aofsoru.com

Sağlık Kurumları Yönetimi 1 Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık Sistemlerinin Genel Özellikleri Ve Türk Sağlık Sistemi

1. Soru

Dünya Sağlık Örgütü sisteminin yapısında hedeflenen unsurlar nelerdir?

Cevap

Dünya Sağlık Örgütünün modelinde yapı taşlarının oluşturduğu sistemin; yeterli erişim, kapsayıcılık, kaliteli ve güvenli hizmet yoluyla belli sonuçlara ve nihai hedeflere ulaşılacağı öngörülmektedir. Nihai hedef olarak “hakkaniyetli ve yüksek bir sağlık düzeyine erişme”, “cevap verebilirlik”, “sosyal ve finansal riskten koruyuculuk” ve “artan verimlilik” tanımlanmıştır.


2. Soru

Birincil koruyuculuk kavramı nedir?

Cevap

Birincil koruyuculuk, hastalıklardan korunmak amacıyla alınan önlemlerdir. Örneğin kişiler hastalanmadan önce yapılan aşılar, üreme sağlığı hizmetleri birincil koruma hizmetleridir.


3. Soru

İkincil koruyuculuk nedir?

Cevap

İkincil koruyuculuk, hastalık ortaya çıkmadan ya da hastalığın hafif seyrettiği durumlarda yapılan koruma hizmetleridir. Amaç, hastalığı erken teşhis ve tedavi etmektir; böylece hastalığın ilerlemesi ve yayılması önlenebilmektedir.


4. Soru

Sağlık sistemlerinin dinamik yapılanma şeması kaynakları ve hizmet sunumunu etkileyen beceriler nelerdir?

Cevap

Sağlık sistemlerinin dinamik yapılanma şeması kaynakları ve hizmet sunumunu etkileyen beceriler liderlik ve yönetişimdir.


5. Soru

Sağlık sisteminin arka planında göz önünde bulundurulması gereken yapılar nelerdir?

Cevap

Sistemin işlerliği açısından devletteki güç odakları, kabinenin farklı bakanları, bürokratik yapı, sağlık sektörünün çeşitli paydaşları ve sağlık finansmanının araçları arka plan unsurları olarak dikkate alınmak zorundadır.


6. Soru

Sağlık sisteminin şekillenmesinde sosyal olguların ve devlet yapısının etkisi nasıldır?

Cevap

Sosyal sonuçları olan sağlık sisteminin şekillenmesinde değerler, önemli işlevlere sahiptirler. Sosyal devlet anlayışına sahip ve dayanışma kültürünün etkili olduğu toplumlardaki hakkaniyet duygusu, Amerika gibi liberal anlayışın baskın olduğu toplumlardaki kabullerden farklıdır. Bu farklılık, sağlık sisteminin şekillenmesinde de etkisini göstermektedir.


7. Soru

Akılcı ilaç kullanımı nasıl açıklanmaktadır?

Cevap

Akılcı ilaç kullanımı Dünya Sağlık Örgütünün 1985 yılında
Nairobi’de tanımlamış olduğu şekliyle; “kişilerin klinik bulgularına ve bireysel
özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir”.


8. Soru

Finansal koruyuculuk bakımından değerlendirmede dikkate alınan unsurlar nelerdir?

Cevap

Finansal koruyuculuk bakımından değerlendirmede sağlık güvence sistemlerinin nüfusu kapsayıcılığı, bilhassa yoksulların ve riskli grupların sistemdeki yeri ile sunulan sağlık teminat paketinin kapsamı dikkate alınmaktadır.


9. Soru

Sürveyans sistemi nedir?

Cevap

Sürveyans Sistemleri, sağlık hizmetlerinde planlama yapabilmek, müdahalede bulunabilmek ve yapılan hizmetleri değerlendirebilmek amacıyla sağlıkla ilgili verilerin süreğen ve sistematik olarak toplanması, analizi, yorumlanması ve ilgili tüm birimlere dağıtılmasını sağlayan eylemler bütününün ifade eder.


10. Soru

Sağlıkta liderlik nasıl olmalıdır?

Cevap

Liderlik buyurgan olmak yerine, yönetişim ilkeleri çerçevesinde yürütülürse, sistemi oluşturan paydaşlar arasında koordinasyon ve karşılıklı ilişkileri yönetecek düzenlemeler yapılarak sağlık sisteminin bütününe bir anlamda politika rehberliği yapılmış olur. Böylece kaynakların en uygun şekilde dağılımını sağlamaya ve sistemin paydaşlarına karşı hesap verebilir olmaya çalışılır.


11. Soru

Sağlık hizmetlerinde reaktif davranmak neyi ifade etmektedir?

Cevap

Reaktif davranmak, pasif kalıp, sorumluluk ve inisiyatifi hastaya bırakmaktır. Reaktif yaklaşımda hastanın talebi karşılanır.


12. Soru

Türk sağlık sisteminde cumhuriyet döneminde etkili olan sağlık bakanları kimlerdir? 

Cevap

Ülkemizde Cumhuriyet döneminde Sağlık Bakanları olan Refik Saydam ve Behçet Uz politikaları, kalıcı izler bırakmıştır.


13. Soru

Komplikasyon nedir?

Cevap

Komplikasyon, sunulan sağlık hizmeti sonrasında, günümüz tıbbi teknolojisi ve bilgi düzeyi kapsamında belli bir oranda olması muhtemel, istenmeyen durumdur.


14. Soru

Tedavinin doğasında var olup tedavi sonrasında görünen istenmeyen duruma ne ad verilmektedir?

Cevap

Tedavinin doğasında var olup tedavi sonrasında görünen istenmeyen duruma sekel denilmektedir.


15. Soru

Aile hekimi liderliğinde bağışıklama ile anne ve çocuk sağlığına yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri veren kurum hangisidir?

Cevap

Aile hekimi liderliğinde bağışıklama ile anne ve çocuk sağlığına yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri veren kurum aile sağlığı merkezleridir.


16. Soru

Özel hastanelerin Türk sağlık sistemi içerisindeki yeri nedir?

Cevap

Özel hastanelerin açılması Sağlık Bakanlığının ihtiyaç planlaması kriterlerine bağlıdır. Az sayıda kâr amacı gütmeyen vakıf hastaneleri dışında tamamına yakını kâr amacı güden kuruluşlardır. Büyük çoğunluğu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli olarak hizmet bedellerini Sosyal Güvenlik Kurumuna
fatura etmektedir. Ancak bu hastanelerde hastalardan doğrudan fark alınmaktadır. Bu fark, ödemelerinin ihmal edilebilir bir miktarı özel sigortalarla
karşılanmakta, cepten harcamaların önemli bir kısmı bu farklardan kaynaklanmaktadır. Özel hastaneler, tüm hastane hizmetlerinin yaklaşık %
30’unu üstlenmiştir.


17. Soru

Sosyal Sigortalar, Bağkur ve Yeşil Kart uygulamalarının günümüzdeki uygulanma biçimleri ne tür değişiklikler göstermiştir?

Cevap

Sosyal Sigortalar, Bağkur ve Yeşil Kart uygulamalarındaki parçalı yapı, 2008 yılında Genel Sağlık Sigortası adı altında yasalaşmış ve kademeli geçişlerle
2012 yılı başında tamamen uygulanmaya başlanmıştır.


18. Soru

OECD nedir?

Cevap

OECD, çoğu ekonomik olarak üst düzey gelir grubunda olan 34 ülkenin üyesi
olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (Organisation for Economic Cooperation and Development)’dür.


19. Soru

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın Türk sağlık sisteminin çıktılarına etkisi nasıl olmuştur?

Cevap

Türkiye sağlık sisteminde Sağlıkta Dönüşüm Programının uygulamaya başlandığı 2003 yılından bugüne oldukça belirgin değişiklikler olmuştur. Örneğin on yıl içinde, doğumda beklenen ömür 72,5 yıldan 78 yıla çıkmış; bebek ölüm hızı bin doğumda 31,5’ den 7,6’ya; anne ölüm hızı yüz bin doğumda 64’ten 14,7’ye düşmüştür. Yine katastrofik sağlık harcamasının on bin hane halkında 81’den 31’e düşmüştür.


20. Soru

Katastrofik sağlık harcaması nedir?

Cevap

Katastrofik Sağlık Harcaması, hanehalkının, finansal korumadan yoksun olarak ve onların ihtiyaçlarından fedakarlık etmelerine yol açacak biçimde var olan varlıklarını satmak yoluyla sağlık harcaması yapmalarıdır.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email