Tarım Ekonomisi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
Tarım Ürünlerinin Pazarlanması
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Pazarlama süreçlerinden olan zaman faydalılığı nedir?
Arzın yüksek olduğu dönem yerine (örneğin hasat dönemi), ürününün piyasadan çekildiği ya da uygun ekonomik koşulların sağlandığı zamana kadar depolandıktan sonra piyasaya sunulması ile fiyat avantajının sağlanmasıdır.
1950 öncesi pazarlama anlayışı ile 1950 sonrası pazarlama anlayışı arasında ne gibi farklılıklar vardır?
1950 öncesi ekonomik ve siyasi gelişmeler üretim-ürün merkezli anlayıştan, 1950 sonrasında insan ve tüketici haklarının önemsenmesi ile tüketici merkezli pazarlama anlayışlarına geçişler olmuştur. 1950 sonrasında çevre bilinci ve tüketici haklarına dikkat çekilmesi ile tüketici ve toplumsal fayda esaslı üretim ve pazarlama ön plana çıkmıştır. Bu süreçte, tarımda yeşil pazarlama, iyi tarım uygulamaları, organik ürün, çevre dostu üretim gibi birçok anlayış ve üretim teknikleri gündeme taşınmıştır.
Ürün yaşam eğrisinin ilk aşaması olan sunuş aşamasının başarılı olmasının önemi nedir?
Bu sürecin başarılı bir şekilde atlatılması, firma içi ve dışı faktörlerin iyi değerlendirilmesi, eksiklikler varsa ortadan kaldırılmasıyla olur. Ayrıca bu aşamada yüksek fiyat ve promosyon (pazarın kaymağını alma stratejisi), yüksek fiyat ve düşük promosyon (yavaş kaymak alma stratejisi), düşük fiyat ve yüksek promosyon, düşük fiyat ve promosyon gibi fiyat stratejilerinden hangisinin seçileceği de önemlidir.
Fiyatlandırmada hedefler nelerdir?
Pazarda kalmak, maksimum kâra ulaşmak, maksimum satışa ulaşmak, pazarın kaymağını almak ve ürün- kalite liderliğini yakalamak.
Pazarlama marjı nedir?
Pazarlama zincirinin her aşamasının nihai ağırlıklı ortalama satış fiyatından aldığı yüzdedir. Başka bir ifade ile marj, satış üzerinden belli bir marj oranı eklenmesi yada maliyet + kâr biçiminde uygulanır. Bu marj, ürünün bir aşamadan diğer bir aşamaya transferi için yapılan masrafları ve yapılan pazarlamadan kaynaklanan haklı bir kazanç sağlamayı içermektedir.
Pazarlama kanalında, ürünlerin bir aşamadan diğer aşamaya geçişi için yapılan aktivitelerle ilgili masraflara ne denir?
Pazarlama masrafları.
Pazarlama fonksiyonlarından yardımcı fonksiyonlar nelerdir?
- Hasat-Derim
- Dereceleme ve Standardizasyon,
- Ambalajlama ve Etiketleme
- Kalite Kontrol
- Taşıma
- Depolama
- Fiyat Oluşumu
- Riskten Korunma
- Muhasebe İşlerinin Yapılması
- Kayıt Tutulması
- Talep Yaratma
- Satış
Net pazarlama marjı nasıl hesaplanır?
Brüt pazarlama marjından, sabit masraflar ve vergilerin çıkartılıp varsa sübvansiyonların eklenmesi ile bulunur.
Tarım ürünleri pazarlamada işleme fonksiyonunun önemi nedir?
Ürünlerin taze kullanımı yerine, işlenecekse ilgili tesislerde yarı ya da tam mamul hale getirilme işlemidir. Nitekim tarım ürünlerinin bir kısmı doğrudan tüketilmekte, bir kısmı da işlenmektedir. İşleme fonksiyonu ile ürüne katma değer kazandırılmakta, üretimdeki fazlalık önlenebilmekte, ürün çeşitlendirmesi yapılabilmektedir.
Maliyeti üzerinden marj nasıl hesaplanır?
(Perakende fiyat-satın alma maliyeti) / satın alma maliyeti formülüyle hesaplanır.
Ürün yaşam eğrisinin ilk aşaması olan sunuş aşaması nedir?
Ürünün piyasaya yeni sunulduğu, satışların arttığı, ürün yeni ise rakiplerin olmadığı, tanıtım için promosyon masraflarının yüksek, kâr marjının düşük ve maliyetin yüksek olduğu süreçtir. Kâra geçiş noktası/başa baş noktasına kadar süren aşamada, bazısı bu noktaya gelmeden pazardan çekilir, bazıları bu noktaya çabuk ya da belli bir sürenin sonunda ulaşırlar.
Pazarlama süreçlerinden olan yer faydalılığı nedir?
Ürünün taşınarak üreticiden tüketici/kullanıcıya ulaştırılması, yani mekan değişikliğidir.
Pazarlama nedir?
Bir işletmenin ürünlerine olan talebi belirlemek, uyarmak, doyurmak, ürünleri ve hizmetleri hazır bulundurarak talebi karşılamak ve kâr elde etmek üzere yapılan işletme faaliyetleridir.
Günümüzdeki pazarlama anlayışının hedefleri nelerdir?
Günümüzde küreselleşme çabaları ile ilişkilendirilen global pazarlama anlayışı geçerlidir. Bu süreçte, tüketici istek ve gereksinimlerini gidermeye odaklanıldığı, pazarlama stratejileri (pazarlama karması, pazarlama bileşenleri) ve toplumsal sorumluluk-faydanın araç olarak kullanıldığı-benimsendiği, tüketicinin tatmin edilmesi ile kâr sağlamanın hedeflendiği görülmektedir.
Pazarlama stratejilerini oluşturan ürün, fiyat, dağıtım ve promosyon unsurlarının önemi nedir?
Pazarda kalıcı olma ve başarıda geliştirilen stratejiler önem taşımakta ve birbirini doğrudan etkilemektedirler. Yanlış kararlar firmayı olumsuz yönde etkiler. Ürün piyasalarında rekabet ve tüketici beklentilerinin artması üreticilerin pazarlama stratejilerinde farklılık yaratmalarına ve sürekli arayış içinde olmalarına yol aç- maktadır. Alınan yanlış kararlar firmayı olumsuz yöne sürükleyebilir. Ürün piyasalarında rekabet ve tüketici beklentilerinin artması, üreticilerin pazarlama stratejilerinde farklılık yaratmalarına ve sürekli arayış içinde olmalarına yol açmaktadır. Bu nedenle pazarlama stratejilerini oluşturan bu dört unsur önemlidir.
Tarım ürünleri ve pazarlamasını önemli kılan unsurlar nelerdir?
Doğal kaynakların eşit paylaşılmaması, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, küreselleşme çabaları ve artan rekabet, gıda güvenliği talebi ve tüketici bilincinin yükselişi tarım ürünleri ve pazarlanmasını önemli kılmaktadır.
Pazarlama stratejilerinin unsurları nelerdir?
Pazarlama stratejileri ürün, fiyat, dağıtım ve promosyon unsurlarından oluşmaktadır.
Ürün yaşam eğrisinin ikinci aşaması olan büyüme aşaması nedir?
Başabaş noktasından başlayıp, olgunluk dönemine kadar sürer. Satış ve kârın arttığı, rakip ürünlerin yavaş yavaş pazara girdiği bir dönemdir. Maliyeti azaltıcı önlemler alınması, ürünün yapısının ve kullanım alanlarının artırılması, rekabete göre fiyat politikasının gözden geçirilmesi söz konusu olabilir
Mutlak pazarlama marj nedir?
Pazarlama zincirinde iki aşamadaki fiyatların farkıdır.
Pazarlama fonksiyonlarından ana fonksiyonlar nelerdir?
- Toplama
- İşleme
- Dağıtım
Ürün yaşam eğrisinin üçüncü aşaması olan olgunluk aşaması nedir?
Satış ve rekabetin en üst düzeye çıktığı ve rakip ürünlere bağlı olarak kârda azalmaların görüldüğü dönemdir. Bu dönemde farklı gelir gruplarından tüketicilerin talebi olduğu için, firmalar bu dönemi uzun tutmaya çalışırlar. Ürün farklılaştırması ve yeni pazar arayışlarının geliştirilmesi firmalara alternatif fırsatlar sağlar.
İşletmelerin pazara sundukları ya da sunacakları ürünle ilgili tanıtım, bilgilendirme ve hatırlatma amaçlı yaptıkları çalışmalar pazarlamada yardımcı fonksiyonlardan hangisi içerisinde yer alır?
Talep yaratma.
Fiyatlandırmada dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Fiyatlandırmada; maliyetler, ikame ürün fiyatları, hedef tüketicilerin gelir düzeyleri ve yaratılmak istenen imaj gibi birçok unsur ön plana çıkmaktadır. Fiyatlandırmada, öncelikle maliyetin ortaya konulması, sonrasında da diğer unsurlara bağlı olarak fiyatın oluşturulması söz konusudur. Hedef kitlenin demografik yapısı, beklentileri ve oluşturulmak istenen ürün imajı, fiyatların düzeyini etkilemektedir. Yanlış fiyat belirlenmesi firmaların faaliyetleri üzerine baskı yapabilir. Bu nedenle ürün özellikleri ve fiyat ilişkisi iyi kurulmalı ve tanıtımda iyi anlatılmalıdır.
Brüt pazarlama marjı nedir?
Mutlak pazarlama marjının, pazarlanan üretim miktarı ile çarpımıdır.
Pazarlama marjı nedir? Açıklayınız.
Pazarlama marjı, pazarlama zincirinin her aşamasının nihai ağırlıklı ortalama satış fiyatından aldığı yüzdedir. Başka bir ifade ile marj, satış üzerinden belli bir marj oranı eklenmesi ya da maliyet + kar biçiminde uygulanır.
Oransal pazarlama marjı nedir?
Mutlak pazarlama marjının ürün alış fiyatına oranıdır.
Tarım ürünlerinde hasat-derim zamanın doğru belirlenmesinin önemi nedir?
Tarım ürünlerinin çabuk bozulabilir ve hassas ürünler olması nedeniyle, ürünlerin taşınma, depolanma, alıcıya ulaşım süresi hasat zamanı üzerine etkide bulunur. Bu nedenle ürünlerin zamanından önce ya da sonra hasat edilmesi arzulanmaz. Ürünlerin pazarda değer bulabilmesi, hasat olgunluğunun iyi belirlenmesine bağlıdır.
Pazarlama fonksiyonları ne demektir?
Pazarda ürünün tüketiciye ulaştırılma sürecinde ürünle ilgili gerçekleştirilen birçok faaliyete pazarlama fonksiyonları ya da hizmetleri denilir. Bu fonksiyonlar üretici ya da aracılar tarafından yerine getirilir.
Pazarlamada ambalajlama ve etiketleme niçin yapılır?
Ambalajlama, ürünlerin korunma, tutundurma, fiyatlandırma, depolama ve taşınması amacıyla yapılmaktadır. Süpermarketlerin yaygınlaşması ve buna bağlı olarak self servislerin kabul görmesi, ticaretin hızlanması, tüketicilerin ürün güvenliğini önemsemesi, raf ömrü ve ürün hakkında bilgi isteklerinin çoğalması, ambalaj talebini etkilemiştir. Etiketleme; ürün ve üretici firma hakkında yasalarca belirlenen bilgilerin ambalaj üzerine yazılmasıdır. Örneğin ürün adı, fiyatı, gramajı, içeriği, üretim ve son kullanım tarihleri, üretici firma adı adresi, varsa çeşitli kalite belgelerinin logosu gibi.
Pazarlama kanalı nedir?
Ürünlerin mülkiyetinin el değiştirdiği ve üretici ile tüketici arasında geçirdiği aşamaları içeren süreç, pazarlama kanalı olarak adlandırılmaktadır.
Dağıtım stratejisi hakkında kısaca bilgi veriniz.
Dağıtım stratejisi, ürünlerin hangi yolla tüketici/kullanıcılara ulaştırılacağını içermektedir. Dağıtım kanalının yapısı ürünün özelliğine, üretici ve tüketici bölgenin uzaklığına, ürünün işlenme düzeyine ve pazarlama organizasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Dağıtım kanalının kısa olması üretici ve tüketici arasındaki aracı sayısının azlığına ya da etkili üretici örgütleri ya da kurumların varlığına işaret etmektedir.
Tarım ürünlerinde dereceleme ve standardizasyon ne anlama gelir?
Ürünlerin belirli özelliklerinin bir örnek haline getirilmesidir. Derecelemede firmalar pazara sundukları ürünleri kendi bünyelerinde bazı derece özelliklerine göre sınıflandırmaktadırlar. Standardizasyon, bir ürünün ileri sürülen gerçek değerini ölçmeye ve anlamaya yarayacak nitelik ve maddelerin belirlenerek, ürünün ve ambalajının bir örnek haline getirilmesidir.
Pazarlama ve faydalılık terimlerini açıklayınız.
Pazarlama: Bir işletmenin ürünlerine olan talebi belirlemek, uyarmak, doyurmak, ürünleri ve hizmetleri hazır bulundurarak talebi karşılamak ve kar elde etmek üzere yapılan işletme faaliyetleridir.
Faydalılık: Hedef kitlede yaratılan olumlu etkidir.
Tarım ürünleri pazarlama kanalları nelerdir?
Özel firmalar, kamu niteliğindeki kurumlar, ticaret borsaları, toptancı halleri, üreticiler, toptancı, perakendeci, kooperatif ve üretici birlikleri.
Satış fiyatı üzerinden marj nasıl hesaplanır?
(Perakende Fiyat - Satın alma Maliyeti) / Perakende Fiyat formülüyle hesaplanır.
Aracılar yoluyla pazarlama sistemlerinde hangi pazarlama kanalları yer alır?
Farklı özellikteki aracılar, sözleşmeli tarım, üretici birlikleri, ihracatçı birlikleri, kooperatifler, toptancı haller, semt pazarları, organik ürün pazarı, açık toptan satış merkezleri ve büyük perakendeciler yer almaktadır.
Promosyon stratejisi kullanılan yöntemler nelerdir?
Reklam, satışı özendirme, halkla ilişkiler ve kişisel satış olarak dört yöntemle yürütülmektedir. Promosyon çalışmalarında hangi yöntemin kullanılacağı pazar yapısı, ürün özellikleri, maliyetler, bulunulan ürün yaşam eğrisi aşamasına göre belirlenir.
Tarım ürünlerinde depolama fonksiyonunun fiyat açısından önemi nedir?
Depolama, ürünlerin zaman faydalılığını sağlayan bir fonksiyondur. Tarım ürünlerinin tüketime sunulana kadar muhafazası hayati önem taşır. Pazarda ürünlerin bol olduğu dönem (fiyat düşüktür) yerine, ürünün azaldığı ileriki süreçte (fiyat yüksektir) satılmak üzere depolanmasıdır. Böylece ürünün depolanması ile fiyat avantajı sağlanabilir.
Pazarlama fonksiyonlarını sınıflandırınız.
- Ana fonksiyonlar
- Toplama
- İşleme
- Dağıtım
- Yardımcı fonksiyonlar
- Hasat-Derim
- Dereceleme ve Standardizasyon,
- Ambalajlama ve Etiketleme
- Kalite Kontrol
- Taşıma
- Depolama
- Fiyat Oluşumu
- Riskten Korunma
- Muhasebe İşlerinin Yapılması
- Kayıt Tutulması
- Talep Yaratma
- Satış
Pazarlama masraflarını oluşturan unsurlar nelerdir?
- Ürün hazırlama ve paketleme masrafı
- Satış masrafı
- Taşıma masrafı
- Ürün kayıpları
- Depolama masrafı
- İşleme masrafı
- Finans masrafı
- Ücret, komisyon ve çeşitli ödemeler
Satış fiyatı üzerinden marj hesaplamasını nasıl yapılır, yazınız.
Satış fiyatı üzerinden % marj:
= (Perakende Fiyat-Satın alma Maliyeti) / Perakende Fiyat
= (PF-SM)/PF
Pazarlamanın yardımcı fonksiyonlarından biri olan dereceleme ve standardizasyon hakkında bilgi veriniz.
Dereceleme ve standardizasyon, ürünlerin belirli özelliklerinin bir örnek haline getirilmesidir. Derecelemede firmalar pazara sundukları ürünleri kendi bünyelerinde bazı derece özelliklerine göre sınıflandırmaktadırlar. Standardizasyon, bir ürünün ileri sürülen gerçek değerini ölçmeye ve anlamaya yarayacak nitelik ve maddelerin belirlenerek, ürünün ve ambalajının bir örnek
haline getirilmesidir.
Tarımsal ürün pazarlamasında bordların Türkiye'deki durumları hakkında bilgi veriniz.
Dünyada narenciye, kahve, çay, süt gibi birçok tarımsal ürün pazarlamasında
görülen bordlar Türkiye’de bulunmamaktadır. Bazı ülkelerin (Örn. AB rekabet politikalarına göre, ilgili ürünün piyasasındaki tüm paydaşların katılımını zorunlu kılması ve ürün piyasasıyla ilgili her türlü kararı bordun vermesi nedeniyle pazarlama bordu oluşumunun, serbest rekabet koşullarına uymadığı bilinmektedir. Bu gerekçe ile, Türkiye’de yumurta ve tavuk etinde oluşturulması düşünülen bord çalışması sonuçlanamamıştır.
1980 sonrası tarımda özelleştirmelerin uygulanması pazarlama kanallarında nasıl bir değişikliğe yol açmıştır?
Destekleme alımı yoluyla birçok tarım ürü- nünün kooperatif ve kamu kurumları tarafından alım-satımı yapılırken, özelleştirilme ve özel sektörün bazı ürün piyasalarına girmesi ile pazarlama sistemi değişime uğramıştır. Tarımsal ürün piyasalarında Toprak Mahsülleri Ofisi, Et ve Balık Kurumu A.Ş, Süt Endüstrisi Kurumu ve Çay-kur gibi kurumların tümden ya da bir kısmının özelleştirilmesi ya da yapısal değişimler geçirmeleriyle piyasadaki rolleri değişmiştir. Nitekim TMO yaptığı destekleme alımları ile buğday başta olmak üzere tahıl piyasalarındaki en önemli aktör olmuştur. Destekleme alımları 2001 yılında sona ermiş ve bu tarihten sonra TMO tarafından yapılan alımlar müdahale alımlarına dönüşmüştür. Bununla birlikte, Ofis alım yaptığı ürünlerde halen konumunu korumakta ve piyasayı yönlendirmektedir.
Toptancı hallerinin pazardaki aktörler arasında rekabeti etkilemesinin nedeni nedir?
Toptancı halleri, çoğunlukla komisyoncuların faaliyet gösterdiği toptan pazarlardır. Üretilen yaş meyve ve sebzenin yaklaşık % 20-30’u hallerde işlem görmektedir. Yaş meyve ve sebzenin hallerde düşük düzeylerde işlem görmesi özellikle tüketici fiyatlarının oluşumunda sorunlar yaratmakta ve pazardaki aktörler arasında rekabeti etkilemektedir.
Aracılar yoluyla pazarlama sistemleri nelerdir?
Çeşitli aracı ya da kurum-kuruluşların yer aldığı dağıtım kanalı yapısı “aracılar yoluyla pazarlama sistemleri” olarak isimlendirilmiştir. Bu sistemde; farklı özellikteki aracılar, sözleşmeli tarım, üretici birlikleri, ihracatçı birlikleri, kooperatifler, toptancı haller, semt pazarları, organik ürün pazarı, açık toptan satış merkezleri ve büyük perakendeciler yer almaktadır.
Tarım ürünleri piyasalarında ticaret borsalarının yeri hakkında bilgi veriniz.
Ticaret borsaları, kotasyonunda bulunan tarımsal ürünlerin, arz ve talebe göre oluşan fiyattan alınıp satıldığı, satışların tescil edildiği ve oluşan fiyatın kamuoyuna açıklandığı noktalarıdır. Borsalarda işlem gören ürünler toplam üretimin ancak % 20’si kadardır.
Ürün yaşam eğrisi nedir? Hangi aşamalardan oluşur?
Piyasadaki değişimler dikkate alındığında, tüketici beklentilerine yönelik ürünü piyasaya sunmak ve ürünlerin piyasada kalma süresini ifade eden ürün yaşam eğrisinin durumu önem kazanmaktadır. Sunuş, büyüme, olgunluk ve düşüş aşamalarından oluşan ürün yaşam eğrisi satış grafiğinden ibarettir.
Pazarlamanın ana fonksiyonları nelerdir? Kısaca açıklayınız.
Pazarlamanın ana fonksiyonları;
- Toplama: Ürünlerin üretim noktalarından alınarak satış ya da işlenme amacıyla biraraya getirilmesi fonksiyonudur.
- İşleme: Ürünlerin taze kullanımı yerine, işlenecekse ilgili tesislerde yarı ya da tam mamül hale getirilme işlemidir.
- Dağıtım: Ürünlerin kullanıcı/tüketicilere ulaştırılmasındaki yolları içermektedir.
Mutlak pazarlama marjının, pazarlanan üretim miktarı ile çarpımına ne denir?
Brüt pazarlama marjı.
Dağıtım stratejisinde kanal seçiminin önemi nedir?
Dağıtım kanalının yapısı ürünün özelliğine, üretici ve tüketici bölgenin uzaklığına, ürünün işlenme düzeyine ve pazarlama organizasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Dağıtım kanalının kısa olması üretici ve tüketici arasındaki aracı sayısının azlığına ya da etkili üretici örgütleri ya da kurumların varlığına işaret etmektedir. Dağıtım stratejisinde, en doğru kanalın seçimi ile ürünlerin istenen zaman ve yerde bulundurulmasına olanak sağlanmalıdır. Kanal seçimi alternatiflerin satışlar, maliyet ve kârlılık gibi ekonomik kriterlere göre kıyaslanması ile belirlenmelidir.
Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında yenilikçi stratejilere neden gereksinim artmıştır?
Küresel rekabet açısından pazarlama olanaklarını genişletmek ve pazarda farklılık yaratılması yeşil pazarlama, geleneksel ürünlerin coğrafi işaretleme ile, organik ürün potansiyeli ve İyi Tarım Uygulamalarının (ITU) geliştirilmesi, kalite belgeli üretim uygulamak, çeşitli avantajları olan e-ticaretin yaygınlaşması, e-ticaret ve pazarlamaya yönelik verilen desteklerin çiftçi boyutunda yaygınlaşması, market markalı ürünlerin taraflara yararı dikkate alındığında, yenilikçi stratejiler gerekmektedir.
Günümüzde benimsenen pazarlama anlayışını kısaca açıklayınız.
Günümüzde ise küreselleşme çabaları ile ilişkilendirilen global pazarlama anlayışı geçerlidir. Bu süreçte, tüketici istek ve gereksinimlerini gidermeye odaklanıldığı, pazarlama stratejileri (pazarlama karması, pazarlama bileşenleri) ve toplumsal sorumluluk-faydanın araç olarak kullanıldığı-benimsendiği, tüketicinin tatmin edilmesi ile kar sağlamanın hedeflendiği görülmektedir.
Tarım ürünleri piyasalarında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar nelerdir?
Tarım ürünleri piyasalarında özel firmalar, kamu niteliğindeki kurumları, ticaret borsaları, toptancı haller, üreticiler, toptancı, perakendeci, kooperatif ve üretici birlikleri faaliyet göstermektedir.
Pazarlama masraflarını oluşturan unsurlar nelerdir?
- Ürün hazırlama ve paketleme masrafı
- Satış masrafı
- Taşıma masrafı
- Ürün kayıpları
- Depolama masrafı
- İşleme masrafı
- Finans masrafı
- Ücret,komisyon ve çeşitli ödemeler
Promosyon nedir? Açıklayınız.
Promosyon stratejisi, firmanın pazara sunduğu ürün/hizmeti hedef kitlelere tanıtmak için yaptığı faaliyetleri içeren bir süreçtir. Promosyonda bilgilendirme, hatırlatma ve ikna etme söz konusudur.
Promosyon; reklam, satışı özendirme, halkla ilişkiler ve kişisel satış olarak dört
yöntemle yürütülmektedir. Promosyon çalışmalarında hangi yöntemin kullanılacağı pazar yapısı, ürün özellikleri, maliyetler, bulunulan ürün yaşam eğrisi aşamasına göre belirlenir.
Tarım ürünlerinin pazarlama kanallarından biri olan toptancı halleri hakkında bilgi veriniz.
Toptancı halleri, özellikle yaş meyve ve sebze pazarlamasında önem taşımaktadır. Toptancı haller için, 11.03.2010 tarih ve 5957 sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” geçerlidir. Toptancı halleri, çoğunlukla komisyoncuların faaliyet gösterdiği toptan pazarlardır.
Ürün yaşam eğrisinin dördüncü aşaması olan düşüş aşaması nedir?
Satışların ve kârın düştüğü, maliyetlerin arttığı alan olup, zarara geçiş noktasına kadar sürmektedir. Bu dönemde firma, pazardaki rekabet gücüne göre pazardan çekilmeyi ya da faaliyetini sürdürmeyi tercih eder. Eğer ürün pazardan çekilecekse fiyat indirimleri ile stokları eritmeyi ya da pazarda kalmayı tercih ederse belirli satış noktalarını seçer, tutundurma faaliyetlerini azaltır, yeni ürün arayışlarına hız verebilir. Yeni ürün geliştirmede tüketicilerin benimseme eğilimleri iyi izlenmelidir. Nitekim tüketiciler yenilikçiler, erken benimseyenler, erken çoğunluk, geç çoğunluk ve benimsemeyenler olarak benimseme eğilimlerine sahiptirler. Hedef pazarda bu eğilimlerin yapısının araştırılması firmalara çeşitli ipuçları verecektir.
Kotasyonunda bulunan tarımsal ürünlerin, arz ve talebe göre oluşan fiyattan alınıp satıldığı, satışların tescil edildiği ve oluşan fiyatın kamuoyuna açıklandığı noktalara ne denir?
Ticaret borsaları
Pazarlama anlayışında ne zamandan itibaren amaç toplumsal tatminden doğan kar olmaya başlamıştır?
1980 ve sonrası
Maliyet üzerinden marj hesabı nasıl yapılır?
Marjlar, yüzdelerle ifade edilir, marj yüzdelerinin hesabında maliyet ve satış fiyatının yüzdesi olarak hesaplanır.
Maliyeti üzerinden marj:
Bu marj, alışkanlık ve hesaplama kolaylığı nedeniyle yapılmaktadır.
Maliyet biliniyorsa, Maliyet üzerinden % marj:
= (Perakende fiyat-satın alma maliyeti) / satın alma maliyeti
= (PF-SM)/SM
Pazarlamada fiyat oluşumu hangi durumlardan etkilenir? Açıklayınız.
Fiyat oluşumu ürünün pazarlama yapısına, piyasa şekline bağlı olarak değişir. Pazarda etkili bir organizasyon ya da oligopol/düopol gibi farklı piyasalarda sınırlı sayıdaki firmalar fiyat oluşumunu yönlendirir ya da fiyatlar serbest rekabetin olduğu piyasalarda arz ve talebe göre şekillenir.
Pazarlama fonksiyonlarından biri olan satış fanksiyonunu açıklayınız.
Satış, ürünün mülkiyet faydalılığını sağlayan fonksiyondur. Pazarda ürünün el değiştirdiği her noktada bu fonksiyon yerine getirilmektedir. İnternet üzerinden satış tekniğinin geliştirilmesi ile fonksiyon, başka bir boyuta, sanal ortama taşınmıştır.