İletişim Sosyolojisi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
İletişim Sosyolojisinde Tanımlar Ve Kavramlar
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Belli bir coğrafyada ve belirli bir zaman diliminde bir grup, topluluk veya toplumda insanlar arasında duygu, düşünce, bilgi, deneyimlerin aktarım ve paylaşılma sürecine ne denir?
Belli bir coğrafyada ve belirli bir zaman diliminde bir grup, topluluk veya toplumda insanlar arasında duygu, düşünce, bilgi, deneyimlerin aktarım ve paylaşılma sürecine iletişim denir.
İlk iletişim alanında çalışmalar hangi yüzyılda ve nerede yapılmaya başlanır?
İlk iletişim alanında çalışmalar 20. Yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri ardından da Kanada’da yapılmaya başlanır.
Mutlu, İletişim Sözlüğü'nde kaynağı ne şekilde tanımlar, açıklayınız?
İletişim Sözlüğü’nde kaynak şöyle tanımlanır: “Bir iletişim etkinliğinde kaynağı konuşan, yazan ya da bir hareket yapan bir birey ya da bir reklam politikası formüle eden bir grup ya da bir sorunu çözen bir bilgisayar olabilir” (Mutlu, 1994).
İletişim sürecinde duygu ve düşüncelerin paylaşılması için üretilen sözel, görsel ve görsel-işitsel somut üretimlere ne denir?
İletişim sürecinde duygu ve düşüncelerin paylaşılması için üretilen sözel, görsel ve görsel-işitsel somut üretimlere ileti/mesaj denir.
Radyo dalgaları, ses telleri, sinir sistemi, ses dalgaları iletişimin ögelerinden hangisinin birer işlevini görmektedir, belirtiniz?
Radyo dalgaları, ses telleri, sinir sistemi, ses dalgaları vb. birer kanal işlevi görmektedir.
İletişim sürecinin ögelerinden olan araç için hangi örnekler verilebilir, belirtiniz?
Sesin iletimini sağlayan cep telefonları, düşüncelerin geniş insan toplulukları tarafından okunmasını sağlayan kitap, görüntü ve ses kanallarıyla televizyon, fotoğraf, radyo gibi.
Pierce göstergeleri kaça ayırır, belirtiniz?
Pierce göstergeleri üçe ayırır: Görüntüsel gösterge, belirtisel gösterge ve simge.
Bir şeyi temsil eden ama onunla doğal bir ilişkisi olmayan sembole ne denir?
Simge.
Saussure, göstergelerin kodlar içinde kaç şekilde düzenlendiğini belirtmektedir?
Saussure, göstergelerin kodlar içinde iki şekilde düzenlendiğini belirtir (Fiske, 1996): Bunlar paradigmalar ve dizimlerdir.
İnsan için “zoon politikon” nitelemesini yapan ve siyasal sistemler, ortak yapılar, gruplar halinde yaşayan sosyal hayvan olarak tanımlayan düşünür kimdir?
Aristoteles
Dil ile söz arasında ayrımı yapan ilk düşünür kimdir?
Saussure
Dilin insanın duygusal dünyasındaki belli seslerden kaynaklandığını öne süren ilk düşünür kimdir?
Eski Yunan düşünürlerinden Demokritos'tur.
Teknolojik determinizm için hangi öncü isimlerden söz edilebilir, belirtiniz?
Bu görüşün öncü isimleri Kanadalı iletişimbilimci Harold Innis ve Marshall McLuhan’dır.
McLuhan insanlık tarihini kaç döneme ayırır, belirtiniz?
McLuhan insanlık tarihini dört döneme ayırır. Bir dönemden diğerine geçiş iletişim teknolojisindeki değişimden önemli oranda etkilenmiştir:
- Kabile Çağı
- Edebiyat Çağı
- Basım Çağı
- Elektronik Çağ
Kabile çağını değiştiren buluş hangisidir?
Kabile çağını değiştiren buluş fonetik (sescil) alfabenin bulunuşudur.
İlk düzenli iletişim sistemi kimler tarafından ve hangi yıllar arasında kullanılmıştır?
İlk düzenli iletişim sistemi gelişken bir yol ağına sahip olan Ahamenidler tarafından M.Ö. 490-425 yılları arasında kullanılmıştır.
Ulaşıma dayalı haberleşme modelinden, iletişime dayalı haberleşme modeline geçilmesine olanak sağlayan icat hangisidir?
Telgraf.
19 yüzyılın ikinci yarısında fikir gazeteciliği ve magazin haberciliği olmak üzere belirginleşen iki modeli açıklayınız?
Fikir gazeteleri: Siyaset ve ekonomi haberciliği ile iş dünyasına hitap eder.
Magazin gazeteciliği: Genişleyen işçi sınıfının dramatik, şaşırtıcı ve gündelik yaşamına yönelir.
İletişimbilimci Marshall McLuhan'a göre küresel köy nedir, açıklayınız?
İletişimbilimci Marshall McLuhan elektronik medya tüm dünyayı sosyal, politik ve kültürel olarak ortak bir sisteme bağladığını öne sürer; dünyanın geldiği bu yeni düzenin adını da küresel köy olarak ifade eder.
Teknoloji, toplum ve küreselleşme eksenli yaklaşımını ağ toplumu (the network society) kavramı ile ifade eden düşünür kimdir?
Castells.
Ağ toplumun olumsuz boyutlarını açıklayınız?
Ağ toplumun olumsuz boyutları: Web 2.0’ın sağladığı öne sürülen katılımcılığın tamamen sözde olduğu, demokratikleşme ve özgürleştirme değil, aksine bir pazarlama ideolojisi olmakla eleştirilir; çünkü Google, Facebook gibi büyük şirketler, gerçekte bizatihi kullanıcılarının kendilerinin kitlesel olarak yönettiği ve egemenlik kurduğu bir mecraya sahiptir; üretici firmalar da bu kitlenin özelliklerini bilerek, onlara yönelik üretim yapma ve bu kitlenin niteliklerine uygun pazarlama tekniklerini kullanmak ister. İşte bu noktada sosyal medya şirketleri, her ne kadar kitlesel bir üretim yapılsa da, kullanıcıların kişisel bilgilerine sahiptir; ellerindeki bu bilgileri ekonomik gelire dönüştürme konusunda önemli bir gücü elinde bulundurur.