aofsoru.com

Bilet Satış Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Gidiş-Dönüş (Return) Yolculuklar, Ücret Bölümleri Yöntemi (Pu Concept) Ve Sponsorlu Bilet Ödeme İşlemleri (Pta)

1. Soru

ORI-ORI neyi ifade etmektedir?

Cevap

Gidiş-dönüş (return) yolculuklar, başlangıç ve bitiş noktası aynı olan yolculuklardır. Bu yolculuklarda tek yönlü (one way) yolculuklarda olduğu gibi parkur için kalkış-varış yani Origin-Destination (ORI-DES) çifti gösterilmez. Yolculuk kalkış noktasından başlayıp yine kalkış noktasında bittiği için ORI-ORI olarak gösterilir.


2. Soru

TAP noktası neyi ifade etmektedir?

Cevap

Gidiş-dönüş yolculuklarda dönüşün başladığı noktayı gösteren bir “dönüş noktası (Turnaround Point TAP)” bulunur. Ücret ve mil kontrollerinde bu TAP noktası dikkate alınarak gidiş ve dönüş bölümü için hesaplamalar ayrı ayrı yapılır.


3. Soru

TAP noktasını belirlerken IATA’nın getirdiği kısıtlamalar nelerdir?

Cevap

TAP noktasını belirlerken IATA’nın belirlediği bazı kısıtlamalara uymamız gerekir. Bu kısıtlamalara göre bir ücret bölümünde;

• Origin noktasından birden fazla çıkış,

• Destination noktasına birden fazla varış,

• Aynı ara noktada birden fazla duraklama yapılamaz.


4. Soru

Gidiş-dönüş yolculuklar kaç grup altında incelenmektedir?

Cevap

Gidiş-dönüş (return) yolculuklarda, yolculuğun seyri doğrultusunda gidiş ve dönüş bölümlerinde mil ya da ücret kontrolleri nedeniyle ortaya çıkan ücret farkları gidiş-dönüş yolculukların iki grupta incelenmesini gerektirir:

1. Round Trip yolculuklar

2. Circle Trip yolculuklar.


5. Soru

Round Trip yolculuklar nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Round Trip yolculuklar sadece 2 uluslararası ücret bölümünden oluşan, başlangıç ve bitiş noktaları aynı olan, 1/2 RT ücretlerin kullanıldığı, aynı ya da farklı ara noktalardan gidip gelen, gidiş bölümü ücreti ile dönüş bölümü ücreti aynı olan kesintisiz yolculuklardır.


6. Soru

Round trip yolculuklarda TAP noktası dışında başka ara noktalar varsa; bu noktalar için mil kontrolü ve ücret kontrolü yapılması gerekir mi?

Cevap

Evet. Round trip yolculuklarda TAP noktası dışında başka ara noktalar varsa; bu noktalar için aynen tek yönlü yolculuklarda olduğu gibi, mil kontrolü ve ücret kontrolü yapmamız gerekir.


7. Soru

Circle Trip yolculuklar nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Circle Trip yolculuklar en az 2 uluslararası ücret bölümünden oluşan, başlangıç ve bitiş noktaları aynı olan, 1/2 RT ücretlerin kullanıldığı, farklı ara noktalardan gidip dönen ve gidiş bölümü ücreti ile dönüş bölümü ücreti farklı olan kesintisiz yolculuklardır.


8. Soru

Circle Trip Minimum (CTM) kontrolü nedir?

Cevap

Circle Trip Minimum (CTM) kontrolü, mil kontrolü ya da ücret kontrolü sonrasında circle trip olduu belirlenen yolculuklarda mutlaka uygulanması gereken bir kontroldür. Bu kontrolde, ORIGIN çıkılı ve TAP noktası dâhil parkurdaki stopover noktaları varılı tüm ehir çiftlerinin koyu renkli RT ücreti mil sistemi sonucu ile karşılaştırılır. Bu karılatırma sonucunda hangisi daha büyükse lokal ücret hesabında o sonuç kullanılır.


9. Soru

Circle Trip Minimum (CTM) kontrolünün istisnaları nelerdir?

Cevap

CTM İstisnaları: Ücret farkı,

  • sınıf farkından (gidiş Y sınıfı, dönüş C sınıfı gibi),
  • kullanılan havayolu şirketi farkından, 
  • sezon farkından (gidiş yaz sezonu, dönüş kış sezonu ücreti gibi) ya da 
  • hafta içi-hafta sonu uygulamasından kaynaklanıyorsa, yolculuk yine Round Trip olarak değerlendirilir ve CTM CHECK yapılmaz.

10. Soru

Bir parkurda seçilen bir TAP (Turnaround Point) için CTM değeri elde edilmişse, başka bir TAP noktası denemeye neden gerek yoktur?

Cevap

CTM değeri bulunduğunda, başka bir TAP noktası denemeye gerek olmayacaktır. TAP noktasını değiştirsek bile, CTM kontrolünde origin çıkışlı ve stopover varışlı tüm ihtimaller değerlendirildiğinden, CTM sonucu yine aynı çıkacaktır. Dolayısıyla başka bir TAP noktası ile daha düşük ücret bulmak mümkün değildir.


11. Soru

Birden fazla yolculuk bölümü kullanılarak yapılan hesaplamalarda, her bir ücret bölümünü oluşturan küçük yolculuklara ne ad verilmektedir?

Cevap

Birden fazla yolculuk bölümü kullanılarak yapılan hesaplamalarda, her bir ücret bölümünü oluşturan küçük yolculuklara "yolculuk parçası" denilmektedir.


12. Soru

Ücret bölümleri yönteminde amaç nedir?

Cevap

Ücret bölümleri yönteminde amaç, parkurda kullanılabilecek daha düşük bir ücret bulmak olduğundan; ücret bölümleri yöntemi ile hesaplanan ücret ve seyahat yöntemi ile hesaplanan ücret karşılaştırılır ve lokal ücret hesabında daha düşük olan kullanılır.


13. Soru

Pricing Unit Concept ile gidiş-dönüş bir yolculuğun ücreti nasıl hesaplanır?

Cevap

Pricing Unit Concept ile gidiş-dönüş bir yolculuğun ücretini hesaplarken, yolculuğu farklı gidiş-dönüş ücret bölümlerine ayırarak, her bir ücret bölümü için ayrı bir TAP noktası belirleriz.


14. Soru

Tek yönlü yolculuklarda ücret ve mil kontrollerinin yanında origin çıkışlı daha yüksek bir ücret varsa ne yapılması gerekmektedir?

Cevap

Tek yönlü yolculuklarda ücret ve mil kontrollerinin yanında origin çıkışlı daha yüksek bir ücret varsa Back Haul Check (BHC) yapılması gerekmektedir.


15. Soru

Hangi tarihten itibaren havayollarında “elektronik bilet (e-ticket)” kullanılmaya başlanmıştır.

Cevap

1 Haziran 2008’den itibaren havayollarında “elektronik bilet (e-ticket)” kullanılmaya başlanmıştır.


16. Soru

Sponsorlu Bilet Ödeme İşlemi (PTA - Prepaid Ticket Advice) nedir?

Cevap

Ücretin başka bir ülkede bir sponsor tarafından ödendiği ve biletin başka bir ülkede yolcu tarafından alındığı bir işlemde, bilet ücretini ödeyen kişi, yani sponsor için ücreti ödediğine dair yapılan işleme Sponsorlu Bilet Ödeme İşlemi (PTA - Prepaid Ticket Advice) adı verilir.


17. Soru

PTA (Prepaid Ticket Advice) hangi ödeme türleri için düzenlenebilir?

Cevap

PTA aşağıdaki ödeme türleri için düzenlenebilir:

• Ücretler,

• Vergi, harç ve masraflar,

• Fazla bagaj ücretleri ve diğer ücretler,

• Yol harcamalarını kapsayacak avans ödemeleri.


18. Soru

PTA ve MPD düzenlenirken ücret ve vergiler hangi ülkenin para birimi cinsinden hesaplanarak doküman üzerinde gösterilmelidir?

Cevap

PTA ve MPD düzenlenirken ücret ve vergiler hem PTA’in düzenlendiği ülkenin, hem de biletin teslim alınacağı ülkenin yerel para birimi cinsinden hesaplanarak doküman üzerinde gösterilmelidir.


19. Soru

Bir PTA kaydında "R" neyi ifade etmektedir?

Cevap

PTA kaydında "R" kısıtlamaları (Restrictions) ifade etmektedir.


20. Soru

Gidiş-dönüş yolculuklarda koyu renk ücretlerin yarısını kullanarak mil ve ücret kontrolleri ile birlikte origin çıkışlı yüksek ücret bulunması durumunda hangi kontrolün yapılması gerekmektedir?

Cevap

Gidiş-dönüş yolculuklarda koyu renk ücretlerin yarısını kullanarak mil ve ücret kontrolleri ile birlikte origin çıkışlı yüksek ücret bulunması durumunda Circle Trip Minimum Check (CTM) yapmamız gerekmektedir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email