aofsoru.com

Peyzaj Çevre ve Tarım Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bitki Tanıma Ve Değerlendirme

1. Soru

Bitkilerin en fazla gelişme gösterdikleri, büyüyüp yaprak, çiçek açtıkları, meyve ve tohum bağladıkları mevsimlere verilen isim nedir?

Cevap

Vejetasyon (gelişme-büyüme) dönemi 


2. Soru

Bitkiler yaşam süreleri bakımından kaça ayrılır?

Cevap

Tek yıllık bitkiler

İki yıllık bitkiler

Çok yıllık bitkiler


3. Soru

Peyzaj uygulamalarında bitkiler dendrolojik özelliklerine göre kaç grupta incelenir?

Cevap

Peyzaj uygulamalarında bitkiler dendrolojik özelliklerine göre ölçü (hacim), biçim, renk ve doku özellikleri dikkate alınarak 4 grupta incelenir. 


4. Soru

Peyzaj uygulamalarında bitkiler ölçüleri veya alanda kapladıkları hacimleri bakımından kaç grupta incelenirler?

Cevap

Yer örtücüler, çalılar ve ağaçlar olarak 3’e ayrılırlar. 


5. Soru

Peyzaj uygulamalarında kullanılan dış mekan bitkileri, biçim (form) yönünden kaç grupta incelenir?

Cevap

Genel olarak bir bitkinin formu, kalıtsal özelliklerin ve ekolojik koşulların etkisiyle ortaya çıkar. Bitki türleri farklı ekolojilerde farklı biçimler ortaya koyar. Örneğin, karaçam açık bir arazide yerden dallanırken, ormanlık bir alanda çıplak bir gövde üzerinde taç yapar. Ancak peyzaj uygulamalarında bitkilere insan eliyle şekil ve form verilir. Birtakım budama ve aşılama teknikleri kullanılarak bitkilerin dış görünüşlerinde değişiklikler yapılır. Peyzaj uygulamalarında kullanılan dış mekan bitkileri, biçim (form) yönünden 5 grupta incelenebilir


6. Soru

Peyzajda kullanılan bitkiler renklerine göre nasıl sınıflandırılırlar?

Cevap

Peyzajda kullanılan bitkiler renklerine göre  sıcak, nötr ve soğuk renkli olarak sınıflandırılırlar. 


7. Soru

Doku, gerek dokunma, gerekse görme duyumuzu etkileyen önemli bir özelliktir. bitkiler sahip oldukları doku yönünden kaça ayrılır?

Cevap

Bitkiler sahip oldukları doku yönünden; sık dokulu, yarı gevşek dokulu, gevşek dokulu bitkiler olarak ayrılırlar. 


8. Soru

Peyzaj uygulamalarında ençok kullanılan bitkiler hangileridir?

Cevap

Kapalı tohumlu bitkiler yeryüzündeki en gelişmiş ve en fazla türü bulunan bitki grubu olduklarından peyzaj uygulamalarında da ençok kullanılan bitkilerdir.


9. Soru

Bitkinin gövdesinde dal, yaprak, çiçek gibi yan organların çıktığı noktalara  verilen isim nedir?

Cevap

Bitkinin gövdesinde dal, yaprak, çiçek gibi yan organların çıktığı noktalara düğüm (nod) ismi verilir.


10. Soru

Peyzaj uygulamalarında kullanılan bitkileri tanımak, onlardan daha iyi yararlanmak için gövde yapılarının tanınması ve bilinmesi çok önemlidir. Buna göre gövde çeşitleri nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Gövdeleri topraküstünde olanlar ve gövdeleri toprakaltında olanlar olarak 2’ye ayrılır. 


11. Soru

Bitkilerin bazı organları, bitkinin özelliğine, ihtiyacına veya yaşadığı yerin özelliklerine göre alışılmış yapılarından çok farklı bir yapıya dönüşürler. Buna ne denir?

Cevap

Bitkilerin bazı organları, bitkinin özelliğine, ihtiyacına veya yaşadığı yerin özelliklerine göre alışılmış yapılarından çok farklı bir yapıya dönüşürler buna metamorfoz denir. 


12. Soru

Taşıdığı yaprakları güneşten en fazla yararlandırmak ve organik madde yapımında tam verim sağlayabilmek için gövdeler dallanır. Bitkilerde dallanma genel olarak kaç şekilde meydana gelir?

Cevap

Bitkilerde dallanma genel olarak iki şekilde meydana gelir; Lateral (Ana eksene bağlı yan dallar şeklinde) dallanma ve Çatalsı (Dikotomik-ikiye dallanma) dallanma. 


13. Soru

Kapalı tohumlu bitkilerde eşeyli üremeye yarayan ve bunun için uygun şekilde özelleşen yapılar taşıyan kısa sürgün veya büyümesi sınırlandırılmış yan dallara ne denir?

Cevap

Kapalı tohumlu bitkilerde eşeyli üremeye yarayan ve bunun için uygun şekilde özelleşen yapılar taşıyan kısa sürgün veya büyümesi sınırlandırılmış yan dallara çiçek denir. 


14. Soru

Bitkide döllenme olayı sonucunda oluşan tohum yapısına, çiçeğin ovaryumu, taç ve çanak yaprakları, çiçek tablası, çiçek sapı gibi bazı kısımlarının katılması ile meydana gelen yapıya ne isim verilir?

Cevap

Bitkide döllenme olayı sonucunda oluşan tohum yapısına, çiçeğin ovaryumu, taç ve çanak yaprakları, çiçek tablası, çiçek sapı gibi bazı kısımlarının katılması ile meydana gelen yapıya meyve denir. 


15. Soru

Bitki anatomisi ve morfolojinin amacı nedir?

Cevap

Bitki anatomisi ve morfolojinin amacı; bitkileri meydana getiren hücre, doku ve organlarının yapılarını inceleyerek onları daha ayrıntılı tanımak, gruplandırmak ve değerlendirmektir.


16. Soru

Bitkilerde, tohumun meyve yaprağı (karpel) ile her taraftan kapatıldığı bitkilere ne isim verilir? 

Cevap

Bitkilerde, tohumun meyve yaprağı (karpel) ile her taraftan kapatıldığı bitkilere kapalı tohumlu bitkiler denir. Örneğin elma, erik, fındık.


17. Soru

Bir bitkideki çiçeklerde hem erkek organ hem de dişi organ bulunursa böyle çiçekleri taşıyan bitkilere ne isim verilir?

Cevap

Bir bitkideki çiçeklerde hem erkek organ hem de dişi organ bulunursa böyle çiçekleri taşıyan bitkilere erdişi denir. Yani dişi erkek ayrımı olmayan, her iki cinsiyete sahip olan bitkiler. 


18. Soru

Çok miktarda yedek besin maddesi depolayan, toprak altında yatay olarak uzanan, yukarı doğru filizler, aşağıya doğru çok sayıda saçak kökleri olan, silindir biçimindeki bir toprak altı gövdelerine ne isim verilir?

Cevap

Çok miktarda yedek besin maddesi depolayan, toprak altında yatay olarak uzanan, yukarı doğru filizler, aşağıya doğru çok sayıda saçak kökleri olan, silindir biçimindeki bir toprak altı gövdelerine rizom denir.


19. Soru

Bitki tanımada önemli yapılardan biri de nedir? 

Cevap

Bitki tanımada önemli yapılardan biri de tohumdur.


20. Soru

Bitkide döllenme olayı sonucunda oluşan tohum yapısına, çiçeğin ovaryumu, taç ve çanak yaprakları, çiçek tablası, çiçek sapı gibi bazı kısımlarının katılması ile meydana gelen yapıya meyve denir. Meyveler morfolojik özelliklerine göre; basit, küme (agregat) ve bileşik olarak kaç grupta incelenirler?

Cevap

Meyveler morfolojik özelliklerine göre; basit, küme (agregat) ve bileşik olarak 3 grupta incelenirler;

Basit meyveler

Küme meyveler

Birleşik meyveler


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email