aofsoru.com

Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bitki Besleme Ve Bitki Fizyolojisi İlişkileri

1. Soru

Bitki Fizyolojisi nedir ?

Cevap

Tohumun çimlenmesinden başlayarak yeni tohumun oluşmasına değin süren devre boyunca bitkilerin bünyesinde meydana gelen çeşitli olayları inceleyen ve bunları fizik, kimya yasalarıyla açıklayan bilim dalına denir.


2. Soru

Yaşayan organizmaların bünyesinde % 60-95 bulunan madde nedir ?

Cevap

Yaşayan organizmaların bünyesinde % 60-95 kadar su bulunmakta, dinlenme halindeki tohumda bile bu oran %10-20’nin altına inmemektedir. Canlılığın en önemli işlevlerinin gerçekleştiği protoplazmada meydana gelen metabolik olaylar yani madde dönüşüm tepkimeleri suyun varlığıyla gerçekleşmektedir.


3. Soru

Dipol yapı nedir ?

Cevap

Su molekülünde oksijen atomunun iki yanında yer alan hidrojenlerin 103°- 106° (ortalama 104.5°) açı yapacak şekilde yerleşmesiyle dipol (polar, iki kutuplu) bir yapı oluşmuştur (Şekil 8.1). Atomların yerleşimindeki bu özel durum, elektriksel yük dağılımının molekülün bir tarafında pozitif (+), diğer tarafında negatif (-) yönden daha etkin olmasına yol açmıştır. Açıklanan bu özelliği suyun fiziksel ve kimyasal niteliklerini dikkate değer ölçüde ayrıcalıklı kılmaktadır.


4. Soru

Endotermik nedir ?

Cevap

Endotermik: Gerçekleşirken dışarıdan ısı formunda enerji alan işlem veya tepkimedir.


5. Soru

Ekzotermik nedir ?

Cevap

Ekzotermik: Gerçekleşirken dışarıya ısı formunda enerji salan işlem veya tepkimedir.


6. Soru

Farklı iki madde arasında var olan ve bu iki maddenin birbirine tutunmasını sağlayan çekim kuvvetine ne ad verilir ?

Cevap

Adhezyon: Farklı iki madde arasında var olan ve bu iki maddenin birbirine tutunmasını sağlayan çekim kuvvetidir.


7. Soru

Kinetik Kuram nedir ?

Cevap

Maddeyi temsil eden en küçük yapılar olan atom, molekül ya da iyon gibi parçacıkların mutlak sıfır (0°K veya -273°C) noktasının üzerinde belirli miktarlarda enerji yüklenerek, sürekli ve bağımsız hareket özelliği kazanmaları Kinetik Kuram adını almaktadır.


8. Soru

Diffüzyon nedir ?

Cevap

Diffüzyon, herhangi bir maddeye ait molekül, atom, iyon gibi parçacıkların ortamda dinamik bir denge kuruluncaya dek gelişi güzel hareketlerle, çeşitli yönlere gidip gelerek yayılmaları ve büyük konsantrasyona sahip alandan, küçük konsantrasyona sahip alana geçmeleridir.


9. Soru

Doğada ve yaşamsal olaylarda çözgen madde çoğunlukla nedir ?

Cevap

Doğada ve yaşamsal olaylarda çözgen madde çoğunlukla sudur. Sadece suyun geçmesine izin veren seçici geçirgen (yarı geçirgen, semipermeabl) bir zarla ayrılmış ortamın iki yanındaki çözeltilerde çözünmüş madde miktarları farklı oranlarda ise, su konsantrasyonları da farklı olacaktır.


10. Soru

Osmoz nedir ?

Cevap

Osmoz, sadece suya geçirgen olan, yani seçici geçirgen bir zarla ayrılmış ortamda, suyun konsantrasyonunun fazla olduğu yönden az olduğu yöne doğru, su potasiyellerini eşitleme eğilimiyle geçişidir şeklinde tanımlanabilmektedir.


11. Soru

İki çözeltinin osmotik basınçları birbirinden farklıysa nasıl adlandırılır ?

Cevap

İki çözeltinin osmotik basınçları birbir1erine eşit ise bunlara izotonik çözeltilerdenir. Eğer birbirinden farklıysa, osmotik basıncı yüksek olan hipertonik, düşük olan hipotonik sözcükleriyle isimlendirilir.


12. Soru

Jel yapıdaki kuru bir cisim sıvı ortamda bekletildiğinde ortaya nasıl bir sonuç çıkar ?

Cevap

Jel yapıdaki kuru bir cisim sıvı ortamda bekletildiğinde, sıvı molekülleri misellerin arasına girerek bunları birbirinden uzaklaştırır ve şişmeye yol açar


13. Soru

Tohumların şişmeye uygun özellik göstermesi ne için önemlidir ?

Cevap

Tohumların şişmeye uygun özellik göstermesi çimlenme aşamasında büyük ve yaşamsal bir önem taşımaktadır.


14. Soru

Birincil ve ikincil kök nedir ?

Cevap

Tohumun çimlenmesi birincil (primer) kök çıkışıyla başlar ve bu kök yerçekimi doğrultusunda, aşağıya doğru gelişir. Henüz toprak üstü organları belirmeden yan kökler oluşmaya başlar. Bunlara ikincil (sekonder) kökler denir. Daha sonra ikincil kökler de yan (lateral) kökler vermeye devam ederek kök sistemini oluştururlar.


15. Soru

Rizosfer nedir ?

Cevap

Karasal bitkilerin su ve mineral madde alınımında asal öneme sahip bulunan kök ucu çevresinde rizosfer adı verilen ve kökte gerçekleşen metabolizma olayları sonucunda işlevsellik kazanan özel bir yöre bulunmaktadır.


16. Soru

Ossilasyon hacmi nedir ?

Cevap

Katyonlar herhangi bir yüzeyde tutuluyorlarsa, tutulma gücüne bağlı olarak değişim gösteren bir hacim içinde sürekli titreşim halindedirler. Bu hacim ossilasyon hacmi adını alır.


17. Soru

Besin elementlerinin aktif (Metabolik) alınımı nedir ?

Cevap

Aktif alınım, metabolik etkinlikler sonucunda, enerji harcayarak, bünyeye iyonların alınması ve biriktirilmesidir.


18. Soru

Her bitki türünün uygun biçimde büyüme ve gelişmesi için ihtiyacı olan şey nedir ?

Cevap

Her bitki türünün uygun biçimde büyüme ve gelişmesi için optimum sıcaklıkdenilen belirli bir sıcaklık aralığına gereksinimi vardır. Optimum sıcaklığın alt ve üst sınırları dışında bitki strese girer ve büyümesi yavaşlar.


19. Soru

Bitkinin büyük çoğunluğu gözeneklerden (stoma) olmak üzere buhar halinde su kaybetmesine ne ad verilir ?

Cevap

Transpirasyon (Terleme):Bitkinin büyük çoğunluğu gözeneklerden (stoma) olmak üzere buhar halinde su kaybetmesidir.


20. Soru

Makro besin elementlerinde birbirini olumlu yönde etkileyen maddeler nelerdir ?

Cevap

Makro besin elementlerinden azot (N) ve fosfor (P) arasında çoğunlukla birbirini olumlu yönde etkileyen bir eğilim, yani sinergistik etki söz konusudur.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email