İnternet Ve Web Programlama Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Hipermetin İşaretleme Dili
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
"WWW" nedir?
WWW (World Wide Web)
İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir.
''HTML'' nin açılımı nedir ve ne için kullanılır?
Hyper Text Markup Language yani “Zengin Metin İşaretleme Dili” olarak bilinen HTML İşaretleme dili internet üzerinde bilgi paylaşımı ve erişimi için kullanılmaktadır.
Hipermetin İşaretleme Dili ne işe yarar? Anlatınız.
Hipermetin İşaretleme Dili ya da Zengin Metin İşaretleme Dili olarak geçen ve internette içeriklerin sunulmasını sağlayan HTML, basit bir yapıya sahiptir. Hypertext Markup Language – Hipermetin İşaretleme Dili ifadesinin kısaltması HTML olarak yazılmaktadır. Hypertext kelimesi hipermetin olarak dilimize çevrilmiştir. Bunun anlamı, bilgisayar ekranında sadece yazıdan ibaret olmayan belge olarak açıklanmaktadır. Burada en önemli özellik bağlantılar yapısıdır. Resim, metin, video, animasyon, ses belgeleri vb. içeriklerin birbirine bağlantılı olarak sunulmasıdır. İnternet tarayıcılarını açtığımızda temelde yer alan en önemli dil HTML dilidir. Bu dilin günümüzde kullanılan son versiyonu HTML5 olarak adlandırılmaktadır. Basit bir ilişkilendirme ve yönlendirme işlevi olan bu dil, programlama dili olarak ifade edilmez. Bunun nedeni ise HTML etiketleri ile bir program yazılamamasıdır.
Bir web sitesi hazırlamak için gerekli beceriler nelerdir?
Bir web sitesi hazırlayabilmek için temel kodlama ve tasarım konularının bilinmesi gerekmektedir. Web kodlama yapabilmek için ASP, JSP, PHP, Java, CSS3, HTML5 vb. yazılım dillerinden en az birine hâkim olunması önerilir. Adobe Dreamweaver gibi, kod düzenleme ve görsel tasarım yapabileceğiniz bir yazılım ile sitenizi oluşturulabilirsiniz. Aynı zamanda görsel tasarımlar için fotoğraf düzenleme yazılımlarından birisini kullanabilirsiniz.
HTML'nin kodlanması ve yapısı ile ilgili bilgi veriniz.
HTML dili bir program dili değildir. Yalnızca etiketleme yapması nedeniyle HTML’in çalışabil- mesi için bir web tarayıcısına ihtiyaç vardır. Bir web tarayıcısı etiketleri tanımlayarak ekranda görüntülenmesini sağlamaktadır. HTML sayfaları farklı web tarayıcılarında aynı görüntüyü sağlama- yabilir. Bu sorunun olmaması için kullanılması gereken etiketlerden ünitenin ilerleyen kısımlarında bahsedilmiştir.
HTML durağan bir yapıya sahiptir. Sunucuya yüklenmiş HTML sayfaları kullanıcının web tara- yıcısında görüntülenmektedir. Günümüzde farklı web tarayıcıları kullanılmaktadır. Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Opera ve Safari günü- müzdeki tarayıcılara örnek verilebilir.
Bir HTML belgesinin kısımlarını açıklayınız.
Bir HTML belgesi, Baş <HEAD> ve Gövde<BODY> kısımları olmak üzere başlıca 2 kısımdan oluşmaktadır.
HTML sayfalarını hangi araçlarla düzenleyebiliriz?
HTML dilinde sayfalar hazırlayabilmek için HTML etiketlerini yazarak kayıt etmeniz gerekecektir. Bunun için farklı düzenleme yazılımları kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi- nizde yüklü olan bir kelime işlemci yazılımı ya da Not Defteri yazılımı ile html dilindeki web sayfasını yazabilir ve kayıt edebilirsiniz. Bunun dışında ücretli veya ücretsiz sunulan farklı yazılımlar bulunmaktadır. Ücretsiz web sayfası kodlama için kullanılan Notepad++ yazılımını https://notepad-plus-plus.org/ adresin- den indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Web kodlayıcıları tarafından kullanılan diğer yazılım ise Adobe DreamWeaver yazılımıdır.
Web sitesi hazırlama sürecinde kod düzenleyici yazılımlar kullanmanın faydaları nelerdir?
Web kodlama sürecinde kod düzenleyici yazılımlar kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Kullanıcılara hata ayıklama, anında ekran görüntüsünü ön izleyebilme, kodların ek özelliklerini otomatik olarak görebilme, hazırlanan sayfaları test sunucusuna ya da canlı sunucuya gönderebilme, gelişmiş dosya transfer özellikleri gibi çok sayıda kolaylık sunmaktadırlar. HTML etiketlerinin sayfa kodlaması içindeki etki alanları ve etiketin sonlandırılması sürecini takip etmek açısından bu ünitede editör (düzenleme) yazılımları kullanılacaktır.
HTML etiketleri ile ilgili bilgi veriniz.
HTML sayfaları <HTML> etiketi ile başlar ve </HTML> etiketi ile biter. Bir web geliştiricisinin tasarım ve kodlama konularında bilgi sahibi olması gerekir. Tasarımcının HTML dışında programlama dillerinden en az birinde çalışıyor olması dinamik web sayfaları hazırlamasını sağlayacaktır.
HTML komutları, küçük ve büyük “< .... >” işaretleri arasına yazılır.
Açma Etiketi: < ETİKET ADI >
Kapama Etiketi:</ ETİKET ADI > şeklinde ya- zılmaktadır. Örnek; <B> Kalın Yazı Stili </B>
Kapatma işleminde en son açılan etiket ilk kapatılır.
HTML etiketlerinden ''BR, HR ve Center'' etiketlerinin işlevlerini açıklayınız.
BR etiketi, html kodlamada sık kullanılan etiketlerden birisidir. Satır atlama işlevini görür. Sayfada yer alan nesneden sonra gelecek nesnenin bir alt satırda yer almasını sağlar. <br> <br/> olarak kullanılır.
HR etiketi, sayfa içinde yatay çizgi oluşmasını sağlar. <hr> <hr/> olarak kullanılır.Center etiketi, sayfa içi nesnelerin ortalanmasını sağlar. Kullanımı aşağıdaki gibidir:
<center> arasında yer alan nesneleri ortalar </center>
''XHTML'' ifadesiyle anlatılan nedir?
XHTML ifadesi yeni nesil HTML belgesi oldu- ğunu ifade etmektedir.
Değişken nedir?
Bir etiketin nasıl davranması gerektiği hakkında bilgi içeren etiketin içindeki metne Değişken denir.
Liste etiketinin farkı işlevleri nelerdir?
Liste etiketi, HTML sayfası içinde 3 farklı liste hazırlanabilir. Bunlar;
-
Sıralı Listeler
-
Sırasız Listeler
-
Tanım Listeleri
HTML'de renkler nasıl ifade edilir?
HTML ile hazırlanan web sayfalarında kullanı- lacak renkler “İngilizce isimleriyle” ya da “hexade- cimal renk kodları” ile yazılırlar. Bütün tarayıcılar- da çalışan renkler tablo 3.5’te yer almaktadır. Renk kodlarının başına “#” işareti konulmalıdır. Renk kodları RGB ile uyumludur.
Nav etiketinin fonksiyonu nedir?
Nav Etiketi: <nav> etiketi gezinti (navigasyon) linklerinin bulunduğu bölümü tanımlar. Belgenin tüm link grupları <nav> etiketi ile işaretlenmemelidir. <nav> etiketi sadece ana blokta bulunan bağlantılar için tasarlanmıştır.
HTML ile hazırlanmış web sayfasında grafik çizimi nasıl yapılabilir?
HTML dilinde hazırlanan bir web sayfasında grafik çizimler gerçekleştirerek ekrana şekil çizmek müm- kündür. Canvas ya da SVG kullanılarak çizim yapılabilir. HTML5’te <canvas> etiketinde kullanılan Ja- vaScripler ile grafik çizilebilir.
SVG etiketi ne işe yarar ve nasıl kullanılır?
SVG, Skala edilebilir Vektör Grafikleri (Scalable Vector Graphics) anlamına gelmektedir. Canvas gibi bir çizim alanı sunmaktadır. Bu çizim alanında çizim yapılabilmektedir. Vektör temelli grafikleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Örneğin, daire ya da poligon çizilebilmektedir.
-
SVG resimleri herhangi bir metin editörü ile yaratılabilir ya da düzenlenebilir.
-
SVG resimleri aranabilir, indekslenebilir, script kodu ile yazılabilir ya da sıkıştırılabilir.
-
SVG resimleri skale edilebilir.
-
SVG resimleri tüm çözünürlüklerde yüksek kalite ile yazdırılabilir.
-
SVG resimleri zoom edilebilir.