Web Tasarımı Satış ve Pazarlama Dersi 3. Ünite Özet
Web Tasarımında Kurumsal Blog
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Kurumsal Blog Tanımı
Bir kurumsal blog, genellikle şirkete ve kendi endüstrisine odaklanan bir şirket ya da çalışanlarından biri tarafından yayımlanan bir blog olarak tanımlanabilir. Bir işletme blogu (İngilizcesi business blog), kurumsal blog (İngilizcesi corporate blog) ya da şirket blogu (İngilizcesi company blog) olarak da ifade edilebilir.
Kurumsal Blogging ile Kişisel Bloggingin Karşılaştırması
Kurumsal Blogging
- Kurumsal blogging, işletme sahipleri ya da bir şirket içindeki ücretli çalışanlar tarafından yapılır.
- Bu bloglar, şirketin hedef kitlesi için önemli olan dar bir ilgi odağına ve birden fazla kişi tarafından yazılmış olsa bile ortak bir temaya sahiptir.
- Kurumsal bloglar, gelir ve karlar elde etmeye yardımcı olan ürünleri ya da hizmetleri tanıtmak için, belirli bir endüstride, pazar bölümünde ya da nişte bilgi ve uzmanlık gösteren içerik yayımlamak suretiyle müşteriler, satıcılar ve ortaklar ile itibarı, güvenilirliği ve yetkiyi artırmak için kullanılır
Kişisel blogging
Kişisel blogging, genç ve yaşlı her tür birey tarafından yapılır.
- Geniş ve dağınık bir konu yelpazesinde kendi görüşlerini dile getirdiği yazılar yayımlama eğilimindedirler.
- Kişisel blogcular, tipik olarak hayatlarını, ağız kalabalığı ile ateşli bir şekilde konuşmayı ya da konudan bağımsız detaylı konuşmayı belgelemeyi eğlenceli bulurlar.
Kurumsal Blog Yaratma
Kurumsal bir blog yaratmak için dikkat edilmesi gereken unsunlar şu şekilde sıralanabilir; İçerik: İçerikte dikkat edilmesi gerekenler:
Yazı (Yazım); Ne kadar iyi ya da kötü bir yazar olduğunuz düşüncesine aldırmadan, bir kurumsal blog yazmayı düşünüyorsanız şansınız vardır. Muhtemelen yazı departmanında bir beceriksiz değilsinizdir. Oldukça iyi bir yazar olma, işletmedeki herkesin temel bir yetkinliğidir. Kişisel bir blogta, yazım, dilbilgisi ve yapıdaki kusurlar göz ardı edilebilir ancak bir kurumsal blogta işletmenize leke sürer. Bundan dolayı dikkat edilmesi gereken yazının bileşenlerine bakıldığında;
Ton ve stil: Bir kurumsal blogun tonu ve tarzı, her zaman oluşturması zor bir şeydir. Gönderilerinizde çok gayri resmî olabilirsiniz ve tonu biraz aşağı indirmeye gerek vardır. Bu sebeple ton ve stil için mükemmel bir kural yoktur. Ancak yöneticiye yüksek sesle söylenmeyecek şeyi de blog gönderinizde göndermeyin. Bunun da ötesinde içgüdülerinizi de takip etmek genellikle sizi haklı çıkarabilir.
Konular: Bir kurumsal blogta anlatabileceğiniz konu yelpazesi şaşırtıcı bir şekilde geniştir. Genellikle bir kurumsal blog için yazı, çok fazlaca bir iş ağı kurma etkinliğinde olmak gibidir. Biriyle ilk tanıştığınız zaman kendinizi tanıtır ve ne yaptığınızı anlatırsınız. İşletmenizin ne yaptığına girebilirsiniz ve endüstrinizin ne ile ilgili olduğundan bahsedebilirsiniz. Kurumsal blog gönderi konularından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Sanayinizin ya da nişin tanımı
- Endüstri trendleri ve bunlar hakkında düşünceleriniz
- İşinizle ilgili genel soruların yanıtları
- Güncel haberler (en sonunda resmi basın açıklamasına bir link ile gayri resmî basın açıklamasını düşünün)
- Toplum, hayır işi ve gönüllü çalışma
- Konferanslardan haberler.
Online basın kiti: Blogging ve sosyal medyanın biçimlendirilmiş olan en büyük değişikliklerinden biri haberlerin toplanmasında, raporlanmasında ve yayılmasında nasıl etkisinin olduğudur. sitenizin bir bölümünde (ve bir blog bunlar için harika bir yerdir) basın bültenleri olması beklenmektedir. Blogunuzun bir bölümüne basın materyalleri (fotoğraflar ve ek malzeme dahil) oluşturduğunuzda bu sizin için şunları yapar: İlki, geleneksel web sitelerine göre materyali çok daha kolay güncellemeyi olanaklı hâle getirir. İkincisi, arama motorları içeriği çok daha kolay bulur ve indeksler.
Gizlilik (Mahremiyet): Kişisel bloggerlar, kendileri, aileleri ve arkadaşları vb. açısından gizliliği düşünmesine rağmen, bir kurumsal blog için bir karmaşıklık katmanı eklemek zorundasınız. Açık ve şeffaf olmak (blogging için önemli kurallardır) istersiniz ama aynı zamanda da ticari sırlar verilmemelidir. Bir kişisel blog gibi, şirketteki diğer insanlar adlarıyla ya da hiçbir suretle blogda olmak istemeyebilir ve onların gizliliğine saygı duyulmalıdır. Eğer bir şirket pikniğinden veya benzerlerinden fotoğraflar gönderiyorsanız, bunları online göndermeden önce insanların onayı alınmalıdır.
Yorumlar: Bir kişisel blogda yorum, tartışma ya da hikâyenin devamıdır. Bir kurumsal blog için topluluk içindeki insanlar sizin müşterileriniz ve meslektaşlarınızdır. Çoğu kurumsal blogger, blogları aracılığıyla en mükemmel ürün şampiyonlarını bulmuştur. Eğer biri şirketiniz ya da ürününüz hakkında yorum bırakmak için yeterli önemi veriyorsa onu dinleyin! Bu, bir ürünün beklentileri karşılamadığı gibi duymak istemeyeceğiniz bir şey olsa da dinleyin ve okuyun. Yorum formunda, tüm yorumların özdenetimden geçirildiğinin ve blog politikanıza bir link sağlandığının belirtildiğinden emin olun.
Blogging politikaları: Yorum politikaları gibi en iyi blog politikaları basit olanlardır. Sun Microsystems, Microso ve Boeing gibi büyük şirketlerde çalışanlar, genellikle işveren desteği ve tasdikiyle kişisel/kurumsal bloglar yazıyordu. Destek, çalışanları memnun edecek bir şey yapmak için kayıtsız şartsız yetkiye sahip oldukları anlamına gelmiyordu. Bu, çalışanların blogging için kontrolsüzce işten atılamadığı ve genellikle şirketin bir bloga sahip olmak için teknik kaynaklar sağladığı anlamına geliyordu.
Multimedya: Sadece gönderilerinizi canlandırmak için değil, ama aynı zamanda önemli bir noktaya temas etmeye yardımcı olmada fotoğraflara, sese ve videoya doğru izleyici çekmek için yüzlerce basit yol vardır. Yaratıcı olun ve nişinizdeki diğer işletme bloglarının yaptıklarını dikkate alın. Bu noktada şu unsurlar üzerinde durulmalıdır:
Fotoğraflar: Kurumsal bloglar genellikle gönderilerinde çok sayıda fotoğrafla ilintili değildir ama bazen bir fotoğrafın etkisini gösterdiği düşüncesine kapılırsınız. Bir fotoğrafı online gönderirken hatırlanması gereken en önemli şeyler:
- Fotoğrafı göndermeye hakkınız/izniniz var mı?
- Yüklediğiniz dosya ne kadar büyük? Fotoğrafın yükseklik, genişlik ve yüklemede kilobayt sayısını kontrol edin.
- Gönderiye doğru bir şekilde fotoğrafı eklediysek iyi görünüyor mu?
Podcasting: Podcast de bir medya oynatıcıya veya bilgisayara bir Web sitesinden indirilebilir, genellikle bir temalı (konulu) serinin parçası olan, bir dijital ses ya da video dosyası veya kaydıdır. Eğer çalışanlarınızın veya müşterilerinizin bir ses öğreticisinden ya da haber sunumundan (işe giderken kendi iPodlarıyla insanların dinleyeceğini düşünün) yararlanabilecekleri iş yönleriniz varsa bunu deneyebilirsiniz.
Video: İşletme ve online video çoğu insanın bir araya koyduğu şeyler değildir. Ancak gitgide işletmeler, kim olduklarını ve ne yaptıklarını göstermek için basit, kolay videoları kullanıyor.
Kurumsal Blogu Kurma ve Hosting (Evsahipliği): Evsahipliği yapılan blog çözümleri üç türdür: Ücretsiz, ücretli ve freemium (daha fazla özellik için satın alma opsiyonlu bedava ürün). Evsahipliği yapılan platformların bazıları da şunlardır: Blogger, TypePad, Tumblr, Posterous, WordPress.com. Örneğin eğer Web host ve sunucuları ile uğraşmak istemiyorsanız özellikle Wordpress.com hala harika bir seçenektir.Dikkat edilmesi gereken noktalar;
Kurumsal blog için bir şablon seçme: Bir kurumsal blogun profesyonel görünmesi için doğru şablonu seçmek önemlidir. Wordpress.com, Movable Type ve Drupal bloglar için binlerce bedava temalar ve şablonlar vardır.
İstatistikler: Google Analytics, blogunuzda en son bilgilerden yöneticinizi haberdar etmeyi sağlamak için kolay bir yoldur. Bir raporun üzerinde e-posta düğmesini arayın (genellikle ana pano raporunu seçin). Orada, periyodik e-posta ile bir defaya mahsus e-posta ya da zamanlama raporlarını periyodik olarak göndermeyi seçebilirsiniz. Kurumsal bloggerlar da size bağlananların ve gönderileriniz hakkında konuşanların kim olduğunu görmek için Google Blog aramanın gücünü kullanmalıdır.
Kurumsal Blogging için Doğru Blog Yapma Platformları
Kurumsal blogging için önemli konulardan biri doğru blog yapma platformunu ve/veya platformlarını seçebilmektir. Bu nedenle aşağıda bazı popüler blog yapma platformları şunlardır.
Blogger: İnternet açısından, 20. yüzyılda başlamasından itibaren (her ne kadar sadece 2003 yılından beri Google’ın bir mülkiyeti olsa da), blogging yazılımının büyük babası diyebiliriz. Blogger, özellikle hobi ve günlük tutan bloggerlar için olsa da giderek artan bir şekilde blogundan para kazanmak isteyenler için de en iyi bilinen blogging platformu olmaya devam etmektedir.
WordPress: WordPress.org, 2003 yılında faaliyete geçmiştir ve download etme, yükleme ve kendinize ait Web alanı üzerinde çalıştırmanın gerekli olduğu blogging yazılımının ev sahipliğini yapmaktadır. Herkes kullanabilir ve modifiye edebilir.
Tumblr: Tumblr, nispeten yeni olabilir ama hep popülerliği artmaktadır. Başlangıç için iyi görünmektedir. Havalı (cool), minimal blog yazma aracıdır. Tumblr’ın, evinde Facobook ya da Twitter ile herkes için tanıdık olacak gerçek bir sosyal hissi vardır. Arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz ve web sayfalarından kolayca içerik yakalayıp gönderebilirsiniz.
Kurumsal Bloggingin Riskleri
Şirketler kendi müşteri tabanına bağımlı olduklarından blogun içeriğini ve yönünü hassas bir şekilde ustalıkla ele almalıdırlar. Aşağıdaki sorunların daha büyümeden önce çözülmesi ya da en azından başlangıçta bastırılması gerekebilir. Bunlar:
- Ticari sırların sızdırılmış olması: Coca-Cola’nın gizli formülünün bir blogta yayımlandığını farz edin ya da Intel’in bilgisayar çiplerinin şemasının veya Windows için kaynak kodunun detaylandırıldığını...
- Kötü bilgilerin yayılmış olması: İsteyeceğiniz en son şey yönetim ekibi ile ilgili asılsız söylentilerin, doğru olmayan kazanç raporlarının vb. herkesçe okunmasıdır.
- Ağırlıklı olarak negatif yanıt (ya da tepki): “Her tanıtım iyi tanıtımdır” şeklindeki eski klişe doğru olsa da sadece belirli bir dereceye kadar doğrudur.
Bir şirketin blogu bir tek negatiflik oluşturuyorsa halktan kızgın yanıt alıyorsa etkisiz hâle getirilmeli ya da tekrar düzenlenmelidir. Çünkü bir süre sonra negatiflik, kötü medyanın beslenme çılgınlığı hâline gelecektir.
Kurumsal Bloggingin Faydaları
Kurumsal blogların faydaları somut ve soyut olmak üzere ikiye ayrılabilir.
- Doğrudan şirketin başarısını etkileme eğilimindeki bazı somut faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Daha hızlı haber dağıtımı: Bir şirket, kendi Web sitesi aracılığıyla duyurular yapmayı seçerse kurumsal blogtan daha hızlı bir mekanizma olmayacaktır.
- Okuyucu tepkisi elde etme: Bir blog yürütmenin en değerli yönlerinden biri müşteriler ile yarattığı diyalogdur. Bunlar her şeyin güzel olduğu vaka çalışmaları veya ücretli sözcüler değildir ancak gerçek dünya patronları şirketinizin tekliflerini her gün kullanır.
- Trafiği artırma: Bir kurumsal sitenin birkaç alanı bir blog kadar ilginçtir. İnsanlar hareketin olduğu tarafı anlar ve bu, şirket üzerinde en cazip şeyleri bulmak için en iyi şansı sunar. Bir siteye blog ekleme, sırf okuyucu kitlesini artırabilir.
- Arama motoru konumlandırmasını artırma: Blog gönderileri çeşitli nedenlerden dolayı arama motorlarında yüksek bir şekilde indekslenir. Aktüeldir ve kısadır, daha kolay indeksleme için gerçek HTML metninden oluşmaktadır ve içerikleri diğer sayfalarda genel pazarlamanın kabartarak sunduğundan daha fazla güçlü (etkili) olması nedeniyle diğer sitelerden link alma eğilimindedir.
- Ölçmesi zor olan çevresel faydalar, kurumsal bloggingin ölçülebilir avantajları kadar önemlidir. Soyut faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Bir endüstri düşünce lideri olarak işletmeyi konumlama: Eğer bir şirket işlemleri, ürünleri, hizmetleri, endüstri ve hatta rekabeti hakkında sürekli yazıyorsa bu, kendisine, kendi alanında bir ana düşünür olma ünü kazandıracaktır.
- Şirkete bir kişilik kazandırma: Çoğu işletme Web sitesinde etkili muhteşemliğe kapılmış pazarlama kopyası edinmek çok kolaydır. Bu yüzden okuyucular, yazı sitilinden görünür bir kişiliğe sahip gerçek bir kişi tarafından yazılmış tüm bölüme rast geldiği zaman, bu, gidişatta ferahlatıcı bir değişiklik olabilir.
Kurumsal Blog Tasarımında Trendler ve Örnekler
Kurumsal bloglar, diğer blog türleri gibi, sıklıkla kendi benzersiz trendlerini takip ederler. Bu, tüm kurumsal bloglarda bu şeyler ortaktır demek değildir, ama çoğunu yaparlar. Bu trendler şunlardır:
- Görsel cazibe eksikliği ile basit düzen (yerleşim)
- Markalama
- Çoklu yazar
- Blog ağları
- Az sayıda yorum
- İç reklamlar haricinde başka reklam olmama
- Şirketin ana sayfasının yanı sıra ürünlere ve hizmetlere linkler
- Ayrı alan adları (domainler)