aofsoru.com

Bilet Satış Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Galileo Sisteminde Kullanılan Temel Girişler, Uygun Yer Durumu Görüntüleme Ve Yer Alma

1. Soru

"Last seat availability" nedir?

Cevap

AL< Sıra nosu> girişi ile Galileo harf görüntüsünü havayolunun kendi rezervasyon sisteminden alınan sayısal görüntü ile değiştirebiliriz. Bu tür görüntüye last seat availability denir. Genellikle bir carrier-spesific veya last seat avaılability görüntüsünde normal Galileo görüntüsünden daha fazla koltuk satılabilir. B kodu ise hem carrier spesific hem de last seat availability elde edilebileceğini gösterir.


2. Soru

Eğer ekranın en sütununda hiç harf görmüyorsak, bu durumda bize neyi göstermektedir?

Cevap

Eğer ekranın en sütununda hiç harf görmüyorsak, bu durumda o havayolunun Galileo Standart Sell anlaşması var demektir.


3. Soru

Pasif Segmentler ile yer alma girişi hangi durumda yapılır?

Cevap

Bazen acenta bir rezervasyonu Galileo aracılığı yerine direkt havayolu ile yapılabilir. Bu rezervasyonlar genelde telefon ile yapılır ve AK pasif segment kodu girilir.

0BA948S10MARLHRMUCAK1


4. Soru

Bir Global Dağıtım Sistemi (Global Distribution Systems-GDS) olan Galileo hangi yıl kimler tarafından kurulmuştur?

Cevap

Bir Global Dağıtım Sistemi (Global Distribution Systems-GDS) olan Galileo, 1987 yılında, United Airlines, Swissair, KLM ve Alitalia tarafından kurulmuştur.


5. Soru

Daha önceden istemiş olduğumuz tarihteki parkur için 4 gün sonrasının yer durumunu ekrana getirmek için hangi giriş yapılmalıdır? 

Cevap

A#4 daha önceden istemiş olduğumuz tarihteki parkur için 4 gün sonrasının yer durumunu ekrana getirir. 


6. Soru

Yolcu havaalanına ne şekilde ulaşacağı, havaalanının şehre uzaklığı, kaç terminali olduğu, check-in işlemleri gibi konularda bilgi almak isterse bu tür bilgilere nasıl ulaşabiliriz?

Cevap

Yolcumuz bizden gideceği şehirdeki havaalanı hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyebilir. Örneğin havaalanına ne şekilde ulaşacağı, havaalanının şehre uzaklığı, kaç terminali olduğu, check-in işlemleri gibi. Bunu görebilmek için ise. CR ile havaalanının kodunu gireriz. CR LHR Londra Heatrow havaalanı ile ilgili detaylı bilgileri verir. C*WEA Şehirlere göre hava durumunu görüntüler.


7. Soru

Galileo sisteminde A04FEBJFKJNB girişiyle hangi bilgi görüntülenir?

Cevap

A04FEBJFKJNB girişiyle 4 Şubatta New York JFK havaalanından, Johannesburg’a olan uçuşlar görüntülenir.


8. Soru

Galileo sitem girişi hangi formatta olmalıdır?

Cevap

Galileo sistemini kullanan acentada çalışmaya başladığımızda, sistemi kullanabilmemiz için, Galileo tarafından verilen (sign on) giriş kodunu girmeliyiz. Giriş kodu, acentayı ve o kişinin çalışacağı ortamı tanımlar. Çalışma ortamı, her terminale ayrılan geçici bir yükleme ortamıdır. Giriş kodu kullanıcıyı tanımlar ve bilgisayara giriş için kullanılır. Girişimiz şu formatta olmalıdır: SON/Z703S/EO Z: Zorunlu giriş, 703S: acentamızın kodu EO: kullanıcı isim soyadının baş harflerini içerir.


9. Soru

Yolcumuzun istediği tarih ve parkurda olan uçuşları biliyorsak veya tarifeden bakarak, uygun yer durumu görüntülemeden direk olarak yer almak için yapmamız gereken giriş nedir?

Cevap

0 (Uçuş numarası) Tarih

0TK979Y28MARISTLHRNN1

Yukarıdaki örnekte 28 Martta İstanbul'dan Londra Heatrow'a TK979 sefersayılı uçakla Y sınıfta 1 kişilik yer talep ederiz.


10. Soru

Eğer taşıyıcı havayolunun kodunu biliyor ve açık ismini bilmiyorsak Galileo sisteminden hangi girişle bu bilgiye ulaşabiliriz?

Cevap

Eğer taşıyıcı havayolunun kodunu biliyor ve açık ismini bilmiyorsak Galileo sisteminden şu girişle öğrenebiliriz.

AD <Taşıyıcı Kodu> (A: Airline D: Decode)

AD TK İkili kodu bilinen havayolu şirketinin açık adını görüntüleme.

AD ** THY Üçlü kodu bilinen havayolu şirketinin açık adını görüntüleme

AD*235 CIP numarası bilinen havayolunun açık adını görüntüleme.

AD T T ile başlayan bütün havayollarının kodlarını verir.

AR TK Türk Hava Yolları için, merkez ofis adresi, üye olduğu organizasyonlar vs gibi ayrıntılı bilgi görüntüler.


11. Soru

ARNK (Arrival Unknown) Segment'i nedir?

Cevap

Rezervasyon yapılırken bilmediğimiz şekilde havayolu ile yapılmayan bir seyahat varsa bunun sistemde gösterilmesi gerekir. Örneğin; yolcumuz İstanbul’dan Paris’e uçakla gidiyor. Paris’ten Londra’ya ise Manş Deniz’ini trenle geçerek gidiyor. Londra’dan tekrar uçakla İstanbul’a dönüyor. Galileo sisteminde parkur ve tarih sürekliliği olmalıdır. Sistem yolcumuza Paris-Londra seyahatinde bir uçuş segmenti yaratmadığımız için hata mesajı verir. Sisteme Paris Londra parkurunu tanıtmak amacıyla Y tuşu ile ARNK segmenti eklenir.


12. Soru

Statüsü HL’den  KL’yw dönüşen uçuş için ne söylenebilir?

Cevap

Yedek kaydedilmiş bir uçuş konfirme edildiği zaman statü HL’den (have listed-listeye kaydedildi), KL’e (konfirmed from list - listeden konfirme edildi) dönüşür. Bir uçuşun statüsü KL olduğunda önce yolcu bilgilendirilir ve yolcu konfirmeyi kabul ederse uçuş statüsünü KL'den HK'ya dönüştürür. @1HK girişi, KL'e dönüşmüş, ya da talep edilmiş bir uçuşun konfirme olduğunu göstermek için kullanılır.


13. Soru

Şehir ve hava alanı kodlan kim tarafından belirlenir?

Cevap

Şehir ve hava alanı kodları Îsviçre-Cenevrede bulunan Uluslararası Standartlar Birliği (ISO-International Standard Organization) tarafından belirlenir ve tüm sistemlerce kullanılır.


14. Soru

Galileo sisteminde uçuş tarifesi hangi tür uçuşlar için geçerlidir?

Cevap

Galileo sisteminde uçuş tarifesi sadece direkt uçuşlar için geçerlidir.


15. Soru

Bir rezervasyon değiştirildiğinde işlem tamamlanmadan önce ne yapılmalıdır?

Cevap

Bir rezervasyon değiştirildiğinde işlem tamamlanmadan önce bir received- from girişi yapılmalıdır.


16. Soru

Birden fazla şehrin kodunu aynı anda nasıl isteyebiliriz?

Cevap

Birden fazla şehrin kodunu aynı anda isteyebiliriz. Bunun için .CE giriş kodu ile birlikte (/) ayırarak aynı satırda gireriz. CE PARIS/AMSTERDAM Birden fazla şehrin kodunu verir.


17. Soru

Uçak tipi kodlarında üçlü koddan sonra gelen A harfi hangi bilgiyi ifade eder? 

Cevap

Üçlü koddan sonra gelen A harfi uçağın bir Amphibion (örneğin Hoverkraft) olduğunu gösterir.


18. Soru

Galileo sisteminde haftanın sadece 2. ve 4. günleri için tarife hangi girişle görüntülenir?

Cevap

TT@24 girişiyle haftanın sadece 2. ve 4. günleri için tarife görüntülenir.


19. Soru

British Airways'ın Londra-Paris arasında uçuşlarını ve onun katıldığı bağlantılı seferleri görüntülemek için hangi giriş yapılmalıdır?

Cevap

A18JUNLONPAR/BA     British Airways'ın Londra-Paris arasında uçuşlarını ve onun katıldığı bağlantılı seferleri görüntüler.


20. Soru

Secured/Options Sale (Interactive Sale-O) satış seviyesi nasıl çalışmaktadır?

Cevap

Bu satış seviyesinde satış direk havayolunun kendi sistemi içerisinde rezervasyon yapılır. Bir koltuk (yer) rezervasyon talebi yapıldığında bu yer havayolunun envanterinden düşer. HS statü kodu Galileo'nun rezervasyonu emniyet altına aldığını gösterir. Rezervasyon havayolu tarafından işlem silinene veya kayıt edilene kadar tutulur. EOT (kayıt) işleminden sonra havayolu kendi kayıt numarasını gönderir. Segmentin en sağında O harfini görürüz ve EOT’ladıktan bir süre sonra O harfinin yanında (*) çıkar. Bu işaret bize, havayolundan pnr numarasının ulaştığını gösterir. En yüksek satış seviyesi budur.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email