Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim
Ekonomi
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Post-endüstriyel topluma geçişin etkisinin en çok hissedildiği alan nedir, açıklayınız?
Post-endüstriyel topluma geçişin etkisinin en çok hissedildiği alan çalışma hayatıdır. Gereksinimlerin, teknolojik değişmelerin değişimin ana kaynağını teşkil ettiği düşünüldüğüne önemli etkendir.
Post endüstriyel topluma geçerken etkisini en çok hissettiren ve pek çok avantajıyla da tek kişilik müteşebbisler ordusunun ortaya çıkmasına imkan sağlayan durum, oluşum nedir?
Günümüzün gereksinimlerine cevap veremez hâle gelen endüstri toplumunun sonu özellikle enformasyon teknolojileri alanındaki gelişmelerden kaynaklıdır. Toplumsal dönüşüm sürecinde derin etkiler yapmış, hizmet sektöründe hızlı bir gelişme gözlenmiştir. İşin dönüşüm sürecinde ise çalışma yaşamının motor gücünü teşebbüsler oluşturmaktadır.
Çalışma kavramının anlamını açıklayınız?
Çalışma; emek, sıkıntı, zahmet ve yorgunluk anlamına gelmektedir.
Antik çağ filozofları, birçok konuda ihtilaf hâlinde olmalarına rağmen, çalışmanın kölelere özgü aşağılık bir iş olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. Günümüzde çalışma kavramının anlamını açıklayınız?
Çalışma, modern çağda endüstrileşme sürecine paralel olarak toplumsal yaşamda merkezî bir önem kazanmıştır. Günümüzün dijital ekonomik düzeninde, enformasyon teknolojilerinin sunduğu imkânlarla işlerini evlerinden yapabilir hâle gelmektedir. Orta ve uzun vadede toplumun yeni çalışma düzenin gerektirdiği vasıflarla donatılması, ekonomik ve siyasal istikrarın sağlanması kadar önemlidir.
Taylor’un Bilimsel Yönetim Anlayışında İnsan İlişkileri teorisi kime aittir. Teoriyi açıklayınız?
Douglas McGroger’a aittir. Teoride, Taylorist ilkelerde örgütlenmelerin çalışanları ihmal ettiğini, onları sadece maddi unsurlarla motive edilebileceğini, oysa çalışanların her şeyden önce insan olduğu ve bunun ihmal edilmesinin işçiler kadar verimliliği artırmak isteyen işletmeler açısından da sakıncalar yaratabileceğini ileri sürer.
Taylor’un bilimsel yönetim anlayışının uygulamadaki temsilcisi Henry Ford, kendi otomobil fabrikasında sipariş usulü üretimden, kitle hâlinde seri üretime yönelmiştir. Endüstri toplumunun şekillenmesinde oldukça etkili olan, Fordist üretim biçiminde kullanılan yöntemleri sayınız?
• İleri düzeyde iş bölümü ve standartlaşmayı, katı biçimde uygulayarak verimlilikte büyük artışlar sağlamıştır. • Montaj işçisinin parça ısmarlaması, aletlerini tamir etmesi, kalite kontrolü yapması ve hatta yanındaki işçilerin ne yaptığını bilmesi dahi gerekmemektedir. • Büyük miktarlarda üretim ve pazarlama hedeflenmiştir. • İşçiler kolay değiştirilebilmektedir. Herhangi bir görüş bildirmesi söz konusu değildir. • Kullanılan makineler niteliksiz işçilerin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır.
Modernist ve postmodernist örgütleri misyon, hedef ve stratejiler açısından karşılaştırınız?
Misyon, hedef ve stratejiler açısından baktığımızda uzmanlaşmanın yerini, postmodernist örgütlerde yayılma almaktadır. Mümkün olduğunca dar bir alanda aşırı uzmanlaşmadan kaçınılmaktadır. Modernist örgütlerden farklı olarak postmodernist örgütler büyük ölçüde güvene dayanmaktadır. Karşılıklı güven, bugün insan kaynakları yönetiminin en çok üzerinde durduğu bağlılık, aidiyet duygusu ve takım çalışması gibi kavramlarla da yakından ilişkilidir. Enformasyon çağının örgütlerinde insanlar hem birbirinden izole olmadan sürekli bir diyalog içinde çalışacaklar hem de çok daha vasıflı, bağımsız ve mobil olacaklardır.
Enformasyon toplumunda değişime adapte olabilmek için yapılan çabaların önündeki en büyük engel olarak ne gösterilmektedir?
Enformasyon toplumlarında, bürokratik tutuculuk değişime adapte olabilmek için yapılan çabaların önündeki en büyük engel olarak gösterilir.
Üçüncü sektör kuruluşları toplumun sosyal sorunlarına olumlu etkileri nelerdir?
İşinde yeterince yetki ve mücadele fırsatı ile başarı ortamı bulamayan insanlar giderek bireyselliğin arttığı enformasyon çağında insanlar, endüstri uygarlığında yok sayılan, ait olma, saygı görme, kendini gerçekleştirme gibi arzularını gönüllü kuruluşlarda çok daha kolay tatmin edebilir hâle gelmişlerdir.
Yeni teknolojilerin, zaman ve mekân kavramını değiştirmesi faktörünü açıklayınız?
Zaman ve mekân kavramını değiştirmesi, yani standartlaşmadan uzaklaşmaya başlanmasıdır. Bu sayede iş yerkürenin her yerinde her zaman yapılabilir hâle gelmiştir.
Yeni enformasyon toplumundaki sektörel dağılım içinde özellikle büyük öneme sahip zenginlik kaynağı nedir?
Enformasyon toplumunda özellikle bilgi işleri merkezî bir öneme sahiptir. Yeni toplumun merkezi imalattan bilgiye kaymıştır. Zenginliğin kaynağı beden işçisi olmayanların yani bilgi işçilerinin veriminin artırılmasından geçecektir.
Post endüstriyel çağın işleri ve örgütleri konusunda yapılan Workplace 2000 adlı çalışmadan elde edilen verileri açıklayınız?
“Workplace 2000” Adlı çalışmaya göre işletmeler, müşteri taleplerine adapte olabilmek amacıyla bugünkünden çok daha esnek olacaktır. Yine esnekliğin yanı sıra yaratıcılık da son derece önemli olacaktır. Yeni örgütlerde enformasyon akışında da büyük ölçüde değişiklik ortaya çıkacak ve enformasyonun paylaşımı en hayati konulardan birisini oluşturacaktır. Çünkü yeni teknolojiler paylaşımı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca aynı çalışmaya göre işçiler, yönetsel kontrolden daha çok kendi kendilerini kontrol edeceklerdir. Öte yandan dönüşüm kaçınılmazdır çünkü küresel rekabet de artış göstermektedir.
Enformasyon, toplumunun sosyal yapısında önemli değişimleri beraberinde getirmiştir. Drucker’a göre işletmelerin bu gelişmelerden çıkaracağı dersler nelerdir?
Kâr amaçsız kuruluşlara bilgi işçilerinin nasıl kullanılacağını, görev tanımını, bir davaya inançla bağlanmayı, kendini denetlemeyi, amaçlar doğrultusunda yönetimi, sürekli öğrenme ve öğretmeyi, zor işler beklemeyi fakat karşılığında yetki de vermeyi, alınan sonuçların sorumluluğunu taşıyabilmeyi öğretmiştir.
Taylorizm ve Weber’in ortak yönleri nelerdir?
Taylorizm gibi Weber’de endüstri toplumunun ürünüdür. Rasyonel organizasyon biçimi olarak sunulan bürokratik örgütlenmelerdir. Katı, hantal ve standartlaştırmayı öngören yapıya sahiplerdir. İşin örgütlenmesinde ki mekanik boyutu sayesinde tüm ileri ülkelerde verimlilik elli kat artmıştır.
Esnek ya da yalın üretim nedir?
Esnek ya da Yalın Üretim, talepteki farklılaşmalar göz önünde bulundurularak ve teknoloji etkin kullanılarak yapılan üretim şeklidir.
Esnek ya da yalın üretim ile bir taraftan üzerlerindeki fazla yükleri kaldırırken diğer taraftan da üretim sürecinde sahip olacakları belirleme yetkisinin artışı, firmaların ve toplumun değişime daha kolay adapte olmasına neden olmuştur. Bu eksende yapılanları sayınız?
Fazla işçiler de dâhil olmak üzere, stok fazlalığı kaldırılır. Ücret sistemi, şirketin, tesisin ve bireyin performansına kısmen bağlıdır. Kalite ve etkinlik doğru orantılı kabul edilir; kaliteden taviz verilemez. Bir üründen diğerine hızla değişebilme yeteneğine önem verilir. Üretim sürecini gerekli şekilde anlayan çok becerikli elemanlar vardır. Eğitime önem verilir, iyi eğitimli işçileri elde tutmaya önem verilir. Üretim sürecini gerekli şekilde anlayan çok becerikli elemanlar vardır. Statü engelleri azaltılır.
Esnek ya da Yalın Üretim örgütlenme biçimi nasıl ve nerede ortaya çıkmıştır?
Esnek ya da Yalın Üretim örgütlenme biçiminin ortaya çıktığı ülke Japonya’dır. Toyoto firmasındaki uygulamalardan esinlenilerek bu yaklaşım geliştirilmiştir.
Toyotaizm nedir?
Üretim ve yönetimde sürekli iyileştirme yaklaşımı ile hatasız üretim gerçekleştirmedir.
Endüstriyel üretimden farklı süreçlere tabi hizmet/ bilgi/enformasyon üretiminin egemen olduğu enformasyon toplumunda işin yeniden örgütlenmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda gelecekte olması gerekenler, yapılabilecekler nelerdir?
Enformasyon toplumu imalata değil, hizmet ve dolayısıyla enformasyon/bilgi üretimine dayanan toplumdur. Gelecekte kültürel çeşitlilik esas olacaktır. İşletmeler çok daha esnek olacaktır. İş dünyada herhangi bir yerde ve zamanda yapılabilir olacaktır.
Kitle Üretimi ne demektir?
İşin küçük parçalara bölünerek büyük miktarlarda üretilmesidir.
Fordist üretim biçiminin toplumda yarattığı olumlu etkilerini açıklayınız?
Taylor’un fikirlerinin uygulamaya geçirilmesinden sonra tüm ileri ülkelerde verimlilik elli kat artmıştır. Fordist üretim biçimi, endüstri toplumunun şekillenmesinde oldukça etkili olmuştur. Sendikalar, meslek kuruluşları gibi kitle örgütlerinin de güçlenerek gelişmelerine ve bunların yanı sıra kitle iletişim araçları ile kitle kültürünün de yükselişine yol açmıştır.
1970’li yıllarda dünyada genel ekonomik krizinin etkilerinin, kitle üretimini de krize girmesinde sebep olmasının başlıca sebepleri nelerdir?
Kitle üretiminde pazarlar hem yeterli hem de istikrarlı olmalıdır. Giderek ucuzlayan teknolojinin küçük ve orta ölçekli firmalara rekabet şansı vermesi, çok seçeneğe sahip tüketicinin, istikrarsız piyasalar yaratması sorununu oluşturmuştur. 70’lerde patlak veren petrol krizinin aynı zamanda, endüstri toplumunu da olumsuz yönde çok etkilemiştir. Ayrıca endüstri toplumlarında ki geliştirmelere paralel, meslek kuruluşları, sendikalar gibi kitle örgütlerinin güçlenerek gelişmeleri yıkımı başlatmıştır.
Ekonomide “İstikrar” nedir?
İstikrar, üretim ve tüketim arasındaki dengedir.
Proleterya nedir?
Tanımlamasını Marks’ın yaptığı “İşçi sınıfı”na verilen addır.
Sosyolojide, ekonominin Sembolik Etkileşim yaklaşımı nedir?
Sembolik Etkileşim yaklaşımı bireyler, gruplar ve ekonomi arasındaki etkileşimi konu alır. Buna göre çalışma ve kariyer sosyalleşmesi, büyük ölçüde sosyalleşme araçlarıyla yaşam boyunca sürmektedir.
Sembolik Etkileşim yaklaşımında sosyalleşme araçları nelerdir?
İki tür sosyalleşme aracı vardır. Bunlardan ilki, İnformel sosyalleşme araçları ve diğeri de Formel sosyalleşme araçlarıdır.
Sosyolojide, ekonomide Sembolik Etkileşim yaklaşımının İnformel sosyalleşme araçları nelerdir, örnek veriniz?
Aileler çocukların çalışmaya yönelik tutumlarını ve kariyer süreçlerini etkiler. Arkadaş çevresi de informel sosyalleşme aracıdır. Yaşıtlar, birer rol modeli oluşturabilirler. Medya, televizyon, filmler, gazeteler, kitaplar, işle ilgili rol modellerinde önemli kaynaklardır, informel sosyalleşme araçlarındandır.
Formel sosyalleşme araçları nelerdir, örnek veriniz?
Okul ve iş çevresi formel mesleki sosyalleşme araçlarındandır. Okullarda rehberlikler, öğrencilerin meslek tercihlerini etkiler. Yine işverenler, mesleklerin vasıflarına uygun kişilik özellikleri ister.
Bilim adamı değil, bir mühendis olan Taylor’un bilimsel yönetim anlayışı nedir?
Taylor’un bilimsel yönetim anlayışı; bilimsel yönetimin tesisi, uyum, iş birliği, maksimum üretim, her insanın etkinliğinin ve refahının maksimum düzeyde artırılmasıdır. Örgütlere ilişkin çalışmalarında uygulamaya yönelik boyut ağırlıklıdır. Bilgiyi işin incelenmesine uygulamıştır. Önce işin analizini daha sonra da mühendisliğini yapmıştır. İnsanların istihdamına ilişkin temel sorunlara, rutin üretim işlerine çözüm getirmiştir.
McGroger’in teorik planda büyük yankılar yapan “insan ilişkileri ekolü”nün temel varsayımları nelerdir?
İnsan ilişkileri ekolü sosyolojik ve psikolojik unsurları ön plana çıkartır. • İş bir doyum kaynağı olduğu müddetçe işçi onu severek yapar, ceza kaynağına dönüştüğünde yapmaktan kaçar. • Denetim ve ceza çalışanları örgütsel amaçlara yöneltecek tek yol değildir. • Amaçlara bağlılık onların elde edilmeleriyle ilgili olarak ödüllere bağlıdır. • Uygun bir ortamda sıradan bir kişi sorumluluğu aramayı da öğrenir. Sorumluluktan kaçınma, genellikle tecrübeler sonucunda elde edilir; yoksa doğuştan gelen özellik değildirler. • Örgütsel sorunların çözümünde insanlar gerekli yaratıcılık ve ustalığa sahiptirler. • Çağdaş endüstri toplumunda normal insanın yeteneklerinin sadece bir kısmından yararlanılmaktadır.
Örgütlerde çalışma uygulamalarına yönelik Taylor’un önermeleri nelerdir?
Taylor’un önermeleri; • Bir işi yapmak için zaman ve yöntem araştırmasını kullanın. • İşçiyi özendirin, bütün aletlerin yerleri sabit ve tanımlanmış olmalıdır. • İşçiye verilen ücret ile onun performansı arasında yakın ilişki olmalıdır
Sosyolojide, ekonomik düzenin farklı yönlerine odaklanan yaklaşımlar nelerdir?
Sosyolojide, ekonomik düzenin farklı yönlerine odaklanan üç farklı yaklaşım vardır. Bunlar: Fonksiyonalizm, Çatışmacı Yaklaşım ve Sembolik Etkileşim Yaklaşımdır.
Enformasyon toplumuna geçiş geçmişten büyük ölçüde bir kopuş anlamına gelmektedir. Bunun sebebini açıklayınız?
Yakın zamanlara kadar bilgi gerektiren çok az iş söz konusudur. Bilgi bu toplumlarda günümüzdekinden farklı bir anlama ve işleve sahiptir. Bir diğer ifade ile bilgi bu toplumlarda bir zorunluluktan daha çok bir süstür. Oysa günümüz enformasyon toplumlarına baktığımız zaman üniversite mezunlarının sayılarında olağanüstü bir artışın varlığı göze çarpmaktadır.
Fonksiyonalist perspektifte göre “Malların ve hizmetlerin dağıtımı” gerekçesini açıklayınız?
Kapitalist sistemin, malların ve hizmetlerin dağıtımı ile üretimin teşvikini yeterince iyi sağladığına, girişimciler ve keşfedecekleri ile ondan kâr elde edeceğine inanırlar.
Fonksiyonalist perspektifte göre “Gücün ve zenginliğin üretimi” gerekliliğini açıklayınız?
Fonksiyonalistlere göre, toplumun kaynaklarının yönlendirilmesinde, ekonomik başarı, bireylerin zenginleşmelerine ve güce dönüştürmelerine, sonuç olarak hükümetleri de etkilemelerine imkân tanır.
Fonksiyonalist perspektifte göre “Yenilik” gerekliliğini açıklayınız?
Fonksiyonalist perspektife göre kapitalist toplumlar değişime daha iyi uyum sağlar. Nedeni, sürekli yeni hizmetler, ürünler önererek müşteriler için sürekli rekabet hâlinde olmasıdır.
Ekonomi nedir?
Ekonomi, toplumda malların ve hizmetlerin sistematik bir biçimde üretim, tüketim ve dağıtımı ile ilgilenir.
Karl Marks ve onun çatışma yaklaşımı insanın toplumsal davranışını temelde neye dayandırır?
Karl Marks ve onun çatışma yaklaşımı insanın toplumsal davranışını ekonomiye dayandırır.
Esnek ya da Yalın Üretim örgütlenme anlayışında üretim yapan firmalar hakkında görüşler nasıldır, söyleyiniz?
Yeni anlayışa göre Schumacer’ın ifadesiyle “küçük güzeldir” ilkesi benimsenmiştir. Yeni ortamda küçük firmaların da yaşayabileceği kastedilmemektedir.
Toyotaizm denilen anlayışın bir parçası olan örgütlenme biçimine göre kitle üretiminin standartlaşma anlayışından farklı olarak, niçin ürün farklılaşmasının artırılması yoluna gidildiğinin gerekçelerini açıklayınız?
Çünkü bireyselliğin güçlendiği ve aynı malı üreten firma sayısının artmış olduğu günümüzde, tüketicinin sürekli değişen taleplerine uygun malı en hızlı şekilde üretmek, firmaların yaşayabilmesi için hayati önem taşımaktadır.
Sosyolojide, ekonomik düzenin üç farklı yaklaşımından biri olan Fonksiyonalist perspektif yaklaşımı ne ile ilgilidir?
Fonksiyonalist teoriler, toplumda istikrarın nasıl sürdürüleceği ile ilgilenirler.
Fonksiyonalist perspektife göre toplumsal istikrar, hangi gerekler ve fonksiyonların yerine getirilmesiyle sağlanabilir?
Fonksiyonalist perspektife göre toplumsal istikrar “Malların ve hizmetlerin dağıtımı”, “Gücün ve zenginliğin üretimi”, “Yenilik” gereklerinin yerine getirilmesi ile sağlanabilir.
Sosyolojide, ekonomik düzenin üç farklı yaklaşımından biri olan Çatışma Kuramı nedir?
Temelini Karl Marks’ın attığı bu yaklaşımda kapitalizm ve ürettiği eşitsizlik; sınıf çatışması, iş gücünün yabancılaşması gibi sonuçlar yaratarak gelecek kuşaklara da yansıtılmaktadır. Kapitalizmin kendisi bir çelişkidir. Fonksiyonalist yaklaşımın aksine, istikrarsızlığı vurgular.
Taylorist anlayışa göre işçiye bakış açısını, varsayımlarını açıklayınız?
Büyük ölçüde, hem sosyalist hem de kapitalist sistemlerde işçinin tembel olduğu, insanın doğası gereği çalışmayı sevmediği ve sorumluluktan kaçındığı varsayımlarına dayanır.
Rifkin’in “ücretli çalışmanın sonu”nun geldiği konusunda kaygıların artması” kuramını açıklayınız?
Rifkin’e göre, yeni zeki makineler birçok alanda, insanların yerine geçmektedir.
Dahrendorf’un “üçte iki” kuramını açıklayınız?
Dahrendorf’un “üçte iki” kuramına göre de gelecekte işgücünün “üçte ikisi” iş bulurken “üçte biri” çalışma hayatının dışında kalacaktır.
Modern dünyada çalışmanın insanın gelişimi üzerindeki etkilerini açıklayınız?
Modern dünyada çalışma, bir tür, “maddi ihtiyaçları karşılama” ya da “zenginlik yaratma” sürecinin ötesine geçmiş, insanlara “kendini gerçekleştirme” imkânı sunmuş ve “kimlik” kazandırmıştır. Değişen bu yeni düzen içinde çalışanların varlığını koruyabilmelerinin yolu, sahip oldukları vasıflardan ve bunu sürekli bir üst düzeyde yenileyebilmelerinden geçmektedir. Türkiye gibi ülkelerde toplumun geneli, eğer gerekli vasıflarla donatılmazsa geniş kitlelerin çalışma hayatından dışlanma tehlikesi söz konusudur. Orta ve uzun vadede toplumun, yeni çalışma düzenin gerektirdiği vasıflarla donatılması bu anlamda oldukça önemlidir.
Toplumsal ekonomide, birçok meslek grubunda ev ile işi yeniden bir araya getirilebilmektedir. Doğal olarak sadece çalışma hayatını değil, aile ilişkilerinden serbest zaman etkinliklerine kadar birçok alanda ekonomik ve toplumsal ilişkileri dönüştürebilecek bir yapıya sahip olan bu devrime ne ad verilir?
Enformasyon devrimidir.
Başta sosyoloji olmak üzere birçok sosyal bilim çok sayıda önemli kavramı .................. ödünç almıştır
ekonomistlerden
Ekonomi nedir?
mallar ile hizmetlerin, üretimi dağıtımı ve tüketimini örgütleyen sosyal bir kurumdur.
Marks’ın çalışmalarının önemli bir kısmı, insanın toplumsal davranışını neye dayandırır.
ekonomiye
"Kısaca ifade etmek gerekirse ekonomi, toplumda malların ve hizmetlerin sistematik bir biçimde üretim, tüketim ve ............... ile ilgilenir." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
Kısaca ifade etmek gerekirse ekonomi, toplumda malların ve hizmetlerin sistematik bir biçimde üretim, tüketim ve dağıtımı ile ilgilenir.
"Ekonomiyi bir ........... olarak adlandırmak, en azından genel hatlarıyla kestirilebilir yerleşik davranışlar içinde işlev gördüğünü ima eder." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
“kurum”
"Sosyologlar, ekonominin diğer sosyal kurumların alan ve oluşumunu eleştirel olarak inceleyerek belli .............................. özelliklerini tartışırlar." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
ekonomik düzenlemelerin
Mallar neleri kapsar?
yiyecek, giyecek korunma gibi zorunlu ihtiyaçlardan araba, yüzme havuzu ve yat gibi lüks unsurlara kadar geniş bir alandaki ürünleri
İnsanlar, mal ve hizmetlere neden değer verirler?
çünkü onlar insanların hayatlarını kolaylaştırır
Fonksiyonalist teoriler, daha çok ne ile ilgilenirler.
toplumda istikrarın nasıl sürdürüleceği ile
"Fonksiyonalistler, serbest piyasa ve kâr arayışını öne çıkartan kapitalist sistemin, malların ve hizmetlerin dağıtımı ile üretimin teşvikini yeterince ..................... inanırlar."Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
yeterince iyi sağladığına
merkezî/bürokratik yapılara sahip olan sosyalist ekonomiler, piyasanın taleplerine yeterince hızlı cevap verebilirlermi?
cevap veremezler
"Fonksiyonalistler, ekonomi ve siyasal kurumlar arasında ........ bir ilişki olduğunu iddia ederler." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
yakın
İstikrar nedir?
Üretim ve tüketim arasındaki denge.
"..................... ekonomik düzenin işleyişi ve sonuçları üzerinde dururken Sembolik Etkileşim yaklaşımı bireyler, gruplar ve ekonomi arasındaki etkileşimi konu alır." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
Fonksiyonalist ve çatışmacı yaklaşımlar
Çalışma ve kariyer sosyalleşmesi, büyük ölçüde sosyalleşme araçlarıyla............... boyunca sürer
yaşam
Çatışmacı yaklaşımcıların kapitalizm hakkındaki iddaları nedir?
kendisinin bir çelişki olduğunu öngörerek uzun vadede kendi kendisini yok edeceğini iddia ederler
Mesleki miras bazı durumlarda da spesifik meslekler için neyi kapsar?
sosyalleşmeyi
"Yaşıtlar, birer rol modeli oluşturabilirler veya kariyer sürecinde ...................
sağlayabilirler." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
enformasyon
informel sosyalleşme araçlarını tanımlayınız?
Genelde aileler ilk ve en önemli sosyalleşme araçlarıdır
"Mesleki miras bazı durumlarda da spesifik meslekler için............. kapsar." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.
sosyalleşmeyi