Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 2 Dersi 5. Ünite Özet
Veri Gösterim Şekilleri
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Giriş
Bu ünitede veri gösteriminin en güçlü yöntemleri olan etiketleme işlemleri ve tematik haritalama konuları anlatılacaktır. Örneğin; dilsiz bir harita üzerinde görülen objelerin sembollerin herhangi bir bilgisi üzerinde yazmadığı sürece anlaşılması zordur (Sayfa 109, Şekil 5.1). Bu nedenle etiketleri kullanırız. Diğer bir örnek olarak; her bir noktanın bir firmayı temsil ettiği ve üzerinde birçok nokta bulunan Türkiye haritasında satış değerlerini haritadan anlamak tematik harita oluşturmadan mümkün olmayacaktır (Sayfa 110, Şekil 5.2). Veri sayfasında bulunan öznitelik bilgilerin türüne göre tematik harita fonksiyonları ile istenilen sembolde ve stilde satış değerleri gösterildiğinde harita daha anlaşılır hâle gelecektir.
Etiketleme İşlemleri
MapInfo Professional’da etiketleme işlemleri otomatik etiketleme ve özel etiketleme olmak üzere iki bölümde incelenebilir.
Otomatik etiketleme işlemi için harita penceresinde bulunan, objeleri etiketlenmek istenen katmanın katman kontrolünden Otomatik Etiket butonu kullanılarak etiketleri açılabilir. Görüntülenen etiketler bir değişiklik yapılmadığı sürece veri sayfasında bulunan ilk kolona aittir. Farklı bir kolon ile ve farklı fontta veya renkte etiketleme yapılmak istendiği durumda etiket seçeneklerinin değiştirileceği Katman Özellikleri penceresini kullanılır (Sayfa 110, Şekil 5.3). Bunun için katman kontrolünde değiştirilmek istenen katman seçilerek katman özellikleri butonuna tıklanır. Katman Özellikleri penceresinde üç farklı sekme bulunur. Etiketleme ile ilgili sekmeler Etiket Görünümü ve Etiketleme Kuralları ’dır.
Uygulamaya başlamak için veri yolunu belirleyerek üzerinde çalışılacak veriyi açınız. Katman kontrolündeki örnek olarak çalışılan katmana çift tıklayarak açılan etiket görünümü sekmesine tıklayınız (Sayfa 111, Şekil 5.4). Etiket görünümü sekmesinde şu bölümler karşımıza çıkacaktır:
- Etiket Kolonu: Özellikleri açılan katmanın kolonları açılır listede görüntülenir.
- Kısaltılmış Etiketlere İzin Ver: Bu onay kutusu işaretlendiğinde aktif hâle gelen kolon listesinden ikinci bir kolon seçilir ve belirli bir zoom aralığında gözükmeyen etiketler için belirlenen kolon ekranda etiket olarak gösterilmektedir. Örneğin; İllerin etiketleri açıldığında alana sığmayanlar için kısaltılmış etiket kolonu plaka numaraları seçilebilir.
- Stiller: Bu bölümden etiketlerin fontu, boyutu ve rengi ayarlanabilir.
- İleri Çizim: Saydamlık artırılarak etiketler saydamlaştırılabilir.
- Etiket Çizgisi: Etiketler taşındığı zaman etkinleşerek etiketin orijinal yeri ile yeni yeri arasına bir çizgi eklenmesini sağlar. Bu özellik küçük bir alana birçok etiket sığdırmak istediğiniz zaman faydalı olacaktır.
- Örnek: Seçilen stilin bir örneği burada görüntülenir.
- Önizleme: Belirlenen kolon ve stil önizleme ile harita penceresinde görüntülenir. Böylece değiştirilmesi istenen bir özellik varsa diyaloğun tekrar açılmasına gerek kalmaz.
Etiket kolonunu ve ardından kısaltılmış etiket kolonunu seçiniz. Stilleri de istediğiniz şekilde değiştirdikten sonra önizleme yapabilirsiniz. (Sayfa 112, Şekil 5.5). Etiketleri yan yana ve alt alta yazdırmak için Etiket Görünümü sekmesinde bulunan İfade seçeneği kullanılır. Katman özellikleri penceresini açtıktan sonra Etiket kolonunun yanında bulunan İfade seçeneğine tıklayınız. Açılan pencerede kolonlar, operatörler ve fonksiyonlar yardımıyla yazılacak ifade etiket olarak görüntülenecektir. Var olan kolonu silmeden yanına Operatörlerden “+” işaretini seçiniz. Daha sonra Kolonlardan bir kolon seçildiğinde yanına bitişik olarak eklenecektir. Aralarına boşluk eklemek için ise ifadeyi artı işaretinden sonra tırnak işareti arasında boşluk ve sonra tekrar artı işareti şeklinde yazınız. Daha sonra tamam butonu ile pencereyi kapattıktan sonra önizleme yapabilirsiniz (Sayfa 113, Şekil 5.7).
Farklı bilgileri objeler üzerinde alt alta etiketlemek için aynı şekilde İfade seçeneği kullanılır. Açılan İfade penceresinde kolonlar arasına fonksiyonlardan “Chr$” ekleyiniz ve içi boş parantez içine “10” yazınız. Fonksiyonlarda yer alan Chr$(10) bir ASCII karakter kodudur. Klavyeden Enter tuşuna basıldığında aslında arkada bu kod çalışır. Tamam butonu ile pencereyi kapatıp harita penceresinde değişiklikleri görebilirsiniz (Sayfa 113, Şekil 5.8).
Etiketleme kuralları sekmesi kullanılarak yapılabilecekler ise şunlardır (Sayfa 114, Şekil 5.9) :
- Etiket Yeri: Etiketlerin objelerine göre pozisyonu belirlenir. Kutucuklarda bulunan mavi küçük noktalar nokta objelerini, alanların ve çizgilerin ağırlık merkezlerini temsil eder.
- Etiket Öteleme: Belirlenen pozisyona göre etiketlerin objenin kaç nokta ötesinde olması isteniyorsa nokta sayısı değiştirilebilir.
- Alanlar: Bu bölüm alan objeleri içeren katmanlar için geçerlidir. Çizgi objesi içeren bir katmanın özellik penceresi açılmış olsaydı bu bölüm Çizgileri Yöneltme olarak görüntülenecekti.
- Etiket Sığma ve Yoğunluk: Yoğun verilerde veya birbirine yakın objelerde etiketler üst üste gelebilir. Bu durumda Üst üste etiket olmasın, Üst üste ise başka yer dene veya üst üste etiket olsun seçeneklerinden biri kullanılır.
- Etiket Görünümü: Etiketlerin görüntülenme durumu değiştirilebilir aynı zamanda yalnızca belirlenen zoom seviyesinde etiketlerin görüntülenmesi ayarlanabilir.
- Örnek: Seçilen konum ve öteleme ayarlarının bir örneği burada görüntülenir.
- Önizleme: Belirlenen kurallar önizleme ile harita penceresinde görüntülenir. Böylece değiştirilmesi istenen bir özellik varsa diyaloğun tekrar açılmasına gerek kalmaz.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta şudur ki; üst üste etiket olmasın seçeneği seçildiğinde belirli zoom aralıklarında bazı etiketler üst üste gelmelerini engellemek için görüntülenmeyecektir.
Çizgi etiketleme uygulaması için üzerinde çalışacağınız çizgi objelerinden oluşan katmanınızı açınız. Çizgi objelerinin etiketlenmesi için Etiket Görünümü sekmesinde Etiket Kolonu olarak uygun olan kolonu seçiniz. Etiketleme Kuralları sekmesinde bulunan Çizgileri Yöneltme bölümünden; Yatay, Döndürülmüş ve Eğri Yerleştir seçeneklerinden uygun olanı örnek kısmında görüntüleyerek seçebilirsiniz. Tamam butonu ile pencereyi kapatıp harita penceresinde değişiklikleri görebilirsiniz (Sayfa 115, Şekil 5.10).
Harita penceresindeki yalnızca istenen objeler ana araç çubuğu üzerinde bulunan Etiket aracı ile tek tek de etiketlenebilir.
Etiket düzenleme işlemini gerçekleştirmek için, etiketler, üzerine tıklanarak seçilebilir, istenilen yere taşınabilir ve sağ alt köşede bulunan yuvarlak noktadan istenen yöne döndürülebilir. Etiketlere çift tıklandığında Etiket Stili penceresi açılır (Sayfa 116, Şekil 5.12). Bu pencereden yalnızca o etiket için geçerli olmak üzere font, konum, etiket çizgisi, döndürme açısı, ofset gibi ayarlar değiştirilebilir. Yazı bölümünden etiket üzerinde değişiklik yapılabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta şudur ki; etiketlerin üzerine çift tıklanarak açılan etiket stili penceresinde yazı bölümünden yapılan değişiklik kalıcı değildir, veri sayfasındaki kayıtlara yansımaz. Yalnızca harita penceresinde görüntülenen etiket değiştirilmiş olur.
Özel etiketleme ile bazı etiketler üzerinde düzenleme yaptıktan sonra katman kontrolünden otomatik etiket butonuna tekrar tıklayarak etiketleri kapattığınızda üzerinde değişiklik yaptığınız etiketler kapanmayacaktır. Bunun nedeni etiketi özelleştirerek özel etiket hâline getirmiş olmanızdır.
Etiketleri yazı objelerine dönüştürmek için Labeler ( Etiketleyici ) adında bir araç mevcuttur. Uygulamaya başlamak için Araçlar menüsünden Araç Yöneticisi ’ne tıklayınız ve açılan pencerede Labeler aracının Çalışıyor ve Otomatik Yükle onay kutucuklarını işaretleyiniz. Mevcut haritadaki etiketleri açtıktan sonra Araçlar > Label Functions > Transfer Current Labels’a tıklayınız. Transfer Labels penceresinde From Layer’dan hangi katmandaki etiketler yazı objesine dönüştürülmek isteniyorsa o katman seçilir. To Layer ’dan ise oluşturulacak yazı objeleri kozmetik katmana, açık olan katmanlardan birine veya yeni bir katmana kaydedilebilir. Ayrıca Labeler aracı ile birlikte Tools adındaki araç çubuğuna Text Label butonu eklenir. Bu buton ile etiket butonundan farklı olarak etiketler yazı objesi olarak kozmetik katmanda oluşturulur.
Etiket Stili penceresindeki döndürme açısı değiştirilerek seçilen etiketi istenen açıda döndürmek mümkündür. Ancak etiketlerin tümünü belirli bir açıda tek bir seferde döndürebilmek için Rotate Label aracı kullanılmalıdır. Bunun için Araçlar>Araç Yöneticisi>Rotate Label aracının Çalışıyor ve Otomatik Yükle onay kutucuklarını işaretleyerek Tamam butonu ile aracı aktif hale getiriniz. Otomatik etiket butonu ile etiketler açıldıktan sonra Araçlar >Rotate Labels > Rotate Labels’ a tıklayınız ve Layers açılır listesinden etiketlerin bulunduğu katmanı seçiniz (Sayfa 117, Şekil 5.15). Rotation bölümünde ise açıların bulunduğu bir kolonun seçilmesi ya da açı değerinin Fixed bölümüne girilmesi gerekir. Dönüş yönü olarak clockwise ve counter clockwise seçeneklerinden biri seçilir. Böylece etiketlerin istenilen yön ve açıda dönmüş olduğu gözlemlenebilir. (Sayfa 118, Şekil 5.16).
Etiketler seçilerek Delete tuşuna basılarak silinebilir. Özel etiketler de tek tek aynı yöntemle silinir fakat özel etiketlerin tamamı için Özel etiketleri kaldır seçeneği kullanılır.
Etiketleri proje dosyası olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için Dosya > Proje Olarak Kaydet yolunu kullanınız.
Tematik Haritalama
Tematik haritalama, haritalandırma işleminde etkili bir sunum ve analiz aracıdır. Tablodaki verileri farklı şekillerde harita üzerinde göstererek anlamlı bir hale getirmek ve hızlı sonuçlar elde etmek için önemlidir. MapInfo’da 7 adet tematik haritalama tipi mevcuttur:
- Aralık: Her renk belirli bir sayısal aralığı gösterir. (0-5, 5-15 gibi)
- Çubuk Grafik: Her objenin üzerine renklendirilmiş bir bar grafiği yerleştirilir.
- Pasta Grafik: Her objenin üzerine renklendirilmiş bir pasta grafiği yerleştirilir.
- Büyüyen: Verinin büyüklüğüne göre sembolün büyüklüğü değişir yani büyük semboller büyük değerleri gösterirken, küçük semboller de küçük değerleri gösterir.
- Nokta Yoğunluk: Alan verileri üzerinde, noktaların toplam sayısı o alanın değerini temsil edecek şekilde, noktalar sınır haritası üzerinde dağılır.
- Bireysel: Her değer ayrı bir renk veya sembol ile gösterilir (Armutlar sarı yıldız, Elmalar kırmızı üçgen).
- Grid: Bir alan üzerinde noktasal verilerin tematik enterpolasyonu ile oluşturulan yüzey.
Aralık türünde, oluşturulan tematik haritalarda sayısal verilerde belirli bir aralıktaki değerler, istenen stilde (renk,desen, kenarlık vb.) gösterilebilir. Uygulamaya başlamak için; daha önce MapInfo’da açmış olduğunuz tablolar varsa Dosya > Bütün Dosyaları Kapat seçeneği ile tüm dosyaları kapatınız. Proje dosyası açmak için Dosya >Aç seçeneğinde bulunan Dosya Türü açılır listesinden Proje Dosyası (*.wor;*.mvs) seçmeniz gerekir.
Tematik harita 3 adımda oluşturulur. 1. adımda tip ve şablon seçilir. Tematik tiplerinden Aralık’ı seçiniz. Şablon bölümünde veriler Region, Line, Point şekilde sınıflandırılır. Bu bölümde veri tipine bakılması gerekir. Veri alan tipinde çizilmiş ise Region, çizgi/çoklu çizgi tipinde ise Line, Nokta tipinde ise Point şablonlarından biri seçilmelidir. Şablonun gösterimleri Önizleme bölümünden takip edilebilir. 2. adımda hangi tablo ve kolon ile işlem yapılmak istendiği seçilir. Boşları alma seçeneği işaretlenir ise değer girilmemiş verilerin olduğu objeler renklendirilen harita üzerinde gösterilmez (Sayfa 121, Şekil 5.20). Bir sonraki adım olan 3. adımda karşımıza çıkan pencerede şunlar görünür:
- Önizleme: Verinin seçilen şablona göre kaç gruba ayrıldığı ve farklı renk tonlarında gösterildiği görülür. Sınıfların yanında yazan parantez içindeki sayılar o gruba giren veri sayısını göstermektedir.
- Özelleştir: Tematiğin Aralık, Stil ve Lejant ayarlarını düzenler.
- Kolon Sayısı: Aralıkların lejant penceresinde kaç kolon olarak gösterileceği seçilir.
- Lejant Etiket Sıralaması: Aralık değerlerinin Artan, Azalan ya da Özel olarak düzenlenmesini sağlar.
- Tematiği Tablo ile Eşleştir: Tematik harita tablo ile eşleştirilir ve tablo daha sonra tekrar açıldığında tematik harita ile birlikte açılır. Diğer seçenek seçilirse tablo normal açılır.
- Şablon: Tematik şablonu daha sonra kullanılmak üzere saklar.
Özelleştir kısmında bulunan Aralık butonuna tıklayınız. Özel aralıklar penceresinden aralık sayısı ve aralık değerleri değiştirilebilir (Sayfa 122, Şekil 5.22). Pencerede bulunan liste ve değerler şu şekilde açıklanabilir:
1. Metod açılır listesinden verilerin hangi metoda göre sınıflanacağı seçilir:
- Eşit Sayılı: Aralıkları eşit veriler koymayı dener.
- Eşit Aralıklı: Aralıkları eşit değerler ile böler.
- Doğal Kırılma: Her aralıkta değerleri birbirine yakın kayıtlar yer alır
- Standart Sapma: Aralıklar verilerin ortalama değerlerini ve standart sapma aralıklarını içerir.
- Bölümleme: Aralıklar, verilerin başka bir kısmı üzerinde yüzdelik olarak dağılır.
- Özel: Aralıklar istenilen şekilde tanımlanır.
2. Aralık Sayısı açılır listesinden ise tematiğin kaç aralıkta yapılacağı seçilir.
3. Yuvarlama sayısı
4. Seçilen metoda ve aralığa göre verilerin değerleri görüntülenir. Sadece Özel metod seçilirse bu aralıklar değiştirilebilir.
5. Aralıklara ayrılan verilerin, hangi aralıkta yüzde kaç oranla yer aldığını gösterir.
6. Aralıklara ayrılan verilerin, hangi aralıkta kaç adet olduğunu gösterir.
Özelleştir kısmında bulunan Stiller butonuna tıklayınız. Aralık Stilleri Değiştir penceresi açılacaktır . Bu pencereden aralıkların renk ve desenleri belirlenir. Otomatik Dağılım bölümünden Renk seçilirse renk stilleri tonlama ile belirlenir. Hiçbiri seçilirse her aralık bağımsız olarak renklendirilir.
Lejant tematik haritanın renk ve stillerinin neyi ifade ettiğini gösteren lejantın düzenlenmelerinin yapıldığı yerdir. Lejant butonuna tıklayınız. Başlık ve Alt başlığı düzenleyiniz. Aralık Etiketleri bölümünün Seçilen aralığı düzenle kısmından etiket adlarını düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Bu aralığı göster işaret kutucuğu kaldırılsa lejantta seçili aralık gösterilmez. Kayıt sayısı ile göster işaret kutucuğu ise seçilen aralığın yanında kayıt sayısının gösterimini açıp kapatır. Lejantı tekrar düzenlemek isterseniz lejantta yazan aralık değerlerinin üzerine çift tıkladığınızda açılan Lejant Çerçeve Özellikleri penceresinden istenilen düzenlemeler yapılabilir.
Proje dosyası ekranı paketleyip saklayan bir dosya türüdür. Kaydedilemeyen işlemleri, katmana verilen geçici renkleri, sorgu tablolarını, etiketleri, tematikleri vs. saklar. Proje dosyası çalışma hiç kapatılmamış gibi devam etmenizi sağlar.
Bireysel tematik farklı kategorileri farklı tip ve renklerde göstermeye yarayan tematik türüdür. Bu tip hem sayısal hem de karakter kolonları tematik hâline getiren tek tiptir. Karakter kolonlardan sadece bireysel tematik tipi kullanılarak tematikler elde edilebilir. Açıklama kolonundan bireysel tematik harita oluşturmak için Harita > Desenli Analiz Haritası – Tematik Yap… seçeneğine tıklayınız. 1.adımda uygun bir şablon seçiniz. 2. Adımda tablo açılır listesinden kullanılacak tabloyu, kolon açılır listesinden kullanılacak kolonu seçiniz. Kolon açılır listesinde bütün kolonların listelendiği görülecektir. Bu Bireysel tipin bütün kolon tipleriyle yapılabildiğini gösterir. Aralık tematik ya da diğer tematik tipleri seçildiğinde kolon açılır listesinde sadece sayısal kolonlar listelenir. 3. adımda önizleme bölümünde seçilen tematik şablonuna göre kategorilerin renklendiğini görülecektir. Daha sonra Stiller butonundan renk ve desen seçimi yapılabilmekte, Lejant butonundan tematik haritanın lejantı düzenlenebilmektedir.
Tematik haritalarda bazen birden fazla değer tek bir tematik katman üzerinde görmek istendiği durumlarda çift değişkenli tematik kullanılmaktadır. Çift Değişkenli harita bireysel ve aralık tipindeki tematik haritaların üst üste yapılmasıyla oluşur.
Belirlediğiniz kolondan tematik harita oluşturmak için Harita > Desenli Analiz Haritası – Tematik Yap… seçeneğine tıklayınız. Açılan 1. adımda Aralık tematik tipini ve uygun tipteki şablonu seçiniz. 2. Adımda tablo açılır listesinden kullanılacak tabloyu, kolon açılır listesinden kullanılacak kolonu seçiniz. Son adımda aralık ayarlarınızı düzenleyiniz. Stil ayarlarını açarak Otomatik Dağılım bölümünden Boyut seçeneğini seçiniz (Sayfa 127, Şekil 5.30). Seçenekler butonuna tıklayarak Uygula bölümünden yine Boyut seçeneğini seçerek tematik haritayı tamamlayınız.
Nokta Yoğunluğu, alan üzerinde sayısal değerlerin nokta yoğunluğu olarak gösterildiği tematik tipidir. Ancak çoğu zaman Nokta Yoğunluğunda 1 birim = 1 nokta olmaz. Burada yapılması gereken 1 nokta = X birimi göstersin demektir. Böylece haritada nokta sayısı azalacak ve ifade edilmesi gereken şey daha iyi gösterilecektir. X birim, alanın büyüklüğüne ve ölçeğe göre değişiklik göstereceğinden her çalışma için kullanıcı tarafından belirlenen bir değer olmalıdır. Harita penceresini aktif hale getirdikten sonra Harita > Desenli Analiz Haritası – Tematik Yap… seçeneğine tıklayınız. Tematik tipini Nokta yoğunluğunu, Tematik şablonu olarak ise Dot Density Default seçeneğini seçiniz. Ayarlar butonundan Her nokta seçeneğinden birimini, kare veya daire olarak nokta şeklini ve son olarak boyut ve renk ayarlarını belirleyiniz.
Tematik harita oluştururken farklı bir tablodaki verinin kullanılması gerektiğinde iki tablo arasında ilişki kurmak gerekir. Bu ilişki coğrafi olarak kurulduğunda objelerin birbirlerine göre olan konumlarına bakılmalıdır. Yani X tablosundaki nesneler Y tablosundaki nesneler Kapsar/Kesişir/İçindedir şeklinde bir ilişki kurulmalıdır. Diğer ilişki kurma yöntemi ise veri sayfalarından eşleştirmedir. Burada tabloların ortak kolona ihtiyaçları vardır. X tablosundaki A kolonu ile Y tablosundaki A kolonun içeriği birbirine eşit olmalıdır ancak kolonların adlarının aynı olma zorunluluğu yoktur. Böylece program bunları eşleştirerek istenilen kolonu diğer tabloda geçici bir kolon olarak oluşturacaktır.
Çubuk grafik tematik haritalarda, her objenin üzerine renklendirilmiş bir bar grafiği yerleştirilir.
Pasta grafik ile yapılan tematik haritalarda, objeler üzerinde seçilen sayısal kolon değerleri pasta grafik şeklinde gösterilir. İzlenecek adımlar Çubuk grafik ile aynıdır fakat ayarlar butonunda pasta grafik ayarları yapılır. Büyüyen pasta verinin büyüklüğüne göre pastaları büyüklü küçüklü yapar böylece hangi obje de daha büyük veri var, hangi objelerde daha az veri var anlaşılabilir. Yarım pasta ise pastaları yarım pasta şeklinde gösterir.
Büyüyen tematik tipinde, verinin büyüklüğüne göre sembolün büyüklüğü değişir yani büyük semboller büyük değerleri gösterirken, küçük semboller de küçük değerleri gösterir.
MapInfo yapmış olduğu tematik haritaların lejantını ayrı pencerelerde tutar. Tematik lejant harita üzerine eklenmek isteniyorsa Legend Manager aracı kullanılır. Araç Yöneticisinde bulunan Göster seçeneği aracı sadece bir kere aktif hale getirir. MapInfo kapatılıp tekrar açıldığında araç yine pasif hale gelecektir. Otomatik Yükle seçeneği ise aracı daimi olarak yükler. MapInfo her açıldığında Araçlar menüsü altında listelenir.
Grid tematikler oluşturulurken enterpolasyon yöntemleri kullanılır. Enterpolasyon; Değeri bilinen noktalardan yola çıkarak değeri bilinmeyen noktaların değerlerinin tahmin edilmesidir. Enterpolasyon sonucu hücresel yapıya sahip yüzeyler oluşur. Her hücre bir değere sahip olur. Enterpolasyon yönteminde, IDW ve TIN olmak üzere 2 adet yöntem vardır.
TIN (Triangulation Irregular Network): Bir üçgensel yüzler ağı kurmak için bir çizgiler ağıyla orijinal veri noktalarının birleştirildiği bu yönteme Düzensiz Üçgen Ağı adı verilir. Bu yüzler orijinal veri yüzeyini gösterir. Yeni grid değerleri sonra en yakın noktalardaki TIN yüzeyinin eğimine göre hesaplanır.
IDW (Inverse Distance Weighting): Yeni bir grid nodunun belirlenmiş bir yarıçapı içinde kalan orijinal veri noktaları, noddan olan uzaklıklarına bağlı olarak ağırlıklandırılır ve sonra yeni grid hücre değerini hesaplamak için ortalamaları alınır.
Oluşturmuş olduğunuz grid tablosunu 3 boyutlu hâle getirmek için Harita > 3 Boyutlu harita oluştur seçeneğine tıklayınız. Eğer grid haritasının üzerinde farklı katmanlar da bulunursa MapInfo onları da 3 boyutlu haritaya dahil edecektir.
ZemindenYukseklik kolonuna göre binalar yükseltilmek istendiğinde önce harita aktif hâle getirilir. Harita > 3 Boyutlu prizmatik harita oluştur seçilir.
Seçilen stiller, lejant yazıları ve başlıkları, aralık tanımlı tematik haritalarda aralık metodu, aralık sayısı şablon olarak kaydedilebilir. Tüm tematik şablonlar değiştirilebilir ve silinebilir. Eğer aynı aralık veya kategori sayısına sahip iki farklı tablo ile çalışılıyor ve sınıf adları ile stillerin aynı olması isteniyorsa bir kez istenen ayarlamalar yapıldıktan sonra tematik şablon olarak kaydedilerek diğer tablodan oluşturulacak tematik harita için de kolayca kullanılıp uygulanabilir.