aofsoru.com

Radyo ve Televizyon İşletmeciliği Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Televizyon Pazarlaması

1. Soru

Pazarlamadaki temel yaklaşımlar nelerdir?

Cevap

Pazarlamada 3 temel yaklaşım vardır. Bunlar:

Geleneksel pazarlama, modern pazarlama ve sosyal pazarlamadır.


2. Soru

Geleneksel pazarlama nedir?

Cevap

Üretimin doğrudan satılmasını amaçlayan pazarlama yaklaşımıdır. Yani satış yönlü bir anlayış hakimdir. Geleneksel pazarlama anlayışında tüketicinin beklenti ve istekleri dikkate alınmamaktadır.


3. Soru

Modern pazarlama nedir?

Cevap

Tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak pazarlama faaliyetlerinin sürdürülmesidir. Modern pazarlama anlayışının temelinde daha çok mal/hizmet satışını tüketici tatmini ile gerçekleştirmek vardır. Tüketicinin istekleri doğrultusunda mal ve hizmet üretimi gerçekleştirilerek, en üst düzeyde tüketici tatminine ulaşılmaya çalışmaktadır. Tüketicinin üst düzeyde tatmin edilmesi, daha fazla ürün/hizmet üretilmesine ve dolayısıyla daha fazla kar elde edilmesine yol açmaktadır.


4. Soru

Sosyal pazarlama nedir?

Cevap

Modern pazarlama anlayışında tüketici isteklerine yönelik mal/hizmet üretiminin gerçekleşmesi beraberinde farklı sorunlar da getirmiştir. Tüketiciyi tatmin etme amacıyla gerçekleştirilen ürün/hizmet üretimi bir takım değerlerin zarar görmesine neden olmuştur. Özellikle doğaya verilen zarar nedeniyle modern pazarlama anlayışı tepki görmüştür. Sosyal pazarlama anlayışı ile tüketicinin tüketici tatmini, toplumun/doğanın çıkarları da göz önüne alınarak sağlanmaktadır. Günümüzde işletmeler pazarlama yaklaşımlarında yaygın olarak sosyal pazarlama yaklaşımı ile faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sosyal pazarlama yaklaşımında 3 temel değişken göz önünde bulundurulmaktadır: tüketici istekleri ve ihtiyaçları, işletme çıkarları ve toplumun çıkarları.


5. Soru

Pazarlama yaklaşımlarında değişimin yaşanması ve işletmelerin büyük bir kısmının sosyal pazarlama anlayışını tercih etmesininin sebepleri nelerdir?

Cevap

Pazarlama yaklaşımlarında değişimin yaşanması ve işletmelerin büyük bir kısmının sosyal pazarlama anlayışını tercih etmesininin altında pek çok neden sıralayabiliriz. Bunlar;

  • Tüketici istek ve gereksinimlerindeki değişim
  • Teknolojik gelişmelerin üretim ve dağıtım sistemlerini değiştirmesi
  • Pazarlama iletişimi çabalarının ve rekabet koşullarının değişmesi
  • İşletme bünyesinde profesyonel pazarlama elemanlarının yer alması
  • Ülke ekonomilerinde ve para sistemlerindeki değişim
  • Dünyadaki güç dengelerindeki değişmeler
  • Uluslararası pazarların artmasıyla birlikte rekabet koşullarının artması

6. Soru

Pazarlamanın temel özellikleri nelerdir?

Cevap

Pazarlamanın temel özelliklerini tanımlamalardan yola çıkarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Pazarlama çok çeşitli faaliyetlerin yer aldığı bir bütündür.
  • Pazarlama insan ihtiyaçlarını karşılayan bir değişim faaliyetidir.
  • Mallar, hizmetler ve fikirlerle ilgilidir.
  • Pazarlama sadece reklam ve satış faaliyeti değildir. Mal veya hizmetin üretim öncesi aşamasındandan başlayarak, fiyatlandırılmasını, tutundurulmasını, dağıtılmasını da içeren faaliyetler bütünüdür.
  • Pazarlama faaliyeti değişken, dinamik ve sürekli bir faaliyettir.

7. Soru

İşletmelerin pazarlama yönetimi faaliyetleri nelere yönelik gerçekleşir?

Cevap

İşletmelerin pazarlama yönetimi faaliyetleri üretime, ürüne/hizmete, satışa, pazara ve topluma yönelik pazarlama olmak üzere 5 ana grupta gerçekleşmektedir.


8. Soru

Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri nelerdir?

Cevap

Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar çapraz bütünleşme, yatay bütünleşme ve dikey bütünleşmedir.


9. Soru

Çapraz bütünleşme nedir?

Cevap

Çapraz bütünleşme; farklı alanlarda hizmet veren işletmelerin bir araya getirilerek oluşturulan

birleşmeyi tanımlamaktadır. Bu türden bütünleşmelerde grubun içerisinde yer alan alt işletmeler aynı yönde mal veya hizmet üretmemektedir. Yani aralarında bir rekabet bulunmamaktadır. Bu türden gruplarda şirketler pazarlama faaliyetlerinde birbirlerine destek olmaktadır. Örneğin bir medya grubunun televizyon kanalında yayınlanan bir dizinin sezon bölümlerinin olduğu bir CD veya dizi müziklerinin olduğu bir CD, grubun diğer bir işletmesinde basılarak dağıtılabilmektedir. Benzer biçimde diziye ait video klipler televizyonun müzik kanalında yayınlanabilmekte yada internet sitesinden geçmiş bölümlerin izlenmesi desteklenebilmektedir.


10. Soru

Yatay bütünleşme nedir?

Cevap

Yatay bütünleşme: bu türden bir bütünleşmeyi gerçekleştiren işletmeler aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerdir. Medya grupları içerisinde yatay bütünleşme fazlasıyla yer almaktadır. Yatay bütünleşmenin olduğu medya grupları içerisinde yer alan alt işletmeler aracılığıyla farklı özelliklere sahip bir hedef kitleye erişme amacı yatmaktadır. Örneğin; doğan grubu içerisinde Hürriyet gazetesi ile çok geniş bir gazete okuyucusu kitlesine erişim sağlanırken aynı grup Fanatik gazetesi ile futbol severlere ulaşmayı hedeflemektedir.


11. Soru

Dikey bütünleşme nedir?

Cevap

Dikey bütünleşme: bir medya işletmesinin, içeriğin üretiminden tüketimine kadar var olan tüm süreçlerde kontrol ve sahipliğinin olmasını içermektedir. Medya işletmelerinde dikey büyüme oldukça önemli bir büyüme stratejisidir. Çünkü dikey bütünleşme ile oluşturulan grubun içerisinde medya içeriğinin üretimi, dağıtımı ve hedef kitleye ulaşmasına kadar olan tüm süreçlerde grubun hakimiyeti söz konusudur. Dikey bütünleşmenin var olduğu medya grupları içeriğin hedef kitleye ulaştırılması için hazırlanan pazarlama kampanyasının her aşamasında aktif olarak yer almaktadırlar. Örneğin; gazete haberlerinin, grubun kendi haber ajansıyla ve muhabirlerinden elde edilen bilgilerle oluşturulması dikey bütünleşmeye verilecek örneklerden biridir. Bir televizyon kanalının kendine ait yapım şirketi, kendi stüdyoları, teçhizatı ve iş gücüyle, televizyon için çekilen bir diziyi yayınlaması da dikey bütünleşen medya gruplarına verilecek bir örnektir.


12. Soru

Medya işletmesi olarak televizyonun diğer medya işletmelerine (gazete, radyo,dergi v.s.) göre avantajları nelerdir?

Cevap

Medya işletmesi olarak televizyonun diğer medya işletmelerine (gazete, radyo,dergi v.s.) göre sahip olduğu pek çok avantaj vardır. Bu avantajların ilki hem görsel hem de işitsel boyutunun olmasıdır.

Televizyon hareketli görüntüyü senkronize işitsel bilgi ile bir arada sunabilen bir teknolojik üstünlüğe sahiptir. Günümüzde gelişen ses ve görüntü efekt teknikleri ile televizyonun etki gücü daha da artmıştır. Günümüzde her evde olması hatta evlerde birden fazla olması bir diğer avantajıdır. Her evde olma ve yayınların günümüzün teknolojisinin etkisiyle kıtalararası gerçekleştirilebilmesi çok büyük bir kitle iletişiminin gerçekleştirilebilmesine imkan tanımaktadır. Yapılan araştırmalar izleyicilerin büyük bir kısmının günün önemli bir zamanını televizyon izleyerek geçirdiğini ortaya koymaktadır. Diğer medya araçlarına göre içerik yapılandırması daha pahalı olmasına rağmen güncellenmesi daha kolaydır. Yani esnek bir teknolojidir. Gün içerisindeki değişimlerle kolaylıkla güncellemer yapılabilir. Bu gazete için mümkün değildir. Televizyon program içeriğinin uygun olması durumunda izleyici kitlesinin de katılım sağlayabileceği bir medya olarak varlığını sürdürmektedir. Medya aracı olarak televizyonun sahip olduğu bu avantajlar televizyon pazarlamasını kolaylaştıran özelliklerdir.


13. Soru

Genel amaçlı yayın kanalları nelerdir?

Cevap

Gün içerisindeki yayınlarda birbirinden farklılık gösteren hedef kitlelerin televizyon izleme gereksinimlerini gidermek amacıyla, birden fazla program türünde yayın yapan televizyon kanallarıdır. Bu tür kanallar her bir yayın kuşağında belli bir hedef kitleye yönelik program yayınlarını gerçekleştirmektedirler. Türkiye’den yayın yapan ATV, Kanal D, Star TV, TRT1, Show TV genel amaçlı yayın yapan televizyon kanallarıdır. Bu tür kanallarda çocuklara, yetişkinlere, ailelere, ev hanımlarına, kadınlara yönelik programlar belirlenen uygun yayın kuşağı içerisinde yayınlanmaktadır. Televizyon kanallarının artması ve ticarileşmesi televizyon kanallarının gün içerisinde belirli hedef kitlelere göre yayın yapmasına yol açmıştır. Gün içerisinde izler kitlenin ekran başında yoğun olarak bulunduğu zamanlar göz önünde bulundurularak zaman dilimleri oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu zaman dilimleri “yayın kuşağı” olarak tanımlanmaktadır.


14. Soru

Tematik kanallar nelerdir?

Cevap

Bir veya birkaç program türünde yayın yapan ve belli bir özelliğe sahip hedef kitlenin televizyon izleme gereksinimini gidermeye çalışan televizyon kanallardır. Bu tür kanallar haber kanalları, müzik kanalları, spor kanalları, eğitim kanalları v.b. şekilde de tanımlanmaktadır. Türkiye’de NTV, CNNTÜRK, Kral TV, POWER TÜRK TV, TRT OKUL, TRT Çocuk v.b., tematik kanallar kategorisinde yer almaktadır. Bu tür kanallar belirli ilgi alanına yönelik kanallar olduğundan gün içerisinde gerçekleşen yayınlarda hedef kitle çok büyük farklılık göstermemektedir. Tematik kanallar tüm izleyici kitlesine yayın yapmak yerine özel bir kitleye yayın yapan kanallardır. Tematik kanal belirlediği özel izleyici kitlesi doğrultusunda yayın içeriklerini belirlemektedirler. Örneğin bir çocuk kanalında çocuklara yönelik, eğlence, spor, yarışma programları, çizgi filmler yer almaktadır. Bu türden bir programda siyasi bir tartışma programının yayınlanması mümkün değildir. Böyle bir program yayınlansa bile izlenme olasılığı hiç yok denecek kadar azdır.


15. Soru

Şifreli kanal nedir?

Cevap

Televizyon kanalını veya kanalda yer alan bir programı izleyebilmek için şifre çözücü teknolojiye gereksinim duyulan kanallardır. Abonelik sistemini gerektiren uygulama Ödemeli kanallar (Pay TV) olarak adlandırılmaktadır. Ödemeli kanal uygulaması izleyicinin televizyon yayınını izleyebilmek için sisteme abone olduğu ve bunun için ücret ödediği kanalları kapsamaktadır. Ödemeli kanal aboneleri için geçerli olan farklı düzenlemeler bulunmaktadır. Ödemeli kanal hizmetlerine ilişkin en yaygın olarak kullanılan 3 temel düzenleme vardır. Bunlar: basit ücret (simple fee), sıralama (tiering) ve izleme başına ödemeli (pay per view) kanallardır.


16. Soru

Basit ücret (simple fee) nedir?

Cevap

Basit ücret; ödemeli kanal sistemine abone olan televizyon izleyicisinin, belli bir kanalın yayınını alabilmek için aylık ödeme yaptığı kanalı tanımlamaktadır.


17. Soru

İzleme başına ödemeli kanal nedir?

Cevap

Ödemeli kanal hizmetine ilişkin üçüncü tür düzenlemeyi kapsamaktadır. Bu türden düzenleme abonenin belli bir televizyon programını izleyebilmesi için program başına ödeme yapmasını kapsamaktadır. Örneğin; abone olan izleyici belli bir spor programını yada filmi izlemek istediği takdirde ödeme yaparak yayın şifresinin çözülmesini sağlamaktadır.


18. Soru

Pazarlama stratejisi nedir?

Cevap

Bir televizyon işletmesinin pazarlama stratejisi, işletme ve pazarlama amaçlarına ulaşmak için izlenecek yol, taktik ve uygulamaları tanımlamaktadır. Televizyon işletmesinin pazarlama stratejisinde pazarlama karmasının geliştirilmesi, konumlandırma, hedef pazarın seçimi ve pazarlama maliyetlerine yönelik kararlar ve eylemler yer almaktadır. Pazarlama karmasının geliştirilmesi, televizyon işletmesinin belirlediği hedef kitlenin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik oluşturduğu stratejiyi tanımlamaktadır. Konumlandırma kavramı televizyon işletmesinin ve yayınlarının izler kitle tarafından algılanış biçimini tanımlar. İzleyicinin televizyon kanalı veya kanalda yer alan bir programı zihninde nereye konumlandırdığı ile ilişkili bir kavramdır. Televizyon işletmesinin konumlandırma çalışmalarında, izleyicinin televizyon işletmesini nasıl algılayacağı ile ilgili geliştirilen kararları içeren stratejiler yer almaktadır.


19. Soru

Televizyon pazarlama stratejisinde dikkate alınan süreçler nelerdir?

Cevap

Televizyon pazarlama stratjisinde dikkate alınan 3 süreç vardır. Bunlar;

  • Pazarlama amaçlarının belirlenmesi,
  • Pazarlama stratejisinin geliştirilmesi,
  • Pazarlama planının hazırlanması.

20. Soru

Televizyon işletmeleri için yapılandırılan bir pazarlama planında ardışık bir şekilde gerçekleştirilen süreçler nelerdir?

Cevap

Televizyon işletmeleri için yapılandırılan bir pazarlama planında ardışık bir şekilde gerçekleştirilen 6 süreç bulunmaktadır.

  1. Durum analizi,
  2. Amaçların belirlenmesi,
  3. Hedef pazar seçimi ve ölçümü,
  4. Pazarlama karması stratejisi ve taktikleri,
  5. Yıllık pazarlama planı hazırlama,
  6. Uygulama ve denetleme.

21. Soru

Televizyon işletmeleri kanallarında yayınlanacak programları nerelerden temin ederler?

Cevap

Televizyon işletmeleri kanallarında yayınlanacak programları 3 yerden temin ederler.

  1. Yapım şirketlerinden istek yapılarak yaptırılan programlar
  2. Kanalın kendi bünyesinde yapılan programlar
  3. Bir yapım şirketi veya kanal tarafından yapılmış bir programın satın alınması.

22. Soru

Türkiye’de televizyon platformları tarafından sunulan yayıncılığın giderek artan bir rekabet ortamına  girmesinin temel nedenleri nelerdir?

Cevap

Türkiye’de 1990’lardan sonra özel kanalların yayın hayatına başlaması, 2000’li yıllarda dijital yayıncılık anlayışının gelişmesiyle televizyon platformları tarafından sunulan yayıncılığın yaygınlaşması daha yoğun rekabet ortamlarının doğmasına neden olmuştur.


23. Soru

Modern pazarlama anlayışında gelinen son noktada temel odakta kimler yeralmaktadır?

Cevap

Modern pazarlama anlayışında gelinen son nokta müşteri odaklılıktır.


24. Soru

3 temel pazarlama yaklaşımını kısaca açıklayınız.

Cevap

1. Geleneksel pazarlama: Üretimin doğrudan satılmasını amaçlayan pazarlama yaklaşımıdır.

2. Modern pazarlama: Tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak pazarlama faaliyetlerinin sürdürülmesidir.

3. Sosyal pazarlama: Modern pazarlama anlayışında tüketici isteklerine yönelik mal/hizmet üretiminin gerçekleşmesi beraberinde farklı sorunlar da getirmiştir.


25. Soru

Tüketicinin beklenti ve istekleri dikkate alınmadığı pazarlama yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Geleneksel pazarlama


26. Soru

Tüketicinin istekleri doğrultusunda mal ve hizmet üretimi gerçekleştirilerek, en üst düzeyde tüketici tatminine ulaşılmaya çalışılan pazarlama yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Modern pazarlama 


27. Soru

Tüketicinin tüketici tatmini, toplumun/doğanın çıkarları da göz önüne alınarak sağlamaya çalışan pazarlama yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Sosyal pazarlama


28. Soru

Pazarlama yaklaşımlarında değişimin yaşanması ve işletmelerin büyük bir kısmının sosyal pazarlama anlayışını tercih etmesininin altında yatan temel nedenler nelerdir?

Cevap

• Tüketici istek ve gereksinimlerindeki değişim

• Teknolojik gelişmelerin üretim ve dağıtım sistemlerini değiştirmesi

• Pazarlama iletişimi çabalarının ve rekabet koşullarının değişmesi

• İşletme bünyesinde profesyonel pazarlama elemanlarının yer alması

• Ülke ekonomilerinde ve para sistemlerindeki değişim

• Dünyadaki güç dengelerindeki değişmeler

• Uluslararası pazarların artmasıyla birlikte rekabet koşullarının artması


29. Soru

Pazarlama kavramını en genel hali ile kısaca açıklayınız. 

Cevap

Pazarlama kavramı çok genel bir ifadeyle tüketici ve toplumun tepki, istek ve ihtiyaçlarını takip ve tespit ederek, yatırım ve üretim faaliyetlerinin yönlendirilmesi olarak tanımlanabilmektedir.


30. Soru

Amerikan pazarlama birliği (American Marketing Association)pazarlama kavramını nasıl tanımlamaktadır?

Cevap

Amerikan pazarlama birliğinin (American Marketing Association) tanımına göre pazarlama kavramı: “bireysel ve kurumsal amaçları tatmin edecek değişimleri sağlamak üzere ürün, hizmet ve fikirlerin şekillendirilmesi, fiyatlandırılması, dağıtımı ve tutundurulmasını planlama ve uygulama süreci” olarak tanımlanmıştır.


31. Soru

Pazarlamanın temel özelliklerini nelerdir?

Cevap

• Pazarlama çok çeşitli faaliyetlerin yer aldığı bir bütündür.

• Pazarlama insan ihtiyaçlarını karşılayan bir değişim faaliyetidir.

• Mallar, hizmetler ve fikirlerle ilgilidir.

• Pazarlama sadece reklam ve satış faaliyeti değildir. Mal veya hizmetin üretim öncesi aşamasındandan başlayarak, fiyatlandırılmasını, tutundurulmasını, dağıtılmasını da içeren faaliyetler bütünüdür.

• Pazarlama faaliyeti değişken, dinamik ve sürekli bir faaliyettir.


32. Soru

Her işletme birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla bir işletmenin pazarlama yönetimi faaliyeti bir diğerinden farklılık gösterebilmektedir. İşletmelerin pazarlama yönetimi faaliyetlerinin gerçekleştiği 5 ana grup nedir?

Cevap

İşletmelerin pazarlama yönetimi faaliyetlerinin gerçekleştiği 5 ana grup: Üretim, ürün/hizmet, satış, pazar ve topluma yönelik pazarlama olmak üzere 5 ana grupta gerçekleşmektedir.


33. Soru

İşletmelerin pazarlama yönetimi faaliyetlerini bir strateji doğrultusunda sürdürmektedirler. E.Jerome Mc.Carthy (1971) tarafından Pazarlama karması olarak ifade edilen pazarlamanın 4P’si nedir?

Cevap

Pazarlama karması olarak ifade edilen pazarlamanın 4P’si, ürün (product), fiyat (price), satış yeri (place) ve tutundurma (promotion) değişkenlerinin ilk harflerinden oluşan strateji yaklaşımıdır.


34. Soru

Genel kabul gören pazarlama karmasının 4P değişkenleri ve karşılığını oluşturan 4C değişkenleridir. Burada sözü edilen 4C'nin öğeleri nelerdir?

Cevap

Customer Value, Cost, Communication, Convenience


35. Soru

Pazarlama karmasının değişkenlerini oluşturan 4P ve karşılığı 4C temelde neyi tanımlamaktadırlar?

Cevap

Pazarlama karmasının değişkenlerini oluşturan 4P ve karşılığı 4C tüketicileri etkileme amacıyla izlenecek stratejik ve taktik araçları tanımlamaktadır.


36. Soru

Medya işletmelerinin küresel veya yerel pazarda etkisi altında olduğu 3 temel gücün nedir?

Cevap

Medya işletmeleri küresel veya yerel pazarda 3 temel gücün etkisi altındadır; teknoloji, pazar ve yasalar.


37. Soru

Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri kaç farklı şekilde gerçekleşmektedir?

Cevap

Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir; çapraz bütünleşme, yatay bütünleşme ve dikey bütünleşme.


41. Soru

Bir medya ürününün tüketilmesinde kişisel faktörlerin yanında farklı etkenler de rol oynamaktadır. Tüketimi etkileyen başlıca diğer değişkenler nelerdir?

Cevap

Bir medya ürününün tüketilmesinde kişisel faktörlerin yanında farklı etkenler de rol oynamaktadır. Ekonomik faktörler, sosyolojik ve psikolojik faktörler de tüketimi etkileyen diğer değişkenlerdendir.


42. Soru

Tüketicileri, ürünü tüketmeye yönlendiren pazarlama uygulamasına ne ad verilmektedir?

Cevap

Promosyon tüketicileri, ürünü tüketmeye yönlendiren bir pazarlama uygulamasıdır.


43. Soru

Televizyon pazarlama stratejisi geliştirmek, televizyon işletmesinin amaçlarına ulaşmasında oldukça önemli bir etkendir. Televizyon pazarlama stratjisinde dikkate alınan süreçler nelerdir?

Cevap

Televizyon pazarlama stratejisi geliştirmek, televizyon işletmesinin amaçlarına ulaşmasında oldukça önemli bir etkendir. Televizyon pazarlama stratjisinde dikkate alınan 3 süreç vardır: • Pazarlama amaçlarının belirlenmesi,

• Pazarlama stratejisinin geliştirilmesi,

• Pazarlama planının hazırlanması.


45. Soru

Televizyon işletmeleri kanallarında yayınlanacak programları kaç farklı yerden temin edebilmektedir?

Cevap

Televizyon işletmeleri kanallarında yayınlanacak programları 3 yerden temin ederler. 1. Yapım şirketlerinden istek yapılarak yaptırılan programlar 2. Kanalın kendi bünyesinde yapılan programlar 3. Bir yapım şirketi veya kanal tarafından yapılmış bir programın satın alınması.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email