aofsoru.com

Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 1 Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Arcgıs Coğrafi Bilgi Sistemi Yazılım Uygulamaları

1. Soru

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Nedir?

Cevap

Mekândaki konumu belirlenmiş (x, y, z) verilerin (parsel, bina, yol, dere, direk gibi) üretimi, depolanması, görüntülenmesi, sorgulanması, analiz edilmesi ve yayımlanması gibi işlemleri kapsayan yazılım, donanım ve yöntemler sistemi olarak tanımlayabiliriz. Kısacası, bilginin mekân ile ilişkilendirilerek yönetilmesini sağlayan karar destek sistemleridir. Daha basit bir ifade ile “dünya üzerindeki bölgeleri tarif eden, verileri saklayan ve kullanan bilgisayar sistemi” olarak da tanımlanabilir.


2. Soru

Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulabilmesi için gerekli olan elemanlar nelerdir?

Cevap

Yazılım, donanım, veri, yöntemler ve insanlardır.


3. Soru

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nasıl Bir Veri Yapısına Sahiptir?

Cevap

Coğrafi Bilgi Sistemleri, mekânsal verilere bağlı sözel bilgileri entegre bir şekilde depolayan bir veri yapısına sahiptir.


4. Soru

Coğrafi veri yapısı kaç gruba ayrılır?

Cevap

Coğrafi veri yapısı temel olarak mekânsal (Grafik veriler: Yol) ve tanımlayıcı bilgiler (Grafik olmayan sözel bilgiler: Yol Adı) olmak üzere iki gruba ayrılır.


5. Soru

Mekânsal veriler ile Tanımlayıcı bilgilerin farkı nedir?

Cevap

Mekânsal veriler, özelliklerin yerini, şeklini ve diğer mekânsal veriler ile ilişkilerini belirler. Tanımlayıcı bilgiler ise özelliklere ait bilgilerin veritabanında (dbf, Ms Access, Oracle, PostgreSQL vb.) tutulmasıdır.


6. Soru

Coğrafi Bilgi Sistemi’nin veri yapısı hangi veri formatındadır?

Cevap

Coğrafi Bilgi Sistemi’nin veri yapısı “Vektör” veri formatındadır.


7. Soru

Vektör veri formatı nedir?

Cevap

Mekâna ait konumu belirlenmiş (x, y koordinat değerleri) verilerin sistemde nokta (point), çizgi (line) ve alan (polygon) özellik tipinde temsil edilmesidir.


8. Soru

Çizgi özellik tipi ile alan özellik tipi arasındaki fark nedir?

Cevap

Çizgi özellik tipinde yollar, dereler, yükseklik eğrileri, fay hatları ise bir başlangıç ve bir bitiş noktası olan x, y koordinat çiftleri ile temsil edilirken alan özellik tipinde adalar, parseller, binalar, idari bölgeler gibi veri setleri ise başlangıç ve bitiş noktası aynı olan x, y koordinat çiftleri ile temsil edilirler.


9. Soru

Raster veri formatı nedir?

Cevap

Mekâna ait verilerin sıralı dizilmiş kareler yöntemi ile temsil edilmesidir. Kare boyuttaki hücrelerin bir araya gelmesi ile oluşurlar. En küçük kare pixel olarak tanımlanır.


10. Soru

Raster verilerde verinin hassasiyeti nasıl tanımlanır?

Cevap

Raster verilerde verinin hassasiyeti pixel boyutuna göre değişen çözünürlük (resolution) özelliği ile tanımlanır. Raster veride her hücre bir değere sahiptir. Bu değer bazen coğrafi bir özelliğe ait kod değeri olarak tanımlanabilir ya da o pixel 0–255 renk aralığında bir değer alır.


11. Soru

Uygulamalarda kullanılacak olan ArcGIS 10.2 Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımının vektör veri formatları nelerdir?

Cevap

Shape File, Feature Class ve Coverage’dir.


12. Soru

ArcGIS yazılımımda 10.2 sürümünde kaç farklı lisanslama bulunmaktadır?

Cevap

Bu yeni versiyonda lisanslama üç farklı seviyede gerçekleştirilmektedir.
? ArcGIS 10.2 for Desktop Basic (ArcView),
? ArcGIS 10.2 for Desktop Standart (ArcEditor)
? ArcGIS 10.2 for Desktop Advanced (ArcInfo)


13. Soru

ArcGIS 10.2 for Desktop yazılımı nedir?

Cevap

Veri üretimi, veri dönüşüm işlemleri, projeksiyon tanımlama ve projeksiyon dönüşüm işlemleri, veri görüntüleme ve etiketlendirme, sorgulama, raporlama, ölçekli/ölçeksiz harita oluşturma ve coğrafi analiz işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz fonksiyonları sunan ve birçok ülkede yaygın kullanıma sahip bir masaüstü ticari coğrafi bilgi sistemi yazılımıdır.


14. Soru

ArcGIS 10.2 For Desktop genel fonksiyonları nelerdir?

Cevap

ArcGIS 10.2 for Desktop yazılımı (Basic, Standard ve Advanced lisansları için) ArcMap ve ArcCatalog ara yüzlerine sahiptir.


15. Soru

Dizinde yer alan veri setlerini farklı şekillerde listelemek için yapılan işlem nedir?

Cevap

Standart Tools Bar’da yer alan Large Icon, Details ve Thumbnails butonlarına basarak bu dizinde yer alan veri setlerini farklı şekillerde listeleyebilirsiniz.


16. Soru

Catalog Tree penceresinde listelenen herhangi bir veri setinin grafik ve veri tabanı bilgilerini hızlı bir şekilde görüntülemek için yapılması gereken işlem nedir?

Cevap

Preview fonksiyonunu mouse ile işaretlenmelidir.


17. Soru

Yeni oluşturduğunuz veya mevcut bir katmanın veritabanında yeni alanlar (Fields) eklemek için yapılması gereken işlemler nelerdir?

Cevap

Katmanın üzerinde mouse’un sağ tuşuna basarak Properties fonksiyonunu seçilir. Aktif hâle gelen Shapefile Properties penceresinde Field fonksiyonunu seçerek yeni alanlar (Field) açabilir, bu alanlara alan adı (Field Name) ve veri tipi (Data Type) bilgilerini tanımlayabilirsiniz.


18. Soru

ArcCatalog ara yüzünde yer alan Standart Toolbar ile yapılabilecek işlemler nelerdir?

Cevap

ArcCatalog ara yüzünde yer alan Standart Toolbar ile farklı sürücülere ve farklı dizinlere bağlantı sağlayabilirsiniz. Bunun için Connect to Folder butonunu kullanabilirsiniz. Ayrıca ArcMap, ArcToolBox ve Model Builder ara yüzlerine geçişi bu toolbar’dan sağlayabilirsiniz.


19. Soru

Geography Toolbar’ında yer alan fonksiyonlar ile yapılabilecek işlemler nelerdir?

Cevap

Geography Toolbar’ında yer alan fonksiyonlar ile ArcCatalog ara yüzünde görüntülenen verileri Zoom In, Zoom Out ve Pan fonksiyonlarını kullanarak detayda inceleyebilir, Identify butonuna basarak seçmiş olduğunuz objenin veri tabanı bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.


20. Soru

ArcCatalog Ara yüz fonksiyonları nelerdir?

Cevap

ArcCatalog arayüzü hızlı veri görüntüleme fonksiyonları, veri yönetimi (copy, delete), hızlı veri dönüşüm fonksiyonları (export, import) faklı veri tabanlarında yer alan verilere erişim imkânı, coğrafi veri tanımlama (yeni Shapefile ve Feature Class) ve ileri düzey veri ilişkilendirme fonksiyonları (subtypes, domains, relationships), topology tanımlama, coğrafi analizler, ArcToolbox’a erişim, Geometric Network tanımlama ve raster verilerin yapılandırılması işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz fonksiyonları içerir.


21. Soru

ArcMap ara yüzünün sağladığı imkanlar nelerdir?

Cevap

Local diskinizde mekânsal veri tabanlarında yer alan vektör, raster, sayısal yükseklik verileri ile tablosal verilere erişim sağlayarak bu verileri ArcMap ara yüzünde görüntüleyebilir, diğer tüm fonksiyonları kullanarak verinin yönetimini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ArcMap arayüzü sizlere faklı altlık haritalara (Base Map) İnternet bağlantısı ile erişim imkânı da sağlar. ArcMap arayüzü, görüntülediğiniz birçok veri setinin altında uydu görüntüsü, topoğrafik haritaların sunulduğu servislere erişim sağlayarak zengin bir altlık veri görüntüleme imkânı sağlar. Ayrıca WMS, WFS standartlarında veri sunan servislere bağlantı sağlayarak bu verilerin de kendi verileriniz ile birlikte ArcMap ara yüzünde görüntülenmesini gerçekleştirebilirsiniz.


22. Soru

Catalog Tree penceresinde hangi işlemler gerçekleştirilebilir?

Cevap

Catalog Tree penceresinde; bilgisayarınızda yer alan folder’lara erişim sağlayabildiğiniz gibi mouse’un sağ tuşuna basarak yeni bir folder açabilir, ismini değiştirip (Rename), silebilir (Delete) veya kopyalayabilirsiniz.


23. Soru

Catalog Tree penceresinde bulunan Preview fonksiyonunun görevi nedir?

Cevap

Catalog Tree penceresinde listelenen herhangi bir veri setinin grafik ve veri tabanı bilgilerini hızlı bir şekilde görüntülemek için kullanılır. Preview fonksiyonu ile görüntülediğiniz grafik verilerin aynı zamanda Preview: Geography özelliğini Table olarak set ettiğinizde veritabanında yer alan sözel bilgileri de ArcCatalog ara yüzünde hızlı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.


24. Soru

Geography Toolbar’ında yer alan fonksiyonlar ile gerçekleştirebildiğimiz işlemler nelerdir?

Cevap

Geography Toolbar’ında yer alan fonksiyonlar ile ArcCatalog ara yüzünde görüntülenen verileri Zoom In, Zoom Out ve Pan fonksiyonlarını kullanarak detayda inceleyebilir, Identify butonuna basarak seçmiş olduğunuz objenin veri tabanı bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.


25. Soru

ArcMap Ara yüz fonksiyonları nelerdir?

Cevap

ArcMap arayüzü ile grafik ve grafik olmayan verilerin üretilmesi, güncellenmesi fonksiyonları, veri görüntüleme, etiketlendirme, sorgulama fonksiyonları, raporlama ve harita üretim araçları, coğrafi analizler, ArcToolbox’a erişim ve Model Builder işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz birçok fonksiyonu içerir. ArcMap arayüzü, görüntülediğiniz birçok veri setinin altında uydu görüntüsü, topoğrafik haritaların sunulduğu servislere erişim sağlayarak zengin bir altlık veri görüntüleme imkânı sağlar. Ayrıca WMS, WFS standartlarında veri sunan servislere bağlantı sağlayarak bu verilerin de kendi verileriniz ile birlikte ArcMap ara yüzünde görüntülenmesini gerçekleştirebilirsiniz.


26. Soru

ArcMap ara yüzünde hangi menüler bulunmaktadır?

Cevap

Menu Bar, Edit, View, Bookmarks, Insert, Selection, Geoprocessing, Customize, Windows menülerini içermektedir.


27. Soru

ArcMap ara yüzünde görüntülenen verilerin *.mxd proje dosyasında kaydedilebilmesi için yapılacak işlem nedir?

Cevap

Menu Bar: File menüsü altındaki fonksiyonlar ile ArcMap ara yüzünde görüntülenen verilerin *.mxd proje dosyasında kaydedilmesi için Save, Save As veya Save a Copy fonksiyonlarını kullanabilir.


28. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Edit menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Edit menüsü altında yer alan Copy, Cut, Paste, Delete fonksiyonları ile veri güncelleme ve bilgi girişi sürecini yönetebilir, ayrıca veri güncelleme sırasında yapılan yanlış iş adımlarını geri almak için Undo, Redo fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.


29. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan View menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

View menüsü altında yer alan fonksiyonlar ile Layout View ve Data View pencerelerine geçiş yapabilir, ayrıca Graphs ve Reports fonksiyonları ile ayrı bir pencerede verilere ait öznitelik verilerinin raporlanması ve grafik gösterimlerini gerçekleştirebilirsiniz.


30. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Bookmarks menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Bookmarks menüsü altında yer alan Create Bookmark fonksiyonu ile Data View’da görüntülenen ekranları kaydedebilir, Manage Bookmarks fonksiyonunu kullanarak kaydetmiş olduğunuz ekranları yönetebilirsiniz.


31. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Insert menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Insert menüsü altında yer alan Tile, Text, Neatline, Legent, Nort Arrow, Scale Bar, Scale Text, Picture ve Object fonksiyonlarını kullanarak ölçekli veya ölçeksiz bir harita tasarımı gerçekleştirebilirsiniz.


32. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Selection menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Selection menüsü altında yer alan fonksiyonlar ile veritabanında yer alan bilgilerin sorgulamasını Select by Attribute fonksiyonunu kullanarak veya Select By Location fonksiyonunu kullanarak farklı grafik verilerin birbirleri arasındaki ilişkiyi (mesafe, kesişen vb) mekânsal olarak sorgulayabilirsiniz. Ayrıca seçim metodunu değiştirerek seçilenlere seçerek ekleme (Add to Current Selection) veya seçilenlerden seçerek çıkartma (Remove from Current Selection) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.


33. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Geoprocessing menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Geoprocessing menüsü altında yer alan analiz fonksiyonları (Buffer, Clip, Intersect, Union, Merge, Dissolve) ile tampon bölge analizleri (Buffer), bir alan içine giren objelerin kesilerek farklı bir katmana aktarılması (Clip), iki farklı katmanın birbirleri ile kesişim (Intersect) ve birleşimi (Union), aynı öznitelik değerine sahip komşu poligonların sınırlarını kaldırabileceğiniz (Dissolve) ve özellik tipi aynı olan farklı iki Shape dosyasını birleştirebileceğiniz (Merge) prosesleri gerçekleştirebilirsiniz.


34. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Windows menüsü altında yer alan fonksiyonlar ve görevleri nelerdir?

Cevap

Windows menüsü altında yer alan Overview, Magnifier ve Viewer fonksiyonları ile farklı pencerelerde verileri inceleyebilir ve Table Of Contents fonksiyonu ile ilgili pencereyi ArcMap ara yüzünde açıp kapatabilirsiniz.


35. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Standart Toolbar’da yer alan Add Data butonu işlevi nedir?

Cevap

Standart Toolbar’da yer alan Add Data butonu ile lokal diskinizden, farklı veri tabanlarından veya İnternet üzerinden erişim sağlayabileceğiniz tanımlı Basemap ve ArcGIS Online servislerinde yer alan veri setlerini ArcMap ara yüzünde görüntüleyebilirsiniz.


36. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Standart Table Of Contents’in işlevleri nelerdir?

Cevap

Table Of Contents, Add Data fonksiyonu ile farklı ortamlarda yer alan verilerin (vektör, raster ve tablosal) Data View’da görüntülemek için açma, kapama işlemlerini, katmanlar ile ilgili etiketlendirme, semboloji, Field gibi birçok yönetimsel işlemleri gerçekleştireceğiniz ArcMap ara yüzünün en önemli ve en çok kullanacağınız penceresidir.


37. Soru

ArcMap ara yüzünde bulunan Standart Table Of Contents penceresi nasıl açılıp kapatılır?

Cevap

Table Of Contents penceresini Menü Bar> Windows altında yer alan Table Of Contents fonksiyonu ile açıp kapatabilirsiniz


38. Soru

Raster verilerin koordinat sistemini nasıl gerçekleştirebiliriz?

Cevap

ArcGIS for Desktop yazılımında raster verilerin koordinat sistemini ArcMap ara yüzünde yer alan Georeferencing Toolbar’ında yer alan fonksiyonlar ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem gerçekleştirebilmeniz için taranmış raster haritalar üzerinde koordinat değerlerinin yazılı olması gerekir. Yerel veya belli bir koordinat sistemine göre üretilmiş olan bu haritaların pafta kenarlarında x ve y değerleri tanımlıdır. Bu noktaları tanımlayarak Georeferencing işlemini yapabilirsiniz.


39. Soru

ArcMap ara yüzüne eklenen raster verilerin daha sonra daha hızlı görüntülenmesi için ne yapılır?

Cevap

Ekranda aktif hâle gelen Create Pyramids penceresinde Yes butonuna basınız.


40. Soru

Tools Bar’da yer alan Pan fonksiyonunun işlevi nedir?

Cevap

Pan fonksiyonunu mouse ile seçerek ekran üzerinde görüntüyü istediğiniz şekilde kaydırabilirsiniz.


41. Soru

Tools Bar’da yer alan Full Extent fonksiyonunun işlevi nedir?

Cevap

Full Extent fonksiyonuna bastığınızda raster verinin tamamını ekranda görüntülemiş olursunuz.


42. Soru

Tools Bar’da yer alan Go Back ve Got to Next fonksiyonunun işlevi nedir?

Cevap

Go Back ve Got to Next fonksiyonları ile bir önceki veya bir sonraki görüntülemiş olduğunuz ekran görüntülerine erişebilirsiniz.


43. Soru

Link penceresi nasıl açılır?

Cevap

Georeferencing Tool Bar’ında yer alan View Link Table butonunu seçtikten sonra aktif hâle gelir.


44. Soru

Link penceresinin işlevi nedir?

Cevap

Link penceresinde kaynak X Y değerleri ile Map X Y değerlerini görebilirsiniz. Yanlış girilen değerler var ise bu tablodan Map X Y değerlerini değiştirebilirsiniz.


45. Soru

Link penceresinde Affine Transformation yöntemine göre Auto Adjust çekini atma işlemi ne yapar?

Cevap

Bu işlem sayesinde örnek raster veriyi tanımlamış olduğunuz koordinat değerlerine göre dönüştürmüş olursunuz.


46. Soru

Tanımlı koordinat düzleminde raster veriyi görüntülemek için Tools Bar’da yer alan hangi butona basılmalıdır?

Cevap

Tools Bar’da yer alan Full Extent butonuna basılır.


47. Soru

Raster veri farklı bir raster dosyada nasıl kaydedilir?

Cevap

Georeferencing menüsü altında yeralan Rectify… fonksiyonunu seçiniz. Save As penceresinde Output Location: C:\AU\Egitim_Veri_Seti\Unite_2 olarak set ediniz. Yeni Pafta ismini (Name:) Jeoloji_UTM36.tif olarak set ediniz. Save butonuna basarak işlemi sonlandırınız.


48. Soru

Yeni bir ArcMap sayfası nasıl açılır?

Cevap

Standart Tool Bar’da yer alan New (Ctr+N) butonuna basarak yeni bir ArcMap sayfası açılır.


49. Soru

Bir fayın uzunluğunu metre cinsinden hesaplamak için ne yapılmalıdır?

Cevap

Tools Bar’da yer alan Measure fonksiyonunu mouse ile seçiniz. Ekranda görüntülenen fayın başlangıç ve bitiş noktalarını işaretleyiniz. Fayın uzunluğunu Measure penceresinde metre cinsinden hesaplandığını göreceksiniz.


50. Soru

Measure penceresinde çizmiş olduğunuz alan m2 cinsinden nasıl hesaplanır?

Cevap

Measure penceresinde yer alan Measure an Area fonksiyonunu seçerek ekranda bir alan tanımlayınız. Measure penceresinde çizmiş olduğunuz alanın m2 cinsinden hesaplandığını göreceksiniz.


52. Soru

Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulabilmesi için gerekli olan elemanları sıralayınız.

Cevap

Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulabilmesi için gerekli olan elemanlar; yazılım, donanım, veri, yöntemler ve insanlardır. Ancak sistemin başarısı bu teknolojileri kullanacak personel ve yöneticilerin eğitimine bağlıdır ve en önemli faktör bu konuda yetişmiş “insan”dır.


54. Soru

Vektör veri formatı nedir?

Cevap

Mekâna ait konumu belirlenmiş (x, y koordinat değerleri) verilerin sistemde nokta (point), çizgi (line) ve alan (polygon) özellik tipinde temsil edilmesidir. Nokta özellik tipinde direkler, tepe noktaları sistemde tek bir x, y koordinat çifti ile temsil edilirler. Çizgi özellik tipinde yollar, dereler, yükseklik eğrileri, fay hatları ise bir başlangıç ve bir bitiş noktası olan x, y koordinat çiftleri ile temsil edilirken alan özellik tipinde adalar, parseller, binalar, idari bölgeler gibi veri setleri ise başlangıç ve bitiş noktası aynı olan x, y koordinat çiftleri ile temsil edilirler.


56. Soru

ArcGIS for Desktop yazılımını açıklayınız.

Cevap

ArcGIS for Desktop yazılımı; veri üretimi, veri dönüşüm işlemleri, projeksiyon tanımlama ve projeksiyon dönüşüm işlemleri, veri görüntüleme ve etiketlendirme, sorgulama, raporlama, ölçekli/ölçeksiz harita oluşturma ve coğrafi analiz işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz fonksiyonları sunan ve birçok ülkede yaygın kullanıma sahip bir masaüstü ticari coğrafi bilgi sistemi yazılımıdır.


57. Soru

ArcCatalog arayüz fonksiyonları neleri içerir?

Cevap

ArcCatalog arayüzü hızlı veri görüntüleme fonksiyonları, veri yönetimi (copy, delete), hızlı veri dönüşüm fonksiyonları (export, import) faklı veri tabanlarında yer alan verilere erişim imkânı, coğrafi veri tanımlama (yeni Shapefile ve Feature Class) ve ileri düzey veri ilişkilendirme fonksiyonları (subtypes, domains, relationships), topology tanımlama, coğrafi analizler, ArcToolbox’a erişim, Geometric Network tanımlama ve raster verilerin yapılandırılması işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz fonksiyonları içerir.


58. Soru

Catalog tree penceresinde hangi işlemler yapılabilir?

Cevap

Catalog Tree penceresinde; bilgisayarınızda yer alan folder’lara erişim sağlayabildiğiniz gibi mouse’un sağ tuşuna basarak yeni bir folder açabilir, ismini değiştirip (Rename), silebilir (Delete) veya kopyalayabilirsiniz. Bu işlemleri aynı zamanda sisteminizde mevcut olan vektör, raster, tablosal veriler ve yükseklik verileri için de gerçekleştirebilirsiniz. Catalog Tree penceresini Windows Gezgini gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca New fonksiyonunu seçerek ilgili dizin içinde yeni bir Shapefile tanımlayabilirsiniz.


59. Soru

Yeni oluşturduğunuz veya mevcut bir katmanın veri tabanında yeni alanlar nasıl ekleyebilirsiniz?

Cevap

Yeni oluşturduğunuz veya mevcut bir katmanın veritabanında yeni alanlar (Fields) eklemek için katmanın üzerinde mouse’un sağ tuşuna basarak Properties fonksiyonunu seçiniz. Aktif hâle gelen Shapefile Properties penceresinde Field fonksiyonunu seçerek yeni alanlar (Field) açabilir, bu alanlara alan adı (Field Name) ve veri tipi (Data Type) bilgilerini tanımlayabilirsiniz. Ayrıca XY Coordinate System fonksiyonunu seçerek bu katmanın projeksiyon sistemini tanımlayabilirsiniz.


60. Soru

ArcMap arayüz fonksiyonları neleri içerir?

Cevap

Başlat (Start) > Tüm Programlar (All Programs) > ArcGIS altından ulaşabildiğiniz ArcMap arayüzü; grafik ve grafik olmayan verilerin üretilmesi, güncellenmesi fonksiyonları, veri görüntüleme, etiketlendirme, sorgulama fonksiyonları, raporlama ve harita üretim araçları, coğrafi analizler, ArcToolbox’a erişim ve Model Builder işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz birçok fonksiyonu içerir.


61. Soru

ArcMap arayüzü menü bar ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Menu Bar: File menüsü altındaki fonksiyonlar ile ArcMap arayüzünde görüntülenen verilerin *.mxd proje dosyasında kaydedilmesi için Save, Save As veya Save a Copy fonksiyonlarını kullanabilir, ayrıca ekranda görüntülenen verileri Export Map fonksiyonunu kullanarak farklı bir raster veriye kaydedebilir veya hızlı bir şekilde çıktı alma işlemlerini Print fonksiyonunu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.


62. Soru

ArcMap arayüzü Edit menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Edit menüsü altında yer alan Copy, Cut, Paste, Delete fonksiyonları ile veri güncelleme ve bilgi girişi sürecini yönetebilir, ayrıca veri güncelleme sırasında yapılan yanlış iş adımlarını geri almak için Undo, Redo fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.


63. Soru

ArcMap arayüzü View menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

View menüsü altında yer alan fonksiyonlar ile Layout View ve Data View pencerelerine geçiş yapabilir, ayrıca Graphs ve Reports fonksiyonları ile ayrı bir pencerede verilere ait öznitelik verilerinin raporlanması ve grafik gösterimlerini gerçekleştirebilirsiniz.


64. Soru

ArcMap arayüzü Bookmarks menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Bookmarks menüsü altında yer alan Create Bookmark fonksiyonu ile Data View’da görüntülenen ekranları kaydedebilir, Manage Bookmarks fonksiyonunu kullanarak kaydetmiş olduğunuz ekranları yönetebilirsiniz.


65. Soru

ArcMap arayüzü Insert menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Insert menüsü altında yer alan Tile, Text, Neatline, Legent, Nort Arrow, Scale Bar, Scale Text, Picture ve Object fonksiyonlarını kullanarak ölçekli veya ölçeksiz bir harita tasarımı gerçekleştirebilirsiniz.


66. Soru

ArcMap arayüzü Selection menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Selection menüsü altında yer alan fonksiyonlar ile veritabanında yer alan bilgilerin sorgulamasını Select by Attribute fonksiyonunu kullanarak veya Select By Location fonksiyonunu kullanarak farklı grafik verilerin birbirleri arasındaki ilişkiyi (mesafe, kesişen vb) mekânsal olarak sorgulayabilirsiniz. Ayrıca seçim metodunu değiştirerek seçilenlere seçerek ekleme (Add to Current Selection) veya seçilenlerden seçerek çıkartma (Remove from Current Selection) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.


67. Soru

ArcMap arayüzü Geoprocessing menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Geoprocessing menüsü altında yer alan analiz fonksiyonları (Buffer, Clip, Intersect, Union, Merge, Dissolve) ile tampon bölge analizleri (Buffer), bir alan içine giren objelerin kesilerek farklı bir katmana aktarılması (Clip), iki farklı katmanın birbirleri ile kesişim (Intersect) ve birleşimi (Union), aynı öznitelik değerine sahip komşu poligonların sınırlarını kaldırabileceğiniz (Dissolve) ve özellik tipi aynı olan farklı iki Shape dosyasını birleştirebileceğiniz (Merge) prosesleri gerçekleştirebilirsiniz.


68. Soru

ArcMap arayüzü Customize menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Customize menüsü altında yer alan Toolbars fonksiyonu ile ArcMap arayüzünde işlemler gerçekleştirebileceğiniz farklı Toolbar’lara erişim sağlayabilirsiniz.


69. Soru

ArcMap arayüzü Windows menüsü ile hangi fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz?

Cevap

Windows menüsü altında yer alan Overview, Magnifier ve Viewer fonksiyonları ile farklı pencerelerde verileri inceleyebilir ve Table Of Contents fonksiyonu ile ilgili pencereyi ArcMap arayüzünde açıp kapatabilirsiniz.


70. Soru

ArcMap arayüzünde Table of Contents penceresi ne işe yarar?

Cevap

Table Of Contents, Add Data fonksiyonu ile farklı ortamlarda yer alan verilerin (vektör, raster ve tablosal) Data View’da görüntülemek için açma, kapama işlemlerini, katmanlar ile ilgili etiketlendirme, semboloji, Field gibi birçok yönetimsel işlemleri gerçekleştireceğiniz ArcMap arayüzünün en önemli ve en çok kullanacağınız penceresidir. Table Of Contents penceresini Menü Bar > Windows altında yer alan Table Of Contents fonksiyonu ile açıp kapatabilirsiniz.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email