ve hafif, tam çerçeve algılayıcıların yarısı kadar olan algılayıcı boyutları ile basit makinelere kıyasla ise görüntü kaliteleri oldukça yüksektir. Bu boyutlarıyla yüzeyleri DSLR makinelerde kullanılan APS-C algılayıcıların yüzeyine oranla %30-40 oranında daha küçük, ancak basit makinelerde sıklıkla kullanılan 1/2.5 inçlik algılayıcılardan 9 kat daha büyüktür


31. Soru

Geleneksel ve sayısal fotoğraf makinelerinde optik sistem nasıl farklılaşır?

Cevap

Bu optik sistem geleneksel ve sayısal fotoğraf makinelerinde aynı şekilde işlese de sonuçlarda bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar tam çerçeve algılayıcılar dışındaki algılayıcı boyutlarının 35mm filmden daha küçük olmasından kaynaklı bir düzenektir. Bu optik sistem geleneksel ve sayısal fotoğraf makinelerinde aynı şekilde işlese de sonuçlarda bazı farklılıklar vardır. bu farklılıklar tam çerçeve algılayışlar dışındaki algılayıcı boyutlarının 35mm filmden daha küçük olmasından kaynaklanır. Hem geleneksel hem de sayısal makineler üreten bazı üreticiler, her iki tip üründe kullanılabilecek tek bir objektif yelpazesi üretirken bazıları da sayısal ve geleneksel makineler için ayrı objektifler üretmeyi tercih etmektedir


32. Soru

Bir fotoğraf doğru şekilde nasıl pozlanabilir?

Cevap

Bir fotoğrafın doğru pozlanmasını bir musluktan akan suyla dolan kova örneği olması, ne de taşması, kovanın suyla tam olarak dolmasıdır. Kovanın belirli bir hacmi vardır ve tam olarak dolması için belirli bir miktar su alması gerekir. Musluktan uzun süre az miktarda su ya da kısa süre çok miktarda su akıtarak kovayı tam olarak doldurmayı başarabilirsiniz. Bu benzetmede akan su miktarını belirleyen musluk vanası diyaframa, suyun akma süresi örtücü hızına karşılık gelir.


33. Soru

Aynı pozlama miktarı sağlansa da farklı öğütücü hızı/diyafram açıklığı kombinasyonlarıyla elde edilen fotoğrafın aynı olmama nedeni ne olabilir?

Cevap

Her ne kadar farklı örtücü hızı/diyafram açıklığı kombinasyonları aynı pozlama miktarını sağlasa da, bu farklı kombinasyonlarla elde edilen fotoğraflar aynı olmayabilir. bunun nedeni diyafram açıklığının aynı zamanda alan derinliğini etkilemesi ve farklı örtücü hızlarının hareketli sahnelerde farklı sonuçlar vermesidir. 


34. Soru

ISO değerleri arasında nasıl bir ilişki bulunur?

Cevap

Belirlenen ISO değeri fotoğrafın hem teknik hem de görsel niteliğini etkiler. Bu anlamda üzerinde durulması gereken bir konu da ISO değerleri arasındaki ilişkidir. Her bir ISO değeri algılayıcının kendinden bir küçük ISO değerine oranla ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. Örneğin, 100 ve 200 değerleri düşünüldüğünde 200, 100'e göre iki misli daha duyarlılık sağlar. Demek ki, 200 ISO değeri, 100 ISO değerine göre daha az ışıkta fotoğraf çekimine olanak sağlar.


35. Soru

Cep telefonlarında yer alan fotoğraf makinelerinin normal makinelerden ne gibi farklılıkları vardır?

Cevap

Çoğu cep telefonu kamerası normal fotoğraf makinelerin den daha basittir ve sabit netlikli olmaları ve algılayıcılarının küçük olması özellikle az ışık koşullarında gösterdikleri performansı kısıtlar. Kullanılan algılayıcı boyutlarının küçük olma zorunluluğu görüntü kalitesini düşüren önemli etmenlerden birisidir. Genellikle köşegen uzunlukları 1/2,5 inç, 1/1,8 inç, 1/1,6 inç, 2/3 inç olan algılayıcılar kullanılmaktadır. Çoğunda bir USB bağlantısı, çıkartılabilir bir bellek kartı gibi, fotoğrafı doğrudan farklı ortamlara aktarmaya yarayan özellikler bulunmaz. Cep telefonlarının çekilen fotoğrafları telefon şebekesi ya da internet aracılığı ile anında diğer insanlarla paylaşma olanağı vermesi, sosyal anlamda cep telefonlarını birer fotoğraf makinesi olarak günlük hayatın önemli bir parçası haline getirmiştir.


36. Soru

DSLR ne demektir?

Cevap

Sayısal Tek Objektifli Refleks” anlamına gelen DSLR (Digital Single Lens Reflex) refleks yapıda olan sayısal fotoğraf makinelerini tanımlamak için kullanılan kısaltmadır.


37. Soru

DSLR fotoğraf makineleri nasıl çalışır?

Cevap

Tek objektifli refleks fotoğraf makinelerini kullanan kişi, bakaca gözünü dayadığında bir ayna ve prizma sistemi aracılığıyla objektifin içinden konuyu görür. Refleks sistem olarak adlandırılan bu teknik düzeneğin belirleyici bir özelliği, bakaç yoluyla objektif içinden konuyu görmesidir. DSRL fotoğraf makineleriyle bir konunun fotoğrafını çekmeye yöneldiğinizde bakaçtan gördüğünüz çerçeve aynı şekilde algılayıcı yüzeyin üzerinde oluşur. Çekim düğmesine basıldığında 45 derecelik bir açıyla asılı olan ayna kapanır, bakaçtaki görüntü objektif yoluyla algılayıcı yüzeyine ulaşır. Bakacın elektronik değil de optik olması daha net ve parlak bir ön izleme imkanı sunar. 


38. Soru

Fotoğraf makinlerinde magazin neyi ifade eder?

Cevap

Orta ve büyük formatlı fotoğraf makinlerinde film yaşıyıcı olarak kullanılan bölüme magazin denir.


39. Soru

BAZI DSLR makinlerde bulunan "Canlı Önizleme" özelliği nasıl çalışır?

Cevap

Bazı DSLR makinelerde bulunan Canlı Önizleme (Live view) özelliği sayesinde optik bakaç yerine makinenin arkasında yer alan bir LCD ekrandan konuyu izlemek mümkün olur. Bu özelliğe sahip makineler önizlemeyi oluşturmak için genellikle makine içindeki tek algılayıcıyı kullanır. Bazı modellerde ise önizleme için ikincil bir algılayıcı mevcuttur. Önizleme için ikinci bir algılayıcı kullanmanın avantajı algılayıcının sürekli kullanımda olması ve ısınmasından kaynaklanabilecek gürültüyü engellemesidir.


40. Soru

Tam çerçeve ne demektir?

Cevap

DSLR makineler, film kullanan SLR makinelerle aynı yapıda olduklarından bu makinelere ait objektiflerle de genellikle uyumludurlar. DSLR makineler farklı büyüklükte algılayıcılara sahip olabilir. 35mm film ile aynı büyüklükte (24 x 36mm) olan algılayıcılar Tam Çerçeve (full frame) olarak adlandırılırlar ve bunların odak çarpanı 1’dir. Algılayıcı boyutu küçüldükçe odak çarpanı büyür.


41. Soru

Sayısal arkalıklar hangi amaçla kullanılır?

Cevap

Sayısal arkalıklar film kullanan orta ve büyük boy fotoğraf makinelerde filmi taşıyan magazinin yerini almak üzere tasarlanmış sayısal algılayıcılardır. Film kullanan fotoğraf makineleri ile sayısal fotoğraf çekilebilmesine olanak verirler. Profesyonel fotoğrafçılar için geliştirilmiş olan bu araçlar özel bir bilgi birikimi gerektirir. Çözünürlükleri 22 ile 60 milyon piksel arasında değişen sayısal arkalıklar, sundukları üstün görüntü kalitesi ile pahalı olmalarına rağmen profesyonel fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir donanım olmuştur. Özel adaptörler yardımıyla bütün orta ve büyük boy makinelerle kullanılabilirler. Ağır, pahalı ve yavaş olmaları nedeniyle kalitenin önemli olduğu durumlarda ve genellikle stüdyo ortamında kullanılırlar.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email