Siyaset Sosyolojisi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
Siyaset Sosyolojisinin Konusu, Gelişimi Ve Metodu
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Sosyolojik paradigmanın esas odağı nedir? itibariyle, sosyal yapıların, ilişkilerin dış yüzüne değil, bunun ardında yatan belirleyicilerine eğilmeyi odak alır.
Sosyolojik paradigma esas itibariyle, sosyal yapıların, ilişkilerin dış yüzüne değil, bunun ardında yatan belirleyicilerine eğilmeyi odak alır.
Sosyal bilimde paradigmanın esas amacı nedir? sosyal bağlamdaki sembolik dönüşün ve gerçekliğin kurgulanmasının niteliğini belirlemektir.
Sosyal bilimde paradigmanın esas amacı, sosyal bağlamdaki sembolik dönüşün ve gerçekliğin kurgulanmasının niteliğini belirlemektir.
Genel olarak siyaset olgusunu ele alan modern sosyolojik araştırmaların ortaya çıkışı hangi döneme denk gelmektedir?
Bu süreç İkinci Dünya Savaşı sonrasına denk gelmektedir.
toplumsal gerçekliğin, mahiyeti itibariyle doğal gerçeklikten farklı olduğunu savunan sosyal bilim anlayışı hangisidir?
Yorumsamacı sosyal bilim anlayışına göre, toplumsal gerçeklik mahiyeti itibariyle doğal gerçeklikten farklıdır.
Sosyal bilimciler, esasında toplumsal gerçekliğin bir bütün ama parçalı bir bütün olduğunu kabul etseler de; son tahlilde bütünün, parçalarının toplamından fazla bir şey olduğuna dikkat çekmişler ve bir olgunun hakkıyla incelemesinin bu gerçeği göz önünde tutmaya bağlı olduğunu söylemişlerdir. Nitekim, siyaset olgusunun incelemesinde de etkisini gösteren böyle bir kavrayış; siyasetin farklı üç katmanda gözüken parçalar olmasının, aslında o parçaların bir bütün içine oturtularak anlaşılmasını önlememesi gerektiğini vurgulamışlardır. Buna göre, siyaseti gözleyebileceğimiz katmanlar nelerdir?
• Siyasetin toplumsal kökleri
• Siyasetin yapısı veya siyasal süreç
• Siyasetin toplum ve kültür üzerindeki etkileri
Siyasetin toplumsal köklerinin temel araştırma alanları nelerdir?
Bu kategorideki inceleme alanları; “topluluk iktidarı”, “siyasal katılımın mevcut toplumsal temelleri”, “siyasal davranışın toplumsal ve psikolojik boyutları” ile “toplumsal ve siyasal değişmenin kaynakları”dır.
1968’de düzenlenen üçüncü konferans, Siyaset Sosyolojisine ilişkin uzmanlık konularının belirlenmesi bakımından ayrı bir öneme sahip olmuştur. Nitekim bu konferansta “Siyaset Sosyolojisi Komitesi” içinde beş ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu grupların uzmanlık alanları nelerdir?
Karşılaştırmalı seçmen davranışı, Karşılaştırmalı öğrenci siyaseti, Karşılaştırmalı ulus kurma süreci, Silahlı kuvvetler ve toplum, Karşılaştırmalı topluluk incelemeleri.
Hem Marx’ta hem diğerlerinde “Devlet mi toplumu biçimlendirir, toplum mu devleti?” tartışması, Seymour Martin Lipset tarafından neden yanlış bir tartışma olarak nitelendirilmiştir?
Seymour Martin Lipset’e göre; sanki devletle toplum birbirinden bağımsız iki organmış gibi ele alındığından yanlış bir soru üzerine oturtulmuş bir tartışmadır.
Siyaset sosyolojisinin ABD’de gelişmesinde bazı kurumsal etkenlerin de katkısı olmuştur. Bunlardan önde gelenleri nelerdir?
“Uluslararası Sosyoloji Derneği” (The International Sociological Association- ISA) 1950’lerde “Araştırma Komiteleri” (Research Committees) oluşturmuş; “Siyasetin Sosyolojisi Komitesi” (The Committee on Political Sociology) ISA’nın bu girişimi doğrultusunda ortaya çıkmıştır.
Türkiye’de sosyal bilim çalışmalarının gelişim çizgisi çok eskilere uzanmamaktadır. Zira, başlangıçta ortaya çıkan toplumsal felsefecilik, Avrupa’dakine benzer şekilde, olgulara yönelik incelemeler yapılmasını geciktirmiştir. Kısmen de olsa verilere dayanan bir sosyal olgudan bahsedebilmek için temel almamız gereken düşünürümüz kimdir?
Ziya Gökalp’in çalışmalarının temel alınması gerektiği bugün yaygın olarak bilinmektedir.
Sembolik toplum kavramlaştırmasının temel argümanı nedir?
Sembolik toplum kavramlaştırmasında, toplumsal hayatı oluşturan ilişkiler ağı sembolik nitelik taşır ve toplum üyelerinin eylemleri ancak sembolik bir bütünlük içinde yer aldığı zaman anlam kazanır.
Sosyal ve siyasal düşünce tarihinde toplum kavramlaştırmaları kaç temel kategoriye ayrılır?
İki temel kategoriye ayrılır, bunlar:
• Doğal toplum kavramlaştırması
• Sembolik toplum kavramlaştırması
Doğal toplum kavramlaştırmasının temel argümanı nedir?
Doğal toplum kavramlaştırması, toplumsal hayatın dayandığı ilişkiler ağının, doğal dürtü ve zorunluluklar üzerine inşa olduğunu ileri sürer.
Yürütme, yasama ve yargı erklerinin iktidarın yapısının, oluşumunun ve dağılımının ne şekilde etkilediğinin incelendiği kategori hangisidir?
İktidarın siyasal kaynakları ile ilgilenme, siyasetin yapısı veya siyasal süreç kategorisine dahildir ve yürütme, yasama ve yargı erklerinin iktidarın yapısının, oluşumunun ve dağılımının ne şekilde etkilediğinin incelendiği kategoridir.
Siyaset Sosyolojisinin hem Sosyoloji, hem Siyaset Bilimi ile ilişki halinde görünmesi, söz konusu iki disiplin arasındaki sınırı muğlak kılmaktadır. Bu durum Siyaset Sosyolojisinin hangi özelliğini öne çıkarmaktadır?
Kimliği açık seçik olmayan, melez bir disiplin özelliği öne çıkmaktadır.
Siyaset Sosyolojisinin temel konusu nedir?
Siyaset Sosyolojisi, siyaset-toplum ilişkisini konu olarak alır.
“Siyaset(in) Sosyolojisi” adı altında yeni bir disiplinin doğmasının en başta gelen sebebi nedir?
Siyaset olgusunun toplumdaki yeri veya toplumsal kökleri üzerine zihni merak,“Siyaset(in) Sosyolojisi” adı altında yeni bir disiplinin doğmasının en başta gelen sebebidir.
Siyaset(in) Sosyolojisi disiplininin yükselişe geçmesinde dönüm noktası olan çalışma nedir?
1960’lar Seymour Martin Lipset’in Siyasal İnsan (Political Man) başlıklı kitabının yayınlanmasıyla Siyaset(in) Sosyolojisi disiplininin yükselişe geçmesinde dönüm noktası olmuştur.
Siyasetin toplum ve kültür üzerindeki etkilerinin araştırma alanları nelerdir?
“Siyasal ekonomi”, “kamu-siyaset ilişkisinin değerlendirmesi” ve “siyasal analiz metodu”. Genel olarak Siyaset Bilimi’nin ve özel olarak bazı alt dallarının (Siyasal Ekonomi, Siyasal Psikoloji gibi) inceleme alanıdır.
“Karşılaştırmalı Siyaset Sosyolojisi” üzerine ilk uluslararası konferans hangi yılda düzenlenmiştir?
“Karşılaştırmalı Siyaset Sosyolojisi” üzerine ilk uluslararası konferans1963 yılda düzenlenmiştir.