Radyo ve Televizyon Stüdyoları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Radyo Stüdyolarında Yapım Uygulamaları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Stüdyo kelimesinin anlamı nedir?
Atölye anlamına gelen “stüdyo” kelimesi, elektronik medya önce- sinde sanatçıların çalıştıkları mekânları tanımlamak için kullanılmıştır. Günümüzde ise stüdyo kelimesi çoğunlukla radyo televizyon ve diğer elektronik medyada üretim yapılan alanı tanımlamak için kullanılmaktadır.
Bir yayın döneminin süresi ne kadardır?
Bir yayın döneminin süresi 3 ay, yani 13 haftadır. Buna göre 4 dönem- den söz edilebilir: ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış.
Sponsor kime denir?
Sponsor programa maddi destek sağlayan firma, kurum veya kuruluşlardır.
Kayıt programlarının yapım sürecindeki aşamalar hangileridir?
Kayıt programlarının yapım süreci; yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası aşama olarak belirlenmektedir.
Kayıt programlardaki “yapım aşaması” nedir?
Kayıt programlardaki “yapım aşaması”, yapım öncesinde temin edilen ses unsurları dışında, yapımda kullanılacak diğer seslerin de kayıt stüdyosunda oluşturulmasıdır.
Radyolarda kayıt stüdyoları için gerekli olan başlıca donanımlar nelerdir?
Radyolarda kayıt stüdyoları için gerekli olan başlıca donanımlar: mikrofonlar, ses mikserleri, ses monitörleri (kulaklıklar ve hoparlörler), dijital ses istasyonları (bilgisayarlar) ve harici ses kartlarıdır.
WAV ve AIFF nedir?
WAV ve AIFF ses dosyalarını dijital medya ortamlarında kullanabilmek için geliştirilmiş, sıkıştırmasız (kayıpsız) dijital ses formatlarıdır.
MP3 nedir?
MP3 ses dosyalarını dijital medya ortamlarında kullanabilmek için geliştirilmiş, sıkıştırmalı (kayıplı) dijital ses formatıdır.
Kayıt yapımların diğer adı nedir?
Kayıt yapımlara “paket programlar” da denilmektedir.
Canlı radyo yayınlarında planlanan içerik değişebilir mi?
Günümüz canlı radyo yayınlarında planlanan içeriğin kimi zamanlarda değişebil- mesi durumu söz konusudur. Radyonun, özellikle canlı yayınlarda, televizyona göre daha hızlı içerik hazırlayabilmesi bunun bir nedenidir. Artık hemen tüm radyo istasyonlarında yayın bilgisayarı dışında bir de hızlı haber almak için İnternet amaçlı bir bilgisayar bulunmaktadır. Bu sayede, belirlenmemiş bir takım içeriklere yayın esnasında ulaşmak kolaylaşırken, önemli olayları hemen aktarma gibi bir imkâna da ulaşılır.
Canlı yayınlarda kaç tür hatadan söz edebiliriz?
Canlı yayınlarda teknik hatalar ve sunum hataları olmak üzere iki tür hatadan söz etmek mümkündür. Teknik hatalar ses unsurlarının yanlış zamanlama ile yayına ulaştırılmasıdır. Sunum hataları ise sunucunun (spikerin) sunum metnini bozuk veya yanlış seslendirmesidir.
RDS nedir?
RDS (Radio Data System, Radyo Veri Sistemi) ismi verilen ve radyo sinyalleri üzerinden sayısal bilgi aktarmaya yarayan bir donanımdır.
Günümüzdeki radyo otomasyon yazılımlarına radyo dışından ulaşılabilir mi?
Günümüzde bu tür yazılımlarda, sistemin sunucusuna (server) radyo dışından bağlanarak müdahale imkânı söz konusudur. Gerekli görülmesi halinde, bu yazılımlar reklam departmanına ve müzik direktörüne özel bir sunucundan kontrol imkânı da sunabilmektedir.
Müzik programlarının radyolarda yaygın olarak üretilmesinin nedeni nedir?
Bir tür olarak müzik programlarının radyolarda yaygın olarak üretilmesinin tek nedeni, günümüz insanın gerek televizyon gerekse diğer elektronik medya araçlarını genellikle eğlence amaçlı kullanmalarıdır.
Müzik programlarında sunucunun önemi nedir?
Müzik programlarında müzik ana unsur olsa bile, sunucunun konuşmaları da oldukça önemlidir. Başarılı sunumların gerçekleştirilemediği müzik programları en sevilen şarkıları dinleyiciye ulaştırsa bile, dinleyici tarafından beğenilmeyecektir. Bunun için sunucunun sunumlarını düzgün lisan, başarılı vurgu ve tonlamalarla yapması, cümlelerinin anlaşılır ve kısa olması gerekmektedir.
Radyoda bir tür olarak haberin giderek önemini kaybetmeye başlamasının nedenleri nelerdir?
Özellikle televizyonun yaygınlaşması ve takiben internet ve sosyal medyanın etkisiyle, radyoda bir tür olarak haberin giderek önemini kaybetmeye başladığı görülmektedir.
Özel radyolarda haber yayınlarının ciddi şekilde azalmasının nedenleri nelerdir?
Bu durumun ortaya çıkmasında, radyonun eğlenceye yönelmesinin yanında ticari kaygıların yattığı da söylenebilir. Haber bültenlerinin hazırlanıp sunulması müzik programlarına kıyasla daha maliyetlidir. Bunun için kâr amaçlı radyo istasyonları bu maliyeti azaltmaya veya ortadan kaldırmaya çalışmışlardır.
Etkili bir radyo reklamı nasıl olmalıdır?
Etkili bir radyo reklamı, radyonun hedef kitlesiyle ilgili olarak:
• Haber verecek,
• İlgi uyandıracak,
• Motive edecek,
• Belirlenen ve istenen davranışa yönlendirecek şekilde olmalıdır.
Radyodaki dramaların genellikle tiyatro oyuncuları tarafından seslendirilmesinin sebebi nedir?
Bunun nedeni oyunda anlatılanların sadece ses vasıtasıyla dinleyiciye ulaştırılıyor olmasıdır. Bu yüzden kayıt altına alınacak sesin anlamı ve duyguyu tam yansıtıyor olması gerekmektedir ve bu da tiyatro eğitimi alan kişilerin, radyo metinlerini seslendiren sunuculara tercih edilmesine yol açmaktadır.
İnternetin radyo yayıncılığı üzerindeki etkisi ne olmuştur?
Artık nostaljik bir görünüm kazanan radyo alıcılarının yerini ise ev ve işyerlerinde radyo dinlemeyi mümkün kılan internet radyoculuğu almıştır. Radyo yayınlarının internet üzerinden de dinlenebilir olması, radyo istasyonlarının yeniden dinlenme oranlarını arttırabildikleri bir mecra olmuştur. İnternette kendi sitelerinde yayınlarını sunan radyolar, böylelikle bir radyo alıcısına olan ihtiyacı da ortadan kaldırmıştır.