aofsoru.com

Entomoloji Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Böceklerde Beslenme Ve Diğer Davranışlar

1. Soru

Hangi böcek grubundan olursa olsun eğer sadece bir tek tür ile besleniyorsa o böceğe ne denir?

Cevap

Hangi böcek grubundan olursa olsun eğer sadece bir tek tür ile besleniyorsa o böceğe “Monofag” denir.


2. Soru

Yaprağın en dış kısmındaki koruyucu tabakaya ne ad verilir?

Cevap

Yaprağın en dış kısmındaki koruyucu tabakaya Epidermis denir.


3. Soru

Temel doku olup, bitki bünyesinin büyük bir kısmını kaplayan, ince çeperli canlı hücrelere ne ad verilir?

Cevap

Temel doku olup, bitki bünyesinin büyük bir kısmını kaplayan, ince çeperli canlı hücrelere Parankima denir. Yaprakta epidermis ile çevrilmiş besin maddelerini bulunduğu iç kısımdır.


4. Soru

Fototropizm nedir?

Cevap

Böceklerin bir ışık kaynağı tarafından çekilmesi veya diğer bir deyişle böceklerin ışığa yönelme davranışına Fototropizm denir.


5. Soru

Böceklerde harekete yönelim nasıl gerçekleşir?

Cevap

Bazı böcekler çeşitli yönelimlerini, objelerin hareketlerini algılamak suretiyle gerçekleştirir. Örneğin yeşilçekirgeler besleneceği bitkinin rengini ve şeklini tanımaz. Sadece yaprakların hareketini ve hareketi sırasında meydana gelen titreşim sesini algılar. Balarılarında şekil algılaması yanında hareket algılaması da önemlidir. Hareketi algılama böceklerde çok değişiktir.


6. Soru

Bir populasyonun belirli bir bölgede dağılımı ile ilgili bilgileri toplamak üzere arazide çalışmalar yapmaya ne ad verilir?

Cevap

Bir populasyonun belirli bir bölgede dağılımı ile ilgili bilgileri toplamak üzere arazide çalışmalar yapmaya Survey denir.


7. Soru

Karıncalarda yuva yapma davranışları nasıldır?

Cevap

Karıncaların da toprak içinde çok çeşitli şekillerde galerilere sahip yuvaları vardır. Bu yuvalarda gıda deposu, yumurta ve larva bakım yeri vs. gibi çeşitli b.lümler yer alır. Gerek yuvanın ağız kısmına bakmak, gerekse galeri şeklini incelemek suretiyle türlerin tanımını yapmak mümkündür.


8. Soru

Hangi türler beslendikleri ağaçların uç dallarında ağlar örerek kışı geçirecekleri yuvalarını yapar?

Cevap

Sosyal böceklerin dışında elma ağkurdu, altın kelebek ve yüksük kelebeği gibi bazı türlerin tırtılları beslendikleri ağaçların uç dallarında ağlar örerek kışı geçirecekleri yuvalarını yapar.


9. Soru

Böceklerin yumurta bırakabilmeleri için nasıl bir ortama ihtiyaçları vardır?

Cevap

Böceklerin yumurta bırakabilmeleri için önce uygun bir yer bulmaları gerekir. Bu yer genellikle yumurtadan çıkacak olan yavruların hemen besin bulabilecekleri bir yerdir. Bazı böcekler de yumurta bıraktığı yerin etrafına bir salgı salgılar. Bu salgının kokusu nedeni ile başka bir böcek o besin ortamına gelip bir başka yumurta bırakmaz. Bu koku, aynı zamanda kendisi için de bir işarettir.


10. Soru

Fitofag böcekler nasıl yumurta bırakır?

Cevap

Fitofag böcekler çok değişik yerlere yumurtalarını bırakır. Hatta bazı türlerin dişileri yumurtalarını erkeklerinin üzerine yapıştırır. Bazı türler tek tek, bazıları düzensiz gruplar halinde, diğerleri düzenli gruplar veya paket halinde, bitki dokusu içine gömerek, toprak içinde yüksük halinde ve bir sapın ucuna tek tek yapıştırarak bırakabilir.


11. Soru

Danaburnu ve kulağakaçan gibi türlerin yumurta bırakma davranışları nasıldır?

Cevap

Danaburnu ve kulağakaçan gibi türlerde anne şefkatine benzer bir davranış görülmektedir. Bunlar grup halinde bıraktıkları yumurtalar üzerine yatar. Hatta yavrular ilk çıktıkları zaman onlara gözcülük eder, doğal düşmanlarından korurlar.


12. Soru

Böceklerde göç etme davranışları nasıldır?

Cevap

Böceklerde göç 3 ana grup halinde incelenebilir:

1. Genellikle hayat dönemleri bir mevsimle sınırlandırılmış olan böcek türlerinde görülür. Bunlar çoğalma alanlarından göç eder, yayılır, biyolojisini tamamlar ve ölür. Çöl çekirgesini bu gruba örnek olarak verilebilir.

2. Çoğalma alanlarından beslenme alanlarına göç eden bu gibi türler, yumurtlamak için tekrar çoğalma alanlarına geri döner. Yaprak bitlerini buna örnek olarak verebiliriz.

3. Çoğalma alanlarından yazlama ya da kışlama alanlarına göç eden türlerin aynı bireyleri, bu dönemleri geçirdikten sonra tekrar çoğalma alanlarına gelip yumurta bırakır. En bilinen örneği buğdaygillerde zararlı olan süne’dir.


13. Soru

Tos vuran böcekler bu ismi neden almıştır?

Cevap

Özellikle odun dokusu içindeki galerilerde bulunan kınkanatlılar takımından Anobiidae familyasına bağlı bazı türler eşeysel olgunluğa eriştiklerinde karşı eşeyle anlaşabilmek ve çağrıda bulunmak için başlarını galerinin duvarlarına vurur. Bu vuruş saniyede 7-8 defa olmaktadır. Bu nedenle bu familyaya bağlı böcek türlerine ‘tos vuran böcekler’ adı da verilir.


14. Soru

Böceklerin savunma sesleri nasıldır?

Cevap

Böcekler kendilerine saldıran ve rahatsız eden düşmanlarını uzaklaştırmak için bazı sesler çıkarır. Bu sesler daha çok yüksek frekanslı seslerdir ve genellikle bir saldırı veya savunma hareketi ile birlikte çıkarılır.


15. Soru

Böceklerin saldırı ve rekabet sesleri nasıldır?

Cevap

Bazı böceklerin özellikle erkekleri kendi yaşama alanlarına giren diğer erkekleri veya çiftleşirken kendisini rahatsız eden rakiplerini uzaklaştırmak için bazı saldırı sesleri çıkarır ve diğer erkekleri oradan uzaklaştırmaya çalışır. Bazen diğer erkek de buna cevap verir ve biri kaçıncaya kadar mücadele edilir.


16. Soru

Böceklerde iç salgı bezleri nasıldır?

Cevap

Bu salgılara hormon adı verilir. Bunlar, deri değiştirme ve başkalaşım, kalp ve bağırsak kaslarının düzenli çalışması gibi olayları ayrıca larva ve pupa dönemlerinin düzenli ve gereği şekilde geçmesini sağlar. Son yıllarda bu hormonun çeşitli analogları sentetik olarak elde edilmiş ve tarımsal savaşta kullanılmaya başlanmıştır.


17. Soru

Böceklerde mumsu maddeler nasıl salgılanır?

Cevap

Mum bezleri tarafından salgılanır. Genellikle eşkanatlılar takımına bağlı bazı türler bu maddeleri salgılar. Örneğin, kabuklubit ve unlubitlerde vücudun değişik yerlerine dağılmış bu bezlerden salgılanan bu maddeler vücut üzerinde bir kabuk veya toza benzer bir tabaka meydana getirir.


18. Soru

Böceklerde afrodisiaklar nasıl çalışmaktadır?

Cevap

Afrodisiaklar (cinsel isteği artırıcılar): Bazı böcek gruplarında karşı eşeyi cezbedici feromonlar yoktur. Eşeyler, renk, şekil, ses gibi uyarıcı faktörlerin etkisiyle bir araya gelir. Daha sonra erkek veya dişi tarafından cinsel isteği artırıcı bir feromon salgılanır. Karşı eşeyin buna cevap vermesi ile çiftleşme meydana gelir.


19. Soru

Böceklerde tanıma ve toplanma feromonları nasıl çalışır?

Cevap

Genellikle sosyal yaşayışlı böceklerde her koloninin kendine özgü bir kokusu vardır. Bu koku sayesinde birbirlerini tanır ve bir arada bulunurlar. Koloniye yabancı bir birey gelirse derhal ona saldırırlar.


20. Soru

Karıncalar rahatsız edildikleri zaman düşmanlarını kaçırmak için ne yapmaktadır?

Cevap

Bazı böcekler düşmanları ile karşı karşıya kaldıklarında vücutlarının bazı kısımlarından ürkütücü ve düşmanlarını kaçırtıcı salgılar çıkarır. Örneğin; Karıncalar rahatsız edildikleri zaman vücutlarından formik asit salgılayarak düşmanlarını kaçırır.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email